Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Vier Belangrijke Feiten Over Goud

17-06-2013 GoudVandaag

De goudprijs is de afgelopen periode sterk gedaald. Op dit soort momenten wordt vaak getwijfeld aan de waarde van het goud en komen er allerlei analisten met voorspellingen dat de goudprijs nog veel verder kan dalen tot $800, $700, $600…

De waarde van goud wordt sterk beïnvloed door de future markten, waarop goud op papier wordt verhandeld. Enorme hoeveelheden worden wereldwijd via deze markten gekocht en verkocht zonder dat er fysieke levering wordt gevraagd. Vooral speculanten als grote commercials banken en grote hedgefunds zijn in deze handel actief.

De prijs van fysiek goud wordt gebaseerd op de prijsbepaling van de future markten. Er wordt al getwijfeld aan de houdbaarheid van dit systeem, aangezien er een steeds grotere discrepantie is tussen de prijs van fysiek goud en papier goud.

In onderstaande artikel wordt een opsomming weergegeven van redenen om te investeren in fysiek goud; fundamentele afwegingen die vandaag de dag nog steeds van toepassing zijn.

1. Je kunt niet meer goud drukken

De Federal Reserve drukt maandelijks voor zo’n 85 miljard Amerikaanse dollars aan verse, knisperende biljetten, waarmee de balance sheet opgedreven wordt tot bijna 3 triljoen dollar. Als Ben Barnanke in dit tempo dollars blijft verhandelen, zal de balance sheet meer dan verdubbeld worden tot 7 triljoen dollar in 2016.

En onderzoek heeft aangetoond dat de goudprijs bijna evenredig stijgt met elke stijging van de balance sheet van de Federal Reserve.

Zelfs met de ongelofelijke tweedaagse daling van de goudprijs medio april, heeft U.S. Global portfolio manager Ralph Aldis berekend dat de wisselwerking tussen de stijging van goud en de Amerikaanse balance sheet 0,96 is. Perfecte wisselwerkingen van 1 zijn zeer zeldzaam, maar goud en de balance sheet ontwikkelen zich al evenredig met elkaar sinds 1999, voordat de jacht op goud begon.

fed-balance-sheet

2. Goud wordt door centrale bankiers als een valuta gezien

Toen de goudprijs daalde op 15 april, vroeg Carl Quintanilla van CNBC aan Frank Holmes hoe investeerders volgens hem tegen valuta’s aankijken. Hij gaf aan dat investeerders moeten kijken naar hoe centrale banken over de hele wereld hun eigen reserves beschouwen. Hoewel Cyprus en Italië mogelijk gedwongen werden hun goud te verkopen om schulden af te betalen, zijn er interessante ontwikkelingen in het opkopen van goud door opkomende landen.

De World Gold Council (WGC) meldde dat centrale banken in 2012 535 ton kochten, terwijl ze tot slechts een paar jaar geleden nettoverkopers van goud waren. En het is belangrijk te beseffen dat deze centrale banken blij zijn met deze verschuivingen, aangezien ze goud tegen lagere prijzen kunnen kopen.

Rusland kocht 75 ton en werd daarmee, met een totaal van 1.000 ton, wereldwijd de op zes na grootste houder van goud. Ook Brazilië, Paraguay, Mexico, Zuid-Korea, de Filipijnen en Irak kochten vorig jaar goud.

Turkije is nog een land dat reserves heeft opgebouwd, zij het niet door aankopen. De WGC zegt dat haar groeiende goudreserves “de steeds grotere rol van goud in het Turkse financiële systeem weergeeft, aangezien deze reserves substantieel worden verpand van commerciële banken als onderdeel van hun vereiste reserves.”

