Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Weidmann und Merkel

02-04-2012 Zilverpaul

Afgelopen vrijdag, 30 maart, heeft de Duitse Bundesbank aangegeven geen Griekse, Portugese of Ierse staatspapieren meer te accepteren. Hiermee haalt Jens Weidmann, de president van de Deutsche Bundesbank, een forse streep door de rekening van Mario Monti en Angela Merkel. Op zich een te voorspellen stap, aangezien Weidmann al een tegenstander was van langdurige Griekse hulp, maar er werd toen niet naar hem geluisterd. Daarnaast had Weidmann al geklaagd bij Draghi dat de Europese centrale bank genoegen nam met steeds mindere kwaliteit papier als tegenprestatie tegen de cash injecties vanuit de ECB. Wie niet horen wil moet maar voelen.

Goud kopen

Zoals u zult weten is Mario Draghi het hoofd van de ECB en oud Goldman Sachs bankier, die er alles is aan gelegen om het papieren kaartenhuis zo lang mogelijk in stand te houden door grenzeloos geld bij te drukken zodat de bankensector overeind blijft. Angela Merkel is de premier van Duitsland, die enerzijds meeloopt met de bevelen vanuit de ECB maar ook de lastige opdracht heeft dit aan haar Duitse kiezers uit te leggen. En dat uitleggen; dat lukt niet zo best. In het Duitse bewustzijn spoken immers nog de beelden vanuit de Weimar periode rond, en de Duitse bevolking is voor het overgrote merendeel tegenstander van verdere Europese hulp door Duitsland.

Het is maar goed dat de gemiddelde Duitser niet weet dat vrijwel alle hulp verdwijnt in de zakken van vooral niet-Duitse bankiers, anders waren de rapen gaar. (op de Deutsche Bank na dan, die volop onderdeel is van het bankkartel). Hoe dan ook, de actie van de Bundesbank zal een enorme impact hebben op het verloop van de crisis in Europa. Tot nu toe had Duitsland de hulp aan de andere Europese landen nog schoorvoetend geaccepteerd, maar daar lijkt nu definitief een eind aan te zijn gekomen. Te meer dat de Duitse economie als laatste in Europa nu ook tekenen van krimp begint te vertonen.

Dit zal de markt voor Griekse staatsleningen geen goed doen, die trouwens voor de aankondiging van de Bundesbank al een oplopende spread te zien gaven ten opzichte van de Duitse ‘bunds’. En er moet binnenkort weer heel wat aan Griekse staatsleningen op de markt worden gebracht ter vervanging van aflopende contracten. Dit ruikt weer naar een nieuwe zgn. reddingsactie voor Griekenland, waar trouwens door officials al op wordt gehint.

Maar zoals u weet is Griekenland maar een klein deel van het verhaal; Spanje en Italië staan al aan de deur te trappelen om steun. Wellicht dat a.s. maandag de Spaanse markt al een forse injectie nodig heeft.

Al met al lijkt de aankondiging van de Bundesbank een eerste openlijke stap richting Europese breuk. Als Griekenland niet uit de eurozone wordt gezet zal Duitsland er zelf wel uit stappen. Want Griekenland staat uiteraard niet op zichzelf; Spanje, Portugal, Ierland en Italië zullen volgen. Hebben deze landen gedacht aan goudbaren kopen?

Daar kan geen Duitse spaarpot tegenop.

Koop goud
Weidmann und Merkel

En frau Merkel? Die zal moeten kiezen. Of de kant kiezen van de toekomstige machthebbers, of vast blijven houden aan het bankkartel van de ECB en FED. Het zal de nodige mentale elasticiteit vergen om een positiewisseling uit te leggen aan de bevolking, maar deze eigenschap is de meeste politici wel gegeven.

Ondertussen zijn echt goud en echt zilver bezig aan het afronden van een bodemformatie. De ogenschijnlijke rust op het edelmetaalfront zal verbroken worden wanneer de gevolgen van de Europese tweedeling aan de oppervlakte komen. Wellicht weer met een gefabriceerde daling, maar misschien dat dit keer de natuurkrachten van vraag en aanbod overwinnen. Want dat de vraag naar goud en zilver door de grootste spelers alleen maar stijgende is, dat lijdt geen twijfel. Het goud kopen blijft toenemen, goudbaren kopen, maar ook beleggen in zilver. Heeft u een goud staaf of een zilverbaar?

met dank aan Roland.

Zilverpaul

Silverstocks.nl

Disclaimer: De mening van Zilverpaul als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 • Tallix

  @mismatch 1350 euro is idd. geen vetpot, maar zelf heb ik nu ook ongeveer 1300,- euro in de maand inclusief zorgtoeslag, en ik red me prima. Vandaar mijn reactie, want ik had al zitten rekenen hoeveel er dan ongeveer overbleef.
  Heb geen auto, woon in een huurwoning, rook en drink niet, geen schulden waar dan ook, koop mijn eten toch voor 90% bij de Albert Heijn, en doe af en toe iets leuks…Wat overblijft spendeer ik de laatste tijd aan edelmetalen en aan het preppen op allerlei andere manieren. Misschien scheelt het ook veel dat ik geen kinderen of huisdieren heb.

  Misschien heb ik ook een andere perceptie van wat welvaart is. Dat komt ook omdat ik de laatste 12 jaar veel naar het buitenland ben geweest, en bijvoorbeeld een half jaar in Nepal heb gewoond. Dan zie je van heel dichtbij wat ‘echte armoede’ is…maar vooral ook wat er gebeurt als een maatschappij bijna op zijn gat ligt. Dan heb ik het over stakingen waarbij doden vallen, auto’s in brand worden gestoken, bommen die afgaan, tekorten aan water, energie, en het je moeten houden aan een door de overheid ingesteld avondklok. Geloof me, jezelf wassen met water dat tegen het vriespunt aan zit is niet prettig.

  Er zijn daar op dit moment ook door de toestand met Iran, de mondiale crisis en het uitvallen van 1 van de 2 kernreactoren veel problemen. Maar vier uur electiciteit per dag, grote tekorten aan kookgas en benzine, water dat maar 1 x/ 2x per dag uit de kraan komt voor een korte tijd(slepen met emmers en hopen dat je genoeg kunt opvangen en het daarna filteren). Mijn nepalese vriendin en haar gezin verstopt haar 2e volle reservegasfles angstvallig voor de andere familieleden, want anders gaan ze deze opeisen. De hoge inflatie is verschrikkelijk. De ene dag betaalt ze 40 rupee voor groenten en de volgende dag is de prijs ineens 80 rupee voor exact hetzelfde…etc. ik huiver echt voor wat ons te wachten staat…

 • Enrico

  @ Nico

  bedankt voor je reaktie betreffende houdbaar-voedsel.nl.

