24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

walking on the moon

Met de forse daling van goud en zilver en de daaraan gerelateerde mijnbedrijven worden weer geluiden hoorbaar dat de edelmetalen nog veel verder kunnen zakken, hoe erg het is voor mensen die op hogere niveaus hebben ingekocht etc.

Hoewel niet ondenkbaar is dat de beide edelmetalen nog verder kunnen zakken, wil ik u het volgende voorhouden: als u een alternatief weet voor uw spaargeld hoor ik het graag van u.

Beleggen in goud en zilver kan leuk zijn op de korte termijn ( en soms dus ook niet leuk), maar voor de meeste mensen is het vooral bedoeld als verzekering tegen het instorten van de economie.

En al kan de angst voor een verdere goud -en zilverdaling nog zo groot zijn, u bent een knappe als u een valide argument kunt aandragen om uw edelmetaal belegging nu de deur uit te doen. Een mogelijk argument zou kunnen zijn om het op lagere niveaus terug te kopen. Wellicht een techniek, ware het niet dat het ideale verkoopmoment altijd pas achteraf is te bepalen, net als het moment van terugkopen trouwens. Daar komt bij dat er grote sprongen denkbaar zijn wat betreft de goud-en zilverprijs, zeker als er zich een Lehmann- moment gaat voordoen. En de mogelijkheid is niet ondenkbaar; de markt gonst van de geruchten. Bovendien komt er een moment dat vooral het zilver op zal zijn, dat wil zeggen, tegen prijzen die nog enigszins lijken op de prijs die u er nu voor betaald. Wanneer dat zal zijn kan ik u niet zeggen, maar met de dag raakt de zilvervoorraad verder uitgeput.

Laat u niet teveel leiden door wat de koersgrafieken u zeggen. Zoals u weet wordt de prijs op dit moment sterk beïnvloed door de handel in papieren beloften voor zilver en goud, wat in onuitputtelijke mate voorhanden is voor de grote banken op dit gebied. Wanneer u een stop-loss order uitzet onder een steun, is dit ook bekend bij de banken die het systeem beheren. Het is dan een kleine moeite om de koers dan even onder uw stop-loss te drukken om u van uw positie af te helpen. Het is mij vroeger vaak genoeg overkomen, in de dagen dat alles nog normaal leek.

Waar de meesten onder ons nu vooral last van hebben is de emotie. Angst om kwijt te raken, woede vanwege het onrecht, afkeer vanwege de wetteloosheid. Begrijpelijk, niets menselijks is ons immers vreemd.

De kunst is misschien wel om wat afstand te bewaren, het te bekijken alsof u ver weg op de maan zit en al het gedoe op aarde bekijkt. Op grote afstand vervagen immers alle details, en blijft alleen de grote lijn zichtbaar.

En die lijn is onuitwisbaar en overduidelijk voor zij die zien; ons financieel economisch systeem is kaputt, van binnenuit door hebzucht en machtswellust verrot. De politiek heeft geen antwoord, en spoeden wij ons met zijn allen naar een apotheose wat naar mijn idee nog generaties lang zijn sporen zal achterlaten.

Laat daarom uw gouden en zilveren bescherming niet zakken, de huidige prijsdaling zal immers op termijn maar een rimpeling in de vijver blijken.

Zilverpaul

Silverstocks.nl

Disclaimer: De mening van Zilverpaul als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen

Bekijk ook