Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Vier Belangrijke Feiten Over Goud

17-06-2013 GoudVandaag

De goudprijs is de afgelopen periode sterk gedaald. Op dit soort momenten wordt vaak getwijfeld aan de waarde van het goud en komen er allerlei analisten met voorspellingen dat de goudprijs nog veel verder kan dalen tot $800, $700, $600…

De waarde van goud wordt sterk beïnvloed door de future markten, waarop goud op papier wordt verhandeld. Enorme hoeveelheden worden wereldwijd via deze markten gekocht en verkocht zonder dat er fysieke levering wordt gevraagd. Vooral speculanten als grote commercials banken en grote hedgefunds zijn in deze handel actief.

De prijs van fysiek goud wordt gebaseerd op de prijsbepaling van de future markten. Er wordt al getwijfeld aan de houdbaarheid van dit systeem, aangezien er een steeds grotere discrepantie is tussen de prijs van fysiek goud en papier goud.

In onderstaande artikel wordt een opsomming weergegeven van redenen om te investeren in fysiek goud; fundamentele afwegingen die vandaag de dag nog steeds van toepassing zijn.

1. Je kunt niet meer goud drukken

De Federal Reserve drukt maandelijks voor zo’n 85 miljard Amerikaanse dollars aan verse, knisperende biljetten, waarmee de balance sheet opgedreven wordt tot bijna 3 triljoen dollar. Als Ben Barnanke in dit tempo dollars blijft verhandelen, zal de balance sheet meer dan verdubbeld worden tot 7 triljoen dollar in 2016.

En onderzoek heeft aangetoond dat de goudprijs bijna evenredig stijgt met elke stijging van de balance sheet van de Federal Reserve.

Zelfs met de ongelofelijke tweedaagse daling van de goudprijs medio april, heeft U.S. Global portfolio manager Ralph Aldis berekend dat de wisselwerking tussen de stijging van goud en de Amerikaanse balance sheet 0,96 is. Perfecte wisselwerkingen van 1 zijn zeer zeldzaam, maar goud en de balance sheet ontwikkelen zich al evenredig met elkaar sinds 1999, voordat de jacht op goud begon.

fed-balance-sheet

2. Goud wordt door centrale bankiers als een valuta gezien

Toen de goudprijs daalde op 15 april, vroeg Carl Quintanilla van CNBC aan Frank Holmes hoe investeerders volgens hem tegen valuta’s aankijken. Hij gaf aan dat investeerders moeten kijken naar hoe centrale banken over de hele wereld hun eigen reserves beschouwen. Hoewel Cyprus en Italië mogelijk gedwongen werden hun goud te verkopen om schulden af te betalen, zijn er interessante ontwikkelingen in het opkopen van goud door opkomende landen.

De World Gold Council (WGC) meldde dat centrale banken in 2012 535 ton kochten, terwijl ze tot slechts een paar jaar geleden nettoverkopers van goud waren. En het is belangrijk te beseffen dat deze centrale banken blij zijn met deze verschuivingen, aangezien ze goud tegen lagere prijzen kunnen kopen.

Rusland kocht 75 ton en werd daarmee, met een totaal van 1.000 ton, wereldwijd de op zes na grootste houder van goud. Ook Brazilië, Paraguay, Mexico, Zuid-Korea, de Filipijnen en Irak kochten vorig jaar goud.

Turkije is nog een land dat reserves heeft opgebouwd, zij het niet door aankopen. De WGC zegt dat haar groeiende goudreserves “de steeds grotere rol van goud in het Turkse financiële systeem weergeeft, aangezien deze reserves substantieel worden verpand van commerciële banken als onderdeel van hun vereiste reserves.”

Hoewel het tonnengeld slechts een fractie is van de gehele goudmarkt, wordt algemeen aangenomen dat centrale banken goudvoorraden opbouwen om hun holdings weg te houden van de Amerikaanse dollar en de euro. Qua percentage van de totale reserves bezitten veel van de hierboven genoemde opkomende landen heel weinig goud. Pierre Lassonde, voorzitter van Franco-Nevada, merkte op dat zelfs wanneer centrale banken van opkomende markten hun goudreserves zouden willen verhogen tot 15 percent van het totaal, dan zouden zij de komende 17 jaar jaarlijks 1.000 ton moeten kopen!

goud-centrale-banken

3. Een gebrek aan liefde van de Love Trade tast de beginselen aan

Te veel mensen richten zich op de Fear Trade, het moment waarop investeerders gouden munten of een goud ETF kopen uit angst voor het omvallen als gevolg van de stijgende schulden van de overheid en zwakker wordende valuta’s.

De Love Trade, echter, is het kopen van goud door de voortdurende liefde voor goud. Twee opkomende landen die bijna de helft van de vraag naar goud voor hun rekening nemen—China en India—kennen een lange relatie met het kostbare metaal die vervlochten is met hun cultuur, religie en economie. Gezien het feit dat de helft van de wereldbevolking goud koopt voor hun vrienden en familie, is het belangrijk in perspectief te plaatsen wat er in hun landen gebeurt.
Deze week werd aangekondigd dat China’s inkomen langzamer groeide in het eerste kwartaal van 2013, waarbij het besteedbaar inkomen van een stedelijk huishouden op jaarbasis slechts 6,7 procent steeg, in tegenstelling tot de 9,8 procent in het eerste kwartaal van 2012. Het is “de langzaamste groei sinds 2001,” zegt Sinology’s Andy Rothman.

Dit is erg belangrijk voor goud, aangezien de groei van het inkomen in China zeer nauw samenhangt met de prijs van het edelmetaal in het afgelopen decennium.

india-china-goudprijs

China’s zwakkere DGP was ook voor goudinvesteerders een teleurstelling, maar ik denk dat dit slechts een tijdelijke terugval is. Het is slechts een kwestie van hoe hard China de economie zal stimuleren, want dit is de sleutel tot wereldwijde groei.

In India is de goudconsumptie belemmerd door zowel de zwakke roepie als importbelastingen door de overheid. Volgens Mineweb daalde de goudimport alleen in het eerste kwartaal van 2013 al met 24 procent.

4. Schommelingen gebeuren, maar bieden altijd aankoopmogelijkheden

Per 15 april, aan het eind van de dag, toonde de goudprijs een standaarddeviatie van -2,6 op een jaarlijkse percentagebasis. Hoewel geringe veranderingen in de goudprijs vaak plaatsvinden, is een dergelijke verschuiving nooit voorgekomen in de laatste 2610 beursdagen.

goudprijs-koopsignaal

De standaarddeviatie van goud ligt nu ruim onder de blauwe “Koopsignaal” balk, en wij vinden dan ook dat het gele metaal zich op 12-maandelijkse basis in een overdreven aangeprezen positie bevindt. Het is zeer waarschijnlijk dat goud de komende maanden weer zal klimmen.

 

Disclaimer: Artikelen geplaatst door GoudVandaag zijn niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  @Sebassol Re: er uit vluchten

  Hoe weet je dat de beleggers er uit vluchten?
  Dalende futures?
  Maar de traders/beleggers zijn al short op goud, ze kunnen er dus niet meer uitvluchten.
  Het lijkt mij dat de daling juist speculatief is, traders die short gaan.
  Maar ik wacht nog even af wat de cijfers zijn.

 • Sebassol

  @Gerard

  Als er een financiele crisis in de maak is zouden beleggers toch juist naar edelmetalen moeten vluchten? ze vluchten er nu juist vol gas uit!

 • Erk

  @OBL-Rien: Re: Prechter
  Voor zover ik het kan beoordelen lijkt Prechter inderdaad de lange termijn economische ontwikkeling aardig te kunnen doorgronden. Bijvoorbeeld de huidige deflatoire druk.
  Het lijkt er op dat het concreet vertalen van de economische trends naar beleggingskansen mn in PM hem minder goed af gaat. Wellicht jij en Gerard dat inzicht kunnen verschaffen :-)

 • temp242
 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  Re: Prechter

  Ik hoor Prechter sinds ca 2001 regelmatig. Met name in de tijd 2000-2008 lag prechter er vaak naast met zijn voorspellingen. Ik henner me nog goed hoe goud op 300-350 usd stond en prechter beweerde dat goud binnenkort naar $100 (of zo) zou gaan. Op de vraag wanneer hij zou erkennen dat hij fout was antwoorde hij “als goud over $400 gaat”. Helaas voor hem, goud ging over $400. Zijn reactie? Goud gaat binnenkort naar $100, en als het over $600 gaat dan ben ik fout… rinse and repeat.
  Hoewel ik van mening ben dat Prechter een goede kijk heeft op de samenleving, socionomics en de ontwikkeling in het algemeen waren zijn goud en zilver voorspellingen meestal fout. Na 2008 heb ik geen uitspraken van hem betreffende goud en zilver gehoord, anders dan algemene trends. Sowieso heeft hij zich grotendeels teruggetrokken uit de openbaarheid. Je ziet tegenwoordig zelden intervieuws met hem. In begin 2001-2005 waren die er keer op keer.

