Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

“Vraag naar zilver voor industriele toepassingen zal toppunt bereiken in 2014” aldus GFMS

06-12-2012 Bas

http://www.advantix.co.uk/img/global/logos/gfms.png

In de zilvermarkt wordt vaak voornamelijk gesproken over de vraag naar zilver als beleggingsobject. Echter wordt ruim de helft van de jaarlijkse zilverproductie aangewend voor industriële toepassingen, waarmee dit deel van de vraagzijde niet uitgevlakt mag worden. In 2011 was de industriële vraag naar zilver voornamelijk sterk in de eerste drie kwartalen, zo blijkt uit de cijfers van het GFMS. Aan het eind van het jaar nam de vraag uit de industrie sterk af. Volgens een rapportage van Thomas Reuters (GFMS) is er sprake van een daling en een verwacht herstel van de cyclus waarin de industriële vraag een nieuw hoogtepunt bereikt in 2014.

De vraag naar zilver vanuit de fotografie, in 200 nog goed voor meer dan 1/3 van de industriële vraag, is afgenomen tot slechts 13% in 2011. Daar staat tegenover dat er steeds meer nieuwe toepassingen voor zilver bijkomen, waardoor de totale vraag naar zilver wel hoog blijft.

Na het barsten van de dotcom bubbel, in 2001, was er nog sprake van een forse afname van zilver voor industriële toepassingen. Volgens de GFMS is er in de jaren daarna sprake geweest van een geleidelijk herstel. Dat leidde tot een record in 2010 toen er voor 499.6 miljoen ounces zilver werd verbruikt (tegen 383 miljoen troy ounces anno 2001).

Uit het onderzoek blijkt dat de omstandigheden van vandaag in een zekere mate te vergelijken zijn met de situatie rond 2009, vlak voor de sterke toename naar de vraag naar zilver vanuit de industrie. Zo is er een aanzienlijk verslechte marktsituatie door de toegenomen onzekerheid in de Eurozonde, de fiscal cliff in Amerika en de trage economische groei in belangrijke emerging markets.

Naar schatting van het GFMS zal de vraag naar zilver in de industrie tot aan 2014 stijgen met ongeveer 6%, wat tot als gevolg zal hebben een totale vraag naar zilver uit de industrie van 511,6 miljoen troy ounce. Eén van de meest belangrijke factoren bij deze verwachte toename is het gebruik van zilver in ethyleenoxide.  De productie van elektrische auto’s zal naar verwachting tevens toenemen, ook hier wordt veel gebruik gemaakt van zilver.

Voornamelijk in opkomende markten als India en China is sprake van een sterke toename van de vraag naar zilver. Met een totaal van ongeveer 57% van de totale vraag naar zilver, verwacht in 2014, zal dit in de geschiedenis van de 25 jaar data van het GFMS een nieuwe hoogtepunt zijn. Daarmee is de vraag naar zilver voor industriele toepassingen groter dan alle andere doeleinden voor zilver, waaronder munten, juwelen en fotografie.

Disclaimer: Artikelen geplaatst door Bas zijn niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 • http://www.zilverenlach.nl/zilver_nu_kopen.htm Zilver Stijgt

  Ian Williams, investeringsanalist van Charteris Treasury, voorspelt een stijging van 500% tot eind 2015.

 • Nico

  Jullie
  Alles heeft met vertrouwen te maken in het leven,maar aan de basis van de crisis ligt de torenhoge schuld,en dat was in 1984 nog niet aan de hand,en dat is waar Ewald op doelt,dit is een crisis van een zwaarder caliber met het venijn in de staart.

 • Jullie

  @ Nico :

  Deze crisis is weldegenlijk een vertrouwenscrisis, en deze vertrouwenscrisis zal net zolang door blijven gaan totdat het misbruik in het vertrouwen stopt.

  Want dat is wat er gebeurd, de ECB claimt goed voor het geld te zorgen, ze claimen alles ‘stabiel’ te houden, dat terwijl er honderden miljarden uit het niets gecreërd worden.
  Die honderden miljarden gaan vroeg of laat op de markt komen, dat zorgt (is) inflatie, de devaluatie van geld.

  DAT is het vertrouwen waar MISBRUIK van wordt gemaakt.

  Echter zal je DNB nooit horen over het MISBRUIK van het vertrouwen.

  De mensen zullen dus steeds meer wantrouwen krijgen naar de ‘elite’s’ , en dat dat wantrouwen toeneemt is helemaal terecht.

  DNB heeft gelijk als ze zeggen dat het een vertrouwens crisis is.
  Echter is de misbruik-van-het-vertrouwen-crisis een stuk groter, en tevens de oorzaak.

  Dat is waarom wij PM’s kopen, we vertrouwen de euro niet meer, omdat we voor de gek gehouden worden. Er word misbruik van ons gemaakt als we euro’s bezitten.
  Dus, dumpen die euro’s, ze zijn niet te vertrouwen.

 • greetjes

  goed stuk, ik denk dat ik zijn boek maar eens ga bestellen

  http://www.elsevier.nl/web/Artikel/357169/Robert-Nozick-belasting-als-legale-roof.htm

 • Nico

  Het mooiste sprookje komt van De Nederlandsche Bank

  December is sprookjesmaand. Sinterklaas, Zwarte Piet, Kerstman, rendieren, We weten dat het flauwekul is, maar zijn voor de gezelligheid bereid ons ongeloof op te schorten. Het zullen de korte dagen, lange nachten, vele lichtjes en lage temperaturen zijn.

  Het mooiste sprookje komt van De Nederlandsche Bank. Maandag presenteerde DNB een rapport dat een somber beeld van de Nederlandse economie schetst. Een procent krimp dit jaar, 0,6 procent volgend jaar en lichte groei in 2014: veel slechter dan de ramingen waarop de regeringsverklaring van eind oktober was gebaseerd. En dus leidend tot hogere begrotingstekorten dan de drie procent die Brussel wil zien. Tot zover weinig nieuws.

  Sprookjesachtig wordt het op pagina 16. Onder het kopje ‘Alternatieve scenario’s voor de binnenlandse economie’ stelt DNB dat het consumentenvertrouwen snel kan herstellen. Dat ‘vertaalt zich in meer consumptie, meer woningtransacties en in stabiele huizenprijzen in 2014’. ‘Daarnaast ontstaat er meer animo voor nieuwbouwwoningen, waardoor het aantal aangevraagde en verleende bouwvergunningen stijgt. Ten slotte verbetert ook de stemming in het bedrijfsleven, waarbij het negatieve producentenvertrouwen omslaat naar het langjarige gemiddelde, wat zich vertaalt in hogere bedrijfsinvesteringen.’

  Daarbij zijn twee prachtige grafiekjes geplakt van consumentenvertrouwen en uitgegeven bouwvergunningen, die vanaf 2008 in somber blauw alleen maar dalen en plotseling, vanaf 2012, in vrolijk geel een huppeltje omhoog maken. Kortom: eind goed, al goed.

  DNB gelooft kennelijk in het sprookje dat deze crisis een vertrouwenscrisis is. Krimp komt doordat wij niets uitgeven. Dat komt doordat de politiek geen duidelijkheid biedt. Waardoor wij uit voorzorg oppotten en afbetalen in plaats van besteden. Ergo: politieke daadkracht en duidelijkheid, en alles komt goed. Gelul natuurlijk. Met vertrouwen heeft de recessie niets te maken. Met een rovende staat die ons via hogere belastingen en lastenverzwaringen laat bloeden voor zijn bancaire steun des te meer.

  Hilarisch wordt het als DNB speculeert over wat zo’n vertrouwensomslag teweeg kan brengen: als vakbeweging en werkgevers een nieuw ‘Akkoord van Wassenaar’ sluiten, zou net als in 1984 het tij snel kunnen keren.

  Weten ze aan het Westeinde dan nog niet dat het poldermodel naar de verdommenis is? Hebben ze niet in de gaten dat deze recessie Europabreed is? Snappen ze nog steeds niet dat dit een ontschuldingscrisis is en niet zomaar een laagconjunctureel dipje? En dat elke vergelijking met 1984 dus mank gaat? Radeloos zijn ze.

  (Ewald Engelen)

 • Jullie

  Schijnt een goede film te zijn, met enkele knipogen naar het monetaire systeem.

  http://1337x.org/torrent/442228/0/

  *is nu aan het downloaden*

 • Lamberto

  Hoe is het toch mogelijk dat een land waar het goud, diamanten en vele mineralen bij wijze van spreken met een schop uit de berm van de vervallen straten kan worden opgeschept, toch tot de armste van de wereld behoord.
  Wie heeft er belang bij dat de inwoners van dit land die eigenlijk allemaal miljardair zijn, tot de bedelstaf worden veroordeeld.

  http://www.youtube.com/watch?v=-Z_58PNT92I&list=UUTbpVqslHmBuSXeAvtpl4VA&index=1

 • Lolbroek

  @Bobbie

  Hey gast vergeet niet dat ik hier de lolbroek ben. Laat het maken van grappen maar aan mij over haha.

