Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

“Vraag naar zilver voor industriele toepassingen zal toppunt bereiken in 2014” aldus GFMS

06-12-2012 Bas

http://www.advantix.co.uk/img/global/logos/gfms.png

In de zilvermarkt wordt vaak voornamelijk gesproken over de vraag naar zilver als beleggingsobject. Echter wordt ruim de helft van de jaarlijkse zilverproductie aangewend voor industriële toepassingen, waarmee dit deel van de vraagzijde niet uitgevlakt mag worden. In 2011 was de industriële vraag naar zilver voornamelijk sterk in de eerste drie kwartalen, zo blijkt uit de cijfers van het GFMS. Aan het eind van het jaar nam de vraag uit de industrie sterk af. Volgens een rapportage van Thomas Reuters (GFMS) is er sprake van een daling en een verwacht herstel van de cyclus waarin de industriële vraag een nieuw hoogtepunt bereikt in 2014.

De vraag naar zilver vanuit de fotografie, in 200 nog goed voor meer dan 1/3 van de industriële vraag, is afgenomen tot slechts 13% in 2011. Daar staat tegenover dat er steeds meer nieuwe toepassingen voor zilver bijkomen, waardoor de totale vraag naar zilver wel hoog blijft.

Na het barsten van de dotcom bubbel, in 2001, was er nog sprake van een forse afname van zilver voor industriële toepassingen. Volgens de GFMS is er in de jaren daarna sprake geweest van een geleidelijk herstel. Dat leidde tot een record in 2010 toen er voor 499.6 miljoen ounces zilver werd verbruikt (tegen 383 miljoen troy ounces anno 2001).

Uit het onderzoek blijkt dat de omstandigheden van vandaag in een zekere mate te vergelijken zijn met de situatie rond 2009, vlak voor de sterke toename naar de vraag naar zilver vanuit de industrie. Zo is er een aanzienlijk verslechte marktsituatie door de toegenomen onzekerheid in de Eurozonde, de fiscal cliff in Amerika en de trage economische groei in belangrijke emerging markets.

Naar schatting van het GFMS zal de vraag naar zilver in de industrie tot aan 2014 stijgen met ongeveer 6%, wat tot als gevolg zal hebben een totale vraag naar zilver uit de industrie van 511,6 miljoen troy ounce. Eén van de meest belangrijke factoren bij deze verwachte toename is het gebruik van zilver in ethyleenoxide.  De productie van elektrische auto’s zal naar verwachting tevens toenemen, ook hier wordt veel gebruik gemaakt van zilver.

Voornamelijk in opkomende markten als India en China is sprake van een sterke toename van de vraag naar zilver. Met een totaal van ongeveer 57% van de totale vraag naar zilver, verwacht in 2014, zal dit in de geschiedenis van de 25 jaar data van het GFMS een nieuwe hoogtepunt zijn. Daarmee is de vraag naar zilver voor industriele toepassingen groter dan alle andere doeleinden voor zilver, waaronder munten, juwelen en fotografie.

Disclaimer: Artikelen geplaatst door Bas zijn niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 • http://www.zilverenlach.nl/zilver_nu_kopen.htm Zilver Stijgt

  Ian Williams, investeringsanalist van Charteris Treasury, voorspelt een stijging van 500% tot eind 2015.

 • Nico

  Jullie
  Alles heeft met vertrouwen te maken in het leven,maar aan de basis van de crisis ligt de torenhoge schuld,en dat was in 1984 nog niet aan de hand,en dat is waar Ewald op doelt,dit is een crisis van een zwaarder caliber met het venijn in de staart.

 • Jullie

  @ Nico :

  Deze crisis is weldegenlijk een vertrouwenscrisis, en deze vertrouwenscrisis zal net zolang door blijven gaan totdat het misbruik in het vertrouwen stopt.

  Want dat is wat er gebeurd, de ECB claimt goed voor het geld te zorgen, ze claimen alles ‘stabiel’ te houden, dat terwijl er honderden miljarden uit het niets gecreërd worden.
  Die honderden miljarden gaan vroeg of laat op de markt komen, dat zorgt (is) inflatie, de devaluatie van geld.

  DAT is het vertrouwen waar MISBRUIK van wordt gemaakt.

  Echter zal je DNB nooit horen over het MISBRUIK van het vertrouwen.

