Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Vierjarig onderzoek afgerond naar manipulatie van de zilverprijs

08-08-2012 Rolf van Zanten

Volgens het onderzoek, dat vier jaar lang duurde, is er geen enkele reden om aan te nemen dat grote zakenbanken waaronder JP Morgan kunstmatig het verloop van de zilverprijs beïnvloeden.

NEW YORK – Het onderzoek van de CFTC (Commodity Futures Trading Commission) naar de mogelijke manipulatie van de zilverprijs is na vier jaar eindelijk afgerond. In het onderzoek zijn niet minder dan 100.000 verschillende documenten doorzocht en tientallen getuigen ondervraagd. Dit onderzoek is eind 2008 gestart nadat steeds meer berichten op het internet verschenen over de vermoedelijke manipulatie van de goud- en zilverprijzen.

Vooral grote Amerikaanse zakenbanken, waaronder JP Morgan en Goldman Sachs, werden verdacht van het bewust bespelen van de goud- en zilvermarkt door hele grote posities in te nemen. JP Morgan zou vooral grote shortposities zijn aangegaan, zo speculerende op een daling van de zilverprijs, waarmee de prijzen onder druk kwamen te staan.

De CFTC is opgericht in 1974 met als doel om de handel in commodities, waaronder goud en zilver, te reguleren. Zo zou deze instantie investeerders beschermen tegen frauduleuze handelaren.

In het zeer uitgebreide onderzoek zouden echter onvoldoende bewijzen gevonden zijn om een juridische zaak aan te kunnen spannen. In 2010 gaf Bart Chilton, één van de commissarissen van de CFTC, nog aan dat er naar zijn mening reden was te geloven dat er frauduleus geprobeerd werd om de zilverprijs laag te houden. Nadat er advies was ingewonnen door twee externe consultants dient er nu geconcludeerd te worden dat er simpelweg onvoldoende bewijs is om dit hard te maken. Een vertegenwoordiger van de CFTC gaf aan dat het onderzoek nog niet is afgerond en dat de mogelijkheid bestaat dat het onderzoek naar belastend materiaal dus wordt doorgezet. Voor verder commentaar was de CFTC verder niet bereikbaar. Ook JP Morgan, één van de grootste zakenbanken die beschuldigd werd van de manipulatie van de zilverprijs gaf geen commentaar.

Meer informatie: Financial Times

Wordt de zilverprijs gemanipuleerd?

View Results

Loading ... Loading ...

 • Gerard

  @Frederick
  Oke foutje, mijn schuld. 3085 miljard EUR.

 • Edwin

  USA No-justice department laat onderzoek/aanklacht vallen tegen GS over wedden tegen hypotheekpakket. Die ze zelf hadden samengevoegd dus bekend was dat ze zouden knallen.

  Daar mag de bank jouw huis verzekeren en daarna aansteken voor opstrijken van de premie.
  Niet zelf proberen want dan zijn er opeens wel regels waardoor je in een cel terecht komt.

  http://ca.reuters.com/article/businessNews/idCABRE8781LA20120810

 • Edwin
 • Edwin

  Nog meer moelijkheden voor de USD: ook Afrika landen verbieden gebruik dollars met celstraf.
  Weer duidelijk teken dat de afgrond voor de $ dichtbij komt.

 • Edwin

  Haha het is inderdaad een gedoe, die (drie-)dubbele definities :-)
  makkelijkst is gewoon x miljard aanhouden bij posten.

 • Frederick

  @ Frederick
  Nu doe ik het zelf ook…3009 miljard moet zijn 3090 (of 3085 volgens artikel).
  Het is zeer verraderlijk om hier fouten in te maken, maar een nulletje verschil kan het verhaal al heel anders laten zien. Vandaar ook Edwin zijn reactie.

 • Frederick

  @ Gerard
  Nee slimpie, Edwin heeft in dit geval wel gelijk.
  309 biljoen zoals je zegt, Is tientallen keren de totale amerikaanse staatsschuld.
  Als je 309 billion (engels) bedoelde, dan is het maar 309 miljard.
  Zeg dan gewoon dat je bedoelde: Van 800 miljard (0,8 biljoen/0,8 trillion) naar 3009 miljard (3,09 biljoen/3,09 trillion)

 • Gerard

  @Edwin
  390 triljoen is in USD, slimpie.
  3009 miljard is EUR.