  Als de crisis over is? Je denkt dat wanneer we even afwachten de crisis vanzelf overwaait? Verdampen onze schulden? Geen 1 land, ook Nederland niet, kan haar schulden terugbetalen. Die zijn veel te groot. Zelf met alle bezuinigingen de Nederland wil doorvoeren zal de staatsschuld toenemen (80 miljoen per dag).

  Over Griekenland horen we het nu al: er wordt al gesproken over het kwijtschelden van schulden. Geloof mij maar: vele landen zullen volgen (Spanje, Italie met 2000 miljard schuld, Ierland etc. etc.). En raad eens wie de bezitters zijn van al dat schuldpapier?? Ehh voor een groot gedeelte onze pensioenfondsen?

  De generatie na de babyboomers kan fluiten naar haar pensioen alleen we weten het nog niet. Alles zal eindigen in een grote klap met een totaal verlies in vertrouwen in fiat geld. Er komt een reset met een nieuw financieel systeem. Het ligt voor de hand, omdat men papiergeld niet meer vertrouwt, dat goud hier zeker een rol in gaat spelen.

  Goud heeft dus zeker nog een rol in de toekomst en zal alleen nog maar groter worden.

 • Andreas

  Bobbie
  Kun jij mij zeggen wat normale prijzen zijn? Als er een verhouding of balans is tussen PM prijzen en geldhoeveelheid zijn dit volgens mij normale prijzen. En de echte crisis moet nog beginnen.
  Je wilt de huidige toestand in Noord-Europa toch geen crisis noemen? Het valt mij juist op dat de grafiek van PM prijzen nog helemaal geen steile lijn is. Dus is er mijns inziens ook nog geen sprake van abnormale prijzen of bubblevorming.
  Mvg

 • Edwin

  Over 8 jaar dus…

 • Bobbie

  @Ethan

  Als de overspannen goudmark over is en de crisis. Dan stappen alle beleggers en speculanten weer uit goud en zakt het goud tot normale prijzen.

 • Bobbie

  @Andreas

  Als de overspannen goudmark over is en de crisis. Dan stappen alle beleggers en speculanten weer uit goud en zakt het goud tot normale prijzen.

 • Andreas

  Sebassol
  Wat is dit nu voor vraag? Bijna iedereen hier heeft gekocht en tijdelijk de prijzen in elkaar zien klappen. Dus allemaal hadden we een tijdelijk verlies. Maar PM koop je niet voor tijdelijk. PM koop je voor de lange termijn. PM koop je voor bescherming tegen het gedraai en gekonkel van onze ,lijders,. Jaaaahaa, jij denkt dat ik niet spellen kan. Maar ik kan de wereldpolitiek alleen omschrijven als teringlijders, pleurislijders enz enz.
  Dus het perfecte moment kun je alleen achteraf aan de hand van grafieken bepalen. En derhalve met spijt concluderen dat je te laat bent ingestapt. Mijn advies: kopen en wegleggen. En dan ondanks prijsdalingingen een gevoel van rust hebben in de overtuiging de juiste beslissing te hebben genomen.
  Wanneer is nu het juiste moment? Ja, als we dat wisten waren we allemaal schathemeltjerijk.
  Mvg

 • Sebassol

  Mijn broertje wil ook graag goud gaan kopen, hij vraagt zich ook af wanneer het ideale koopmoment daar is….

 • Ethan

  Ivm verhuizing weinig tijd om alles te volgen, maar zag opeens een paar munten die op mijn wensenlijstje staan bijna 100 euro goedkoper zijn ( gouden munt)

  Is dit een wat gunstig koopmoment? Kan mij misschien vertellen waar de steunen liggen op dit moment?

  Alvast heel erg bedankt! Als je heel weinig tijd hebt, dan merkt je helemaal hoe hard de (economische/financiele) wereld door dendert!

 • Andreas

  Gerard
  Je hebt mij weer smakelijk laten lachen. Dank hiervoor. Maar jouw ,oplossing, is niet helemaal mijn insteek. Hoewel je ongetwijfelt gelijk zult hebben. Ik weet dat er nogal wat gebeurt op dat gebied. Maar ik moet gewoon even verder zoeken.

 • Gerard

  @Andreas
  Als ik het goed begrijp dan zijn je graantanks goed verkoopbaar in ontwikkelingslanden?
  Dan zou je ze niet moeten verkopen maar “importeren” en “exporteren”.
  Zet ze op een schip in Rotterdam en verscheep ze naar Italie of zo, of Marseille, schijnt ook te kunnen onder bepaalde voorwaarden.
  Daar haal je de containers weer op met vrachtwagens. Zo heb je je eigen tanks weer terug en op papier WEL verkocht.
  Tegelijkertijd zoek je partners in Oeganda, Tumor, en andere van die bananen-republieken zonder boekhouding.
  Aan die partners verkoop je dan tanks zogenaamd, maar deelt in werkelijkheid de winst met elkaar.
  Ik ken mensen die binnen enkele jaren hier “tientallen miljoenen” mee verdiend hebben!
  De truuk zit namelijk in een prachtig ministerie in Den Haag die niet weten waar ze de miljarden euro’s neer moeten smijten. (psssst, ontwikkelingssamenwerking..) En niet verder vertellen.
  Denk er eens over na.

 • Theo

  @Andreas
  Je zit geheel op mijn lijn met die kachels.
  Ik hoop dat die vaten stapelbaar zijn anders wordt het wel een heel duur transport.
  Je ben zelf slim genoeg vertel het aan veel mensen en misschien kun je het koppelen met een ander transport b.v.Ik zie onze oude bussen rijden in Cuba.
  Wanneer zo iets ook naar Timor gaat is er misschien iets te regelen.
  Ik zeg zo maar wat.
  Ik heb er vertrouwe in dat het goed kom.
  gr.Theo

 • Andreas

  De heraut
  Nee, nog niet. Ik zit wel te kijken naar hun site. En nu heb ik ook contact met een buro dat subsidies aanvraagt. We komen er wel maar ik ben goed in stom werken en nadenken over technische problemen. Schrijven en praten met ambtenaren gaat mij niet zo goed af. Ik moet er echt voor in de stemming zijn. En tot op heden ben ik dat niet vaak. :) . Maar het gaat ook vaak direct om enorme bedragen die je zelf mee moet brengen. En ja, die heb ik nu eenmaal niet.
  Dan moet ik mijn PM verkopen en dat is ook niet leuk voor mijn medebloggers want dan dondert de prijs gelijk in elkaar. :)

 • temp242
 • Nico

  Een verhaal waar wel wat in zit ,want de mens is gemiddeld rotter dan de bekende peer en heeft graag een systeem wat te manipuleren valt:
  Lessen van Ludwig

  “Het belang van een goudgedekte munt is dat de koopkracht van zo’n munt niet beinvloed kan worden door de op een bepaald moment aan de macht zijnde politieke zienswijzen of heersende opvattingen. Het koppelen van de waarde van geld aan goud werpt een dam op tegen elke politieke opvatting die door monetaire maatregelen een bepaalde sociale groep wil bevoordelen ten koste van een andere sociale groep. Goud betekent vrijheid. Het is daarom dat Lenin, Mussolini en Hitler het bezit van prive goud verboden.

  Goud en vrede zijn onherroepelijk met elkaar verbonden…………………………….
  de rest lees je hier:
  http://zilverpaul.nl/?p=473

 • De Heraut

  Al een babbeltje bij de EVD gemaakt, Andreas?

  http://www.agentschapnl.nl/divisie/over-nl-evd-internationaal

 • Andreas

  Theo
  Houtkachel of goud? Wat denk je van en + en. Mensen maken het vaak zo moeilijk. Eerst hebben ze niks en de volgende stap is direct een peperdure hout-cv. Waar gaat het nu om? Als de pleuris uitbreekt wil je warm zitten en iets op kunnen warmen. Nou, dat kan met een eenvoudige houtkachel. Beter is een speksteenkachel maar die zijn er al vanaf 500 euro. En hout kun je overal vinden. Pallets op ieder industrieterrein. Het gaat meer om vindingrijkheid en het loslaten van wat gewoon is als om werkelijke moeilijkheden.

