Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Voorspellingen, wat zijn ze waard?

03-03-2014 Gerard

Beleggers storten zich graag in voorspellingen. Tenslotte is beleggen toch geld wegzetten in de toekomst. Men gaat dan vaak op zoek naar analisten en specialisten die het kunnen weten. Helaas, de ene helft van de analisten voorspelt daling, de andere helft stijging. Bijna altijd draait het anders dan verwacht. Wat doe je dan fout? Hoe moet het dan wel? Ergens begin 70er jaren heb ik daar een boek over gelezen. Ik heb het niet meer, maar het staat mij vaag bij dat de schrijver Warren Buffet was. Of het ging over hem, dat weet ik niet meer. In ieder geval komt de inhoud van dat boek wel regelmatig voorbij uit de mond van Buffet. Zo pas nog op CNBC in een groot vraaggesprek. Dan moet ik altijd weer opnieuw aan dat boekje denken.

Economie is waanzinnig mooi om te volgen, maar laat je hierdoor nooit te veel leiden tot beslissingen in beleggen. Buffet zegt dat luisteren naar analisten verloren tijd is. Je wordt er knettergek van, want je wordt bedolven onder de informatie waar je niks aan hebt. Het zet je steeds opnieuw op het verkeerde been en ofwel verliest je veel geld, ofwel loop je een gigantische hausse geheel mis. Dit overkomt de meeste beleggers. Zelfs een groot deel van de professionele en institutionele beleggers.

Kijk uitsluitend of iets duur of goedkoop is.

Meer hoef je niet te doen. En het is eenvoudiger dan je denkt. Hier zijn harde richtlijnen voor, zowel voor goud als aandelen. Om met de aandelen te beginnen. De les uit het boek. Koop een blok ruitjespapier en een rode en blauwe pen. Verdeel de verticale as in -3% tot +8%. Trek twee zwarte lijnen op 0% en 2% van links naar rechts. Horizontale as zijn de maanden. Koop elke maand het FD of de Telegraaf en kijk uitsluitend naar de cijfers van inflatie en de economische groei. Vul de grafiek, rode lijn inflatie, blauwe lijn economische groei. Zo stond het er ongeveer. In de jaren 70 had men nog geen internet, dus nu google gewoon i.p.v. zelf lijntjes trekken. Het principe blijft gelijk en nog steeds geldend op deze tijd. Als nu zowel de rode als blauwe lijn binnen 0% en 2% blijven, dan moet je altijd je aandelen vast blijven houden. Wat men ook voorspelt en wat er ook gebeurt (nu dus, sinds 4 jaar). Draait men buiten de bandbreedte naar binnen de bandbreedte (0 – 2) dan koop je. Weten we het nog? Dat gebeurde in 2009 !! Verkopen doe je pas als de lijnen van binnen de bandbreedte naar buiten lopen. En dan hanteer je gewoon de bekende vaste regel, 20% over de hoogste top. Volgens deze simpele regel had je in 2000, 2003 en 2008 op tijd verkocht. En begin 2009 gekocht. Nu begint de VS economie weer iets te zakken. De groeicijfers zijn onlangs bijgesteld van 3,5% naar 2,4%. De trend is dalende. Ook de inflatie is dalende richting 2%. Maak je dus niet druk om aandelen. Lage economische groei en lage inflatie zijn beide de turbo voor aandelen. De logische verklaring is als volgt. Aandelen worden gedreven op toekomstverwachting, nooit van het huidige moment. Als dus de economische groei laag is, dan kan het alleen maar omhoog. In combinatie met lage inflatie welke de prijsstabiliteit en koopkracht garandeert, is dat de perfecte mix.

Meer hoef je niet te kennen over economie en aandelen. Gaan beide binnenkort niet door de nullijn zakken, dan gaan aandelen nog een mooie run maken. Geen angst voor een crash. K/W (koers/winst verhouding, P/E in het Engels) ligt nu tussen 15 en 18. Niet goedkoop meer, maar nog zeker niet overspannen. Kans op een crash ligt pas rond de 25 of hoger, zoals bijvoorbeeld in 1929, 2000 en 2008. Goedkoop zijn aandelen rond K/W van 10 a 12. Te duur boven 20. De betere goud- zilvermijnaandelen hebben nu ook de goedkope bodems verlaten. Maar met K/W’s van rond de 12 toch nog steeds niet te duur.

Wanneer is goud goedkoop of duur?

Dit is wat lastiger. Daar had ik dus niet zulk leuk boekje voor. Dat is ook niet zo heel erg, want als je hier niet al te moeilijk over nadenkt, dan kom je er ook wel achter. We weten in ieder geval waar de bodem moet liggen. Als de kostprijs voor mijnbouw hoger ligt dan de prijs. Die ligt rond de 1200. Vanaf dit punt kan het alleen maar lager indien er sprake is van overproductie. Op dit moment is er voor goud zeker geen sprake van overproductie omdat de vraag hoog blijft in vooral China en India. Tegelijkertijd is de verkoopgolf van GLD, PHYS, ZGLD en nog een paar kleinere trackers opgedroogd. Deze verkoopgolf ving de vraag op sinds 2012. Dit verklaart geheel de daling 2012 – 2014. Nu stijgt de vraag weer naar trackers en hiermee moet nieuwe vraag vanuit China en India weer opnieuw uit de mijnbouw komen. Wat extra lastig is, is het feit dat goud een speelbal is van speculanten. Een trend omhoog of omlaag wordt hiermee gehefboomd wat de prijs uiterst volatiel maakt. Maar geen angst, de short posities rond het 1200 niveau nam sterk af sinds begin dit jaar. Ook dat is een duidelijk signaal voor een bodem. Daarnaast speelde manipulatie een grote rol in de goudprijs. Vergelijkbaar met het Libor-schandaal. Vier grootbanken die op eigen houtje ongecontroleerd de goudprijs mochten bepalen. Ook hieraan gaat een einde komen. Dus hoor ik hier de volgende bodembel rinkelen. Een andere bel hoor ik niet meer. Ik kan ook geen enkel verkoop argument meer vinden.

Voor zilver geldt ongeveer hetzelfde. De productiekosten voor mijnbouw lag hoger dan de prijs. Dit heeft mijnsluiting of verlaging productie tot gevolg. Is er desondanks nog steeds sprake van overproductie? Tja, dan kan de prijs nog wat lager. Zilver reageert wel altijd scherp op de industriële productiecijfers van China. Die waren laag de afgelopen jaren omdat ook de economische groei laag bleef in dezelfde periode. Maar zilver wordt in tegenstelling tot goud wel verbruikt in de industrie. Goud blijft wel aanwezig. Zilver heeft daarmee iets andere fundamenten. In de grafieken boemelt zilver daarom altijd tussen goud en koper in.

Zo zie je maar weer. Ook goud en zilver laten zich niet voorspellen. Veel te veel factoren spelen een rol zoals manipulatie, vraag, aanbod, productie, productiekosten, rente, inflatie, geldhoeveelheid, onrust in monetair systeem, en zo nog minstens tien andere factoren meer. Niet proberen dit te voorspellen. De glazen bol bestaat niet. Je hoeft alleen maar te bepalen of het duur of goedkoop is. Productiekosten zijn hierin bepalend.

Hoe dan ook. Luister niet teveel naar analisten. Veel bankeconomen voorspellen goud op 1000 eind dit jaar. Evenveel anderen een prijs van 2000 eind 2014. Leg het naast je neer. Bepaal of de prijs op de bodem ligt, daar heb je wat aan. Ook daar kun je analisten over horen, maar dan meestal uit de goudmijnsector zelf. En dat is natuurlijk wel bruikbare informatie. Meer moet je niet eens willen weten. Vervolgens houden tot je ooit in de verre toekomst het weer om moet zetten in geld. Als je dan toch ooit wilt verkopen, wacht dan rustig af tot de prijs opnieuw 20% over de top noteert. Heb je het voorlopig niet nodig? Dan stevig vasthouden en zit het ritje achtbaan gewoon uit. Ooit gaat goud echt wel opnieuw een all time high noteren boven 1920. Misschien volgend jaar al, misschien over 10 jaar. Niemand die het weet. Zowel goud als zilver zetten bij regelmaat all time highs neer om de paar jaar of soms na 10 jaar. En dat al meer dan 2000 jaar onafgebroken. En steeds behield het dan minimaal dezelfde koopkracht in geld. En dat laatste is het uiteindelijke doel van beleggen. Bedenk wel, we hebben het over beleggen. Speculeren is een heel ander verhaal.

Leg voorspellingen naast je neer. Van de andere kant, je weet nooit helemaal zeker of iets te duur of te goedkoop is. Maar je weet wel degelijk of je in de buurt zit. Bepalen of iets duur of goedkoop is, is in ieder geval een stuk gemakkelijker dan toekomst kijken.

Tenslotte nog even de Technische Analyse op dit moment. De driedubbele bodem van 1200 is nu definitief verlaten. De uitbraak uit de downtrend is een feit. Nu moet het even stoom afblazen. Een kleine terugval naar 1290 a 1300 is wenselijk en noodzakelijk. Het moet hier een hogere bodem gaan plaatsen. Daarmee ligt de weg naar weerstand 1350 open. Daarboven kon het wel eens hard omhoog gaan. Rond 1300 is goud nog steeds goedkoop en koopwaardig.

gold01

 

Disclaimer: Artikelen geplaatst door Gerard zijn niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 • Frans

  het enige dat ik me kan bedenken is ‘wat ben ik een hoop geld kwijtgeraakt door te luisteren naar mensen als zilverpaul en jou.

 • Nadja

  Gerard, het onderwerp dat je hierboven niet aaanhaalt is de 10-jaars-Treasury rente.
  Die is vandaag van 2,75 naar maar liefst 2,66% gezakt!!!
  Dat lijkt me ook voort te komen uit het omzetten van geld naar safe heavens. Welismaar zijn staatsobligaties m.i. minder zeker dan goud, maar het zou kunnen dat aandelen hoogtevrees beginnen te geven aan steeds meer beleggers.
  Wat denk jij?

 • Michiel Peters

  @Moraal

  En Op zich kan een geldsysteem dat gebasseerd is op schulden best werken, maar niet door schulden of valuta’s die niet gedekt zijn. Je kunt neit iets creeren uit het niets en er vervolgens waarde aan vast hangen. De enige waarde dat het nu heeft is vertrouwen. Hoe lang nog? We zullen het gaan zien!

 • Michiel Peters

  @ Ons moraal.

  Zo is het al jarenlang gegaan inderdaad, maar as het maar zo simpel!!!

  Ieder weldenkend mens zou moeten weten dat steeds maar meer schulden creeren om de economie te laten draaien/groeien, niet blijvend kan doorgaan. De 3 voorbeelden waar jij het over hebt in het begin, liggen ook nog eens haaks op de werkelijkheid. Mensen raken hun baan krijt, de lasten gaan omhoog, banken komen in de problemen omdat men hun hypotheek niet meer kan betalen.

  Probeer je nu te zeggen dat een steeds maar grotere schuldenberg iets goeds is?
  We hebben toch allemaal rekenles gehad op school?

  En dan heb ik het nog neit eens over het creeren van ongedekt geld uit het niets. ofwel groei creeren die neit in verhouding staat met de werkelijke economie en productie.

  De meeste zijn hier gebrainwashed, en je hoeft mij niet te geloven, maar er zijn straks een hoop mensen die straks veel financiele pijn zullen gaan lijden, als ze dat al niet al doen. En dan nog blijft de vraag of ze het dan wel door krijgen!

 • Ons Moraal

  sorry,
  correctie economie met belangen wel. maar conspiracies niet

 • Ons Moraal

  @ Lamberto en Nadja
  Ik heb hem in de bladwijzer gezet, ik ben er niet vies van om saaie rapporten te lezen!

  EEN EXTRAATJE

  U heeft mij ooit een bewering horen maken dat het boek van Middelkoop in de prullenbak mag belanden!
  Ik zal het verschil uitleggen tussen een boek en een goed boek.

  Als de dollar valt, welke ik zelf ook heb. Hierover gaf hij zelf al aan dat het boek al achterhaald is, welke hij anders niet geschreven zou hebben. Hij geeft zelf al te kennen dat currencies blijven bestaan, maar hoe komt dat dan, dat hij na een paar jaar al te kennen geeft dat hij het boek anders nooit geschreven zou hebben.

  korte uitleg:
  Veel mensen kijken naar schuld zo ook Willem. Er is te veel schuld in het systeem. U kent het wel. Maar is dat wel zo.

  Lode gaf het laatst al aan, ik ga hier even heel kort over in, omdat dit namelijk in de film ook behandeld wordt.

  We hebben drie personen.

  We hebben drie personen welke elk 1000€ in de maand verdient, Allen hebben zij de maximale hypotheek opgenomen van 100.000€, de rente hierop bedraagt 5% per jaar. Zij moeten allen dus 5000 € betalen. Allen zijn Bouwvakker van beroep uit.

  Nadat ze hun huis betrokken hebben komen ze erachter dat ze toch wel heel erg veel hypotheek betalen. Alle drie werken eigenlijk alleen nog maar om brood op tafel te krijgen, vakanties zitten er niet meer in. Ze hebben zich een beetje verkeken op de lasten v/d Hypotheek.

  3 personen 3 verschillende verhalen in 10 jaar tijd.

  Persoon 1 blijft 1000€ verdienen
  Persoon 2 maakt promotie en wordt na 3 jaar tijd Bouwopzichter en gaat van 1000 naar 1250
  Persoon 3 heeft ervoor gekozen om 6 jaar lang nadat hij s ‘avonds thuis komt, te gaan Studeren. Nadat hij 6 jaar lang stil heeft gestaan, behaald hij zijn diploma als Architect. Hij gaat naar 1400€

  En verwissel nu de persoon eens voor landen! Dit was even heel makkelijk beschreven.

  Om even terug te komen op het boek van Willem, Willem praat over schuld. Nu haal ik mijn favoriet erbij, jullie weten wie dat is. Hij geeft in zijn boeken handvaten om te gaan kijken hoe en waar op te letten. Waar moet men naar kijken. Etc.

  Wat is het verschil van deze twee boeken indien zij beiden het thema Schuld behandelen!! Dit kunt u zelf al invullen. Welke v/d 2 is een tijdloos boek?

  Bij deze deel ik een link,
  http://www.avaresearch.com/avanew/articles/1067/Top-Six-Questions-To-Ask-Before-You-Trust-Investment-Experts.html

  Bij deze stel ik u een stelling voor,

  1. welke personen zijn verkopers
  2. welke personen zijn economen
  3. welke personen zijn researchers

  vult u achter deze 3 vragen eens namen in van (MSM) analisten/economen waarvan u denkt bij welke deze 3 horen.

  Lidmaatschap kosten 400 dollar omgerekend 280€ per jaar. Dit zijn om en nabij de 14 zilverlingen die u zult moeten gaan missen. Ik heb veel Ooooooohhhh, Aaaaaaahhh. Momenten. Ik hoop dat u mij in ieder geval niet op een niveau durft in te schatten dat ik lid wordt voor een paar filmpjes waarin hij MSM afzeikt. Echte economie wordt besproken, je gaat door charts en cijfers heen etc.

  Wat was ook al weer die leus van de Media Markt in die reclame?? Oh jah, ik … …. …. …!

  Filmpje wat ik gemaakt heb staat hier wel even los van, dus niet denken dat men zijn info krijgt te zien. Mocht iemand mijn bijdrage’s waarderen stuur hem dan ff een mailtje (Ons Moraal). Dat zou ik enorm kunnen waarderen, ik vermoed dat hij mijn kanaal in de gaten houdt! Want ik doe het voor jullie!

  De meesten welke mij ook al op zilverpaul kennen weten dat ik vaak sceptisch ben, maar ook andere ideeën heb! Het achterste van mijn tong ga ik dan ook een klein beetje laten zien!

  Even wat anders als Willem het over Conspiracies mag hebben waarom ik niet, ik ga nog wel een stukje dieper dan hem.

  Als eerste hebben jullie zojuist de bijdrage van lalinea gezien, Op een foto staat een man met een vlag. Hierop is de tempeliers teken te zien. Indien u naar een Grieks restaurant gaat ziet u veel mythologische tekeningen en figuren. Veel hiervan is Symbolisme, Symbolisme drukt een betekenis uit!

  ff wat info één v/d indrukwekkendste/beste docu’s welke ik gezien heb is van deze man:

  http://www.youtube.com/watch?v=-Cr-j7L3-RE&list=PLDB87A1A965D51318

  Wel zelf gemaakt, een typische Conspiracy guy welke dezelfde trekjes/symptomen vertoont zoals in de video te zien was welke ik geüpload had genaamd. Conspiracy theorist!

  Hij maakt laat echter wel veel zien en heeft goede punten, een vriend van mij is geschiedenis leraar en gespecialiseerd in WW2, ik ga zeker even in de geschiedenis van Zwitserland duiken, en even wat navraag doen.

  Want ja laten we eerlijk zijn iedereen hier, kent de dollar filmpjes wel met de pyramide tekens er op etc. Dus ga je op een gegeven moment ook op onderzoek uit.

