Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Vier mythen over het beleggen in zilver

24-10-2012 Bas

Bij het beleggen in zilver spelen er enkele misopvattingen een grote rol die ik in dit artikel onder de aandacht wil brengen. Hoewel beleggers in zilver voornamelijk zilver aankopen om fundamentele redenen spelen andere aspecten vaak een belangrijke rol. Denk hierbij aan de invloed van de handel in zilver op papier (naar verwacht wordt er meer dan 140x zoveel zilver op papier verkocht dan wat fysiek wereldwijd beschikbaar is) op de zilverprijs. Beleggers die voor de lange termijn beleggen in zilver zien – mede hierdoor – regelmatig grote prijsdalingen in de zilverprijs; maar zijn deze aspecten nu wel dusdanig relevant om daarvan af te laten hangen of je wel of niet investeert in zilver?

http://www.startenmetjebedrijf.nl/wp-content/uploads/2011/09/blog-mythen.jpg

 

Mythe 1: De zilverprijs is afhankelijk van economische omstandigheden

Gedurende de recessie in 2008 en 2009 werd ingeschat door de CPM Group dat de vraag naar zilver daalde met zo’n 80 miljoen troy ounces. Deze afname was te wijten aan minder behoefte aan zilver in industriele toepassingen, in juwelen en in de fotografie.
Het aanbod zilver uit mijnen nam toe met 30 miljoen troy ounces, het aanbod uit recycling nam toe met 15 miljoen troy ounce. Hieruit volgt dus dat er 100 miljoen troy ounce ruwweg meer zou moeten worden gekocht door investeerders in zilver om het prijsniveau te handhaven. Immers is er minder vraag naar zilver en meer aanbod en dan zou de prijs doorgaans dalen.
De zilverprijs is echter in 2008 en 2009 – ondanks enorme prijsschommelingen gedurende de periode – redelijk gelijk gebleven. Er was dus geen sprake van een substantiele daling in de zilverprijs, wat je wel zou verwachten met de afgenomen vraag en het toegenomen aanbod.

Mythe 2: Zilveren munten en baren zijn beter verkrijgbaar dan goud

Een heel andere mythe is dat zilveren munten en baren beter verkrijgbaar zouden zijn dan goud. Er zouden namelijk grotere aantallen zilveren munten worden verhandeld dan in goud. Uit cijfers van de CPM Group en het Silver Institute blijkt dat er zo’n 1.4 miljard troy ounces aan zilver in munt- en baarvorm wereldwijd beschikbaar is versus 3 miljard troy ounces aan goud. Desondanks is het verschil in prijs, de goud-zilver-ratio, dusdanig opgelopen dat goud nu ruim 50 keer duurder is dan zilver. Terwijl het absoluut niet zo is dat er 50 keer meer zilver beschikbaar is dan goud. Bovendien wordt zilver geconsumeerd en steeds zeldzamer, waar goud vrijwel altijd omgesmolten wordt en beschikbaar blijft.

Mythe 3: Een hoge zilverprijs zorgt ervoor dat er minder zilver wordt gebruikt in de industrie

De industriele vraag naar zilver, goed voor meer dan 50% van de totale vraag naar zilver op jaarbasis, is inelastisch. Zilver wordt in hele kleine hoeveelheden per product gebruikt. Er is geen goedkoper alternatief dan zilver voorhanden. Doordat zilver een heel divers metaal is, met vele nuttige toepassingen, wordt zilver in een enorm scala aan producten verbruikt. Niet alleen in computers en mobiele telefoons, maar zelfs in zonneenergie, medicijnen en nanotechnologie. Een hogere zilverprijs heeft nog nooit geleid tot een lagere vraag naar zilver in dit soort toepassingen en dat komt doordat het zilver in minimale hoeveelheden per product wordt gebruikt. Als totaal van de kostprijs maakt de zilverprijs dus amper uit en zal dit zilver ook gebruikt worden als het 2x zo duur is of zelfs 10x zo duur.

Mythe 4: Heel veel zilver zal worden gerecycled zodra de zilverprijs substantieel hoger staat.

