Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Vrij van banken

01-11-2010 Zilverpaul

Opmerkelijke ontwikkelingen doen zich voor op de zilvermarkt. Ten eerste heeft de voorman van de CFTC (Commodity Futures & Trading Commission), Bart Chilton, na een onderzoek dat twee jaar duurde publiekelijk voor een officiële commissie verklaart dat de zilvermarkt door JP-Morgan en HSBC frauduleus beïnvloed cq. gemanipuleerd wordt. Op zich is dit opzienbarend nieuws omdat de CFTC al de voorbije jaren de andere kant uit heeft gekeken. Het zou mij niet verbazen dat de kracht van deze banken nu zo (laag) wordt ingeschat, dat men het aandurft een positie tegen deze grootmachten in te nemen.

Vervolgens hebben, twee dagen na de verklaring van Chilton, enkele particulieren een rechtszaak aangespannen tegen deze banken vanwege vuil spel in de zilverhandel in zilverfutures en -opties. Dat dit geen kleine jongens zijn blijkt uit het feit dat men zich laat bijstaan door de beste advocatenkantoren met een bewezen track-record op het gebied van het aanklagen van stinkende financiële zaakjes.

Hoewel deze rechtszaken waarschijnlijk jaren gaan duren en vooral winstgevend zullen blijken voor de advocaten, is ook deze ontwikkeling tot voor kort ondenkbaar. Zelfs in de officiële media is dit nieuws terechtgekomen, wat eens te meer aangeeft dat de verhoudingen aan het veranderen zijn.

Dat de zilverprijs hier niet direct explosief op is gestegen behoeft geen verwondering. Ten eerste liepen afgelopen 26 oktober de maandelijkse opties af, waarbij de grote banken alle belang hebben om de zilverprijs te drukken. Ten tweede zijn volgende week in Amerika de Midterm verkiezingen, gevolgd door een FOMC meeting, waarin mogelijk de tweede ronde van veel geld verspillen wordt bekend gemaakt. In dit licht bezien is het opmerkelijk dat de zilver- en goudprijs zo goed zijn blijven liggen. Goud bleef boven de 1280, zilver boven de 23 en de HUI, de index voor de junior goud- en zilvermijnbouwaandelen, bleef boven de steun van 500. De optimist zal zeggen dat technisch de bodem mooi is aangestampt om na halverwege volgende week de weg naar boven te herpakken. Een andere mogelijke ontwikkeling is dat grote financiële partijen het bloed gaan ruiken van JP-Morgan en HSBC, die immers grote ongedekte zilverposities hebben. Door zowel fors zilver op te kopen en short te gaan op deze banken kunnen riante sommen worden verdiend. We gaan het zien. Een ding is zeker, we leven in interessante tijden.

Had ik in een vorige column de gestegen prijzen van allerlei grondstoffen laten zien; wordt het pas echt opmerkelijk als je deze stijgingen afzet tegen de stijging van goud en zilver afgelopen jaar.

https://www.thesilvermountain.nl/images/real-cost-of-living.jpg

Binnen Europa lopen de spanningen op doordat het verschil tussen de landen met een handelsoverschot en de zuidelijke staten met een tekort steeds groter wordt. In feite is er al geen sprake meer van één monetair Europa, want de staatsleningen uit de verschillende landen worden per land verschillend gewaardeerd. Dat wil dus mijn inziens zeggen dat de markt al weet wat de politici nog niet willen inzien, namelijk dat Europa bezig is uit elkaar te vallen. Het lijkt er op, dat eerdere berichten die mij bereikten over de vorming van een Noord-Europees munt te voorbarig zijn gebleken. Helaas, moet ik zeggen, want elk Europees land zal nu weer terugvallen op een eigen muntsoort. Aan de andere kant lijkt mij een voordeel dat elk land monetair dan ook echt weer zelfstandig wordt en vrij komt van de Europese FED, de ECB. Het lijkt mij een doodsteek voor de voorstanders van een one-world government.