  Simpel als ik ben zie ik het zo: na een maand alleen op een onbewoond eiland is iedere vrouw harstikke aantrekkelijk en na 1 dag kou lijden is iedere houtkachel perfect geschikt. Wat nou kleur of vorm? Wat kan mij dat nou schelen? Koop je nou een kachel om te showen of om het warm te hebben? Voor showen moet je dus geld hebben. En dan kan de keus weleens worden. Trek ik mij iets aan van wat mensen vinden of zit ik warm? Laat mij maar warm zitten.
  Gr Andreas

 • Andreas

  Beste theo
  Ja, hoe gaat het met mijn graantanks? Wel goed op zich. Ik heb er ongeveer honderd bijna klaar en die moeten op transport naar Timor. Daar gaan ze in een testprogramma van IFAD. En daarnaast hebben wij contact met iemand uit Oeganda. Dus nu zit ik ermee waar hoeveel tanks heen gaan. Een optie is twee testprogramma’s. Maar ik ben nu aan het sparen voor de transportkosten. Die liegen er niet om. Maar ik heb vaker in mijn leven armoe gekend. Ook toen moest alles wijken voor mijn zienswijze. Tot op heden zat ik er niet naast. Met heel veel moeite lukte het toch. Maar nu heb ik eigenlijk behoefte aan iemand die weet hoe internatinaal zakendoen werkt. Wat zijn de valkuilen? Eigenlijk is er iets geks aan de hand. We hebben eigenlijk alle problemen die nu er zo toe doen. Dus voedselbehoud, pesticiden en werkgelegenheid een oplossing geboden. Maar toch staan we alleen. Gebrek aan kontakten zullen we maar zeggen. Maar lukken gaat het ons. Maar het is wel frustrerend dat voor een zelfbevredigingspoef subsidie gegeven wordt en dat ik mijn tanks allemaal zelf betalen moet.
  Des te zoeter zal de overwinning smaken zullen we maar zeggen.
  Met vriendelijke groeten
  Andreas

 • Theo

  @Andreas
  Hoe gaat het met je tanks voor op slag van graan?
  Ben nog steeds benieuwd.

  http://www.vrijspreker.nl/wp/2012/12/goud-of-hout/

  Boven staande link heb ik hier maar even opgezet.
  Deze man vroeg zich af wat beter was een beetje goud of een houtkachel.
  Hij stuurde later nog een foto welke hij wilde kopen

  Mensen beginnen toch wat door te krijgen.(al gaat het langzaam)
  Ik heb hem nog wat tips gegeven welke ed.
  Je moet je hout wel goedkoop in handen kunnen krijgen en niet vies zijn van werken.
  vr.gr.Theo

 • Andreas

  FIAT wil CHRYSLER helemaal inlijven. Dus het ene concern in een failliet land wil een concern in een ander failliet land overnemen. En de topman is nog vastberaden ook. Ja, stom en dom vasthouden aan een verkeerde mening is nu net de oorzaak van de crisis. Het is toch wat.
  FIAT kan beter bakfietsen gaan bouwen. En de lullo die zo vastberaden is gaat binnen enkele jaren weg met tig miljoen.

 • Andreas

  Op beursbox staat nu een mooie vraag. Wat is nu goedkoper als in 1980? Ja, dat is zilver. Maar ook mijn televisie van 1.80m. Maar wat is dan nu goedkoper als in 1780? Nou, verzin het is.
  BLOEMBOLLEN.

  Ik waardeer die opmonterende suggesties allemaal wel maar ben ook realistisch. Het zit best wel goed met PM maar het kan nog een mooi tijdje duren. Teveel argumenten waarom we zo goed zitten met PM gaan lijken op verkooppraatjes. En dan moet ik altijd weer denken aan mijn eerste auto. Verkocht aan een jongeling die alleen naar de verstralers keek.
  Ik volg de hele discussie nu bijna twee jaar en geloof dat je een goede wijn ook teveel krans kunt geven.

  Dusssssss, ja, PM is betrouwbaar en goed maar je hoeft het ook niet alle dagen van de daken te schreewen.

 • Cinelux

  Silvester : Inderdaad, volgens de zogenaamde ” kenners” van de markt zoals Turk,Sprott etc. waren de koop kansen allang over geweest, en had G/Z skyhigh gestaan.

  Je kan beter naar Rogers,Faber of Prechter luisteren, die hebben een wat realistischer beeld.

 • Lamberto

  OBL-Rien # 13

  U Schrijft: “Het zoveelste bewijs dat de USA snel op een 3de wereld dictatuur afgaat”.

  Dit kan wel eens sneller plaats gaan vinden dan we denken.

  http://www.youtube.com/watch?v=c1YsjlSVB4I

 • Silvester
 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  @Pietje

  ” De bodemschatten kunnen volgens de onderzoekers beschouwd worden als een nationale reserve en daarom zou de belastingbetaler ook moeten profiteren van de opbrengst van deze mijnen.”

  Het zoveelste bewijs dat de USA snel op een 3de wereld dictatuur afgaat.
  (Want natuurlijk zal de belasting betaler deze 12,5% extra belasting betalen…)

 • Theo

  Inflatie is overal, niet alleen in het geld

  http://www.vrijspreker.nl/wp/2012/12/inflatie-is-overal-niet-alleen-in-het-geld/

  Goed om te lezen en daarna het filmpje van Peter schiff te zien.
  vr.gr.

 • http://zilverpaul.nl pietje

  Als je belegt in Amerikaanse mijnbouwbedrijven dan kan je die het best nu van de hand doen en wel om de volgende reden:
  Een rapport van de Amerikaanse overheid concludeert dat de staat meer inkomsten kan binnenhalen door extra belasting te heffen op mijnen die goud en andere waardevolle metalen uit de grond halen. De bodemschatten kunnen volgens de onderzoekers beschouwd worden als een nationale reserve en daarom zou de belastingbetaler ook moeten profiteren van de opbrengst van deze mijnen. Een belasting van 12,5% op de winning van waardevolle metalen zou de schatkist honderden miljoenen per jaar kunnen opleveren.

 • Stafke

  ‘nooit geen waar’… Slechte Belgische uitdrukking. Geen dubbele ontkenning maar eerder nadruk leggen. Ik bedoel:’ de immo sector ontkent de cijfers en het is geen waar…’

 • Stafke

  Ja gerard, juist. We gaan de 2008 toer op zeker? Eerst n klap naar beneden. Koopkansen dus.
  Hier bij ons in B ook al veel berichten id pers dat specialisten en banken zware prijsdaling id huizenmarkt verwachten.
  Uiteraard sust en nuanceert de immo sector. Het is nooit geen waar en ‘jamaar…’
  Toen de prijzen stegen hoorden we de immo sector niks nuanceren.

 • Gerard

  @Stafke
  Ben je snel klaar.
  QE,s zit ingecalculeerd. Ieder snapt al dat het permanent is.
  Beurzen en G Z hebben een neerwaartse druk ivm fiscall cliff.
  G en Z hebben daarnaast te maken met het veilige geld. Als de economie daalt, heeft dat een deflatoire tendens omdat de vraag naar geld daalt. Dat is veilig voor geld.

 • Q&Q
 • Stafke

  Misschien ideetje voor volgend artikel: QE’s maken geen enkele indruk meer op EM.

 • Bobbie

  @Koperprijs

  Hoe weet je dat van de mandjes vol edelmetaal futures? En is dat elke maand zo?
  Alvast bedankt!

 • Snel

  Het is mineur in zilverland. Gisteravond mijn papier verkocht.
  Topactie bleek vanmiddag.
  Dus weer gekocht vanmiddag. Dat is minder.

 • René

  Oeff, wat is het hier stil!

 • Silvester

  Ja inderdaad, nu toch maar wat meer zilver, en dan wel Junkzilver.
  Heb vorige week wat goud verkocht, dus ik zit er niet echt mee.

 • http://www.koperprijs.eu/ Koperprijs

  En daar komen de mandjes vol met edelmetaal futures weer aan.
  Vorig jaar sloot het ook laag, om gelijk in januari weer omhoog te knallen, dus rustig wachten op een mooie instap.

 • http://zilverpaul.nl pietje

  @Snel
  Hangt af of je wat vind de genen die de code vrij geven zullen geen aanspraak maken op de op wat je vind.
  Dit zullen andere wel doen zeker om dat het om een oorlogsbuit gaat maar 10% vindersloon krijg je volgens mij altijd van het geen wat je vind.

 • http://zilverpaul.nl pietje

  @Sebassol
  Veel beleggers verwachten dat de geld verruiming in Europa en Amerika volgend jaar gewoon door gaat.
  De aandelenbeurzen zullen hier het meest van profiteren daar om stapt men uit goud en in aandelen men hoopt hier een hoger rendement mee te halen.
  Ook al heb je met goud/zilver het gelijk aan je zijde, toch blijft het ongelijk winnen.

 • Q&Q
 • Silvester

  Jongens het valt tegen dat goud en zilver zakken inplaats van stijgen, met berichten van de fed die weer geld gaat pompen in de economie.

  Het gaat niet meer zo als het hoord te gaan, goud stijgt met met de geld hoeveelheid mee.
  Gaan we crashen?

 • Snel

  @pietje

  Voor een beloning van 12000 nooit meer werken?
  U leeft nogal zuinig zeker? Is u een Zeeuw? :-)

 • Sebassol

  @Pietje

  Ik snap er werkelijk niks meer van, hoe kan met zo’n beleid goud nou niet stijgen? (staat nu bijna weer op het niveau van de start v/d dag)

 • http://zilverpaul.nl pietje

  Volgens mij zitten hier wel meer mensen op dit blog met een ander kijk op dingen.

  Ontrafel de code op de onder staande link en je hoeft nooit meer te werken.

  Een van de voorwaarden is wel : De uitleg van de gehele code moet rationeel en berijdbaar zijn, zodat deze uitleg onderbouwt waar de feitelijke bergplaats is van het goud en de diamanten.

  http://codebrekers.nl/ als je dit gelezen heb klik dan link boven op het woord documenten.

  En oordeel zelf maar of het waar is of niet.
  Maar vergeet niet dit kan net zo goed een truc zijn om mensen naar de site lokken en wereldwijde discussies te starten, of niet?

