24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Vraag naar fysiek goud op laagste punt sinds uitbreken kredietcrisis

In het eerste kwartaal van 2018 is de vraag naar fysiek goud gedaald tot het laagste niveau sinds de uitbreek van de financiele crisis in 2008. Waar in 2017 al wat minder goud werd verkocht dan het jaar daarvoor viel de vraag naar goud in de vorm van gouden munten en goudbaren in het 1e kwartaal van 2018 helemaal weg.

Er was volgens het jongste rapport van de World Gold Council sprake van een daling van de vraag naar beleggingsgoud met 7% in vergelijking met dezelfde periode in 2017. In totaal kwam de vraag uit op 973,5 ton. Met name het animo om goudbaren te kopen daalde aanzienlijk (-15%) en deze trend was zichtbaar in zowel China, Europa (met name Duitsland) en in de Verenigde Staten.

Men zou zeggen dat er anno vandaag voldoende redenen zijn om te investeren in goud. Denk daarbij aan de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China, de geopolitieke onrust en onzekerheid over de hoogte van de rente en de gevolgen die dit zal hebben voor de wereldwijde economie. Toch is er volgens de World Gold Council geen echte trigger voor beleggers om juist nu goud aan te kopen. De goudprijs beweegt al een poosje redelijk stabiel tussen $1300 en $1350 per troy ounce en daarmee geeft de goudprijs geen duidelijk signaal af. “Beleggers wachten af wat de prijs gaat doen alvorens ze besluiten te kopen”, aldus John Mulligan van de World Gold Council.

In februari was er eventjes sprake van een grotere vraag naar goud – ingegeven door de verkoopgolf nadat de Dow Jones Industrial Average steeg tot recordhoogtes in januari. Daarna werd wereldwijd op alle aandelenmarkten enorm veel verkocht en daar profiteerde de goudprijs van. Er is zodoende nog steeds sprake van grote volatiliteit bij de grote aandelenmarkten. Daarnaast ziet het ernaar uit dat de rentetarieven zullen stijgen, wat ook beleggers nerveus kan maken.

De bevindingen van de World Gold Council komen overeen met de periodieke verkoopaantallen die de US Mint publiceert. Dit is één van de grootste munthuizen ter wereld voor wat betreft het slaan van beleggingsmunten in goud en zilver. In dit munt worden de Silver Eagle en gouden Eagle munten geslagen en ook hier is het niveau terug naar het laagste niveau sinds 2008. Bijkomend effect is dat er nu ook veel munten van voorgaande jaargangen worden verhandeld. Dit komt doordat particulieren ook met enige regelmaat hun munten verkopen en dit aanbod overschrijd nu in sommige gevallen de vraag – waardoor er nog maar amper nieuwe munten ‘nodig zijn’. De hype van bitcoin en andere crypto currencies zorgt er ook voor dat er minder goud en zilver wordt verkocht.

 

Bekijk ook