24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Vraag naar fysiek zilver als belegging stijgt naar hoogste punt in 6 jaar

The Silver Institute heeft afgelopen week een nieuw rapport uitgebracht waarin wordt gekeken naar de fysieke zilvermarkt. Jaarlijks publiceert dit instituut de cijfers voor wat betreft de vraag en het aanbod binnen de zilvermarkt.

Volgens de berekeningen zal de totale wereldwijde vraag naar zilver in het jaar 2021 stijgen naar 1,29 miljard troy ounces en dat is het hoogste niveau sinds 2015. De grote stijging van de vraag naar zilver komt met name uit de vele industriele toepassingen. Maar ook investeerders die fysiek zilver kopen zorgen voor een grotere vraag. Ten opzichte van vorig jaar zal de vraag naar investeringszilver stijgen met 34% en daarmee uitkomen op het hoogste punt in 6 jaar tijd.

Waar de World Gold Council recent nog publiceerde dat de vraag naar goud lager kwam te liggen doordat er veel goud in ETF’s werd verkocht, is in de zilvermarkt ook op papier meer zilver gekocht dan in 2020. De jaarlijkse vraag voor zilver vanuit de ETF’s zal naar verwachting stijging met 150 miljoen troy ounces.

Aan de aanbodzijde van de zilvermarkt is het vaak lastiger om te voldoen aan een grotere vraag – nieuwe zilvermijnen worden niet eenvoudig operationeel en de hoeveelheid nog te winnen zilver is beperkt. In 2021 is het aanbod uit zilvermijnen gestegen met 6%. Kanttekening daarbij is dat in 2020 door de lage zilverprijs bij het uitbreken van de coronacrisis een aantal pure zilvermijnen tijdelijk waren gesloten en het aanbod daardoor beperkt was. Ten opzichte van dat jaar is in 2021 dus niet heel veel meer zilver op de markt gebracht. Ook zijn de mijnen gedurende het jaar veel vaker volledig operationeel geweest dan vorig jaar, toen geregeld lockdowns en andere logistieke beperkingen ervoor zorgden dat de mijnen niet optimaal konden presteren.

Onder aan de streep verwacht het Silver Institute een bescheiden tekort van 7 miljoen troy ounces. Dat zal het eerste officiele tekort worden sinds 2015.

Analisten zien gunstige vooruitzichten voor de zilverprijs in het verschiet in verband met de sterk stijgende consumentenprijzen met inflatiecijfers van 6% in de Verenigde Staten, in combinatie met de hoge vraag naar zilver vanuit de industrie voor allerlei nieuwe groene initiatieven.

Lees hier de publicatie terug van Silver Institute.

Bekijk ook