24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Vierjarig onderzoek afgerond naar manipulatie van de zilverprijs

Volgens het onderzoek, dat vier jaar lang duurde, is er geen enkele reden om aan te nemen dat grote zakenbanken waaronder JP Morgan kunstmatig het verloop van de zilverprijs beïnvloeden.

NEW YORK – Het onderzoek van de CFTC (Commodity Futures Trading Commission) naar de mogelijke manipulatie van de zilverprijs is na vier jaar eindelijk afgerond. In het onderzoek zijn niet minder dan 100.000 verschillende documenten doorzocht en tientallen getuigen ondervraagd. Dit onderzoek is eind 2008 gestart nadat steeds meer berichten op het internet verschenen over de vermoedelijke manipulatie van de goud- en zilverprijzen.

Vooral grote Amerikaanse zakenbanken, waaronder JP Morgan en Goldman Sachs, werden verdacht van het bewust bespelen van de goud- en zilvermarkt door hele grote posities in te nemen. JP Morgan zou vooral grote shortposities zijn aangegaan, zo speculerende op een daling van de zilverprijs, waarmee de prijzen onder druk kwamen te staan.

De CFTC is opgericht in 1974 met als doel om de handel in commodities, waaronder goud en zilver, te reguleren. Zo zou deze instantie investeerders beschermen tegen frauduleuze handelaren.

In het zeer uitgebreide onderzoek zouden echter onvoldoende bewijzen gevonden zijn om een juridische zaak aan te kunnen spannen. In 2010 gaf Bart Chilton, één van de commissarissen van de CFTC, nog aan dat er naar zijn mening reden was te geloven dat er frauduleus geprobeerd werd om de zilverprijs laag te houden. Nadat er advies was ingewonnen door twee externe consultants dient er nu geconcludeerd te worden dat er simpelweg onvoldoende bewijs is om dit hard te maken. Een vertegenwoordiger van de CFTC gaf aan dat het onderzoek nog niet is afgerond en dat de mogelijkheid bestaat dat het onderzoek naar belastend materiaal dus wordt doorgezet. Voor verder commentaar was de CFTC verder niet bereikbaar. Ook JP Morgan, één van de grootste zakenbanken die beschuldigd werd van de manipulatie van de zilverprijs gaf geen commentaar.

Meer informatie: Financial Times

Wordt de zilverprijs gemanipuleerd?

View Results

Loading ... Loading ...

Bekijk ook