Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Voorspellingen, wat zijn ze waard?

03-03-2014 Gerard

Beleggers storten zich graag in voorspellingen. Tenslotte is beleggen toch geld wegzetten in de toekomst. Men gaat dan vaak op zoek naar analisten en specialisten die het kunnen weten. Helaas, de ene helft van de analisten voorspelt daling, de andere helft stijging. Bijna altijd draait het anders dan verwacht. Wat doe je dan fout? Hoe moet het dan wel? Ergens begin 70er jaren heb ik daar een boek over gelezen. Ik heb het niet meer, maar het staat mij vaag bij dat de schrijver Warren Buffet was. Of het ging over hem, dat weet ik niet meer. In ieder geval komt de inhoud van dat boek wel regelmatig voorbij uit de mond van Buffet. Zo pas nog op CNBC in een groot vraaggesprek. Dan moet ik altijd weer opnieuw aan dat boekje denken.

Economie is waanzinnig mooi om te volgen, maar laat je hierdoor nooit te veel leiden tot beslissingen in beleggen. Buffet zegt dat luisteren naar analisten verloren tijd is. Je wordt er knettergek van, want je wordt bedolven onder de informatie waar je niks aan hebt. Het zet je steeds opnieuw op het verkeerde been en ofwel verliest je veel geld, ofwel loop je een gigantische hausse geheel mis. Dit overkomt de meeste beleggers. Zelfs een groot deel van de professionele en institutionele beleggers.

Kijk uitsluitend of iets duur of goedkoop is.

Meer hoef je niet te doen. En het is eenvoudiger dan je denkt. Hier zijn harde richtlijnen voor, zowel voor goud als aandelen. Om met de aandelen te beginnen. De les uit het boek. Koop een blok ruitjespapier en een rode en blauwe pen. Verdeel de verticale as in -3% tot +8%. Trek twee zwarte lijnen op 0% en 2% van links naar rechts. Horizontale as zijn de maanden. Koop elke maand het FD of de Telegraaf en kijk uitsluitend naar de cijfers van inflatie en de economische groei. Vul de grafiek, rode lijn inflatie, blauwe lijn economische groei. Zo stond het er ongeveer. In de jaren 70 had men nog geen internet, dus nu google gewoon i.p.v. zelf lijntjes trekken. Het principe blijft gelijk en nog steeds geldend op deze tijd. Als nu zowel de rode als blauwe lijn binnen 0% en 2% blijven, dan moet je altijd je aandelen vast blijven houden. Wat men ook voorspelt en wat er ook gebeurt (nu dus, sinds 4 jaar). Draait men buiten de bandbreedte naar binnen de bandbreedte (0 – 2) dan koop je. Weten we het nog? Dat gebeurde in 2009 !! Verkopen doe je pas als de lijnen van binnen de bandbreedte naar buiten lopen. En dan hanteer je gewoon de bekende vaste regel, 20% over de hoogste top. Volgens deze simpele regel had je in 2000, 2003 en 2008 op tijd verkocht. En begin 2009 gekocht. Nu begint de VS economie weer iets te zakken. De groeicijfers zijn onlangs bijgesteld van 3,5% naar 2,4%. De trend is dalende. Ook de inflatie is dalende richting 2%. Maak je dus niet druk om aandelen. Lage economische groei en lage inflatie zijn beide de turbo voor aandelen. De logische verklaring is als volgt. Aandelen worden gedreven op toekomstverwachting, nooit van het huidige moment. Als dus de economische groei laag is, dan kan het alleen maar omhoog. In combinatie met lage inflatie welke de prijsstabiliteit en koopkracht garandeert, is dat de perfecte mix.

Meer hoef je niet te kennen over economie en aandelen. Gaan beide binnenkort niet door de nullijn zakken, dan gaan aandelen nog een mooie run maken. Geen angst voor een crash. K/W (koers/winst verhouding, P/E in het Engels) ligt nu tussen 15 en 18. Niet goedkoop meer, maar nog zeker niet overspannen. Kans op een crash ligt pas rond de 25 of hoger, zoals bijvoorbeeld in 1929, 2000 en 2008. Goedkoop zijn aandelen rond K/W van 10 a 12. Te duur boven 20. De betere goud- zilvermijnaandelen hebben nu ook de goedkope bodems verlaten. Maar met K/W’s van rond de 12 toch nog steeds niet te duur.

Wanneer is goud goedkoop of duur?

Dit is wat lastiger. Daar had ik dus niet zulk leuk boekje voor. Dat is ook niet zo heel erg, want als je hier niet al te moeilijk over nadenkt, dan kom je er ook wel achter. We weten in ieder geval waar de bodem moet liggen. Als de kostprijs voor mijnbouw hoger ligt dan de prijs. Die ligt rond de 1200. Vanaf dit punt kan het alleen maar lager indien er sprake is van overproductie. Op dit moment is er voor goud zeker geen sprake van overproductie omdat de vraag hoog blijft in vooral China en India. Tegelijkertijd is de verkoopgolf van GLD, PHYS, ZGLD en nog een paar kleinere trackers opgedroogd. Deze verkoopgolf ving de vraag op sinds 2012. Dit verklaart geheel de daling 2012 – 2014. Nu stijgt de vraag weer naar trackers en hiermee moet nieuwe vraag vanuit China en India weer opnieuw uit de mijnbouw komen. Wat extra lastig is, is het feit dat goud een speelbal is van speculanten. Een trend omhoog of omlaag wordt hiermee gehefboomd wat de prijs uiterst volatiel maakt. Maar geen angst, de short posities rond het 1200 niveau nam sterk af sinds begin dit jaar. Ook dat is een duidelijk signaal voor een bodem. Daarnaast speelde manipulatie een grote rol in de goudprijs. Vergelijkbaar met het Libor-schandaal. Vier grootbanken die op eigen houtje ongecontroleerd de goudprijs mochten bepalen. Ook hieraan gaat een einde komen. Dus hoor ik hier de volgende bodembel rinkelen. Een andere bel hoor ik niet meer. Ik kan ook geen enkel verkoop argument meer vinden.