  Zwitserland is een land welke ongemoeid gelaten is in WW2, getuige deze map:
  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1d/WWII_Europe_1941-1942_Map_EN.png

  Ik vind het toch frappant dat men dit niet veroverd heeft/kon, zo ook dat hier de toren van babel staat genaamd de BIS, het een financieel centrum is. Vermogende mensen hun geld hier stallen.

  de tempeliers en beroemdheden,
  http://www.youtube.com/watch?v=PkCfzcerJzM
  Enkele foto’s heb ik gecheckt en ze kloppen. Maar dan alsnog indien je alles in het leven al bezit en kan kopen is het dan verkeerd om spiritueel te zijn??

  De wereld is zo breed maar als we over concpiracies gaan praten dan vind ik dit wel een van de bijzondere die er zijn.

  Even terug naar realisme.

  Ik vraag mijn eigen af? Economie/belangen/conspiracies hou ik strikt gescheiden.

  @Lamberto ik mag dan wel een stuk jonger zijn dan u, maar ik vind het heerlijk om in dialoog te gaan. Mensen welke diepgang hebben en dat zijn er niet veel op mijn leeftijd, kan ik uren lang mee praten. Rode wijn met klassiek, van een biertje tot aan Jazz/Sax house. Ik ben voor….. heerlijk, lekker breed. daar kan ik van genieten! Maar over koetjes en kalfjes nee sorry…..liever niet!

  m.v.g

  Ons Moraal

 • Nadja

  Ons Moraal, die Silvio Gesell is een fenomeen. Hij is in staat geweest tot de kern door te dringen van geldsystemen en hun problemen. Echt ongelooflijk goed. Prof. Senf heeft mij op hem getipt, en Lamberto heeft mij weer op prof. Senf getipt.

 • Erk

  Klaas, re: omdat de koers nu te veel safe-haven gericht is
  De Krim speelt al weer ruim een week. De vraag is waarom goudprijs gisteren met 10 en vandaag met 17 omhoog ging. Sinds begin van de week daalt koperprijs hard. Er lijkt iets aan de hand in China, dat weliswaar safe heaven vraag triggered (naar vooral goud, minder naar zilver) maar niet voortkomend uit perikelen op de Krim.

 • Lamberto

  @Ons Moraal

  Deze link werkt beter.

  https://www.google.nl/#q=silvio+gesell+die+nat%C3%BCrliche+wirtschaftsordnung+pdf

  Daarna op onderstaande pdf tekst klikken.

  [PDF] Die Natürliche Wirtschaftsordnung

 • Ingenieur

  @ Ons Moraal: Goede bijdrage,

  De samenleving is verre van beschaafd. De maatschappij is wat dat betreft in duizenden jaren nooit veranderd. De enige zaken die wijzigen zijn technieken om dezelfde ellende op een andere manier toe te passen. na 100 jaar is het mosterdgas verruild voor drones, maar verder is alles hetzelfde.

  De geschiedenis kan je op meerdere manieren interpreteren. Het klinkt beter dat wij marktkooplui waren dan moordende slavenhandelaren. Feit blijft dat handel en oorlog hand in hand gaan. Als je de belangen in de wereld begrijpt is het enige wat je kunt doen de mogelijke uitkomst voorspellen en er van profiteren. De kans is groot dat je het mis hebt als je dit doet want niets is te voorspellen.

  De waarheid wordt verborgen gehouden om mensen het gevoel te geven dat we in een beschaafde wereld leven. Veel welvaart die wij bezitten komt omdat mensen aan de andere kant van de wereld het slecht hebben. Als de welvaart eerlijk verdeeld zou zijn zouden wij het slecht hebben!!

  Het is voor elke bestuurlijke top de kunst om de bevolking zoet te houden om zelf in het zadel te blijven zitten. Ieder land heeft zo zijn eigen problemen en speelt daarop in. Als je in armoede geboren bent en leeft dan is dat de realiteit waar je mee te maken hebt. Stappen vooruit zetten is niet moeilijk maar terug doen levert sociale onrust op. Ik ben daarom ook benieuwd hoe China zich de komende 50 jaar gaat ontwikkelen.

 • Lamberto

  @Ons Moraal

  Hier plaats ik voor u een studie (pdf bestand) van Silvio Gesell, geheten: „Die Natürliche Wirtschaftsordnung“

  Ik denk dat dit wel bij u in de smaak zal vallen.

  http://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&ved=0CD0QFjAC&url=http%3A%2F%2Fwww.spedition-24.com%2Fpdv%2Fsilvio_gesell_-_die_natuerliche_wirtschaftsordnung_(1916).pdf&ei=ubkgU7L0Head0wXXqYDICw&usg=AFQjCNGcb0N1Y1b9_TAVYHZGybSNsth2pg&bvm=bv.62788935,d.d2k

 • rise and shine
 • Klaas

  @Erk,
  De onrust over De Krim zakt straks naar verloop van tijd wel weer weg en met een stijgende Dow Jones zet de daling van de goudprijs opnieuw in en dan kom ik pas weer kijken. Ik heb geduld omdat de koers nu te veel safe-haven gericht is en dat vind ik geen goede indicatie voor een aanhoudende stabiele stijging.

 • http://twitter.com/Floesh Floesh

  Waar is marcel?

 • http://twitter.com/Floesh Floesh

  RTL Z interviewt econoom James Richards: het monetaire systeem zal instorten
  http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/rtl-z-interviewt-econoom-james-richards-het-monetaire-systeem-zal-instorten

 • Lalinea

  Oekraïne: NATO’s neo-nazi-militaire organisaties..!!

  http://www.wanttoknow.nl/politiek/oekraine-natos-neo-nazi-militaire-organisaties/

 • Ons Moraal

  Gezien ik dit al geschreven had ga ik hem niet wijzigen naar de huidige tijd, ik had u reeds medegedeeld wanneer ik de stukken al klaar had.

  Propaganda II

  Wie afgelopen vrijdag om 20:00 het NOS Journaal keek heeft duidelijk propaganda kunnen zien. Bijna het hele nieuws heeft men het over de openingsceremonie van de Olympische spelen gepraat. Maar men viel over een ring welke niet in zijn geheel open ging.

  Stel je eens voor, U bent de organisator van de olympische spelen, U heeft een prachtig programma van 2 ½ uur in elkaar geknutseld. En dan valt men over een ring welke niet in zijn geheel open ging! Pfff….

  Afijn weet u wat, we gaan het nogmaals over de Homowetgeving hebben, dit is klaarblijkelijk belangrijker. Nee…… dit is reinste propaganda vertel ik u. Putin zal en mag niet vanwege de val van het 100jarig socialistisch systeem met zijn belanghebbenden, goed in het nieuws komen. Weet u wat! We gooien er nog een schepje bovenop.

  Ze hebben in Istanbul een Moslim aangehouden welke een vliegtuig wou kapen om vervolgens het stadium in Sotsji binnen te vliegen. Gelukkig het nieuws is afgelopen eindelijk reclame…..

  Nee hé: komt Amnesty International nog eens met zo’n anti Putin reclame spotje aanzetten.
  Het punt wat ik u duidelijk wil proberen te maken is dat ik u gister een verhaal heb medegedeeld zo ook nieuwsberichten heb laten zien, welke niet bij ons op de beeldbuis verschijnen! En mocht het te zien zijn dan kan ik u uit ervaring zeggen dat er vaak stukken uit weggelaten zijn. Dit kunt ook U, zelf checken.

  Het Socialistisch systeem in Rusland heeft er dus voor gezorgd dat corrupte overheden de belangen van de zogenoemde Olicharchen/familie’s behartigd werden zoals jullie in de Putin System konden zien. De bevolking, ging ten onder d.m.v. het verhogen van belastingen. De voedselbanken draaiden zelfs zoveel overuren dat er niet eens genoeg voedsel was om iedereen van een normaal voedsel huishouding te voorzien. Zo werden ook deze Olicharchen bij ons in de media warm onthaalt, nadat er één werd vrijgelaten. Weet u het nog?

  Overheden geven te veel geld uit en dienen de belangen van de vrije markt! Oeps dat mochten we niet meer zeggen ik bedoel………Globalisatie en daar is ook onderstaand link mee gemoeid.

  Met belangen welke diep geworteld zitten in het menselijk ras!
  http://www.youtube.com/watch?v=lgsodbzt3fM

  Belangen welke ik ook weer in deze Zionist genaamd Barosso terug zie! HEY BAROSSO waarom wordt IK alvorens niet op de hoogte gesteld??
  http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/president/news/archives/2013/09/pdf/rosh-hashanah-2013_en.pdf

  Belangen bah…….. ik wordt daar zo moe van!
  Er bestaat in mijn ogen geen perfect land, er is altijd wel iets niet goed, zo ook hier in NL. Eerlijk is Eerlijk! Gezien ik na westerse maatstaven ben opgegroeid weet ik niet of dat ik ergens anders zou kunnen aarden! Zo probeer ik mij ook te verplaatsen zodat ik niet een land veroordeel, zoals…. wat nou als ik daar naar hun levensstandaarden geleefd zou hebben?

  De VOC heeft ons gebracht in wat voor een export land wij nu zijn! Op de manier waarop staat natuurlijk ter discussie, dit even buiten kijf gelaten. Zo ook Zionisme de welvaart gebracht waarin wij nu staan. Het is aan u aan welk kamp u thuishoort.

  Maar ik persoonlijk:

  Het moge inmiddels duidelijk zijn ik ben tegen de politieke ideologie van zionisme, zo zie ik dat er overal demonstraties gehouden worden er niet naar de bevolking geluisterd wordt, bovendien wordt ik dom gehouden omdat ik maar een eenzijdig beeld mag krijgen, betreffende het Oosten. Ik zie dat er zo nu en dan nog wel eens een leugentje over de tong mag vloeien in het kabinet en dat stemmen nog weinig uitmaakt, Ik zie het SOCIALISTISCH SYSTEEM.

  Waarom omdat dit BELANGEN zijn, het wordt ervaren op uw werk, het woord vriendjespolitiek kent iedereen wel. Ik vind dat de voorzitter van de FED ook wel eens opgevolgd mag worden door iemand van een ander religie (decennia’s), gewoon om te kijken hoe dat dit uit zal pakken.

  In het oogpunt van landen zeg ik: wordt het niet eens tijd dat wij eerlijk handel gaan bedrijven, mocht een land zoals Rusland bijvoorbeeld rijk aan Gassen zijn, laat het dan zo zijn en biedt als land zijnde een weder dienst aan, zoals:

  “ dan help ik u met uw landbouwgrond d.m.v. het maken van tractoren”.

  Net zoals vroeger, “ u krijgt van uw buurman een pak melk, u bewijst een wederdienst door hem 6 eieren aan te bieden”.

  Zo vullen wij elkaar aan! En laat die hele geschiedenis nu eens zitten, laat het zo zijn zoals het nu is. Israel is Israel, Turkije is Turkije. Nederland is Nederland en Duitsland is Duitsland. Iedereen heeft zijn +sen en –nen respecteer elkaar, allemaal gelijk, want er is maar één wereld. Dit zou ik graag zien…. Maar gezien een ieder zoals u ook goud/zilver verkiest voor uw eigen belangen, zie ik dit niet gebeuren. Wat maakt dat ik realistisch moet zijn, ik verdiep mij dus in belangen maar blijf wel eerlijk tegen mijzelf. Want hier heb ik belang bij…… en zo verandert er dus niets. Het enigste wat ik dan nog te bieden heb is vrije informatie, DAT heb ik te delen met U. Ik ben een realist!

  Dan rest mij de volgende vraag aan u.

  Is onze moderne samenleving nu echt zo beschaafd, of zijn wij slechts moderne barbaren?

  “Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe dat de media zou reageren als de Pussy Cat Riots in onze kerk of in een Synagoge zou dansen!”

  m.v.g.

  Ons Moraal

 • Erk
 • Erk

  MJP, en ook wat betreft de reacties is het rustiger. Zou iedereen het druk hebben met kopen? Heb ik gelukkig maandag al gedaan. Op naar de 1400. Ook diverse beren op twitter zijn al om….

 • MJP

  wel afkicken dit, van elke dag een blog naar 1 in de 10 dagen ?

 • Erk

  Klaas, zijn je handen weer aan het jeuken om bij te kopen? :-)
  Stel je voor dat 1350 een gepasseerd station is voor de komende 1-2 decennia vooruit?
  Nooit meer onder de 1350…..het zou zo maar kunnen.
  Het is plagen, maar ik denk wel dat er steeds meer goede redenen zijn om naar safe heaven beleggingsmogelijkheden uit te kijken.

 • Lamberto

  Hier geen propaganda maar pure realiteit waar iedereen die na kan denken angstig van moet worden!

  Paul Craig Roberts: US is Completely Busted, Non-Delivery of Gold-Crash the System, War in Ukraine.

  http://www.youtube.com/watch?v=AhxZxL56B00&list=UUG-G8LLr38fQUNZU8K0t-EA

 • Nadja

  Oeps! Correctie: koper OMLAAG en goud OMHOOG gaat

 • Nadja

  Gerard, het lijkt er op dat de stevige prijsval van koper op groeivertraging duidt. Er lijkt enige turbulentie te gaan optreden, waarbij een interessant gegeven is dat koper omhoog en goud omlaag gaat? Enige tijd terug was er al sprake van minder groeiverwachting in VS. Japan ziet er ook niet goed uit. De als onderdeel van Abenomics-plan gewenste loonsverhogingen (om inflatie aan te wakkeren) lijkt zich te beperken tot enkele euro’s per maand, waarmee niet meer dan enekel BigMacs extra gekocht kunnen worden.
  Gaan kiene beleggers zich langzaamaan indekken tegen mindere tijden cq onvermijdelijke deflatie? Ik zie weer uit naar je mening en verhaal hieromtrent, ook al is dat midden in de nacht :-).

 • Stefan

  Het wordt met de dag duidelijker dat goud het echte geld is en zilver een grondstof.

 • Djennis

  @onsmoraal… BEDANKT VOOR JE INBRENG, laat je niet intimideren

 • Lamberto

  Is dit de lont die Europa in vlammen gaat zetten.

  France’s Reckoning: Rich, Young Flee Welfare State.

  http://www.cbn.com/tv/3255110732001

 • Lamberto
 • Q&Q
 • Q&Q
 • Ons Moraal

  @Lamberto

  Nee het is geen klad, het is deel 1!!

  Even een vraag over onderstaand artikel, ziet u mij partij trekken voor een land? Of gaat het meer om een statement. Zoals u weet ben ik tegen belangen, (word morgen trouwens behandeld.)

  uit uw link van Wikipedia:

  Premier Erdoğan zei in 2008 bij de 44e München Conferentie over Veiligheidsbeleid, in bijzijn van de Armeense minister van Buitenlandse Zaken Vardan Oskanyan, het volgende:
  “U heeft het over de Armeense afslachtingen. Waarop baseert u deze uitspraken? Welke bewijzen heeft voor deze conclusies? Ik heb in 2005 een brief gestuurd naar de Armeense regering. Wij hebben onze archieven geopend en er zijn vandaag de dag meer dan een miljoen documenten geclassificeerd. Als er bewijzen zijn in de Armeense archieven, moeten die ook geopend worden. Wij zeggen: kom we stellen een commissie op met archeologen, historici, politicologen, juridische personen met de opdracht deze zaak te onderzoeken. Als er documenten en bewijzen zijn in andere landen, moeten die ook onderzocht worden door de commissie. Pas daarna moeten wij politici een besluit nemen. Wij zijn gewillig om over elk onderdeel en elk document te discussiëren en nodigen Armenië uit om ook bereidwillig te zijn. Het is onmogelijk ons te dwingen om beschuldigingen van genocide te accepteren als resultaat van lobbypogingen achter de schermen in parlementen van verschillende landen. Ze mogen proberen zo vaak ze het maar willen. Laat ze maar hun documenten aan ons zien. Ik ben open en duidelijk hierover. Wij zijn bereid de verantwoordelijkheid te nemen voor onze geschiedenis.

  Het blijft een ?

  Ik sta achter wat ik geschreven heb, overal zijn wel meningen over te schrijven, ik bekijk het liever vanuit wat er nu momenteel speelt. Noem mij een realist, dat wat er nu speelt of ik heb meegemaakt, voorderest kunnen zowel u als ik hier niet over oordelen. Op geschiedenis mag men elkaar op wijzen, maar hard met de vuist op tafel slaan dat het waar is, kunnen en mogen wij niet. Noch u noch ik heb die periode meegemaakt. Dit is dan ook de reden waarom ik in het nu kijk, daar ligt mijn focus, dit kan ik dus wel relativeren.

  Gaan wij landen op de weegschaal zetten welke goed of slecht zijn?? Dan ken ik er ook nog wel een paar.

  Ik moest even zoeken maar heb de link gevonden:
  http://www.youtube.com/watch?v=vJUKHjVximo

  Deze mensen staan bekend dat zij aardig zijn. Ik heb hier absoluut geen problemen mee, en kan mij dan ook zeker in bovenstaande link vinden/begrijpen, in wat zei zegt.

  Maar belangen is een ander verhaal……

 • Lalinea
 • http://twitter.com/Floesh Floesh

  Frank Knopers (goud) vs. Paul Buitink (bitcoin): http://youtu.be/WZa4g2GMUXE

 • Lamberto

  @Ons Moraal

  Is dit weer een kladversie waar de fouten nog uitgehaald moeten worden, of is dit door u geplaatste artikel “Propaganda I” na lang wikken en wegen tot stand gekomen, en staat u volledig achter de inhoud.
  Mocht dit laatste het geval zijn, dan wil ik u graag op het volgende attenderen.

