Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Wat de ETFs ons vertellen: Groot vertrouwen in goud

04-11-2016 Rolf van Zanten

Dit artikel is vrij vertaald naar een column van Jeff Clark, zoals eerder verschenen in de nieuwsbrief van GoldSilver.com van Mike Maloney. In zijn column geeft Jeff Clark aan dat hij altijd op zoek is naar nieuwe invalshoeken voor de goud- en zilvermarkt en de ontwikkeling van de goudprijs.

Een maand geleden daalde de goudprijs nog fors, van zo’n EUR 37.500 naar EUR 36.300 per kilogram. Inmiddels is de goudprijs terug opgekrabbeld en weer boven het niveau van EUR 37.500, rondom de psychologisch belangrijke $1300/oz.

Voor de daling van de goudprijs van 3 op 4 oktober was in eerste instantie geen duidelijke reden te vinden. Wel waren analisten er direct bij om de koersdoelen voor de goudprijs naar  beneden bij te stellen. Voor beleggers in goud kan het frustrerend zijn om de goudprijs zo fel te zien reageren zonder duidelijk te weten waarom de prijs zo fors daalt. Waar Jeff Clark achter kwam is het volgende. Normaal gesproken is er een heel duidelijk verband tussen de holdings van een ETF (een goud tracker waarbij de goudprijs 1 op wordt gevolgd en waarin vooral grote institutionele beleggers in goud investeren) en de stijging of daling van de goudprijs. Stijgt de goudprijs, dan is er meer vraag, dus dan stijgen ook de holdings van een goud ETF. Daalt de goudprijs, dan wordt er goud verkocht en dan zou dus ook een daling zichtbaar moeten zijn bij de holdings in de ETF. Dat verband was er dit keer niet.

Als voorbeeld haalt hij aan hoe in 2013 zowel de goudprijs als de holdings van de GLD – de grootste goud ETF – kelderden. DE GLD wordt gedomineerd door institutionele beleggers. Deze beleggers besloten in 2013 massaal hun goud te verkopen omdat ze niet langer positief waren over het verloop van de goudprijs.

goudprijs-2013

Uit bovenstaande grafiek valt dit verband eenvoudig vast te stellen. De goudprijs daalde met zo’n 30% van $1,700 naar $1,300 en de holdings in de GLD daalden in 2013 met 42%. Meestal is de goudprijs van zichzelf vrij volatiel en worden holdings niet bij iedere prijsstijging- of daling aangepast, immers kopen de meeste beleggers goud voor een langere termijn, maar over het gehele jaar genomen is het verband duidelijk zichtbaar.

Vandaag de dag echter is er geen sprake van een forse daling in de holdings van de GLD ondanks de recente daling van de goudprijs. Sterker nog, er is een lichte toename sinds de prijsval van begin oktober.

goudprijs-november-2016

Ook in bovenstaande grafiek is een duidelijk verband zichtbaar. Opvallend is echter dat de afgelopen maand de prijs wel daalde maar de holdings van de ETF niet afnamen. Dit kan een signaal zijn dat aangeeft dat de prijs te ver is gedaald en dat lijkt nu het geval te zijn.

De komende week zal interessant worden om de goudprijs te blijven volgen met de verkiezingen in Amerika. Maar ook de komende maand met het referendum in Italië over politieke hervorming. En dan is er nog de Deutsche Bank, de Italiaanse banken die er uiterst slecht voor staan, de wereldwijd toenemende hoeveelheid schulden, etc. Genoeg reden kennelijk voor de institutionele beleggers om hun goud trackers te houden en/of bij te kopen.

 

Disclaimer: Dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 • Gerard

  Ik las het vandaag ook. Blijf af van aandelen waarin op dieptepunten zowel de financieel directeur als de directeur opstapt. Als de kapitein het zinkende schip aan het verlaten is…
  Er zijn op dit moment zoveel echte koopjes.

 • Gerard

  Ik bedoel de korte termijn doorbraak van de obligatierente. Dit is duidelijk een trenddoorbraak.
  Het is heel goed mogelijk dat hierdoor het tijdperk van negatieve rentes gaat verdwijnen, maar dat is nog even afwachten.