Voor zilver geldt ongeveer hetzelfde. De productiekosten voor mijnbouw lag hoger dan de prijs. Dit heeft mijnsluiting of verlaging productie tot gevolg. Is er desondanks nog steeds sprake van overproductie? Tja, dan kan de prijs nog wat lager. Zilver reageert wel altijd scherp op de industriële productiecijfers van China. Die waren laag de afgelopen jaren omdat ook de economische groei laag bleef in dezelfde periode. Maar zilver wordt in tegenstelling tot goud wel verbruikt in de industrie. Goud blijft wel aanwezig. Zilver heeft daarmee iets andere fundamenten. In de grafieken boemelt zilver daarom altijd tussen goud en koper in.

Zo zie je maar weer. Ook goud en zilver laten zich niet voorspellen. Veel te veel factoren spelen een rol zoals manipulatie, vraag, aanbod, productie, productiekosten, rente, inflatie, geldhoeveelheid, onrust in monetair systeem, en zo nog minstens tien andere factoren meer. Niet proberen dit te voorspellen. De glazen bol bestaat niet. Je hoeft alleen maar te bepalen of het duur of goedkoop is. Productiekosten zijn hierin bepalend.

Hoe dan ook. Luister niet teveel naar analisten. Veel bankeconomen voorspellen goud op 1000 eind dit jaar. Evenveel anderen een prijs van 2000 eind 2014. Leg het naast je neer. Bepaal of de prijs op de bodem ligt, daar heb je wat aan. Ook daar kun je analisten over horen, maar dan meestal uit de goudmijnsector zelf. En dat is natuurlijk wel bruikbare informatie. Meer moet je niet eens willen weten. Vervolgens houden tot je ooit in de verre toekomst het weer om moet zetten in geld. Als je dan toch ooit wilt verkopen, wacht dan rustig af tot de prijs opnieuw 20% over de top noteert. Heb je het voorlopig niet nodig? Dan stevig vasthouden en zit het ritje achtbaan gewoon uit. Ooit gaat goud echt wel opnieuw een all time high noteren boven 1920. Misschien volgend jaar al, misschien over 10 jaar. Niemand die het weet. Zowel goud als zilver zetten bij regelmaat all time highs neer om de paar jaar of soms na 10 jaar. En dat al meer dan 2000 jaar onafgebroken. En steeds behield het dan minimaal dezelfde koopkracht in geld. En dat laatste is het uiteindelijke doel van beleggen. Bedenk wel, we hebben het over beleggen. Speculeren is een heel ander verhaal.

Leg voorspellingen naast je neer. Van de andere kant, je weet nooit helemaal zeker of iets te duur of te goedkoop is. Maar je weet wel degelijk of je in de buurt zit. Bepalen of iets duur of goedkoop is, is in ieder geval een stuk gemakkelijker dan toekomst kijken.

Tenslotte nog even de Technische Analyse op dit moment. De driedubbele bodem van 1200 is nu definitief verlaten. De uitbraak uit de downtrend is een feit. Nu moet het even stoom afblazen. Een kleine terugval naar 1290 a 1300 is wenselijk en noodzakelijk. Het moet hier een hogere bodem gaan plaatsen. Daarmee ligt de weg naar weerstand 1350 open. Daarboven kon het wel eens hard omhoog gaan. Rond 1300 is goud nog steeds goedkoop en koopwaardig.

gold01

 

Disclaimer: Artikelen geplaatst door Gerard zijn niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 • Frans

  het enige dat ik me kan bedenken is ‘wat ben ik een hoop geld kwijtgeraakt door te luisteren naar mensen als zilverpaul en jou.

 • Nadja

  Gerard, het onderwerp dat je hierboven niet aaanhaalt is de 10-jaars-Treasury rente.
  Die is vandaag van 2,75 naar maar liefst 2,66% gezakt!!!
  Dat lijkt me ook voort te komen uit het omzetten van geld naar safe heavens. Welismaar zijn staatsobligaties m.i. minder zeker dan goud, maar het zou kunnen dat aandelen hoogtevrees beginnen te geven aan steeds meer beleggers.
  Wat denk jij?

 • Michiel Peters

  @Moraal

  En Op zich kan een geldsysteem dat gebasseerd is op schulden best werken, maar niet door schulden of valuta’s die niet gedekt zijn. Je kunt neit iets creeren uit het niets en er vervolgens waarde aan vast hangen. De enige waarde dat het nu heeft is vertrouwen. Hoe lang nog? We zullen het gaan zien!

 • Michiel Peters

  @ Ons moraal.

  Zo is het al jarenlang gegaan inderdaad, maar as het maar zo simpel!!!

  Ieder weldenkend mens zou moeten weten dat steeds maar meer schulden creeren om de economie te laten draaien/groeien, niet blijvend kan doorgaan. De 3 voorbeelden waar jij het over hebt in het begin, liggen ook nog eens haaks op de werkelijkheid. Mensen raken hun baan krijt, de lasten gaan omhoog, banken komen in de problemen omdat men hun hypotheek niet meer kan betalen.

