Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Waarom beleggen in zilver interessant is

06-09-2010 Bas

Voor een groeiend aantal personen is goud een van de weinige veilige havens in onzekere tijden, dit zorgt ervoor dat goud terug is als serieuze investeringsmogelijkheid. Dit wordt veroorzaakt door de huidige financiële situatie waar de vraag is of de ontwikkelde economieën voor een periode van Japanse deflatie of juist voor een Duitse hyperinflatie staan.

Zowel het individu als de bedrijven zijn in de reeds ontwikkelde economieën  nog steeds aan het aftakelen omdat ze moeite hebben hun schulden terug te betalen en het niet lukt om geld te sparen terwijl het beschikbare krediet afneemt. Dit resulteert in een vorm van deflatie die door centrale banken en regeringen nog aan te pakken is met behulp van het bijdrukken van geld. Echter het eindresultaat van deze ingreep is onbekend, alhoewel de geschiedenis ons leert dat de centrale banken vaak falen om inflatie te voorkomen.

Tegelijkertijd zijn de opkomende economieën hun positie in de Amerikaanse dollar, Euro, Yen en Sterling aan het afbouwen en bouwen hun positie is goud juist op. China, Rusland en India zijn belangrijke kopers van edelmetalen wat ervoor heeft gezorgd dat de centrale banken voor het eerst in 20 jaar netto kopers van goud zijn. Dit nieuws heeft de interesse van de investeerder gewekt en heeft voor steun gezorgd voor de prijs van goud.

Hoewel zilver voor centrale bankiers minder interessant is, moet het zeer zeker een overweging voor investeerders en speculanten zijn. Voor meer dan 2.500 jaar, is de ratio van de zilver-goud prijs constant geweest op ongeveer 15:1. Tegen het begin van de 20e eeuw was de ratio opgelopen tot 100:1 omdat het aanbod van zilver relatief hoger werd dan het aanbod van goud. Bovendien verdween zilver ook als ruilmiddel. Zilver werd goedkoop en was er in overvloed met dank aan de grote voorraden boven de grond. Hoewel zilver niet meer werd gebruikt als ruilmiddel werd het steeds meer gebruikt in industriële toepassingen. Door de Industriële Revolutie versnelde het proces van gebruik van zilver in industriële toepassingen. De zilver-goud ratio schoof weer terug naar 15:1 in de 80-er jaren. Vandaag de dag met goud op $1200 en zilver op $18 dollar is de ratio 66:1.

Schattingen geven aan dat de totale volume van goudproductie in de geschiedenis 5,3 miljard ounce bedraagt ten opzichte van 43 miljard ounce zilver. Dit geeft een ratio van 8 staat op 1, dit suggereert dat als de prijs van goud $1200 bedraagt de prijs van zilver $150 moet zijn. Zelfs met een prijs van $600 voor goud bedraagt de prijs van zilver nog $75.

De overvloed van zilver gekoppeld aan haar lage prijs en het massale gebruik ervan resulteert in het feit dat bijna alle 43 miljard ounce is opgebruikt. Sterker nog, schattingen geven aan dat de voorraad zilver die nog boven de grond is, nog maar 1 miljard ounce bedraagt terwijl bijna alle 5,3 miljard ounce goud nog bestaat.

Zilver heeft voor een groot deel haar historische positie als investeringsmetaal verloren. Voor een lange tijd werd zilver alleen gezien als een industriële grondstof en kon het om twee redenen worden ondergewaardeerd:

 1. De perceptie dat zilver in overvloed aanwezig is
 2. Economische tegenspoed dat invloed heeft op non-edelmetalen

Hoewel zilver extreem volatiel kan zijn, kan het het zeker waard zijn om je te verdiepen in “de schaduw van goud”. Als zilver weer tot de verbeelding van de investeerders gaat spreken, net als het dertig jaar geleden deed, dan zal zilver zich bewijzen als een indrukwekkende investering.

Meer weten? Kijk in de category Beleggen in Zilver

 • http:www.goudinwisselen.nl Goud inwisselen

  ik weet het niet. ik denk dat zilver het toch niet gaat waarmaken hoor. Goud blijft de beste investering. zeker met de hoge goudprijzen die voorlopig nog wel even door blijven stijgen.

 • golden world

  @GB
  Bedankt voor je duiding hier.
  Vele zijn van deze mening, doch is het niet zo simpel hier op te anticiperen.
  Bijvoorbeeld:
  Wanneer de hyperinflatie komt, wat moet je zorgen in huis te hebben, naast je zilver en goud?
  Een geweer? Droogvoer zoals rijst, pasta? Waterzuivering? Energievoorziening? Warmte? Etc?

  Enig idee wat en waar dit te kopen?

 • Henk

  Toch zat je er met 2 euro dichterbij GB. Een (Juliana) gulden weegt 6.5 gram en bevat 72/100 zilver, dus 4.68 gram. Bij de huidige koers (500 eur/kg) is dat 2,34 eur/stuk.

