24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Vietnamese goud import ban opgeheven

http://edelmetaal.nu/goud-baar-vietnam.jpgTerwijl het IMF en de Reserve Bank of India met hun goudmars de krantenkoppen haalden in het eerste deel van november, zou de opheffing van het goudimport verbod van de Vietnamese regering wel eens de belangrijkste goudbeslissing van de komende weken kunnen worden. Binnen de goudwereld is het welbekend dat goud in Vietnam steeds een goede afzetmarkt vond. Zo tonen statistieken van de World Gold Council dat Vietnam in het eerste kwartaal van 2008, met ongeveer 39 ton aan goudstaven, de grootste binnenlandse goud investeringsvraag ter wereld had. Toen in het tweede kwartaal van 2008 echter de huizenmarkt ineen stortte, de inflatie ongekende hoogtes bereikte en er een economische crisis op til was, bleef de vraag maar stijgen wat een onstabiele Vietnamese markt als gevolg had. Goud zorgde dus voor problemen en een economisch onevenwicht.

De Vietnamese Association of Financial Investors wilde het probleem aanpakken door een zeer hoge imporbelasting, van 19-20%, voor goud in het leven te roepen. Er werd immers tijdens de eerste 4 maanden van 2008 een goudimport van om en bij de 43 ton vastgesteld, een immense hoeveelheid die op dat moment al de helft bedroeg van wat in heel 2007 was ingevoerd. Om de massale aankoop en het illegale smokkelen van goud definitief, wat een gevolg zou kunnen zijn van de belasting, een halt toe te roepen, besloot de Vietnamese regering dan vanaf de 4de week van juni 2008 om alle goud import te verbieden om enigszins controle te kunnen krijgen over het handelstekort dat was ontstaan en om steun te kunnen geven aan de Vietnamese Dong.

De Vietnamese regering heeft nu zijn verbod op het importeren van goud opgeheven en stuurde daarbij het volgende bericht de wereld rond. De National State Bank of Vietnam zal het importeren van goud toestaan zolang het volume voldoende is om de markt te stabiliseren, om speculatie tegen te gaan en om de belangen van de mensen niet te schaden. Deze actie van de Vietnamese regering is deels een antwoord op de steeds groter wordende ongelijkheid tussen Vietnamese en internationale goudprijzen die voor een stijgende vraag naar Dollars hebben gezorgd. Met alle negatieve gevolgen vandien natuurlijk. Het wordt afwachten wat het resultaat van de opheffing kan zijn voor de internationale goudprijs de komende weken.

Bekijk ook