  Probeer je nu te zeggen dat een steeds maar grotere schuldenberg iets goeds is?
  We hebben toch allemaal rekenles gehad op school?

  En dan heb ik het nog neit eens over het creeren van ongedekt geld uit het niets. ofwel groei creeren die neit in verhouding staat met de werkelijke economie en productie.

  De meeste zijn hier gebrainwashed, en je hoeft mij niet te geloven, maar er zijn straks een hoop mensen die straks veel financiele pijn zullen gaan lijden, als ze dat al niet al doen. En dan nog blijft de vraag of ze het dan wel door krijgen!

 • Ons Moraal

  sorry,
  correctie economie met belangen wel. maar conspiracies niet

 • Ons Moraal

  @ Lamberto en Nadja
  Ik heb hem in de bladwijzer gezet, ik ben er niet vies van om saaie rapporten te lezen!

  EEN EXTRAATJE

  U heeft mij ooit een bewering horen maken dat het boek van Middelkoop in de prullenbak mag belanden!
  Ik zal het verschil uitleggen tussen een boek en een goed boek.

  Als de dollar valt, welke ik zelf ook heb. Hierover gaf hij zelf al aan dat het boek al achterhaald is, welke hij anders niet geschreven zou hebben. Hij geeft zelf al te kennen dat currencies blijven bestaan, maar hoe komt dat dan, dat hij na een paar jaar al te kennen geeft dat hij het boek anders nooit geschreven zou hebben.

  korte uitleg:
  Veel mensen kijken naar schuld zo ook Willem. Er is te veel schuld in het systeem. U kent het wel. Maar is dat wel zo.

  Lode gaf het laatst al aan, ik ga hier even heel kort over in, omdat dit namelijk in de film ook behandeld wordt.

  We hebben drie personen.

  We hebben drie personen welke elk 1000€ in de maand verdient, Allen hebben zij de maximale hypotheek opgenomen van 100.000€, de rente hierop bedraagt 5% per jaar. Zij moeten allen dus 5000 € betalen. Allen zijn Bouwvakker van beroep uit.

  Nadat ze hun huis betrokken hebben komen ze erachter dat ze toch wel heel erg veel hypotheek betalen. Alle drie werken eigenlijk alleen nog maar om brood op tafel te krijgen, vakanties zitten er niet meer in. Ze hebben zich een beetje verkeken op de lasten v/d Hypotheek.

  3 personen 3 verschillende verhalen in 10 jaar tijd.

  Persoon 1 blijft 1000€ verdienen
  Persoon 2 maakt promotie en wordt na 3 jaar tijd Bouwopzichter en gaat van 1000 naar 1250
  Persoon 3 heeft ervoor gekozen om 6 jaar lang nadat hij s ‘avonds thuis komt, te gaan Studeren. Nadat hij 6 jaar lang stil heeft gestaan, behaald hij zijn diploma als Architect. Hij gaat naar 1400€

  En verwissel nu de persoon eens voor landen! Dit was even heel makkelijk beschreven.

  Om even terug te komen op het boek van Willem, Willem praat over schuld. Nu haal ik mijn favoriet erbij, jullie weten wie dat is. Hij geeft in zijn boeken handvaten om te gaan kijken hoe en waar op te letten. Waar moet men naar kijken. Etc.

  Wat is het verschil van deze twee boeken indien zij beiden het thema Schuld behandelen!! Dit kunt u zelf al invullen. Welke v/d 2 is een tijdloos boek?

  Bij deze deel ik een link,
  http://www.avaresearch.com/avanew/articles/1067/Top-Six-Questions-To-Ask-Before-You-Trust-Investment-Experts.html

  Bij deze stel ik u een stelling voor,

  1. welke personen zijn verkopers
  2. welke personen zijn economen
  3. welke personen zijn researchers

  vult u achter deze 3 vragen eens namen in van (MSM) analisten/economen waarvan u denkt bij welke deze 3 horen.

  Lidmaatschap kosten 400 dollar omgerekend 280€ per jaar. Dit zijn om en nabij de 14 zilverlingen die u zult moeten gaan missen. Ik heb veel Ooooooohhhh, Aaaaaaahhh. Momenten. Ik hoop dat u mij in ieder geval niet op een niveau durft in te schatten dat ik lid wordt voor een paar filmpjes waarin hij MSM afzeikt. Echte economie wordt besproken, je gaat door charts en cijfers heen etc.

  Wat was ook al weer die leus van de Media Markt in die reclame?? Oh jah, ik … …. …. …!

  Filmpje wat ik gemaakt heb staat hier wel even los van, dus niet denken dat men zijn info krijgt te zien. Mocht iemand mijn bijdrage’s waarderen stuur hem dan ff een mailtje (Ons Moraal). Dat zou ik enorm kunnen waarderen, ik vermoed dat hij mijn kanaal in de gaten houdt! Want ik doe het voor jullie!

  De meesten welke mij ook al op zilverpaul kennen weten dat ik vaak sceptisch ben, maar ook andere ideeën heb! Het achterste van mijn tong ga ik dan ook een klein beetje laten zien!

  Even wat anders als Willem het over Conspiracies mag hebben waarom ik niet, ik ga nog wel een stukje dieper dan hem.