Toch moet er nog heel veel gebeuren willen we echt vrij komen van de banken die ons vooralsnog in de houdgreep houden. Wil je daar meer over weten, kan ik je van harte de volgende You Tube links aanbevelen, ingezonden door lezer Roland. Hierin wordt helder het verband aangegeven tussen het geldsysteem wat gebaseerd is op schuld aan de banken en de vrijheid en autonomie die overheden en de bevolking hebben ingeleverd om aan dit voorrecht te mogen deelnemen.

1) http://www.youtube.com/watch?v=3uWCOvnOtTI
2) http://www.youtube.com/watch?v=bGTBJI1ZO6Q
3) http://www.youtube.com/watch?v=T5o6WTVFi18

Want uiteindelijk gaat het niet om goud en zilver, maar om onze vrijheid.

 • RK

  Geen probleem.
  Goed om te lezen dat je een degelijk lange termijn plan hebt en dat economische schommelingen hierop niet van invloed zijn. Waarom het mij vooral om ging is de financiële definitie van een asset. Deze levert met regelmaat altijd geld op, zolang deze dat niet doet is het een verplichting.

 • Ludo

  Bedankt voor je reply; idd. onroerend goed belasting en ook nog brandverzekering. Echter, als ik kijk naar mijn 2de woning die ik verhuur zie ik dat de kost / inkomen (via huur) – ratio 1/3 is en dit over een voldoende lange periode waarin er al eens kosten zijn geweest aan het huis in kwestie. Voldoende lange periode is in dit geval 10 jaar. Als ik dan de aankoopwaarde + renovatiekosten vergelijk met de huidige waarde (laten schatten voor successie-kwestie) stel ik vast dat het ook nog eens 2,5x zoveel waard is geworden op die periode. Of het huis de komende tijd in “fiat digits” halveert of verdubbelt in waarde laat me Siberisch koud. Ik hou het piekfijn in orde en zorg er zo voor dat mijn zoon bij de start van zijn volwassen leven al over een eigendom kan beschikken ongeacht wat hij daarmee wil aanvangen nl. zelf bewonen, verhuren of verkopen en met het geld een andere eigendom kopen.

 • RK

  Ludo, alles wat geld kost en dus niets in het laatje brengt is geen asset.
  Je zegt het zelf onderhoud – kost geld, maar vergeet je niet de onroerend goed belasting? Ohja.
  en dan na afbetaling als het huis veel waard is (onroerend goed belasting komt om de hoek kijken) verschuif je misschien naar een andere belasting schijf. Betaal je nog meer. Een huis is geen asset.
  Daarom betalen rijken nooit hun hypotheek af…
  Te vroeg aflossen levert soms een boete op. Want het huis is een asset van de bank, zij willen rente…

  Je maakt assumpties dat je huis een asset is, want dat is het niet, niet zolang het geld op brengt of heeft opgebracht. Te lezen uit jouw woorden is geen van beiden van toepassing.

  Nu jij weer.

 • Ludo

  Een huis kost geld en brengt niks op? Vreemde logica : eens je huis afbetaald is heb je idd. nog kosten van onderhoud ed. maar je hebt geen maandelijkse afbetalingen meer en moet tevens geen huur betalen m.a.w. dit zijn dus uitgaven die je niet moet doen – voor mij is een huis wel degelijk een asset

 • RK

  beetje laat… maar wil graag iets corrigeren.
  Het eerste filmpje begint de man over een financieel balans.
  Links Assets en recht Liabilities, bij assets plaats hij een huis. Dit is fout, een huis kost geld.
  En brengt maandelijks niets op. Ja de prijs kan stijgen maar dat is speculatie.
  Op de balans van de banken staan de huizen inderdaad bij de assets, want die leveren maandelijks iets op…
  Assets levern na een initieële investering (geen speculatie) maandelijks geld op.
  Goud en zilver niemands liabilities maar ook niet direct een asset.

  Maar goed, slechte start van de filmpjes.