 • mismatch

  @Tallix, da’s bruto, incl werkgevers lasten en vakantiegeld, zo veel blijft daar netto niet van over

 • Andreas

  Tallix
  Je moet goed lezen wat er staat. Als een medewerker 2500 euro kost is het netto salaris van de medewerker ongeveer 1350 euro. Je moet rekening houden met zowel het werknemers alswel het werkgevers deel aan belastingen. Ik heb al vaker geschreven dat het werkgeversdeel met opzet niet bekend is bij velen. En een nettosalaris van 1350 euro is inderdaad geen vetpot en maar net boven minimumloon. En hier is dus de kern van het probleem. Het verschil tussen wat een medewerker echt kost en wat hij netto mee naar huis neemt is schandalig groot. En dan mag hij nog extra betalen voor een ziektekosten verzekering en een pensioen. Om maar te zwijgen over alle restbelastingen en accijnsen.

 • Tallix

  Aan Mismatch…..sorrie hoor, maar als je van een salaris van 2500, – euro niet rond kunt komen dan doe je toch echt iets verkeerd.

 • Nico

  Lamberto
  Aan het einde van de rit zijn we allen zo arm als een kerkrat.

  geen leuk vooruitzicht maar belangrijker is of het zonder oorlog op te lossen is .
  minder geld is een luxeprobleem we zijn al vele jaren verwend en menen daar altijd recht op te hebben,maar als je de geschiedenis bestudeerd is dat gewoon niet zo,sterker nog de gemiddelde burger in europa heeft het nog nooit zo goed gehad,maar aan alles komt een einde ook de mooie dingen van het leven en dat is even slikken en wonden likken.
  maar dat is nog te verkiezen boven oorlog, dat is echte waanzin en ik hoop op deze wereld dan niet meer aanwezig te zijn.

 • Andreas

  Lamberto
  Het einde van de rit is er sneller als menigeen denkt. En zie dan de boel maar weer op te bouwen. Eerst moet dan het trauma hoe het zo ver heeft kunnen komen nog verwerkt worden. Dus we zijn dan zomaar 10 jaar of nog langer verder. Dan kunnen we mooie kiekjes aan onze kleinkinderen laten zien hoe goed het vroeger was. En wegdromen over die goeie ouwe tijd uit lang vervlogen jaren.

 • Lamberto

  Beste Andreas,

  Kijk, dit is nu de globalisering die ik bedoel.
  Aan het einde van de rit zijn we allen zo arm als een kerkrat.

 • Andreas

  Snel
  Inderdaad liggen de kosten in Oost-Europa stukken lager. Dat geldt voor loonkosten maar ook voor huisvestingskosten en eigenlijk voor alle kosten. En daarom liggen de prijzen van polyesterprodukten vaak 50% lager als hier. En dan heb ik de kosten van transport al meegenomen. En met 1 dag rijden is het hier. Bij spullen uit Azie moet je altijd nog rekening houden met 4 weken en ben je gebonden aan containermaten en inklaringskosten. Dat geldt allemaal niet voor onze oostburen. En nog steeds geldt daar dat men van milieu en arboregels nog nooit gehoord heeft. En daar mogen we dan tegenop concurreren. Uiteraard met de onvermijdelijke tegenwerking van de roverheid. En dan vinden we het gek dat de boel naar de kloten gaat.

 • cp
 • Nico

  Hyperinflatie komt eraan!
  De Zwitserse belegger en investeringsanalist Marc Faber, bekend als Dr. Doom, waarschuwt de financiële markten ervoor dat het er in het komende decennium niet om zal gaan waar je als belegger het meeste geld aan kan verdienen maar zal het er vooral om gaan waar je het minste kan verliezen.
  http://www.gewoon-nieuws.nl/2012/04/hyperinflatie-komt-eraan/

 • Lamberto

  De naam van Bob Mugabe is op dit forum gevallen.
  In the Herald Online stond jaren geleden een artikel over Robert Mugabe.
  Ook zijn adres stond er bij vermeld.
  Ik kon het niet laten en heb dit toen opgezocht.
  Open Google Earth.
  Type: Harare Zimbabwe Matkovitch Cresent (Enter)
  Links op het scherm ziet u ook een straat met de naam Borrowdale Book Rd.
  Aan deze weg tegen over Matkovitch Cresent ziet u een grote villa met een blauw dak.
  Rechts naast het huis ziet u een groot Zonnepaneel.
  Dit is nu de Afrikaanse hut van Uncle Bob.
  Het is hem goed gegaan in zijn leven.
  Beter dan die blanke boeren die het land zijn uitgeschopt.

 • mismatch

  @Snel

  wat moet ik met een ‘Bulgaar’ ? Ik werk met goed opgeleide mensen.

 • Snel

  @mismatch

  Zelfs in de EU heb je grote verschillen. Een Bulgaar kost 10 euro per………………dag

 • mismatch

  Flinke duim omhoog voor WijRos en Andreas. Ik had een bedrijf in NL. Maandelijkse kosten 2700 huur kantoor, 5 werknemers gemiddeld 2500 loonkosten (incl belastingen en premies), vaste kosten bijna 1000 per maand. Oh en de boekhouder, ook 1200 eur per maand. Totaal aan niet variabele kosten (zonder een cent investering) 17.000+ eur per maand. Gemiddelde opbrengst per eenheid product rond de 25 eur, minus 19% BTW, 21 eur netto. Dus om alleen al deze kosten te dekken was een verkoop nodig van meer dan 800 eenheden en dan was er nog geen cent geinvesteerd of verdiend. Dat ging aardig tot 2008. Toen stortte de markt in en kon ik inpakken, zelfs met een verkoop aan bijna 1000 klanten ging het niet meer. Gelukkig had ik in Zuid Amerika een ‘bijkantoor’. Kosten: huur kantoor 300 eur, 5 werknemers gemiddeld 650 eur, vaste kosten 500 eur, boekhouder 200. Totaal per maand 4550 eur. Benodigde aantal verkopen 215 stuks. Ik heb NL gesloten en het werk verplaatst. Als ik in NL was doorgegaan was ik binnen een paar maanden failliet geweest begin 2009.