 • De Heraut
 • http://zilverpaul.nl pietje

  Federal Reserve, gaat een nieuw economisch steunprogramma opzetten, waarbij maandelijks voor 45 miljard dollar aan obligaties wordt opgekocht. Dit nieuwe programma gaat lopen naast de bestaande steunoperatie waarbij de Fed maandelijks voor 40 miljard dollar aan hypotheekleningen opkoopt.

  Goud en zilver reageerde direct op dit bericht maar konden de winst niet vast houden goud staat al weer gelijk en zen zilver nog 1% in de plus ten opzichten van de prijs voor de bekendmaking .
  In het verleden was dit wel anders meestal kon je toch een flinke winst bij schrijven als er een nieuwe QE? Werd bekent gemaakt.

  Citaat: Een centrale bank die overgaat tot het kopen van staatsobligaties begeeft zich op drijfzand. De markt zal er namelijk op anticiperen dat de centrale bank gereed blijft staan om op te treden als de ‘the last resort’ De tijd die tussen de stimuleringsmaatregelen van de Federal Reserve zit wordt alsmaar kleiner, zoals ook onderstaande grafiek van Zero Hedge laat zien. http://www.zerohedge.com/news/2012-12-12/chart-day-collapsing-half-life-unsterilized-fed-intervention Want hoe lang duurt het nog voordat de Federal Reserve permanent moet stimuleren?

 • Theo

  INTERVIEW WILLEM MIDDELKOOP

  Ik heb je de afgelopen jaren niet meer in massa media als DWDD gezien.
  Wat hoop je met het boek te bereiken?
  Heeft het je extra stimulans gegeven om nog dieper onderzoek te verrichten naar de waarde van goud?
  vr.gr.Theo

  http://www.usmarkets.nl/columns/159127-interview-willem-middelkoop.html

 • De Heraut
 • Lamberto

  “The Shock Doctrine 2009”

  Kijk, luister en trek uw conclusies betreffende de toekomst van ons allen in Europa!

  http://www.youtube.com/watch?v=7iW1SHPgUAQ

 • temp242
 • temp242

  Beste Q&Q,
  Dank voor je link.
  Gevoelens worden bevestigd door dit artikel én niet een beetje.MVG.

 • Q&Q
 • Mark

  Gerard, als je naar de shortposities kijkt valt het wel mee met de manipulatie, en als je naar de enorme stijging van goud kijkt helemaal. De koopkracht van goud is sterk toegenomen.

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  @Nico @Gerard

  Manipulatie is the name of the game.
  Vergeet investeren a la buffet.
  Tegenwoordig zijn de financiele markten voor 90% spelletjes waar otto normallverbruiker niets te zoeken heeft (maar wel middels pensioen, verzekering en hypotheek in gedwongen wordt).
  Dit zal waarschijnlijk zo blijven tot de ineenstoring van de economie. Tot de toevoer van geld dat aan otto normaal onttrokken kan worden tot nul valt.

  Dat kan nog een poosje duren. Maar de wissel is zet, we zijn nu op dat spoor. Er is geen ontkomen meer aan.

  Daarom laten mij de PM prijs variaties ook tamelijk koud. Uiteindelijk zijn alleen de grammen en kilo’s belangrijk.

 • Gerard

  @pietje
  Ik denk dat de bodemprijs van 1550 a 1600 al achterhaald is. Het lijkt nu op 1700 te liggen. We zagen steeds een felle stijging vlak onder de 1700. Hetzelfde zagen we zo lange tijd op 1600. Blijkbaar zijn er grote kopers op dat bedrag.
  Voor zilver geldt hetzelfde. De oude harde bodem van 30 ligt nu op 33. Toch mooi 10 % hoger.
  Zelf trade ik nu weer onder de bodems 1700 en 33.

 • Gerard

  @Nico
  Het is waar. Er wordt enorm gemanipuleerd.
  Maar dat werkt wel in ons voordeel op lange termijn. Daarom maak ik mij niet zo heel druk.
  Het zorgt er wel voor dat goud niet gaat bubbelen.

  Het manipuleren komt natuurlijk vanuit centrale banken. Er mag namelijk geen veilige haven zijn voor geld! Dat kan in deze situatie hyperinflatie veroorzaken. De vlucht naar vaste activa is hiermee geblokkeerd.
  Tenzij je in onroerend goed wil stappen natuurlijk.

  Al met al kabbelt goud zodoende langzaam maar zeker omhoog. Ik sta echt niet te wachten op steile pieken omhoog. Dat betekent vrijwel altijd forse dalingen. Alle parabolen crashen binnen korte tijd. Ook Apple bijvoorbeeld, ook de huizenmarkt.

 • Nico

  Goudmanipulatie geen complottheorie – Washington Times

  Na het LIBOR schandaal waaruit bleek dat de rentemarkten jarenlang door een aantal grootbanken gemanipuleerd werden, komt een vergelijkbare manipulatie van de goudmarkt steeds meer in het nieuws.

  Een columnist van de rechts-conservatieve Washington Times kan geen reguliere verklaring vinden voor de enorme verkooporders die periodiek plaatsvinden in de goudmarkt. De manipulatie is zo systematisch en overduidelijk, dat de auteur beweert dat het hier gaat om een verborgen samenwerking op grote schaal, en niet om een gerucht uit de hoek van de complottheorieën. De auteur ontkent een ‘goldbug’ te zijn, maar ziet een logische inverse correlatie tussen de waarde van goud en dat van papieren geld.

  Elke short squeeze waarbij de goudprijs flinke sprongen dreigt te maken wordt onherroepelijk omlaag geduwd door grote verkooporders op de papieren goudmarkt. De auteur ziet twee mogelijkheden, beiden duiden op een gecoördineerde vorm van marktmanipulatie. Mogelijkheid één zegt dat grote financiële partijen short in goud zitten, en zich geen hogere prijs kunnen permitteren. Mogelijkheid twee is dat een samenwerking van banken en/of centrale banken de prijs van edelmetalen systematisch laag probeert te houden om het inflatiepad als uitweg uit de huidige financiële crisis open te houden.

  In beide gevallen, aldus de auteur, gaat het om partijen die de bezittingen van een kleine groep proberen te beschermen middels handelingen die voor het grote publiek verborgen moeten blijven. Het loslaten van de goudmarkten zal, gezien de verborgen inflatie en prijzenstijgingen, leiden tot een aanzienlijk hogere prijs voor goud (en zilver). Tot slot maakt de auteur zich druk over het feit dat er kennelijk geen enkele media-aandacht is voor deze overduidelijke vorm van manipulatie, terwijl Deutsche Bank hier voor insiders zelfs een beleggingsstrategie heeft ontwikkeld die ca. 20-30% rendement moet opleveren.

  11 december 2012

 • Nico

  @Gerard
  Je hebt gelijk dat de dingen nu wat anders liggen,maar de factor mens is niet te vatten aangezien de economie voor 50% uit psychologie bestaat met voornaamste factoren hebzucht en angst,dan is het nog steeds mogelijk dat bijvoorbeeld er veel geld vanuit obligaties naar edelmetalen en goede aandelen gaat stromen bij een paniekaanval wereldwijd,soms gebeurt er iets wat je juist niet verwacht en uiteraard kan dat positief of negatief uitvallen.
  Dus zelf hou ik alle opties nog open.

 • http://zilverpaul.nl pietje

  Vandaag was de eindstand van goud in euro’s 2,7% hoger dan vorig jaar en in dollars staat goud zelf in de min 0,15%.

  De afgelopen tien jaar steeg de goudprijs jaarlijks met gemiddeld 18%.

  De voorspelingen voor goud zijn een bodemprijs van 1550 dollar per ounce maar de Bank of America verwacht dat de goudprijs eind 2014 een niveau zal bereiken van $2.400 per ounce, een stijging van 40% ten opzichte van de goudprijs op het moment van schrijven.
  Zilver doet het iets beter dan goud eindstand vandaag 5,2% hoger dan een jaar gelden in dollars 2,1%

  De voorspelingen voor zilver bodem prijs 30,50 dollar per ounce verwacht lees hier: Want een uitbraak van goud richting 2000 dollar met een ratio van 40x levert al meteen een zilverprijs van 50 dollar per ounce op, een stijging van 56 procent. En dan hebben we geen onrealistische simulaties uitgevoerd. Als we onze projectie voor goud erbij nemen – 2400 dollar – en we gaan uit van de diepste bodem bij de Goud/Zilver ratio – 32x – dan bekomen we een koersdoel voor zilver van 75 dollar per ounce!

  De vooruitzichten zien er leuk uit maar de realiteit is dat goud niet verder moet zaken anders compenseert het nog geen eens de inflatie en met zilver speel je nu quitte.

 • Lamberto

  Silverman

  Hier een video die antwoord op uw vragen geeft.
  http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2012/10/bindende_kijktip_prepper_dick.html

  Hij vergat er bij te vertellen dat zilveren en gouden munten van essentieel belang zijn op het moment dat een prepper zijn voorraden aan moet spreken.

