Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Vier cruciale verschillen tussen goud en zilver

29-03-2010 Bas

goud sparenGeld op de bank blijft het dichts  bij “risicovrij” in de financiële wereld. Maar risicovrij betekent vandaag de dag een zeker verlies met dank aan de rentestand op dit moment.

Hoe langer de rentepercentages onder de hoogte van de inflatie blijven, hoe meer mensen worden gedwongen om een groter risico te nemen om de waarde van hun geld te verdedigen. Eén van de keuzes die mensen kunnen maken is het kopen van zilver en goud. Langzaam wordt dit populairder, althans onder de enkele spaarders en beleggers die de inflatie van de toekomst in het hedendaagse monetaire beleid terugzien en zich daarop voorbereiden.

Er zijn enkele verschillen te benoemen tussen de zilvermarkt en de goudmarkt.

Het mooie van zilver is dat je voor kleine bedragen al kan instappen in de markt. Maar voordat u instapt, bedenk waarom u uberhaupt fysiek zilver wilt kopen, beheren en verhandelen.

Dylan Grice is strateeg bij Société Générale en zegt dat de huidige rentepercentages in combinatie met de extreem hoge en onomkeerbare overheids tekorten – gefinancieerd door de centrale banken die geld bijdrukken – ervoor zorgt dat goud populair wordt. Dit zeldzame en internationaal erkende edelmetaal wordt al ruim 7.000 jaar gezien als waardevol en als geld.
Zilver werd verdrongen door goud als monetaire anker van de wereld in het midden tot eind van de 19e eeuw. Zilver is wel als ruilmiddel tot ver in de 20e eeuw gebruikt, zelfs lang nadat goud uit het zicht verdween en werd opgeslagen in kluizen van de centrale banken.

Omdat zilver meer dan 17 keer aanwezig is in de aarde dan dat goud dit is, is het gebruik van zilver als geld, zowel als munt als waardemeting, in historisch perspectief veel gebruikelijker. Vandaag de dag heeft het ongeveer dezelfde aantrekkingskracht als goud,  maar met vier cruciale verschillen.

#1 Goud / zilver ratio

Historisch gezien is 1 ounce goud ongeveer gelijk in waarde als 16 ounces zilver. Op dit moment is deze ratio 1 : 65.  Veel analisten en investeerders verwachten dat deze ratio weer terugvalt richting haar historische waarde. In de 20e eeuw is de gemiddelde waarde van zilver al verdubbeld ten opzichte van de gemiddelde waarde van goud. Daarbij komt dat de waarde van deze twee edelmetalen stijgt ten opzichte van de Dollar, Euro en Pond Sterling.

#2 Consumptie

Waar bijna al het goud dat ooit gewonnen is in de geschiedenis nog beschikbaar is in de vorm van juwelen, baren en munten, ligt zilver wat dichter bij grondstoffen zoals olie en sojabonen omdat het vaak vergaat als het wordt gebruikt. Consumptie heeft weinig invloed op goud, maar met de lage waarde van zilver heeft het hier wel invloed op. Vaak is het recyclen en terugwinnen van zilver niet rendabel. Omdat zilver ook nog een bijproduct is bij andere mijnbouwactiviteiten (meestal goud en koper) en vaak niet zelf wordt opgegraven zien analisten het aanbod van zilver niet als leidraad voor veranderingen in de prijs.

#3 Industriële vraag

In tegenstelling tot goud wordt zilver voornamelijk gebruikt in de industrie. In plaats van het bieden van bescherming tegen deflatie (zoals goud deed na het instoren van Lehman Brothers), is zilver inflatie-vriendelijk. Met het aantal snelgroeiende toepassingen in zowel ontwikkelde als opkomende economieën lijkt het ook groeivriendelijk. Zonder de investeringsvraag naar zilver mee te tellen voorspellen de analisten van Londen’s VM Groep een jaarlijkse extra toename in de gevraagde hoeveelheid zilver van 350 miljoen ounces zilver. De jaarlijkse toename in de vraag naar zilver wordt veroorzaakt door:

 • RFID tags voor voorraadbeheer en de ID kaart die de functie van bar codes gaat overnemen.
 • Zonnepanelen. De voorspelling is dat het aantal 20 – 40 keer gaat groeien in 10 jaar.
 • Conserveringsmiddelen voor hout om arseen te vervangen.
 • Wondverzorging & ander medisch gebruik, voedselhygiëne en anti-geur textiel omdat zilver bacteriën remt.

De voorspellingen van de VM Groep zijn gebaseerd op de vraag van 450 miljoen ounces in 2008. Dit betekent dat in het geval van zilver de stijging niet alleen gebaseerd is op de monetaire chaos.

#4 Volatiliteit

Gemiddeld gezien over de laatste 42 jaar resulteerde een verandering van 1% in goud in een verandering van 1,75% in zilver, zowel omhoog als omlaag. Iedereen die een grote stijging verwacht in goud kan dus een nog veel sterkere stijging verwachten in zilver, daarentegen wel met een groter risico. Het bewijs hiervoor is de piek in januari 1980. De goudprijs verdrievoudigde in de zes maanden van het voorgaande jaar maar zilver verzesvoudigde zelfs, met een piek op $50 per ounce. De daaropvolgende daling was net zo hevig en duurde veel langer.