  Waar komt dat verschil in kosten vandaan? Verschil in loonbelasting en andere belastingen en verschil in huisvestingskosten. Tel daarbij op dat de kosten over het algemeen hier stukken lager liggen door precies dezelfde redenen.

  Mijn ervaring zegt: de overheid in NL heeft iedereen bij de strot en perst elke euro die ze kan uit de Nederlandse bevolking. Daarnaast maakt regelgeving en overheids bemoeienis huisvesting ongelooflijk duur. Daardoor zijn de prijzen hoog en is een salaris van 2500 eur (bijna 4 keer het niveau van hier) amper genoeg om rond te komen.

 • Nico

  Enrico
  Heb je zelf ervaring met houdbaar-voedsel.nl ?

  Nee dat heb ik niet,en ik heb zelf ook nog geen voorraad aangelegd van andere voedingsmiddelen.
  waarom niet zul je denken,wel ik vind de toestand in de wereld nog niet onhoudbaar genoeg men riep dit in 2008 ook al en dan had ik nu met een hele winkel aan spullen gezeten die verouderen, kijk gewoon naar de toestand in europa en de wereld en dan zie je dat er nog steeds tijd gekocht wordt,hoe hoog het plafond daarvan is ?? geen idee maar er is nog geen reden voor paniek,wat ik wel doe is verkennen op internet waar je een en ander kan kopen,en die link ik soms op dit blog,omdat er altijd mensen zijn die wel vinden dat je alvast voorraad moet aanleggen dat is persoonlijk en zij voelen zich daar goed bij denk ik,maar omdat ik met beleggen ben begonnen vanwege die lage rente want anders boer je achteruit met spaargeld word ik aardig op de hoogte gehouden met wat er gaande is,en ook uiteraard via dit geweldige blog.

 • WijRos

  @Andreas

  Beste Andreas en Dagobert,

  Er sterven zeer weinig rijke boeren tegenwoordig. De meeste boeren hebben veel meer schulden dan dat de zaak waard is. Wat ze hebben is allemaal van geleend geld, hun Mercedes, hun enorme onzinnige John Deere tractor etc. etc. Dit komt omdat door allerlei subsidies en regelingen boeren gedwongen worden veel te lenen. Op die manier worden ze slaaf van de samenleving en de banken, werken als “ossen” letterlijk en sterven met niets. dan schulden.

 • Snel

  @oom Dagobert

  Na aftrek van kosten verdiend een boer 350 euro aan een ha aardappelen. Daar zijn de kosten van de tractor al afgehaald.
  Bovendien is dit een gemiddelde, per bedrijf zal dit verschillen.

  Bij mij in de buurt zijn de prijzen van grond ook extreem. Maar dat is overal.
  Dit is mede veroorzaakt door boeren die worden uitgekocht op bv Schiphol. Die krijgen een mega zak met geld mee en moeten dit binnen 3 jaar weer investeren. Anders komt er een belasting claim.
  De prijzen die betaalt worden zijn niet de prijzen die je zou mogen geven gezien de rendementen van de producten.
  Bij alle boeren die deze prijzen kunnen/willen betalen zit een verhaal.
  Veel boeren hebben in het verleden land kunnen kopen voor de helft van de verpachte waarde. Doordat er een pittige overwaarde is kunnen ze ook makkelijker een hypotheek bij een bank afsluiten.
  Ook stoppen er zo n 3 boeren per dag. Dit is meestal niet uit weelde.

 • Andreas

  Oom dagobert
  De winst van 350 euro per hectare is na aftrek van kosten zoals diesel maar ook afschrijving op tractoren en andere machines. De meeste boeren hebben ook flinke schulden en een aantal betaaldt alleen nog rente en geen aflossing meer. Maar hoe moeten ze het overdoen aan een zoon of dochter. Dat kan alleen als men er met zijn vermogen in blijft zitten. En inderdaad ontvangen ze subsidies voor bijvoorbeeld vogelbescherming. En een stukje landschapsbeheer. Maar kijk eens wat zogenaamde natuurgebieden de burger kosten. Stop maar eens met boeren en kijk hoe lang het duurt voor bijvoorbeeld waterbeheer naar de knoppen is. Sloten uitbaggeren en bijhouden is nu wel een verplichte taak voor de boeren. Er is niet voor niets het gezegde: een boer leeft arm en sterft rijk.

 • oom Dagobert

  @Snel & WijRos:
  re. Bijvoorbeeld, een boer verdiend nu 350 euro aan een hectare aardappelen.

  Ik denk dat 350€ een theorie betreft om de wereld zoet te houden. Wie even nadenkt krabt zich wel even in de haren… De landbouwer kan onmogelijk zijn machinepark bekostigen met 350€/ha. Stel hij heeft 100ha te bewerken . Hoe gaat hij in hemelsnaam één tractor betalen? Laat ons zwijgen over de rest. Ik heb nog nooit een arme landbouwer gezien. Indien er ergens een perceel vrij komt dan graaien zij dat zo weg tegen woekerprijzen. Dit betaal je niet met inkomsten van 350€/ha. Hier zit wat anders achter. In mijn omgeving(België) woont een landbouwer (grootgrondbewerker). Hij graait 300.000€/j. binnen aan subsidies enkel om langs de randen een strook vrij te laten als broedgebied voor vogels en buffer tegen erosie. Zo is het al iets gemakkelijker natuurlijk.
  En wie draait hiervoor op ? De snul van een burger ! Jij en ik met dank aan de roverheid.

 • Andreas

  Snel
  Als de pleuris echt uitbreekt zul je ook zien dat het assortiment van een supermarkt binnen de korste keren beperkt wordt tot de basis. 36 soorten chips is dan voorbij. En inderdaad zal er een stroom kopers op gang komen die regelrecht bij de boer koopt. Dat heeft volledig mijn zegen. Als je nu kijkt naar het rendement kijkt van geinvesteerd vermogen van een boer is dat om te huilen. Het moet vaak al van verkapte subsidies komen. Anders blijft er helemaal niets over.

 • Andreas

  Wijros
  De ombudsman is er in het geheel niet voor zelfstandigen. Die mogen hoe klein of arm ze ook zijn het zelf uitzoeken. Je kunt niet eens iets vragen aan de ombudsman als ondernemer.

 • Andreas

  Wijros
  Mijn complimenten voor zowel post 38 als post 40. Ik had het niet beter kunnen verwoorden. Inderdaad stop je als ondernemer vanzelf in Nederland. De lol is er goed vanaf met al die regeltjes. De meeste ondernemers zijn ondernemer voor dat kleine stukje vrijheid en niet zozeer voor de hoge verdiensten. Tegenwoordig loop je met pijn in je buik rond als je de overheidscontrole diensten mag verwachten. Een grote maffia is het.