 • RB

  Dat gaat hard met die zilverprijs. Hmm, toch maar ‘ns ernstig over denken om nog wat bij te bestellen. ;-)

 • Gerard

  Zoals ik in een eerdere discussie al eens had aangegeven:
  De echte reden voor QE2:

  http://www.express.be/business/nl/economy/de-echte-reden-voor-qe2-china-koopt-niet-langer-amerikaanse-schulden/135144.htm

 • RB

  Ik kan wel 600 miljard redenen bedenken om weer wat zilver in te slaan. Eigenlijk 600 miljard +1 na het lezen van dit artikel:

  The Coming Silver Crisis

  http://www.pakalertpress.com/2010/10/31/the-coming-silver-crisis/

 • Marc

  Heeft iemand de ontwikkelingen op dit moment al gezien?(zie tijd/datum)
  Toch wel erg heftig.
  Waar zou dat alles toch mee te maken kunnen hebben?
  Ik kan wel 600 000 000 000 redenen bedenken.

 • Nico

  De Fed drukt eventjes 600 000 000 000 dollar dus banken zullen voorlopig niet droog komen te staan.
  Goud en zilverprijs reageerden wat paniekerig vandaag, maar tegen het einde van de dag waren weer terug terug van weggeweest.

 • Gerard

  Ach, maak je niet ongerust. Er gebeurt echt niks.
  Ze weten het al 6 weken van tevoren. 1 dag van tevoren, dat is een ander verhaal.
  De centrale banken zorgen voor genoeg cash, en de limiet blijft 1200 per week. Banken lenen op tijd wat extra’s (tegen 0%) van de centrale banken.
  8 december is iedereen het alweer vergeten.
  Op 9 december storten er al een hoop mensen alweer terug.
  Op 31 december staat al dat geld alweer op de bank.
  Of ze geven het geld uit aan leuke dingen en dan staat het geld OOK weer op de bank op 31 december.

 • jeroen

  Ik neem ook het zekere voor het onzekere even voor die tijd veilig wegzetten.
  En dat mijn nood pakket extra is aangevuld is met voedsel en water
  En dan is er hoopelijk nog wat te regelen met wat zilver als je wat nodig hebt
  Ik heb het tegen familie gezegd van de situatie maar die doen niks
  maar we hebben nog een paar weken

 • RB

  @ Marc

  Ik ben er ook niet gerust op. Enkele tientallen bankrushers die de daglimiet opnemen en vervolgens is de pinautomaat leeg. Als daarna ook de tweede en derde leeg blijken te zijn, slaat de paniek al snel toe. Misschien is het wel verstandig voor 7 december de tegoeden op betaalrekeningen tijdelijk te stallen op spaarrekeningen en cash in huis te hebben.

  (En eerlijk is eerlijk, het is precies deze baat-het-niet-dan-schaadt-het-ook-niet houding die de bankrush extra momentum gaat geven.)

 • Marc

  @RB
  men kan ook tijdelijk de daglimiet verhogen naar 5000 en/of 25000 euro.
  kijk maar in de bankvoorschriften.
  en ik ben er helemaal niet gerust op.

 • RB

  @ Roland

  Thank God there’s a silver bullet. ;-)

 • Roland
 • Gerard

  Of banken echt zoveel geld verdienen in de eindfase?
  Misschien geeft deze grafiek uitkomst:
  http://www.econoshock.be/wp-content/uploads/2010/11/50-banks.png

 • RB

  Op zich ben ik niet eens zo bang voor de “bank-runners”. Nederland is geen land van revolutionairen en daar komt nog eens bij dat er een daglimiet geldt van, meen ik, 1000 euro per persoon. Dat is waarschijnlijk al genoeg om een bank te laten klappen, maar eigenlijk denk ik dat er iets anders gaat gebeuren. De media gaan hier aandacht aan besteden en op dat moment gaan veel Nederlanders toch maar het zekere voor het onzekere nemen en wat extra pinnen – voor het geval dat…

  Kortom, het kon wel eens een self fulfilling prophecy gaan worden.

 • Henk

  RB :
  Gewoon, om de banken eens een lesje te leren hoe snel ze door hun fractionele reserve heen zijn. Wat zijn hier zoal de meningen over?

  Ik heb in een eerdere reactie dit onderwerp ook al ter sprake gebracht. Wij weten allemaal hoe kwetsbaar het ponzi-fiatgeldsysteem is, maar de gewone man niet. Als daadwerkelijk enkele procenten van de bevolking aan deze oproep gehoor geven, komt de hele zaak tot stilstand. Inclusief jouw salaris en jouw bankrekening.
  Be careful what you wish for….