 • http://zilverpaul.nl pietje

  IMF rapport uit 1999 legt leasing van goud door centrale banken bloot.
  Een onderzoeker die verbonden is aan de Gold Antitrust Action Comité (GATA) heeft afgelopen week de hand weten te leggen op een vertrouwelijk rapport van het IMF uit 1999. In het rapport staat beschreven hoe in totaal meer dan tachtig centrale banken hebben meegewerkt aan het ‘leasen’ van een deel van hun goudvoorraad. Op een gegeven moment werd 15% van de officiële goudreserve van de betreffende centrale banken op papier uitgeleend, met als doel de prijs omlaag te drukken.

  In het rapport lezen we het volgende over de omvang van het goud leasen: “Het aantal landen waar de overheid betrokken is bij het uitlenen van goud ligt naar schatting op meer dan tachtig. De hoeveelheid goud die te leen werd aangeboden door de betreffende centrale banken was in totaal gelijk aan ongeveer 15% van de totale goudreserve die deze centrale banken in beheer hadden. Onder de geïndustrialiseerde landen werd er verhoudingsgewijs nog meer goud uitgeleend. Was dat eind 1995 nog 33%, aan het eind van 1998 stond maar liefst 46% van de goudvoorraad van deelnemende centrale banken gereed voor leasing. Rond die tijd waren ook grote spelers als de Duitse Bundesbank en de Swiss National Bank toegetreden tot de club van centrale banken die goud uitleenden. Meer info: http://gata.org/node/12009

 • Theo

  @silverman

  http://preppers.nl/

  Ze hebben het hier niet alleen over eten.
  Daar doe je ze tekort mee.
  vr.gr.Theo

 • Q&Q

  Een rijk zakenman was op vakantie in Indië.
  Op een ochtend op het strand nam hij een terugkerende vissersboot waar.
  -Hé daar, schreeuwde hij, was het een goeie vangst ?
  De visser keek hem glimlachend aan en wees hem op enkele vissen gelegen op de grond van zijn boot: -Ja, dat is een goeie vangst.
  -Het is nog vroeg, ik stel me voor dat je nog een keer teruggaat.
  -Teruggaan ? vroeg de visser. Maar waarom ?
  -Nou ja, omdat je dan nog meer vangst zal hebben, antwoordde de zakenman, voor wie dat een logica leek.
  -Maar waarom, dat heb ik toch niet nodig ?
  -Maar als je meer hebt, kun je ook meer verkopen !
  -Maar waarom ?
  -Dan heb je meer geld.
  -Maar waarom ?
  -Dan kun je je oude wrak omruilen voor een mooie boot.
  -Maar waarom ?
  -Met een nieuwe boot zou je nog meer vis kunnen vangen.
  -Maar waarom ?
  -Nou ja, dan kun je personeel aannemen.
  -Maar waarom ?
  -Dan kunnen zij voor jou werken.
  -Maar waarom ?
  -Dan kun je rijk worden.
  -Maar waarom ?
  -Nou dan kan jij lekker uitrusten.
  De visser keek hem aan met een brede lach op zijn gezicht: -Dat is nu precies wat ik nu ga doen !

  d’après un récit de l’abbé Pierre (1912-2007)

 • silverman

  @ gerard

  ik geloof ook dat er veel wordt wijsgemaakt. er komt een nieuwe tijdperk. 21december?
  weet ik niet. ook al zou er niks gebeuren, de verborgen machten kunnen veel doen om toch mensen uit te roeien. hiervoor is het een perfecte tijd. niet hun schuld ,want 3600 jaar geleden voorspeld. en klein detail. in al de geloofsboeken wordt 2012 aangeduid als verandering. nog 10 dagen he. zoal theo het zegt.een voorbereid mens telt voor 3. gebeurt er niks kan men met al het voedsel meer mensen uitnodigen voor kerst en nieuwjaar.

 • silverman

  @theo

  bedankt voor de link. maar belanfrijk is niet alleen eten. een zeer uitgebreide voorbereiding van a tot z is nodig . niet dat ik er wakker van lig, maar ik denk toch gedeeltelijk om wat voorraad in te slaan. je hebt zelf gezien in amerika na de aarbeving. plunderingen en geen eten. en zonder stroom ben je ook niks. mensen zijn zo gewoon om alles wat invalt in je hoofd, dat we research doen op het net. stel je voor geen stroom is ook geen verbinding. ook al heb je een stroomgroep. wat mij wel zorgen baarde vorige maand was dat de belgische overheid sprak over tijdelijke stroomonderbrekingen in winter. de meeste stroom zou naar frankrijk gaan. waarom ben ik vergeten. zal er toch iets anders zijn.

 • Gerard

  @silverman
  Bangmakerij.
  Dat begreep de kerk 1500 jaar gelden al. Bang voor de duivel en hel. Het werkt wel.
  Socialisten kunnen er ook wat van. In 1972 zei de internationale dat de olie op is.
  Darna kregen we bomen zonder bladeren. Zure regen.
  Nu broeikaseffect. Grondstoffen zijn op, en ga zo maar door.
  Allemaal uit zelfverrijking.

  Niks aan de hand dus op 21 december.

 • Theo

  @silverman
  Kijk eens op
  http://preppers.nl/
  Hier ben je wel even zoet mee ;)
  Op dit forum is het moeilijk dingen terug te vinden.
  Ik zelf zoek nog wel eens na het mooie filmpje met goede muziek over goud.
  eenieder had het er toen over hier zo 1jaar terug maar ik ben het vergeten op te slaan.
  Veel pelzier bij de preppers maar blijf wel opgewekt hoor.
  Een voorbereid mensen telt voor 3 in mij geval.
  vr.gr.Theo

 • Sebassol

  Ik denk zelf dat er niet veel gaat gebeuren,
  De klimaatverandering is alleen maar bangmakerij, de aarde fluctueert al miljoenen jaren in temperaturen.

  Ik hoop wel dat er een andere denkwijze komt, dat de domme massa eens wakker wordt en gaat inzien dat ze door overheden en banken genaaid worden!

 • silverman

  ik wil niet hysterisch doen rond 21 december 2012. heb al dagen informatie verzamelt hieromtrent. van niburu tot grote rampen, stroomuitval, 5 dagen geen zonsopgang(speech van prinses japan in februari 2012 ). zelfs kernramp in europa. nu mijn vraag is aan de bloggers hier wat ze ervan vinden. ik denk dat er niet veel zal gebeuren , maar wel verspreid over langere tijden grote rampen door klimaat na 21 december.waaronder kan europa lijden?
  een tijdje geleden had andreas een tekst gexchreven wat je allemaal kon hebben in huis om langere tijd te overleven in rampen en welke hulkpmiddeleln in huis te hebben. graag meer info, want vindt deze tekst niet terug. gr

 • Gerard

  @Snel
  Met alle respekt voor Zilverpaul, maar hij kijkt “uitsluitend” naar de verhouding short en long posities.
  Het is echt heel veel meer dan dat.

 • Gerard

  @Nico
  Ik ben het niet eens met het artikel.
  De vergelijking met 2008 – 2009 gaat mank.
  In 2008 crashte de financieele markten, NIET de economie.
  Vandaar dat we een piekvormige punt kregen en hard herstelde vanaf maart 2009.

  Nu ligt de situatie totaal anders.
  De schuldencrisis werd sinds 2008 erger en erger en holt op zijn beurt de economie uit. Dit omdat de koopkracht uitgehold werd door slappe domme politici die enorme belastingverhogingen doorvoerden. Dit slaat op zijn beurt weer de economie kapot en daarmee de vraag naar grondstoffen.
  Kortom, een krachtig economisch herstel (door enorme bedragen extra te lenen) zoals in 2009 gaat gewoon niet meer gebeuren! Dit kruit is al verschoten.
  Sterker nog, het omgekeerde is nu het geval. Men dreigt te bezwijken aan die extra leningen die sinds 2009 die in de economie gepompt zijn. Een afbouw van schulden is nu veel meer aan de orde.

  Zucht, zoals zo vaak worden er weer totaal verschillende dingen met elkaar vergeleken.
  Erg jammer.

  Laat je niks wijsmaken, zilver is en blijft een grondstof. Zonder economische groei geen supersonische stijging. Bovendien is je geld veilig bij economische krimp.

  Wat overigens niks zegt over de noodzaak zilver als hedge te bezitten op je geld. Rijk ga je zeker niet worden van zilver, maar als het de huidige koopkracht van de toekomstige vrijwel zekere collapse zal vasthouden, dan heb je het heel goed gedaan.

 • Q&Q

  @Edwin

  Weet niet of de juiste afspiegeling(mogelijkheden!) voor het transport van en naar Mars aan ons gegeven is! ;)

  Zie in de linkjes hierboven geplaatst wel een zeer positief gevoel voor zilver. lol

 • Nico

  Koop goud en zilver

  Goud en zilver is altijd een koop, het hangt alleen af van de prijs die je ervoor wilt betalen. Vergeet niet dat in 2008-2009 je niet kon ontsnappen aan de “vlucht naar veiligheid” en de “angst handel”. Vlucht naar veiligheid heeft betrekking op het spreekwoordelijke refrein; “ren naar de uitgang!” mentaliteit. Deze handel dreef investeerders op de vlucht uit aandelen en grondstoffen, naar obligaties, dollars en euro’s. Wat vandaag gebeurt is opnieuw het hetzelfde scenario als toen in 2008 plaats vond.