 • WijRos

  @Snel

  re. Bijvoorbeeld, een boer verdiend nu 350 euro aan een hectare aardappelen.
  De supermarkten verdienen omgerekend 16000 euro aan een hectare.

  Beste Snel, wat veel mensen niet weten is dat een groot deel van die 16.000 in de staatskas vloeit. De overheid is de oorzaak van de totaal uit de hand lopende voedsel kosten terwijl het de boeren verweten wordt. De boer heeft alleen mogelijkheden als hij de opbrengsten zwart verkoopt maar daar staat in Nederland zo ongeveer de doodstraf op. Dan krijg je ook al snel verwijten van uitbuiting etc.
  De ombudsman in Nederland vindt dat het rechtsysteem afgebroken wordt omdat frauderende uitleringstrekkers gestraft worden. Je moet eens zien hoe ondernemers behandeld worden die volgens de belastingdienst te weinig afgedragen hebben daar hoor je onze ombudsman niet over.

 • Maria

  Als je het zo simpel bekijkt dan is de gemiddelde Zimbabwaan of Ghanees ook VEEL rijker dan ons.

 • WijRos

  @Lamberto

  Beste Lamberto,
  Globalisering is goed, doordat er Polen zijn die nog willen werken in NL voor over het algemeen meer geld dan wat de Nederlander krijgt, het is een misvatting dat deze mensen voor zogenaamde hongerlonen zouden werken, zijn er nog land en tuinbouw bedrijven in NL die producten kunnen produceren die veel handwerk vragen. Zouden ze niet komen dan zouden ook deze bedrijven vertrekken.
  U hebt gelijk in NL hebben we geen planeconomie die de industrie naar het buitenland zend maar we hebben een economie die geen bedrijfsleven meer toelaat. In de Nederlandse plan economie moet iedereen evenveel te besteden hebben, iedereen evenveel rechten hebben, niemand hoeft meer te werken en het allerbelangrijkste gevolg hiervan: vakkennis en ondernemerschap worden niet meer beloond. Beloning is nu afhankelijk van welke vriendjes je hebt en hoe hoog je staat in de ambtelijke ladder.
  Daarom krijg je uitwassen zoals met Albayrak van de COA en de directeur van Vestia.
  We hebben dus een soort van ANTI-KAPITALISTISCHE samenleving gecreëerd waarin bedrijven niet kunnen functioneren, die gaan dus weg.

 • Snel

  @wortelbea

  Als een boer z n producten betaalt krijgt met iets van waarde, bv zilver of goud, dan kan hij daar ook weer (dure) diesel van betalen.
  Als je kijkt naar de olie prijs genoteerd in goud over de laatste 10 jaar is de olie vrij stabiel gebleven. Ik ga ervan uit dat dit zo blijft. Dus olie omhoog, goud omhoog. Als je wat van waarde hebt liggen, kan je uiteindelijk kopen wat je wil hebben.
  U gaat er kennelijk van uit dat olie niet te betalen wordt in de toekomst, maar wat heb je dan aan edel metalen?
  Bovendien, als de pleuris echt uitbreekt zullen de supermarkten grotendeels genegeerd worden door het publiek. Men zal zelf naar de boer toe gaan om de benodigde waar in te slaan.
  Ook is het zo dat boeren met weinig toe kunnen.
  Bijvoorbeeld, een boer verdiend nu 350 euro aan een hectare aardappelen.
  De supermarkten verdienen omgerekend 16000 euro aan een hectare.
  U zult nu toch wel inzien dat de boer in dit geval nog enige rek heeft als het gaat om verkopen direct vanaf de boerderij.
  Trouwens in Griekenland is dit nu al aan de orde. Tussenhandel en andere schakels worden aan de kant gezet, en Jan met de pet is beter af. En de boer natuurlijk ook.

  Ik wens u prettige paasdagen.

 • WijRos

  @Maria
  Beste Maria, Gerard heeft 100% gelijk, de bewoners in de landen rond de middellandse zee zijn rijker dan wij. Hier in NL denken we alles op te lossen door meer te lenen maar we zullen binnenkort leren hoe dat uitpakt. Mensen in Griekenland, Italië en Spanje lenen veel minder en hebben daardoor op de lange termijn veel minder problemen.

 • high five

  What is Front Running in High Frequency Trading
  http://www.youtube.com/watch?v=i7x_UNCFosk

 • Maria

  Gerard heb je weer weer naar de fles gegrepen vannacht :-)

  De Grieken veel rijker dan ons, kolderieker kan bijna niet!

 • high five

  Broertje John komt ook weer terug op het interview van Blyth Masters over de discussie in de bloggersscene over zilvermanipulatie.
  Silver Update 4/7/12 Blithe Blythe
  http://www.youtube.com/watch?v=pXALzeRdRz4&feature=g-all-u&context=G2945379FAAAAAAAAEAA
  Vanaf 06:00 in de clip.
  Blythe loog niet. De klant(en) waar Blythe de zilverposities van hedged is de FED en wel de Fed bank of New York. Maw de grote openshort positie in zilver is niet voor JPM eigen rekening maar op rekening van de Fed van new york.

 • high five

  Silver Manipulation: ‘High Frequency Shearing’ – Mike Maloney
  http://www.youtube.com/watch?v=pB_aZo5emio&feature=context&context=G28a83faFAAAAAAAAFAA

  mav het interview van Blyth over zilvermanipulatie, Mike Maloney levert bewijzen dat er wel met goud en zilver gemanipuleerd wordt.

 • Lamberto

  Beste Gerard,

  U schrijft: “Dat je globalisering ziet als kapitalisme is niet juist”.