Wat zorgt ervoor dat de zilverprijs volatieler is dan de prijs van goud? Zoals de gebroeders Hunt, Amerikaanse olie tycoons, ondervonden is de markt van zilver qua waarde veel kleiner dan die van goud. Bij de groothandel in edelmetalen in Londen, het hart van de handel in goud en zilver, ligt de omzet in goud 18x hoger dan de omzet in zilver. De waarde van de fysieke vraag naar goud is elk jaar gelijk aan ongeveer 11% van de wereldwijde vraag naar goud en wordt geschat op $15,2 miljard.

Binnen deze cijfers valt 87% van de jaarlijkse vraag naar goud toe te rekenen aan de investeringen in baren, munten en juwelen volgens GFMS consultancy. In de zilvermarkt bedraagt het percentage maar 35%, dit maakt zilver veel meer afhankelijk van de industriële vraag. Dit legt ook uit waarom zilver heel af en toe meer de prijsbeweging van koper volgt dan die van goud.

Toch zijn investeerders niet op zoek naar “diversificatie” als ze zilver toevoegen aan hun investeringen in goud. Niet in de zin van diversificatie zoals je financieel adviseur deze zal gebruiken vlak voor hij je herinnert aan het feit hoeveel u verliest bij de bank en hoeveel u op het punt staat te verliezen met obligaties als de inflatie stand houdt.

De gemiddelde dagelijkse correlatie tussen goud en zilver bedraagt +0,62% (op maandbasis). Dit had +1,0% geweest als deze exact gelijk had bewogen en – 1,0% als deze precies tegenovergesteld had bewogen. De correlatie tussen goud en de aandelen op de Amerikaanse beurs is ongeveer nul. (Zowel de laatste 40 jaar als ter vergelijking de laatste 10 jaar). De beroemde correlatie tussen goud en de Euro is +0,51% sinds het begin van 2000. Terwijl gedurende de bullmarkt van de afgelopen 10 jaar het statistisch verband tussen goud en zilver is gestegen tot een gemiddelde van +0,68%. Over de afgelopen 5 jaar ligt dit percentage nog hoger op +0,77%.

In het kort gezegd, zilver neigt ernaar om goud op de voet te volgen. Veel sterker dan zo’n beetje elke andere activa die er is. Risicovrij is het niet maar dat is geld op de bank ook niet. Het lijkt erop dat zilver aan aantrekkingskracht gaat winnen om te profiteren van de inflatie.

 • Oscar

  Prachtig filmpje inderdaad. Heel veel mensen weten niets over de waarde van goud en zilver. En dat terwijl deze edelmetalen al jaren als betaalmiddel of statussymbool worden gezien. Maar goed, als je zo iemand met een camera op je af ziet lopen denk je al snel dat het een grap is. Die Amerikanen zijn al niet al te snugger… Laten we vooral blij zijn dat niet veel mensen weten van zilver en goud, dat zorgt ervoor dat er nu nog voldoende beschikbaar is. Er hoeven maar een paar grote beleggers over te stappen van andere beleggingen naar goud en/of zilver en de markt kan de vraag al niet meer aan.

 • Nico

  Re; Mark Dice – tegen de tijd dat de Amerikanen ontwaken uit hun winterslaap, is het te laat om nog in te stappen. (Wanneer het was opgenomen in de bible belt had ik geen argwaan, maar dit soort naiviteit aan de westkust kan ook doorgestoken kaart zijn)

 • Henk

  Als de belastingdienst er ook zo over denkt is dat fiscaal een heel gunstige manier om edelmetaal in je portefeuille aan te houden inderdaad.
  Over die bakker die broden levert voor bullion coins, daar heb ik mijn twijfels over, tenminste nu nog. Op het moment dat de euro inderdaad in hyperinflatie zal vallen verandert dat uiteraard.
  Grappige illustratie is dit filmpje, dat de insiders wellicht al een gezien hebben:
  http://www.youtube.com/watch?v=Gk5aRIz17fk

 • Nico

  De Wiener philharmoniker is een wettig betaalmiddel.
  Mij wordt jaarlijks gevraagd om een opgave van contant geld. De face value van € 1,50 is gunstig bij de huidige vermogensrendementsheffing. Dat de bakker mij
  10 broden overhandigt in ruil voor een philharmoniker van 1,5 euro en mijn overbuurman voor 1,5 euro slechts één brood kan kopen, is niet mijn zaak. Als de pessimisten gelijk krijgen, koop ik over tien jaar nog steeds 10 broden voor 1,5 euro en zal overbuurman voor één brood 15 euro moeten neertellen.