  De mensen zullen dus steeds meer wantrouwen krijgen naar de ‘elite’s’ , en dat dat wantrouwen toeneemt is helemaal terecht.

  DNB heeft gelijk als ze zeggen dat het een vertrouwens crisis is.
  Echter is de misbruik-van-het-vertrouwen-crisis een stuk groter, en tevens de oorzaak.

  Dat is waarom wij PM’s kopen, we vertrouwen de euro niet meer, omdat we voor de gek gehouden worden. Er word misbruik van ons gemaakt als we euro’s bezitten.
  Dus, dumpen die euro’s, ze zijn niet te vertrouwen.

 • greetjes

  goed stuk, ik denk dat ik zijn boek maar eens ga bestellen

  http://www.elsevier.nl/web/Artikel/357169/Robert-Nozick-belasting-als-legale-roof.htm

 • Nico

  Het mooiste sprookje komt van De Nederlandsche Bank

  December is sprookjesmaand. Sinterklaas, Zwarte Piet, Kerstman, rendieren, We weten dat het flauwekul is, maar zijn voor de gezelligheid bereid ons ongeloof op te schorten. Het zullen de korte dagen, lange nachten, vele lichtjes en lage temperaturen zijn.

  Het mooiste sprookje komt van De Nederlandsche Bank. Maandag presenteerde DNB een rapport dat een somber beeld van de Nederlandse economie schetst. Een procent krimp dit jaar, 0,6 procent volgend jaar en lichte groei in 2014: veel slechter dan de ramingen waarop de regeringsverklaring van eind oktober was gebaseerd. En dus leidend tot hogere begrotingstekorten dan de drie procent die Brussel wil zien. Tot zover weinig nieuws.

  Sprookjesachtig wordt het op pagina 16. Onder het kopje ‘Alternatieve scenario’s voor de binnenlandse economie’ stelt DNB dat het consumentenvertrouwen snel kan herstellen. Dat ‘vertaalt zich in meer consumptie, meer woningtransacties en in stabiele huizenprijzen in 2014’. ‘Daarnaast ontstaat er meer animo voor nieuwbouwwoningen, waardoor het aantal aangevraagde en verleende bouwvergunningen stijgt. Ten slotte verbetert ook de stemming in het bedrijfsleven, waarbij het negatieve producentenvertrouwen omslaat naar het langjarige gemiddelde, wat zich vertaalt in hogere bedrijfsinvesteringen.’

  Daarbij zijn twee prachtige grafiekjes geplakt van consumentenvertrouwen en uitgegeven bouwvergunningen, die vanaf 2008 in somber blauw alleen maar dalen en plotseling, vanaf 2012, in vrolijk geel een huppeltje omhoog maken. Kortom: eind goed, al goed.

  DNB gelooft kennelijk in het sprookje dat deze crisis een vertrouwenscrisis is. Krimp komt doordat wij niets uitgeven. Dat komt doordat de politiek geen duidelijkheid biedt. Waardoor wij uit voorzorg oppotten en afbetalen in plaats van besteden. Ergo: politieke daadkracht en duidelijkheid, en alles komt goed. Gelul natuurlijk. Met vertrouwen heeft de recessie niets te maken. Met een rovende staat die ons via hogere belastingen en lastenverzwaringen laat bloeden voor zijn bancaire steun des te meer.

  Hilarisch wordt het als DNB speculeert over wat zo’n vertrouwensomslag teweeg kan brengen: als vakbeweging en werkgevers een nieuw ‘Akkoord van Wassenaar’ sluiten, zou net als in 1984 het tij snel kunnen keren.

  Weten ze aan het Westeinde dan nog niet dat het poldermodel naar de verdommenis is? Hebben ze niet in de gaten dat deze recessie Europabreed is? Snappen ze nog steeds niet dat dit een ontschuldingscrisis is en niet zomaar een laagconjunctureel dipje? En dat elke vergelijking met 1984 dus mank gaat? Radeloos zijn ze.