  Volgens mij zijn er veel vormen van kapitalisme.
  Globalisering heeft volgens mij niets van doen met een centraal geleide plan economie.
  Ook kunnen ambtenaren ondernemers niet verplichten om Nederland te verlaten en zijn producten in het buitend te laten maken omdat deze daar goedkoper geproduceerd kunnen worden.
  Ondernemers zijn hierin volledig vrij, en doen dit vooral om hierdoor meer winst te kunnen maken.
  Wie het goedkoopste draait levert.
  Hier is niets mis mee.
  In een plan economie gaat dit natuurlijk anders.
  Hier beslist de overheid wie ongeacht de kosten producten mag leveren.
  Ik blijf er bij dat globalisering de sociale verzorgingsstaten die als tegenwicht voor de politieke invloed van het sovjet communisme na de tweede wereldoorlog in Europa zijn gecreëerd, volledig gaat vernietigen.
  Om een klein voorbeeld te geven.
  Waar Europa naar toe gaat is te zien hoe de Polen momenteel door ondernemers worden behandeld.
  Dit is puur kapitalisme!
  Ze komen naar Nederland omdat ze hard werken voor weinig geld. (globalisering)
  U hebt kunnen lezen dat deze mensen tot een soort dagloners zijn verworden.
  Ze worden alleen ingezet als er op een bepaald moment werk voor hen is, en worden enkel voor deze gewerkte uren betaald.
  Als de sociale verzorgingsstaat met haar beschermende arbeidsvoorwaarden is verdwenen, zal bovengenoemde werkwijze weer voor de meeste werkenden in loondienst gaan gelden.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Kapitalisme

 • high five

  @WijRos Mee eens.

  De afgelopen jaren was Apple een succes story dat kan je niet ontkennen. Dat je meer dan 2x zoveel kan vragen als je concurrenten is een teken van kracht, ondanks dat anderen producenten goedkoper zijn kun je toch veel en veel meer vragen. Dan lever je toegevoegde waarde aan je product op welke manier dan ook.

  Echter nu de media de loftrompet over het bedrijf blaast en wijst op de parabolische koersbeweging van het aandeel is altijd de bevestiging dat het begin van het einde van het succes van het bedrijf nabij is.

 • Andreas

  De Heraut
  Het is natuurlijk heel vervelend ruzie te hebben met een veldmuis. Maar de oplossing is er. Graanopslagtanken van polyester. Die maak ik eigenlijk voor ontwikkelingslanden, maar ik begrijp dat het hier ook van pas komt. :)

 • WijRos

  @Edwin
  beste Edwin, ik heb hier al vaak aangegeven nergens kennis van te hebben dus dat is geen nieuws.
  Als u mijn verhaal goed had gelezen dan had u ontdekt dat het mij bekend is dat zowel bij RWS als bij de waterschappen NU ambtenaren werken. De resultaten zijn er dan ook naar.
  Sinds voor 1500 tot circa 1970 werden de waterschappen in het grootste deel van Nederland bestuurd door boeren, u weet wel het meest achterlijke volk in ons land, zonder ambtenaren zonder Rijks invloed en dat werkte over het algemeen veel beter dan wat er nu gebeurt.
  Met name de waterschappen hebben het nu druk met reorganiseren en hergroeperen, verhuizen, meer management lagen, etc. zodat de politiek kan scoren. Het gevolg was dat afgelopen herfst het Eemskanaal in de provincie Groningen bijna overliep. Iets wat al jaren bekend was maar andere zaken zoals reorganiseren en verhuizen waren belangrijker dan dijken verbreden en verzwaren, verder had men even vergeten dat het pompen van de gemalen op elkaar afgestemd moet worden zoals dat vroeger wel gebeurde door die domme boeren. Soort gelijke problemen waren er en zijn er ook met de noordelijke zeedijken.

 • WijRos

  @De Heraut
  Beste Heraut, in tarwe meel krijg je ook heel snel “mijt” dit is een klein insectje die het behoorlijk kan laten bederven. Dat soort problemen heb je met goud en zilver niet.

 • Gerard

  Misschien heb ik deze al eerder hier geplaatst? Weet het al niet meer.
  Maar het sluit perfect aan over wat ik gisteren over de FED gezegd heb!

  MUST SEE !
  http://www.slimbeleggen.net/blog/2012/04/03/peter-schiff-maakt-brandhout-van-de-fed/

 • Gerard

  @WijRos
  “In Argentina gaan bijna alle zaken in cash en velen hebben alleen een kleine rekening om periodieke kosten te betalen. ”

  Wat dacht je van Spanje, Portugal, Griekenland en Italie? Dat is daar ook zo.
  Tot zeer grote ergernis van overheid en banken natuurlijk, maar ze krijgen er geen greep op. Houden zo!
  Ik moest van de week nog iemand 3000 euro betalen en die vent duwt mij een rekening onder de neus. Ik trek onmiddelijk mijn knip en duw hem 3000 euro onder zijn neus. Je had hem moeten zien kijken. Wilde het eerst niet aannemen, maar ik liet hem geen enkele keuze.
  Zo zouden alle Nederlanders moeten gaan leven. Alles handje contantje en GEEN bankrekening, net als in Spanje. Dan is dat uitkleden tot op de draad door de overheid en de banken zo afgelopen. Want geloof mij maar, een gemiddelde Spanjaard of Griek is VEEL rijker dan een nederlander met z’n brave Box 1 t/m 3, sociale lasten, ecotax, OZB en nog 100 andere door ambtenaren verzonnen uitbuiterij!

 • Gerard

  @Lamberto
  Er is vaker gezegd dat ambtenaren van provincies totaal overbodig zijn. De taken kunnen samengevoegd worden bij de gemeentes. Ook waterschappen zouden minimaal 50% te veel ambtenaren bevatten.

  Op een beroepsbevolking van 6 miljoen, waarvan 1 miljoen ambtenaren is niet houdbaar. De 5 miljoen moeten naast de 1 miljoen ambtenaren ook nog eens de overige 10 miljoen in de samenleving overeind houden. Elk kind kan natellen dat dit onmogelijk houdbaar kan blijven.

 • Gerard

  @Lamberto
  Werkelijk goed geschreven en onderbouwd. Het geeft eens te meer aan hoe groot het probleem is. Bezuinigen is ook niet gemakkelijk. Het is de cirkel waar de overheid in rond blijft draaien. Kortom, het is wat we hier al steeds beweren, de overheid GAAT failliet. Onvermijdelijk, met of zonder bezuinigingen. Alle schulden en tekorten zijn veel te ver doorgeschoten. Oorzaak? 40 jaar lang WANBELEID!
  Een veel te grote overheid draai je zomaar niet even terug.

  Maar ik ben het ook met Wijros eens. Dat je globalisering ziet als kapitalisme is niet juist.
  Ik denk dat communistisch China nu veel kapitalistischer is dan Europa. Je moet als “vrij” Nederlandse ondernemer precies zo handelen naar zoals de overheid je voorschrijft hoe je jouw onderneming moet voeren. GEEN enkele ondernemer is hier vrij in.

  Maar je verhaal klopt verder als een bus.

