24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Waarom fysiek goud beter presteert dan aandelen in goud

Als de keuze voor uw investering gaat tussen aandelen gerelateerd aan edelmetalen zoals mijnbedrijven of het fysieke bezit van deze edelmetalen moet u onthouden dat ze heel verschillende risico/opbrengst attributen hebben. Aandelen en edelmetalen presteren erg verschillend als de globale economie in opschudding is. Bankencrisis, triljoenen tekorten en de versnellende waardevermindering van de meeste valuta zorgt voor negatieve effecten op de aandelenmarkten. Hierdoor vluchten investeerders naar de veiligheid van fysieke edelmetalen.

Edelmetalen zijn een veilige haven gedurende turbulente tijden

De vlucht naar edelmetalen werd bevestigd gedurende de stagflatie in de jaren 70. Figuur 1 laat zien dat de aandelen van Homestake Mining, op dat moment de grootste Noord-Amerikaanse producent, met 800 procent stegen. Op hetzelfde moment steeg de waarde van goud met 1.500 procent. Hoewel het waar is dat veel jonge mijnbedrijven beter presteerden dan zowel Homestake Mining als ook goud moet niet worden vergeten dat ook veel jonge bedrijven verdwenen wat resulteerde in pijnlijke verliezen. De volatiliteit van jonge mijnbedrijven ten opzichte van de fysieke edelmetalen maakt deze bedrijven vooral een speculatieve keuze.

https://www.thesilvermountain.nl/img/goud-vs-homestake-mining.jpg

Edelmetalen presteren beter dan aandelen gedurende een financiële crisis

Terwijl aandelen in mijnbedrijven een indrukwekkend rendement kunnen opleveren gedurende een uptrend in de prijzen van edelmetalen, presteren ze niet beter gedurende een crisis zoals bijvoorbeeld de kredietcrisis in 2008. Figuur 2 laat de relatieve prestatie van de XAU mijnbouw index zien ten opzichte van goud. Als de globale economische condities achteruitgaan zoeken investeerders onvermijdelijk een veilige haven voor haar vermogen. Zoals te zien valt in figuur 2 behield goud haar waarde gedurende de opschudding in het economische systeem terwijl de financiële markten en de mijnbouw aandelen haar waarde verloor.

https://www.thesilvermountain.nl/img/goud-vs-mining-stocks.jpg

Edelmetalen bleven haar waarde houden tijdens de marktcrash van 1987, terwijl de waarde van aandelen daalde

Gedurende scherpe marktdalingen, zoals de crash in 1987 op de aandelenmarkt, hebben de aandelen in mijnbouw de neiging om te correleren met de algemene aandelenmarkt in plaats van te correleren met de prijs van edelmetalen. Figuur 3 vergelijkt de prestaties van mijnbouw aandelen, goud en de Central Fund of Canada. De aandelen daalden meer in waarde dan de Dow Jones ondanks dat de prijs in goud steeg.

https://www.thesilvermountain.nl/img/markt-crash-1987.jpg

Aandelen in de mijnbouw hebben verschillende risico’s. Behalve dat de aandelenmarkt volatiel is en dat de economische condities verslechteren zijn er andere risico’s: geopolitieke kwesties, milieu kwesties, prestatie en kwaliteit van het management, financiële armslag, levensduur van de mijn, productiekosten en exploratie succes.

Goud is geen investering

Veel investeerders beginnen met het investeren in goud zonder te beoordelen of ze een veilige haven zoeken of dat ze speculanten zijn die op zoek zijn naar grote winsten. Aandelen in mijnbouw bedrijven, en dan met name de exploderende kleine bedrijven, zijn er voor de speculanten terwijl goud bedoeld is voor bescherming van rijkdom. Fysiek goud moet niet worden gezien als een investering. Een investering wordt gedefinieerd als een bezit dat geld of kapitaal opbrengt. Goud betaalt geen dividend, inkomen of rente en moet daarom niet worden aangehouden als een investering. Als goud geen investering is, wat is het dan wel en waarom blijft het in prijs stijgen?

Goud is geld

Goud is voornamelijk een monetair bezit. Het is altijd een universeel ruilmiddel geweest over de afgelopen 3000 jaar en ondersteunde elke grote valuta tot de 20e eeuw. De reden voor de stijging in de goudprijs in de afgelopen jaren heeft weinig met het metaal zelf te maken. Het gebeurt omdat goud de beste bescherming biedt tegen economisch mismanagement en valuta destructie. In een tijdperk van toenemende valuta creatie heeft goud haar rol als geld weer opgepakt.

Het Cash component van elk portfolio

Omdat goud en andere edelmetalen op de lange termijn niet in waarde verminderen moeten deze edelmetalen de waarde verminderende cash componenten van een investeerder vervangen. Fysieke edelmetalen zijn het fundament van de edelmetalen investeringspiramide. Dit is te zien in figuur 4.

https://www.thesilvermountain.nl/img/goud-piramide.jpg

Goud is een anti-valuta

In een tijdperk waarin geld en valuta snel minder waard wordt zijn edelmetalen echt geld. Centrale banken kopen edelmetalen, hedge funds en andere institutionele beleggers kopen edelmetalen. Zelfs de grootste schuldeiser van de wereld – China – ruilt haar dollars in om goud te kunnen kopen.

