24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Verwachtingen over de zilvermarkt

De COVID-19 pandemie heeft een enorme impact gehad op de hele wereld. Maar wat was de impact van de COVID-19 pandemie op de zilvermarkt? Wereldwijd zijn de vraag en aanbod beïnvloedt en dat terwijl er wordt verwacht dat de vraag naar fysiek zilver door investeerders zal stijgen naar het hoogste punt in 5 jaar. 

In november 2020 organiseerde het Silver Institute een webinar om zijn jaarlijkse “Silver Market Review” te bespreken. Dit werd gedaan door Philip Newman, algemeen directeur bij Metals Focus, en Adam Webb, directeur van Mine Supply. De “Interim Review”, ook wel tussentijdse evaluatie, bevat statistieken over de vraag en aanbod en de voorlopige verwachtingen voor 2020. Hieronder zijn de belangrijkste punten die tijdens de webinar zijn benoemd onder elkaar gezet.

Toenemende vraag naar veilige havens

Door de pandemie is de vraag naar veilige havens sterk toegenomen en dit heeft als gevolg gehad dat men meer interesse kreeg in zilver. Met name in maart en april toen de zilverprijs op een laag niveau stond was er enorm veel vraag naar fysiek zilver. Daarna is de zilverprijs enorm gestegen. De stijging op jaarbasis was zelfs 38%, wat een erg positief effect heeft gehad op de goud-zilver ratio. In maart is er namelijk een recordhoogte van 127:1 bereikt. Deze daalde echter weer naar 76, maar volgens Metals Focus kan er verwacht worden dat de zilverprijs weer zal stijgen met 27 procent op jaarbasis met een gemiddelde koers in 2020 van $20,60 per ounce – dat zal dan het hoogste jaargemiddelde zijn sinds 2013.

Stijging in fysieke investeringen

Er wordt een stijging van 27% verwacht in de vraag naar fysiek zilver vanuit beleggers. Dit zal het hoogste punt in 5 jaar zijn. Voor de Verenigde Staten wordt er zelfs een toename van 62% verwacht, wat aangeeft hoe groot de invloed is van een verhoogde prijsvolatiliteit. Toen de zilverprijs aanzienlijk minder volatiel was, was er ook veel minder vraag naar fysiek zilver. Alhoewel India de op een na grootste zilver markt is, is er voor India echter een andere verwachting. Namelijk een daling van 20%. In Europa is de vraag wel toegenomen met meer dan 50%. Wereldwijd gezien is er sprake van een totale stijging van 27% naar fysiek zilver in de vorm van munten en baren.

Explosief meer vraag naar zilver ETF’s

De meest significante stijging zien we niet terug in de vraag naar fysiek zilver, maar de vraag naar zilver in ETF’s. Dit zijn digitale beleggingsvormen waarbij – al dan niet met een fysiek onderpand – geinvesteerd kan worden in zilver. Op jaarbasis is er in 2020 een toename van de vraag naar zilver in ETFs geregistreerd van 326 miljoen troy ounces per 13 november. Daarmee is de wereldwijde voorraad benodigd voor de dekking van deze ETF’s de 1 miljard ounces overschreden (ter vergelijking, de wereldwijde mijnproductie ligt op 780 miljoen ounces op jaarbasis) (!)

Vorig jaar was de vraag naar zilver in ETFs 81,7 miljoen ounces en de jaren daarvoor nog minder. We spreken hier over “silver-backed exchange-traded products”, dus ETF’s die in principe door zilver gedekt zijn. Dit jaar is er door de enorme vraag naar zilver ETF’s een fors tekort op jaarbasis ontstaan van 318,5 miljoen troy ounces en de grote vraag is dan ook hoe dit tekort opgevuld kan worden.

Daling in productie van zilver

Hoewel de totale vraag naar zilver naar verwachting zal stijgen ten opzichte van vorig jaar, is de verwachting dat het aanbod dit jaar lager komt te liggen. Er wordt rekening gehouden met een daling van 6,3% en dat komt met name door de gevolgen van lockdowns wereldwijd. Zilver wordt met name gewonnen in landen in Zuid-Amerika zoals Peru en Mexico – daar hebben de lockdowns tot een lagere productie geleidt. Deze mijnen zijn inmiddels weer grotendeels operationeel.

Daling in industriële fabricage

De vraag naar zilver is sterk, maar heeft echter in maart en april ook een sterke daling ervaren. Naar verwachtingen zal er dit jaar in Industriële fabricage een daling van 9% plaatsvinden. De vraag naar zilver vanuit de industrie wordt verwacht te dalen tot 466,5 miljoen troy ounces, wat het laagste punt in 5 jaar is. Waar is dit het gevolg van? Onder andere van de COVID-19 lockdowns. De lockdowns hebben namelijk als effect gehad dat toeleveringsketens verstoord werden. Men werd voorzichtiger met het aanvullen van voorraden aangezien er problemen waren met de aanleveringen en logistieke uitdagingen. Zilver wordt in verschillende producten verwerkt, waaronder zonnepanelen. Metals Focus verwacht echter dat de vraag naar zonne-energie zal dalen met 11%, tot zo’n 88 miljoen troy ounces. Dit zal toch nog steeds enorm hoog zijn. Een iets sterkere daling kan worden gezien in het gebruik van zilver in de automobielsector. Hier wordt namelijk een daling van 17% verwacht.

Daling van zilver in sieraden en zilverwerk

Naast een daling in zilverproductie en industriële fabricage, wordt er ook een daling in het gebruik van zilver in sieraden en zilverwerk verwacht. Zilver in sieraden zal een daling van 23% tot 153,6 miljoen troy ounces ervaren en voor zilver in zilverwerk zal dit 34% tot 40,8 miljoen troy ounces zijn. De dalingen zullen onder andere het gevolg zijn van de grote verliezen in India als gevolg van de COVID-19 lockdowns. De lockdowns troffen de mensen in India en hun economie namelijk erg hard. De Verenigde staten is de op een na grootste sieradenconsument ter wereld, maar ook daarvoor wordt een daling verwacht.


Bron: Silver Institute

Bekijk ook