 • Edwin

  Waterschap en rijkswaterstaat zijn beiden overheidsdiensten, ambtenaren weetjewel?
  Beiden werken intensief samen om ons droge voeten te geven. Dus je redenatie dat een waterschap meer zou helpen… Geeft je kennisniveau aan over dit onderwerp.
  Je denkt teveel dat je denken kennis kan vervangen. En nee, een mening is geen kennis of feit.

 • De Heraut

  Voor diegenen die zwaar willen investeren in voedsel: zorg voor goede opslagfaciliteiten. Ik heb op dit moment een meningsverschil met een veldmuis over het gebruik van mijn voorraadje tarwemeel. Ik wil het graag nog even bewaren, maar volgens hem is het nu al tijd om alles op te eten.

  Hij heeft edelmetaal dan ook altijd links laten liggen.

 • WijRos

  @Edwin
  Beste Edwin, met mijn feiten kennis is het goed gesteld volgens mij. RWS bestond in 1953 al (opgericht in 1798) daarom heb ik ook 70 jaren in bovenstaande aangegeven, zij zijn dan ook voor een groot deel verantwoordelijk voor wat er in 1953 in Zeeland gebeurd is. Nu worden ambtenaren nooit aangesproken op fouten dus dat zal toen ook wel niet gebeurd zijn. Ik denk toch dat Nederland om droog te blijven meer had aan de plaatselijke waterschappen en bedrijven die daar bij hielpen dan als een log een enert log lichaam als RWS. Omdat nu de waterschappen meer gepolitiseerd zijn wordt de schade ook steeds groter. Ik denk dat RWS een goed voorbeeld is van een slecht werkend technisch apparaat. De meeste andere ministeries zijn nog beroerder.

  Ik zou graag wat feiten van u horen waaruit het tegengestelde zou kunnen blijken.

 • Edwin

  PS ja, als Zeeuw ben ik flink nijdig over je onnadenkende uitspraak….die doden waren hier….

 • Edwin

  Ach beste Wijros,
  Je mening over rijksambtenaren zoals RWS is niet gebaseerd op feiten en kennis. Niet erg hoor, maar doe alleen niet alsof je er alles over weet. Ooit gehoord van een ramp in 1953 met meer dan 1800 doden? De deltawerken zijn gebouwd omdat het zo leuk stond, niet om herhaling te voorkomen…. Je kennis is lang niet zo groot als je zelf denkt. Welterusten.

 • wortelbea

  @snel: ik ben het met u niet eens:
  nu produceren de boeren voldoende. akkoord.
  en wat denk je van hun productie zonder olie ? hmmm? nada nikske:
  gezen diesel, euuh ergens een trekpaard op de kop tikken ?
  en de glasteelt, eeuh brandje stoken met hout dat je (met de hand) hebt zitten zagen ??
  ons systeem (just in time, transport, en energie) werkt niet meer zomaar zonder de energie !

  Ik denk dat diegenen die eten kopen er van uitgaan dat het heel slecht zou kunnen gaan, en daar hoort energie schaarste zeker tot de mogelijkheden. Als je mijn mening deelt dat energie wel eens heel (heel, heel) duur zou kunnen worden, dan is eten kopen nog zo dom niet.

  zoals alles: spreiden:
  beetje cash, beetje goud, beetje zilver (ik heb daar allemaal niet veel van want geen geld genoeg), beetje gereedschap (schup, zaag, zelf een wapen, een water filter, voedsel, zaadjes lijkt mij niet zo gek.

 • Nelis

  @Enrico
  Zelf heb ik ook al wat noodvoedsel in huis en ik voel mij er wel prettig bij. Mocht er iets gebeuren dat de schappen van de supermarkt leeg raken, dan hoef jij even geen ruzie te maken in de rij. Punt is wel dat je bij dat noodvoedsel water nodig hebt om het te kunnen bereiden, dus een goede waterfilter die geen stroom nodig heeft is dan wel een must.
  http://www.basicwaterfilter.com/nl/17-outdoor-waterfilters

  @Snel
  Natuurlijk is er nog steeds een hoop voedsel in Nederland maar een groot deel wordt momenteel geïmporteerd. Ik zit zelf in het transport en je wil niet weten hoeveel containers met aardappelen er elk jaar vanuit Egypte hierheen komen. Ik denk dat we er wel achter gaan komen hoeveel voedsel er daadwerkelijk in Nederland wordt verbouwd als de olieprijzen gaan exploderen en er dus geen voedsel meer deze kant op komt.

 • WijRos

  @Lamberto
  Beste Lamberto, wat mij aan CFv. Weizsecker bevalt is dat hij een beta man was. Helaas had hij zich, volgens mij, beter niet met sociaal politieke systemen kunnen bemoeien. Volgens mij zijn alle geformuleerde sociale regelingen uit de boze. De komende jaren zullen we leren of dit zo is. Zijn zienswijze dat die systemen geen stand zullen houden is juist volgens mij. Ik denk ook dat ze er nooit hadden moeten zijn. Alle geformuleerde systemen maakt misbruik uiterst gemakkelijk terwijl mensen die het echt nodig hebben net buiten de boot vallen. Ik denk dat sociale systemen terug moeten naar dorpsniveau zodat de uitkeerder exact weet wat voor iemand de ontvanger is en wat hij, met het geld doet. Alleen deze manier zal sustainable blijken te zijn. De anonieme geld rondstrooierij zoals dat nu gaat kan nooit overeind blijven omdat veel geld niet op de juiste plaats komt en als resultaat daarvan de mensen niet op de gewenste manier gestimuleerd worden.

  Ik begrijp uit uw commentaar dat mijn voorstelling van een “virulente socialistische bureaucratie” wel redelijk parallel loopt met die uw mening maar mijn vraag blijft dan waarom noemt u het huidige Europese systeem kapitalisme terwijl het er op geen wijze aan voldoet? In de VS trouwens ook niet meer!