  Recep Tayyip Erdoğan, is toch de premier van dat land waar je de gevangenis in gaat als je iets durft te zeggen over de genocide op het Armeense volk.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Armeense_genocide

  Misschien is het ook verstandig om eens kennis te nemen van de inhoud welke in onderstaande link wordt vermeld.

  http://www.franklinterhorst.nl/inhoud.html

 • Ons Moraal

  Propaganda I

  Eenieder wie de documentaire The Putin system heeft gezien, ziet waar het socialistisch systeem naar toe heeft geleid: “De ondergang van de USSR en de wederopstanding onder Putin van het nieuwe Rusland”
  Zoals de meesten van jullie weten verwijt ik ook de personen in de documentaire, wiens woorden een slecht beeld schetsen over Putin. Opvallender is nog dat indien men de personen gaat achterhalen wie zij zijn dat 90% van een bepaalde religie afstamt. In mijn ogen zijn zij Zionist.

  Maar wat is eigenlijk zionisme? Encyclo zegt:
  Beweging die streeft naar de terugkeer van het joodse volk uit de diaspora (verstrooiing over de aarde) naar het gebied rond de heilige berg Zion in Palestina . Een belangrijke aanzet was het boek Der Judenstaat (1896) van Theodor Herzl, geschreven als reactie op het groeiende antisemitisme.

  Zionisme kan elke geloofsovertuiging ter wereld bevatten. christelijk of Joods het maakt niet uit! Zei welke de staat Israël opgericht/ondersteunende hebben zijn dus Zionist. Is dit verkeerd? Vanwege het Antisemitisme welke woedde na de WW2 heeft men zich hard gemaakt om joden een eigen staat te geven. De geschiedenis heeft namelijk uitgewezen dat bepaalde volkeren het beste af is, als men deze bij elkaar houdt. Vanwege Racisme. Palestina heeft officieel nooit als land bestaan. Vandaar dat dit land verkozen is en heden ten dage als Israël door het leven gaat. De manier waarop Israël zich in de afgelopen decennia ’s heeft uitgebreid zijn de meningen over verschillend.

  Zionisme is dus een politieke overtuiging in mijn ogen, het wel of niet steunen van……

  Dit verklaard waarom Erdogan vanaf 2009 niet meer in Davos komt en tegen Zionisme is. Enso Putin de oude orthodoxe katholieke kerk leven aan het inblazen is.

  Erdogan in Davos
  http://www.youtube.com/watch?v=OrbQsHkVQ_4 3:29 min.

  EU leader Barroso condemns Erdogan for equating Zionism
  http://www.youtube.com/watch?v=3k9wYdF9mHI 1:03 min.

  Putin bij een openingsspeech van joods museum in Moskou over Zionisten
  http://www.youtube.com/watch?v=7bSAB5OPkwQ 0:48min.

  Putin and the Church
  http://www.youtube.com/watch?v=dRgWVAfHNZM 4:00 min.

  Niet zo van belang maar kwam dit toevallig tegen voor Mainstream Media Infowars gangers
  (Alex Jones Exposed Zionism)
  http://www.youtube.com/watch?v=rDiqfFJP6ds 3:50

  Men ziet dus Zionisme is wat anders dan een Religie, daarentegen is eenieder vrij om te geloven wat men wil, daar is men mens voor, en dient GERESPECTEERT te worden.

  http://www.youtube.com/watch?v=Od3umzoG3oE

  Wat brengt het u indien u er zich in gaat verdiepen?
  Wellicht dat sommigen van jullie eens willen gaan delen, hoe zei dit ervaren. Dit zou een zeer welkome aanvulling zijn!

  Er gaat een wereld voor je open, behalve economische belangen, gaat men ook belangen van landen zien. Grondstoffen, wederopbouw van Kerken, Moskee’s, waarom landen naar een bepaalde manier handelen. U gaat anders naar het nieuws kijken, u begint signalen op te vangen. U begint media manipulatie te zien. U begint wakker te worden.

  Nogmaals samengevat:
  Zionisme is een politieke ideologie met belangen. Maar wat heeft dit te maken met Socialisme?? Morgen bij deel II meer.

 • Lalinea
 • Q&Q

  “Oekraïne verscheept zijn goud naar de Verenigde Staten”

  Steeds meer bronnen bevestigen dat Oekraïne zijn goudvoorraad, zo’n 33 ton, met een vliegtuig richting New York stuurde. Meer dan waarschijnlijk zal het goud ondergebracht worden bij de Federal Reserve. Waar de Fed er niet in slaagt meer dan 5 ton goud naar Duitsland te transporteren, slaagt Oekraïne er in op 1 dag in om 33 ton te transporteren. Het Oekraïense goud heeft een waarde van ongeveer $ 2 miljard. Dit kan al als onderpand dienen voor de $ 5 miljard die de Verenigde Staten spendeerde om een westers regime aan de macht te krijgen in Oekraïne. De Verenigde Staten installeerde niet voor niets een voormalig bankier als interim-President. Dat Oekraïne zo snel zijn goud transporteert, kan 2 zaken betekenen: 1) de Oekraïense elite ontvlucht het land en neemt het kostbaarste bezit mee 2) er is angst dat Rusland achter de Oekraïense goudvoorraad aast. Hoe dan ook, het ziet er naar uit dat Oekraïne zijn goud definitief kwijt is, is het niet aan de Russen – dan is het aan de Amerikanen. Duitsland heeft dit ook al aan de lijven kunnen ondervinden. Saddam Hussein in Irak of Muammar Gaddafi in Libië en nu Oekraïne, bij elke Amerikaanse interventie is er goud mee gemoeid, aldus King World News.

  – See more at: http://www.beurs.com/2014/03/11/oekraine-verscheept-zijn-goud-naar-de-verenigde-staten/41623#sthash.KCHKw83h.dpuf

 • Amstel (Bob)

  Goud is een politiek metaal…
  Goud is waarde…
  Goud is GEEN geld…
  nl.
  Geld IS schuld…
  Schuld IS krediet…

  Al de rest is zever.

 • Amstel (Bob)

  Kunt u de huidige Goudprijs verklaren?
  Kunt u de Goudprijs verklaren op dieptepunt van 1998-2000?
  Kunt u de Goudprijs verklaren op hoogtepunt van 2011?

  -vraag/aanbod: Neen
  -mijningskosten: Neen
  -money supply: Neen

 • Erk

  Gerard, goed advies voor beleggingen: bepaal of iets goedkoop of duur is.
  Voor wat betreft goud blijft die vraag me bezighouden :-). Ook als ik weer een tweet zie langskomen die zegt: “In 1968, 22 hours of work on minimum wage bought you an ounce of gold, in 2011, 200 hours of work were required to afford an ounce of gold.”
  Er wordt wel eens gezegd dat je in de oudheid en nu nog steeds met ongeveer dezelfde hoeveelheid goud een maatpak kunt kopen om aan te tonen dat goud nu niet duur is, maar tov 1968 lijkt het toch wel duur.
  Jij zegt hierboven dat de bodem bepaald wordt door de productiekosten. Mijns inziens is dat geen regel die altijd geldt (anders zouden nu geen mijnactiviteiten gestopt worden), maar wel in het huidig tijdsgewricht omdat de fysieke vraag momenteel op het productieniveau ligt.
  Eigenlijk zoek ik meer naar een algemene regel en denk dan aan je opmerking ooit dat goud op de lange termijn altijd gelijke tred met de moneysupply (M3) houdt. Mijn vraag aan jou is: waarom geldt die regel eigenlijk? Wat is de ratio daarachter?

 • Erk

  Klaas. Re: De grotere handelsbanken gaan nog steeds uit van een daling van de goudprijs richting 1000 $ en wie ben ik om daar aan te twijfelen.

  Als er een categorie is die een trackrecord heeft van slecht voorspellen, tenminste wat betreft de voorspelling die men publiekelijk kenbaar maakt, dan zijn het wel banken. Is ook logisch omdat ze zelf belangen hebben bij een bepaalde koers. Er zijn trouwens ook vaak contraire voorspellingen van individuele bankmedewerkers te horen. Advies dus: twijfel er gewoon aan.

 • Amstel (Bob)

  @OM
  Dan rest mij niets dan wachten op uw onderdeel Goud…
  Pas op met hetgeen u schrijft, uw klad kan als waarheid worden aangenomen waardoor men op het verkeerde been kan worden gezet.

  Succes!

 • Ons Moraal

  @Amstel

  Word in het onderdeel Goud behandeld, had ik al beschreven…

  Als voorkennis had ik de aantekeningen alvast gepost, zodat men al lichtjes op de hoogte is wat het inhoudt.
  De aantekeningen zijn niet juist ik vraag mijn eigen af en verbeter ze na verloop van tijd!

  @ Ingenieur
  dank voor de link staat onder bladwijzer

  @ lode
  Re: Japan is er slechter aantoe dan Griekenland en Cyprus.Die gast zou zich beter eens afvragen waarom Japan nog niet aan het infuus ligt maar Griekenland wel???

  Uw kennis spreekt boekdelen Zero Hedge past u meer, aan u de vraag:

  https://www.youtube.com/watch?v=LfMax1xHl1w

  Soms geef ik ook tips weg, zodat men zelf ook denkt, zoals ik laatst al iet aangaf over Japan. Enkele Blogs terug.

  Nogmaals een tip. Heeft elk land dezelfde economie. Exporteren wij allen Ouzo??

  m.v.g.

  Ons Moraal

 • Amstel (Bob)
 • Nico

  Zilverpaul ,ook van mij mijn dank voor je jarenlange inzet,om ons up to date te houden,en veel sterkte en beterschap toegewenst.

  Gerard,mijn deelneming met het verlies van je moeder.

 • Marc

  @zilverpaul
  Ik lees nu een aantal jaren jou stukken en dat ga ik zeker missen.
  Beterschap verder.

 • Lamberto

  Dr. Jim Willie-Russia and China Gold Standard – Dramatic U.S. Decline in 3 Years

  http://www.youtube.com/watch?v=GjaCh0S2nu4&list=UUG-G8LLr38fQUNZU8K0t-EA

 • Klaas

  @ Erk en andere potentiële kopers bij wie de handen jeuken (ook bij mij trouwens).
  De grotere handelsbanken gaan nog steeds uit van een daling van de goudprijs richting 1000 $ en wie ben ik om daar aan te twijfelen. Ik wacht daarom nog een paar maanden omdat ik me niet wil branden aan “te hoge prijzen”.

  http://economictimes.indiatimes.com/markets/commodities/morgan-stanley-lowers-gold-price-forecast-for-2014-2015/articleshow/31777273.cms

 • Ons Moraal

  IDEOLOGIE

  De aankomende dagen hoop ik u verdere inzichten te geven, gezien goud erg gericht is op macro economische omstandigheden. Graag wil ik hier even mijn gedachtes met jullie delen. Zo zal ik een paar verschillende dingen uitleggen, ik heb teveel informatie in m’n grijze massa zitten waardoor ik de gelegenheid van tijd simpelweg niet heb om alles met u te delen. Daarom ga ik beknopt slechts een paar belangrijke punten in de aankomende dagen aan halen, waarvan ik denk dat dit zeer belangrijk voor goud is. En of goud toekomst perspectief biedt?

  Beginnende met socialisme:

  De bevoegdheid om schuld te gebruiken en de macht om nieuw geld te creëren is de belangrijkste factor in onze economie. De overheden kunnen nu onbeperkte hoeveelheden krediet creëren om de economie te beheersen. Dit biedt bevoorrechte posities voor bepaalde ondernemingen. De Petrodollar ondersteund dit beleid velen malen meer als een goud gedekt systeem.

  Het Nieuw Socialisme is het kapitalisme voor de rijken zonder enig risico, en het socialisme voor de armen zonder enige rechten. Geld praat; politici luisteren gelijk. Bovendien werden de rijken niet zo rijk door hun eigen inspanningen, deze “hervormers” hielpen hen erbij. (lees Brussel en oprichting EU voor vrije handel)
  Belastingverhogingen welke een standaard beleid voor het IMF is, en overheden welke soortgelijke daden door propageren naar hun burgers, verklaren de demonstraties in de zuidelijke landen. Recht van spreken heeft men niet. Of men nu met z’n allen wetsvoorstellen verwerpt, de overheid vind wel een manier om het toch door te voeren.

  Zegt men tegen mij, nee Ons Moraal ik zie geen Bolsjewisme in Europa! Dan kan ik slechts één ding zeggen, u leeft er al in. Verklaart u mij eens wat het verschil is tussen Europa hedendaags en het 100 jaar socialistisch systeem welke men met ijzeren hand in Rusland voerde. In mijn ogen hetzelfde maar dan in westerse maatstaven.

  The European Union – the New Sovjet Union?
  http://www.youtube.com/watch?v=bM2Ql3wOGcU 4.36 min.

  http://www.youtube.com/watch?v=uqsibRGtZ1A 3:14 min. de bewerkte versie

  Morgen Propaganda I

  m.v.g.

  Ons Moraal

 • Lamberto

  Dirk Müller laat van zich horen.

  Wat is er aan de hand in de Ukraine?

  http://www.youtube.com/watch?v=BYPZqL_vtO8

 • oxford.road

  De centrale banken goudreserves zijn ” amper ” 1,2 % van de totale wereldschuld ……

  http://marketupdate.nl/dossiers/24karaat/100-biljoen-schuld/

 • oxford.road
 • oxford.road
 • Erk

  Wel heb je me nou: QE ook in Europa? Top German body calls for QE blitz to avert deflation trap in Europe:
  http://www.telegraph.co.uk/finance/financialcrisis/10687708/Top-German-body-calls-for-QE-blitz-to-avert-deflation-trap-in-Europe.html
  Het blijkt maar weer dat we hier wat achter op wilen lopen bij VS, maar uiteindelijk dezelfde kant op gaan. Inmiddels zijn ze daar aan het taperen geslagen, maar de vraag blijft of ze dat kunnen volhouden.
  Hoe lang gaat dat goed als VS, JP, UK en EU ongedekt geld in omloop blijven brengen? Kan geen jaren meer duren toch.

 • Lamberto

  @Tim

  Met grote interesse heb ik de door u geplaatste bijdragen gelezen.
  Tijdens mijn zoektocht op het internet naar berichten die eventueel meer licht kunnen werpen op het huidige gebeuren in de Ukraine, kwam ik de verklaringen en toelichtingen tegen welke waren geplaatst door de AFVN.
  Het is interessant om vanuit allerlei politieke richtingen de huidige situatie in ogenschouw te nemen.

  http://www.afvn.nl/index.htm

 • Erk

  Ter info: Gerard zijn raad opvolgend dat het moment van beleggen bepaald wordt door de uitkomst van de inschatting of de prijs op de bodem zit en me realiserend dat om en nabij dit prijsniveau wellicht NOOIT meer terug gaat keren – gezien de verwachting dat het onheil in de komende jaren alleen maar kan toenemen, door de schuldensituatie in de wereld -, heb ik nog maar een bestelling voor fysieke goudounces geplaatst van met hard werken verdiend fiatgeld.

 • Tim
 • anna

  Zilverpaul, bedankt voor je interessante bijdragen, veel beterschap en ik hoop dat we van je blijven horen.
  Gerard, nog gecondoleerd met het verlies van je moeder.

 • oxford.road

  Zomeruur op Wall Street …….

  http://www.isthemarketopen.com/

 • oxford.road
 • Lalinea
 • Amstel (Bob)

  @Erk:
  zo is het huidig financieel systeem nu eenmaal ingericht sinds ’71. Dus logisch.
  Boerenverstand is daarin juist irrelevant… ;-)

 • Nadja

  Gerard, vergeet je svp mijn posting over de goudprijs van 8 maart om 13:43u niet :-) ? Bedankt alvast voor je reactie.

 • Erk

  Amstel(Bob): re: @Erk: Door meer schulden te maken is de schuldencrisis van 2008 dus “opgelost”.
  Klinkt wel logisch, zo doen wij immers al menig decennia voort.

  Voor mensen met boerenverstand is dat niet logisch toch. Dat het al decennia zo is, is irrelevant.

 • Theo

  @Frederick
  Hier sluit ik me hellemaal bij aan.
  Dus nog een keer voor Zilverpaul
  Hartelijk dank en veel kracht voor de komende tijd.

 • Frederick

  Beste Zilverpaul,

  Er zijn velen net als mij die niet of amper reageren, maar vrijwel dagelijks hier e.e.a. komen lezen. Namens mijzelf en hen besluit ik toch maar even iets te typen. Hartelijk dank voor alle bijdragen en veel strekte de komende tijd.
  Is wellicht een apart afscheidstopic een idee?

 • Lalinea

  @Lamberto, Bedankt voor het delen van het Facebook fragment. Was even bang dat alle westerse media haar ogen gesloten had voor de westerse belangen. De ARD heeft wel vaker van dit kritische documentaires.

 • Amstel (Bob)

  @WijRos: Waar was het goud van de Nederlandsche staat ook al weer? Al die tonnen die in de boekhouding staan kan men wel versneld gaan afschrijven dat verwacht men ook van normale bedrijven..

  U verwart Geld met Waarde… ;-)

 • Amstel (Bob)

  @Erk: Door meer schulden te maken is de schuldencrisis van 2008 dus “opgelost”.
  Klinkt niet logisch toch?

  Klinkt wel logisch, zo doen wij immers al menig decennia voort. Tot zolang het onhoudbaar is, en die tijd is al even aangebroken….

