24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Voor het eerst in 14 jaar daalt de zilverproductie

Eerder deze maand kwam een nieuw rapport uit van het Silver Institute. Deze instelling houdt bij hoe de (fysieke) zilvermarkt zich ontwikkelt en hoe de vraag naar en het aanbod van zilver tot stand komt. In de periode van 2002 tot en met 2015 is de geproduceerde hoeveelheid zilver jaar in jaar uit toegenomen en in dezelfde tijdsspanne is de zilverprijs (gemeten in dollars) gestegen met zo’n 260%.

In de periode van 2011 tot 2015 is de zilverprijs echter fors gedaald en daarmee kwamen diverse zilvermijnen onder druk. Op den duur bereikte de zilverprijs namelijk een niveau wat voor bepaalde zilvermijnen onder de kostprijs uitkwam; het was dus duurder om het zilver uit de grond te halen en als dit zilver tegen de dan geldende koers verkocht zou worden dan zouden de mijnen een verlies maken. Na eind 2015 is de zilverprijs weer stijgende en daarmee komt ook het aanbod weer verder op gang.

Bij de mijnen waar zilver als hoofdproduct wordt gewonnen is naar schatting een zilverprijs van $17 of hoger benodigd om winst te maken. Als de zilverprijs lager staat is het voor deze mijnen dus verlieslatend om zilver te winnen. Echter wordt zilver bijna altijd als bijproduct gewonnen bij koper-, lood-, zink- en goudmijnen. Voor deze mijnen maakt de hoogte van de zilverprijs geen verschil en zal er sowieso zilver gemijnd worden.

In 2016 is de zilverproductie gedaald naar 885,9 miljoen troy ounce. De totale vraag naar zilver was echter ruim 1.032 miljoen troy ounces en zodoende was er in 2016 een tekort van 147 miljoen troy ounce zilver. In 2015 was er ook een tekort, maar toen ging het om 106 miljoen ounces. Dergelijke tekorten zijn gebruikelijk sinds 2006 en op lange termijn is dit niet houdbaar. Voorlopig vertaalt dit zich niet direct in een hogere zilverprijs en dat komt doordat er ook heel veel zilver via de beurs wordt verhandeld zonder dat er fysieke uitlevering tegenover staat.

Wilt u meer informatie over de zilvermarkt, lees dan ons artikel De zilvermarkt: een kwestie van vraag en aanbod.

Bekijk ook