 • Bart

  @Johan de Velde
  Obama is een politicus = een leugenaar. Verder, politieke vrijheid is natuurlijk een contradictio in terminis.

 • Johan de Velde

  De Amerikaanse organisatie Grassfire Nation heeft uitvoerig onderzoek gedaan naar de handel en wandel van de “Prince of War” Barack Hoessein Obama” en is daarbij tot verbijsterende conclusies gekomen. Het document draagt de titel “ObamaLies“. Het is voorzien van talloze bronnen en telt maar liefst 122 bladzijden. Hij liegt over zijn geboorte, zijn kinderjaren, zijn schoolopleiding, zijn invloed in verenigingsleven, zijn prestaties, zijn politiek, zijn ware geloof en zijn plannen met de toekomst van de Verenigde Staten. Zijn presidentschap hangt aan elkaar van misleiding, bedrog en onbetrouwbaarheid.. Hij heeft al deze verzinsels gebruikt om de verkiezingen te winnen en vervolgens zijn radicale agenda te kunnen uitvoeren. Wat nog het meest verbijsterende is, is dat de Amerikaanse bevolking deze man heeft gekozen en mogelijk gaat herverkiezen.

  Het rare van deze man is dat niemand hem schijnt te kennen. Niemand kan iets vertellen over een bepaalde fase in zijn leven. Dit zou een zaak van grote zorg moeten zijn, en niet alleen voor al diegenen met op hem hebben gestemd. Men heeft een schaduwman gekozen waar men helemaal niets van weet. Alles lijkt vals aan deze figuur. Zo zou hij gestudeerd hebben aan de Universiteit van Columbia. Maar volgens George Stephanopoulos van ABC News kan niemand zich herinneren Obama ooit op deze universiteit ontmoet te hebben. Fox News sprak met 400 studenten uit de periode waarvan Obama claimt daar te hebben gestudeerd maar niemand herinnert zich hem. De jongen die de klasrapporten schreef die iedereen kende, kon zich niemand herinneren met de naam Obama. Er zijn geen foto’s van hem in de schoolboeken.
  Hij liegt over de plaats van zijn geboorte. Hij is niet in Hawaï geboren zoals door hem beweert. Obama’s oma verklaarde in april 2009 dat hij in Mombassa Kenia geboren is en dat zij bij zijn geboorte in 1961 aanwezig is geweest. Whistleblower is in het bezit van een verklaring van dominee Kweli Shuhubia uit Kenia en Bisschop Ron McRae waarin staat dat algemeen bekend is, zowel in christelijke als in moslimgemeenschappen, dat hij op 4 augustus 1961 in het Coast General Hospital in Mombassa is geboren als Barry Soetoero. Volgens de Amerikaanse grondwet, Artikel 2, Sectie 1, kan iemand alleen president worden als hij van nature een geboren Amerikaan is. Dat bewijs ontbreekt tot op de dag van vandaag. Velen geloven inmiddels met een oplichter van doen te hebben. Obama is geen geboren Amerikaan en zijn presidentschap is daarom volkomen illegaal.

  Hij liegt over zijn geloof. Hij is de zoon van een hele generatie soennitische moslims in Kenia. Tijdens zijn verkiezingscampagne werd alles gedaan, om zijn islamitische achtergrond te bagatelliseren, en zegt hij een ‘vroom’ christen geworden te zijn maar op deze video zegt hij iets heel anders. Hij laat zich zelfs adviseren door leden van de Moslimbroederschap betreffende zijn Midden-Oosten politiek.
  De leugenachtigheid van deze man is onthutsend. Hij werd gelauwerd en bewierookt als degene die de VS en de hele wereld zou redden maar heeft praktisch al zijn verkiezingsbeloften gebroken. Middels allerlei dubieuze wetten heeft hij de vrijheid van de Amerikaanse burgers praktisch volledig aan banden gelegd. Hoe kon een altijd al openlijk radicaal linkse, pro-Marxistische anti-Amerikaan gekozen worden tot president, zonder dat hij ook maar één moment hoefde te bewijzen wie hij werkelijk is? Zijn “Change” heeft Amerika op de rand van afgrond gebracht maar desondanks bestaat de mogelijkheid op een nieuwe verkiezingsoverwinning in november van dit jaar.
  Obama is een gevaar voor de vrije wereld!!!