 • Gerard

  Roland, de filmpjes ga ik vanavond nog even kijken.
  Opmerking, de BIS is geen schakel in het systeem. De BIS is de overkoepelende organisatie van centrale banken! Zeg maar, “God” zelf!
  Alle bankregels worden daar, in Zurich, verzonnen. Ook die idiote regel van 3% liquide houden. M.A.W. van elke 100K op een spaarrekening mag 1,7 miljoen als hyphotheek uitgezet worden! Dat is pas een geldmachine! Zulke regels bepaalt de BIS.

  Dat de BIS Duitsland financierde voor WOII, was bikkelhard bewijs van. Het komt van Celente of Middelkoop of beiden, dat weet ik niet meer. Maar dat kwam zeker NIET op het NOS journaal.

  Overigens, dat de banken zo onder vuur liggen bij het publiek is zeker niet nieuw. 20er en 30er jaren was dat nog veel erger. Banken werden tot in de jaren 50 nog rechtstreeks vergeleken met de duivel.

  De meest actieve “antibanken-ridder te voet” is wel Gerald Celente:
  Bankiers spreekt hij altijd aan met “money-junks”.
  Hij zei eens, “geld moesten ze vloeibaar maken, dan kunnen ze het in de arm spuiten”.
  Huiver zelf:
  http://www.trendsresearch.com/index.htm

 • Roland

  @RB
  Hallo RB; ik denk dat het “stiekem” er al af is. Zodra het op ZeroHedge gepubliceerd is geweest, weet de halve financiële wereld het. Volgens mijn agenda moet ik toevallig op 7 Dec nog eens stevig pinnen :-) Daarvoor ook al, mochten we suc6 hebben.

 • RB

  Er duiken geluiden op van een stiekeme bankrun, gepland op 7 december a.s. Gewoon, om de banken eens een lesje te leren hoe snel ze door hun fractionele reserve heen zijn. Wat zijn hier zoal de meningen over?

 • Roland

  Ging even wat fout met de link naar “The money masters” :-(
  We proberen het opnieuw: http://www.youtube.com/watch?v=lXb-LrVkuwM

 • Roland

  @Gerard
  Gerard, hier de links naar deel 4 en 5;
  4) http://www.youtube.com/watch?v=3Va7IqJexzY
  5) http://www.youtube.com/watch?v=Iz6FzrGz410
  Alhoewel Damon in deze filmpjes niet expliciet zegt dat de 2de WW gesponsord was door de banken (BIS is ook maar weer een schakel), zegt hij wel dat de schulden terug betaald moesten worden. Over de vorm waarop gaan we maar niet in, maar het is wel een les in tot hoe ver men gaat betreffende terugvordering van schulden.
  Ik destileer uit vele verhalen, en ben gaan geloven, dat de banken al centuries uit op de totale (wereld) macht uit zijn en alles uit de kast hebben gehaald, en halen, om dit te bereiken. Uiteraard zijn er voor hun “setbacks” geweest waardoor ze weer achterop “schema” kwamen. Een lange zit, maar in mijn ogen de moeite waard is “The money Masters”. Hier de link naar deel 1 van 22 delen: http://www.youtube.com/watch?v=Iz6FzrGz410
  Regeringen, met de daaronder hangende bevolking, zijn door de jaren, door dom handelen / gebrek aan kennis / corruptie / mooi weer spelen, nu lager in de hierarchie dan banken; precies volgens het banken “plan”. Praat ik uiteraard niet over de locale bank om de hoek, maar over de grote boys: ECB, FED, BIS, IMF, JP Morgen, Goldman Sachs, DB etc. Nu zitten we in hun klem; met alle gevolgen van dien.
  Over het spekken van banken gesproken: bedrijven lenen ook geld bij de banken, betalen rente en hebben bankkosten. Deze rente en bankkosten betalen ze zelf niet maar zitten verrekend in hun producten. Dus we spekken de banken weer indirect; bijvoorbeeld via de boodschappen bij Appie.
  Gelukkig is er een groeiende groep (onderanderen Karl Denminger in jouw filmpje) die op de barricaden staan om “het verhaal” bij de “massa” bekend te maken. “Financiële educatie” heet dat met een mooi woord; iets wat op open scholen (die uiteindelijk weer betaald / gesponsord worden door de banken) in gedetailleerde vorm maar wijselijk uit het pakket wordt gelaten.
  Misschien help dit blog ook mee om mensen, die zich er nog niet zo in verdiept hebben, ook “up to speed” te brengen. Misschien voldoet de 20/80 regel ?; Als 20% het systeem door hebben……….hebben we misschien nog een kans.