  (Ewald Engelen)

 • Jullie

  Schijnt een goede film te zijn, met enkele knipogen naar het monetaire systeem.

  http://1337x.org/torrent/442228/0/

  *is nu aan het downloaden*

 • Lamberto

  Hoe is het toch mogelijk dat een land waar het goud, diamanten en vele mineralen bij wijze van spreken met een schop uit de berm van de vervallen straten kan worden opgeschept, toch tot de armste van de wereld behoord.
  Wie heeft er belang bij dat de inwoners van dit land die eigenlijk allemaal miljardair zijn, tot de bedelstaf worden veroordeeld.

  http://www.youtube.com/watch?v=-Z_58PNT92I&list=UUTbpVqslHmBuSXeAvtpl4VA&index=1

 • Lolbroek

  @Bobbie

  Hey gast vergeet niet dat ik hier de lolbroek ben. Laat het maken van grappen maar aan mij over haha.

  Als de crisis over is? Je denkt dat wanneer we even afwachten de crisis vanzelf overwaait? Verdampen onze schulden? Geen 1 land, ook Nederland niet, kan haar schulden terugbetalen. Die zijn veel te groot. Zelf met alle bezuinigingen de Nederland wil doorvoeren zal de staatsschuld toenemen (80 miljoen per dag).

  Over Griekenland horen we het nu al: er wordt al gesproken over het kwijtschelden van schulden. Geloof mij maar: vele landen zullen volgen (Spanje, Italie met 2000 miljard schuld, Ierland etc. etc.). En raad eens wie de bezitters zijn van al dat schuldpapier?? Ehh voor een groot gedeelte onze pensioenfondsen?

  De generatie na de babyboomers kan fluiten naar haar pensioen alleen we weten het nog niet. Alles zal eindigen in een grote klap met een totaal verlies in vertrouwen in fiat geld. Er komt een reset met een nieuw financieel systeem. Het ligt voor de hand, omdat men papiergeld niet meer vertrouwt, dat goud hier zeker een rol in gaat spelen.

  Goud heeft dus zeker nog een rol in de toekomst en zal alleen nog maar groter worden.

 • Andreas

  Bobbie
  Kun jij mij zeggen wat normale prijzen zijn? Als er een verhouding of balans is tussen PM prijzen en geldhoeveelheid zijn dit volgens mij normale prijzen. En de echte crisis moet nog beginnen.
  Je wilt de huidige toestand in Noord-Europa toch geen crisis noemen? Het valt mij juist op dat de grafiek van PM prijzen nog helemaal geen steile lijn is. Dus is er mijns inziens ook nog geen sprake van abnormale prijzen of bubblevorming.
  Mvg

 • Edwin

  Over 8 jaar dus…

 • Bobbie

  @Ethan

  Als de overspannen goudmark over is en de crisis. Dan stappen alle beleggers en speculanten weer uit goud en zakt het goud tot normale prijzen.

 • Bobbie

  @Andreas

  Als de overspannen goudmark over is en de crisis. Dan stappen alle beleggers en speculanten weer uit goud en zakt het goud tot normale prijzen.

 • Andreas

  Sebassol
  Wat is dit nu voor vraag? Bijna iedereen hier heeft gekocht en tijdelijk de prijzen in elkaar zien klappen. Dus allemaal hadden we een tijdelijk verlies. Maar PM koop je niet voor tijdelijk. PM koop je voor de lange termijn. PM koop je voor bescherming tegen het gedraai en gekonkel van onze ,lijders,. Jaaaahaa, jij denkt dat ik niet spellen kan. Maar ik kan de wereldpolitiek alleen omschrijven als teringlijders, pleurislijders enz enz.
  Dus het perfecte moment kun je alleen achteraf aan de hand van grafieken bepalen. En derhalve met spijt concluderen dat je te laat bent ingestapt. Mijn advies: kopen en wegleggen. En dan ondanks prijsdalingingen een gevoel van rust hebben in de overtuiging de juiste beslissing te hebben genomen.
  Wanneer is nu het juiste moment? Ja, als we dat wisten waren we allemaal schathemeltjerijk.
  Mvg

 • Sebassol

  Mijn broertje wil ook graag goud gaan kopen, hij vraagt zich ook af wanneer het ideale koopmoment daar is….

 • Ethan

  Ivm verhuizing weinig tijd om alles te volgen, maar zag opeens een paar munten die op mijn wensenlijstje staan bijna 100 euro goedkoper zijn ( gouden munt)

  Is dit een wat gunstig koopmoment? Kan mij misschien vertellen waar de steunen liggen op dit moment?