 • rob

  Rob met de grote R ben ik dus niet. Het valt me op dat deze Rob niet vaak reageert op dit blog, maar als ie dat doet dan is het negatief?

 • Edwin

  in de titel en grafiek van je laatste link met de ECB balans staat 3.9 Triljoen en dat klopt aardig. Dat is namelijk 3900 Miljard.

  Geen 309.000 Miljard (veel te veel) of 309 miljard (veel te weinig).

 • Edwin

  @Gerard
  Pas op met “Biljoen”. Helaas heeft het een dubbele definitie. Het kan Miljard betekenen of 1000 Miljard. Afhankelijk van europese of amerikaanse definitie.

  De 309 x 1000 miljard lijkt me een veel te grote hoeveelheid. Zal dus waarschijnlijk 309 Miljard zijn, al is dat weer aan de lage kant.

 • Bart

  Politici die door het volk gekozen zijn kiezen voor het korte termijn geruststellen van het volk en kiezen daardoor voor uitbreiding van de geldhoeveelheid.
  De consequentie daarvan is dat een aantal bankiers, hedgefondsen en pensioenfondsen noodgedwongen en zeer knarsetandend interesse gaan tonen in goud. Dat laatste gebeurt pas sinds een paar jaar en slechts zeer, zeer mondjesmaat, China uitgezonderd.

  Conclusie: de goudmarkt is feitelijk nog steeds een niche markt, ondanks de twaalf jaar opgaande lijn. Dat is wat veel analisten en economen niet concluderen. Die zien goud momenteel pieken.

  btw Met wanhoopskeuze Ryan als running mate gaan de republikeinen het hoogstwaarschijnlijk verliezen in november. Dus waarschijnlijk nog vier jaar Obama.
  Obama, de niet in de US geboren, socialistische/hedonistische/islamitische president die medelijden heeft met iedereen die klaagt en zeurt.

 • Gerard

  Overigens, als je de grafiek goed bekijkt vanaf half 2011, dan valt dat absoluut niet te rijmen met de grafiek van goud!
  Heeft goud dan nog die inhaalslag te maken? uiteindelijk wel !!!!!!

 • Gerard

  Maar misschien is deze wel duidelijker:
  Op de grafiek zie je duidelijk 300% stijging sinds de invoering van de euro.
  Van 80 naar nu 309 biljoen. Helaas, ik kan er niet minder van maken dan 300%.
  Dus we hebben nogal wat inflatie voor de boeg !! (zoals we weten duurt het 3 jaar voordat een geldhoeveelheid in alle hoeken van de economie is doorgewerkt).

  Bibbert en huivert zelf:
  http://blogs.reuters.com/macroscope/2012/04/20/the-dangers-of-a-bloated-ecb-balance-sheet/

 • Gerard

  Deze vond ik nog. Was van maart na de dolle acties van Draghi.
  Staat iets uitgelegd hoe die balans is opgebouwd en wat de risico’s zijn”:

  http://www.bloomberg.com/news/2012-03-06/ecb-balance-sheet-is-30-bigger-than-germany-s-economy-after-lending-boom.html

 • Gerard

  @Erik
  Beste Erik, de balans van de ECB is echt schrikbarend! Later deze week zal je het zien in de nieuwe blog. Hierin staat een grafiek waarin je het kunt zien. Die staat op 302 “biljoen”. Toevallig gisteravond nog even gekeken, staat nu op 309. Stijgt parabolisch bijna stijl omhoog.
  Erger nog, aan de andere kant van de ballans staat de “gehele” staatsschuld van Griekenland 350 miljard + half Portugal en nu ook veel Spaanse en Italiaanse staatsleningen. Dit is echt een GROOT drama.
  Dat via de achterdeur weer opdweilen van dat geld lukt helemaal niet.

  Ik zie toch wel de verklaring hierin van de stijgende beurzen. Beurzen volgen naadloos de geldhoeveelheid op, al meer dan 100 jaar.

  Mike Maloney zegt steeds dat de berenmarkt doorgaat tot K/W verhouding 6. En dat klopt inderdaad. Zijn argumenten zijn bikkelhard.
  Nog even gekeken gisteren, maar de K/W van de S&P500 staat nu op 11. Maar een K/W verhouding zegt natuurlijk niks over de hoogte van de koers. Die kan best flink stijgen terwijl de K/W toch daalt naar 6. Sorry, het blijft gewoon heel moeilijk te voorspellen.
  Maar bij een K/W 6 kunnen we allemaal de nieuwe Warren buffet worden, dat is wel zeker. Hij starte zijn opmars als krantenjongen bij K/W 6 zo algemeen bekend is. Maar dan liggen aandelen echt bij de vuilnisbak, en dan koopt niemand.