Naast industriële toepassingen is zilver ook gebruikt in juwelen, bestek en andere luxeproducten. Gedurende de periode eind jaren ’80, toen de gebroeders Hunt de zilverprijs probeerden te manipuleren, is er enorm veel zilver omgesmolten. Tegen de hoge prijzen werd het zilver omgesmolten en werd winst genomen door beleggers.

Tegenwoordig is er naar schatting 6x meer zilver wereldwijd in deze vorm beschikbaar dan goud. Dat zou impliceren dat er veel zilver beschikbaar is om omgesmolten te worden tegen de juiste prijs. Echter is het zo dat dit zilver vaak duurder is ingekocht doordat productiekosten van juwelen heel hoog liggen en de zilverprijs dus veel verder zal moeten stijgen om het rendabel te maken terug te verkopen tegen de zilverprijs zelf. Daarnaast wordt dit zilver vaak door particulieren aangehouden en wel in hele kleine hoeveelheden. De beschikbare hoeveelheid zilver is dus verdeeld over heel veel mensen (voornamelijk vrouwen) waar de juwelen juist vooral emotionele waarde hebben en niet worden erkend voor de zilverwaarde.

Wat veel mensen niet realiseren is dat er gedurende de periode vanaf 2010 tot heden er méér zilver is gerecycled dan in de jaren ’80 toen de koers veel hoger stond.

 

Disclaimer: De mening van Bas als auteur is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 • WijRos

  @ Marc,

  re. Die 165.000 ton is ook wat meer dan die grote kubus van 20x20x20m waar men het vaker over heeft.

  Beste Marc, maar niet veel meer, slechts 48,241 cm meer.

  165000 ton bij soortelijke massa van 19,2 ton per m3 is circa 8600 m3.

  20,48 x 20,48 x 20,48 = 8600 m3 volgens mij.

  dus de zijden zijn circa 20,48 cm

 • René

  @ Marc
  “Die 165.000 ton is ook wat meer dan die grote kubus van 20x20x20m waar men het vaker over heeft”

  Valt wel mee Marc, 165.000ton is een kubus van 20,83 m.

 • Marc

  2.500 ton goud per jaar = 130.2 M3 per jaar.
  Toch best veel.
  Wie koopt dat dan?
  Die 165.000 ton is ook wat meer dan die grote kubus van 20x20x20m waar men het vaker over heeft.

 • Sebassol

  Goudmijnen misschien?

  “elke jaar produceren we 2.500 ton goud”

  “de totale geschatte hoeveelheid bedraagt 165.000 ton”

 • Johan de Velde

  Even een vraag aan jullie:
  De meest recente gegevens van het IMF: Brazilië heeft haar goudreserves voor de eerste keer sinds december 2008 laten toenemen, zij vergrootte haar bezittingen afgelopen maand met 1,7 ton tot 35,3 ton, terwijl Turkije 6,8 ton kocht en Oekraïne .3 ton toevoegde.

  Ik zie dat overheden goud bijkopen, ( wat meer dan een paar ounces of muntjes) zonder dat dat significante invloed heeft op de prijs.
  Welke conclusie moeten we hieruit trekken?
  En nog belangrijker misschien: wie zouden de verkopers van goud zijn?

 • Nico

  Op deze site is sandy enigzins te volgen:
  http://www.nhc.noaa.gov/index.shtml

 • Ethan

  Hallo allemaal!

  Heb ’t de laatste weken erg druk en heb het hier niet allemaal bij kunnen houden.
  Wil echter graag even een lopende reeks blog posts van Joseph P. Farrell met jullie delen:

  GOLD, GERMANY, AND GEOPOLITICS, PART 1-3:

  http://gizadeathstar.com/2012/10/gold-germany-and-geopolitics-part-one/
  http://gizadeathstar.com/2012/10/gold-germany-and-geopolitics-part-two/
  http://gizadeathstar.com/2012/10/gold-germany-and-geopolitics-part-three/

  Wat gebeurt er toch veel in de wereld op ’t moment..

 • Nico

  Papiergeld

  Als de belastinginkomsten achterblijven bij de projecties. Groeien de tekorten. Deficit uitgaven zullen stijgen. En zo stapelen de schulden zich op. Dat is waar Papiergeld zijn nut brengt buiten de financiering van oorlogen. Het is ook de perfecte oplossing voor het sluiten van de kloof tussen tegenvallende overheidsinkomsten en de financiering van uitgaven welke de inkomsten overschrijden.

