24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

“Vraag naar zilver voor industriele toepassingen zal toppunt bereiken in 2014” aldus GFMS

http://www.advantix.co.uk/img/global/logos/gfms.png

In de zilvermarkt wordt vaak voornamelijk gesproken over de vraag naar zilver als beleggingsobject. Echter wordt ruim de helft van de jaarlijkse zilverproductie aangewend voor industriële toepassingen, waarmee dit deel van de vraagzijde niet uitgevlakt mag worden. In 2011 was de industriële vraag naar zilver voornamelijk sterk in de eerste drie kwartalen, zo blijkt uit de cijfers van het GFMS. Aan het eind van het jaar nam de vraag uit de industrie sterk af. Volgens een rapportage van Thomas Reuters (GFMS) is er sprake van een daling en een verwacht herstel van de cyclus waarin de industriële vraag een nieuw hoogtepunt bereikt in 2014.

De vraag naar zilver vanuit de fotografie, in 200 nog goed voor meer dan 1/3 van de industriële vraag, is afgenomen tot slechts 13% in 2011. Daar staat tegenover dat er steeds meer nieuwe toepassingen voor zilver bijkomen, waardoor de totale vraag naar zilver wel hoog blijft.

Na het barsten van de dotcom bubbel, in 2001, was er nog sprake van een forse afname van zilver voor industriële toepassingen. Volgens de GFMS is er in de jaren daarna sprake geweest van een geleidelijk herstel. Dat leidde tot een record in 2010 toen er voor 499.6 miljoen ounces zilver werd verbruikt (tegen 383 miljoen troy ounces anno 2001).

Uit het onderzoek blijkt dat de omstandigheden van vandaag in een zekere mate te vergelijken zijn met de situatie rond 2009, vlak voor de sterke toename naar de vraag naar zilver vanuit de industrie. Zo is er een aanzienlijk verslechte marktsituatie door de toegenomen onzekerheid in de Eurozonde, de fiscal cliff in Amerika en de trage economische groei in belangrijke emerging markets.

Naar schatting van het GFMS zal de vraag naar zilver in de industrie tot aan 2014 stijgen met ongeveer 6%, wat tot als gevolg zal hebben een totale vraag naar zilver uit de industrie van 511,6 miljoen troy ounce. Eén van de meest belangrijke factoren bij deze verwachte toename is het gebruik van zilver in ethyleenoxide.  De productie van elektrische auto’s zal naar verwachting tevens toenemen, ook hier wordt veel gebruik gemaakt van zilver.

Voornamelijk in opkomende markten als India en China is sprake van een sterke toename van de vraag naar zilver. Met een totaal van ongeveer 57% van de totale vraag naar zilver, verwacht in 2014, zal dit in de geschiedenis van de 25 jaar data van het GFMS een nieuwe hoogtepunt zijn. Daarmee is de vraag naar zilver voor industriele toepassingen groter dan alle andere doeleinden voor zilver, waaronder munten, juwelen en fotografie.

Disclaimer: Artikelen geplaatst door Bas zijn niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Bekijk ook