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  @Surf – Re: Iets bijzonders
  @Erk – Re: Bijprinten en minder waard worden

  Dit is een klassieke liquidity squeeze. Cash is king. Credit is smedit. De fed (et all) kunnen niet zoveel cash bijprinten als er krediet is. Dus vallen de asset prijzen om te corrigeren voor het overmatig krediet. Liquidity squeezes zijn een bijverschijnsel van….. deflatie.

  Overigens de fed (et all) hebben niet zo heel veel bijgeprint. Ze hebben verhindert dat vroeger geprint geld vernietigd werd. Dat is iets heel anders dan de bekende pundits beweren….

 • Gerard

  En ja, zoals ik gisternacht al vermoedde. Het zit gigantisch fout in China, Repo.
  Opdrogen van liquiditeiten. Te vergelijken met de periode vlak voor de crash van Lehman.
  Daarom reageerden de beurzen zo fel. Echt niet op de uitspraken van Bernanke. Dit zat al ingeprijsd.
  Er lijkt dus een financiële crash in de maak!
  Ga zometeen even kijken of ze op CNBC daar het fijne van weten. Vast wel. Maar dit is NIET best, dat had ik al begrepen.

 • Gerard

  Nico,
  Ik las het artikel, en daar focust men alleen op technische analyse. Ik heb zelf ook even gekeken, maar zo overtuigend is zelfs dat niet. Een koopsignaal in indicators wil lang niet altijd zeggen dat het dan wel goed zit.
  Alles zal best wel een bodem hebben, het is alleen de vraag waar?

 • Sebassol

  Wie weet komt de reële economie er wel weer echt bovenop? allemaal positieve cijfers uit de VS vandaag….

  En dan was al ons goud en zilver sprokkelwerk voor niks geweest!! nouja ik heb het in ieder geval niet van geleend geld gedaan, helaas voor mijn (nu) geschatte verlies van 5000 pleuri’s.

 • Nico

  Ron
  Nee de vraag van hard assets zoals koper,staal,rare earth metals enz, die vraag daalt altijd wanneer de economie krimpt, er word immers minder omgezet.

 • Nico

  Of en dat kan ook nog zijn ze totaal mesjogge bij slimbeleggen om meer abonnementen te slijten,wie het weet mag het zeggen.

 • Ron

  Neemt de vraag af dan?..vinden de chinezen niet.
  Je bedoeld papieren vraag neemt af.

 • Nico

  Gerard
  Ik ben het geheel met je eens,en het lijkt mij ook onmogelijk omdat de vraag afneemt
  maar dit zijn wel tijden waar het tegengestelde kan gebeuren,bijv vanuit dezelfde houding als het maar wat oplevert al is het stront er zijn sectoren die totaal op de bodem liggen.
  maar goed eerst zien en dan geloven zullen we maar zeggen?

 • Gerard

  Nico
  Commodities exploderen?
  Naar beneden wel ja!
  Geloof maar niet dat dit snel hersteld. Dan zal eerst de economie fors moeten herstellen. Het gaat weleldwijd steeds meer stilvallen.

 • Amstel (Bob)

  @Nico
  De rest v/d wereld wel :) @krediet

 • Nico

  Verwar WAARDE niet met KREDIET beste Nico
  Ja dat kan het geval zijn,bijv. wanneer ik beleg met geleend geld maar dan loop je een dubbel risico,daar heb ik geen zin an.

 • Nico

  Pring: “Commodities kunnen gaan exploderen”
  Nou dat geeft de burger weer moed,want dan gaat goud en de mijnen ook weer de hogere regionen opzoeken,hoop doet leven zullen we maar zeggen.
  http://slimbeleggen.net/prijzen-commodities-kunnen-gaan-exploderen/

 • Amstel (Bob)

  Dat ligt er maar net aan Erk (22:40), ik MONETARISEER vandaag niets (ten gelde brengen) dus er veranderd voor mij niets.
  Pas als ik opnieuw wil kopen/verkopen ontstaat er een verschil.

  In uw voorbeeld is WAARDE dus de US$. Zit hem daar niet de kneep?

 • Temp242

  Beste Heren en Dames(vervroegde)afsluiting van de wedstrijd.
  Oef, géén enkele winnaar.
  Doei!

 • Erk

  Dow: 14758,24 (-2,3%), S&P: 1588,20 (-2,5%), Nasdaq 3364,64 (-2,3%). Good luck tomorrow guys!

 • Amstel (Bob)

  Verwar WAARDE niet met KREDIET beste Nico…

 • Erk

  @Temp: duidelijk, en we zullen het spoedig weten :-)

  @Amstel(Bob): minder waard geworden zijn vandaag bv. koper, goud, aandelen in fysieke bedrijven, staatsobligaties

 • Nico

  De waarde van assets en aandelen is niet weg of verdampt zoals ze dat zo leuk zeggen ,de waarde word onttrokken van een aandeel of een asset,men verkoopt zijn aandeel en zet dat weer op zijn of haar rekening courant,en ja wanneer je te laat verkoopt is een gedeelte van je geld van eigenaar verwisselt
  Maar helemaal foetsie is het dus niet.

 • ron

  Als antibiotica straks 200 euro per kuurtje kost(eigen risico?) komen jullie dan even wat zilverwater bij mij ophalen a 5 euro? :)
  Waar haal je dat hoe maak je dat?….sorry..zilver(fysiek) is niet meer te krijgen, ik had nog een voorraad:)

 • Amstel (Bob)

  Inderdaad Temp, VOLATILITEIT zal grotere vormen aannemen, ben ik van overtuigd.

 • ron
 • Amstel (Bob)

  Daarom kunnen we beter spreken over een nieuw monetair systeem dan defla geneuzel welke absoluut niet opgaat qua vergelijking jaren ’30.

 • Amstel (Bob)

  @Erk 22:04
  Naar de USD? En naar de US bonds?

  @Erk 22:11
  Veel kost vandaag minder qua “prijs”, na een “speech” van een meneer in US. Vreemd niet?
  Maar wat is nu minder WAARD geworden in tastbare dingen?

  Uw eigen voorbeeld spreekt boekdelen.
  Inderdaad loopt huidig systeem vast, zelfs QE doet niet meer wat beoogt was.

 • Temp242

  Beste Erk, morgen zou alles nog wel eens heftiger, lees in een stroomversnelling kunnen komen, want alles is zo eng met elkaar verweven dat het letterlijk bangelijk te noemen is.MVG.

 • Erk

  @Temp: en morgen dan? Verklaar u nader svp, net als bij Dexia gooit u soms balletjes op zodat de lezer met vragen blijft zitten?

 • Erk

  Alles wordt minder waard, maar er worden wel elke maand giga volumes dollars, yens en euros bijgeprint.
  ik snap er niets meer van.

  En dan nog een voorbeeld uit mijn praktijk. Een maatschappelijk instelling in NoordBrabant heeft gebouwen verkocht en nu ruim een miljoen cash. De plaatselijke bank is NIET geinteresseerd in het geld. Blijkbaar hebben ze dus geen rendabele geldleners cq projecten op de plank liggen. Voor mij het teken dat de economie giga vast aan het lopen is.

 • Temp242

  Cash is (vandaag) King, alleen de dollar.Alleen waarschijnlijk vandaag.

 • Temp242

  Ja, beste Nico maar je bent tenminste de devaluatie van de euro voor…

 • Erk

  @Nico, Temp en Amstel: alle assets in waarde omlaag vandaag, behalve de dollar. Leg me nu eens uit WAAR DAT GELD gebleven is dan kan ik er achter aan gaan?

 • Temp242

  Wat wél is bij deflatie, is dat je een porscheke kan kopen met weinig zilver en zodoende aan fellatio(gratis) kan geraken.

 • Temp242

  Oh ja, bij deflatie komen ze je gratis fellatio aanbieden zeker?MVG.

 • Nico

  Temp
  …Vrouwen en vertier?
  Dat kan een succesformule zijn om alles er snel doorheen te jagen,je hebt dan wel genoten van je geld wat je er snel hebt doorgespoten,maar zoals altijd komt de kater dan later.

 • Amstel (Bob)

  Temp, vrouwen KOSTEN geld, en vertier kan ik niet betalen cq missen. Ik wacht wel op de deflatie.

 • Amstel (Bob)

  @Nico
  Wat heeft u zoal gekocht vandaag aan koopjes? ;-)

 • Nico

  Er gaat bizar veel door het putje vandaag de angst zit er weer goed in,en word alles weer goedkoper,”deflatie” opde beurs wanneer je dan nog cash hebt kun je koopjesrapen.

 • Temp242

  …Vrouwen en vertier?

 • Amstel (Bob)

  Jammer Temp, dan geef ik het op met je quiz, zeg het dus maar.
  Trouwens, eigenlijk WIL ik helemaal geen advies van al die advies-mannetjes die er altijd naast zitten, ik volg liever mijn eigen instinct en wijsheid gebaseerd op mijn wereld-rondreizen en ECB knooppunten.

  @Nico @ Geer
  Ik wil best spreiden, maar zou nog steeds niet weten waarin?
  Vastgoed en Cash zijn voor mij geen optie wegens aangehaalde redenen. Landbouwgrond? Sja, ik ben geen praktiserend boer, heb al moeite genoeg met het onkruid in mijn tuin.
  Dus: waar zou IK nu mijn vermogen in kunnen (ver)spreiden?