  De centrale bankiers gebruiken inflatie om hun slechte schulden weg te werken. Dat is hun enige redding en hoop. Ze geloven dat ze in staat zijn om de inflatie te beheersen en denken of hopen dat deze niet uit de hand zal lopen en zodoende het monetaire systeem vernietigt dat ze hebben opgebouwd en koesteren. Uiteindelijk zullen ze ontdekken dat ze daarin ongelijk hebben
  http://www.edelmetaal-info.nl/2012/10/papiergeld/

 • Nico

  Goudreserves Europese landen krimpen

  Marketupdate heeft aan de hand van de website van de centrale bank van Oostenrijk een zeer interessante grafiek gemaakt. Het geeft de ontwikkeling van de goudvoorraden weer van de Europese landen tussen 1999 – 2011. Dit is de periode dat de waarde van goud steeg van € 300 tot € 1.300.

  Vooral Zwitserland, Frankrijk, Nederland, Spanje, Portugal en Oostenrijk hebben een aanzienlijk gedeelte van hun goudvoorraad verkocht. Het grootste gedeelte gebeurde toen de goudkoers op zijn dieptepunt stond.

  Duitsland bleef als enige Europese grootmacht vasthouden aan zijn goudvoorraad. Dit kan hen nu goed van pas komen.
  http://www.slimbeleggen.net/blog/2012/10/29/goudreserves-europese-landen-krimpen/

 • WijRos

  @Ritter

  Beste Ritter, 700 ton goud is echt iets anders dan 700 ton goud-ERTS van bijvoorbeeld 10 gram per ton. Want dan gaat het om 7 kilo, nog steeds een leuk bedrag maar je kunt er niet veel mee als je de erts niet kunt verwerken.

  Ik heb het verder niet uitgezocht maar het zal wel veel minder dan 700 ton goud zijn.

 • WijRos

  Hier alles over goud , link gekregen van IEX.nl

  http://www.visualcapitalist.com/portfolio/gold-history-of-gold-part-i

 • Ritter
 • Gerard

  @herp
  De ECB heeft geen aandeelhouders. Het is een onafhankelijk instituut waar niemand eigenaar van is. Overheden hebben geen zeggenschap over de ECB. Daar is in 1998 heel bewust voor gekozen omdat overheden erg onbetrouwbaar zijn gebleken als ze zelf geld mogen printen. Dit staat verder in het verdrag van Maastricht.

  Maar overheden proberen op dit moment toch de ECB te dwingen. Meer met geld smijten levert immers meer kiezers op. Vandaar dat de ECB overheden steeds opnieuw beschuldigd van onverantwoord gedrag. En terrecht! Op dit moment lijken de overheden het te gaan winnen van de ECB.

 • Stafke

  Jager dus

 • Stafke

  Het loont soms berichten te bewaren. Meneer De Ager een tijdje terug:

  http://www.beursduivel.be/nieuws/2623862/jager-uitstel-trojka-rapport-gerucht.html

 • pietje

  Als iemand nog denkt dat het wel mee zal vallen open dan even deze link van het National Hurricane Center.
  http://www.nytimes.com/2012/10/29/us/east-coast-braces-for-severe-storm-surge.html?hp&_r=0
  Het National Hurricane Center gewaarschuwd voor een “levensbedreigende storm surge” dat record-brekende kustoverstromingen uit Delaware naar Southern New England zou kunnen veroorzaken.

  In haar laatste verslag, de orkaan centrum zei dat het verwacht een sterke stijging van maar liefst 11 meter langs Long Island Sound en Raritan Bay en waarschuwde dat grote overstromingen kunnen optreden over een breed staal van de East Coast. Naast golf, voorspellers verwacht stortregens in sommige regio’s, die aan de overstromingen problemen.