  Alvast heel erg bedankt! Als je heel weinig tijd hebt, dan merkt je helemaal hoe hard de (economische/financiele) wereld door dendert!

 • Andreas

  Gerard
  Je hebt mij weer smakelijk laten lachen. Dank hiervoor. Maar jouw ,oplossing, is niet helemaal mijn insteek. Hoewel je ongetwijfelt gelijk zult hebben. Ik weet dat er nogal wat gebeurt op dat gebied. Maar ik moet gewoon even verder zoeken.

 • Gerard

  @Andreas
  Als ik het goed begrijp dan zijn je graantanks goed verkoopbaar in ontwikkelingslanden?
  Dan zou je ze niet moeten verkopen maar “importeren” en “exporteren”.
  Zet ze op een schip in Rotterdam en verscheep ze naar Italie of zo, of Marseille, schijnt ook te kunnen onder bepaalde voorwaarden.
  Daar haal je de containers weer op met vrachtwagens. Zo heb je je eigen tanks weer terug en op papier WEL verkocht.
  Tegelijkertijd zoek je partners in Oeganda, Tumor, en andere van die bananen-republieken zonder boekhouding.
  Aan die partners verkoop je dan tanks zogenaamd, maar deelt in werkelijkheid de winst met elkaar.
  Ik ken mensen die binnen enkele jaren hier “tientallen miljoenen” mee verdiend hebben!
  De truuk zit namelijk in een prachtig ministerie in Den Haag die niet weten waar ze de miljarden euro’s neer moeten smijten. (psssst, ontwikkelingssamenwerking..) En niet verder vertellen.
  Denk er eens over na.

 • Theo

  @Andreas
  Je zit geheel op mijn lijn met die kachels.
  Ik hoop dat die vaten stapelbaar zijn anders wordt het wel een heel duur transport.
  Je ben zelf slim genoeg vertel het aan veel mensen en misschien kun je het koppelen met een ander transport b.v.Ik zie onze oude bussen rijden in Cuba.
  Wanneer zo iets ook naar Timor gaat is er misschien iets te regelen.
  Ik zeg zo maar wat.
  Ik heb er vertrouwe in dat het goed kom.
  gr.Theo

 • Andreas

  De heraut
  Nee, nog niet. Ik zit wel te kijken naar hun site. En nu heb ik ook contact met een buro dat subsidies aanvraagt. We komen er wel maar ik ben goed in stom werken en nadenken over technische problemen. Schrijven en praten met ambtenaren gaat mij niet zo goed af. Ik moet er echt voor in de stemming zijn. En tot op heden ben ik dat niet vaak. :) . Maar het gaat ook vaak direct om enorme bedragen die je zelf mee moet brengen. En ja, die heb ik nu eenmaal niet.
  Dan moet ik mijn PM verkopen en dat is ook niet leuk voor mijn medebloggers want dan dondert de prijs gelijk in elkaar. :)

 • temp242
 • Nico

  Een verhaal waar wel wat in zit ,want de mens is gemiddeld rotter dan de bekende peer en heeft graag een systeem wat te manipuleren valt:
  Lessen van Ludwig

  “Het belang van een goudgedekte munt is dat de koopkracht van zo’n munt niet beinvloed kan worden door de op een bepaald moment aan de macht zijnde politieke zienswijzen of heersende opvattingen. Het koppelen van de waarde van geld aan goud werpt een dam op tegen elke politieke opvatting die door monetaire maatregelen een bepaalde sociale groep wil bevoordelen ten koste van een andere sociale groep. Goud betekent vrijheid. Het is daarom dat Lenin, Mussolini en Hitler het bezit van prive goud verboden.

  Goud en vrede zijn onherroepelijk met elkaar verbonden…………………………….
  de rest lees je hier:
  http://zilverpaul.nl/?p=473

 • De Heraut

  Al een babbeltje bij de EVD gemaakt, Andreas?

  http://www.agentschapnl.nl/divisie/over-nl-evd-internationaal

 • Andreas

  Theo
  Houtkachel of goud? Wat denk je van en + en. Mensen maken het vaak zo moeilijk. Eerst hebben ze niks en de volgende stap is direct een peperdure hout-cv. Waar gaat het nu om? Als de pleuris uitbreekt wil je warm zitten en iets op kunnen warmen. Nou, dat kan met een eenvoudige houtkachel. Beter is een speksteenkachel maar die zijn er al vanaf 500 euro. En hout kun je overal vinden. Pallets op ieder industrieterrein. Het gaat meer om vindingrijkheid en het loslaten van wat gewoon is als om werkelijke moeilijkheden.