  Toen vond ook een angsthandel plaats. Zodra de overheid meer stimuleringsuitgaven aangezwengeld, is de vrees voor inflatie opnieuw aangewakkerd, en komt de hernieuwde belangstelling voor edelmetalen weer terug. Dit was het geval in 2008, toen de prijs van goud van een niveau rond $ 750/ounce in november 2008, ging naar een top van $1.900 in 2011.

  Met de potentiële fiscale klif terugslag in de nabije toekomst, kan al snel de heropleving van beide edelmetalen worden verwacht. Alleen nu is er een blauwdruk beschikbaar uit eind 2008, dus deze keer kun je gemakkelijker profiteren van de teruggang in de prijs van goud en zilver. Waarschijnlijk zal de goudprijs dalen naar $1.550/ounce en zilver naar minder dan $30/ounce. Maar verwacht niet dat die spotprijzen lang blijven. Dus profiteer van wat geleerd werd in 2008 en koop nu deze edelmetalen goedkoper.

  De rest is ook interessant en kun je hier lezen:
  http://www.edelmetaal-info.nl/2012/12/koop-goud-en-zilver/

 • Snel

  Nog even een bijdrage van Zilverpaul.

  http://zilverpaul.nl/?p=483

  Doe ermee wat je wil.

 • Bobbie
 • Lolbroek

  @Edwin

  Ach het maakt toch helemaal niks uit wat het kost. dat is het mooie van fiat…je kunt het eindeloos bijdrukken hahahaha Wil je het in briefjes van biljard of triljard?

 • greetjes

  Peter Schiff verkoopt ook zilver!

  Junk Silver: Sale Prices on a Great Product

  “Junk silver” is one of my favorite ways to own physical precious metals. These $1000 face amount bags of US coins are hardly junk! Each bag contains 715 ounces of silver. Old dimes and quarters, from 1964 and earlier, the last year the US government minted real money. Each coin contains 90% pure silver. More importantly, it is the least expensive silver product available.
  Newly minted silver coins have average premiums of 8-10% above spot. With this sale, we’re selling junk silver for around 2½-3% over spot. A big difference!
  As Low As 89¢ Per Ounce Over Spot!
  (Our best volume discount)
  Every precious metals investor should consider putting 1 or 2 bags of these silver coins in their basement. With them, you can weather the worst economic storms. These coins are easy to use in barter transactions, have a small unit value, and are easily recognizable as US minted coins.
  If you believe, as I do, that precious metals prices will continue to climb, then consider adding silver to your portfolio. Remember, in a precious metals bull market, silver tends to rise faster than gold.

  Sincerely,
  Peter Schiff
  CEO
  Euro Pacific Precious Metals

 • temp242

  Ja, maar straks Beste Edwin, zullen ze het toch écht van Mars moeten gaan halen, als blijkt dat Fort Knox leeg blijkt te zijn.MVG.

 • Edwin

  @QQ
  Bereken eens hoeveel het kost om 1 kilo goud van Mars te halen… :-)
  Zoveel dat het waarschijnlijk nooit de moeite wordt …. Dus dit soort invloeden zijn meer theoretisch, leuk maar verder niet van belang.

 • temp242

  Beste Bobbie, omdat Goud alles doorziet.Mvg.

 • Bobbie

  Iemand een idee waarom goudprijs ineens in een paar dagen hard zakte en nu al weer terugkrabbelt?

 • temp242
 • temp242
 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  @Pietje

  Kritisch denken is kennelijk niet gewenst in de USA. Ik hoop dat je geen plannen had om naar de USA te emigreren? LOL.

 • http://zilverpaul.nl pietje

  Atheïsten riskeren vervolging.
  De fundamentalistische staat… Neen, geen islamitische staat, maar 7 staten van de Verenigde Staten hebben wetgeving die het atheïsten niet toestaat een openbaar ambt te bekleden. Daar gaat Wilders zijn bewering dat de islamitische staten enorm achterlopen… Het trieste is dat Amerika hiermee bijna gelijk op loopt met enkele islamitische landen. Ook Griekenland blijkt behoorlijk achterlijk te zijn. Turkije, Indonesië en Egypte blijken ook gevangenisstraffen te geven voor atheïstische overtuigingen.

 • Q&Q

  Heb 3 dagen filmpje van Mars hier neergezet:

  Did Nasa Find Gold On Mars!!?? Nov 4th 2012

  http://www.youtube.com/watch?v=L-W4vU_7nOI

  Volgens mij heeft er niemand naar gekeken, want als dit werkelijk zo is is het een kwestie van tijd dat zilver meer waarde heeft dan goud!?

  Er was bij mij al een voorkeur gekomen voor zilver na de berichten dat de goudvoorraad weleens veel groter zou kunnen zijn als gedacht.(voorraden china/japan achter de schermen)

  Of er nu 1 van de 2 waar is laat ik even in het midden,maar dit zou de verhoudingen duidelijk verwarren! ;)

 • greetjes

  Is dit goed nieuws? We kunnen participeren in de oprichting van een nieuwe bank; DBB De Blije Bank. Wel een interessant initiatief. Als je het ziet zitten, schrijf je dan vrijblijvend in als sympathisant.

  http://www.deblijebank.nl/

 • Ws

  @Theo,

  In Amsterdam zijn de zoutbakken op de bruggen allemaal tot de nok gevuld.
  Verder hoop ik niet voor je dat je per ongeluk naar de PM prijzen van 2007 kijkt, want daar ga je ze niet meer voor krijgen.

 • Lamberto

  We leven in een idiote wereld, maar er zijn uitwijkmogelijkheden.
  Bekijk deze video maar eens.
  Misschien iets voor die 100.000 Nederlandse huiseigenaren die onder water zijn komen te staan.

  http://www.documentairenet.nl/review/matavenero-a-magic-life-in-the-mountains/

 • Theo

  Hoop dat het dit jaar beter is het bovenstaande filmpje is al van 2007 sorry…..
  vr.gr.Theo

 • Theo

  Is het geld op bij de gemeenten of het zout ????????
  Let op de jongens hadden de Politie al op de hoogte gesteld.

  http://www.youtube.com/watch?v=UGhjGVVFjUs&feature=player_embedded

 • temp242
 • Snel

  Van Rompuy: EU wordt symbool van hoop.

  http://www.hln.be/hln/nl/3424/economische-crisis/article/detail/1546188/2012/12/09/Van-Rompuy-EU-wordt-symbool-van-hoop.dhtml?utm_source=RSSReader&utm_medium=RSS

  Maar ja, we weten allemaal wat hoop is. Toch?

  Hoop is een uitgestelde teleurstelling.

 • Ethan

  @Jos

  Misschien is het ook een gevalletje “keep your friends close but your enemies closer” vanuit het perspectief van “de elite”..

  Waar je mee verbonden bent kun je sterker sturen..

 • Jos

  De bankstatus van Bitcoin is juist een keiharde klap in het gezicht van de aluhoedjes. Ze hebben nl altijd geroepen dat “de elite” dergelijke initiatieven de kop wil indrukken. De arme drommels staan weer eens in hum hemd, maar zullen hier ongetwijfeld weer een nieuwe samenzwering in weten te vinden.

 • Lolbroek

  @Stafke

  Denk eerst eens aan waarom centrale banken nu massaal goud kopen. Dat is omdat er wereldwijd gigantische hoeveelheden digitaal geld wordt bijgedrukt, vooral dollars. Zolang dat niet stopt zullen centrale banken ook niet stoppen met massaal goud te kopen.

  De vraag die je jezelf dus moet stellen is: zal men stoppen met het massaal bijdrukken van (fiat)geld?

  Wat je ook niet moet onderschatten is het gewone volk. Op een gegeven moment zien zij ook dat papiergeld waardeloos wordt. Eigenlijk kan men het nu al zien, btw-verhoging, minder zorg voor je geld, afbraak sociale voorzieningen etc etc. Wanneer het gewone publiekin goud en zilver gaat dan zien we pas de echte waarde van edelmetalen.

  En denk erom: angst is een veel sterkere raadgever dan hebzucht

 • Stafke

  Even een gedachte:

  Als centrale banken zo massaal goud kopen, en ze stoppen daar plots mee, zal de vraag dan niet enorm dalen, en dus ook de prijs?

  Wat maakt hen nu de prijs per kilo uit en eventueel verlies in fiat waarde. Ze drukken toch datzelfde fiat.

  En dan bedenk ik erbij: als de goudprijs nu es enorm crasht, remt dit dan niet net inflatie af?
  Al dat ‘fiat’ dat dus verdampt bij een crash vd koers?

  Of zie ik t volledig verkeerd?

 • Ethan

  @Lamberto

  Tsja, de NuJij reacties zijn ook niet echt geweldig te noemen, maar als er met alles gewacht moet worden op het inzicht van de gemiddelde aardbewoner… :X

  Ik heb zelf niet de insteek dat Bitcoin de enige oplossing is en dat het goud en zilver ook zal vervangen. Ik denk dat Bitcoin en edelmetalen elkaar prima kunnen aanvullen en naast elkaar kunnen bestaan!