  Als eerste hebben jullie zojuist de bijdrage van lalinea gezien, Op een foto staat een man met een vlag. Hierop is de tempeliers teken te zien. Indien u naar een Grieks restaurant gaat ziet u veel mythologische tekeningen en figuren. Veel hiervan is Symbolisme, Symbolisme drukt een betekenis uit!

  ff wat info één v/d indrukwekkendste/beste docu’s welke ik gezien heb is van deze man:

  http://www.youtube.com/watch?v=-Cr-j7L3-RE&list=PLDB87A1A965D51318

  Wel zelf gemaakt, een typische Conspiracy guy welke dezelfde trekjes/symptomen vertoont zoals in de video te zien was welke ik geüpload had genaamd. Conspiracy theorist!

  Hij maakt laat echter wel veel zien en heeft goede punten, een vriend van mij is geschiedenis leraar en gespecialiseerd in WW2, ik ga zeker even in de geschiedenis van Zwitserland duiken, en even wat navraag doen.

  Want ja laten we eerlijk zijn iedereen hier, kent de dollar filmpjes wel met de pyramide tekens er op etc. Dus ga je op een gegeven moment ook op onderzoek uit.

  Zwitserland is een land welke ongemoeid gelaten is in WW2, getuige deze map:
  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1d/WWII_Europe_1941-1942_Map_EN.png

  Ik vind het toch frappant dat men dit niet veroverd heeft/kon, zo ook dat hier de toren van babel staat genaamd de BIS, het een financieel centrum is. Vermogende mensen hun geld hier stallen.

  de tempeliers en beroemdheden,
  http://www.youtube.com/watch?v=PkCfzcerJzM
  Enkele foto’s heb ik gecheckt en ze kloppen. Maar dan alsnog indien je alles in het leven al bezit en kan kopen is het dan verkeerd om spiritueel te zijn??

  De wereld is zo breed maar als we over concpiracies gaan praten dan vind ik dit wel een van de bijzondere die er zijn.

  Even terug naar realisme.

  Ik vraag mijn eigen af? Economie/belangen/conspiracies hou ik strikt gescheiden.

  @Lamberto ik mag dan wel een stuk jonger zijn dan u, maar ik vind het heerlijk om in dialoog te gaan. Mensen welke diepgang hebben en dat zijn er niet veel op mijn leeftijd, kan ik uren lang mee praten. Rode wijn met klassiek, van een biertje tot aan Jazz/Sax house. Ik ben voor….. heerlijk, lekker breed. daar kan ik van genieten! Maar over koetjes en kalfjes nee sorry…..liever niet!

  m.v.g

  Ons Moraal

 • Nadja

  Ons Moraal, die Silvio Gesell is een fenomeen. Hij is in staat geweest tot de kern door te dringen van geldsystemen en hun problemen. Echt ongelooflijk goed. Prof. Senf heeft mij op hem getipt, en Lamberto heeft mij weer op prof. Senf getipt.

 • Erk

  Klaas, re: omdat de koers nu te veel safe-haven gericht is
  De Krim speelt al weer ruim een week. De vraag is waarom goudprijs gisteren met 10 en vandaag met 17 omhoog ging. Sinds begin van de week daalt koperprijs hard. Er lijkt iets aan de hand in China, dat weliswaar safe heaven vraag triggered (naar vooral goud, minder naar zilver) maar niet voortkomend uit perikelen op de Krim.

 • Lamberto

  @Ons Moraal

  Deze link werkt beter.

  https://www.google.nl/#q=silvio+gesell+die+nat%C3%BCrliche+wirtschaftsordnung+pdf

  Daarna op onderstaande pdf tekst klikken.

  [PDF] Die Natürliche Wirtschaftsordnung

 • Ingenieur

  @ Ons Moraal: Goede bijdrage,

  De samenleving is verre van beschaafd. De maatschappij is wat dat betreft in duizenden jaren nooit veranderd. De enige zaken die wijzigen zijn technieken om dezelfde ellende op een andere manier toe te passen. na 100 jaar is het mosterdgas verruild voor drones, maar verder is alles hetzelfde.

  De geschiedenis kan je op meerdere manieren interpreteren. Het klinkt beter dat wij marktkooplui waren dan moordende slavenhandelaren. Feit blijft dat handel en oorlog hand in hand gaan. Als je de belangen in de wereld begrijpt is het enige wat je kunt doen de mogelijke uitkomst voorspellen en er van profiteren. De kans is groot dat je het mis hebt als je dit doet want niets is te voorspellen.

  De waarheid wordt verborgen gehouden om mensen het gevoel te geven dat we in een beschaafde wereld leven. Veel welvaart die wij bezitten komt omdat mensen aan de andere kant van de wereld het slecht hebben. Als de welvaart eerlijk verdeeld zou zijn zouden wij het slecht hebben!!

  Het is voor elke bestuurlijke top de kunst om de bevolking zoet te houden om zelf in het zadel te blijven zitten. Ieder land heeft zo zijn eigen problemen en speelt daarop in. Als je in armoede geboren bent en leeft dan is dat de realiteit waar je mee te maken hebt. Stappen vooruit zetten is niet moeilijk maar terug doen levert sociale onrust op. Ik ben daarom ook benieuwd hoe China zich de komende 50 jaar gaat ontwikkelen.