  Simpel als ik ben zie ik het zo: na een maand alleen op een onbewoond eiland is iedere vrouw harstikke aantrekkelijk en na 1 dag kou lijden is iedere houtkachel perfect geschikt. Wat nou kleur of vorm? Wat kan mij dat nou schelen? Koop je nou een kachel om te showen of om het warm te hebben? Voor showen moet je dus geld hebben. En dan kan de keus weleens worden. Trek ik mij iets aan van wat mensen vinden of zit ik warm? Laat mij maar warm zitten.
  Gr Andreas

 • Andreas

  Beste theo
  Ja, hoe gaat het met mijn graantanks? Wel goed op zich. Ik heb er ongeveer honderd bijna klaar en die moeten op transport naar Timor. Daar gaan ze in een testprogramma van IFAD. En daarnaast hebben wij contact met iemand uit Oeganda. Dus nu zit ik ermee waar hoeveel tanks heen gaan. Een optie is twee testprogramma’s. Maar ik ben nu aan het sparen voor de transportkosten. Die liegen er niet om. Maar ik heb vaker in mijn leven armoe gekend. Ook toen moest alles wijken voor mijn zienswijze. Tot op heden zat ik er niet naast. Met heel veel moeite lukte het toch. Maar nu heb ik eigenlijk behoefte aan iemand die weet hoe internatinaal zakendoen werkt. Wat zijn de valkuilen? Eigenlijk is er iets geks aan de hand. We hebben eigenlijk alle problemen die nu er zo toe doen. Dus voedselbehoud, pesticiden en werkgelegenheid een oplossing geboden. Maar toch staan we alleen. Gebrek aan kontakten zullen we maar zeggen. Maar lukken gaat het ons. Maar het is wel frustrerend dat voor een zelfbevredigingspoef subsidie gegeven wordt en dat ik mijn tanks allemaal zelf betalen moet.
  Des te zoeter zal de overwinning smaken zullen we maar zeggen.
  Met vriendelijke groeten
  Andreas

 • Theo

  @Andreas
  Hoe gaat het met je tanks voor op slag van graan?
  Ben nog steeds benieuwd.

  http://www.vrijspreker.nl/wp/2012/12/goud-of-hout/

  Boven staande link heb ik hier maar even opgezet.
  Deze man vroeg zich af wat beter was een beetje goud of een houtkachel.
  Hij stuurde later nog een foto welke hij wilde kopen

  Mensen beginnen toch wat door te krijgen.(al gaat het langzaam)
  Ik heb hem nog wat tips gegeven welke ed.
  Je moet je hout wel goedkoop in handen kunnen krijgen en niet vies zijn van werken.
  vr.gr.Theo

 • Andreas

  FIAT wil CHRYSLER helemaal inlijven. Dus het ene concern in een failliet land wil een concern in een ander failliet land overnemen. En de topman is nog vastberaden ook. Ja, stom en dom vasthouden aan een verkeerde mening is nu net de oorzaak van de crisis. Het is toch wat.
  FIAT kan beter bakfietsen gaan bouwen. En de lullo die zo vastberaden is gaat binnen enkele jaren weg met tig miljoen.

 • Andreas

  Op beursbox staat nu een mooie vraag. Wat is nu goedkoper als in 1980? Ja, dat is zilver. Maar ook mijn televisie van 1.80m. Maar wat is dan nu goedkoper als in 1780? Nou, verzin het is.
  BLOEMBOLLEN.

  Ik waardeer die opmonterende suggesties allemaal wel maar ben ook realistisch. Het zit best wel goed met PM maar het kan nog een mooi tijdje duren. Teveel argumenten waarom we zo goed zitten met PM gaan lijken op verkooppraatjes. En dan moet ik altijd weer denken aan mijn eerste auto. Verkocht aan een jongeling die alleen naar de verstralers keek.
  Ik volg de hele discussie nu bijna twee jaar en geloof dat je een goede wijn ook teveel krans kunt geven.