 • frankyb

  Zie je de downtrend welke Huub aanhaalde (sinds Juli) als doorbroken of doel je op de langere termijn downtrend in yield vanaf zeg 2014?

 • Walter vom Schalter

  Als ik mij altijd op anderen had verlaten was ik al 5 of 6 keer verkeerd afgeslagen. Voor iedere tijd in het leven is 1 beslissing de beste beslissing, de kunst is het de beslissing te nemen die voor langere periode geldig is dan wel flexibel te zijn. Dat betekent meestal tegen de stroom inzwemmen zoals zelf een huis bouwen, een hypotheek in box 3, zo snel mogelijk hypotheekvrij zijn, in het buitenland gaan werken, extra papieren halen via een internationaal erkende onderwijsinstelling, vakbekwaamheid in 2 verschillende beroepen, geen alcohol gebruiken, niet roken, jonge vrouw getrouwd, geen 2de vrouw, geen paard, geen boot en een auto met altijd minder dan 200 pk onder de motorkap. Dat scheelt.

 • Didier Opdelindenberg

  Het omgekeerde maar whatever.

 • Arjan

  Het woord stimuleren werkt niet meer

 • Aap Nootmies

  Alle financiële producten zijn in principe een shortpositie op fysiek goud, dus alles wat u koopt behalve fysiek goud is een weddenschap.

  Bestudeert u de piramide van John Exter nog maar eens.

 • Aap Nootmies

  Waarde verdwijnt niet, het verhuist van de ene asset naar de andere.. plotsklaps!

 • Didier Opdelindenberg

  Weerom een artikel waar eigenlijk niets instaat. En weerom iemand beoordelen zonder zijn werk te volgen. Wil je stockmans visie op de economische actualiteit: in 450 van de 500 blz van Trumped vat hij het samen. Na de publicatie van het boek werd de site betalend en tevens start vd portefeuille waarvan afbeelding.
  Zoals gezegd volg ik de publieke zeal portefeuille http://www.zealllc.com/essays.htm

 • Huub

  Bijna alles in de min tov de entry price! :-(

 • Huub

  @Didier, “David Stockman zijn portefeuille is publiek. Ik volg een andere publieke portefeuille. Ik zit voor 98% in goudaandelen, bakstenen niet te na gesproken.”

  Op een paard wedden (98%) is een zeer, zeer groot risico. Ik kan het niemand aanraden.

  Voor wat betreft de recente adviezen van Stockman, hier de reactie van Alexander Sassen van Elsloo:
  https://www.tradeidee.nl/column/stockman-zegt-sell-everthing/

 • Didier Opdelindenberg
 • Didier Opdelindenberg

  Zijn portefeuille is publiek. Ik volg een andere publieke portefeuille. Ik zit voor 98% in goudaandelen, bakstenen niet te na gesproken. Schimmige goeroes zijn aan mij niet meer besteed.

 • Huub

  DNB heeft 600 ton goud in bezit.
  Dat is omgerekend ongeveer 22,5 miljard euro waard.
  De Nederlandse pensioenfondsen hebben ongeveer 1300 miljard euro aan bezittingen. Een groot gedeelte daarvan zijn Nederlandse, Duitse en Franse (!) staatsobligaties.

 • Aap Nootmies

  De Nederlandse pensioen- en verzekeringskamer zitten bij DNB in hetzelfde pand en DNB has the gold. Er zijn geen dus geen pensioenproblemen.

  De pensioenwaarde ligt opgeslagen in dat goud alleen beseffen mensen dat nog niet.

  en nogmaals, ik heb niets tegen bedrijven die investeren.

 • Huub

  En Didier, heeft u zijn advies ook opgevolgd?
  “Sell everything and keep cash and gold.”

 • Didier Opdelindenberg

  Wat kunnen we meer doen dan napraten en de ogen sluiten.

