24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Verwachte stijging in de zilverprijs in 2010: Prijs van $20 per troy ounce

De zilverprijs zal gedurende 2010 volgens Philip Klapwijk kunnen stijgen tot een niveau boven de $20 per troy ounce. Philip Klapwijk is de Executive Chairman van GFMS Ltd., uitgever van de World Silver Survey 2010.

Uit dit rapport kwam al naar voren dat de vraag naar zilver in 2009 erg hoog was, met een toename van zilver als Implied Net Investment van 184% ten opzichte van 2008. Onder Implied Net Investment vallen alle vormen waarin in zilver kan worden belegd, met uitzondering van fysiek zilver. De vraag naar fysiek zilver nam ook toe ten opzichte van 2008, met 20,7%.

Philip Klapwijk verwacht dat de zilverprijs harder zal gaan stijgen dan de goudprijs, aangezien de economische groei ervoor zal zorgen dat er meer elektronica (zoals plasma TV’s, batterijen etc.) verkocht zullen worden met een hogere vraag naar zilver voor industriële doeleinden als gevolg. Daarnaast zijn er weer nieuwe toepassingen voor zilver die populairder zullen worden, zoals het gebruik van zilver in de Nano technologie en zilver in antibacteriële toepassingen. “De vraag naar zilver is afhankelijk van de economie, niet van de zilverprijs aldus Klapwijk. De industriële vraag is in een hoog tempo toegenomen vanaf het laagtepunt gedurende 2009 en ik kan me voorstellen dat we dit jaar een hoge vraag naar zilver blijven zien.

Daarnaast is zijn verwachting dat de toegenomen vraag naar zilver als belegging zal zorgen voor een prijs boven de $20 per troy ounce nog voor het einde van dit jaar. Klapwijk geeft aan dat de vraag naar zilver als belegging inmiddels goed is voor zo’n 25% van de totale vraag naar zilver. Sinds de jaren ’70 is de vraag naar zilver als belegging niet zo dominant aanwezig geweest in de zilvermarkt. Net als goud wordt zilver volgens Klapwijk gekocht om de waardedaling van de dollar en de euro te compenseren en om zo koopkracht te behouden.

Begin 2008 was er een toegenomen vraag naar zilver, voornamelijk doordat zilver net als goud de reputatie als veilige haven heeft, maar ook omdat zilver in het begin van 2008 als koopje werd gezien (de goud zilver ratio op dat moment was 1:85).

De huidige zilverprijs staat op $18,19 per troy ounce, wat zou betekenen dat de zilverprijs nog met 10% zou stijgen om het doel van $20 te behalen. Klapwijk verwacht dat goud zal stijgen tot $1,300 gedurende dit jaar, zo’n 7% hoger dan de huidige niveaus. De zomermaanden zijn traditioneel niet de sterkste maanden voor de edele metalen, of dat ook in 2010 het geval zal zijn valt nog te bezien.

http://edelmetaal.nu/goud-zilver-2009.gif

Zilver heeft ten opzichte van goud een hoger rendement gehaald in 2009. De gold silver ratio was in begin 2009 opgelopen tot 1:84, wat aangaf dat zilver enorm ondergewaardeerd was t.o.v. goud. Vanaf dat moment is zilver met 65% gestegen, waar goud met ‘slechts’ 30% steeg.

Bekijk ook