 • Amstel (Bob)

  Nog een vraag:

  Dus om de Euro stabiel te houden waardeert de ECB het gezamenlijk goud tegen marktprijs (revolutionair concept btw! sinds oprichting Euro)?
  Dus een beetje meer/minder goud in bezit? Begrijp ik u zo goed?

 • Amstel (Bob)

  OM, enkele vragen aan u:

  Freegold
  Vaste wisselkoers
  ???? U bedoeld dat dit hetzelfde is? Dus FG houdt in vaste wisselkoers currency?

  (Om hun valuta stabiel te houden zullen ze dus de goudvoorraad ook moeten beheersen, dit is dan ook de reden waarom zowel de E.U. als China hun goud per kwartaal herwaarderen conform marktplaats.
  ???? Waar heeft u gelezen/gezien dat China goud hetzelfde waardeert als EU (dus MtM)?

 • lode

  Ons moraal zijn eenzijdige richting kijkend kennende zullen de bevindingen weeral niet veel voorstellen.Komt van Japan en VK spreken die het Amerikaans WC papier van China zouden overnemen??Die beide Grootmachten(lol) zijn zelf reeds failliet en zijn gaan nog beetje schuld bijnemen??Japan is er slechter aantoe dan Griekenland en Cyprus.Die gast zou zich beter eens afvragen waarom Japan nog niet aan het infuus ligt maar Griekenland wel???

 • Lamberto

  Zij die nog steeds niet hebben begrepen wat ons te wachten staat, moeten deze video maar eens bekijken.
  De edelmetalen die we ondanks de grote prijsdaling hebben bewaard, gaan ons als het zo door gaat nog van pas komen.

  https://www.facebook.com/photo.php?v=1500353176858395

 • Lalinea

  @Lamberto,
  Wat dit gaat betekenen voor ons is voor mij ook nog niet duidelijk.
  Het gegeven dat nu.nl het onderdeel Oekraïne uit de index heeft gehaald moet kennelijk doen geloven dat alles vergeven en vergeten is. Het volk heeft de nare eigenschap dat men vandaag al weer vergeten is wat er gisteren gebeurt is. Overheden weten dit en maken hier dankbaar gebruik van.
  Als ik onderstaande opsomming lees kom ik op heel andere gedachtes. VS straaljagers naar Polen en de Baltische zee, 2 fregatten zijn al richting Oekraïne onderweg, de 6e vloot die in paraatheid wordt gebracht die ergens in de Middellandse zee rond dobbert, Merkel die afhaakt op de G8 en ga nog maar even door.

  Het nieuws geeft verder lauwe informatie waarop mensen denken dat het onheil geweken is, de werkelijkheid is echter minder rooskleurig.

  http://xandernieuws.punt.nl/content/2014/03/NAVO-troepen-landen-in-Oekrane-VS-stuurt-marineschepen

  http://xandernieuws.punt.nl/content/2014/03/Vicepremier-van-Defensie-Rogozin-kondigt-totale-herbewapening-Rusland-aan

 • Lamberto

  De waarheid komt langzaam maar zeker boven drijven.
  Wat dit voor ons Europeanen gaat betekenen laat zich raden.

  Hintergrund Putsch Ukraine: Wer waren die Todesschützen?

  http://www.youtube.com/watch?v=5H8lwazZWic

 • Lalinea

  Even een leuk gedachtespelletje/verhaaltje voor de zondagmiddag.

  Filosofie: Het Ei
  http://www.visionair.nl/ideeen/filosofie/filosofie-het-ei/

 • Ons Moraal

  nog ff een herplaatsing van AVA-Research voor de nieuwe mensen, en om het lange termijn geheugen weer op te frissen!

  CHINA EEN HEGEMONIE?

  Sinds het invoeren van de Wereldhandelsorganisatie in 2001, heeft China zich gevormd tot wereldexport leider. Bovendien heeft het roekeloos consumentisme in de VS de Chinese export motor draaiende gehouden. Maar wat doet China met al het geld, gegenereerd uit dit handelsoverschot?
  o.a. Amerikaans schatkistpapier opkopen

  Het argument in de goud/zilver community is dat China op elk gewenst moment het schatkistpapier kan dumpen , waardoor de rente in de VS voor staatsobligaties zou gaan stijgen. Oké, dus hoeveel schuld van de VS bezit China?

  De totale uitstaande staatsschuld van de VS is bijna $ 16,5 biljoen schuld van dit bedrag bezitten alle landen $ 5.43 biljoen of ongeveer een derde van het totaal. De overige twee derden zijn binnenlands eigendom in de vorm van pensioenregelingen, stichtingen, financiële ondernemingen, verzekeringsmaatschappijen en particulieren.

  Van de $ 5.43 biljoen uitstaande schuld welke in handen van landen zijn is $ 1,153 biljoen of ongeveer 20% in handen van China. Dat is zeker een aanzienlijke hoeveelheid maar het vertegenwoordigt slechts 6% van de totale Amerikaanse soevereine schuldenlast, niet bepaald een enorm bedrag. Sterker nog, ik betoog dat het niet groot genoeg zal zijn welke slechts een korte termijn stijging van de rente veroorzaakt, indien China staatsobligaties dumpt.

  Maar laten we eens aannemen dat China schade kan veroorzaken. Immers horen we in de MSM door de goudanalisten hoe dat China de Amerikaanse staatsobligaties, gaat dumpen toch?
  In de afgelopen jaren, hebben veel mensen door de westerse media deze analisten als “geloofwaardige deskundigen” bestempeld. Zij hebben deze mythe gesmeed in de hoofden van hun publiek om paniek en angst te creëren. De meeste mensen hebben de neiging om berichten die herhaald worden te aanvaarden, vooral wanneer hetzelfde bericht afkomstig is van verschillende bronnen.

  Zo laten ze Main Street schrikken door met overdreven claims en sensatiezucht aan te komen.
  Fluctuaties in hoeverre dat China staatsobligaties aanhoud over een periode van één tot zes maanden vertellen ons niet veel, want obligaties worden beheerd op basis van een aantal macro-economische variabelen. De enige manier om te bepalen of dat China Amerikaans schatkistpapier verkoopt is om de ontwikkelingen op langere termijn te onderzoeken.

  In november 2008, toen de financiële crisis op zijn hoogtepunt was, hield China ongeveer $ 713 miljard in Amerikaans schatkistpapier. Met ingang van de meest recente gegevens tot en met september 2012 zag China haar tegoeden in Amerikaans schatkistpapier stijgen tot $ 1155 miljard een stijging van ongeveer 62%. Bovendien, als we terug naar de gegevens van januari 2008 gaan ($ 492 miljard), zag China haar tegoeden in Amerikaans schatkistpapier toenemen met meer dan 234%.

  Voorheen maakte ik de bewering dat China niet genoeg staatsobligaties heeft om een effect te veroorzaken, zelfs als ze al hun schatkistpapier in de markt dumpen. Maar laten we aannemen dat China een veel grotere voorraad van Amerikaans schatkistpapier beheert, zeg maar 30% van het totaal in plaats van de huidige 6%. Hoewel ik kan garanderen dat Washington dit nooit zou laten gebeuren, maar laten we dat aannemen voor het argument .
  Mochten ze het dumpen dan:

  1. Iedereen die het wereldwijde banksysteem begrijpt zal je vertellen dat het Verenigd Koninkrijk en Japan klaar staan om Amerikaanse staatsobligaties op te kopen als ze werden gedumpt in de markt. Dit is een feit, bekend bij elke legitieme econoom en bancaire executive in de VS. Zelfs Saoedi-Arabië zou stappen ondernemen indien nodig. De rol van Saoedi-Arabië behandel ik in een toekomstig artikel.

  2. Er zijn twee fundamentele redenen goed voor China’s eigendom van Amerikaanse Treasuries. Eerste, China’s handelsoverschot met de VS, is blijven toenemen de afgelopen jaren. Aangezien het handelsoverschot wordt uitgedrukt in US dollars, is het veel gemakkelijker voor China om de fondsen in dollar luidende activa aan te houden in plaats van het risico van de verliezen in de valuta markt. Bovendien US Treasuries blijven de veiligste beleggingen in de wereld.
  De tweede reden waarom China US Treasuries bezit is gerelateerd aan de opzettelijke manipulatie van zijn eigen munt, de yuan. China heeft kunstmatig de waarde van de yuan onderdrukt ten opzichte van de dollar nu al vele jaren. Zo zou het enorme verliezen lijden als het ware, om zijn handelsoverschot dollars om te zetten in Yuan. Vergis je niet. Deze valuta manipulatie is essentieel voor China om een belangrijke voorsprong in de wereldwijde export te behouden.

  Laten we dit scenario nog verder uitbreiden. Indien China 30% van de staatsobligaties bezat en besloot om wat voor reden om deze effecten te dumpen, en indien het Verenigd Koninkrijk en Japan geen stappen zou ondernemen om ze te kopen, dan zou de Federal Reserve en de Bank Kartel het zeker doen.

  Dan gaat het verhaal nog verder over wat China na het staatsprivatiseringsproces van bedrijven voor profijt heeft gehad aan Wall Street etc. Waarom Chinezen sparen i.v.m. omdraaien v/d economie naar een van consumeren. sociaal vangnet en Pensioenstelsel in China….

 • Ons Moraal

  Freegold
  Vaste wisselkoers
  Een vaste wisselkoers is een wisselkoerssysteem, waarin de waarde van een valuta is afgestemd op de waarde van een andere valuta of een mandje van andere valuta’s, of aan een andere waardemaat, zoals goud. Dit maakt handel tussen twee landen waar deze valuta gelden, eenvoudiger en voorspelbaarder. Het systeem wordt vooral in kleine economieën waardevol geacht, naarmate het buitenlandse handelsverkeer een belangrijker percentage van het BNP uitmaakt. Het kan helpen om inflatie tegen te gaan, maar het kan ook een zwak monetair beleid aanwakkeren.
  A fixed exchange rate, sometimes called a pegged exchange rate, is also referred to as the Tag of particular Rate, which is a type of exchange rate regime where a currency’s value is fixed against the value of another single currency, to a basket of other currencies, or to another measure of value, such as gold.
  A fixed exchange rate is usually used to stabilize the value of a currency against the currency it is pegged to. This makes trade and investments between the two countries easier and more predictable and is especially useful for small economies in which external trade forms a large part of their GDP.
  There are no major economic players that use a fixed exchange rate (except the countries using the euro and the Chinese yuan). The currencies of the countries that now use the euro are still existing (for old bonds).[citation needed] The rates of these currencies are fixed with respect to the euro and to each other.[citation needed] The most recent such country to discontinue their fixed exchange rate was the People’s Republic of China, which did so in July 2005
  Typically, a government wanting to maintain a fixed exchange rate does so by either buying or selling its own currency on the open market. This is one reason governments maintain reserves of foreign currencies. If the exchange rate drifts too far below the desired rate, the government buys its own currency in the market using its reserves. This places greater demand on the market and pushes up the price of the currency. If the exchange rate drifts too far above the desired rate, the government sells its own currency, thus increasing its foreign reserves.
  Door een vaste wisselkoers worden schommelingen in de valuta voorkomen, Dit is dan ook één van de redenen waarom China hier aan mee doet. Zij kunnen hun valuta stabiel omlaag houden. (Om hun valuta stabiel te houden zullen ze dus de goudvoorraad ook moeten beheersen, dit is dan ook de reden waarom zowel de E.U. als China hun goud per kwartaal herwaarderen conform marktplaats. Doordat goud bijvoorbeeld op dag 1 1000 waard is en op dag 10 1200, kunnen ze met het verschil minder buitenlandse valuta’s aanhouden en wel het verschil van 200. Zo kunnen ze hun handelsoverschot in valuta’s en in goud kwijt. China geeft vanaf 2009 hun goudvoorraad niet meer vrij, wellicht omdat de economie al zo hard gegroeid is dat ze zagen dat er d.m.v de harde groei van hun economie welke al gaande was vanaf de jaren 90. Om de valuta stabiel te houden en gezien ze de geldpersen ook harder hebben moeten laten lopen vanwege de FED wil men competief blijven met hun valuta. Verklaard o.a. de mega goud importen via Hong Kong. Daarom schreeuwde en pleitte China ook voor een De-amerikanisatie. Maar de Petrodollar blijft de dominante rol. aanzagen komen dat ze in de toekomst een serieus handelsbalans probleem zouden krijgen. Dit verklaard tevens waarom China ook veel dollarreserves bezit. China als land ook bekend dat ze nogal met cijfers sjoemelen, wellicht dat ze vandaar de officiele goudvoorraad niet meer publiceren vanaf 2009
  Maar waarom vraagt Duitsland 300 ton goud terug! Ff. Nogmaals bij Belangp kijken.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Handelsoverschot

  Kapitaalcontrole Capital control
  Kapitaalcontroles (Engels: Capital controls) zijn regionale economische maatregelen zoals belastingen op overmakingen, ingestelde limieten of verboden die de regering van een land kan nemen om kapitaalverkeer van en naar het land te beheersen. Deze maatregelen kunnen de gehele economie omvatten of alleen van toepassing op een bepaalde sector zijn (meestal de financiële sector) of alleen betrekking hebben op bepaalde industrieën (bijvoorbeeld strategisch belangrijke industrieën). Ze kunnen betrekking hebben op het gehele betalingsverkeer of alleen betrekking hebben op een deel van het betalingsverkeer qua type en duur (schulden, vermogen, directe investeringen, kortdurend vs. medium- en langdurend).
  Voorbeelden van kapitaalcontroles zijn uitwisselingsbeperkingen die de aan- en verkoop van munteenheden tegen de marktwaarde voorkomen of beperken, limieten op het toegestaande geldvolume voor de internationale aan- of verkoop van bepaalde financiele middelen, transactiebelastingen zoals de voorgestelde tobintaks, minimale inlegtermijnen, verplichte toestemming en zelfs limieten op de hoeveelheid geld die een ingezetene naar het buitenland mag meenemen. Er zijn veel opinies over de vraag of kapitaalcontroles nuttig zijn en in welke omstandigheden ze zouden moeten worden gebruikt.
  Kapitaalcontroles waren een integraal onderdeel van het systeem van Bretton Woods. Dit was de eerste keer dat deze door mainstream-economen werden omarmd. In de jaren ’70 werd hier door veranderde inzichten afstand van gedaan. Tijdens diverse latere crises (onder andere de kredietcrisis) werd er weer gebruikgemaakt van kapitaalcontroles om de gevolgen van extreme kredietstromen te beheersen.
  In Cyprus werden in maart 2013 kapitaalcontroles ingesteld die de opname en uitvoer van euro’s drastisch beperkten.
  The Latin American debt crisis of the early 1980s, the East Asian Financial Crisis of the late 1990s, the Russian Ruble crisis of 1998-99, and the Global Financial Crisis of 2008, however, highlighted the risks associated with the volatility of capital flows, and led many countries—even those with relatively open capital accounts—to make use of capital controls alongside macroeconomic and prudential policies as means to damp the effects of volatile flows on their economies.

 • Ons Moraal

  Beste Allemaal

  vanaf morgen ga ik 6 dagen lang een artikel publiceren, zoals ik al zei had ik ze al geschreven,

  – Ideologie
  – Propaganda 1
  – Propaganda 2
  – Ons Moraal
  – Goud
  – Film

  Deze artikelen zijn hopelijk de leer ondersteunend, het zijn inzichten van mij welke ik deel! Bij deze wil ik al aangeven dat het uiteraard lastig is om informatie te delen. Een 1 op 1 gesprek biedt je een Dialoog. Met een blog heb je dit niet, het kost ook simpelweg te veel tijd om alles te delen! De informatie zal dus beknopt zijn, maar mijns inzien bevat het materiaal om verder te onderzoeken.

  Ik zal zo dadelijk wat aantekeningen publiceren, ze zijn niet helemaal juist, ik heb ze aangepast na mate de leerweg/ontwikkeling verder verliep. Maar wellicht dat er wat tussen zit voor jullie!

  m.v.g.

  Ons Moraal

 • Erk

  Sinds 2007 is er bijna een derde meer schuld gemaakt in de wereld!:
  The BIS – known as the central bank of central banks – released its latest statistics from mid-2013 on Sunday showing the $100 trillion debt issuance figure had risen from a figure of $70 trillion in mid-2007 with governments being the largest providers. http://www.cnbc.com/id/101475501
  Door meer schulden te maken is de schuldencrisis van 2008 dus “opgelost”.
  Klinkt niet logisch toch?

 • Erk

  Gerard, goed artikel met een duidelijk statement: bepaal of iets goedkoop of duur is.
  Voor wat betreft goud blijft die vraag me bezighouden :-). Ook als ik weer een tweet zie langskomen die zegt: “In 1968, 22 hours of work on minimum wage bought you an ounce of gold, in 2011, 200 hours of work were required to afford an ounce of gold.”
  Er wordt wel eens gezegd dat je in de oudheid en nu nog steeds met ongeveer dezelfde hoeveelheid goud een maatpak kunt kopen om aan te tonen dat goud nu niet duur is, maar tov 1968 lijkt het toch wel duur.
  Jij zegt hierboven dat de bodem bepaald wordt door de productiekosten. Mijns inziens is dat geen regel die altijd geldt (anders zouden nu geen mijnactiviteiten gestopt worden), maar wel in het huidig tijdsgewricht omdat de fysieke vraag momenteel op het productieniveau ligt.
  Eigenlijk zoek ik meer naar een algemene regel en denk dan aan je opmerking ooit dat goud op de lange termijn altijd gelijke tred met de moneysupply (M3) houdt. Mijn vraag aan jou is: waarom geldt die regel eigenlijk? Wat is de ratio daarachter?