 • Huub

  In geval je net als miljoenen andere Nederlanders maandelijks een pensioenpremie betaalt, ben je zelf zo een belegger. Samen met vele andere burgers in dit land heb je die beleggingstaak voor je geld dan gedelegeerd aan een grootbelegger. Mocht je ambtenaar zijn: aan een van de grootste pensioenfondsen ter wereld!
  Maar je zult dan niet de enige burger zijn die op iets afgeeft waar hij/zij zelf aan meedoet.
  Zou hier misschien sprake zijn van schizofrenie of hypocrisie? :-)

 • Aap Nootmies

  Nee hoor, beleggers (het domme geld) zijn al lang uitgeschakeld. Ze hebben geen enkele toegevoegde waarde meer in het eurosysteem.

  Deze domme geldverzamelaars mogen blij zijn dat ze hun bloedgeld voor negatieve rente uit mogen lenen aan de Nederlandse bevolking.

  Het liberale zooitje wordt opgerold

 • Huub

  Tip van Sassen van Elsloo om het aandeel “Heijmans” in de gaten te houden op basis van verwachting dat overheden gaan stimuleren. Het aandeel is recentelijk stevig gedaald, maar wellicht is op termijn een mooi herstel mogelijk.
  https://www.tradeidee.nl/column/heijmans-te-vroeg-maar-interessant/

 • Huub

  @Aap Nootmies,
  Als beleggers het voor 0% uitlenen van geld onvoldoende vergoeding vinden – vanwege risico en/of oplopende inflatie/geldontwaarding – dan gaat de rente op de kapitaalmarkt gewoon omhoog.
  Nu zal die inflatie niet echt omhoog spuiten – immers de loonprijsspiraal ontbreekt en de omloopsnelheid van geld blijft historisch laag -, maar de laatste weken zijn de rentes op Treasuries en Bunds in ieder geval duidelijk aan het oplopen.
  Men denkt dat het komt door dat de Centrale Banken hebben aangegeven niet door te kunnen gaan met stimuleren – zijnde het omzetten van obligaties naar geld -, en dus nu weer de overheden aan zet zijn om te gaan stimuleren. Wetende dat het gros van de landen al torenhoge schulden hebben, is het logisch dat beleggers hogere rentevergoedingen “eisen”.

 • Aap Nootmies

  Waarom zou de rente stijgen? Dit is het eurosysteem, geld is een ruilmiddel en geen oppotmiddel.

 • Huub

  @frankyb,
  Dit is een heel goed voorbeeld wat je hier aanhaalt.
  http://www.ed.nl/regio/kempen/bergeijk/kempisch-bedrijvenpark-heeft-teveel-schulden-1.6513415
  De kosten van deze publieke investeringen zijn alleen te dragen omdat de rente laag is. Oh wee als die stijgt.
  Want het is niet alleen dit bedrijventerrein in de Kempen waar dan problemen ontstaan. Het gaat dan kraken, piepen en failleren in heel ons land, in heel Europa.
  Heel veel kleine tijdbommetjes, maar als de rente stijgt gaan er diverse vlak na elkaar of zelfs tegelijk af.

 • Floesh

  “Uitgaande van een gemiddeld tarief van 29% bedraagt de overheidsclaim op de pensioenpot nu zo’n €375 mrd.” Dat geld kan dan niet meer renderen de komende jaren…

 • Lamberto

  Re:

  “Way out
  Hoe kunnen deze slechte schulden nu worden weggewerkt?
  Het beste antwoord is meer inkomen genereren.
  Op macroniveau betekent dit dus economische groei (BBP).
  Nu kan er met extra leningen een groeispurt gegenereerd worden, maar dat bedoel ik hier natuurlijk niet (want lost schuldenberg niet op).
  Wat ik wel bedoel is de situatie waarin de werkpopulatie groeit en/of aantal werkuren groeit en/of de productiviteit per uur omhoog gaat.
  Immers, dan zijn de bestaande schulden makkelijker te dragen door de stijging in inkomen.
  Dit betekent dus dat langere werkdagen, hogere arbeidsparticipatie en productiviteitsverbeteringen gestimuleerd zouden moeten worden”.
  ——–

