Beleggen in goud
Wordt dit jaar hét jaar voor goud?
27-01-2023
Mede door de aankomende heropening van de Chinese economie, verwacht Goldman Sachs dat de rest van het jaar een goed jaar gaat worden voor grondstoffen. Door de globale macro-economische situatie, in combinatie met lage voorraden…
Recentelijk bracht de World Gold Council haar nieuwste rapport naar buiten over de goudmarkt en de wereldwijde trends. In dit rapport wordt stilgestaan bij de vraag naar goud, het aanbod naar goud en de verschillen wereldwijd – met name tussen China, de Verenigde Staten en Europa.
Uit het rapport blijkt dat binnen Europa sprake is van een grote vraag naar zowel gouden munten als goudbaren. Maar ook de vraag naar ETF’s is erg groot vanuit Europa. In totaal is er wereldwijd in het 2e kwartaal van 2017 voor 240,8 ton fysiek goud verhandeld in de vorm van munten en baren. Dit is een stijging van 13% in vergelijking met het 2e kwartaal van 2017. Waar vorig jaar nog een extra grote vraag was naar goud door de Brexit was dit jaar de toename vooral te danken aan landen als China, India en Turkije. In deze landen was de vraag naar goud vorig jaar nog relatief laag en nu eer hersteld.
Binnen Europa waren vooral de ETF’s erg populair. Dit zijn afgeleide producten die de goudprijs 1 op 1 volgen zonder dat de koper de beschikking krijgt over fysiek goud. Dit heeft bepaalde voor- en nadelen en is in het algemeen toegankelijker en gebruikelijker dan het kopen van fysiek goud. In het eerste halfjaar van 2017 is er voor 128 ton goud toegevoegd aan de ETF voorraden en dat betekent dat 76%(!) van de wereldwijde instroom benodigd was enkel en alleen om aan deze vraag naar goud uit Europa te voldoen.
Hiermee is de voorraad goud bij ETF fondsen in Europa gestegen tot een all time high, zelfs hoger dan in de periode 2012-2013. Beleggers in Europa hebben in 2017 veel goud gekocht omdat goud wordt gezien als een veilige haven. In 2017 zijn daarbij de verkiezingen in Nederland en Frankrijk geweest, is sprake van een extreem lage (spaar)rente en onzekerheid over het voortbestaan van de Europese Unie. Tot slot was de prijsdaling in april een reden om extra goud te kopen.
De totale goudvoorraad van Europese ETF’s komt nu overeen met meer dan 977 ton fysiek goud, terwijl het vorige record uit 2012 stamde en dit betroft 960 ton. Overigens was dat het jaar waarin de goudprijs steeg tot ruim EUR 44.000 per kilogram als gevolg van de Europese schuldencrisis – daarmee was dat jaar een extreem hoge vraag naar goud terwijl we vandaag de dag met een goudprijs van ca. EUR 34.000 veel minder horen over het beleggen in goud.
Ook interessant uit het rapport van de World Gol Council was een overzicht van Chinese beleggers die goud kopen en daaruit de keus hebben tussen ETF’s en fysiek goud. Zoals te verwachten blijkt hieruit dat de beleggers die kiezen voor ETF’s over het algemeen een kortere beleggingshorizon hebben en hopen op een snelle koerswinst terwijl beleggers die kiezen voor fysiek goud juist het goud kopen voor de lange termijn als koopkrachtbescherming en dus meer defensief zijn.