 • rise and shine

  http://youtu.be/oRH33pTXwKQ

  nog een x met beeld materiaal.
  fijne zondag !

 • Q&Q

  Gisteren boven oekraïne! ;)

  LOOK! Huge Cigar UFO Filmed Flying Over Ukraine!

  https://www.youtube.com/watch?v=ytJdQaq1gTY

  Zouden ze het er niet mee eens zijn wat er gebeurd? ;)

 • Q&Q

  @ Zilverpaul

  S6 en gezondheid gewenst

 • Nadja

  Een overdenkertje: de economie zou volgens regeringen, CB’s, banken en politici beter gaan, maar de inflatie daalt: https://twitter.com/cigolo/status/442332916975038464/photo/1
  Laat u dus niets wijsmaken!

 • Djennis

  Jammer ZilverPaul…., gelukkig blijven de andere wel dit forum voorzien van interessante data.., kunnen Ons Moraal of Lalinea, Rise and shine enz niet een hoofdartikel produceren op dit blog???
  We kijken uit naar openbaringen…. fijne zondag aan iedereen, ga eens lekker naar het strand uitwaaien.

 • Lalinea

  @rise and shine, ik hoop het voor iedereen hier.

  Even een woordgrapje.
  Rise en shine anders even een Stingray op zo’n rondvliegende F-16 van de USA in de buurten van Polen of Turkije. Dan hebben we de false-flag ook gehad. Is mij verteld dat dat super goed is voor goud, nog beter dan 4%.

  Jammer dat Zilverpaul zich terug trekt. Ik zal je rubrieken missen. Ik open dit blog standaard iedere morgen tot s’avonds laat om wat wijzer te worden van iedereen op gebieden waar ik helaas niet zoveel van weet. Ik hoop, net als iedereen dat je af en toe nog even van je laat horen.

  Veel sterkte toegewenst en graag tot horens.

 • rise and shine
 • rise and shine

  EVEN EEN OPKIKKERTJE !!!
  http://www.youtube.com/watch?v=m50p-XScreM&feature=player_embedded

  Volgende week vuurwerk :) ! min 4 % stijging!!

 • rise and shine

  @ Zilverpaul

  Bedankt zover voor de wijzen info die u met ons deelt,
  sterkte & succes !

 • WijRos

  @ Gepensioneerde

  Waar was het goud van de Nederlandsche staat ook al weer? Al die tonnen die in de boekhouding staan kan men wel versneld gaan afschrijven dat verwacht men ook van normale bedrijven..

 • Gepensioneerde
 • MJP

  Beste Paul,

  al jaren ben ik een trouwe volger van je, helaas moet je er wegens gezondheidsredenen mee stoppen, ik heb genoten van je bijdrage de afgelopen jaren, bijzonder veel sterkte en hopelijk beterschap.

  En ja, ik heb me voorbereid, het kwartje is in al die jaren wel gevallen ;-)

 • Etienne

  Beste Paul ,ook van mij veel beterschap gewenst .

 • WijRos

  @ Gerard

  Bedankt voor jouw goede verhaal met betrekking tot beleggen hierboven.

 • WijRos

  @ Zilverpaul,

  Ook van mijn kant bedankt voor jouw bijdragen. Laten we hopen dat je hersteld en weer mee kan doen.

 • Klaas

  @ beste Zilverpaul,

  Wat akelig voor jou en mag hopen dat het niet al te ernstig is. Ook wel jammer om zo abrupt niets meer van jouw hand te lezen. Ik heb hier altijd veel plezier aan beleefd. Maar zoals anderen ook al opmerkten verwachten we nog wel van je te horen als je daartoe in staat bent.
  Van harte beterschap toegewenst.

 • Ingenieur

  @ Ons Moraal:
  Bekijk ook onderstaande site.
  Naast alle gas en olieleidingen ook geplande leidingen diameters etc. van alle landen ter wereld.
  Bovendien ook veel informatie op de site over bevolking, regering, economie, energiebronnen etc.

  http://www.theodora.com/pipelines/world_oil_gas_and_products_pipelines.html

 • Lamberto

  Het is een must om problemen vanuit verschillende invalshoeken te beoordelen.
  Verdiept u zich daarom maar eens in het onderstaande onderwerp.

  Die Ausplünderung der Ukraine hat begonnen.

  http://principiis-obsta.blogspot.se/

 • Nadja

  Gerard, re: We gaan op weg naar een nieuwe hogere bodem. Dit is absoluut noodzakelijk om een gezonde uptrend veilig te stellen. Dus lekker even terug naar 1300 of een tikje hoger nog.

  Misschien absoluut noodzakelijk vanuit TA-technisch oogpunt om de bulltrend in stand te houden?
  Maar vanuit de economische en veiligheids situatie in de wereld zie ik geen aanleiding, dus waarom zou het boven de 1350 gaan. Zelfs met de accute oorlogsdreiging in Ukraine eerder deze week ging de prijs niet veel hoger dan 1350. De price down krachten zijn blijkbaar prima opgewassen tegen safe heaven beleggingen. Laten we eerlijk zijn tegen elkaar: er is minimale inflatie, de economie groeit zonder mogelijkheid tot oververhitting cq inflatie, de banenmotor in VS voldoet aan de verwachtingen is zelfs iets beter, de geldverruiming (QE) wordt afgebouwd,…….kortom: waarom zou je nu geld in papiergoud beleggen. Daar lijkt in ieder geval in VS en Europa geen aanleiding voor. Geld steken in de 100 maal kleinere markt van fysiek goud is een ander verhaal, zoals ik eerder heb gepost.
  Waar baseer jij de stijging boven de 1350 op? Omdat een nieuwe bodem noodzakelijk is in een uptrend cq bullmarkt? Mijn vraag: is die bullmarkt er eigenlijk wel, omdat de economische condities ontbreken?
  Momenteel is mijn mening dat het nog wel eens een tijd (enkele maanden) rond dit prijsniveau kan blijven hangen. Ik denk dan ook aan de woorden van de beursgoeroe Jim Rogers, die ooit stelde dat goud na twaalf jaar bull nu toe is aan een “very complex bottoming”-proces, waarbij we pas twee maal de bodem hebben zien raken.
  Of wil je met je posting over China en haar credit bubbel suggereren dat daar ipv in het Westen de conditie in de maak is voor een hogere goudprijs op de papiermarkten?

 • Erk

  Zilverpaul, ook van mijn zijde alle sterkte met uw gezondheid toegewenst en bedankt voor uw interessante bijdragen.
  Het kan toch niet zo zijn dat u zelfs niet meer in staat bent om af en toe een Reactie te plaatsen. Ik zal niet de enige zijn hier die hoopt van die zijde uit af en toe van u te horen.

 • Lamberto

  Zie de economische situatie van Europa met haar gigantische schuldenberg, en nu wordt deze ook nog eens extra belast door de inbreng van heilstaat Ukraine.
  Het lijkt net of het Nederlandse team wereldkampioen touwtrekken tot 720 kg, in volle extase aan deze Europese toren van Babel staat trekken.
  Het resultaat laat zich zien!
  Wanneer gaat dit bouwwerk instorten?

  http://www.fortedeimarmi.de/images/pisa-1-1024.jpg

 • Ons Moraal

  sorry, dubbele bodem rond 1200 bedoelde ik

 • Ons Moraal

  KRIM, YAHOO, BITCOIN AND THE MEDIA

  afgelopen maandag tikte goud de 1355, de AEX zakte met 2,5%. Iedereen die het nieuws gevolgd had vorig weekend, doordat de bevolking v/d krim Poetin om hulp vroeg! Had hierop kunnen handelen. Mijn posities sloot ik ook direct toen de weerstandslijn geraakt werd. Mijn voorgevoel vertelde mij al zoals sommigen van jullie ook aanzagen komen, dat dit voor een korte onrust zou zorgen in de markt, voor het weekend op vrijdag kwamen er namelijk nog goede cijfers uit de V.S. Afgelopen maandag keken investeerders/banken even de kat uit de boom. Gisteren werd opnieuw de weerstandslijn geraakt op 1350, volgens mij had dit met een berichtgeving over olie van doen. De job report uit de V.S waren ook gunstig gezind, dit zorgde ervoor dat goud weer naar beneden joekelde, en ook een iets lagere top sloot sloot ten opzichte van afgelopen maandag op 1351. Een dubbele top werd op 1350 gezet, net zoals dat er een dubbele bodem rond 1250 werd gezet. De Berentrend blijft intact. Een oorlog in de Krim zou goud zeker boven de weerstand van 1350 kunnen zetten. Maar persoonlijk zie ik dat (nog) niet gebeuren.

  Laat mij een bijdrage leveren betreffende Rusland en de Krim,
  Zet deze kaart op uw harde schijf van uw computer, in een jaar tijd heb ik hem zelf al 3 keer nodig gehad, Inzake Cyprus, Syrie, Krim.

  http://www.mappery.com/maps/Europe-Proposed-Natural-Gas-Pipelines-Map.gif
  de gestippelde lijnen zijn geplande leidingen, u ziet dan ook meteen de belangen.

  @Floesh wil ik nog bedanken voor de volgende link:

  D.m.v. ook Geologie toe te passen belangen laten zien.
  Hier was ik zelf niet eens opgekomen. Casper report mag dan ook zeker onder de favorieten, nogmaals dank Floesh.

  Deze is zeer informatief
  http://www.youtube.com/watch?v=v6jHhzj08yQ&list=UUwnKziETDbHJtx78nIkfYug

  Ik weet nog goed een jaar geleden dat er nogal vel gereageerd werd tegen mij op zilverpaul over Rusland, maar het propaganda plaatje welke nu momenteel loopt in de msm, zo ook op nieuwsuur en nos etc. ziet men duidelijk. Aan de bijdrage’s te zien, is men in mijn ogen ook tot bekering gekomen. Indien je je voor nieuwe dingen open stelt, ervaart men ook dat men sprongen voorruit maakt.

  @Lamberto

  indien uw bijdrage waar is, dan is dit het toppunt van zionisme, ik vond hem indrukwekkend…
  http://www.youtube.com/watch?v=_EOyz8yS5cc

  “Had ik uw uw filosofische begaafdheden maar”

  Betreffende het volgende ik heb een video geüpload wederom van Mike Stathis,

  In deze video laat hij een mooie vergelijking zien hoe de winstcijfers van Yahoo ervoor staan en hoe de media hier op in speelt. Zo ook voor Bitcoin.

  Hoe hard en realistisch zijn uitspraken dan ook moge zijn, “you need to call these m.th.rf.ck.rs out”
  Hij weet dat hij het kan maken, omdat hij gewoon gelijk heeft, the facts speak the truth.

  Bij elke video welke ik bekijk van hem zitten vaak weer leerpunten,
  http://www.youtube.com/watch?v=6Imdt0N9ROM&list=UUk9mMiKno44aW7f4O1ycMfg
  de boodschap op 18 min. wil ik ook zeker met jullie delen,

  “Ik ben over het hekwerk heen geklommen”

  wie volgt??

  m.v.g.

  Ons Moraal

 • Tim

  Interessant verdiepend artikel over Oekraine en de Krim en haar geschiedenis:
  http://herstelderepubliek.wordpress.com/2014/03/06/de-tweede-krimoorlog-1/

  Vooral het geschiedenis gedeelte is erg interessant.

 • Gerard

  De situatie in China is bijzonder zorgelijk.
  Tenminste, als je de Chinese economen zelf hoort op CNBC.
  Er staat een credit bubbel op knappen die vele malen groter is dan Leman Brothers in het kwadraat.

 • Gerard

  Goud zagen we de afgelopen dagen een ronde top vormen tegen exact 1350, de meervoudige weerstandlijn.
  We gaan op weg naar een nieuwe hogere bodem. Dit is absoluut noodzakelijk om een gezonde uptrend veilig te stellen. Dus lekker even terug naar 1300 of een tikje hoger nog.

 • Gerard

  Jammer Zilverpaul.
  Ik wens je heel veel sterkte. Ook ik hoop in ieder geval op z’n minst af en toe een bijdrage hier. Je stukken waren in ieder geval van hoog niveau, en ik las ze graag..
  Zelf zal ik wat vaker een blog schrijven.

 • Lamberto

  Fakten zur russischen Wirtschaft: Sanktionen wären ein Spiel mit dem Feuer.

  http://www.propagandafront.de/1197660/fakten-zur-russischen-wirtschaft-sanktionen-waeren-ein-spiel-mit-dem-feuer.html

 • Sebassol

  Zilverpaul bedankt voor al je inspanningen en het bij elkaar brengen van ons ‘goldbugs’ :-)

  Ik wens je veel sterkte met je gezondheid.

 • Ingenieur

  @ Zilverpaul veel beterschap gewenst, je bijdragen afgelopen jaren hebben mij veel inzicht opgeleverd over edelmetalen, ik hoop dat je niet geheel van het toneel verdwijnt en af en toe nog eens een bijdrage kunt leveren hetzij via een reactie.

 • Nadja

  Zilverpaul, alle sterkte gewenst.
  We kennen elkaar alleen van uw bijdragen hier, en dat schept een band.
  Wie u verder bent, welke uw zorgen zijn en waarom u ons echt gaat of moet verlaten is gissen.
  Het klinkt zo ernstig, niet fijn.
  Ik respecteer uw beslissing, maar vind het heel jammer.
  Ook omdat uw bijdragen hier, samen met het meebrengen van voor dit blog nieuwe “gezichten”, dit blog verlevendigd heeft. Zag u uw situatie al aankomen bij het nemen van de beslissing hier aan te sluiten?
  Ik hoop in ieder geval niet dat er sprake is van ernstigs.
  Ik zou het heel fijn vinden als we met u contact kunnen houden door middel van het plaatsen van (af en toe) een reactie.
  Hartelijke dank!

 • Ons Moraal

  Beste Zilverpaul, bedankt voor uw bijdrage’s.

  @gerard,
  nog gecondoleerd met uw moeder,

  doe het beiden rustig aan.

  m.v.g.

 • Lamberto
 • http://twitter.com/Floesh Floesh

  Beste ZilverPaul, hartelijk bedankt voor je bijdragen en heel veel beterschap en voorspoed toegewenst.

 • marcel
 • marcel
 • jeroen w

  Zilver Paul heel veel beterschap
  Het allerbeste ik ga je bijdrage missen

 • Jacco

  Ten eerste wens ik Zilveren Paul veel sterkte en beterschap.
  Ten 2e moet ik al heel snel een eerdere mededeling terug trekken.
  NML dat we nooit een alien zouden ontmoeten, wel ontmoet heb ik hem niet maar inmiddels wel zijn stuk gelezen!!!
  Het moet wel een alien zijn anders kan je dit met de beste wil van de wereld niet bij elkaar dromen.
  Lees het.
  JIM WILLIE: OEKRAÏNE IS HET WATERLOO EVENT VOOR DE AMERIKAANSE DOLLAR!
  Bij Silverdoctors!

 • marcel
 • marcel
 • Gepensioneerde

  @ Zilverpaul. De Phoenix is ook uit zijn as herrezen. Veel moed.

 • zilver bull

  Stevia & Cannabis! Boom!

  http://stockcharts.com/h-sc/ui?s=STEV

 • zilver bull

  @ Zilverpaul

  Mss kan ik je wel helpen om je gezondheid terug te vinden.
  Plaats je email adres dan kan ik jou contacteren.

  Alvast veel beterschap

  mvg

 • marcel

  @Zilverpaul ,heel schokkend ,heel begrijpend ,heel veel sterkte, heel veel kracht ,we zullen je missen mvg Marcel

 • Zilverpaul

  @ allen
  Hierbij wil ik je laten weten dat ik vanwege gezondheidsredenen heb besloten te stoppen met publiceren. Dit min of meer gedwongen afscheid komt op een tijdstip dat, ondanks de positieve berichten uit de mainstream media, ons ongedekte Westers geldsysteem aan zijn zwanenzang bezig is. Zo’ n 6 a 7 jaar heb ik u middels publicaties op verschillende sites mogen waarschuwen dat ons monetair bestel zal gaan omvallen, en nu deze dag snel dichterbij lijkt te komen, is mijn opdracht grotendeels voltooid. Als het goed is heeft u zich voorbereid.

  Ik dank jullie voor de feedback die ik heb mogen ontvangen, het ga je goed!

  met vriendelijke groet,
  Zilverpaul

 • Jacco

  100 procent vertrouwen hebben in fiatgeld en 0 in goud .
  Dat is niet zo vreemd als je ziet hoe het goud en zilver is ingestort.
  Zelfs vandaag recht naar beneden.
  Als ik vanaf 2011 mn geld op de bank had laten staan was mn koopkracht ruim 50% hoger geweest!!!

  Dat heb ik met euro’s nog niet meegemaakt, 50% waardedaling!!!!
  Dus wie is was er beter af, juist de eurofiel!

 • marcel

  Juist en dat spel houd een keer op dan zijn wij aan de beurt .Zover doe wat de opkomende markten doen ,Kopen en het liefst in stappen voor een gemiddelde prijs ;-]

 • Stefan

  Dat valt wel mee Marcel. Er zijn nog genoeg mensen die fysiek edelmetaal bezitten. Al jaren. Maar je weet het he, de prijs wordt bepaald door het papieren vodje.