 • Temp242

  Beste Amstelbob, volledig met je eens aangaande je post om 20u03. Wat de quiz betreft: fout antwoord.
  U mag echter zoveel herkansen als u wil. Let op! om 23u00 uiterlijk gaat de quiz afgesloten worden.
  Het is maar te hopen voor mijn Lieve Buren alhier, dat straks de onozele Belgen niet komen bloggen alhier.

 • http://www.rhodiumprijs.eu/ Rhodium prijs
 • Amstel (Bob)

  Dream on Nico.
  Waar het ene 50% goedkoper is, is het andere 100% duurder.
  Per saldo verliest je fiat aan koopkracht.

 • Nico

  Jawel hoor wanneer prijzen dalen,de kapper en andere diensten gaan dan dalen in prijs,en ook veel produkten,dus je kan meer doen met papieren poen.

 • Amstel (Bob)

  Nico, cash (fiat) wordt NOOIT MEER WAARD!
  Nooit…
  Never…
  Nooit niet…

 • Nico

  Gerard
  Dat het werkelijk stopt denk ik niet,maar wel afbouw ervan omdat doorgaan ook schadelijk is ,het is een duivels dilemma waar ze inzitten,maar alleen afbouw is voldoende voor velen om short te gaan zo schat ik in.

 • Amstel (Bob)

  Temp, da’s Peter Griffin van de fysieke wereld ipv tekenfilms! :-)
  Kom maar op met die bak Belgs bier (met glas ast ff ken).

 • Amstel (Bob)

  They also mention Robert Prechter as having told his clients that he was selling silver at 37.37. I was surprised to learn that Prechter had any silver, since he told his subscribers in 2002 that he had just shorted gold at $400.00 and expected to cover at $50.00. Since he is still waiting for gold to drop to $50.00, why would he own silver?
  This is the same Robert Prechter who in the mid-1980’s predicted a peak for the DOW at 4000 to be followed by a crash. Instead the DOW rose to 11000.

 • Temp242

  Willen jullie écht goed advies, dan kan ik jullie deze ‘man’ van harte aan bevelen:

  http://images19.knack.be/images/resized/119/489/277/869/9/250_0_KEEP_RATIO_SHRINK_CENTER_FFFFFF/image/1194892778699.gif

  Wie het antwoord weet voor 23u00 vanavond krijgt van mij een bak bier.

 • Gerard

  Nico,
  Als je werkelijk gelooft dat de opkoop staatsleningen door de CBs stopt??
  Dan ja. Maar het is en blijft een gok.

  Maar ik geloof het niet. Hoge rente zal alles doen instorten. Dat laten ze nooit toe.

 • Amstel (Bob)

  :-)
  Yep, een klok heeft het ook met regelmaat juist.
  Als ik echter terugkijk op jou HELD dan ga ik maar contrair…
  Een boek in 2002 schrijven, in 2009 herzien… sja, zo krijg je altijd gelijk he Geer :-)

 • Nico

  Omdat niets zeker is,want laten we realistisch zijn ,in tijden zoals deze is niets meer wat het lijkt en dan moet je toch echt spreiden anders word je risico te hoog en ook goud kan onaangenaam verassen,wij kunnen de belangen en macht wat er zich achter de schermen plaatsvind niet weten of inschatten,en dus staar ik mij niet blind enkel op edelmetaal,dan ben je aan het gokken.
  en wanneer deflatie een feit is word je cash meer waard, niks niet aanvreten, dan ben je blij dat je nog flink cash hebt vandaar spreiden spreiden spreiden

 • Gerard

  Re. Geer, roep zijn naam alstublieft noooooooit weer!

  Tja, ik hoop elke keer opnieuw en oprecht dat hij foute voorspellingen doet.
  Ik volg hem al sinds 2008. Helaas, helaas, helaas, hij heeft een abonnement op ALTIJD gelijk krijgen…
  Snik, ik kan het ook niet helpen.

 • Amstel (Bob)

  @Nico: Dan kan je het houden bij onroerend goed,edelmetalen,en cash,maar niet op 1 paard wedden dan verlies je mogelijk alles.

  Beste Nico, ik wed op helemaal niets. Goud is voor mij de ultieme koopkracht-behouder, ook al lijkt dit twijfelachtig voor sommigen gezien de dalingen wegens een “speech”…

  Onroerend goed: vermogen zit vast in stenen = ongewenst, zeker in huidig fin. klimaat. (eigen woonruimte is iets anders natuurlijk)
  Cash: inflatie vreet het op met risico van een Bail-In onteigening/confiscatie of plotse devaluering
  Paarden: ja, die kan ik nog door het rundvlees heen rommelen ;-)

 • Amstel (Bob)

  The foremost practitioner of Elliott Wave theory, Robert Prechter, has stated for the past two years now that gold is merely correcting.
  The wave pattern up throughout 2001 and 2002, he maintains, is not impulsive. It is a corrective wave only, and the 20 year bear market will continue on in the deflationary Kondratieff winter, with gold eventually selling for under $200.
  http://www.gold-eagle.com/editorials_03/hultberg020503.html

  Die kerel leeft dagelijks in deflatie zo leer ik nu :-)
  Manmanman… dit verstaat men dus onder “deflationisten”…
  Geer, roep zijn naam alstublieft noooooooit weer!

 • Nico

  Gerard
  Wat te denken van TBT en soortgelijke tickers ik zie weer een uptrend net als in 2008,2009
  aangezien de rente stijgt in de treasury’s kan dit zich weer herhalen.

 • Amstel (Bob)

  Let’s take a look at some of the predictions Prechter came up with after he gazing into his broken crystal ball.

  (1) On June 9, 2003, Prechter stated…“…the bear market is very young. I think 18 months from now, the financial and economic landscape will be very different from what they are today. The optimists will be gone.”

  (2) On June 30, 2003, Prechter stated… The Dow is currently headed down. Ultimate target: “at least below 4,000.”
  At the time the Dow was over 9000. Over the next four years, the Dow gained more than 5200 for gains of nearly 60%; that is if you used Prechter as a contrarian indicator.

  (3) On May 11, 2004, Prechter continued with his doom and gloom warnings based on his wave hocus pocus…a “panic should set in” later this month.”

  Gaat door t/m (9) en dan een leuk DOW-grafiekje erbij om zijn voorspellingen te staven :-)
  http://www.avaresearch.com/avanew/articles/713/The-Embarrassing-Track-Record-Of-Robert-Prechter-Part-1.html ff doorscrollen tot de vetgedrukte letters.

  Sja, als je als Perma-beer maar lang genoeg blijft volhouden he…

 • Snel

  Pietje heet nu weer surf.

  Zucht……………

 • Amstel (Bob)

  Uit de text van Rien, 12:55h:
  Welling: So anybody left with investable assets at that juncture will have a great buying opportunity?

  Prechter: Of a lifetime! In my book, I said real estate is probably going to drop 90%. It’s down 45%, so arithmetically it’s halfway there. But can you imagine buying your dream properties at ten cents on the dollar, or even less? I see that coming.

  Als die Prechter dit serieus meent, dan neem ik die kerel voor geen 0,01$ serieus! Wat een idiote uitspraak zeg!
  Dus vlgs. hem wordt FIAT nog heeeeel veel waard… pfff

  Weet u zeker dat u deze kerel aanhangt Geer???

 • Temp242

  Weldra OOK in fantasieland.
  Maar niet getreurd, nog vlug wat papieren aandeeltjes kopen. Laat in Godsnaam dat fsyiek liggen, BLIJF eraf!!!

 • ron

  In Rio hebben ze er ook al genoeg van:
  http://i40.tinypic.com/dn1t9f.png

 • Temp242
 • ron

  De prijs van zilver is 20..hiep hoi..een getal.
  Hoeveel getallen heb jij?

 • ron

  Wanneer ontdekt men dat geld gewoon een stukje papier is en getallen in de computer niets

 • Temp242

  Ja hoor:
  http://www.tijd.be/nieuws/geld_beleggen_markten/Markt_ontdekt_dat_goud_gewoon_geel_metaal_is.9363036-2969.art

  Nogal een geluk dat het uit de Roze Koldergazet komt.
  Goud een gewoon geel metaal, de goden gaan het graag horen.
  Tja, de jongens van Les Temps, tja, die zijn zot van papier, moet ook wel, anders géén inkomsten meer, dàg gazetje! Die vod is namelijk op en top gesponserd door de (groot)banken. Bende slijmballen aldaar.Ben héél benieuwd wat ze bij het gazetje gaan schrijven medio september 2013… Zal ze bij deze helpen: papier(aandelen, obligaties) zijn NU goedkoper dan het gemiddelde wc-papier…Haha.