 • WijRos

  @Edwin
  re zie uw mail 42 vorige blad
  re. ambtenaar zijn niet allemaal hetzelfde

  Beste Edwin,
  We hebben allerlei soorten ambtenaren zoals u al noemt bij de gemeente en bij Rijkswaterstaat. De laatste (RWS) zijn totaal overbodig want NL is 400 jaren niet overstroomt zonder deze ambtenaren en de laatste 70 jaren al verscheidene malen met deze ambtenaren. Dus Rijkswaterstaat kunnen we helemaal zonder met minder risico.
  Wat doen precies gemeente ambtenaren voor goeds? Ik heb op meerde plaatsen gewoond en op de aantal plaatsen had men helemaal geen vergunningen en ook geen problemen. In Nederland is het hele vergunningen stelsel 100% overbodig. Wat maakt het nu uit of een huisje van 6 golfplaten naast een villa met 400 m2 vloeroppervlak staat? We hebben ons ingebeeld dat je dat moet scheiden en vooral de 6 golfplaren verbieden en ook eigenlijk is een huis met 400 m2 vloeroppervlak niet veel te veel? Het is pure waanzin dat er uberhaubt aan gedacht is om hier vergunningen voor te maken en daar zelfs hele afdelingen voor te ontwikkelen.
  Zo las ik een aantal weken geleden verhalen over mensen in Griekenland die een privé zwembad hadden en dat daar geen belasting over betaald werd. Ik vraag me echt af waar bemoeid men zich mee. Het gaat een ander niet aan of ik mijn geld verzuip (dat is tegenwoordig het gewenste gedrag want dat word beloond met veel zorg en uitkeringen) of dat ik een ondernemer een zwembad laat maken in mijn tuin. Degene die het geld verzopen heeft hoeft toch ook niet elk jaar belasting te betalen over hetgeen hij voorgaande jaren gedronken heeft waarom moet een eigenaar van een zwembad dat dan wel?

 • Lamberto

  Beste WijRos,

  Ik heb het idee dat we hetzelfde bedoelen maar enigszins langs elkaar heen praten.
  U kunt er van uitgaan dat ik persoonlijk de vrijheid lief heb, en alles in beweging zal zetten om dat ook zo te houden.
  Ik moet niets hebben van socialistische of andersoortige betutteling in welke vorm dan ook.
  Wat u als “streng virulente socialistische bureaucratie” omschrijft, is in mijn beleving een puur fascistische maatschappij waar de burger geen enkele rechtstreekse invloed meer op de gang van zaken kan uit oefenen.
  Als we zien hoe het er momenteel in Europa aan toegaat, zijn we al een heel eind in de richting van deze fascistische dictatuur opgeschoven.
  De socialisten en communisten zijn fascisten geworden.
  Om mijn gedachtegang te onderbouwen plaats ik hieronder een klein overzicht met de inhoud van het boek “Der bedrohte Frieden” welke door Carl Friedrich von Weizsäcker is geschreven.
  Indien u de mogelijkheid heeft om dit boek nog te kopen, raad ik u aan om van de inhoud kennis te nemen.
  Het heeft mij een stuk wijzer gemaakt.
  Hier volgt een klein overzicht van de inhoud:

  „Es ist schon bemerkenswert, was Carl Friedrich von Weizsäcker, der ältere Bruder unseres ehemaligen Bundespräsidenten, vor 25 Jahren (!) in seinem letzten Buch u.a. schrieb.
  Carl Friedrich von Weizsäcker
  “Der bedrohte Friede – heute”, Hanser, München 1994, ISBN 3446176977
  Von Weizsäcker sagte in seinem letzten großen Werk “Der bedrohte Frieden” 1983 Hanser-Verlag, innerhalb weniger Jahre den Niedergang des Sowjet Kommunismus voraus (er wurde ausgelacht).
  Seine Prognose, auf welches Niveau der Lohn,- Gehaltsabhängige zurückfallen würde, wenn der Kommunismus nicht mehr existiert, war schockierend.
  Weizsäcker beschreibt die Auswirkungen einer dann einsetzenden Globalisierung, (obwohl es damals dieses Wort noch nicht gab) so wie er sie erwartete.
  Zitat:
  1. ..Die Arbeitslosenzahlen werden weltweit ungeahnte Dimensionen erreichen.
  2… die Löhne werden auf ein noch nie da gewesenes Minimum sinken.
  3…Alle Sozialsysteme werden mit dem Bankrott des Staat zusammenbrechen. Rentenzahlungen zuerst. Auslöser ist eine globale Wirtschaftskrise ungeheurer Dimension, die von Spekulanten ausgelöst wird.
  4… ca. 20 Jahre nach dem Untergang des Kommunismus, werden in Deutschland wieder Menschen verhungern.
  5… Die Gefahr von Bürgerkriegen steigt weltweit dramatisch.
  6… Die herrschende Elite wird gezwungen, zu ihrem eigenen Schutz Privatarmeen zu unterhalten.
  7…Um ihre Herrschaft zu sichern werden diese Eliten frühzeitig den totalen Überwachungsstaat schaffen, eine weltweite Diktatur einführen.
  8… Die ergebenen Handlanger dieses Geldadels sind korrupte Politiker.
  9… Die Kapitalwelt fördert wie eh und je, einen noch nie dagewesen Nationalismus (Faschismus), als Garant gegen einen eventuell wieder erstarkenden Kommunismus.
  10… Zum Zweck der Machterhaltung wird man die Weltbevölkerung auf ein Minimum reduzieren. Dies geschieht mittels künstlich erzeugter Krankheiten. Hierbei werden Bio-Waffen als Seuchen deklariert, aber auch mittels gezielten Hungersnöten und Kriegen. Als Grund dient die Erkenntnis, dass die meisten Menschen ihre eigene Ernährung nicht mehr finanzieren können, jetzt wären die Reichen zu Hilfsmaßnahmen gezwungen, andernfalls entsteht für sie ein riesiges, gefährliches Konfliktpotential.
  11…Um Rohstoffbesitz und dem eigenen Machterhalt dienend, werden Großmächte Kriege mit Atomwaffen und anderen Massenvernichtungswaffen führen.
  12…Die Menschheit wird nach dem Niedergang des Kommunismus, dass skrupelloseste und menschenverachtende System erleben wie es die Menschheit noch niemals zuvor erlebt hat, ihr Armageddon.
  Das System, welches für diese Verbrechen verantwortliche ist, heißt “unkontrollierter Kapitalismus”.
  C. F. von Weizsäcker sagte (vor 25 Jahren), dass sein Buch, welches er als sein letztes großes Werk bezeichnete, mit Sicherheit von der Bevölkerung nicht verstanden würde und die Dinge somit ihren Lauf nehmen!
  Das deutsche Volk bewertete er wenig schmeichelhaft wie folgt:
  Absolut Obrigkeitshörig, des Denkens entwöhnt, typischer Befehlsempfänger, ein Held vor dem Feind, aber ein totaler Mangel an Zivilcourage!
  Der typische Deutsche verteidigt sich erst dann, wenn er nichts mehr hat, was sich zu verteidigen lohnt. Wenn er aber aus seinem Schlaf erwacht ist, dann schlägt er in blindem Zorn alles kurz und klein, auch das was ihm noch helfen könnte.
  Die einzige Lösung die Weizsäcker bietet, ist die Hoffnung:
  dass nach diesen unvermeidlichen Turbulenzen dieser Planet noch bewohnbar bleibt.
  Denn Fakt ist, die kleine Clique denen diese Welt schon jetzt gehört, herrscht nach dem einfachen aber klaren Motto:
  “Eine Welt, in der wir nicht das alleinige Sagen haben, die braucht es auch in Zukunft, nicht mehr zu geben”
  Wie bereits oben erwähnt, Weizsäcker rechnete nicht damit verstanden zu werden“.