  Ik kan het natuurlijk fout zien, maar volgens mij gaat dit niet werken.
  Bij deze uitleg wordt er door mij van uitgegaan dat de schulden niet stijgen.
  De werkpopulatie kan alleen groeien als er meer vraag naar een artikel gaat ontstaan, of er moet op voorraad geproduceerd worden.
  Je kunt het ook omdraaien en stellen dat de werkpopulatie gaat stijgen als door een prijsverlaging van het artikel meer vraag ontstaat.
  Maar die vraag naar het artikel daar gaat het uiteindelijk om, zolang de koopkracht niet stijgt, zal ook de vraag niet kunnen stijgen, of er moeten net als voorheen weer schulden worden gemaakt.
  Als het aantal werkenden die het product vervaardigen gelijk blijft, dan zal ondanks een hogere productie en daling van de prijs de afzet door gebrek aan koopkracht niet kunnen toenemen, want er ontstaat nog een ander probleem waar geen rekening mee wordt gehouden.
  Wat gaat er gebeuren als 40% van de werkenden vervangen worden door robots en ander gereedschap waardoor wel de productie kosten dus de aanbiedingsprijs zal dalen, maar doordat nu ook die overbodig geworden werknemers uit de ontstane winst door de automatisering betaald moeten zal deze extra opbrengst in de zakken van deze uitgerangeerde mensen terecht komen.
  Uiteindelijk blijft het resultaat ondanks harder werken of automatisering en daardoor wegvallen van werkers dus hetzelfde.

 • Didier Opdelindenberg

  Toch, toch, zo schrijft hij het: grotere productiviteit verhoogt de winsten wat bedrijven aanzet tot investeren en zo arbeidsuren schept. In de praktijk echter wordt de economie door automatisatie kapitaalsintensiever en verkleint het loonsaandeel, zoals aangehaald mbt het VK. BNP zijnde de som van alles wat in 1 jaar geproduceerd wordt aan goederen en diensten.
  Met een kleiner loonsaandeel en dezelfde belastingen zitten de onfortuinlijken in de kou, vandaar herverdeling. Vooral wetende dat Elon Musk geboren in Somalie ipv miljardair eigenaar van 30 koeien zou zijn. En wij 4 koeien. In het leven heb je altijd beiden: socialisme en kapitalisme, samenwerking en eigenbelang, vrouw en man, 50/50.

 • Gerard

  De inkt nog niet koud of ik zie de tweede kanarie bijna sterven. De transportsector in trucks in de VS zakte in oktober met 46% !!
  Dit is misschien nog een betere en zuiverdere indicator dan de Blatic Dry Index.

 • Gerard

  Toch weer grote analisten en fondsbeheerders aangehoord vandaag op CNBC en Bloomberg. Het is echt wat ik al steeds vermoedde en hier schreef. Het zijn NIET de verkiezingen. Woensdag gaan de bedrijven net zo goed als dinsdag. Niks meer en niks minder. Ze draaien zelfs zonder politiek uitstekend. Neen, het is wel degelijk de olieprijs. Ze zien de olieprijs als de kanarie in de kolenmijn. En daar begint het nu echt op te lijken.

 • Gerard

  Heeft hij ook niet gekoppeld aan elkaar. Hij bedoelt en/of. Soms kun je ook beter productief zijn met minder manuren werk. Kijk maar naar onbemande tankstations en bankautomatisering.

 • Gerard

  Goed stuk. Hij weet hoe het zit. De oplossing is natuurlijk saneren. Dat weten we hier allemaal wel. Hij gaat daar verder niet op in, en dat snap ik wel. Saneren is gewoon een ander, of netter, woord voor faillisement. Want dat is het absoluut. Je kunt gewoon niet op enig moment letterlijk alles failliet laten gaan. Dat kan wel, maar dan wel alleen na een allesvernietigende oorlog. Dat is de reden dat ik die ook ooit verwacht. Maar dan moet eerst de crisis extreem erg worden. En, dat zal het ook worden.

 • Gerard

  De VS bonds, en ook de Duitse, zijn definitief en duidelijk uit de downtrend gebroken.
  De reden kan ook zijn dat de FED en de ECB hun jarenlang opgekochte stukken beetje bij beetje aan het dumpen zijn. Alles wijst daarop, maar bewijs is er niet. Dumpen van obligaties op de markt drijft immers de rente op.