 • pietje

  De VS zou het liefst Iran willen aanvallen. Zogenaamd vanwege de ‚grote zorgen’ over het nucleaire programma van het land. De werkelijke reden is volgens mij iets anders. Om de schulden van het land te dekken heeft de FED de afgelopen jaren honderden miljarden aan dollars uit het niets te voorschijn getoverd nadat het schuldenplafond weer eens verhoogd mocht worden door de verschillende presidenten. Toch is de dollar hierdoor niet dramatisch in waarde gedaald. Waarom niet?

  Omdat de vraag naar dollars onverminderd hoog is. Waarom? Omdat zo’n beetje alle olie op aarde in dollars wordt verhandeld.

  Omdat Iran hierin verandering wil brengen door hun olie in euro’s of goud af te rekenen komt de dollar onder druk te staan. Immers, als er één land begint met de dollar te omzeilen zouden er wel eens meer kunnen volgen. Libië wilden ook geen dollars meer voor olie Muamar Kadhafi wilden een gouden dinar invoeren, Saddam wilde ook zijn olie in andere valuta dan de dollar gaan verkopen. We weten hoe dat is afgelopen en we weten ook dat er geen massavernietigingswapens zijn gevonden…

  Als u weer eens een vijandige uitspraak van een Amerikaanse President aan het adres van Iran voorbij hoort komen, denk dan eens aan bovenstaand verhaal…

  Ps. Deels citaat.

 • Bart

  Mursi stuurt legerleiding met pensioen. Het gaat snel volledig de islamistische kant in met Egypte. Inmiddels zijn er ook Egyptische troepen in de Sinaï woestijn gelegerd. En Israel bereidt zich concreet voor op oorlog met Iran.

  Doorgaans reageert goud niet zo op politiek/militair gedoe. We zullen zien of dat ook nu het geval zal zijn.

 • Erik

  @lolbroek: klopt wellicht.

  Maar onder de 300 is `slechts` 10% eraf. Daar stonden we ergens in mei ook. Het uitblijven van QE3 zie ik meer als een dipje. Ik had het meer over niveau 2008/2009. Hiervoor is een groter event nodig denk ik.

  Een groot event kan dit bv zijn als de VS zich ermee gaat bemoeien:
  http://www.telegraaf.nl/buitenland/12741392/__Isral_bereidt_zich_voor_op_oorlog__.html

  @gerard:
  Is het niet zo dat de ECB tot op heden het geld ook weer uit het systeem wil trekken zodra het wordt terugbetaald? Maw de geldhoeveelheid neemt tijdelijk toe, het komt niet bij de burger.

  Die 300% is wel apart inderdaad. Waar je niemand over hoort is dat we niet kijken hoeveel euro`s en dollars er in omloop zijn. De dollar is wereldreservermunt, die kunnen absoluut gezien veel meer bijdrukken dan de ECB.

 • gordijnen

  @Jan

  ‘In Spanje aangehouden verdachten planden aanslag tijdens Spelen’

  http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/3297375/2012/08/07/In-Spanje-aangehouden-verdachten-planden-aanslag-tijdens-Spelen.dhtml

  Gelukkig kunnen wij alle informatie lezen in de media. Of staat daar alleen maar de informatie die ze kwijt willen?

  Ben je altijd zo sympathiek in het leven Jan.

 • Jullie
 • Bart

  btw

 • Rob

  @ws
  Goud mee naar huis … Nou ja, 1,6% goud in ’n medaille noem ik meer ’n grapje. En ze komen niet naar mijn huis. Gelukkig overigens, schreeuwerige, opgefokte lesbo’s vind ik niet echt aantrekkelijk. Nationalisme op basis van dit soort creaturen? Haha, niet voor mij.

 • Gerard

  @Lolbroek
  Klopt misschien, dat weet ik niet.
  Maar gezien de geldhoeveelheid van de ecb, dan zien we een groei van 300 procent sinds 2009. Theoretisch zou dit moeten betekenen dat de AEX nu op 750 zou moeten staan.
  Dat geldt natuurlijk ook voor goud en zilver.