 • Nico

  In ieder geval is de volatiteit in de markten weer terug
  de vix noteert weer richting 20
  http://finance.yahoo.com/echarts?s=%5eVIX+Interactive#symbol=^vix;range=1y;compare=;indicator=volume;charttype=area;crosshair=on;ohlcvalues=0;logscale=off;source=undefined;

 • Temp242

  Ja hoor surf er is een overschot. Maar vooral van materiële zaken zoals dure wagens, overgewaardeerd vastgoed(lees vastgoed zonder AAA-ligging), dure horloges. PM’s horen dààr DUIDELIJK niet bij. De overheid heeft het heel graag dat mensen zo gaan denken over PM’s, als JIJ zo al begint te denken, welja dat mogen ze bij de overheid/banken gerust op hun twee oren slapen.MVG.

 • Temp242

  Lààààààààààààààààààààààààààààààchen:

  http://www.tijd.be/nieuws/geld_beleggen_markten/Komende_weken_koopjes_mogelijk.9363202-3452.art

 • surf

  De vrees voor de afbouw van het steunprogramma van de Federal Reserve (Fed) zet zilver op -8% vandaag en het zal nog veel lager gaan en goud -4,5%.
  De Fed krijgt de schuld wat een onzin de zilver en goud bubbel zijn gewoon gebarsten.
  We horen al maanden hier je moet nu in stappen want veel lager kan het niet ook vandaag waren er weer van deze berichten geplaatst door de zogenaamde kenners jajaja.
  Ieder hier moet zich zelf eens de vraag stellen als er zo tekort is aan fysiek zilver en goud waarom zijn er dan zo veel aanbiedingen.
  Heel simpel er is geen tekort er is op het moment een overschot en men moet er vanaf omdat de prijs die men destijds er voor betaald heeft door het afvoerputje gaat en om de schaden te beperken wordt het gedumpt zo wel fysiek als papier.

 • Nadja

  @surf: logica is zoek. Een reden kan ik bedenken: beleggers zijn niet blij zijn als de overheid zich dreigt terug te trekken met QE’s. Financiele wereld is blijkbaar te afhankelijk van de overheid geworden en wil/kan niet meer zonder overheidsinfuus. Wellicht omdat duidelijk is dat het niet anders kan. Men realiseert zich dat deflatie onafwendbaar is.
  Nu moet alleen nog doordringen bij de grote massa dat goud de beste/minst slechtste bescherming biedt in dit tijdsgewricht.

 • surf

  Er is iets buitengewoons aan de hand op de markten vandaag
  Meestal als een bepaalde activaklasse fors daalt, stijgt er ergens anders wel een andere activaklasse. Of als er verschillende activaklasse worden buiten gegooid door de beleggers, zijn er altijd nog de veilige havens op de financiële markten. Vandaag zien we echter een ander, uitzonderlijk beeld, er is iets buitengewoons aan de hand. Zie link: http://www.businessinsider.com/global-futures-sell-off-is-rare-2013-6

 • Nico

  Nadja
  Zeker waar maar wat goud betreft:
  Behaalde resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst
  in geval van cash kun je mogelijk zo goed als alles verliezen. Bij goud zeker niet het geval (6000 jaar bewijs)
  Ik vermoed dat dit niet echt meer opgaat in een wereld waarin alles snel gaat, en makkelijk te manipuleren is.
  goud kan dan wel een hoge waarde krijgen,maar overheden in het nauw zijn niet te voorspellen,ze kunnen een verbod op handel in goud instellen bijv. daar zit je dan met je goud,wat ik maar wil zeggen,niets is zeker en al helemaal niet in zware tijden.

 • Nadja

  @Nico: allen in geval van cash kun je mogelijk zo goed als alles verliezen. Bij goud zeker niet het geval (6000 jaar bewijs) en bij vastgoed heb je in ieder geval nog stenen om in te wonen over :-)

 • Nadja

  @Amstel(Bob): Re: Beter uw pijlen richten op: Goud voor- en tijdens de overgang naar een nieuw monetair systeem :-)
  Het nieuwe monetaire systeem opzetten wordt de finale van de RESET, gelijk Bretton Woods na WO2. Wellicht dat we nog een aantal jaren tot dan te gaan hebben. Daarvoor is het scenario DEFLATIE, een scenario dat dus al in de dertiger jaren actueel was maar nog niet in combinatie met een “vrije” goudprijs.

 • Nico

  O ja landbouwgrond schijnt ook een prima koop te zijn in roerige tijden
  Voor diegene die een behoorlijk vermogen heeft te verliezen.

 • Nico

  Amstel Bob
  Dan kan je het houden bij onroerend goed,edelmetalen,en cash,maar niet op 1 paard wedden dan verlies je mogelijk alles.

 • Amstel (Bob)

  @Nadja: Kunnen we met huidige koers (1329!) gewoon doorkopen zonder lange termijn risico?

  Ik kijk liever naar prijs in EUR daar ik daarin afreken.
  Mijn persoonlijk antwoord/visie op uw vraag is volmondig JA tenzij u wilt wachten op evt. lagere prijzen met het “risico” dat u er niet meer aan kunt geraken.

 • Amstel (Bob)

  @Geer: Juist Nico, spreiden. Dat werkt in ALLE scenario’s. Daar hamer ik al jaren op hier.
  Degenen die dat deden, die hebben ook nu nog een betere nachtrust.

  Ik slaap meeeeer dan prima! :-)
  Maarre, aangaande spreiding: Waarin zou men moeten spreiden als met geen verstand heeft van het casino van de FI en hier dus niet in wil participeren?

 • Amstel (Bob)

  GOUD TIJDENS DEFLATIE? Hoe gaat het er uit zien voor goud?

  Beter uw pijlen richten op: Goud voor- en tijdens de overgang naar een nieuw monetair systeem :-)

 • Amstel (Bob)

  Lees ook deze eens:
  http://goo.gl/ZpsjM

 • Amstel (Bob)

  @Nadja: …deflatie-periode van jaren dertig…maar niet vwb goud, vanwege toenmalige goudstandaard.

  INDERDAAD Nadja, de jaren ’30 1-op-1 vergelijken met het heden gaat NIET OP.
  Cash was toen “as good as gold” en totaal niet vergelijkbaar met ons huidige geld cq. ruilmiddel.

 • temp242

  Beste Marc, ik bedoel daarmee dat alles, alles wat we tot nu toe gekend hebben, op losse schroeven komt te staan.Mvg.

 • Nadja

  Gerard,
  Helaas zijn er wel ervaringsgegevens uit de deflatie-periode van jaren dertig vwb cash en aandelen, maar niet vwb goud, vanwege toenmalige goudstandaard. Heeft daar iemand al iets zinnigs over bedacht? Misschien goed voor een bestseller: GOUD TIJDENS DEFLATIE? Hoe gaat het er uit zien voor goud?

 • Nadja

  Gerard, Re: De charts staan hopeloos beroerd. Ieder moet het voor zichzelf weten, maar ik koop niet eerder bij dan dat ik duidelijk een bodem zie, en bovendien een beginnende uptrend die minimaal meer dan 2 maanden standhoud.

  Dit soort statements hoor ik graag van een ervaren belegger ;-)
  Bedankt!

 • Gerard

  Rien,
  Prechter duidt hier ook even op de lente. Hij wil niet helemaal als doemdenker versleten worden natuurlijk. Hij vertelt er even niet bij dat die nieuwe up pas “NA” een totaal gesaneerd systeem zal plaatsvinden. Maar dat snapten wij hier zo wel.

  Prechter ziet de bodem van de werkloosheid op 50% liggen, in de totale westerse economie!
  Dan is Spanje al op de helft….
  En Nederland nog niet eens op de helft van de helft…
  Maak de borst maar nat.

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  @Erk

  Re: Maar zijn er ergens verdere details over te lezen cq zijn beschouwing hoe hier tegen te beschermen?

  Helaas pindakaas :)
  Nee.
  Er zijn meningen genoeg te vinden, maar niemand heeft een goed antwoord. Ook ik niet.
  Onze manier van leven, onze economie, is op een dood punt aangekomen. De toekomst gaat er heel anders uit zien dan het nabije verleden.
  Ik kan maar 1 ding bedenken waarvan ik redelijk zeker ben dat het een goed idee is: geen schulden, goedkoop wonen, je eigen voedsel verbouwen. Het ergste wat je dan kan gebeuren is dat je een vakantie op de maladiven hebt gemist als alles toch gewoon goed gaat.

 • Gerard

  Juist Nico, spreiden. Dat werkt in ALLE scenario’s. Daar hamer ik al jaren op hier.
  Degenen die dat deden, die hebben ook nu nog een betere nachtrust.

  Dat het nog jaren zwak blijft, is wat veel.
  Persoonlijk denk ik dat we dicht bij de bodem zijn. Er zijn al vele beleggers uit goud en zilver.
  Maar je zult zeker veel geduld moeten hebben.

  De charts staan hopeloos beroerd. Ieder moet het voor zichzelf weten, maar ik koop niet eerder bij dan dat ik duidelijk een bodem zie, en bovendien een beginnende uptrend die minimaal meer dan 2 maanden standhoud.

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  Re: Prechter

  http://www.elliottwave.com/freeupdates/archives/2013/04/17/Prechter–I-d-Love-to-Turn-Long-Term-Bullish-Again-.aspx#axzz2WkivVSSF

  Welling: … the social funk you see descending won’t last forever?