  Dusssssss, ja, PM is betrouwbaar en goed maar je hoeft het ook niet alle dagen van de daken te schreewen.

 • Cinelux

  Silvester : Inderdaad, volgens de zogenaamde ” kenners” van de markt zoals Turk,Sprott etc. waren de koop kansen allang over geweest, en had G/Z skyhigh gestaan.

  Je kan beter naar Rogers,Faber of Prechter luisteren, die hebben een wat realistischer beeld.

 • Lamberto

  OBL-Rien # 13

  U Schrijft: “Het zoveelste bewijs dat de USA snel op een 3de wereld dictatuur afgaat”.

  Dit kan wel eens sneller plaats gaan vinden dan we denken.

  http://www.youtube.com/watch?v=c1YsjlSVB4I

 • Silvester
 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  @Pietje

  ” De bodemschatten kunnen volgens de onderzoekers beschouwd worden als een nationale reserve en daarom zou de belastingbetaler ook moeten profiteren van de opbrengst van deze mijnen.”

  Het zoveelste bewijs dat de USA snel op een 3de wereld dictatuur afgaat.
  (Want natuurlijk zal de belasting betaler deze 12,5% extra belasting betalen…)

 • Theo

  Inflatie is overal, niet alleen in het geld

  http://www.vrijspreker.nl/wp/2012/12/inflatie-is-overal-niet-alleen-in-het-geld/

  Goed om te lezen en daarna het filmpje van Peter schiff te zien.
  vr.gr.

 • http://zilverpaul.nl pietje

  Als je belegt in Amerikaanse mijnbouwbedrijven dan kan je die het best nu van de hand doen en wel om de volgende reden:
  Een rapport van de Amerikaanse overheid concludeert dat de staat meer inkomsten kan binnenhalen door extra belasting te heffen op mijnen die goud en andere waardevolle metalen uit de grond halen. De bodemschatten kunnen volgens de onderzoekers beschouwd worden als een nationale reserve en daarom zou de belastingbetaler ook moeten profiteren van de opbrengst van deze mijnen. Een belasting van 12,5% op de winning van waardevolle metalen zou de schatkist honderden miljoenen per jaar kunnen opleveren.

 • Stafke

  ‘nooit geen waar’… Slechte Belgische uitdrukking. Geen dubbele ontkenning maar eerder nadruk leggen. Ik bedoel:’ de immo sector ontkent de cijfers en het is geen waar…’

 • Stafke

  Ja gerard, juist. We gaan de 2008 toer op zeker? Eerst n klap naar beneden. Koopkansen dus.
  Hier bij ons in B ook al veel berichten id pers dat specialisten en banken zware prijsdaling id huizenmarkt verwachten.
  Uiteraard sust en nuanceert de immo sector. Het is nooit geen waar en ‘jamaar…’
  Toen de prijzen stegen hoorden we de immo sector niks nuanceren.

 • Gerard

  @Stafke
  Ben je snel klaar.
  QE,s zit ingecalculeerd. Ieder snapt al dat het permanent is.
  Beurzen en G Z hebben een neerwaartse druk ivm fiscall cliff.
  G en Z hebben daarnaast te maken met het veilige geld. Als de economie daalt, heeft dat een deflatoire tendens omdat de vraag naar geld daalt. Dat is veilig voor geld.

 • Q&Q
 • Stafke

  Misschien ideetje voor volgend artikel: QE’s maken geen enkele indruk meer op EM.

 • Bobbie

  @Koperprijs

  Hoe weet je dat van de mandjes vol edelmetaal futures? En is dat elke maand zo?
  Alvast bedankt!

 • Snel

  Het is mineur in zilverland. Gisteravond mijn papier verkocht.
  Topactie bleek vanmiddag.
  Dus weer gekocht vanmiddag. Dat is minder.

 • René

  Oeff, wat is het hier stil!

 • Silvester

  Ja inderdaad, nu toch maar wat meer zilver, en dan wel Junkzilver.
  Heb vorige week wat goud verkocht, dus ik zit er niet echt mee.

 • http://www.koperprijs.eu/ Koperprijs

  En daar komen de mandjes vol met edelmetaal futures weer aan.
  Vorig jaar sloot het ook laag, om gelijk in januari weer omhoog te knallen, dus rustig wachten op een mooie instap.