24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Voorspellingen, wat zijn ze waard?

Beleggers storten zich graag in voorspellingen. Tenslotte is beleggen toch geld wegzetten in de toekomst. Men gaat dan vaak op zoek naar analisten en specialisten die het kunnen weten. Helaas, de ene helft van de analisten voorspelt daling, de andere helft stijging. Bijna altijd draait het anders dan verwacht. Wat doe je dan fout? Hoe moet het dan wel? Ergens begin 70er jaren heb ik daar een boek over gelezen. Ik heb het niet meer, maar het staat mij vaag bij dat de schrijver Warren Buffet was. Of het ging over hem, dat weet ik niet meer. In ieder geval komt de inhoud van dat boek wel regelmatig voorbij uit de mond van Buffet. Zo pas nog op CNBC in een groot vraaggesprek. Dan moet ik altijd weer opnieuw aan dat boekje denken.

Economie is waanzinnig mooi om te volgen, maar laat je hierdoor nooit te veel leiden tot beslissingen in beleggen. Buffet zegt dat luisteren naar analisten verloren tijd is. Je wordt er knettergek van, want je wordt bedolven onder de informatie waar je niks aan hebt. Het zet je steeds opnieuw op het verkeerde been en ofwel verliest je veel geld, ofwel loop je een gigantische hausse geheel mis. Dit overkomt de meeste beleggers. Zelfs een groot deel van de professionele en institutionele beleggers.

Kijk uitsluitend of iets duur of goedkoop is.

Meer hoef je niet te doen. En het is eenvoudiger dan je denkt. Hier zijn harde richtlijnen voor, zowel voor goud als aandelen. Om met de aandelen te beginnen. De les uit het boek. Koop een blok ruitjespapier en een rode en blauwe pen. Verdeel de verticale as in -3% tot +8%. Trek twee zwarte lijnen op 0% en 2% van links naar rechts. Horizontale as zijn de maanden. Koop elke maand het FD of de Telegraaf en kijk uitsluitend naar de cijfers van inflatie en de economische groei. Vul de grafiek, rode lijn inflatie, blauwe lijn economische groei. Zo stond het er ongeveer. In de jaren 70 had men nog geen internet, dus nu google gewoon i.p.v. zelf lijntjes trekken. Het principe blijft gelijk en nog steeds geldend op deze tijd. Als nu zowel de rode als blauwe lijn binnen 0% en 2% blijven, dan moet je altijd je aandelen vast blijven houden. Wat men ook voorspelt en wat er ook gebeurt (nu dus, sinds 4 jaar). Draait men buiten de bandbreedte naar binnen de bandbreedte (0 – 2) dan koop je. Weten we het nog? Dat gebeurde in 2009 !! Verkopen doe je pas als de lijnen van binnen de bandbreedte naar buiten lopen. En dan hanteer je gewoon de bekende vaste regel, 20% over de hoogste top. Volgens deze simpele regel had je in 2000, 2003 en 2008 op tijd verkocht. En begin 2009 gekocht. Nu begint de VS economie weer iets te zakken. De groeicijfers zijn onlangs bijgesteld van 3,5% naar 2,4%. De trend is dalende. Ook de inflatie is dalende richting 2%. Maak je dus niet druk om aandelen. Lage economische groei en lage inflatie zijn beide de turbo voor aandelen. De logische verklaring is als volgt. Aandelen worden gedreven op toekomstverwachting, nooit van het huidige moment. Als dus de economische groei laag is, dan kan het alleen maar omhoog. In combinatie met lage inflatie welke de prijsstabiliteit en koopkracht garandeert, is dat de perfecte mix.

Meer hoef je niet te kennen over economie en aandelen. Gaan beide binnenkort niet door de nullijn zakken, dan gaan aandelen nog een mooie run maken. Geen angst voor een crash. K/W (koers/winst verhouding, P/E in het Engels) ligt nu tussen 15 en 18. Niet goedkoop meer, maar nog zeker niet overspannen. Kans op een crash ligt pas rond de 25 of hoger, zoals bijvoorbeeld in 1929, 2000 en 2008. Goedkoop zijn aandelen rond K/W van 10 a 12. Te duur boven 20. De betere goud- zilvermijnaandelen hebben nu ook de goedkope bodems verlaten. Maar met K/W’s van rond de 12 toch nog steeds niet te duur.

Wanneer is goud goedkoop of duur?