  Prechter: Well, it has to play out. I’m still hoping that it happens fast enough that I’m not dead by the time it does. I’d love to be able to come out and turn long-term bullish again, like I was in the early ’80s. That was a great time and a good opportunity. The next one coming up is going to be even bigger.

  Welling: So anybody left with investable assets at that juncture will have a great buying opportunity?

  Prechter: Of a lifetime! In my book, I said real estate is probably going to drop 90%. It’s down 45%, so arithmetically it’s halfway there. But can you imagine buying your dream properties at ten cents on the dollar, or even less? I see that coming. Commodities will be a whole lot cheaper; way cheaper than people imagine today. People think that oil is only going to go up; that we are running out of it, and so forth. But I expect oil to take out its 2008 low before this deflation and depression are over.

 • Erk

  @OBL-Rien: Re: Het laatste wat ik van hem hoorde (al een tijdje terug) is dat hij de totale ineenstorting van de wereldeconomie voorziet.

  Volgens mij zijn we het daar hier wel ongeveer over eens ;-) Maar zijn er ergens verdere details over te lezen cq zijn beschouwing hoe hier tegen te beschermen? Tnx!

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  Re: Prechter

  Het laatste wat ik van hem hoorde (al een tijdje terug) is dat hij de totale ineenstorting van de wereldeconomie voorziet. Maar niet in 1 keer en niet zonder fases van opleving.

 • Ron

  Wat nu als straks china 80% van de totale
  wereld voorraad heeft en plots koppelen
  ze hun munt aan goud, dan wordt DAT de
  wereldreserve munt en zakken alle andere
  currencies als bakstenen in elkaar.
  China wereldleider.

 • Ron

  Behalve de chinezen, die blijven keihard
  inkopen, ben benieuwd naar de cijfers weer
  volgende maand.
  Goedkoop of niet..op=op

 • Erk

  @ Oom Dagobert: :-))) sluit ik me bij aan

 • Marc

  @temp

  Wat is de reden dat de hel los zou breken bij een prijs <$20?
  En wat dan nog, het is een papierprijs waardoor wij goedkoop kunnen inkopen.

 • http://www.rhodiumprijs.eu/ Rhodium prijs

  Als de economie echt verder in gaat kakken, wordt ook het edelmetaal gewoon meegedrukt met de industrie vraag die inklapt.
  Zolang ze goud voor $800 en zilver voor $7,50 uit de grond halen, weet je dus waar de maximale lows komen te liggen…
  Toch denk ik dat de grote beleggers wel eerder grof in gaan stappen.
  Wat de meeste mensen hier vergeten is dat goud en zilver op deze koersen nog altijd 5x zo hoog staan als 10 jaar terug, dus zeker niet goedkoop te noemen zijn.
  Helaas stapt de particulier altijd rond de top pas in en blijft met de brokken zitten.

 • Oom Dagobert

  @Gerard: Wat hij NU voorspelt, dat wil je helemaal niet weten …. !!
  Dit zou ik nu net wél willen weten.

 • Gerard

  Koper zakt al net zo hard.
  Dat wijst op het stilvallen van de economie.
  De bevestiging kreeg ik vannacht.
  De Chinese industrie zakt steeds harder weg !! Keiharde landing op komst.
  Waarschijnlijk is China de hoofdreden dat alles in elkaar zakt.
  Komt dan nog bij dat QE’s gebleken hebben NIET te werken. Vandaar dat men dit wil gaan afbouwen.

  Wie twijfelt nu nog aan Prechter ??
  Hij zit al 5 jaar correct te voorspellen.
  Wat hij NU voorspelt, dat wil je helemaal niet weten …. !!

 • Nico

  Oom Dagobert

  Het grootste gedeelte van de koersval of crash heeft meestal met de papierhandel zoals etf’s te maken,het kan zomaar zijn dat je vanaf nu een paar jaar moet wachten vooraleer er weer een lange uptrend in de goudmarkt plaatvind,tussentijds kan er nog van alles plaatsvinden,je geld op de bank of onder je matras heeft dezelfde risico”s als goud, dus spreiden in dat risico blijft nog steeds dezelfde optie.

 • Erk

  @ Oom Dagobert: Wie staat nu aan de verkoperszijde bij PM en wat vangt die aan met zijn verkregen fiat-gedoe ?
  Hele goede vraag vind ik. Op al die websites van Kitco, Goudportal, etc. staat van alles en nog wat maar niets over dit soort concrete gegevens die je kunnen helpen de situatie te analyseren. Of weet iemand wel betere sites?

 • Erk

  @X en Temp242: ondanks de <20 zie ik nog steeds geen hel, dus ik wacht nog even.
  Of Temp242, is bij jullie in Belgie de hel wel al losgebroken? Dexia al gevallen bijvoorbeeld? Laat je het ons dan zo snel mogelijk weten, dan kunnen we ons hier in NL voorbereiden? Beter een goede buur dan een verre vriend zeggen we hier in NL.

 • Nico

  X
  Cash word king bij deflatie,zelf koop ik voorlopig niet meer bij.

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  @Knots

  Waarom gebeurt dat nu dan niet?

 • Oom Dagobert

  Wie staat nu aan de verkoperszijde bij PM en wat vangt die aan met zijn verkregen fiat-gedoe ?

 • Knots

  @OBL-Rien

  er is totaal geen reden waarom de bodem onder de economie zou wegvallen als de FED zijn treasuries kapotknipt… ik bedoel als ik 500 euro uitleen aan iemand en dan zeg ‘oh laat maar zitten je hoeft het niet terug te betalen’ dan zie ik niet hoe dat spontaan chaos zou opleveren

 • x.

  Zilver Gaan we kopen of gaan we wachten?

 • Zilverboerke

  pff wat een veldslag vandaag….meer dan 6% eraf voor zilver. Waar verwachten jullie de bodem?

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  Re: De FED kan toch gewoon alle opgekochte treasuries teniet doen? probleem opgelost en economie draait weer

  Natuurlijk!……….. voor ongeveer 10 microseconden, dan valt de bodem onder de economie weg. Goud gaat naar ongekende hoogte en fiat geld wordt compleet waardeloos.

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  @temp, zilver is beneden de 20, we gaan het zien wat voor hel er losbreekt ;-)

 • Knotter

  Op dit moment vloeit nieuw geld uit de FED (door het kopen van treasuries) om ervoor te zorgen dat de omloopsnelheid van geld verhoogd.
  Een hogere omloopsnelheid van geld veroorzaakt inflatie omdat hetzelfde geld meerdere keren wordt gebruikt om iets te kopen.
  Om te verkopen dat die inflatie te hoog wordt drukt de FED dat met een hogere rente (federal funds rate? ik neem aan de de FED niet rente op treasures kan veranderen..)
  Dat veroorzaakt ook een hogere rente op treasures (is dat waar?)
  De overheid kan die rente niet betalen en hier zit het probleem?
  De FED kan toch gewoon alle opgekochte treasuries teniet doen? probleem opgelost en economie draait weer

 • temp242

  Als zilver door de 20 breekt én dat zal het doen, wel dan breekt de Hel los.
  Groeten.

 • Erk

  @Rhodium: wat is een succes? verklaar uw nader svp.

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  Als zilver net even de $20 kan doorbreken, dan is de gehele runup sinds aug 2010 retraced.
  Dat zou technisch gezien een uitstekende “low” zijn.

 • http://www.rhodiumprijs.eu/ Rhodium prijs

  July zilver futs net op $20,06, goud op $1312.
  Het is een succes!

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  Re: Kunnen we met huidige koers (1329!) gewoon doorkopen zonder lange termijn risico?

  Alleen met geld dat je niet voor primaire levensbehoeftes nodig zult hebben. Mocht je ooit in de situatie kunnen komen dat je gedwongen goud of zilver moet verkopen dan heb je teveel van dat spul.

 • Nadja

  Gerard,
  Helaas zijn er wel ervaringsgegevens uit de deflatie-periode van jaren dertig vwb cash en aandelen, maar niet vwb goud, vanwege toenmalige goudstandaard. Heeft daar iemand over nagedacht? Hoe ziet dat er uit? Ik zie zelfs mensen als Middelkoop op twitter zeggen dat als QE stopt de rente omhoog schiet naar 7% en dus meer in hoge inflatie scenarios lijkt te denken dan deflatie scenarios. Kunnen we met huidige koers (1329!) gewoon doorkopen zonder lange termijn risico?

 • Gerard

  De cijfers die uit Europa komen zijn ook DRAMA, met hoofdletters. Vooral uit de knoflooklanden.
  Het stort daar compleet in elkaar.
  Eurocrisis komt weer helemaal terug. Daar hoef je niet lang meer op te wachten.

 • Gerard

  Sorry, lagere toppen. Dat duidt op een startende downtrend.

 • Gerard

  De VS beurzen laten nu allemaal een lagere bodem zien.
  Ze slikten de zoete koek van Bernanke niet.
  Ik denk dat men de valse cijfers van Bernanke niet meer gelooft.
  De 10 jaars tikte even de de 2,4%. Een stijging van 42% ytd.