 • GB

  Kleine correctie op mijn reactie. De zilverwaarde van een Nederlandse zilveren gulden was ongeveer 2 euro toen ik ze kocht. Inmiddels is diezelfde gulden ongeveer 3 euro waard.
  De tijd gaat snel. Gebruik hem wel.
  Grx.

 • GB

  Mijn gezond boerenverstand (daar valt veel onder) vertelt mij dat onze huidige dollareconomie op z’n einde loopt, evenals het amerikaanse wereldleiderschap. Helaas zullen ook de euro, de yen en alle andere valuta die er toe doen hun waarde en invloed verliezen.
  Het einde der tijden (deze tijd), een andere orde, de Maya kalender, die afhankelijk van de interpretatie, eindigd op 28-10-2011 of 21-12-2012.
  De wereld zal niet vergaan maar we zullen gaan weten en voelen dat onze fossiele brandstoffen opraken. Dat we over tien jaar niet meer zullen kunnen vliegen, dat we dan ook onze auto’s (als we ons nog auto’s kunnen permiteren) op electriciteit moeten laten lopen. Die electriciteit zal moeten worden opgewekt door zonneënergie. Daarvoor zullen we zonnepanelen op ons dak hebben die overdag onze bufferaccu’s opladen. s’Avonds pluggen we dan onze auto in aan onze bufferaccu en we kunnen de volgende dag weer rijden. Als we dan nog auto’s hebben.
  Maar we moeten ook boodschappen doen. Ons geld is niets meer waard.
  Ruilhandel.
  Ik ga voor jou op mijn land een zak aardappels oogsten (of jij mag op mijn land aardappels en groenten oogsten) als jij voor mij de was doet, het huis schoon houdt of andere wederdiensten verricht.
  In die basiseconomie is het goed om het “nieuwe” geld te hebben, waar je ook echt boodschappen mee kunt doen. Behalve grond, gebouwen en ander vastgoed zullen platina en edelstenen heel duur zijn, maar er is niemand die “geld” heeft om het te betalen.
  Wij hebben een huis met een paar hectaren grond. We hebben fysiek goud en fysiek muntzilver. Een Nederlandse zilveren gulden (72% zilver) heeft nu een zilverwaarde van ongeveer 2 euro. Stel dat daar in waarde een nul achter komt te staan. Dan is onze dollareconomie echt ten gronde en is ons papiergeld alleen nog oud papier. Dan kan ik met een paar guldens, rijksdaalders of tientjes op zak flink boodschappen gaan doen. Eenvoudig omdat degene die ik met mijn zilveren guldens betaal daar zelf ook boodschappen mee kan doen. Dat zie ik mij met een onsje goud of een paar robijnen of diamanten nog niet doen. Wie verstandig is probeert vooruit te denken en te anticiperen op de dingen die komen gaan. Een eigen huis en wat (landbouw)grond is heel verstandig. En never not nooit je hypotheek aflossen. Dat is oud geld en dus alleen maar waardeloos papier. Die hypotheek van een ton is straks met twee kilo zilver of drie ons goud betaald. Het is dus goed om een deel van je vermogen in fysiek goud en zilver te hebben. En leg het vooral niet in de kluis van die vriendelijke bank. Een derde, en zeker niet onbelangrijk punt, is om contant geld in huis (of ergens) te hebben voor de overgangssituatie naar de “nieuwe orde”. Banken zullen dicht zijn. Pinautomaten werken niet meer. De inhoud van kluizen wordt geconfisceerd (zie Argentinië).
  En verder… zorg dat je een netwerkje opbouwd van vrienden of voor mijn part totale vreemden met wie je helemaal niets hebt maar die wel dingen hebben die jij wilt en/of die dingen willen die jij hebt.
  Zorg in ieder geval goed voor jezelf en je naasten.
  Grx.

 • johan

  binnenkort staan we rond de $18. JPM trekt alle longs mee, en vele papieren-durfals zullen beteuterd achterblijven.

  Met fysiek zit je altijd goed.

 • Seppe

  Voilà, knal door de 20, er terug onder, en de rest van mijn leven en dat van mijn kinderen en kleinkinderen er (ver) boven. Volgend jaar kijken we grijnslachend terug op die 20 !

 • http://zilver.2link.be/ zilver

  en 505€/kg, is dat geen record sinds de huntbrothers?
  Ik bekijk liever de zilverprijs in euro’s

 • ill-b

  Staat nu op $19,91, ben benieuwd!

 • http://edelmetaalblog fvds

  Komt vandaag dan toch de $20 op het bord?