 • temp242
 • Lamberto

  Ethan # 37

  Aluhoedjes zullen roepen: “Daar hebben we de nieuwe wereldmunt”.

  http://financieel.infonu.nl/geld/74421-bitcoin-een-nieuwe-valutasoort.html

 • Ethan

  ” Online wisseldienst Bitcoin-Central mag zich als eerste verhandelpunt voor bitcoins in Europa een bank noemen. ”

  [..]

  “De dienst heeft in Europa het stempel Payment Services Provider, mag betaalpassen uitgeven en heeft een IBAN. ”

  http://www.nu.nl/internet/2977643/eerst-bitcoin-wisseldienst-met-bankstatus.html

  :D :D

 • http://zilverpaul.nl pietje

  Dit filmpje laat zien dat er nog zeker 5700 ton goud is op geslagen in Engeland.
  En het is vrij recent op genomen.
  http://www.businessinsider.com/this-is-what-315-billion-worth-of-gold-looks-like-2012-12

 • Gerard

  @silverman
  Gezien de aanhoudende zwakte in vraag naar grondstoffen in 2013, geloof ik niet dat zilver zo snel naar 49 gaat schieten.
  Als zilver nu eens van 33 naar 38 zou gaan in 2013, dan ben ik dik tevreden. Dan heb je 15 procent, en dat is gewoon goed in deze tijd.

 • Gerard

  @pietje
  Die Goldman Sachs doet wel vaker tegengestelde adviezen. Dat is algemeen bekend. Het verbaast mij dan ook niks.

 • temp242

  Beste Stafke, er valt veel geld te verdienen aan Angst!
  Mvg.

 • Stafke

  Ik denk vooral dat ook veel geld verdiend wordt op dalende koersen.

 • temp242

  Beste Broeder Andreas, over de rits gesproken, man man wàt een week (achter de rug).
  Mvg.

 • temp242

  Beste Broeder Andreas,
  Over Oplichters gesproken:
  Kleine gangsters overvallen een bank.
  Grote gangsters leiden een bank.
  Ik dank Karma dat het Bankcrapuul van Foertis in verdenking is gesteld.
  Volgende week gaan die onverlaten als ze nog enige Eer en Wijsheid/Moed hebben de waarheid over de policorruptici in deze vertellen, en dan barst de bom.

 • http://zilverpaul.nl pietje

  ———————DIT IS WERKELIJK ONGELOFELIJK———————————————-
  Op 5 december adviseert Goldman Sachs zijn klanten om hun goud te verkopen zie link

  http://www.businessinsider.com/goldman-calls-the-end-of-the-gold-bull-market-2012-12

  op 6 december adviseert Morgan Stanley precies het tegenovergestelde met het argument dat goud is de beste grondstof voor 2013 zie link

  http://www.businessinsider.com/morgan-stanley-gold-2012-12

 • gordijnen

  Verarmd Italië moet juwelen van oma verkopen

  http://www.telegraaf.nl/buitenland/21141341/__Italie_verkoopt_juwelen_oma__.html

  Je moet natuurlijk nog wel wat te verkopen hebben.

 • Andreas

  Tijdens de Hunt broertjes bubble verkochten vele mensen hun zilver vanwege de torenhoge prijzen. Ik lees net in de Telegraaf dat in Italie vele mensen grootmoeders juwelen verkopen uit nood. Dit in navolging van Portugal en Spanje. Ik weet niet in hoeverre al deze verkopen in vele landen gevolgen hebben voor de prijs van PM. Het blijft door de papieren handel een schimmige wereld. Ik hou vast aan de Kondratiefcyclus en geloof dat het voor ons goed gaat komen.
  Maar nog nooit in de geschiedenis was er zoveel wereldwijd gemeenschappelijk belang om de zaken te manipuleren. Maar daar komt hoe dan ook een eind aan. Ik sta dan ook achter Gerard die het goed bestudeerd heeft. Maar ook heb ik waardering voor Pietje. Hij zet je toch aan het nadenken. Dus laten we het in nette bewoordingen houden bij kritiek. Een ieder post hier uit oprechte overtuiging is mijn mening. En rode of groene duimpjes zeggen niet meer of minder of je je kunt vinden in een mening. En zijn zeker geen reden tot grove reacties.

  Temp vroeg enige tijd geleden ,,alles kits achter de rits,,. Vele rode duimpjes waren het resultaat. Nog voor die duimpjes wist ik al dat hij aan mij vroeg of alles goed ging met mij.
  Dat begrepen waarschijnlijk een aantal mensen niet. Omdat ze het gezegde niet kenden, denk ik.

 • Andreas

  Beste Silverman
  Het is allemaal de waan van de dag. Rustig afwachten. Natuurlijk lees ik ook al die onzin en fantaseer weleens. Maar ik heb ooit een boek gelezen over oplichters. Dat begon met: dat wat te mooi is om waar te zijn is meestal ook niet waar. Maar dat betekent niet dat PM geen goede investering is. Geduld, geduld en nogmaals geduld. Je kijkt toch ook niet iedere dag op je bankboekje. Ik ben allang blij als mijn koopkracht behouden blijft. Dan heb ik al veel meer als menig ander, denk ik.

 • silverman

  ik had echt verwacht dat zilver in oktober zou omhoogschieten en een hoogtepunt zal. zelfs over de 49 dollar. ik heb er geen geloof meer dat het rendement opbrengt. voor winst met je werken en niet wachten, dat wordt mijn motto nu

 • Jos

  En voor de duidelijkheid, ik heb het over het twitteraccount van Middelkoop. Ik had hem hoog zitten maar de twijfel slaat toe na het lezen van zijn tweets sinds zijn nieuwe boekje in de winkel ligt.

 • Jos

  PM koersen weer hard omhoog bij de opening in de US, net als gister. De Middelkoopjes van deze wereld zijn weer muisstil. Andersom gillen ze meteen MANIPULATIE!!

 • Joop

  @OBL-Rien
  Inderdaad geen nieuws, foutje van mij, bedankt.
  Maar wat niet is kan nog komen.
  zilver zink heeft wel zo zijn voordelen t.o.v. lithium.

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  Strange idea du jour:

  Tegenwoordig worden er robots gebruikt voor trading. Deze robots “lezen” de headlines van de MSM en reageren daarop voor mensen het kunnen. Dat levert weer een paar cent per aandeel op.

  Maar dat betekend ook dat de MSM geen echt nieuws meer kunnen brengen. Zouden ze negatief nieuws brengen, dan zouden de robots onmiddelijk de markt shorten en klapt het hele systeem in elkaar. Berichten over een mogelijke recessie zouden uitlopen op een zichzelf vervullende profetie.

  ??

 • Q&Q

  Did Nasa Find Gold On Mars!!?? Nov 4th 2012

  http://www.youtube.com/watch?v=L-W4vU_7nOI

 • http://zilverpaul.nl pietje

  De + en – zijn gewoon te manipuleren daar trek ik me weinig van aan.

  Mijn verhaal is mijn verhaal en wat men er van vind moet ieder voor zich zelf uit maken.

  De informatie en de cijfers die ik gebruik komen voor het meren deel van sites waar je voor moet betalen vandaar dat het moeilijk is voor anderen om het terug te vinden met googlen.

  Maar ik ben niet zo als Gerard die over al op antwoord vind het wel goed dat hij dat doet maar daar heb ik de tijd gewoonweg niet voor.

  Wat we ook niet weten wie er achter al die namen hier schuil gaan het kunnen ook medewerkers zijn of anderen die belang hebben bij halve waarheden.

  Het zal niemand ontgaan zijn dat de goudprijs de afgelopen weken weer wat gezakt is. Om wat voor reden dan ook. ondanks de hoge verwachtingen die gewekt werden door een nieuwe stimuleringsronde van de Federal Reserve en een blijvend lage rente maar ook de verhalen hier op dit blog.

  Goud heb je voor de langere termijn en wel om de volgende reddennen citaat:
  • Centrale banken zijn sinds 2010 netto kopers van goud en blijven nog steeds kopen tegen de huidige prijzen
  • De Amerikaanse overheid zal er de komende jaren vrijwel zeker niet in slagen het begrotingstekort van $1 biljoen te dichten. Dat geld moet bij geleend worden…
  • … en daarin wordt het steeds meer geholpen door de eigen centrale bank. Het ziet er niet naar uit dat de Federal Reserve zich ooit terug kan trekken uit de Amerikaanse obligatiemarkt. Integendeel, met een oplopende staatsschuld zal het buitenland steeds minder bereidheid tonen om staatsobligaties van Amerika te kopen
  • Centrale banken in veel andere landen (Bank of England, Bank of Japan, Swiss National Bank) voeren ook een ‘soepel’ monetair beleid waardoor er steeds meer geld in omloop komt.
  • De rente in Amerika en in Europa is uitzonderlijk laag, sparen bij een bank loont niet meer, de inflatie is vaak hoger.
  • De geldhoeveelheid groeit van naturen door een fractioneel banksysteem, waardoor het ‘sparen’ van geld voor de lange termijn (vele jaren) sowieso minder interessant is.
  • Beleggers en pensioenfondsen houden gemiddeld nog maar een fractie van hun vermogen aan in fysiek goud. Ik verwacht dat dit percentage zal toenemen.
  • Het aanbod van goud is beperkt en groeit maar met 1,5 tot 1,75 procent per jaar

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  @Joop

  Dat is “nieuws” van jan 2009.
  Is kennelijk niet gebeurdt.