 • http://www.thesilvermountain.nl/ Rolf van Zanten

  Ik kan daar zelf helaas geen 100% zekerheid over geven. Volgens mij kan je zilveren munten als verzameling zien (men verzamelt immers de vreemdste dingen, dus waarom geen zilveren munten?) maar als het om honderden of zelfs duizenden van dezelfde munten gaat, lijkt me het sterk dat je dit als verzameling kunt opgeven. Vooral omdat de munten geslagen zijn in .999 zilver en voor de zilverwaarde verhandeld worden in plaats van de verzamelwaarde. Er kunnen dus gevallen zijn waarbij er wel sprake is van een verzameling, maar in de meeste gevallen zullen de zilveren munten in Box 3 vallen.
  Overigens is dat ook weer een cruciaal verschil tussen goud en zilver. Bij goud is het vrijwel altijd een belegging, daarom is beleggingsgoud ook vrijgesteld van BTW. Zilver is in eerste instantie een industrieel goed en wordt niet als belegging gezien.

 • Henk

  Op zich is dit een interessante vraag. Ik hoor ook wel eens edelmetaalbeleggers verkondigen dat hun verzameling bullion munten helemaal is vrijgesteld van box 3 belasting, omdat het een muntenverzameling is.
  Maar die keuze voor nominale waarde of zilverwaarde, dat wil ik ook graag eens weten.

 • Leonie

  @Nico Hoe bedoel je, dat je zilveren Philharmoniker opgeeft als contant geld? Verzwijg je voor de belasting dat je in zilveren munten belegt, nog maar niet te spreken over de btw die je over een zilverbelegging moet betalen?

 • http://www.thesilvermountain.nl/ Rolf van Zanten

  100 ounces papier goud per 1 ounce fysiek goud is inderdaad wel erg extreem. Een verhouding van 18 op 1 werd de afgelopen jaren als aannemelijk gezien, maar een verhouding van 100 op 1 zorgt er dus voor dat je slechts 1% kans hebt op fysieke levering van je goud, mocht je voor levering vragen. Kan je nagaan wat er gebeurt ‘als de dollar valt’ en als men fysiek goud wil opvragen. Dan kan er nooit worden voldaan aan die torenhoge vraag.

 • rob

  Ik denk dat de uiteenzetting van zilver- en goudmanipulatie door Andrew MaGuire zowiezo
  de prijzen zal opdrijven. Goud (en zilver nog meer) blijkt veel sterker ‘leveraged’ te zijn dan ik in mijn stoutste dromen had verwacht: voor elke ounce fysiek goud zijn 100 ounces papier gecreëerd. Zodra grote agressieve aziatische beleggers dit gaan beseffen, dan is het een kwestie van tijd dat zij door het opkopen van ongelimiteerd ‘naked’ long goud en short dollar de grote banken eruit ‘squeezen’.

  Het blijkt overigens dat Andrew niet op de hoorzitting is geweest maar een lang telefoongesprek heeft gehad met de voorzitter van de CFTC. Interview op King World News:
  http://kingworldnews.com/kingworldnews/Broadcast_Gold+/Entries/2010/3/30_Andrew_Maguire_files/Andrew%20Maguire%203%3A30%3A2010.mp3

 • http://www.thesilvermountain.nl/ Rolf van Zanten

  Op 25 maart is die hoorzitting bij het CFTC geweest, dat kan hier worden terug gevonden en afgespeeld:
  http://www.cftc.gov/newsroom/cftcevents/2010/oeaevent032510.html

  In deze bijeenkomst werd Ted Butler vreemd genoeg niet uitgenodigd, terwijl hij als zilver guru al jaren bezig is om de manipulatie in de zilvermarkt boven de tafel te krijgen en na veel contact met het CFTC eindelijk serieus werd genomen.

  Ik ben benieuwd hoe dit zich verder zal ontwikkelen. Mocht het zo ver komen dat het naked short selling wordt verboden (wat eigenlijk niet meer dan logisch zou zijn), is dit zeer gunstig nieuws voor goud en vooral voor zilver.

 • rob

  En hier een artikel waarin duidelijk wordt dat een aantal mensen de openhartigheid van Andrew MacGuire niet waarderen:

  http://jessescrossroadscafe.blogspot.com/2010/03/whistleblower-in-silver-manipulation.html

 • rob

  Daar komt nog bij dat klokkenluider Andrew MacGuire op de hoorzitting van de CFTC aangaf dat zilver sterker wordt neergedrukt dan goud door de grote spelers.

  Hier zijn emailuitwisseling met de CFTC:
  http://media.rtl.nl/media/financien/rtlz/2010/gata.doc

  En hier de colomn van Willem Middelkoop daarover:

  http://www.rtl.nl/%28/financien/rtlz/home/%29/components/financien/rtlz/redactie/column/middelkoop/2010/articles/0329_klokkenluider_onthult_goudmanipulatie.xml

 • Nico

  Het nadeel van zilver ondervond ik onlangs toen ik 10.000 munten van 1 oz in mijn auto moest laden. Overigens is dit ook weer een voordeel omdat lieden die met diefstal hun brood verdienen doorgaans een zwakke rug hebben.
  Een ander voordeel is natuurlijk dat de nominale waarde van de Wiener Philharmoniker slechts € 1,50 bedraagt, hetgeen bij opgave van contant geld voor box 3 een aanzienlijke besparing oplevert (om van erfbelasting nog maar te zwijgen)