Hoewel het tonnengeld slechts een fractie is van de gehele goudmarkt, wordt algemeen aangenomen dat centrale banken goudvoorraden opbouwen om hun holdings weg te houden van de Amerikaanse dollar en de euro. Qua percentage van de totale reserves bezitten veel van de hierboven genoemde opkomende landen heel weinig goud. Pierre Lassonde, voorzitter van Franco-Nevada, merkte op dat zelfs wanneer centrale banken van opkomende markten hun goudreserves zouden willen verhogen tot 15 percent van het totaal, dan zouden zij de komende 17 jaar jaarlijks 1.000 ton moeten kopen!

goud-centrale-banken

3. Een gebrek aan liefde van de Love Trade tast de beginselen aan

Te veel mensen richten zich op de Fear Trade, het moment waarop investeerders gouden munten of een goud ETF kopen uit angst voor het omvallen als gevolg van de stijgende schulden van de overheid en zwakker wordende valuta’s.

De Love Trade, echter, is het kopen van goud door de voortdurende liefde voor goud. Twee opkomende landen die bijna de helft van de vraag naar goud voor hun rekening nemen—China en India—kennen een lange relatie met het kostbare metaal die vervlochten is met hun cultuur, religie en economie. Gezien het feit dat de helft van de wereldbevolking goud koopt voor hun vrienden en familie, is het belangrijk in perspectief te plaatsen wat er in hun landen gebeurt.
Deze week werd aangekondigd dat China’s inkomen langzamer groeide in het eerste kwartaal van 2013, waarbij het besteedbaar inkomen van een stedelijk huishouden op jaarbasis slechts 6,7 procent steeg, in tegenstelling tot de 9,8 procent in het eerste kwartaal van 2012. Het is “de langzaamste groei sinds 2001,” zegt Sinology’s Andy Rothman.

Dit is erg belangrijk voor goud, aangezien de groei van het inkomen in China zeer nauw samenhangt met de prijs van het edelmetaal in het afgelopen decennium.

india-china-goudprijs

China’s zwakkere DGP was ook voor goudinvesteerders een teleurstelling, maar ik denk dat dit slechts een tijdelijke terugval is. Het is slechts een kwestie van hoe hard China de economie zal stimuleren, want dit is de sleutel tot wereldwijde groei.

In India is de goudconsumptie belemmerd door zowel de zwakke roepie als importbelastingen door de overheid. Volgens Mineweb daalde de goudimport alleen in het eerste kwartaal van 2013 al met 24 procent.

4. Schommelingen gebeuren, maar bieden altijd aankoopmogelijkheden

Per 15 april, aan het eind van de dag, toonde de goudprijs een standaarddeviatie van -2,6 op een jaarlijkse percentagebasis. Hoewel geringe veranderingen in de goudprijs vaak plaatsvinden, is een dergelijke verschuiving nooit voorgekomen in de laatste 2610 beursdagen.

goudprijs-koopsignaal

De standaarddeviatie van goud ligt nu ruim onder de blauwe “Koopsignaal” balk, en wij vinden dan ook dat het gele metaal zich op 12-maandelijkse basis in een overdreven aangeprezen positie bevindt. Het is zeer waarschijnlijk dat goud de komende maanden weer zal klimmen.

 

Disclaimer: Artikelen geplaatst door GoudVandaag zijn niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  @Sebassol Re: er uit vluchten

  Hoe weet je dat de beleggers er uit vluchten?
  Dalende futures?
  Maar de traders/beleggers zijn al short op goud, ze kunnen er dus niet meer uitvluchten.
  Het lijkt mij dat de daling juist speculatief is, traders die short gaan.
  Maar ik wacht nog even af wat de cijfers zijn.

 • Sebassol

  @Gerard

  Als er een financiele crisis in de maak is zouden beleggers toch juist naar edelmetalen moeten vluchten? ze vluchten er nu juist vol gas uit!