  En wie is er dan alweer king?
  Cash.
  De typische 30er jaren king. Wie nu nog twijfelt aan deze terug kerende tijd?
  Maar hoe lang blijft die king veilig? Dat is de vraag.

 • Gerard

  Nadja,
  Waarom is er geen relatie te bedenken tussen deze?
  Het is nogal logisch.
  Dan is de Centrale Bank GEEN overheid. Foutje Nadja.
  Goddank zelfs!

 • Amstel (Bob)

  @Temp: ECHT nieuws bestaat niet meer…
  http://www.panarmenian.net/eng/news/159076/Two_Russian_warships_join_Mediterranean_task_force
  May 21, 2013
  “During a planned rotation, large landing ships Nikolai Filchenkov and Azov from Russia’s Black Sea Fleet have started performing their tasks in the Mediterranean,” Trukhachyov said.

 • Amstel (Bob)

  Nadja, 20.000 of 30.000, 100.000, het blijft gissen en al het verkondigde is dus GEENSZINS een FEIT. Wij, eenvoudige garnalen, weten het niet en zullen het nooit weten. Hoeft ook niet, interesseert me weinig.
  De VERHOUDING zal daarentegen vast hier en daar wel redelijk correct zijn.

  Vreemd dat niemand dit weet, nietwaar? Is toch gewoon een grondstof? ;)

 • Temp242
 • Nadja

  Hoi Gerard,
  Na QE-tampering announcement van BB:
  + dalen aandelenkoersen (min 1.5%)
  + gaat rente obligaties omhoog
  + gaat goud omlaag
  geen relatie t bedenken tussen deze, behalve dat beleggers blijkbaar niet blij zijn als de overheid zich dreigt terug te trekken. We zijn allen blijkbaar te afhankelijk van de overheid geworden en willen niet meer zonder. Wellicht omdat we weten dat het niet anders kan. Feitelijk dus een teken van het disfunctioneren van het kapitalistisch systeem en men realiseert zich dat deflatie onafwendbaar is.
  Nu moet alleen nog doordringen bij de grote massa dat goud de beste/minst slechtste bescherming biedt in dit tijdsgewricht.
  Graag je mening.

 • Temp242
 • Nadja

  @Amstel(Bob): ik vind de link naar grafiek niet meer waarin opgenomen het goudbezit van CB’s. Maar dit overzicht geeft 30000 ton aan: http://en.wikipedia.org/wiki/Gold_reserve
  Maw een fractie, minder dan een vijfde van goud boven de grond is in eigendom van CB’s, de rest met in de vorm van juwelen en beleggingsgoud is in bezit van particulieren.

 • Amstel (Bob)

  http://www.goudstudieforum.com
  Zolang het spel niet breekt..kunnen we nog bijladen aan supersolden.
  Koop natuurlijk zoveel goud als u ervan begrijpt…

 • Amstel (Bob)

  Axel Merk ‏@AxelMerk 21m
  Why aren’t you concerned about lower inflation expectation? #bernanke:
  we are

 • Amstel (Bob)

  Nee Sebass, wereld zwakker, US$ sterker :)
  http://finance.yahoo.com/q?s=EURUSD=X

  Waarom? Omtoch! Aldus Bennie.

  @Temp: u begrijpt Rome nu mag ik hopen?

 • Sebassol

  De US beurs zakt, Dollar wordt zwakker, goud zakt maar niet noemenswaardig…

 • Amstel (Bob)

  Eigenlijk gebeurd er geen donder, op details na. Wat wil zeggen: effect QE is uitgewerkt!!
  Huh? Okok, nieuw plan… fysiek geld uitstrooien?

 • Amstel (Bob)

  Butt-hurt MMT ‏@ButthurtMMT 3m
  See you guys? See USDX going up? That’s because the US Dollar is BACKED by something. UNLIKE GOLD, which is backed by nothing, & going down!
  You have to understand, the more currency you print, the more value that currency has!

  We just need to print enough $$ to get these producers producing at full speed so that needy consumers can consume more!
  That’s how the economy works, and that’s how the monetary system works. I WISH I COULD HELP YOU UNDERSTAND THIS!

  :-)

 • Amstel (Bob)

  Wordt nu de Euro zwakker of de USD sterker? ;)
  Het zal mijn tijd duren tijdens dit circus De Soleil….

 • Sebassol
 • Amstel (Bob)

  http://online.wsj.com/article/SB10001424127887324049504578545601046075438.html?KEYWORDS=euro+becomes+the+port+in+a+storm
  Vanwaar die kleur van die sterren? Hadden toch net zo goed zwart mogen zijn? (mening van het “volk”)
  Euro Becomes the Port in a Storm:
  Oppassen als men dit vanover de grote zee gaat roepen…

 • Amstel (Bob)

  Wat is TE laag beste Sebassol?
  Missch begeeft BB zich in een Catch-22?

  Trouwens aangaande artikel, punt 2:
  Landen met goud in de grond hoeven dit natuurlijk niet a la minute boven te halen om zonodig te kunnen balanceren a la 15%.
  Net als Olielanden dit niet hoeven doen met hun olie.

  Pfff, zee wordt niets meer, dan maar een volgend biertje :)

 • Sebassol

  Als de goudprijs te laag wordt zullen onze oosterse vrienden zich helemaal een slag in de rondte kopen, en dat wil Bernanke toch ook weer niet?

 • Amstel (Bob)

  Nu weer terug naar mijn biertje en rust en zee :)

 • Amstel (Bob)

  @Geer: Maar men zal er wel alles aan doen om de vlucht in goud te voorkomen.

  Wie is “men”?

 • Amstel (Bob)

  @Nadja:
  Punt 1: fysiek goud druk je idd niet zomaar bij
  Punt 2: Was vast Boon, Willem heeft een winkel open te houden
  Punt 3: 21.400T? Bron?
  Punt 4: idd, TA is niet te doen met een politiek metaal

 • Amstel (Bob)

  @Geer: Maar waarom zou de FED de goudprijs juist omhoog willen trekken?
  Dat zullen ze nooit willen.

  Dit hebben ze eerder wel gedaan maar zullen ze nu niet fijn vinden wegens de inktvlek die goud MTM waardeert.

 • Amstel (Bob)

  Tov het artikel:
  Aanbod kan blijkbaar aan de vraag voldoen. Daarom kan de prijs lager. Whoehaha, ikzelf vind hem leuk.
  Dus jongens en meisjes, er is zat fysiek goud, voor ieder wat wils.

  Strax Mijnheer Ben aan het woord, wat zal het worden?
  QE gaat door, iedereen blij! Beurzen gaan door omhoog, goud naar beneej.
  QE gaat NIET door: huh….? Dus er is voldoende verdient om de rente weer ff te kunnen voldoen?
  Voorgevoel: nehhhhh

 • Erk

  Mijn verwachting indien:

  + Doorgaan met QE: dan goudprijs gelijk of lager. Reden: huidige trend zet zich vooralsnog door.

  + Tamperen van QE: dan goudprijs gelijk of hoger. Reden: vanwege de onzekerheid vwb de effecten van deze tampering op het wereldwijde financiele systeem. Voorbeeld: Aziatische landen zorgen voor hun economien als de rente cq inflatie toeneemt omdat FED minder VS-staatsobligatie-papieren in papieren dollars gaat omzetten (=printen uit het luchtledige).

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  Japan: Als een land implodeerd en niemand luistert, maakt het dan geluid?

  Een zeer interresante kijk op Japan. Volgens Bass gaat Japan “poef” doen in de komende 18-24 maanden.
  Als ik het juist interpreteer verwacht hij hyperinflatie in Japan.

  http://www.zerohedge.com/news/2013-06-18/kyle-bass-next-18-months-will-redefine-economic-orthodoxy-west

  Oh, en nog een leuke opmerking tussendoor: Centrale banken bestaan omdat iedereen WIL geloven dat er iemand is die de wereld zal redden als alles misgaat.

  PS: Echt, kijken deze video!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  @Gerard, precies, we zijn het dus eens ;-)

  Mijn punt was dat wanneer er in een stijgende markt op margin gekocht wordt, en de markt valt daarna, dan moet er verkocht worden en worden de verliezen gerealiseerd. Wanneer de verliezen groot genoeg zijn zodat de houder van de marge BK gaat, dan wordt er geld vernietigd.
  Dit was o.a. in 2000/2001 op grote schaal het geval.
  En het maakt inderdaad niet uit op welke asset er marge verplichting zit, of dat nu aandelen, huizen of bananen zijn.

 • Q&Q

  “Griekse hulp vooral aan banken en rijken”

  Frankfurther Allgemeine: Er ging tot nu toe al 207 miljard euro aan leningen naar Griekenland. Daarvan ging 160 miljard naar banken en rijke investeerders. De Griekse burger betaalt het gelag.

  “Het doel van de politieke elite is niet om de Griekse bevolking te redden, maar om de financiele sector te redden”, zei Lisa Mittendrein van de krant Attac Austria.

