24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Visie van analisten en beleggers over zilver

Zilver zit in de lift, zoveel is duidelijk. Vooral de toenemende industriële vraag naar zilver speelt hierin een belangrijke rol. Het industriële gebruik maakte ongeveer 50,4 % uit van de gehele vraag naar zilver vorig jaar. Een stijging van meer dan 10% als we terug kijken naar het jaar 2003. Bovendien zal de industriële vraag naar zilver de komende jaren zonder twijfel nog verder toenemen aangezien volgens het IMF, het Internationaal Monetair Fonds, de globale economie ook verwacht wordt te stijgen met om en bij de 3,1%.

Vele analisten voorspellen een verdere neergang van de dollar en een groeiend optimisme met betrekking tot het economische herstel, die zal leiden tot een extra stimulans voor edelmetalen en hun prijs. Natuurlijk zal ook zilver hiervan de positieve gevolgen ondervinden en des te meer omwille van zijn dubbele karakter, als zowel juwelen- als industriële grondstof, in vergelijking met andere edelmetalen.

Hier de visie van afgelopen dagen van enkele deskundigen op de waarde van zilver naar de toekomst toe:

Alle grondstofprijzen zullen stijgen, die van goud, zilver, koper en zelfs die van katoen, zei de legendarische investeerder Jim Rogers vorige week op het Global Economic Revival and Chinese Capital Market Summit Forum. De hele wereld pompt maar geld in de markt en er zijn duidelijke tekenen van een komende inflatie. Jim ziet de grondstofprijzen de komende 20 jaar zelfs enkel gestaag stijgen.

Investec Asset Management, een van de belangrijkste investeringsmaatschappijen met filialen over gans de wereld, ziet de waarde van edelmetalen enkel toenemen de komende 6 maanden.

Bank of Amerika Merrill Lynch, een van de grootste financiële instellingen ter wereld, zei deze week dan weer dat de waarde van zilver de afgelopen maanden is gestegen door een toename van de vraag naar zilver als belegging en dat deze waarde ook nog zal blijven toenemen door een continue groeiende industriële vraag. Na de recente snelle prijsstijgingen zijn we voorzichtig wat betreft zilver op korte termijn, maar toch geloven we dat een prijsstijging naar $20 per ounce in 2010 perfect mogelijk is.

Ook Citigroup, de grootste Amerikaanse bank, is van mening, zich baserend op de groeiende industriële vraag, dat zilver volgend jaar de groei van goud wel eens zou kunnen overstijgen. Zilver profiteert in ieder geval van een sterke goudprijs, maar profiteert bovendien ook nog eens van de stijgende vraag naar industrieel zilver, zei Citigroup analist David Thurtell. Ik denk dat het goud-zilver ratio tot ergens onderaan de 50 kan geraken.

Bekijk ook