 • Erk

  @OBL-Rien: Re: Prechter
  Voor zover ik het kan beoordelen lijkt Prechter inderdaad de lange termijn economische ontwikkeling aardig te kunnen doorgronden. Bijvoorbeeld de huidige deflatoire druk.
  Het lijkt er op dat het concreet vertalen van de economische trends naar beleggingskansen mn in PM hem minder goed af gaat. Wellicht jij en Gerard dat inzicht kunnen verschaffen :-)

 • temp242
 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  Re: Prechter

  Ik hoor Prechter sinds ca 2001 regelmatig. Met name in de tijd 2000-2008 lag prechter er vaak naast met zijn voorspellingen. Ik henner me nog goed hoe goud op 300-350 usd stond en prechter beweerde dat goud binnenkort naar $100 (of zo) zou gaan. Op de vraag wanneer hij zou erkennen dat hij fout was antwoorde hij “als goud over $400 gaat”. Helaas voor hem, goud ging over $400. Zijn reactie? Goud gaat binnenkort naar $100, en als het over $600 gaat dan ben ik fout… rinse and repeat.
  Hoewel ik van mening ben dat Prechter een goede kijk heeft op de samenleving, socionomics en de ontwikkeling in het algemeen waren zijn goud en zilver voorspellingen meestal fout. Na 2008 heb ik geen uitspraken van hem betreffende goud en zilver gehoord, anders dan algemene trends. Sowieso heeft hij zich grotendeels teruggetrokken uit de openbaarheid. Je ziet tegenwoordig zelden intervieuws met hem. In begin 2001-2005 waren die er keer op keer.

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  @Surf – Re: Iets bijzonders
  @Erk – Re: Bijprinten en minder waard worden

  Dit is een klassieke liquidity squeeze. Cash is king. Credit is smedit. De fed (et all) kunnen niet zoveel cash bijprinten als er krediet is. Dus vallen de asset prijzen om te corrigeren voor het overmatig krediet. Liquidity squeezes zijn een bijverschijnsel van….. deflatie.

  Overigens de fed (et all) hebben niet zo heel veel bijgeprint. Ze hebben verhindert dat vroeger geprint geld vernietigd werd. Dat is iets heel anders dan de bekende pundits beweren….

 • Gerard

  En ja, zoals ik gisternacht al vermoedde. Het zit gigantisch fout in China, Repo.
  Opdrogen van liquiditeiten. Te vergelijken met de periode vlak voor de crash van Lehman.
  Daarom reageerden de beurzen zo fel. Echt niet op de uitspraken van Bernanke. Dit zat al ingeprijsd.
  Er lijkt dus een financiële crash in de maak!
  Ga zometeen even kijken of ze op CNBC daar het fijne van weten. Vast wel. Maar dit is NIET best, dat had ik al begrepen.

 • Gerard

  Nico,
  Ik las het artikel, en daar focust men alleen op technische analyse. Ik heb zelf ook even gekeken, maar zo overtuigend is zelfs dat niet. Een koopsignaal in indicators wil lang niet altijd zeggen dat het dan wel goed zit.
  Alles zal best wel een bodem hebben, het is alleen de vraag waar?

 • Sebassol

  Wie weet komt de reële economie er wel weer echt bovenop? allemaal positieve cijfers uit de VS vandaag….

  En dan was al ons goud en zilver sprokkelwerk voor niks geweest!! nouja ik heb het in ieder geval niet van geleend geld gedaan, helaas voor mijn (nu) geschatte verlies van 5000 pleuri’s.

 • Nico

  Ron
  Nee de vraag van hard assets zoals koper,staal,rare earth metals enz, die vraag daalt altijd wanneer de economie krimpt, er word immers minder omgezet.

 • Nico

  Of en dat kan ook nog zijn ze totaal mesjogge bij slimbeleggen om meer abonnementen te slijten,wie het weet mag het zeggen.

 • Ron

  Neemt de vraag af dan?..vinden de chinezen niet.
  Je bedoeld papieren vraag neemt af.