When the price of gold moves, gold’s price isn’t moving; rather it is the value of the currencies in which it’s priced that is changing.

-John Tamny, economist, H.C. Wainwright Economics

De meeste portfolio’s van investeerders bestaan voor een groot gedeelte uit financiële activa gemeten in valuta. Maar weinig investeerders zijn zich bewust van de omvang van haar koopkracht verlies. De cijfers in figuur 5 kunnen helpen om alles in perspectief te zetten. In de afgelopen 10 jaar zijn de Amerikaanse en Canadese dollar, de Britse Pond en de Euro, allemaal, met meer dan 70 procent in waarde gedaald gemeten in de universele eenheid van geld, goud. Dit houdt in dat de portfolio’s van investeerders meer dan 70 procent hebben verloren in haar koopkracht. Valuta destructie is niet een recentelijke gebeurtenis hoewel het wel in een steeds hogere versnelling plaatsvindt. Sinds 1913 (niet toevallig ook het jaar de FED is opgericht) zijn de Amerikaanse en Canadese dollar 96 procent in waarde gedaald. Komt deze trend tot een einde? Niet in de voorzienbare toekomst.

https://www.thesilvermountain.nl/img/currency-decline.jpg

De schulden groeien, maar Griekenland is niet het probleem

Investeerders moeten bezorgd zijn over de schulden in Europa in het algemeen, Griekenland in het bijzonder maar ook in Japan en de Britse landen. De Amerikaanse dollar stijgt op dit moment alleen omdat het wordt gezien als de minst slechte munt van alle slechte munten. Maar is dat zo? Het overheidstekort in Amerika is bijna identiek aan dat van Griekenland (13 procent van haar GDP). In 2009 hadden de Verenigde Staten een overheidstekort van $1,4 triljoen en haar schuld steeg naar $1,9 triljoen door haar uitgaven buiten haar begroting. Deze uitgaven alleen al waren meer dan haar tekort in 2008.

Aan het eind van 2009 bereikte de totale schuld van Amerika bijna 100 procent van haar GDP. Maar de meeste investeerders zijn zich onbewust van een andere, nog grotere last. Triljoenen dollars ongedekte passiva voor Sociale Security, Medicare en Medicaid. Geld dat de regering heeft beloofd aan haar belastingbetalers voor haar sociale zekerheid hebben ze zelf moeten lenen.

Richard Fisher, lid van de Federal Open Market Committee, gelooft dat de totale schuld van de Verenigde Staten inclusief Medicare en Social Security meer bedraagt dan $122 triljoen. Dit valt te zien in figuur 6. Dit is meer dan $390.000 voor elke man, vrouw en kind in de Verenigde Staten en dit getal stijgt nog steeds!

Fiscally, we are in uncharted territory. Because of this gigantic deficit, our country’s net debt is mushrooming no one can know the precise level of net debt to GDP at which the United States will lose its reputation for financial integrity

– Warren Buffet, Chairman, Berkshire Hathaway

Wanneer de rentepercentages omhoog gaan zal de Verenigde Staten te maken krijgen met een scherpe stijging in kosten voor haar schulden. Elke tiende procent stijging in rentepercentage voegt $120 miljard aan rente-betalingen toe. Als inflatie optreedt kan de rente zomaar met 10 tot 15 procent stijgen zoals in de 70er jaren is gebeurt tijdens het tijdperk van stagflatie. Als dit gebeurt zal de belastinginkomsten voor 90% opgaan aan rentebetalingen. Is het een wonder dat de dollar bezig is met een onomkeerbare waardedaling met deze economische toekomst in de Verenigde Staten?

https://www.thesilvermountain.nl/img/Total-Government-Dept-US.jpg

Er wacht een grotere crisis op ons

De huidige economische condities zijn een aanzet tot een nieuwe, nog grotere financiële crisis. Rentepercentages van nul, een overheidsschuld van triljoenen, bail-outs van triljoenen en uitgaven om de economie te stimuleren leidden bijna zeker tot een spiraal van inflatie. Dit kan uiteindelijk leiden tot hyperinflatie.

It is absolutely inevitable that the US will have to default on part of it’s existing liabilities, Since the long-run trajectory of government borrowing is clearly unsustainable.

-Niall Ferguson, auteur, The Ascent of Money

Het is tijd om de koopkracht van uw portfolio te beschermen

In een wereld van toenemende volatiliteit en onzekerheid bieden edelmetalen voorspelbare en tastbare bescherming voor uw rijkdom. De afgelopen jaren heeft de valuta creatie ongekende hoogten bereikt waardoor goud, zilver en platina haar traditionele rol als bescherming tegen rijkdom weer heeft teruggewonnen. Normaal gesproken is 10 procent aan fysieke edelmetalen voldoende om je rijkdom te beschermen maar in het huidige tijdperk is 20 procent een betere aanbeveling. Als je dit nog niet hebt gedaan wordt het tijd om je investeringsstrategie te heroverwegen.

Bekijk ook