 • Lamberto

  @Ons Moraal

  Hier plaats ik voor u een studie (pdf bestand) van Silvio Gesell, geheten: „Die Natürliche Wirtschaftsordnung“

  Ik denk dat dit wel bij u in de smaak zal vallen.

  http://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&ved=0CD0QFjAC&url=http%3A%2F%2Fwww.spedition-24.com%2Fpdv%2Fsilvio_gesell_-_die_natuerliche_wirtschaftsordnung_(1916).pdf&ei=ubkgU7L0Head0wXXqYDICw&usg=AFQjCNGcb0N1Y1b9_TAVYHZGybSNsth2pg&bvm=bv.62788935,d.d2k

 • rise and shine
 • Klaas

  @Erk,
  De onrust over De Krim zakt straks naar verloop van tijd wel weer weg en met een stijgende Dow Jones zet de daling van de goudprijs opnieuw in en dan kom ik pas weer kijken. Ik heb geduld omdat de koers nu te veel safe-haven gericht is en dat vind ik geen goede indicatie voor een aanhoudende stabiele stijging.

 • http://twitter.com/Floesh Floesh

  Waar is marcel?

 • http://twitter.com/Floesh Floesh

  RTL Z interviewt econoom James Richards: het monetaire systeem zal instorten
  http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/rtl-z-interviewt-econoom-james-richards-het-monetaire-systeem-zal-instorten

 • Lalinea

  Oekraïne: NATO’s neo-nazi-militaire organisaties..!!

  http://www.wanttoknow.nl/politiek/oekraine-natos-neo-nazi-militaire-organisaties/

 • Ons Moraal

  Gezien ik dit al geschreven had ga ik hem niet wijzigen naar de huidige tijd, ik had u reeds medegedeeld wanneer ik de stukken al klaar had.

  Propaganda II

  Wie afgelopen vrijdag om 20:00 het NOS Journaal keek heeft duidelijk propaganda kunnen zien. Bijna het hele nieuws heeft men het over de openingsceremonie van de Olympische spelen gepraat. Maar men viel over een ring welke niet in zijn geheel open ging.

  Stel je eens voor, U bent de organisator van de olympische spelen, U heeft een prachtig programma van 2 ½ uur in elkaar geknutseld. En dan valt men over een ring welke niet in zijn geheel open ging! Pfff….

  Afijn weet u wat, we gaan het nogmaals over de Homowetgeving hebben, dit is klaarblijkelijk belangrijker. Nee…… dit is reinste propaganda vertel ik u. Putin zal en mag niet vanwege de val van het 100jarig socialistisch systeem met zijn belanghebbenden, goed in het nieuws komen. Weet u wat! We gooien er nog een schepje bovenop.

  Ze hebben in Istanbul een Moslim aangehouden welke een vliegtuig wou kapen om vervolgens het stadium in Sotsji binnen te vliegen. Gelukkig het nieuws is afgelopen eindelijk reclame…..

  Nee hé: komt Amnesty International nog eens met zo’n anti Putin reclame spotje aanzetten.
  Het punt wat ik u duidelijk wil proberen te maken is dat ik u gister een verhaal heb medegedeeld zo ook nieuwsberichten heb laten zien, welke niet bij ons op de beeldbuis verschijnen! En mocht het te zien zijn dan kan ik u uit ervaring zeggen dat er vaak stukken uit weggelaten zijn. Dit kunt ook U, zelf checken.

  Het Socialistisch systeem in Rusland heeft er dus voor gezorgd dat corrupte overheden de belangen van de zogenoemde Olicharchen/familie’s behartigd werden zoals jullie in de Putin System konden zien. De bevolking, ging ten onder d.m.v. het verhogen van belastingen. De voedselbanken draaiden zelfs zoveel overuren dat er niet eens genoeg voedsel was om iedereen van een normaal voedsel huishouding te voorzien. Zo werden ook deze Olicharchen bij ons in de media warm onthaalt, nadat er één werd vrijgelaten. Weet u het nog?

  Overheden geven te veel geld uit en dienen de belangen van de vrije markt! Oeps dat mochten we niet meer zeggen ik bedoel………Globalisatie en daar is ook onderstaand link mee gemoeid.

  Met belangen welke diep geworteld zitten in het menselijk ras!
  http://www.youtube.com/watch?v=lgsodbzt3fM

  Belangen welke ik ook weer in deze Zionist genaamd Barosso terug zie! HEY BAROSSO waarom wordt IK alvorens niet op de hoogte gesteld??
  http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/president/news/archives/2013/09/pdf/rosh-hashanah-2013_en.pdf

  Belangen bah…….. ik wordt daar zo moe van!
  Er bestaat in mijn ogen geen perfect land, er is altijd wel iets niet goed, zo ook hier in NL. Eerlijk is Eerlijk! Gezien ik na westerse maatstaven ben opgegroeid weet ik niet of dat ik ergens anders zou kunnen aarden! Zo probeer ik mij ook te verplaatsen zodat ik niet een land veroordeel, zoals…. wat nou als ik daar naar hun levensstandaarden geleefd zou hebben?

  De VOC heeft ons gebracht in wat voor een export land wij nu zijn! Op de manier waarop staat natuurlijk ter discussie, dit even buiten kijf gelaten. Zo ook Zionisme de welvaart gebracht waarin wij nu staan. Het is aan u aan welk kamp u thuishoort.

  Maar ik persoonlijk:

  Het moge inmiddels duidelijk zijn ik ben tegen de politieke ideologie van zionisme, zo zie ik dat er overal demonstraties gehouden worden er niet naar de bevolking geluisterd wordt, bovendien wordt ik dom gehouden omdat ik maar een eenzijdig beeld mag krijgen, betreffende het Oosten. Ik zie dat er zo nu en dan nog wel eens een leugentje over de tong mag vloeien in het kabinet en dat stemmen nog weinig uitmaakt, Ik zie het SOCIALISTISCH SYSTEEM.