 • TJ

  Een tijdje terug heb ik een klein partijtje Maple Leafs aangeschaft als investering voor later. Niet lang daarna begon de zilverprijs verder te stijgen. Met spanning volg ik ieder dag de koers, het is leuk om te winnen. Toen de prijs eind juli begon te dalen was ik niet heel bang dat het te ver zou zakken. Ik heb er tot zover goed aangedaan te kopen. Als ik het geld op de bank had laten staan was het niet zo gegroeid als nu het geval is. Al moet ik natuurlijk in het achterhoofd houden dat ik voordat ik me ‘rijk’ mag rekenen eerst een koper dien te vinden voor de munten. Maar ik hecht waarde aan bovenstaand verhaal en ben overtuigd van het dilemma waarin ons economische bestel in verkeert. Het lijkt pompen of verzuipen te zijn. Mijn vertrouwen in de mens is niet zo hoog dus heb ik me verzekerd zodat, mochten het echt barre tijden worden, ik met de zilveren munten een aantal broden aan kan schaffen bij de plaatselijke bakker.

 • RB

  @ Rudolf

  Mazzel? Nee. Wel een kwestie van ouderwets Hollands sparen en geen flauwekul kopen. Natuurlijk is het niet leuk als de buren de ene na de andere auto kopen, maar wij hebben altijd geweigerd ook maar iets te lenen. Zelfs de hypotheek was ons jarenlang een doorn in het oog. Gelukkig zijn we daar nu vanaf. Met een fikse boeterente, dat wel, maar vrijheid kost nu eenmaal geld.

 • Seppe

  Ja Henk, maar met een zilveren muntje kan ik 2 pakken melk kopen, met een kilo goud alleen de volledige stal mét koeien.

 • Henk

  Ik doe geen uitspraken over hoeveelheden, maar ik adviseer iedereen om minimaal 10% van zijn ‘lange termijn vermogen’ om te zetten in fysiek edelmetaal. Hoe je dat verdeelt tussen goud en zilver laat ik aan iedereen zelf over. Het ‘nadeel’ van zilver is, dat het bij grotere bedragen veel ruimte inneemt, terwijl 1 miljoen euro in goud bij wijze van spreken minder plaats in beslag neemt dan 2 pakken melk ;-)

 • Rudolf

  Heb je mooi mazzel RB!
  Dan ben ik met m’n 100 maple leafs maar een kleintje ;)
  Ik was eigenlijk van plan om (veel) meer zilver te gaan kopen van m’n spaargeld, maar ze zijn op m’n werk al een tijdje bezig met de overname van onze buitendienstafdeling (waar ik bij zit) door een ander bedrijf in dezelfde (automatiserings)branche.

  Later bleek dat er maar een (derde)deel van mijn collega’s “mee over” gaan naar het nieuwe bedrijf. Van de rest gaan er een aantal vervroegd met pensioen met een riante vrijwillige vertrekregeling en degene die overblijven en niet van de regeling gebruik hebben gemaakt (zoals ik) word bekeken of er intern “herplaatst” kan worden en zoniet dan krijgen we alsnog de zak. Dus zit in spanning of ik mee over mag en zo m’n baan dus kan behouden. Morgen (woensdag) krijgen we het te horen! Zit zo al een aantal weken aardig in spanning :(

  Dus houd ik m’n spaargeld nog even op de bank want met m’n 45 jaar kom ik niet meer zo makkelijk aan de bak in deze tijden, Heb een nieuwbouw appartement en hypotheek en bij verkoop zal ik behoorlijk wat velies lijden dankzij de crisis.

  Maar ik moet positief blijven denken en dat het goed komt, dan kan ik alsnog mijn spaargeld voor een groot deel omzetten in zilver! :)

 • RB

  @ rob

  Dat is iets dat wij nog niet aandurven. We hebben ons huis onlangs vervroegd afbetaald, geld op de bank, wat cash thuis, een zwikje gouden Maple Leafs en 1000 zilveren Maple Leafs. Dat leek ons al met al de beste vorm van risicospreiding.

 • rob

  @ RB

  Mijn visie is om niet meer te ‘papier’ speculeren in dit onstabiele economische systeem. Daarom heb ik vrijwel mijn gehele vermogen in goud en zilver.

 • http://zilver.2link.be/ zilver

  ik ben een vrouw. Ik heb mijn eigen gewicht aan zilver, net iets meer. Maar vraag nooit aan een vrouw haar gewicht.

 • RB

  Ik weet dat je er in NL eigenlijk niet naar mag vragen, maar puur uit nieuwsgierigheid: hoeveel zilver heeft iedereen zo’n beetje gemiddeld?

  Om als eerste schaap over de dam te komen: zelf hebben we dit voorjaar 1000 zilveren Maple Leafs aangeschaft.

 • http://zilver.2link.be/ zilver

  bwa, op lange termijn zie ik olie ook wel zitten. Misschien zelfs nog meer dan zilver. Maar het maakt mijn kluis zo vuil. Probeer dat maar eens uit te kuisen.

 • New World Order

  Zilver word 100% zeker de beste investering van dit decennia! Ik lach me nu al een deuk, omdat ik het eerder weet dan de rest!

 • Henk

  Het viel mij de laatste tijd al op dat de goud/zilver ratio aan het dalen is. Van 70 een paar weken geleden tot onder de 63 nu. Zou zilver aan zijn definitieve rally omhoog begonnen zijn ?