24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Volgt de zilverprijs ook in 2020 de prijs van goud?

Afgelopen dinsdag werd bericht dat naast de waarde van goud ook die van zilver binnen een week is gestegen. Loont investeren in zilver?

Traditioneel tweede viool

Recente rapportages tonen een waardestijging van 1,2% van zilver van de derde op de vierde week van deze maand. Toch is zilver nog lang niet zo populair als goud. Dit waarderingsverschil kan nog worden bewezen met de bimetalen standaard die tot ongeveer halverwege de negentiende eeuw door diverse Europese landen werd gehanteerd. Na 1870 werd overgestapt op de goudstandaard om de waarde van munten bepalen. Hiermee werd de prominente status van het edelmetaal bevestigd. Traditioneel is zilver dus de tweede viool.

Veilige haven

Heeft zilver nu voor altijd afgedaan als veilige haven voor investeerders? Het tegendeel is waar. Zilver deelt bijna alle eigenschappen met goud die het tot eenzelfde belegging maken, behalve dat de waarde van valuta over het algemeen wordt uitgedrukt in goud. Verder heeft zilver meer industriële toepassingen dan goud. Toch mankeert zilver in principe niets wat het tot een volwaardige investering maakt. In december 2018 noemde auteur en goud- en zilverexpert Mike Maloney zilver “extreem ondergewaardeerd” ten opzichte van goud.

Toekomstperspectief zilver

Er valt nog veel te winnen voor het edelmetaal ten opzichte van goud. Het is niet plausibel dat zilver ooit weer in verhouding zal staan met goud in een 20:1-ratio – dan zou zilver waarschijnlijk weer een monetaire functie moeten gaan vervullen. Hoe dan ook verwacht onderzoeksbureau CPM Group dat de zilverprijs dit jaar 11,7% zal stijgen. Commerzbank, de op één na grootste bank van Duitsland, verwacht dat prijsstijging in de tweede helft van dit jaar zal plaatsvinden. Vooral beleggers met kortetermijnbelangen zullen dit in gang zetten. De uitbraak van het coronavirus en de toegenomen vraag naar zonnepanelen kunnen hieraan bijdragen. Een echte inhaalslag zal uitblijven, omdat de prijs nog niet door de bandbreedte is gebroken. Als dit gebeurt zal zilver mogelijk wel flink in de lift gaan omdat bezit van de laatste op de lange termijn gunstig zal zijn.

Bekijk ook