 • Nico

  Gerard
  Ik ben het geheel met je eens,en het lijkt mij ook onmogelijk omdat de vraag afneemt
  maar dit zijn wel tijden waar het tegengestelde kan gebeuren,bijv vanuit dezelfde houding als het maar wat oplevert al is het stront er zijn sectoren die totaal op de bodem liggen.
  maar goed eerst zien en dan geloven zullen we maar zeggen?

 • Gerard

  Nico
  Commodities exploderen?
  Naar beneden wel ja!
  Geloof maar niet dat dit snel hersteld. Dan zal eerst de economie fors moeten herstellen. Het gaat weleldwijd steeds meer stilvallen.

 • Amstel (Bob)

  @Nico
  De rest v/d wereld wel :) @krediet

 • Nico

  Verwar WAARDE niet met KREDIET beste Nico
  Ja dat kan het geval zijn,bijv. wanneer ik beleg met geleend geld maar dan loop je een dubbel risico,daar heb ik geen zin an.

 • Nico

  Pring: “Commodities kunnen gaan exploderen”
  Nou dat geeft de burger weer moed,want dan gaat goud en de mijnen ook weer de hogere regionen opzoeken,hoop doet leven zullen we maar zeggen.
  http://slimbeleggen.net/prijzen-commodities-kunnen-gaan-exploderen/

 • Amstel (Bob)

  Dat ligt er maar net aan Erk (22:40), ik MONETARISEER vandaag niets (ten gelde brengen) dus er veranderd voor mij niets.
  Pas als ik opnieuw wil kopen/verkopen ontstaat er een verschil.

  In uw voorbeeld is WAARDE dus de US$. Zit hem daar niet de kneep?

 • Temp242

  Beste Heren en Dames(vervroegde)afsluiting van de wedstrijd.
  Oef, géén enkele winnaar.
  Doei!

 • Erk

  Dow: 14758,24 (-2,3%), S&P: 1588,20 (-2,5%), Nasdaq 3364,64 (-2,3%). Good luck tomorrow guys!

 • Amstel (Bob)

  Verwar WAARDE niet met KREDIET beste Nico…

 • Erk

  @Temp: duidelijk, en we zullen het spoedig weten :-)

  @Amstel(Bob): minder waard geworden zijn vandaag bv. koper, goud, aandelen in fysieke bedrijven, staatsobligaties

 • Nico

  De waarde van assets en aandelen is niet weg of verdampt zoals ze dat zo leuk zeggen ,de waarde word onttrokken van een aandeel of een asset,men verkoopt zijn aandeel en zet dat weer op zijn of haar rekening courant,en ja wanneer je te laat verkoopt is een gedeelte van je geld van eigenaar verwisselt
  Maar helemaal foetsie is het dus niet.

 • ron

  Als antibiotica straks 200 euro per kuurtje kost(eigen risico?) komen jullie dan even wat zilverwater bij mij ophalen a 5 euro? :)
  Waar haal je dat hoe maak je dat?….sorry..zilver(fysiek) is niet meer te krijgen, ik had nog een voorraad:)

 • Amstel (Bob)

  Inderdaad Temp, VOLATILITEIT zal grotere vormen aannemen, ben ik van overtuigd.

 • ron
 • Amstel (Bob)

  Daarom kunnen we beter spreken over een nieuw monetair systeem dan defla geneuzel welke absoluut niet opgaat qua vergelijking jaren ’30.

 • Amstel (Bob)

  @Erk 22:04
  Naar de USD? En naar de US bonds?

  @Erk 22:11
  Veel kost vandaag minder qua “prijs”, na een “speech” van een meneer in US. Vreemd niet?
  Maar wat is nu minder WAARD geworden in tastbare dingen?

  Uw eigen voorbeeld spreekt boekdelen.
  Inderdaad loopt huidig systeem vast, zelfs QE doet niet meer wat beoogt was.

 • Temp242

  Beste Erk, morgen zou alles nog wel eens heftiger, lees in een stroomversnelling kunnen komen, want alles is zo eng met elkaar verweven dat het letterlijk bangelijk te noemen is.MVG.