 • marcel

  1ding is wel raar ,dat er mensen zijn die 100 procent vertrouwen hebben in fiatgeld en 0 in goud .Al heb je maar 3 procent van je vermogen in goud als risicoverzekering dan ben je al sterker als het systeem knapt .mvg

 • Stefan

  Dat gaan we in de toekomst zien Marcel of het werkt. Zolang de het klootjesvolk erin geloofd kan het natuurlijk erg lang doorgaan.

 • marcel

  O ja en als iedere Chinees in de toekomst door een goede economie een gram goud koopt dan? 30 jaar geleden bestond dit effect ook nog niet hoor mvg

 • marcel

  @Stefan ,denk je nou echt dat het in Amerika beter gaat .Toen Bush jr iedereen gratis geld gaf om een huis te kopen weet je toch wel wat er is gebeurd? Nu koop de USA voornamelijk met vers geperst papier zijn eigen schulden op [doorrollen]denk jij dat dit werkt ????????????????????

 • Stefan

  Ja Tim daarom. In de USA gaat het gewoon beter. En als het steeds beter blijft gaan zal edelmetaal gaan zakken.
  Of Rusland moet roet in het eten gooien, maar dat zal wel aflopen met een sisser.

 • marcel

  @Tim ,als de koers al een tijd stijgende is en er komt wat negatief nieuws is daarom de daling wat groter .Nu weer wat positief nieuws en we gaan weer verder ;-]

 • Tim

  Zo’n crash als nu gaande is in goud hebben we al een tijdje niet gezien! Gesus gewoon 1 streep recht naar beneden. Alleen omdat goede banancijfer?

 • Lalinea

  Het is weer half drie geweest $1334,-

 • marcel
 • marcel
 • marcel

  Goedemiddag allen wachten op wat Nadja zij voor beweging in de markt ;-]

 • Ron

  Dat er zoveel goud naar China gaat is gewoon een deal.
  Wil je zonder oorlog een nieuwe munt invoeren/ devalueren of ander systeem zal het goud moeten worden verdeeld over de grootmachten.
  Geheel volgens afspraak deze verdeling,

 • Nadja

  Gerard en allen: Robert Prechter: “stock market crash 2014”: http://youtu.be/VLedVJE5BDA

  Alle sentiment-indicatoren staan weer superhoog, net als in 2000 en 2007.
  Er zal geen hyperinflatie komen maar voorbereidingen worden getroffen voor schuldenvereffeningen middels bail-ins, confiscaties.
  Bedenk goed dat de traditionele condities voor prijsstijging van goud (inflatie(-dreiging)) dus uitblijven en dus de grote massa niet anticipeert door goud aan te kopen. Echter als duidelijk wordt dat vereffening gaat gebeuren, dan zal de massa goud willen hebben en de prijs dus omhoog schieten. Wanneer het gebeuren gaat weet ik niet, maar ik heb het gezegd: bereid u voor nu het nog kan!

 • Nadja

  Vandaag weer een belangrijke rapportage die de stand van de VS-economie weergeeft: de payroll cq banencijfers. Zetten de lage cijfers van dec+jan zich voort? Dit keer kan niet de schuld bij het koude winterweer gelegd worden. We gaan het later vandaag zien.

 • Lalinea

  @Djennis, Bedankt voor het compliment, maar hoe oud denk je dat ik dan wordt?
  Als ik in Den Haag m’n mond open ga trekken is er niemand in de kamer die ik niet zal affikken tot op z’n veters. Ze zijn allemaal schuldig aan belangenverstrengelingen, corruptie en achterkamertjes-politiek.

  De dag dat ik een zetel zou hebben zou de dag zijn dat ik voor het laatst de zon op heb zien komen. (Als de elite het al zo ver laat komen).

  Ik bedank voor de eer!

 • Jacco

  Normaal zouden de prijzen van goud en zilver door het dak gaan bij deze spanningen tussen Europa, USA en Rusland.
  Burgeroorlog, erger misschien?
  De tegenkrachten die het goud en zilver onderdrukken zijn zo intens krachtig/machtig, dan kan je hieruit wel je conclusies trekken dat het wat er ook gebeurt het voorlopig niets wordt!
  Naar beneden, nee dat denk ik niet, maar naar boven net zo min.

 • lode

  Jacco,als ik van u was zou ik calls schrijven zoveel ik kan:succes gegarandeerd.Msc koop ik er wel een paar van u.

 • Djennis

  @Lalinea…… PRACHTIG, Begin een politieke partij…..ik stem erop

 • Lalinea

  Nederland legt beslag op honderden miljoenen euro’s (nu.nl)
  Het braafste jongetje van de klas regelt het wel even. Jeroen Dijsselbloem (Disteldoorn), de persoon die de NSB (USA) wel even verteld waar hij de onderduikers in huis verstopt heeft. Er is werkelijk waar geen ene reet verandert in dit K…T land sinds 1940-45.

  Het feit dat al dit soort illegale transacties altijd via Nederland lopen vind ik wel frappant. We zijn werkelijk waar de landingsbaan en de achtertuin van de mazen in de wet. Ooh je mag geen chemische wapens leveren aan Irak, wij wel, kom maar op. We plakken er een paar postzegels van de oranjes op en klaar is kees.

  Als die zelfde disteldoorn nu ook eens zo’n principieel zou zijn naar meneer Google om die op de vingers te tikken om 18 miljard via de Nederlandse staat door te sluizen naar belastingparadijzen, waar ze maar 4,5% belasting over hoeven te betalen. Oh sorry, hiervan wordt via een een u-bocht en een jij-bak wapenleveranties aan opkomende vuurhaarden gefinancierd. Nou dan is het goed voor de Nederlandse Pensioenfondsen. Dan heb ik niets gezegd.

  Waarom is God solidair met de rijken, en trekt het geen tsunami over dat blanke tuig.

  Dat is mijn moraal!!!

 • Stefan

  Zo wordt je maar weer op de feiten gedrukt. Als je als rus alleen maar roebels bezit ben je mooi klaar.
  De roebel wordt met de dag minder waard.

  De rus met goud is dus spekkoper. Maar wanneer de euro aan de beurt is?? Wie het m weet mag het zeggen.

 • Nadja

  Gerard, re: Deze economie is volgens Faber weer draaiende geholpen dankzij verhoging van de schulden met 30%. Soms is voorspellen dus iets minder moeilijk. Ongeveer hetzelfde als van een 10 hoge flat afspringen. Dan is voorspellen hoe je beneden aankomt ook niet zo moeilijk.

  Dat vind ik heel duidelijk gesteld en daar kan ik me geheel in vinden.
  Wanneer de dag daar is zal aan niemand voorbij gaan. Het wordt heel heftig en wij zullen allen blij zijn met ons PM-bezit.

 • Andreas

  Beste Jacco
  Ik begrijp dat je een glazen bol hebt. Toe alsjeblieft, zeg eens waar het dan wel op staat. :)

 • Tim

  @wendel
  Tja Wendel, weet u meer dan wij weten? Hoe kunt u dat zo stellig beweren?
  Heeft u een glazenbol? Het zou mij niet verbazen als goud voor het einde van het jaar wel een keer richting oude records is gegaan, hoewel ik denk dat het niet zal gebeuren, maar ja dat is voorspellen heh!

 • Stefan

  Je weet maar nooit Jacco! Je weet maar nooit….. Hahahaha

 • Jacco

  Ondanks de honderden mails over van alles en nog wat, zelfs nu ufo’s!!!
  Neem 1 ding van mij aan!
  Zo zeker jullie de eerste 100 jaar geen ufo’s of aliens tegen zullen komen of zien.
  Zo zeker dat goud eind van dit jaar en eind volgend jaar de 2000 dollar nimmer zal bereiken en zilver de 50 dollar!

 • Lalinea

  @Andreas, ‘Maar de overgrote meerderheid van 99% lacht ons uit met onze PM. Wie heeft het nu bij het rechte eind?’

  Wie het laatst lacht, ………………………………….. of, is traag van begrip.

  Daar heb je ook niets aan. ik weet het ook niet!

 • Andreas

  Q en Q
  Nou, voor één keer dan. Nou weet ik ook waar mijn gaskachel is. Die ontplofte laatst en ik kon hem niet terug vinden. Maar hij is dus bij de zon beland. Het was ook wel een verschrikkelijke rotklap. En voor de mensen die menen dat alles bewezen moet zijn. Ik snap niet dat de hele wereld nog steeds in fiat geld gelooft. Maar de overgrote meerderheid van 99% lacht ons uit met onze PM. Wie heeft het nu bij het rechte eind?
  Voor 99% zijn wij hetzelfde op ons gebied als QQ op ufo gebied
  Gr
  Andreas

 • Lamberto

  Chinees, Thai’s of welk gerecht uit den vreemde er ook wordt opgediend, geef mij maar een ouderwetse grote puntzak patat met een grote schep vette mayonaise.
  Als deze dan ook nog eens gebakken wordt door een bevlogen Nederlandse patatbakker, heerlijk!!!!!!!!!!!!!!

 • Lalinea

  Leuk, we maken er een kookforum van.

  Hierbij een link van Jeroen Meus (België 1) met zijn programma “Dagelijkse Kost”.
  Makkelijke website met gerechten om zelf te maken incl filmpjes hoe je het moet bereiden.
  je kunt zelfs de ingrediënten aan passen voor het aantal personen.

  http://www.een.be/programmas/dagelijkse-kost/

  Eet smakelijk.
  (Beter als die kant-en-klaar rotzooi van de supermarkt)

 • Ws

  @Marcel
  Little thai prince heb ik wel eens gegeten, klein pijpenlaatje op de zeedijk vlakbij het kolkje, kun je goed eten.

 • Lalinea

  Nog een uit de oude doos
  Willem Middelkoop 2009
  http://youtu.be/kb9rde8pTTw

 • Lamberto
 • http://twitter.com/Floesh Floesh

  William White: central banks don’t know what they’re doing: http://youtu.be/i62ncLaD1QM

 • marcel
 • Ingenieur

  @Q&Q: In Jemen en Pakistan hebben ze ook veel onverklaarbare objecten in de lucht :p dat noemen ze drones haha.

  @ Marcel:
  Je kunt tegenwoordig zelfs geen kroket meer uit de muur trekken, de laatste keer dat ik bij de FEBO was moest ik op een knop drukken en ging het automatisch open. Guldens gaan er ook niet meer in :p

 • marcel

  @Ons Moraal ,LOL ,onder het vorige filmpje staan 11 duimpjes naar beneden .Zijn die van jou?;-]

 • marcel
 • marcel
 • marcel

  @WS Little thai prince is het ,moet je echt een keer proberen mmmmmmm

 • Gepensioneerde

  En in de eerste plaats erop letten welke bouillon erin doet

 • marcel

  @WS,en nu nog Chinese Bamipannekoeken LOL

 • Gepensioneerde

  @ Johannes En dat stamppotje zeker ook bonenkruid indoen.

 • marcel

  @WS,Amsterdam ja [eet ik altijd bij de thai in de chineese wijk [niet birth maar die andere,kan niet op de naam komen]maar de sushi,s geen japans [lang niet zo lekker ]en andere in iedere plaats kun je niet ontkennen .het ene concept na het andere .Veel voor weinig 1 bedrag en geen niveau .Ach ja misschien bouwen ze nog een keer een chineese muur om nederland ;-] dat houd dan mooi het water tegen haha.

 • Gepensioneerde
 • Ws

  @Marcel
  Marcel, ik weet niet waar jij woont, maar bij mij in Amsterdam zitten er al zo’n 60 jaar veel Chinese restaurants
  Ook de Surinaamse eethuisjes zitten er al zo’n 50 jaar.
  In Suriname heb je Creolen, Hindoestanen, Javanen en Chinezen.
  Als je Surinaams wilt eten moet je alleen de eethuisjes nemen waar Hindoestanen en Javanen in staan en voor een roti uitsluitend Hindoestanen, want de Chinezen kunnen beslist geen Surinaams koken.
  Wat betreft snackbars, die werden vroeger door Hollanders gerund, maar die willen die lange uren niet meer draaien en dan nog 7 dagen per week.
  Toen kwamen de Egyptenaren, de Turken en nu dus de Chinezen in de snackbars die wel bereidt zijn om 100 uur per week te werken, want dat is de gemiddelde openingstijd van een snackbar per week.
  Dit geldt ook voor Italiaanse restaurant /pizzeria waar je nog zelden een Italiaan vind, zijn allemaal Turken.
  En wat betreft Hollands eten, dat wil de jeugd al helemaal niet meer.

 • marcel

  Goud 1350 nu over de 1355 eindigen en we hebben opwaarts potentieel hahahahahahahahaha

 • marcel

  @Johannes ;-]

 • Johannes

  @ Marcel
  Gewoon lekker zelf oudhollandse stampotjes maken.
  Ik heb nog wel een recept voor je met zilver-uitjes en goud-salami!

 • marcel

  Even wat anders ,is het ook opgevallen bij lezers dat China ons land aan het overnemen is .Het is begonnen bij de snackbars ,toen kwam er een gigantische golf van sushi tenten .Nu krijg je wereld restaurants waar je alle gerechten kunt eten en je hebt ook nog tentjes waar chinezen surinaams verkopen .Volgens mij wordt dit allemaal uit China gesubsideerd .Daar gaat onze horeca .Waar is onze oudhollandse cultuur

 • marcel

  @QenQ,ieder zijn ding maar even goede vrienden ,En ik vind van David Icke ook sommige inzichten wel heel goed hoor maar tot een bepaalde hoogte .1 ding eigenlijk is de wereld verrot .Er is geen respect meer en het is ieder voor zich .Als je in sommige landen kijkt hoe blij men kan worden van iets simpels dan …..?

 • Q&Q

  @ Marcel

  Heb eigenlijk al zolang ik me herinner ervaringen met objecten in het luchtruim waar ik geen verklaring voor kan geven! ( unidentified)

  Het gebeurd zelfs zo vaak dat mijn vrouw nog niet eens meer komt kijken als ik weer iets in het luchtruim spot! ;)

  De meeste mensen drijven de spot ermee, maar vraag het voor de gein maar eens aan jongeren ( kinderen) dan zul je nog verbaasd staan hoe vaak er vreemde verschijnselen gespot worden! :)

  Denk dat dit komt omdat de kids nog openstaan voor ervaringen en de kinderen die nu ( vanaf ongeveer 1999) geboren zijn hebben zowieso meer gevoelens/ inzicht in immateriële zaken! ( indigo/ sterrenkinderen)

  David Icke weet ik ook niet zo goed wat ik er van moet vinden, maar zo hebben we er nog wel een paar! ( ik probeer op mijn eigen gevoel af te gaan en des temeer ik dat doe des te gemakkelijker…)

  Beetje visualiseren erbij zal maar zeggen! ;)

 • marcel

  Voor alle liefhebbers even het oude gevoel;-].http://zilverpaul.nl/?p=2507

 • marcel

  @Qen Q ,en zo is het ook een beetje met god daar geloof ik ook niet in .heb je zelf een ervaring dan?

 • marcel

  @QenQ ,Ja ik ga overal wel ver in maar ik ken ook de verhalen van .http://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0CDIQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.davidicke.com%2F&ei=V4QYU9KKH5Ld7QaKlYHQCQ&usg=AFQjCNFXrzUKZY_jHfOHClxnH_x3Xg-Hwg&bvm=bv.62577051,d.ZGU.Dit is te veel buiten mijn bereik .Ik snap dat het boeit maar voor mij zijn er geen bewijzen .mvg

 • Q&Q

  @ Marcel

  Voor sommige mensen ( die meer gezien hebben!) is het niet geloven, maar weten! ;)

 • Q&Q

  @ Joop

  Nasa is goed in gummen! ;)

 • marcel

  @QenQ Daar geloof ik zelfs niet in ;-]

 • Joop

  @Q&Q
  Daar gaan we weer
  Dat zijn gewoon artifacts, doordat er een aantal niet functionerende pixels of hot pixels op de CCD van de Soho sateliet zitten. Deze artifacts worden zichtbaar na image compressie.
  Het is ook elke keer dezelfde artifact alleen op een andere plek rond de zon wat komt door de afhankelijkheid van het moment waarop de foto genomen is (rotatie zon t.o.v. de Soho Sateliet)
  Zoek de beelden met de data uit het filmpje maar op http://sohodata.nascom.nasa.gov/cgi-bin/data_query
  Je zal zien dat de artifacts daar niet te zien zijn.

 • Sebassol

  Wat denken jullie van dit aandeel:
  http://finance.yahoo.com/q?s=MCP

  Komt van $80 dollar (nu op +-$5) en er staat maar liefst 52% short!!

 • Gerard

  Nadja
  Re. Wat denk jij van de termijn waarop de collapse gaat komen, of mag ik dat niet vragen omdat dat voorspellen is?

  Zoiets komt altijd als niemand het meer verwacht.
  Voorspellen in beleggen is niet hetzelfde als voorspellen in de economie.
  Voor beide heb je wel een glazen bol nodig.
  Schulden was, is, en blijft het probleem.
  Deze economie is volgens Faber weer draaiende geholpen dankzij verhoging van de schulden met 30%.
  Soms is voorspellen dus iets minder moeilijk.
  Ongeveer hetzelfde als van een 10 hoge flat afspringen. Dan is voorspellen hoe je beneden aankomt ook niet zo moeilijk.