  Waarom omdat dit BELANGEN zijn, het wordt ervaren op uw werk, het woord vriendjespolitiek kent iedereen wel. Ik vind dat de voorzitter van de FED ook wel eens opgevolgd mag worden door iemand van een ander religie (decennia’s), gewoon om te kijken hoe dat dit uit zal pakken.

  In het oogpunt van landen zeg ik: wordt het niet eens tijd dat wij eerlijk handel gaan bedrijven, mocht een land zoals Rusland bijvoorbeeld rijk aan Gassen zijn, laat het dan zo zijn en biedt als land zijnde een weder dienst aan, zoals:

  “ dan help ik u met uw landbouwgrond d.m.v. het maken van tractoren”.

  Net zoals vroeger, “ u krijgt van uw buurman een pak melk, u bewijst een wederdienst door hem 6 eieren aan te bieden”.

  Zo vullen wij elkaar aan! En laat die hele geschiedenis nu eens zitten, laat het zo zijn zoals het nu is. Israel is Israel, Turkije is Turkije. Nederland is Nederland en Duitsland is Duitsland. Iedereen heeft zijn +sen en –nen respecteer elkaar, allemaal gelijk, want er is maar één wereld. Dit zou ik graag zien…. Maar gezien een ieder zoals u ook goud/zilver verkiest voor uw eigen belangen, zie ik dit niet gebeuren. Wat maakt dat ik realistisch moet zijn, ik verdiep mij dus in belangen maar blijf wel eerlijk tegen mijzelf. Want hier heb ik belang bij…… en zo verandert er dus niets. Het enigste wat ik dan nog te bieden heb is vrije informatie, DAT heb ik te delen met U. Ik ben een realist!

  Dan rest mij de volgende vraag aan u.

  Is onze moderne samenleving nu echt zo beschaafd, of zijn wij slechts moderne barbaren?

  “Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe dat de media zou reageren als de Pussy Cat Riots in onze kerk of in een Synagoge zou dansen!”

  m.v.g.

  Ons Moraal

 • Erk
 • Erk

  MJP, en ook wat betreft de reacties is het rustiger. Zou iedereen het druk hebben met kopen? Heb ik gelukkig maandag al gedaan. Op naar de 1400. Ook diverse beren op twitter zijn al om….

 • MJP

  wel afkicken dit, van elke dag een blog naar 1 in de 10 dagen ?

 • Erk

  Klaas, zijn je handen weer aan het jeuken om bij te kopen? :-)
  Stel je voor dat 1350 een gepasseerd station is voor de komende 1-2 decennia vooruit?
  Nooit meer onder de 1350…..het zou zo maar kunnen.
  Het is plagen, maar ik denk wel dat er steeds meer goede redenen zijn om naar safe heaven beleggingsmogelijkheden uit te kijken.

 • Lamberto

  Hier geen propaganda maar pure realiteit waar iedereen die na kan denken angstig van moet worden!

  Paul Craig Roberts: US is Completely Busted, Non-Delivery of Gold-Crash the System, War in Ukraine.

  http://www.youtube.com/watch?v=AhxZxL56B00&list=UUG-G8LLr38fQUNZU8K0t-EA

 • Nadja

  Oeps! Correctie: koper OMLAAG en goud OMHOOG gaat

 • Nadja

  Gerard, het lijkt er op dat de stevige prijsval van koper op groeivertraging duidt. Er lijkt enige turbulentie te gaan optreden, waarbij een interessant gegeven is dat koper omhoog en goud omlaag gaat? Enige tijd terug was er al sprake van minder groeiverwachting in VS. Japan ziet er ook niet goed uit. De als onderdeel van Abenomics-plan gewenste loonsverhogingen (om inflatie aan te wakkeren) lijkt zich te beperken tot enkele euro’s per maand, waarmee niet meer dan enekel BigMacs extra gekocht kunnen worden.
  Gaan kiene beleggers zich langzaamaan indekken tegen mindere tijden cq onvermijdelijke deflatie? Ik zie weer uit naar je mening en verhaal hieromtrent, ook al is dat midden in de nacht :-).

 • Stefan

  Het wordt met de dag duidelijker dat goud het echte geld is en zilver een grondstof.

 • Djennis

  @onsmoraal… BEDANKT VOOR JE INBRENG, laat je niet intimideren

 • Lamberto

  Is dit de lont die Europa in vlammen gaat zetten.

  France’s Reckoning: Rich, Young Flee Welfare State.

  http://www.cbn.com/tv/3255110732001

 • Lamberto
 • Q&Q
 • Q&Q
 • Ons Moraal

  @Lamberto

  Nee het is geen klad, het is deel 1!!