 • pietje

  VS zet zich schrap voor monsterstorm deze storm kan wallstreet wel eens onder water zetten.
  Vier verschillende elementen kunnen van Sandy een monster maken
  Orkaan Sandy is onderweg een superstorm te worden die zijn weerga niet kent, volgens de weerdeskundigen die voorspellen dat Sandy in een verwoestende hybride storm – een Frankenstorm – kan veranderen doordat verschillende elementen op de juiste plek op de juiste tijd samenkomen. Dit is de optelsom die Sandy tot een monster kan maken:
  Orkaan Sandy: Ze is op zich al enorm (groot genoeg om zich over éénderde van de VS te kunnen uitspreiden) en kan nog in orkaankracht zijn toegenomen tegen de tijd dat ze het dichtbevolkte kustgebied van Washington tot Boston bereikt.
  Canadees koudefront: In het ergste geval komen het koudefront dat vanuit de Grote Meren en de koude lucht uit Canada in aanvaring met Sandy, intensiveren daarmee de storm en brengen pakken sneeuw.
  Blokkade opbouw: Een hogedrukgebied bij Groenland kan de storm verhinderen over zee weg te trekken. Zodoende kan Sandy dagenlang aan land blijven en van richting veranderen.
  Getijstroom: Maandag is het volle maan en is het getij op het hoogst, waardoor de kans op recordhoogten van het waterpeil, en het overstromen van kustgebieden toeneemt.
  Verwacht wordt dat Sandy, al dan niet in monstergedaante, zondagavond New York aandoet.

 • Anna
 • WijRos

  @Chris

  re. Landen van de eurozone bezitten €425 miljard aan fysiek goud!!!

  Beste Chris, met al het nieuws van de laatste weken heb ik sterk de indruk dat geen mens weet hoeveel goud elk land bezit, geleased of verloren heeft. Dit soort getallen raakt dan ook kant noch wal. Er is alleen al heel veel discussie over 1000 ton van Duitsland of ze dat nog wel of niet bezitten, ik zie geen reden waarom of het bij andere landen anders zou zijn.

 • Chris

  Landen van de eurozone bezitten €425 miljard aan fysiek goud!!! http://goudvergelijken.nl/blog/goud-gebruiken-als-onderpand-in-de-eurocrisis/

 • Fleur

  @ Gerard
  Je hebt helemaal gelijk v.w.b. die reakties bij nujij. Mij ging het er echter om dat mensen meer de waarde van goud en zilver t.o.v. fiat geld beginnen in te zien. Het blinde vertrouwen in de valuta wordt minder. En dat verraste me. In mijn directe omgeving wordt namelijk nog steeds tegen pm aangetrapt en wordt de crisis veelal weggewuifd; alles komt vanzelf wel weer op z’n pootjes terecht, zolang we maar niet doemdenken. Ik begrijp jouw ergernis, maar jij (en de meesten hier) loopt zo’n 100 stappen voor qua vergaarde kennis op de gemiddelde medelander. Dat men nu een stapje wakkerder is dan voorheen, vond ik positief :-).

 • herp

  Daarnaast lees je ook wel eens dat overheden gedeeltelijk aandeel hebben in de ECB.

  Dus wie is nou eigenaar van de ECB?
  Wikipedia!

  “Its capital is five billion euro which is held by the national central banks of the member states as shareholders.”

  De Nederlandsche Bank:
  “De Staat is nog wel enige aandeelhouder.”

  Oh maar er staat ook:
  “De Nederlandsche Bank (DNB) is door de wijziging van de Bankwet in 1998 formeel bestuurlijk geheel onafhankelijk geworden van de Staat. ”

  Beetje conflict of interest hier.

  Niet wel niet wel eigenaar? Alles duidt op niet maar voor jan met de pet boeit dit eigenlijk helemaal niet, voetbal is veel leuker.

 • herp

  Omdat de centrale bank gezien wordt als deel van de overheid? Een soort van overheids instantie.

  Bijna niemand weet dat de centrale bank officieel onafhankelijk is. Meestal wordt over centrale banken ook op zo’n manier geschreven dat een lezer eruit aanneemt dat overheden toch minimaal grote invloed hebben op de keuzes van centrale banken.

  Daarnaast is het in USA ook zo dat de president de chairman van de FED kiest?

  Zoiets geeft gewoon een warboel van wie de centrale bank nou precies is in de ogen van het volk.