24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Waarom beleggen in zilver interessant is

Voor een groeiend aantal personen is goud een van de weinige veilige havens in onzekere tijden, dit zorgt ervoor dat goud terug is als serieuze investeringsmogelijkheid. Dit wordt veroorzaakt door de huidige financiële situatie waar de vraag is of de ontwikkelde economieën voor een periode van Japanse deflatie of juist voor een Duitse hyperinflatie staan.

Zowel het individu als de bedrijven zijn in de reeds ontwikkelde economieën  nog steeds aan het aftakelen omdat ze moeite hebben hun schulden terug te betalen en het niet lukt om geld te sparen terwijl het beschikbare krediet afneemt. Dit resulteert in een vorm van deflatie die door centrale banken en regeringen nog aan te pakken is met behulp van het bijdrukken van geld. Echter het eindresultaat van deze ingreep is onbekend, alhoewel de geschiedenis ons leert dat de centrale banken vaak falen om inflatie te voorkomen.

Tegelijkertijd zijn de opkomende economieën hun positie in de Amerikaanse dollar, Euro, Yen en Sterling aan het afbouwen en bouwen hun positie is goud juist op. China, Rusland en India zijn belangrijke kopers van edelmetalen wat ervoor heeft gezorgd dat de centrale banken voor het eerst in 20 jaar netto kopers van goud zijn. Dit nieuws heeft de interesse van de investeerder gewekt en heeft voor steun gezorgd voor de prijs van goud.

Hoewel zilver voor centrale bankiers minder interessant is, moet het zeer zeker een overweging voor investeerders en speculanten zijn. Voor meer dan 2.500 jaar, is de ratio van de zilver-goud prijs constant geweest op ongeveer 15:1. Tegen het begin van de 20e eeuw was de ratio opgelopen tot 100:1 omdat het aanbod van zilver relatief hoger werd dan het aanbod van goud. Bovendien verdween zilver ook als ruilmiddel. Zilver werd goedkoop en was er in overvloed met dank aan de grote voorraden boven de grond. Hoewel zilver niet meer werd gebruikt als ruilmiddel werd het steeds meer gebruikt in industriële toepassingen. Door de Industriële Revolutie versnelde het proces van gebruik van zilver in industriële toepassingen. De zilver-goud ratio schoof weer terug naar 15:1 in de 80-er jaren. Vandaag de dag met goud op $1200 en zilver op $18 dollar is de ratio 66:1.

Schattingen geven aan dat de totale volume van goudproductie in de geschiedenis 5,3 miljard ounce bedraagt ten opzichte van 43 miljard ounce zilver. Dit geeft een ratio van 8 staat op 1, dit suggereert dat als de prijs van goud $1200 bedraagt de prijs van zilver $150 moet zijn. Zelfs met een prijs van $600 voor goud bedraagt de prijs van zilver nog $75.

De overvloed van zilver gekoppeld aan haar lage prijs en het massale gebruik ervan resulteert in het feit dat bijna alle 43 miljard ounce is opgebruikt. Sterker nog, schattingen geven aan dat de voorraad zilver die nog boven de grond is, nog maar 1 miljard ounce bedraagt terwijl bijna alle 5,3 miljard ounce goud nog bestaat.

Zilver heeft voor een groot deel haar historische positie als investeringsmetaal verloren. Voor een lange tijd werd zilver alleen gezien als een industriële grondstof en kon het om twee redenen worden ondergewaardeerd:

  1. De perceptie dat zilver in overvloed aanwezig is
  2. Economische tegenspoed dat invloed heeft op non-edelmetalen

Hoewel zilver extreem volatiel kan zijn, kan het het zeker waard zijn om je te verdiepen in “de schaduw van goud”. Als zilver weer tot de verbeelding van de investeerders gaat spreken, net als het dertig jaar geleden deed, dan zal zilver zich bewijzen als een indrukwekkende investering.

Meer weten? Kijk in de category Beleggen in Zilver

Bekijk ook