  Lees verder:

  http://langleveeuropa.nl/2013/06/griekse-hulp-vooral-aan-banken-en-rijken/

 • Q&Q

  “In Vietnam betalen ze met plezier $ 217 boven spot voor goud”

  De vraag naar fysiek goud is niet alleen in China en India overweldigend. De centrale bank van Vietnam verkocht vorige week 25.700 gouden munten op een veiling om de bevolking tevreden te stellen. Het hoopt hiermee de premie op de goudprijs naar beneden te krijgen, maar slaagt daar vooralsnog niet in zegt SilverDoctors.

  Vietnam is na Thailand de grootste goudmarkt in Zuid-Oost Azië. Het land heeft een van de hoogste kopers van fysiek goud per inwoner. De bevolking in Vietnam koopt nog steeds zoveel mogelijk goud om zich in te dekken tegen inflatie en waardevermindering van hun geld.

  Lees verder:

  http://www.beurs.com/2013/06/18/in-vietnam-betalen-ze-met-plezier-217-boven-spot-voor-goud/25290

 • Gerard

  Nadja
  Goudprijs reageerde altijd heftig bij aankondiging QE. Na QE1 ging het bijna 100% zelfs. Alleen de laatste reageerde de prijs niet, toen al een tijdje bleek deflatie hardnekkig te zijn.
  Kerninflatie is nu 1%, doel is minimaal 2. Dus ik denk haast GEEn tapering.
  VS al een jaar desinflatie zelfs.

  Erk
  Ik speel wel in op felle bewegingen met opties. Dit kunnen inderdaad klappers worden!
  Long strangle op GLD lijkt mij wel een aardige.

 • Erk

  @Gerard: heel heftig morgen? Zou weer eens tijd worden. De huidige koersbeweging is de hond in de pot en kan dus niet aanhouden in de wereld der speculanten.

 • Nadja

  Gerard, sinds wanneer heeft wel of niet QE daadwerkelijk invloed op de goudprijs?
  En nu zeg je dat deze mogelijk door het dak gaat? Op voorhand dank voor uw nadere verklaring.

 • Nadja

  Gerard,
  het probleem begint al eerder, namelijk voor de verkoop.
  Mensen die in situaties zitten dat huis op papier minder waard geworden is, voelen zich minder rijk (en zijn dat feitelijk ook) en gaan dus minder spenderen. Ziedaar het drama in NL van de uiteengespatte huizenbubbel.

  Trouwens, hoe veel beter zou jij je voelen als je PM opeens in waarde verdubbelt; zelfde verhaal dus.

 • Gerard

  En we gaan rustig aftellen naar morgenavond. De Bernanke speech.
  Goud door het dak of door de grond. Wat gaat het worden?
  Kan heel heftig worden morgen.

 • Gerard

  Lekker buiten op eigen tarrasje. Vette pot bier erbij. Ipath, kan niet op.

  Waar blijft onze amstelbob?
  Had wel wat commentaar verwacht op deze blog.
  :)

 • Gerard

  Nadja,
  Als je het huis NIET verkoopt, of niet hoeft te verkopen, heeft dat geen enkel gevolg.
  Je balans is dan wel slechter, dat klopt.
  Zelfs al sta je onder water, dan hoeft dat nog geen probleem te zijn.
  Pas als je gaat verkopen wordt dit een drama.
  Dat is de hoofdreden dat iedereen blijft zitten waar hij zit. En daarom zit de markt op slot.

 • Nadja

  Gerard, als een huis in waarde van 300000 naar 250000 daalt, heeft dat wel degelijk gevolgen:
  + balanstotaal daalt
  + dekking van hypothecaire schulden aangegaan voor de aankoop van het huis wordt zwakker, cq men gaat eventueel onder water
  Bovenstaande zaken hebben grote konsekenties voor het reilen en zeilen van een economie en we zien het zelfs in de praktijk van vandaag.

 • Gerard

  Rien,
  Een geldvernietiging vanuit de economie kan daarom alleen maar plaatsvinden in elastisch geld. Op Fafoa staat daar vele uitleg hiervan. Elastisch geld is o.a. krediet geld. Bij aflossing verdwijnt het dan in het niets.

 • Gerard

  Rien,
  Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor gouden en zilveren muntjes. En huizen. En eigenlijk voor alle producten.
  Maar als je aandeel A kocht voor 100.
  2 maanden later staan ze op 80. Dan is er echt geen geld vernietigd.
  Pas als je VERKOOPT, dan heb je een persoonlijk verlies. Iemand anders begint dan gewoon bij 80.
  Maar als je niet verkoopt, en het aandeel staat 3 maanden later weer op 100.
  Per saldo maakt het allemaal niks uit. Er verdwijnt geen geld.
  Het zijn persoonlijke verliezen tov persoonlijke winsten.

  Hetzelfde met je huis. Was ooit 300.000 waard. Nu 250.000. Maar als je NIET verkoopt, gebeurt er helemaal niets. Hetzelfde verhaal verder.
  Er was ooit 300.000 voor betaald, en dat geld is en blijft er. Ook al daalt de waarde tussendoor naar 250.000.

 • Temp242
 • Theo

  (overgenomen van de nieuwsbrief slimbeleggen)

  Beste Belegger,

  Over 24 uur spreekt de topman van de Fed, Ben Bernanke.

  Zal hij ‘taperen’ of niet? De stand van de economie, de huizenmarkt, de werkloosheid en al de rest doet niet meer toe.

  Beleggers hangen nu aan zijn lippen gekluisterd, alsof ze naar de nieuwe Messias luisteren.

  Het wordt ook het moment van de waarheid voor goud!

  Ieder woord van Bernanke zal op een weegschaal gelegd worden door de goudmarkt. Want de druk is ditmaal ongekend groot…

  http://email.slimbeleggen.net/t/ViewEmail/r/1BAADE74D244F2F52540EF23F30FEDED/42270B9339D19107C68C6A341B5D209E

  Groet Theo

 • Ws

  @Gerard
  Die Porsches zijn er echt wel, alleen staan ze tegenwoordig in de vele ondergrondse parkeergarages in de grote steden

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  @Gerard Re: Het geld blijft wel in omloop.

  Dat klopt, daar heb ik ook geen bief mee. Maar daar hadden we het toch niet over?
  Mijn punt is dat er krediet creatie plaatsvind wanneer de aandelenkoersen stijgen. En dat is een probleem omdat dit krediet niet gedekt is door tegenwaarde. Wanneer dit krediet vernietigt wordt vindt er geld vernietiging plaats.

 • Gerard

  Nadja
  Bij een omvallende, of afgeschafte valuta, weten we nooit wat de nieuw in te voeren waarde is.

 • Gerard

  Rien
  Nee, prijzen zijn altijd wat een gek ervoor geeft.
  Dat geldt voor alle producten. Ook waspoeder, huizen, boten, autos, noem maar op.
  Consumenten blijven daarom ook prijzen vergelijken. Dus als je buurman zijn huis verkoopt, dan heeft dat ook invloed op je eigen huis.
  Maar het geld blijft wel in omloop. Er is dus geen geldverdamping. Het gaat alleen over van de ene hand in de andere.

  De reden dat we zo weinig Ferraris en Porsches op straat zien, is omdat ze te duur zijn. Of beter gezegd, niet in verhouding met het inkomen. Dus het inkomen bepaalt daardoor mede de prijzen. En dit is de basis van neiging naar deflatie op dit moment.

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  @Gerard Re: Het bedrijf, de tegenwaarde, kan groeien of failliet gaan.

  Zeker. Maar wil je daarmee zeggen dat de beurswaarde altijd gelijk is aan de tegenwaarde vh bedrijf?
  (I.e. de efficiente markt hypothese)

 • Nadja

  @Gerard:
  Wat bedoel je met dan hangt er aan goud geen prijskaartje meer? Dat het dan onbetaalbaar geworden is cq wat de gek er voor geeft?

  Re: Maar waarom zou de FED de goudprijs juist omhoog willen trekken? Dat zullen ze nooit willen.
  Stel ze willen de 8000 ton goudvoorraad als een reeel gewaardeerde reserve gaan gebruiken, hebben ze er dan geen baat bij dat de waarde zo hoog mogelijk is?

 • Onkie Donkie

  “aangezien er een steeds grotere discrepantie is tussen de prijs van fysiek goud en papier goud.”

  LOL, wat een amateur ben je dan als je zoiets schrijft….

  Denk dat de dong (Vietnam) gisteren nog in het nieuws was. Er wordt daar nu boven spot betaald.
  Dat wordt bedoeld met discrepantie denk.
  http://jessescrossroadscafe.blogspot.nl/2013/06/gold-premiums-in-vietnam-hit-217-over.html

 • Gerard

  Rien
  Nog even terug op papieren winsten en verliezen.
  Stel, je koopt een nieuwe auto voor 10.000. Je rijdt daar 10 jaar mee rond. Dan is die nog 1000 waard. Is dan dan papieren verlies? Nee natuurlijk niet.
  Je hebt er ooit 10.000 voor betaald, en dat geld blijft in omloop. Voor eeuwig.
  Het is, wat ze noemen, NIET elastisch geld. Of niet samenpersbaar.
  Alleen je auto is flink minder waard geworden, maar dat de tegenwaarde van geld.
  Exact zo is dat ook met aandelen. Het bedrijf, de tegenwaarde, kan groeien of failliet gaan.