 • Q&Q

  Speciaal voor Andreas! ;) ( ze zijn er weer/ nog steeds!) :) ( leest U nog mee?)

  In 2012 werd door Russische wetenschappers al bekendgemaakt dat er UFO’s ter grootte van onze maan zich in de buurt van de zon bevonden.

  Nu is er op beelden van NASA wederom een groot onbekend object waar te nemen.

  Deze vreemde gigantische UFO’s vlogen daar in 2012 rond met hoge snelheden en maakten plotseling scherpe bochten zonder ook maar iets af te remmen, aldus Scott C. Waring op zijn website Ufo Sightings Daily.

  Uit recente door NASA gemaakte opnames blijkt dat er nu wederom een gigantische UFO in de vorm van een kubus zich vlakbij de zon bevindt.

  Lees/ kijk verder:

  http://niburu.co/index.php?option=com_content&view=article&id=7253:enorme-ufo-bij-de-zon-video&catid=34:ufo&Itemid=47

 • rise and shine
 • rise and shine
 • rise and shine
 • rise and shine
 • rise and shine
 • rise and shine
 • rise and shine

  Rusland heeft 16.000 militairen op de Krim gestationeerd, een Oekraïens schiereiland met daarop de autonome Krimrepubliek. Als we de westerse media moeten geloven is er sprake van een ware invasie. Er wordt echter voorbijgegaan aan het feit dat die troepenmacht er al sinds de jaren negentig gestationeerd is.
  Westerse media omschrijven de situatie in de autonome Krimrepubliek als een Russische invasie. Er komen koppen voorbij als ‘Oekraïne zegt dat Rusland 16.000 troepen naar de Krim heeft gestuurd’ en ‘Crisis verergert nadat Rusland meer troepen naar de Krim stuurt’. De troepen zijn al meer dan een decennium gestationeerd op de Krim.
  Dinsdag herinnerde de Russische VN-ambassadeur Vitaly Churkin de wereld eraan dat Rusland afspraken heeft gemaakt met Oekraïne over de aanwezigheid van maximaal 25.000 Russische troepen. De Amerikaanse en Britse media hadden daar geen oren naar. De overeenkomst werd later nog eens benadrukt door de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov.

  De details van de zelden geciteerde overeenkomst zijn als volgt:
  Al sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991 is de Zwarte Zeevloot een heikel discussiepunt. In 1997 vonden Rusland en Oekraïne toenadering tot elkaar en werden drie overeenkomsten ondertekend over het lot van de legerbases op de Krim. In 1999 werden de verdragen geratificeerd door zowel het Russische als Oekraïense parlement. Rusland kreeg 81,7 procent van de vloot tot zijn beschikking en betaalde de Oekraïense overheid daarvoor een compensatie van omgerekend 384 miljoen euro.

  Rusland mag sinds 1999 tot 25.000 troepen op de Krim hebben
  Moskou schrijft daarnaast ieder jaar een deel van de Oekraïense schuld af. In ruil daarvoor krijgt het land toegang tot Oekraïense wateren. De compensatie is ook bedoeld voor de milieuschade die ontstaat als gevolg van de militaire operaties in de Zwarte Zee.
  In de oorspronkelijke overeenkomst staat dat de Russische Zwarte Zeevloot tot 2017 op de Krim mag blijven. Inmiddels mag de vloot nog eens 25 jaar in het gebied blijven liggen. De Russische marine mag in de regio volgens afspraak 25.000 troepen, 24 artilleriesystemen met een kaliber kleiner dan 100 mm, 132 pantserwagens en 22 militaire vliegtuigen op de Krim stationeren. In overeenstemming met het akkooord zijn vijf marine-eenheden in de havenstad Sevastopol gestationeerd. Daarnaast heeft Moskou twee vliegbases op de Krim.
  De autoriteiten op de Krim, waar meer dan de helft van de bevolking Russisch is, vroegen Moskou om hulp nadat de nieuwe regering in Kiev een wet had geïntroduceerd die het gebruik van de Russische taal verbood.
  Als de NAVO Libië bombardeert wordt in de media gesproken van een humanitaire missie. Als Frankrijk Mali binnenvalt wordt gesproken van een humanitaire missie. Er is ook al veelvuldig gesproken over ‘humanitair ingrijpen’ in Syrië. Maar als Rusland een bondgenoot te hulp schiet wordt er gesproken van een invasie. In deze context is het aan te raden onderstaande korte video’s eens te bekijken.

 • Lalinea

  @Lamberto, Weer een mooi staaltje westerse propaganda wat het SBS volk als zoete koek slikt. Jammer dat dat zelfde volk met een revolver op hun voorhoofd overtuigd moet worden van het tegendeel, anders geloven ze het niet.
  Dat zelfde volk staat, zodra het hele drama achter de rug is als een verzetsstrijder te blaten dat ze het allemaal wel wisten en het nooit goedgekeurd hebben. Zie ook op 4 mei. De verzetsstrijders worden er zichtbaar ieder jaar meer. Dit land stond bekend om zijn grootste landverraders aantallen die deelnamen aan WWII. Kortom ik walg van mijn eigen volk en heb ook geen medelijden met het lot van dat soort mensen. Kaalscheren !!!

 • Nadja

  Gerard, dat is een zeer boeiende bijdrage van jou: het gaat dus als belegger om de kunde om te kunnen inschatten of iets te laag of te hoog geprijsd is. Dat is de basisvraag, en bij het beantwoorden neem je dan mee hoe de vooruitzichten voor de vraag naar dat aandeel of product (zoals de hoge fysieke vraag naar goud, momenteel op het niveau van de productievolumes, welke vraag waarschijnlijk nog wel zal aanhouden). Maar de hoofdvraag blijft: is een aandeel of product laag geprijsd.
  Velen zullen hun beleggingsbeslissing laten afhangen van de vooruitzichten. Dat gold ook voor mijn goudaankopen. De vooruitzichten zijn zo hoe zo goed, dat staat volgens mij buiten kijf, doch als ik me wat meer de vraag had gesteld of de bodem bereikt was, dan had ik nu wat meer fysiek gehad voor dezelfde prijs. Alshoewel…….het kan natuurlijk elk moment of later omhoog schieten, wie zal het zeggen.
  Doch ik ben wel van mening dat de collapse nog wel even op zich zal laten wachten. De economische vooruitzichten zijn voor 2014-2015 weer wat beter, dus er is weer sprake van een opleving binnen een neerwaartse trend. Het instrumentarium van de CB’s is gevarieerd en bijna oneindig. Doch wij weten dat ook met de opleving van de economie de overheidstekorten blijven groeien, en dus de staatsschulden verder zullen toenemen, leidend tot een uiteindelijk failliet van overheden en/of valuta als de rente normaliseert.
  Wat denk jij van de termijn waarop de collapse gaat komen, of mag ik dat niet vragen omdat dat voorspellen is?

 • Lamberto

  Bekijk deze video en trek uw conclusie.

  http://www.youtube.com/watch?v=_EOyz8yS5cc

 • Gepensioneerde

  @ Marcel Miljoenen??? Das drie dagen sparen.

 • marcel

  @Gepensioneerde ,gooi er even wat miljoenen tegenaan;-]….tot morgen

 • Gepensioneerde

  @ Marcel Marcel als je dat lijstje dat jij en ik doorgestuurd hebben bekijkt dan zie je zo dat er niet veel kapitaal nodig is om zilver door het dak te jagen. Je hoeft daarvoor zelf niet al teveel kapitaal te hebben , je kunt het niet vergelijken met de gebroeders Hunt. Gewoon een paar klanten aanraden, ik denk hierbij aan JP Morgan en Goldman Sachs om zilver te kopen. En natuurlijk koop je op voorhand wat zilvermijnaandelen.? Goed voor de bonussen. En manipuleer je de markt? Bijlange niet. Je handelt toch voor je klanten.

 • Ingenieur

  @ Pietje juiste conclusie over de machtsverhoudingen.

  Ik erger me ook helemaal dood als ik de krant opensla wat voor negatief nieuws er al weken in staat over Rusland. Dit is eigenlijk al heel lang aan de gang. Er zijn ook veel lezersreacties en reacties van de gewone man die commentaar leveren zonder dat ze de geschiedenis bestudeert hebben of weten hoe de lijnen lopen in de wereld. hun mening is compleet gebaseerd op wat ze in de media voorgeschoteld krijgen.

  Zo weten heel veel mensen bijvoorbeeld niet dat Rusland het grootste olieproducerende land ter wereld is en al jaren meer produceert dan Saudi Arabië. We horen overigens nooit negatieve berichten over het regime daar. (vrouwen mogen niet auto rijden en je hand wordt eraf gehakt als je een winkeldiefstal pleegt, om nog maar over de duizenden zweepslagen te zwijgen).

  afijn 40% van de Nederlandse olie wordt geïmporteerd uit Rusland en ze zullen de gaskraan naar Europa nooit dichtdraaien. (dit zou hetzelfde zijn als dat Albert Heijn zijn deuren sluit voor winkelend publiek). Ook tijdens de koude oorlog zijn ze nooit gestopt met leveren.

  Dan hebben we blaaskaak John Kerry die gaat dreigen met sancties tegen Rusland. Die Skull & Bones man heeft het echt niet begrepen. Er zijn landen in de wereld die je niet kunt boycotten en daar behoort Rusland bij. Sancties zouden de complete wereldeconomie in elkaar laten storten.

  Putin is een bedreiging voor de Rothschilds en ze zullen veel proberen om hem uit de weg te ruimen, we kunnen nog wat spannends gaan meemaken de komende jaren.

 • marcel

  We worden moe van al die ellende in de wereld ;-]

 • http://www.economie-macht-maatschappij.com emmrob

  Allesbepalend is de fase waarin ons bank- en geldsysteem zich nu bevindt. De kapitaalmarkten evenals de markt voor edelmetalen zijn hier uiteindelijk slechts afgeleiden van. Een grondig inzicht in het geldscheppingswezen is dan ook onontbeerlijk. http://www.economie-macht-maatschappij.com/banksysteem.html

 • Lalinea

  Ik ben ook al in de bonen met dubbele post, Sorry Marcel

 • marcel

  @LALINEA OK IK OOK DAN HAHA OM 8 UUR GEPLAATST;-]

 • marcel

  SORRY HAHAHAHAHAHAHAH A

 • Lalinea
 • Gepensioneerde

  @ Marcel Dat bericht heb ik 10 minuten geleden al doorgestuurd.

 • marcel

  SPECIAAL,voor de zilverliefhebbers en gepensioneerde.http://www.silverdoctors.com/silver-will-be-the-king-precious-metal-performer/

 • Lalinea

  @Marc, Je zou m’n tweeling broer kunnen zijn.

  Ik denk er namelijk net zo over om nog langer dat SBS6 volk op andere gedachten te krijgen. Dat mensen het niet weten, tot daar aan toe. Maar dat ze vervolgens niet de moeite nemen om jou verhaal te verifiëren waar je het over hebt is zeer frustrerend.

  Groet je broertje :p

 • Gepensioneerde

  @ Marcel Als Poetin ons zonder gas zet gaat hij een serieuze steek laten vallen, op korte termijn kan dat natuurlijk wel werken maar op langere termijn zeg maar 10 of 20 jaar gaat Europa natuurlijk zijn conclusies trekken.

 • Gepensioneerde

  http://www.silverdoctors.com/silver-will-be-the-king-precious-metal-performer/#more-39545
  Bij de cijfers is men hier eventjes het Investment demand vergeten

 • marcel
 • Lamberto

  De Portugese Maoïst Barroso verkondigt dat € 11.000.000.000, – belastinggeld opgebracht door de Europese burgers, beschikbaar wordt gesteld aan de huidige vertegenwoordigers van de Oekraïne.

  De eerder door mij geplaatste video over het telefoongesprek tussen Urmas Paet en Catherine Ashton is geen hoax maar blijkt de waarheid te zijn!

  Ukraine-Krise: Estlands Außenamtschef verärgert über Abhören seines Telefonats mit Ashton.

  http://de.ria.ru/politics/20140305/267984319.html

 • marcel

  VRAAG,Wat gaat Poetin doen met zijn macht met het Russisch gas ????

 • marcel
 • Marc

  @Pietje
  Ik denk dat je met jouw versie de spijker op zijn kop slaat.
  Alle landen die nog niet aan het handje van de Rothschilds lopen worden systematisch zwart gemaakt.
  Het is zo doorzichtig en toch wordt het voor zoete koek geslikt.
  Ik zeg er in mijn omgeving niets meer over want ik wordt dan alweer weggezet als een complotdenker.
  Ik heb er genoeg van, kijk wel alleen op dit blog en lees zoveel mogelijk om mezelf eventueel voor te bereiden op dat wat komen kan.
  Bedankt voor je bijdrage.

  @ Gerard
  Ook jij bedankt voor jou bijdrage.
  Ik respecteer jou voor de goede stukken die je al een tijd schrijft.
  Bij deze wens ik jou veel sterkte toe.

 • marcel
 • Lamberto

  De Amerikanen luisteren iedereen af, zouden de Russen dit ook kunnen?

  Als de inhoud van onderstaande video geen “Hoax” betreft, dan zijn de rapen in Europa meer dan gaar!

  Breaking: Estonian Foreign Minister Urmas Paet and Catherine Ashton discus Ukraine over the phone.

  http://www.youtube.com/watch?v=ZEgJ0oo3OA8

 • Lalinea

  Meer actie luchtmacht VS in Oost-Europa

  http://www.nu.nl/buitenland/3718819/meer-actie-luchtmacht-vs-in-oost-europa.html

  Nu nog even een false-flag organiseren en de vlam zit in de pan.

 • marcel

  @Pietje ,Wel een boeiend stukje ,en Obama????;-]

 • Lalinea

  @Marcel, Nee niet dat BAL syndroom.

  BAL Syndroom= Bloedhekel Aan Leugenaars Syndroom.
  Vooral de Pathologische variant. Daar ben ik erg allergisch voor. Acne in m’n liezen tot gevolg.

 • pietje

  Het is opmerkelijk dat haast alle berichtgeving in de westerse media over Poetin negatief is. De mainstream media zijn voortdurend bezig een beeld van hem te scheppen dat hij niet deugt. Het niet respecteren van homorechten en mensenrechten, oorlogszuchtig, macho gedrag, sluw, onbetrouwbaar enz. zijn allemaal eigenschappen die Vladimir Poetin toebedeeld worden. Nog opvallender is het dat de mensen die Poetin deze eigenschappen toebedelen zelf meestal doortrapte leugenaars zijn, die de ene na de andere onwaarheid verkondigen of waarheid juist verzwijgen, privacy schenden en frauduleus gedrag belonen. Hiervoor hoeven we alléén maar naar onze eigen politici te kijken en te luisteren.
  De bankiersfamilie “de Rothschild” heeft het, na een voorbereiding van ruim 200 jaar, eindelijk voor elkaar dat zij nu op het punt staan om, samen met een klein aantal machtige vazallen, waaronder de Rockefellers, Georg Soros, Goldman Sachs en Morgans een mondiale greep naar de macht te doen. Zij zijn in het bezit van de totale bankensector, inclusief de centrale banken. Ze beheersen het mondiale monetaire systeem, en hebben het wereldwijde monopolie op geldcreatie. Zij zijn de financiële krachten achter alle grote multinationals en de zware industrie met inbegrip van de wapenindustrie. De complete financiële handel en wandel van de Rooms Katholieke Kerk is al sinds 1823 overgenomen door de Rothschilds en dat is nog zo tot op de dag van vandaag. De spelregels voor de politici worden door hen bepaald via hun instituten als, IMF, Wereldbank en BIS. Ook maken zij de dienst uit bij de Wereld voedsel organisatie (FAA), Wereld Handels Organisatie (WTO) en de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO). Kortom, de gehele samenleving wordt door hen gedomineerd. Door gebruik te maken van allerlei ingewikkelde constructies en stromannen blijven zij zelf op de achtergrond en treden niet of nauwelijks in de openbaarheid.
  Het enige wat er nog aan schort is het feit dat er, wat centrale banken betreft, nog een paar landen zijn die niet aan het handje lopen van van de Rothschild bankiers. Het Rusland van Poetin bijvoorbeeld is er één van, alhoewel zij wel deelnemen in Rothschild’s Bank for International Settlement (BIS). Maar Iran, Syrië , Cuba en Noord-Korea (nog) niet. Tot voor kort behoorden ook Irak en Libië bij deze landen maar dat probleem heeft Rothschild inmiddels opgelost.

 • http://twitter.com/Floesh Floesh

  Goedemiddag iedereen

  Money Printing & Your Personal Gold Standard | McAlvany Commentary: http://youtu.be/7eq2rIq_zVo

  Weerbericht woensdagmiddag: Fraai voorjaarsweer: http://youtu.be/XGywaP4s3JU

 • marcel
 • marcel
 • marcel
 • marcel

  @Lalinea ,gelukkig maar ik voel me weer helemaal in top conditie;-]

 • Lalinea

  @Marcel,
  Ik neem de titel ADHD blogger met alle liefde van je over. Dit om het Lourdes gevoel te krijgen. “Er zijn altijd mensen die er erger aan toe zijn dan jezelf”. ha ha

 • marcel
 • Lalinea

  @Marcel, Graag gedaan.
  Ik heb last van het BAL syndroom i.pv. ADHD.