 • Gerard

  @Roland, ik vond 4 en 5 niet. Maar zal wel aan mij liggen.
  Natuurlijk worden deze dingen op veel manieren uitgelegd.
  Dat banken er 100 jaar mee bezig zijn kan onmogelijk kloppen. Want…
  De teller stond op NUL in 1949. Iedere burger kreeg een nieuw tientje van de overheid, oude tientjes gingen in de kachel, goudstandaard terug, enzovoort. Dat was de start van de nieuwe ca 70jarige economische levensweg (de 4e).
  In de 50er jaren was schuld hebben een grote schande, in 1998 was je achterlijk indien je GEEN schulden had. Dat is het verschil. Dat is de normale procedure in die levensweg.
  Alleen de banken daar de schuld van geven is ook niet helemaal eerlijk. Overheden die met geld smeten en grove schulden maakte waren het populairste. En de burger zelf kon er ook wat van!
  Je bent dus niet verplicht schulden te maken om de bank te spekken. Ik heb het nooit gedaan want ik gun het de banken gewoon NIET!

  Maar goed, de teller moet nu weer op NUL:
  Dit filmpje doet velen de ogen openen:
  http://www.youtube.com/watch?v=m1VbGcaVvFM&feature=related

 • JP

  Over manipulatie besproken, Check dit artikel en de bijbehorende grafiek: http://www.zerohedge.com/article/both-sp-and-djia-return-1498-q3-dot

  Ik heb niet veel ervaring met het bestuderen of bijhouden van indices maar dat lijkt onmogelijk toevallig zoals die grafieken naast elkaar lopen…

 • Gerard

  @Roland, bedankt, ik ga zeker ook deel 4 en 5 bekijken.
  Het is niet voor niets dat Bernanke gekozen is. Hij is iemand die de 30er jaren terdege bestudeerd heeft. Dit in de hoop dat er een vreedzame of in ieder geval een andere oplossing komt dan de vreselijke K-winter van de 30-40er jaren.
  Volgens Marc Faber (en mijzelf) is dat onmogelijk. De kans dat Bernanke daarin slaagt wordt steeds kleiner. Wat dat “iets” zal zijn weten we niet. Maar dat er “iets” komt staat als een paal boven water.

 • Roland

  @Gerard
  Hallo Gerard;
  Ik zou het volkomen met je eens zijn als je de rest nog niet bekeken hebt
  De 3 You-tube filmpjes zijn de eerste 3 van een nog steeds uitbreidende series. In deel 4 en 5 komen jouw punten ter sprake. Zoek op Youtube onder “Debunking money”.
  Banken zijn al over 100 jaar bezig met hun “plan” en zullen dit niet zonder slag of stoot opgeven. Zolang de massa, of “Sheeple”, nog maar braaf Lingo spelen, naar politici luisteren en elke morgen weer (gedreven door diepe schulden) op de treadmill springen, gaat het plan van de “elite” naar wens. Gaat het wat minder “naar wens”, dan maar weer wat “Angst” de wereld in. 9/11 was een “treffer” of Saddam met z’n massa vernietigings wapens. Iran met hun atomen zijn ook zo “vreselijk”; dat ze toevallig ook nog aardig wat grondstoffen hebben is maar een “minor detail”.
  Indien “het systeem” echt vast dreigt te lopen kun je de wildste ideeën erop loslaten wat dat “iets” mag zijn. Mocht de massa zeer binnenkort nog miraculeus een illuminatie ondergaan, hebben we een kans. Misschien een “dagdroom” van mij?