 • Gerard

  Maar waarom zou de FED de goudprijs juist omhoog willen trekken?
  Dat zullen ze nooit willen.

 • Gerard

  Hoe je het ook draait en keert, goud zal je moeten hebben als dit monetair systeem vastloopt. En dat gebeurt, gegarandeerd. De schulden zullen onhoudbaar worden tov de deflatie en daarmee tevens de langdurige lage economische groei. Maar als dit systeem crasht, dan hangt er aan goud helemaal geen prijskaartje meer. Dan hangt er misschien wel aan helemaal niets meer een prijskaartje. Een nieuwe munt zal dan andere prijskaartjes hebben.

 • Gerard

  Re.
  Vraag: heb je in een vorige conversatie niet gesuggereerd dat de FED in de positie/mogelijkheid is om in de huidige tijd de prijs voor goud in dollars omhoog te trekken? Zo ja, hoe en waarom?

  Ja natuurlijk kunnen ze dat. Manipulatie.
  Maar dat is heel wat anders als devaluatie van valuta’s.
  Wat velen vaak vergeten, is dat goud in de jaren 30 WEL onderdeel uitmaakte van het monetaire systeem. Er was een goudstandaard. En toen konden ze de prijs daardoor wel vastpinnen. Goud staat nu los van welke valuta dan ook.
  Maar men zal er wel alles aan doen om de vlucht in goud te voorkomen.

 • Gerard

  Nadja
  Punt 1, daar heb je een punt. Vinger in de zwerende wond bij veel goud analisten.
  Goud is geen betaalmiddel, de oorzaak. Wel een belegging.
  En als de gemiddelde inkomens niet stijgen, dan kun je wel 1000 QEs bijprinten. Dan gebeurt er nog niks. Zoveel is nu wel gebleken.

 • http://www.rhodiumprijs.eu/ Rhodium prijs

  “aangezien er een steeds grotere discrepantie is tussen de prijs van fysiek goud en papier goud.”

  LOL, wat een amateur ben je dan als je zoiets schrijft….

 • Nadja

  Punt 1. Je kunt niet meer goud drukken: Leuke finding, maar zolang er geen gedegen onderbouwing is van de relatie doe ik er niets mee. Trouwens de laatste maanden daalt de goudprijs en gaat QE in VS en JP door.
  Punt 2. Goud is valuta voor centrale bankiers: = de reden voor mij om een deel van mijn vermogen in goud aan te houden. De trigger voor mij was een statement in boek Middelkoop of Boon, namelijk: ACT (as private person) SAME AS A CENTRAL BANK
  Punt 3. Love Trade: Leuk, maar ik vraag me wel eens af wat de bezitters van ruim 80% van de goudvoorraad (alles behalve de Centrale banken, die slechts 21,400 van de 160,000 ton bezitten) gaan doen als de goudprijs boven de 3000 stijgt. Dat wordt goede business voor de Gold/Oro/Goud-shops want er zal massaal door juwelenbezitters naar deze shops gelopen gaan worden. Die prijs handhaaft zich niet snel, tenzij het finacieel systeem echt voor de afgrond staat.
  Punt 4. Aanknopingspunten: Goudprijsontwikkeling is volgens mij niet zo te voorspellen adhv technische analyse.

 • Erk

  @ Rien en Erk: nog bedankt voor jullie verhelderende conversatie over papieren winsten. Dat maakt de zaken scherp duidelijk en daar houd ik van en ik hoop leerzaam voor ons allen.

  Dan nog een vraag aan Gerard nav je statement: Devaluaties valuta kan alleen tov andere valuta’s, niet tov goud.
  Op goud werd toen de prijs vastgezet. Dat is wat anders.
  Vraag: heb je in een vorige conversatie niet gesuggereerd dat de FED in de positie/mogelijkheid is om in de huidige tijd de prijs voor goud in dollars omhoog te trekken? Zo ja, hoe en waarom?

 • surf

  Zes Belangrijke Feiten Over Goud
  3 op de miljard
  Goud is op aarde relatief schaars. Ongeveer drie op elke miljard atomen in de aardkorst is een goudatoom. Weliswaar bevatten metaalasteroiden veel meer goud – meer dan honderd maal zoveel om precies te zijn, LL-chondrieten zelfs duizend maal zoveel of meer – maar deze zijn nog zeer lastig te oogsten. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat drie op de miljard weliswaar een kleine fractie is, maar het aantal atomen in de aardkorst uiteraard enorm is. Alle goud uit de aardkorst samen zou naar schatting meer dan een kubieke kilometer materiaal vormen. Alle goud opgelost in de oceanen vormt rond de 15.000 ton. In de kern van de aarde bevindt zich verreweg het meeste goud.

  Waarom is goud zo schaars?
  Zoals bij alle atomen zwaarder dan ijzer en nikkel, vergt de vorming van goud uit lichtere atomen meer energie dan er vrij komt. Een aantal zwaardere elementen wordt gevormd bij het zogeheten r-proces, waarbij neutronen worden ingevangen in de kernen van ijzer en nikkel in de kern van op ontploffen staande supernova’s.
  Goud wordt echter alleen gevormd bij een zeer zeldzaam proces, waarbij twee neutronensterren botsen, een deel van hun uit neutronen bestaande massa los wordt gerukt en zich uit deze materie door radioactief verval van nog zwaardere, instabiele elementen, zeer zware elementen als goud vormen.

  Radioactieve elementen vervallen via zogeheten vervalreeksen. Explosies waarbij de kern in brokstukken uiteenbreekt, zoals bij kernsplijting, zijn zeldzaam. De regel is het uitzenden van deeltjes als heliumkernen (alfadeeltjes), elektronen of positronen (wat neerkomt op het invangen van een elektron). Hierdoor verandert de radioactieve isotoop in een andere isotoop (doorgaans ook een ander chemisch element). De reeks eindigt zodra een stabiele isotoop is bereikt. Goud kent echter maar één stabiele isotoop, 197Au. Lood, het zwaarste stabiele element, kent er maar liefst vier. Er zijn daarom maar enkele zeldzame vervalreeksen die eindigen met goud, terwijl lood het eindstadium is van de veel voorkomende uranium-, actinide- en thoriumreeks (en daarom ook een vrij veel voorkomend metaal is). Geen wonder dus dat alchemisten graag lood in goud omzetten.

  Geen lood, maar kwik
  Het enige materiaal waarmee het op dit moment gelukt is om het in goud om te zetten, is niet lood, maar het zeer giftige kwik. In 1941 werden in het nucleaire onderzoekslab van de Amerikaanse universiteit Harvard enkele kortlevende radioactieve isotopen van goud gecreëerd uit kwik. [1] Deze isotopen kenden een halfwaardetijd tot zestig uur. Om een ring van dit materiaal te dragen, moet je dus over behoorlijk vuurvaste vingers beschikken.

  Sindsdien is het echter gelukt ook de enige stabiele isotoop van goud te fabriceren. Dit kan op verschillende manieren. De gemakkelijkste manier is om de vrij zeldzame (0,15%) kwikisotoop 196Hg met langzame neutronen te behandelen,waardoor de radioactieve isotoop 197Hg ontstaat. Als de atoomkern hiervan een elektron opslokt, en hierdoor in goud verandert, ontstaat het welbekende 197Au. Dit gebeurt in gemiddeld 2,7 dagen. In een (doorgaans levensgevaarlijke) ongemodereerde kernreactor met snelle neutronen kan ook de veel vaker voorkomende kwikisotoop 198Hg, plm 11% van alle kwik, van een neutron worden bevrijd, waardoor de eerder genoemde radioactieve isotoop 197Hg ontstaat.

  Is dit een praktische methode?
  Daar kunnen we kort over zijn: nee. Zelfs in een grote kernreactor worden slechts enkele kilo’s uranium per jaar omgezet, wat betekent dat slechts voldoende neutronen beschikbaar zijn om minder dan een kilo kwik in goud per jaar om te zetten. Goud kan dus hooguit als bijproduct worden gewonnen en de goudproductie zou vereisen dat het hele uitgekiende brandstofmengsel moet worden veranderd. Daar staat dan tegenover dat goud chemisch gescheiden kan worden van de rest van de brandstof. Omdat goud alleen uit de stabiele isotoop goud-197 en snel uiteenvallende andere goudisotopen bestaat, zullen er daarna vrij weinig problemen met achterblijvende radioactiviteit zijn. We kunnen beter inzetten op het ontginnen van metaalasteroïden.

 • Enrico

  Ik heb dit kwartaal nu eens geen muntjes gekocht… maar een nieuwe fotocamera….
  Fiat geld moet rollen nietwaar! (en muntjes hebben nu eenmaal geen hoge amusementswaarde).

 • Onkie Donkie

  Bob koopt nu denk bij met een standaarddeviatie van -2.6, het grote wachten is natuurlijk altijd tot de rest bij gaat kopen bij een deviatie van 3.

 • Temp242

  *
  g
  *
  e
  *
  e
  *
  VOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOORUIT Beste Amstel Bob, dit is nét een kolfje naar je hand, ik verwacht NU minstens 100 postings van je. MVG.
  u
  *
  w
  *