  Even een vraag over onderstaand artikel, ziet u mij partij trekken voor een land? Of gaat het meer om een statement. Zoals u weet ben ik tegen belangen, (word morgen trouwens behandeld.)

  uit uw link van Wikipedia:

  Premier Erdoğan zei in 2008 bij de 44e München Conferentie over Veiligheidsbeleid, in bijzijn van de Armeense minister van Buitenlandse Zaken Vardan Oskanyan, het volgende:
  “U heeft het over de Armeense afslachtingen. Waarop baseert u deze uitspraken? Welke bewijzen heeft voor deze conclusies? Ik heb in 2005 een brief gestuurd naar de Armeense regering. Wij hebben onze archieven geopend en er zijn vandaag de dag meer dan een miljoen documenten geclassificeerd. Als er bewijzen zijn in de Armeense archieven, moeten die ook geopend worden. Wij zeggen: kom we stellen een commissie op met archeologen, historici, politicologen, juridische personen met de opdracht deze zaak te onderzoeken. Als er documenten en bewijzen zijn in andere landen, moeten die ook onderzocht worden door de commissie. Pas daarna moeten wij politici een besluit nemen. Wij zijn gewillig om over elk onderdeel en elk document te discussiëren en nodigen Armenië uit om ook bereidwillig te zijn. Het is onmogelijk ons te dwingen om beschuldigingen van genocide te accepteren als resultaat van lobbypogingen achter de schermen in parlementen van verschillende landen. Ze mogen proberen zo vaak ze het maar willen. Laat ze maar hun documenten aan ons zien. Ik ben open en duidelijk hierover. Wij zijn bereid de verantwoordelijkheid te nemen voor onze geschiedenis.

  Het blijft een ?

  Ik sta achter wat ik geschreven heb, overal zijn wel meningen over te schrijven, ik bekijk het liever vanuit wat er nu momenteel speelt. Noem mij een realist, dat wat er nu speelt of ik heb meegemaakt, voorderest kunnen zowel u als ik hier niet over oordelen. Op geschiedenis mag men elkaar op wijzen, maar hard met de vuist op tafel slaan dat het waar is, kunnen en mogen wij niet. Noch u noch ik heb die periode meegemaakt. Dit is dan ook de reden waarom ik in het nu kijk, daar ligt mijn focus, dit kan ik dus wel relativeren.

  Gaan wij landen op de weegschaal zetten welke goed of slecht zijn?? Dan ken ik er ook nog wel een paar.

  Ik moest even zoeken maar heb de link gevonden:
  http://www.youtube.com/watch?v=vJUKHjVximo

  Deze mensen staan bekend dat zij aardig zijn. Ik heb hier absoluut geen problemen mee, en kan mij dan ook zeker in bovenstaande link vinden/begrijpen, in wat zei zegt.

  Maar belangen is een ander verhaal……

 • Lalinea
 • http://twitter.com/Floesh Floesh

  Frank Knopers (goud) vs. Paul Buitink (bitcoin): http://youtu.be/WZa4g2GMUXE

 • Lamberto

  @Ons Moraal

  Is dit weer een kladversie waar de fouten nog uitgehaald moeten worden, of is dit door u geplaatste artikel “Propaganda I” na lang wikken en wegen tot stand gekomen, en staat u volledig achter de inhoud.
  Mocht dit laatste het geval zijn, dan wil ik u graag op het volgende attenderen.

  Recep Tayyip Erdoğan, is toch de premier van dat land waar je de gevangenis in gaat als je iets durft te zeggen over de genocide op het Armeense volk.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Armeense_genocide

  Misschien is het ook verstandig om eens kennis te nemen van de inhoud welke in onderstaande link wordt vermeld.

  http://www.franklinterhorst.nl/inhoud.html

 • Ons Moraal

  Propaganda I

  Eenieder wie de documentaire The Putin system heeft gezien, ziet waar het socialistisch systeem naar toe heeft geleid: “De ondergang van de USSR en de wederopstanding onder Putin van het nieuwe Rusland”
  Zoals de meesten van jullie weten verwijt ik ook de personen in de documentaire, wiens woorden een slecht beeld schetsen over Putin. Opvallender is nog dat indien men de personen gaat achterhalen wie zij zijn dat 90% van een bepaalde religie afstamt. In mijn ogen zijn zij Zionist.

  Maar wat is eigenlijk zionisme? Encyclo zegt:
  Beweging die streeft naar de terugkeer van het joodse volk uit de diaspora (verstrooiing over de aarde) naar het gebied rond de heilige berg Zion in Palestina . Een belangrijke aanzet was het boek Der Judenstaat (1896) van Theodor Herzl, geschreven als reactie op het groeiende antisemitisme.

  Zionisme kan elke geloofsovertuiging ter wereld bevatten. christelijk of Joods het maakt niet uit! Zei welke de staat Israël opgericht/ondersteunende hebben zijn dus Zionist. Is dit verkeerd? Vanwege het Antisemitisme welke woedde na de WW2 heeft men zich hard gemaakt om joden een eigen staat te geven. De geschiedenis heeft namelijk uitgewezen dat bepaalde volkeren het beste af is, als men deze bij elkaar houdt. Vanwege Racisme. Palestina heeft officieel nooit als land bestaan. Vandaar dat dit land verkozen is en heden ten dage als Israël door het leven gaat. De manier waarop Israël zich in de afgelopen decennia ’s heeft uitgebreid zijn de meningen over verschillend.

  Zionisme is dus een politieke overtuiging in mijn ogen, het wel of niet steunen van……

  Dit verklaard waarom Erdogan vanaf 2009 niet meer in Davos komt en tegen Zionisme is. Enso Putin de oude orthodoxe katholieke kerk leven aan het inblazen is.

  Erdogan in Davos
  http://www.youtube.com/watch?v=OrbQsHkVQ_4 3:29 min.

  EU leader Barroso condemns Erdogan for equating Zionism
  http://www.youtube.com/watch?v=3k9wYdF9mHI 1:03 min.

  Putin bij een openingsspeech van joods museum in Moskou over Zionisten
  http://www.youtube.com/watch?v=7bSAB5OPkwQ 0:48min.