 • marcel
 • marcel
 • marcel

  @Lamberto zo zie je maar ,we denken allemaal het fijne te weten en het is telkens anders of niet ?[Ik snap niks meer van deze gekke wereld].WAAROM draait alles om macht en geld en oorlog en niet om het geluk van de mens.Wat zou de wereld die zo mooi is beter zijn .Alhoewel eerlijk ,ik ben zelf ook gek van geld maar zo zijn wij gehersenspoeld .mvg

 • marcel

  @Lalinea,Je krijgt de smaak aardig te pakken heerlijk als er meer zo zijn dan wordt ik niet meer uitgemaakt voor adhd blogger .Ik vind het ook leuk als er andere info verschijnt good job ;-]

 • Lamberto

  Luister maar eens door welk “Tuig” we in Europa worden geregeerd.
  Laten we als edelmetaal sympathisanten blij zijn dat we zo slim zijn geweest om ons tegen dit soort onheil brengers in te dekken.

  Erste Politiker erkennen Merkels Steuerung der Gewalt in der Ukraine

  http://www.youtube.com/watch?v=EYdIIIxFvco

 • Lalinea

  Nu ik toch bezig ben, kan ik jullie deze ook niet onthouden, en leer hoe ziek van geest je overheid is.

  http://plazilla.com/bohemian-grove-waar-regeringsleiders-de-duivel-aanbidden

  Als je in onderstaande docu goed oplet, wordt de Bilderberg groep genoemd en zie je de naam
  Prins Bernhard in het boek staan.
  http://www.youtube.com/watch?v=FVtEvplXMLs

  Als men inziet hoe ver de elite gaat, is beleggen op de beurs niets meer dan mee liegen met de elite.
  En is het een kwestie van afwachten, wanneer de elite het tijd vindt dat edel omhoog gaat.

 • rise and shine
 • Lalinea
 • Ingenieur

  @ Sebassol:
  Is het een pennystock van Wallstreet fraude :p snel weer verkopen haha.
  350% winst is niet verkeerd. Zit ik een beetje over Gazprom te lullen met 8%.

 • Sebassol

  Feest bij HYSR:
  http://finance.yahoo.com/q?s=HYSR

  Gelukkig zit ik erin! (wel met relatief weinig geld)

 • Lamberto
 • marcel
 • marcel
 • marcel
 • marcel

  @Gepensioneerde ,je ziet het alles in afhankelijk van onrust [en die is,komt er wel ;-]

 • Gepensioneerde

  @ Marcel. En wij behoren tot de uitzonderlijke minderheid die hun voorspellingen voor 2014 op deze blog hebben doorgegeven.

 • marcel

  @Lamberto ,niet gelukt op de foto die ik wou plaatsen was hij nog veeeel meer alfaman ;-]

 • marcel

  @ Gepensioneerde Mike Stathis;-]

 • Gepensioneerde

  @ Marcel Wie heeft er in 2013 wel gelijk gekregen?

 • marcel
 • Gepensioneerde
 • marcel

  @Hallo Gepensioneerde .Slim Beleggen en Beurs.Com ????????????????????????????????????????????????mvg

 • Gepensioneerde
 • marcel

  @Ons Moraal heb je stuk gelezen en ga het meenemen in mijn gedachte .deze gouwe ouwe voor jou gericht op jou laatste link.http://youtu.be/gmSDTutGyIw

 • Lamberto

  Toch fijn om zulke democratische leiders te hebben.

  Ukraine: USA organisierten den Staatsstreich – Democracy Now

  http://www.youtube.com/watch?v=m68A_u-snKU

 • marcel
 • pietje

  Dit is wat je niet hoort of leest in de heersende media over de Oekraïne.
  De oppositie die nu de interim regering vormt in de Oekraïne had bij de afgelopen democratische verkiezingen nog geen 10% van de stemmen.
  De partijleider van de Svoboda partij de heer Oleh Tyahnybok lijd eigenlijk een partij die vergelijkbaar is met de gouden dagraad in Griekenland.
  Even over de achtergrond van Yatsenyuk als bankier maakt dat hij voor Washington de perfecte kandidaat is om de rol van technocraat te gaan spelen die de Oekraïense bevolking moet gaan uitleveren aan de “IMF-schulden-slavenhandelaars”. Hoe dan ook, het op de voorgrond plaatsen van de Svoboda partij is een ijskoud gegeven dat de VS-EU-organisatie duidelijke links heeft naar extremistische groeperingen en antisemitisme. Ondanks dat de Svoboda partij verbonden is aan neonazisme krijgt deze drie belangrijke posities in de nieuwe regering. Deze omvatten de levering van de vice-premier, het ministerie van Landbouw en het ministerie van Milieu. Naast deze functies is een Svoboda-lid aangesteld als nieuwe procureur-generaal in de interim-regering
  De Amerikaanse steun voor de rol die de Svoboda partij in de staatsgreep speelde is vergelijkbaar met de steun die de extremisten in Syrië van de VS krijgen. De Amerikanen gooien hun volle maar verderfelijke gewicht in de strijd door achter een van de meest beruchte politieke partijen in Europa te gaan staan. Aanhangers van deze partij droegen tijdens de ‘opstand’ zogenaamde “Wolfsangel” armbanden met hetzelfde logo dat gebruikt werd door Hitlers Waffen SS en talloze neonazi groeperingen wereldwijd. Terwijl hun partijfunctionarissen de afgelopen jaren herhaaldelijk schaamteloze antisemitische uitlatingen hebben gedaan, is het meest schokkende misschien wel dat een top lid van de partij, Yuriy Mykhalchyshy, een denktank heeft opgericht met de naam “Joseph Goebbels Politieke Research Centre”, als eerbetoon aan de nazi propaganda minister onder Hitler.

 • marcel

  Rusland krijgt tot donderdag de tijd dus zullen morgen de koersen omhoog gaan in het spel van blufpoker .Morgen ga ik proberen op de top de prijs van goud vast te zetten om wat te verkopen .Dus ik hoop dat Rusland morgen tot half 5 [zo lang kun je vast zetten ] de poot stijf houd ;-]

 • marcel

  @Lalinea,Goed geschreven, wil de echte nieuwe ad..f nu opstaan .Ik hoop toch dat het niet zo ver gaat komen maar ………………………………….eng is het allemaal wel.

 • Lalinea

  Zoals ik onlangs al heb gelezen, heeft Amerika een reden nodig, waarbij de schuld niet bij de banken en de overheid komt te liggen indien de beurzen in elkaar klappen. Dit om de woede en frustratie van de bevolking in de hand te kunnen houden.
  Voor 9/11 sprak men al dat men een Pearl Harbor effect nodig had om het Midden-Oosten binnen te kunnen vallen. Afghanistan stond op de lijst om een pijplijn door het land te leggen vanuit Irak. Aangezien de Taliban er niet van gecharmeerd was dat er leidingen door het land werden gelegd had Amerika een afleiding nodig.
  Om de volledige vrije hand te krijgen van het volk om Afghanistan binnen te vallen creëerden ze een Pearl Harbor (9/11). Iedereen weet wat de gevolgen daarvan waren, hoewel er met geen woord gerept werd dat het officieel om olie ging. (Dit is even kort samengevat, er zitten natuurlijk meer voordelen aan als je militaire posities in die regio hebt). Denk aan de opiummarkt, deze deed het nooit zo goed sinds de aanwezigheid van de Amerikanen (financiering black-opps e.d.)

  Het laatste nieuws, dat ‘China en Rusland op een lijn over situatie in Oekraïne’ wordt het verhaal te mooi voor Amerika om waar te zijn.
  China en Rusland hebben heel veel dollars op de plank. Indien zij dit schrootpapier gaan dumpen zijn zij de aanstichters van de crisis. En is het Oost-west cirkeltje weer rond om de alom bekende geschiedenis her te beleven.

  En wat betreft die spierballenpraat van sancties uit het westen, trek ik mij niet zoveel van aan. Het komt op mij over dat Albert Heijn geboycot wordt en we sluiten hem op in z’n eigen supermarkt. Dat zal hem leren. De vraag is alleen wie zal er honger lijden en het slechts af zijn?

  De vraag is alleen nog wie wordt de nieuwe Adolf?

 • http://twitter.com/Floesh Floesh

  Dat ligt eraan hoe ver het Westen bereid is te gaan. Putin gaat nooit De Krim opgeven.

  Journalist Harald Doornbos (https://twitter.com/HaraldDoornbos) had een pakkende tweet:
  Hoe zou VS ’t vinden wanneer in hun achtertuin 20 duizend Mexicanen gekozen regering omverwerpen en aansluiting bij Rusland willen?

 • marcel

  @Floesh ,zou dit het begin zijn waar we altijd zo bang voor waren of zou [oorlog]het nog ff duren.Mischien nog een false flag tussendoor en de boel gaat los .Spanningen kunnen zoals we weten ook lang aanhouden maar dat dit invloed op edel gaat hebben dat is zeker mvg

 • http://twitter.com/Floesh Floesh

  @marcel
  die had ik ook al gezien en vond ik beetje slecht interview van Greg Hunter.
  Veel te oppervlakkig en miste de diepgang die Eric Sprott normaal kan geven bij de juiste vragen

 • marcel
 • http://twitter.com/Floesh Floesh

  Einde Petrodollar?

  Putin Advisor Threatens With Dumping US Treasurys, Abandoning Dollar If US Proceeds With Sanctions

  http://www.zerohedge.com/news/2014-03-04/putin-advisor-threatens-dumping-us-treasurys-abandoning-dollar-if-us-proceeds-sancti

 • http://twitter.com/Floesh Floesh

  @marcel
  Die heb ik ook net zitten kijken :)

 • marcel
 • marcel

  @Zilverpaul ,Ook heel belangrijk vind ik het om jou sterkte te wensen .Welk edelmetaal ook gezondheid is het aller allerbelangrijkst mvg Marcel

 • marcel

  @Gerard .Ik wil jou heel heel veel sterkte met jou en je familie wensen met jullie zware verlies .Ik weet wat er door jou heen gaat want ik kom net een uur geleden van mijn vader die geen eten en geen drinken meer krijgt [versterven].hij is nog bij maar de schatting is dagen .Ik zal er binnenkort dus ook een tijdje uit zijn maar ik zoek iedere keer deze blog op en dit geeft mij echt kracht .Ik merk ook aan mijn familie dat een ieder het op zijn eigen manier verwerkt en daar moet iedereen respect voor hebben .Er zitten heel veel fijne mensen op dit blog en aan de reactie,s zie ik dat zij ook bij jou een hart onder de riem steken .Nogmaals ik hoop dat jij en je familie snel weer de draad op kunnen pakken en uit mijn hart heel veel sterkte .Met zeer vriendelijk groet Marcel

 • didier

  Een ijskoude douche.

 • Een Liefhebber

  Ik vond dit commentaar n.a.v. een artikel van The Telegraph van vorig jaar april veelzeggend:

  Was currency debasement really a cause of terminal economic decline, or was it a symptom? David Hackett Fischer has written in The Great Wave: Price-Revolutions and the Rhythm of History that the same problems associated with economic collapse that we’re seeing today have repeated themselves at certain periods in history, and are generally accompanied by severe environmental downturn…

  Het weer is ook van grote invloed op de economie. We zien nu al dat bepaalde voedingsprijzen (zullen) stijgen, hogere kosten na water- en stormschade, verkeerd dat lam wordt gelegd, enz. Er zijn nog een aantal factoren die van groot belang zijn en meegewogen moeten worden.

  http://www.sott.net/article/262250-Gold-currency-debasement-and-the-fall-of-the-Roman-Empire

 • Gerard

  Pietje
  Bijzonder leuke quote !
  Eentje om in te lijsten.
  Complimenten.

 • Tim

  Spijtig om te horen van uw moeder Gerard, sterkte ermee en bedankt voor uw bijdragen hier.

 • Sebassol

  Gerard gecondoleerd met het verlies en dank dat je je hier toch nog voor ons wilt inspannen.

 • pietje

  Mijn eigen qoute: het meest valt te verdienen aan het ongelijk van de massa en banken behoren niet tot de massa, maar sturen die wel!

 • Lalinea
 • MJP

  Daarmee bedoel ik dus dat ik het door kan geven ;-)

 • MJP

  sterkte Gerard met het verwerken van het verdriet

  Bedankt voor je bijdrage, voorspellingen zijn idd weinig waard, ik kocht op 32 euro, het zou binenn jaar naar 50 dollar gaan, wacht er al bijna 3 jaar op :P

  gelukkig heb ik lange beleggingshorizon en een dochter van 6 maanden dus het komt vast goed ;-)

 • rise and shine

  Even iets heel anders!
  gooi de zwaarte langs je neer en kijk met een open frisse blik naar de toekomst!! :)

  http://youtu.be/f4l3pBovB_c

  Dit is de korte versie :)

  http://youtu.be/uphxFHnVv1E

 • didier

  En nog een ander concept dat mij uiterst lonend lijkt: uw kruit droog houden tot er zich eens een opportuniteit aandient. In 10 jaar tijd bv. 2 x uw knikkers inzetten en ze in tussentijd mooi in de doos laten.
  Het idee dat je op ieder tijdstip kan beleggen, = geld verdienen, is zeker een betere manier om geld te verliezen dan om er bij te winnen.

 • Lalinea

  @Lambert,

  Ken je dit verhaal ook al?
  http://www.dewaarheid.nu/okt01/prescott.htm
  Mooi voorbeeld hoe overheden en banken het volk onder de duim houden.

  Hou jij ze dom, dan hou ik ze arm; is hun motto.

  En het lukt tot op de dag van vandaag.
  Het klootjesvolk, niet wetend dat ze allemaal met een traceerbare mobiel en een verplichte legitimatiebewijs op zak mensen staan te herdenken, die nu juist om die reden gestorven zijn. Onder het mom van; Dat nooit meer!!! Ze hebben geen idee dat ze tot hun middel al in het graf staan. Blij dat ze stemrecht hebben en denken dat ze daarmee wat kunnen veranderen.

  Toppunt van Naïef

 • didier

  Ik wil er nog graag aan toevoegen dat
  – betreffende de goud/zilvermijnen de goud/zilverprijs mede doorslaggevend is voor de winst. Als de goudprijs ineens verdubbelt dan kan de bedrijfswinst plots een paar 100% stijgen. Bijvoorbeeld: houdt een bedrijf nu 10$ over aan de verkoop van 1 ounce, bij verdubbeling vd goudprijs wordt dat 1360$ per ounce. Goud verdubbeling = winst x 136.
  Dat is een element dat niet echt speelt in niet-mijn indexen en weinig bij een individueel aandeel. Daar moet idealieter het goed gerund bedrijf al met een winstgevend topprodukt komen om de winst te vergroten.
  – zilver heeft een interessante troef: vermits 90% van de jaarproduktie (18miljard) wordt opgebruikt door de industrie is er slechts 2 miljard wereldwijd en jaarlijks beschikbaar aan beleggingszilver. Jaarlijks en wereldwijd slechts 2 miljard. De bovengrondse prive voorraden zijn, in tegenstelling tot goud, klein: voor 30 miljard aan 1000oz baren en nog eens evenveel zilver in vanalle vormen.
  Zilver is dus een broodnodige industriele grondstof waarvoor wat men jaarlijks mijnt (de prive voorraden zijn slechts te koop als de eigenaar wil verkopen!) net volstaat, voor zover de belegger zilver bijna volledig links laat liggen.

 • Stefan

  En toch begint de economie van de USA goed te groeien als je het nieuws moet geloven.

  http://www.belegger.nl/nieuws/2647325/industrie-vs-groeit-sterker.html

 • Lamberto

  Luister maar eens naar de inhoud van deze video, waar Stefan Molyneux praat met Dr. Paul Craig Roberts over de huidige gang van zaken in de wereld.
  Zoals al vaker op dit weblog door mij geschreven zitten we zonder het op te hebben opgemerkt anno 2014 weer gevangen in de tentakels van het “Fascistische monster”, welke na een schijndood van tig decennia weer tot leven is gekomen.

  http://www.youtube.com/watch?v=G7Q1_whLByI

 • Gerard

  Beste Erk,
  Garantie heb je nooit. Er is altijd wel een risico op valse uitbraken of de gevreesde dead cat bounce.

  Op 1400 a 1500 verkopen heb ik nooit beweerd. Verlaat nooit een hausse vroegtijdig. Een correctie binnen een hausse slaat pas om naar een downtrend beneden 20%. Leg daar je verkooppunt en je zit altijd goed. Want wie weet of 1500 de top is? Dat weet je niet. Misschien wordt 3000 wel de top. Daarom, verkoop is zoveel gemakkelijker dan aankoop.

 • Erk

  Gerard, en wederom dank voor uw bijdrage hier.

  Voorspellingen een interessant thema, ook in mijn vakgebied als demand planner.
  Waar Ons Moraal op duidde om uw reactie op te verkrijgen was mijn reactie op uw statement: “Goud op 1400 a 1500 ben ik daar waarschijnlijk weer weg.”
  Mijn reactie: Wel heb je me nou. Op 14-1500 al verkopen? Is het huidige herstel vanuit de dubbele bodem, toch slechts een tijdelijk omhoog in een bearmarket. Van je geloof gevallen? Verklaar u svp nader. Lijkt me wel belangrijk voor ons hier.

  Ik zag net dat zelfs een Sprott-medewerker van mening was dat goud nog niet uitgebodemd was en de huidige rallye een “false rallye” is. Bent u de zelfde mening toegedaan?

 • Erk

  Gerard, allereerst alle sterkte gewenst bij het heengaan van uw moeder.