Dit is wat lastiger. Daar had ik dus niet zulk leuk boekje voor. Dat is ook niet zo heel erg, want als je hier niet al te moeilijk over nadenkt, dan kom je er ook wel achter. We weten in ieder geval waar de bodem moet liggen. Als de kostprijs voor mijnbouw hoger ligt dan de prijs. Die ligt rond de 1200. Vanaf dit punt kan het alleen maar lager indien er sprake is van overproductie. Op dit moment is er voor goud zeker geen sprake van overproductie omdat de vraag hoog blijft in vooral China en India. Tegelijkertijd is de verkoopgolf van GLD, PHYS, ZGLD en nog een paar kleinere trackers opgedroogd. Deze verkoopgolf ving de vraag op sinds 2012. Dit verklaart geheel de daling 2012 – 2014. Nu stijgt de vraag weer naar trackers en hiermee moet nieuwe vraag vanuit China en India weer opnieuw uit de mijnbouw komen. Wat extra lastig is, is het feit dat goud een speelbal is van speculanten. Een trend omhoog of omlaag wordt hiermee gehefboomd wat de prijs uiterst volatiel maakt. Maar geen angst, de short posities rond het 1200 niveau nam sterk af sinds begin dit jaar. Ook dat is een duidelijk signaal voor een bodem. Daarnaast speelde manipulatie een grote rol in de goudprijs. Vergelijkbaar met het Libor-schandaal. Vier grootbanken die op eigen houtje ongecontroleerd de goudprijs mochten bepalen. Ook hieraan gaat een einde komen. Dus hoor ik hier de volgende bodembel rinkelen. Een andere bel hoor ik niet meer. Ik kan ook geen enkel verkoop argument meer vinden.

Voor zilver geldt ongeveer hetzelfde. De productiekosten voor mijnbouw lag hoger dan de prijs. Dit heeft mijnsluiting of verlaging productie tot gevolg. Is er desondanks nog steeds sprake van overproductie? Tja, dan kan de prijs nog wat lager. Zilver reageert wel altijd scherp op de industriële productiecijfers van China. Die waren laag de afgelopen jaren omdat ook de economische groei laag bleef in dezelfde periode. Maar zilver wordt in tegenstelling tot goud wel verbruikt in de industrie. Goud blijft wel aanwezig. Zilver heeft daarmee iets andere fundamenten. In de grafieken boemelt zilver daarom altijd tussen goud en koper in.

Zo zie je maar weer. Ook goud en zilver laten zich niet voorspellen. Veel te veel factoren spelen een rol zoals manipulatie, vraag, aanbod, productie, productiekosten, rente, inflatie, geldhoeveelheid, onrust in monetair systeem, en zo nog minstens tien andere factoren meer. Niet proberen dit te voorspellen. De glazen bol bestaat niet. Je hoeft alleen maar te bepalen of het duur of goedkoop is. Productiekosten zijn hierin bepalend.

Hoe dan ook. Luister niet teveel naar analisten. Veel bankeconomen voorspellen goud op 1000 eind dit jaar. Evenveel anderen een prijs van 2000 eind 2014. Leg het naast je neer. Bepaal of de prijs op de bodem ligt, daar heb je wat aan. Ook daar kun je analisten over horen, maar dan meestal uit de goudmijnsector zelf. En dat is natuurlijk wel bruikbare informatie. Meer moet je niet eens willen weten. Vervolgens houden tot je ooit in de verre toekomst het weer om moet zetten in geld. Als je dan toch ooit wilt verkopen, wacht dan rustig af tot de prijs opnieuw 20% over de top noteert. Heb je het voorlopig niet nodig? Dan stevig vasthouden en zit het ritje achtbaan gewoon uit. Ooit gaat goud echt wel opnieuw een all time high noteren boven 1920. Misschien volgend jaar al, misschien over 10 jaar. Niemand die het weet. Zowel goud als zilver zetten bij regelmaat all time highs neer om de paar jaar of soms na 10 jaar. En dat al meer dan 2000 jaar onafgebroken. En steeds behield het dan minimaal dezelfde koopkracht in geld. En dat laatste is het uiteindelijke doel van beleggen. Bedenk wel, we hebben het over beleggen. Speculeren is een heel ander verhaal.

Leg voorspellingen naast je neer. Van de andere kant, je weet nooit helemaal zeker of iets te duur of te goedkoop is. Maar je weet wel degelijk of je in de buurt zit. Bepalen of iets duur of goedkoop is, is in ieder geval een stuk gemakkelijker dan toekomst kijken.

Tenslotte nog even de Technische Analyse op dit moment. De driedubbele bodem van 1200 is nu definitief verlaten. De uitbraak uit de downtrend is een feit. Nu moet het even stoom afblazen. Een kleine terugval naar 1290 a 1300 is wenselijk en noodzakelijk. Het moet hier een hogere bodem gaan plaatsen. Daarmee ligt de weg naar weerstand 1350 open. Daarboven kon het wel eens hard omhoog gaan. Rond 1300 is goud nog steeds goedkoop en koopwaardig.

gold01

 

Disclaimer: Artikelen geplaatst door Gerard zijn niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Bekijk ook