24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Wat de ETFs ons vertellen: Groot vertrouwen in goud

Dit artikel is vrij vertaald naar een column van Jeff Clark, zoals eerder verschenen in de nieuwsbrief van GoldSilver.com van Mike Maloney. In zijn column geeft Jeff Clark aan dat hij altijd op zoek is naar nieuwe invalshoeken voor de goud- en zilvermarkt en de ontwikkeling van de goudprijs.

Een maand geleden daalde de goudprijs nog fors, van zo’n EUR 37.500 naar EUR 36.300 per kilogram. Inmiddels is de goudprijs terug opgekrabbeld en weer boven het niveau van EUR 37.500, rondom de psychologisch belangrijke $1300/oz.

Voor de daling van de goudprijs van 3 op 4 oktober was in eerste instantie geen duidelijke reden te vinden. Wel waren analisten er direct bij om de koersdoelen voor de goudprijs naar  beneden bij te stellen. Voor beleggers in goud kan het frustrerend zijn om de goudprijs zo fel te zien reageren zonder duidelijk te weten waarom de prijs zo fors daalt. Waar Jeff Clark achter kwam is het volgende. Normaal gesproken is er een heel duidelijk verband tussen de holdings van een ETF (een goud tracker waarbij de goudprijs 1 op wordt gevolgd en waarin vooral grote institutionele beleggers in goud investeren) en de stijging of daling van de goudprijs. Stijgt de goudprijs, dan is er meer vraag, dus dan stijgen ook de holdings van een goud ETF. Daalt de goudprijs, dan wordt er goud verkocht en dan zou dus ook een daling zichtbaar moeten zijn bij de holdings in de ETF. Dat verband was er dit keer niet.

Als voorbeeld haalt hij aan hoe in 2013 zowel de goudprijs als de holdings van de GLD – de grootste goud ETF – kelderden. DE GLD wordt gedomineerd door institutionele beleggers. Deze beleggers besloten in 2013 massaal hun goud te verkopen omdat ze niet langer positief waren over het verloop van de goudprijs.

goudprijs-2013

Uit bovenstaande grafiek valt dit verband eenvoudig vast te stellen. De goudprijs daalde met zo’n 30% van $1,700 naar $1,300 en de holdings in de GLD daalden in 2013 met 42%. Meestal is de goudprijs van zichzelf vrij volatiel en worden holdings niet bij iedere prijsstijging- of daling aangepast, immers kopen de meeste beleggers goud voor een langere termijn, maar over het gehele jaar genomen is het verband duidelijk zichtbaar.

Vandaag de dag echter is er geen sprake van een forse daling in de holdings van de GLD ondanks de recente daling van de goudprijs. Sterker nog, er is een lichte toename sinds de prijsval van begin oktober.

goudprijs-november-2016

Ook in bovenstaande grafiek is een duidelijk verband zichtbaar. Opvallend is echter dat de afgelopen maand de prijs wel daalde maar de holdings van de ETF niet afnamen. Dit kan een signaal zijn dat aangeeft dat de prijs te ver is gedaald en dat lijkt nu het geval te zijn.

De komende week zal interessant worden om de goudprijs te blijven volgen met de verkiezingen in Amerika. Maar ook de komende maand met het referendum in Italië over politieke hervorming. En dan is er nog de Deutsche Bank, de Italiaanse banken die er uiterst slecht voor staan, de wereldwijd toenemende hoeveelheid schulden, etc. Genoeg reden kennelijk voor de institutionele beleggers om hun goud trackers te houden en/of bij te kopen.

 

Disclaimer: Dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Bekijk ook