  Putin and the Church
  http://www.youtube.com/watch?v=dRgWVAfHNZM 4:00 min.

  Niet zo van belang maar kwam dit toevallig tegen voor Mainstream Media Infowars gangers
  (Alex Jones Exposed Zionism)
  http://www.youtube.com/watch?v=rDiqfFJP6ds 3:50

  Men ziet dus Zionisme is wat anders dan een Religie, daarentegen is eenieder vrij om te geloven wat men wil, daar is men mens voor, en dient GERESPECTEERT te worden.

  http://www.youtube.com/watch?v=Od3umzoG3oE

  Wat brengt het u indien u er zich in gaat verdiepen?
  Wellicht dat sommigen van jullie eens willen gaan delen, hoe zei dit ervaren. Dit zou een zeer welkome aanvulling zijn!

  Er gaat een wereld voor je open, behalve economische belangen, gaat men ook belangen van landen zien. Grondstoffen, wederopbouw van Kerken, Moskee’s, waarom landen naar een bepaalde manier handelen. U gaat anders naar het nieuws kijken, u begint signalen op te vangen. U begint media manipulatie te zien. U begint wakker te worden.

  Nogmaals samengevat:
  Zionisme is een politieke ideologie met belangen. Maar wat heeft dit te maken met Socialisme?? Morgen bij deel II meer.

 • Lalinea
 • Q&Q

  “Oekraïne verscheept zijn goud naar de Verenigde Staten”

  Steeds meer bronnen bevestigen dat Oekraïne zijn goudvoorraad, zo’n 33 ton, met een vliegtuig richting New York stuurde. Meer dan waarschijnlijk zal het goud ondergebracht worden bij de Federal Reserve. Waar de Fed er niet in slaagt meer dan 5 ton goud naar Duitsland te transporteren, slaagt Oekraïne er in op 1 dag in om 33 ton te transporteren. Het Oekraïense goud heeft een waarde van ongeveer $ 2 miljard. Dit kan al als onderpand dienen voor de $ 5 miljard die de Verenigde Staten spendeerde om een westers regime aan de macht te krijgen in Oekraïne. De Verenigde Staten installeerde niet voor niets een voormalig bankier als interim-President. Dat Oekraïne zo snel zijn goud transporteert, kan 2 zaken betekenen: 1) de Oekraïense elite ontvlucht het land en neemt het kostbaarste bezit mee 2) er is angst dat Rusland achter de Oekraïense goudvoorraad aast. Hoe dan ook, het ziet er naar uit dat Oekraïne zijn goud definitief kwijt is, is het niet aan de Russen – dan is het aan de Amerikanen. Duitsland heeft dit ook al aan de lijven kunnen ondervinden. Saddam Hussein in Irak of Muammar Gaddafi in Libië en nu Oekraïne, bij elke Amerikaanse interventie is er goud mee gemoeid, aldus King World News.

  – See more at: http://www.beurs.com/2014/03/11/oekraine-verscheept-zijn-goud-naar-de-verenigde-staten/41623#sthash.KCHKw83h.dpuf

 • Amstel (Bob)

  Goud is een politiek metaal…
  Goud is waarde…
  Goud is GEEN geld…
  nl.
  Geld IS schuld…
  Schuld IS krediet…

  Al de rest is zever.

 • Amstel (Bob)

  Kunt u de huidige Goudprijs verklaren?
  Kunt u de Goudprijs verklaren op dieptepunt van 1998-2000?
  Kunt u de Goudprijs verklaren op hoogtepunt van 2011?

  -vraag/aanbod: Neen
  -mijningskosten: Neen
  -money supply: Neen

 • Erk

  Gerard, goed advies voor beleggingen: bepaal of iets goedkoop of duur is.
  Voor wat betreft goud blijft die vraag me bezighouden :-). Ook als ik weer een tweet zie langskomen die zegt: “In 1968, 22 hours of work on minimum wage bought you an ounce of gold, in 2011, 200 hours of work were required to afford an ounce of gold.”
  Er wordt wel eens gezegd dat je in de oudheid en nu nog steeds met ongeveer dezelfde hoeveelheid goud een maatpak kunt kopen om aan te tonen dat goud nu niet duur is, maar tov 1968 lijkt het toch wel duur.
  Jij zegt hierboven dat de bodem bepaald wordt door de productiekosten. Mijns inziens is dat geen regel die altijd geldt (anders zouden nu geen mijnactiviteiten gestopt worden), maar wel in het huidig tijdsgewricht omdat de fysieke vraag momenteel op het productieniveau ligt.
  Eigenlijk zoek ik meer naar een algemene regel en denk dan aan je opmerking ooit dat goud op de lange termijn altijd gelijke tred met de moneysupply (M3) houdt. Mijn vraag aan jou is: waarom geldt die regel eigenlijk? Wat is de ratio daarachter?

 • Erk

  Klaas. Re: De grotere handelsbanken gaan nog steeds uit van een daling van de goudprijs richting 1000 $ en wie ben ik om daar aan te twijfelen.

  Als er een categorie is die een trackrecord heeft van slecht voorspellen, tenminste wat betreft de voorspelling die men publiekelijk kenbaar maakt, dan zijn het wel banken. Is ook logisch omdat ze zelf belangen hebben bij een bepaalde koers. Er zijn trouwens ook vaak contraire voorspellingen van individuele bankmedewerkers te horen. Advies dus: twijfel er gewoon aan.