24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Wat doet de daling van de olieprijs met de goudprijs?

Net nu het coronavirus heeft ‘ingeslagen’ op de beurs is er een volgende shock voorgevallen. Begin deze week rapporteerde het NRC een sterke daling van de olieprijs. Wat voor gevolgen zal dit hebben voor de prijs van goud?

Vraag en aanbod

Om te weten welke kant de goudprijs op gaat, moeten er eerst begrepen worden welke factoren een rol spelen bij de goudprijs en wat er is veranderd door de val van de prijs van olie. De goudprijs verandert natuurlijk door het rechttoe-rechtaan gegeven van vraag en aanbod. Als de vraag groter is dan het aanbod, wordt iets een schaarser goed. Dat geldt natuurlijk ook voor goud. Hierbij moet wel worden gezegd dat het aanbod van goud ter wereld redelijk constant is omdat nieuw ontdekte goudmijnen zeldzaam zijn, en dat de goudprijs ook niet sterk verandert mocht dit wel gebeuren. 

Goud

Angst als drijfveer

Goud staat wereldwijd bekend als een kostbaar goed. Hierbij moet echter in acht worden genomen dat goud niet kan renderen, en aandelen wel. Op het moment dat goud wordt gekocht levert het metaal geen rendement meer op. Dit maakt goud een wat ‘dode’, maar ook stabiele investering. In tijden van economische onzekerheid – zoals nu met het coronavirus – vallen beleggers terug op goud voor het uitbreiden van hun portefeuille.

Centrale banken

Wat in deze factor een belangrijke rol speelt is het beleid van centrale banken. Centrale banken bezitten veel goud; het is immers een degelijke investering. Als de economie er goed voor staat, is een centrale bank geneigd om de hoeveelheid goud in het bezit te verkopen. Dit omdat goud niet rendeert. Het probleem voor de banken is hiermee echter dat áls het goed gaat met de economie er voor investeerders ook juíst minder reden is om in het metaal te beleggen. Daardoor vissen centrale banken op dat gebied dus altijd naast het net. Landen kunnen wel met elkaar gaan concurreren door veel goud aan te bieden in tijden van crisis. Deze crisis moet dus wel meerdere landen treffen die in politiek tegenover elkaar staan. Dit lijkt nu gebeurd te zijn met olie; Saoedi-Arabië heeft de olieprijs laten vallen na een conflict met Rusland.

Olie

Olie en de goudprijs

Is de goudprijs nu sterk gaan schommelen? De prijs is enigszins gestegen (0,34%) maar een sterke fluctuatie is achterwege gebleven. Dit is niet naar verwachting, vindt ook Vincent Ropers, investeringsmanager bij Wise Funds: “Het had meer moeten hebben profiteren van de huidige paniek”, zegt hij in een interview met Telegraph.

Verder had de goudprijs kunnen dalen omdat het mijnen van goud veel (fossiele) brandstoffen vereist. Het meest waarschijnlijk is dat de goudprijs gaat stijgen als de olieprijs raakt aan de wisselkoersen. Dit is de bijkomende factor die hoeveelheid verhandeld goud nog het meest bepaalt. “Goud omhoog, de rest naar beneden”, is een typerende uitspraak van senior analist Mike McGlone bij Bloomberg Intelligence afgelopen maandag.

Bekijk ook