 • Gerard

  Een aardig verhaal die les 1, 2, 3 van die youtube-links.
  Dit verhaal is redelijk bekend, maar dit verhaal mist iets.
  En dat is de 70 jarige cyclus waarbinnen dit afspeelt. Dit systeem loopt namelijk vast aan het einde.
  Ik ga de Kondratieff-cyclus niet uit lopen leggen hier, maar kenners zullen dit verhaal exact weten te plaatsen in deze lessen.
  Bewijs? Jazeker!

  Duitsland was begin 30er jaren zo failliet als maar kan. De munt was waardeloos geworden (Weimar) en Duitsland kon vrijwel geen grondstoffen kopen.
  Heeft ons ooit iemand verteld hoe Duitsland aan het geld kwam om die immense berg grondstoffen te financieren voor die enorme oologsmachine? Voor zulke oorlogsmachine zou Duitsland stinkend rijk geweest moeten zijn. Minstens het rijkste land ter wereld. Ze hadden geen rooie cent!

  De BIS in Zwitserland heeft dit betaald. En wel tot de laatste cent. De overkoepelende organisatie van centrale bankiers. De BIS die nog steeds bestaat en waar Nout Wellink voorzitter van is.
  En waarom deed de BIS dat? Omdat ze niet anders konden. Het systeem, HUN systeem, liep ten einde. Overigens, de Duitsers hebben zwitserland ongemoeid gelaten in ruil voor de vreselijke deal.

  Het systeem waar hij in die 3 lessen over vertelde kan wel degelijk vastlopen op het einde. Dan moet er “iets” komen waardoor dit spel weer van voren af aan kan beginnen. Dit “iets” wordt door alle banken tesamen gefinancierd. “Iets” hebben ze uiteindelijk ook voor ons in petto. We weten alleen niet wat. Maar het zal zeker in de geschiedenisboekjes komen van onze kleinkinderen.
  Maar in die geschiendenisboekjses staat zeker NIET dat de banken hierin de hoofdrol speelden.

 • wortelbea

  en weer voor een aantal belangrijke meeting gaat het zilver achteruit…
  toevallig ? of manipulatie ?

 • Nico

  @Henk
  Wat Pieter Lakeman deed t.a.v. Schurkinga, was op het randje.
  Eind juni dit jaar, lanceerde Jan Kees de Jager een voorstel om een oproep tot een ‘bankrun’ strafbaar te stellen, zowel strafrechtelijk als civielrechtelijk.
  Je mag natuurlijk nog wel altijd je mening verkondigen zoals “als ik spaartegoed zou hebben bij die-en-die bank, zou ik het er vandaag nog afhalen”, maar ook de vrije meningsuiting staat stevig onder druk; zeker wanneer de Franse actie succes heeft.

 • Roland

  Zilver Paul had het over vrijheid en Henk over wat tegenwoordig legaal en of strafbaar is.
  Gisterenavond op Halloween avond uitgekomen……..: http://www.youtube.com/watch?v=AQv-sdMCClQ&feature=player_embedded
  Dit is pas echt eens anstaanjagend !
  Misschien door de muziek een beetje aangedikt, maar de boodschap komt wel over denk ik.
  Alleen in de US? Maak eens een tripje naar de UK en ik weet zeker dat uw gehele reis op CCT-camera’s wordt vastgelegd. CCT-camera’s overal; zelfs in een hotel-lift wordt u geobserveerd.
  De circle van Vrijheid wordt steeds kleiner!
  Goud en Zilver is (helaas) maar een deel van het verhaal.

 • Frits

  Ik zou zo voor de neus weg zeggen dat het niet in het belang is van degenen die de wetten maken.

 • Henk

  Ik lees op diverse buitenlandse sites dat er een beweging gaande is om op 7 december een massale Europese bank run te organiseren, om de banksters op de knieën te dwingen. Begrijp me goed, bij deze roep ik niet op om daaraan mee te doen, omdat het in ons land mogelijk strafbaar is. Ik ben zelf geen jurist, maar als iemand mij kan uitleggen waarom het oproepen tot een legale handeling (opnemen van het eigen banktegoed) strafbaar zou kunnen zijn.