 • Nadja

  De papieren pensioenwinst moet snel te gelde gemaakt worden
  https://fd.nl/beurs/1174361/de-papieren-pensioenwinst-moet-snel-te-gelde-gemaakt

 • Nadja

  First time in history:
  S&P 500 down 9 days in a row.
  Volatility Index up 9 days in a row.

  https://twitter.com/MktOutperform/status/794635458944888832

  Petko Bankoff: “Perhaps I didn’t make myself clear – I’m expecting stocks to fall at least 30% in the coming months, but I do NOT expect a flash crash.”

 • Walter vom Schalter
 • Huub

  @Didier, “Stockman”.
  Dweept die ook zo met Yanis Varoufakis?

 • Walter vom Schalter

  http://video.cnbc.com/gallery/?video=3000565081 hij komt inderdaad binnen. Dikke pil dat laatste boek. MSM weet niet waar ze het over hebben.

 • Huub

  De 10YR Treasury bonds zijn vandaag ook weer wat hoger, anders dan de downtrend sinds juli. Zou wel eens ten gevolge van safe haven vraag kunnen zijn omdat de kansen voor Trump de laatste dagen toenemen en zijn voorstellen vwb handel wat onduidelijker zijn vwb de impact. Echter nu de energieprijzen sterk dalen, voedselprijzen stabiliseren, betekent dat dat de inflatie van loonstijgingen moeten gaan komen. Maar omdat de loonstijgingen in het banenrapport wederom absoluut niet spectaculair zijn, zullen handelaren inflatieverwachtingen temperen en mat lagere yields tevreden zijn. Zie daar de stijging van de bonds. Dat zou wel eens een verklaring kunnen zijn dat de lagere olieprijs deels verantwoordelijk is voor de hogere vraag naar bonds cq de waardetoename van bonds.

 • Didier Opdelindenberg

  Ik heb zijn laatste boek gelezen, een aanrader. De man weet waarover hij schrijft.

 • Walter vom Schalter

  Meer dan 25 jaar geleden was kolenvergassing het je van het. Ik heb die eerste installatie in Nederland van dichtbij meegemaakt. Ik begrijp de commotie van de huidige nieuwe centrales eigenlijk niet. Dat zou prima moeten werken. Wacht maar tot we het allemaal koud krijgen en smakken naar een beetje elektriciteit.

 • Walter vom Schalter

  David Stockman is zooooo ontzettend saai om naar te luisteren. Een column is ook altijd erug lang, ik haal meestal niet eens de helft. Maar goed, hij is wel een insider.

 • Didier Opdelindenberg

  Begrijp niet hoe stijgende productiviteit tot meer arbeidsuren zal leiden. Evenveel doen met minder mensen.
  In de categorie ‘oplossing’ denk ik aan
  https://www.project-syndicate.org/commentary/basic-income-funded-by-capital-income-by-yanis-varoufakis-2016-10
  https://www.project-syndicate.org/commentary/new-economic-plan-for-japan-by-joseph-e–stiglitz-2016-09

 • Huub

  Hier weer de echte Alexander Sassen van Elsloo met De Oplossing: https://www.tradeidee.nl/column/de-oplossing-schulden/

 • Huub

  Ook die electriciteit moet opgewekt worden hoor! Maar je hebt gelijk als je bedoelt dat er steeds meer alternatieven voor olie komen.

 • Feestvarken

  Bedankt voor de nieuwe collum Rolf van Zanten,

  Zag op de telegraaf website ook een stukje over goud/zilver gaan:
  http://www.telegraaf.nl/dft/goeroes/gokhanerem/26960432/__Stockman_zegt__verkoop_alles_nu___.html

  Olie is inderdaad hoop gezakt!

 • Ron

  Dat zal niet snel beter worden als over 10 jaar de helft elektrisch rijdt:).

 • Huub

  En er is blijkbaar ook TE VEEL olie.
  Vandaag “crasht” de prijs naar 44!

 • Huub

  AEX daalt vr 8e dag op rij en introduceert iets nieuws: de “kruipkrach” -0,10%, -0,76%, -0,02%, -0,07%, -0,64%, -1,32%, -0,33% en nu -0,50%