 • Edwin

  @Marko
  ik zou me ook schamen met zulke taal.
  je wereld is duidelijk verdeeld in zwart/wit, goed/fout, dappper/laf etc… jammer (voor jou)

 • Joop

  Nog een interessante ontwikkeling m.b.t. industrieel gebruik van zilver
  http://blogs.computerworld.com/apple_to_pioneer_use_of_silver_zinc_battery_technology

 • rob

  Marko,

  Pietje noemt gewoon verkeerde bedragen in een posting waarin hij een ander beschuldigt hetzelfde te doen.

  Er is wel meer dan een speld tussen het verhaal van Pietje te krijgen.

 • Erik

  Gerard :
  VOL in grondstoffen zoals Middelkoop dat doet met zijn fund is helemaal niet goed.

  Dat is zijn fund, zijn specialisme. Ik ga ook niet vol in het fund van sprot of een bepaalde ETF. Ik denk dat je zijn fund meer moet zien als zijnde een spreiding binnen het gedeelte grondstoffen in je beleggingen. Dus van je 100% beleggingen bv 25% grondstoffen en daar weer een deel van in zijn fund.

 • Joop

  En weer een nieuwe industriële toepassing voor goud en zilver

  http://tweakers.net/nieuws/85972/onderzoekers-zetten-nanokubussen-in-voor-zonnecellen.html

 • Marko

  Verhaal van Pietje om 19:43 is geen speld tussen te krijgen, en toch rode duimpjes van 11 zwijgende laffe honden die de waarheid niet willen horen. Soms schaam ik mij zilverbelgger te zijn, wat een irritant, aluhoedjedragend tyfusvolk is het toch! |

 • Gerard

  Ta, dat heb je met mijnbouw. Een extreem hoog risicogebied! Dat zie je maar weer. Laat in ieder geval de grondstoffensector nooit te veel overwegen in je portfolio.
  VOL in grondstoffen zoals Middelkoop dat doet met zijn fund is helemaal niet goed.

  Het is nog maar de vraag of zilver in 2014 weer overvraagd gaat worden. Zolang de schuldafbouw aanhoud, zolang zal er moeilijk hogere vraag kunnen zijn naar grondstoffen. Maar je wil wel op de bodems kopen, en die kans is er nu wel.

  Onlangs las ik nog wilde verhalen dat zilver eind 2013 op 160 zou staan en goud op 5000. Sprott kan er ook wat van. Lariekoek.
  Goud en zilver gaat in ieder geval de inflatie volgen. Die ligt nu rond 7% a 8%. En dat zal de gemiddelde stijging zijn voor het komende jaar en misschien nog wel langer. Toch een mooi rendement, toch?

 • Gerard

  @Sebassol
  Freeport is een lastig verhaal. Insiders hebben hun aandelen verkocht. Men is bang voor afsplitsingen van bedrijfstakken. Er zijn een soort samenwerkingsverbanden met o.a. McMoran. Die dreigen uit te stappen.
  Ook Reuters doet was “giswerk” en weet het ook niet precies.

  Maar het bedrijf zelf is beresterk met veel voorraden voor vele jaren onder en boven de grond. Geen royality verplichtingen en geen grote schuld. Ze bezitten zelfs de grootste goud/kopermijn ter wereld (Indonesie) waar ze nog meer dan 15 jaar vooruit kunnen. Maar al hun projecten zijn goed.

  Het is even afwachten en het nieuws in de gaten houden. Als het allemaal met een sisser afloopt kan die 25% er weer net zo hard bijkomen. Voor 30 is het echt een superkoopje. Zelf heb ik de stoploss geraakt, maar stap onmiddelijk weer op. Als het goed komt tenminste.

 • gordijnen

  Verkoopverhaal?

  Vraag mij dan wel af, waarom er steeds meer winkels komen die goud en zilver inkopen.

  Waarom deden ze dit niet toen de prijs nog erg laag was?

  Waarschijnlijk niet omdat de prijs nog verder gaat zaken of omdat het vertrouwen is toegenomen in de euro of dollar?

  Andere buitenlandse valuta is ook geen optie, ivm de extra kosten hiervan.

 • rob

  Pietje,

  Ik lees hier dat het record 487,4 miljoen ounces was in 2010 vanuit industrieele vraag. In 2011 was die vraag 486,5 miljoen ounces. Dat maakt het plaatje net weer even anders. En waar haal jij de cijfers uit 2012 vandaan?

  Zie hier:
  http://www.silverinstitute.org/site/silver-essentials/

  http://www.impactsilver.com/s/Silver.asp

 • Sebassol

  FF wat anders, weet iemand wat er met Freeport McMoran Copper aan de hand is? afgelopen dagen iets van 25% gekelderd…..

 • http://zilverpaul.nl pietje

  En voor de liefhebbers van Marc Faber en soort genoten.

  In het voorjaar van 2013 verschijnt een nieuwe documentaire over de economische crisis, getiteld “The Bubble”. In de documentaire geven verschillende experts die de crisis zagen aankomen uitleg over de oorzaken en de gevolgen van deze crisis. De documentaire stelt de vraag of de economie echt aan het herstellen is of dat er een nieuwe bubbel opgeblazen wordt. De makers hebben nu al het volledige interview met Marc Faber op Youtube gezet.

  http://thebubblefilm.com/

 • http://zilverpaul.nl pietje

  Deze had ik al geplaats maar hier nog één keer voor de genen die het nog niet hadden gelezenn.
  Op website Addogram (zie link) plaatste een bijzonder interessante infographic van de samenstelling van de wereldwijde buitenlandse reserves sinds 1999. De Amerikaanse dollar neemt nog steeds de koppositie in als wereldreservemunt. In 2012 is ongeveer 59,3% van alle buitenlandse reserves uitgedrukt in Amerikaanse dollars.

  Maar op deze infographic is ook goed te zien dat de dollar op zijn retour is als wereldreservemunt, de euro eist een steeds groter marktaandeel op. Vooral in opkomende economieën (derde cirkel) heeft de dollar snel aan terrein verloren, hoewel het nog steeds de koppositie inneemt. Tussen 1999 en 2002 was ongeveer 75% van de claims uitgedrukt in dollars, in 2012 was dat nog maar 59,3%. Tegelijkertijd ging de euro van een marktaandeel van ongeveer 15 naar 25 procent.

  http://www.addogram.com/wp-content/uploads/2012/12/reserve-currency-infographic.png

  wat ook heel duidelijk wordt is dat de dollar en euro samen 75% van de wereldwijde buitenlandse reserves uitmaken. Het lijkt mij zeer onwaarschijnlijk dat een van deze twee munten de komende jaren zal verdwijnen of in een enorme vrijen val raken.

 • http://zilverpaul.nl pietje

  Je trekt het wel uit zijn verband ik heb ook dit rapport ook gelezen en kom tot een heel andere conclusie.

  Er staat nergens in het rapport dat de vraag naar zilver voor industriële toepassingen zal zijn toppunt bereiken in 2014 wat er wel staat is het volgende:

  Door de zwakke vraag in Westerse landen is het GFMS voorzichtig met haar toekomstverwachting. In het rapport lezen we dat het GFMS verwacht dat de industriële vraag naar zilver in 2013 en 2014 weer zal aantrekken.
  En wat er wel in stond en ik totaal niet terug vind in jouw verhaal is dat GFMS er rekening mee houdt dat de procentuele vraag naar zilveren medailles en beleggingsmunten in 2014 kleiner zal zijn dan in 2011.

  De bestaande cijfers laten heel wat anders zien.
  In 2010 was er nog een nieuw record van 499.6 miljoen ounces zilver.
  In 2011 werd 481,9 miljoen ounce gebruikt in de industrie een afname van bijna 20 miljoen ounce.
  In 2012 staat de teller nu op 454,4 miljoen ounce dit is een afname van 45 miljoen ounce ten opzichten van 2010.

  Het einde van de economische crisis is nog lang niet voorbij, sterker nog het ergste moet volgens mij nog komen hier door zal de vraag naar luxe goederen nog meer afnemen en juist in deze goederen wordt veel zilver verwerkt.

  Wat ik ook nergens heb gelezen is: dat de verwachting is dat China en India in 2014 57% van al het industriële zilver gaan gebruiken deze landen verbruiken nu nog geen eens de helft. Wat ik wel las is dat Amerika nu een markt aandeel heeft van 22% en hier mee nog steeds op 1 staat.

  Het is jammer dat je niet min 5 steren kan geven wat dat had je van mij gekregen.

 • Bobbie

  Zodra zilver boven de 35 euro komt wordt het zoals altijd via zilverpapier weer omlaag gemanipuleerd. Dus is weer een leuk verkooppraatje.

 • Stafke

  I mean, is that funny or what?

 • Stafke

  Ik zal openen met een brokje humor. moet kunnen he!

  Fiscal cliff volgens mr Burns.

  http://www.youtube.com/watch?v=c91usT4P1u0&feature=youtube_gdata_player