  Wat zijn waardeoordeel over het Duitse volk betreft, dit kunnen we ook op de Nederlandse bevolking toepassen.
  Ik hoop dat ik u met deze bijdrage van dienst ben geweest.

 • Snel

  @Enrico

  Als je het mij vraagt is het allemaal flauwekul. Nederland is qua voedsel teelt een exporterend land. In tijden van een echte crisis zal er evengoed nog genoeg voedsel te koop/te ruilen zijn.
  Zorg nou maar dat je wat van waarde hebt dat je dan op dat moment kunt ruilen tegen voedsel. Een boer ruilt echt wel een zak aardappelen of peen tegen wat zilver.

 • WijRos

  @Lamberto

  Beste Lamberto,
  Globalisering heeft op zich NIETS van doen met kapitalisme.
  In het vroegere communistische Rusland en China werden ook allerlei kleine ondernemingen gestopt omdat het beter was het planmatig ergens anders te maken. Dat vindt de ambtenarij in Europa ook.

  Kapitalisme gaat om:
  – individuele vrijheid
  – ondernemen is om winst te maken en of inkomen te creëren.
  – kapitaal opbouwen voor meer productie of om het later te consumeren.
  – de markt bepaald de behoefte en de prijsvorming.
  – recht van eigendom

  – In het huidig we Europa heeft men helemaal geen individuele vrijheid meer. Wat je ook wilt of doet als ondernemer het begint met vergunningen, ontheffingen en weet niet allemaal wat. Veel vande ondernemers die u noemt in uw stuk zouden alleen vanwege de regelgeving niet meer economisch kunnen overleven.
  – wat is er verkeerd aan dat een ondernemer winst probeert te maken. Alle vooruitgang die we kennen, is bijna altijd ontstaan doordat men dacht het goedkoper of beter te kunne produceren. In de oude USSR waar je dezelfde mechanismen had als die we nu in Europa zien had als belangrijkste kenmerk dat niemand meer eigenaar was van een probleem.
  – In Europa mag je alleen nog kapitaal opbouwen onder regie van de ambtenarij in de vorm van woekerpolissen, pensioenfondsen en lijfrenten. Ik vind dat ieder individu de vrijheid moet hebben dast zelf te kunnen regelen zonder hulp van de staat, dus geen belastingaftrek etc.
  – In Europa is geen normale prijsvorming meer vandaar dat alles veel duurder is dan dat het zou hoeven te zijn en de producenten krijgen veel minder als dat ze nodig hebben. Het verschil verdwijnt in de bodemloze putten van de overheid.
  – In Europa is het recht van eigendom al heel lang onder druk. Als je geld hebt dan zorgt de staat er wel voor dat het steeds minder waard wordt. Als je edelmetalen wilt kopen voor dan 10000 Euro moet je dat melden wat is dit voor belachelijke regeling. Alle zombies in Nederland schijnen dat heel normaal te vinden. Wat gaat het de staat aan wat ik met mijn geld doe?

  Kortom; we hebben helemaal geen kapitalistische samenleving in Europa meer maar een streng virulente socialistische bureaucratie.

 • Enrico

  @ Nico

  Heb je zelf ervaring met houdbaar-voedsel.nl ?

  Mensen, ben ik nu paranoid aan het worden of is hier voedsel kopen gewoon een goed idee.
  Het lijkt allemaal zo onwerkelijk…

 • Lamberto

  Beste WijRos,

  Wel eens van globalisering gehoord?
  Uiteindelijk zal Europa hierdoor in grote armoede gedompeld worden.
  Zie eens welke kaalslag er heeft plaatsgevonden onder de ambachtslieden en kleine ondernemers die ieder in zijn vakgebied prachtige producten leverden en vaak voor goede werkgelegenheid hebben gezorgd.
  Nu worden deze producten voor een prikje aangeboden door China enz.
  Kijk eens in de dorpen en steden.
  10 tot 20% van de etalages zijn verworden tot schilderijen die alleen gevuld worden om het aanzien van de winkelstraten op peil te houden.
  De winkel achter deze façade is al lang gesloten.
  Dit heeft niets van doen met ambtenaren, maar met de puur kapitalistische denkwijze wie kan het goedkoopste leveren.
  Wat nog veel erger is, de vakkennis gaat verloren.
  Er komen hierdoor steeds minder “vrije ondernemers”.
  Het enige wat nog een beetje functioneert zijn verkooppunten bemand door de franchise slaven.
  Praat eens met ZZP ondernemers die onder grote financiële druk staan en vaak voor een aalmoes van € 5, – per uur werkzaamheden moet verrichten om de boel draaiende te houden.
  U zult het met mij gaan beleven dat de mensen die de arbeid moeten verrichten steeds verder worden uitgebuit en in een hoek gedrukt.
  Griekenland is ons voorportaal.

 • WijRos

  @Lamberto

  re. De ongeremde kapitalistische maatschappij waar Europa na de val van de sovjet unie in terecht is gekomen

  Beste Lamberto, als ze u verteld hebben dat we nu in een kapitalistische maatschappij zitten dan moet ik vertellen dat dit absoluut niet juist is.
  Dat wat wij nu in Europa nu hebben is een sterk doorgevoerde socialistische bureaucratie. Waarin met name ambtelijke bestuurders van grote bedrijven, banken en (semi-) overheidsinstellingen de macht hebben.
  Kapitalisme gaat er vooral vanuit dat kleine ondernemers ongeremd door allerlei regels de mogelijkheid hebben uit te groeien. In heel west Europa is alleen maar sprake van het omgekeerde dus een anti kapitalistische samenleving.

 • Lamberto

  Velen denken dat met een pennenstreek 50% van de ambtenaren afgevoerd kunnen worden.
  Deze gedachtegang berust op een groot misverstand.
  Zolang de arbeidsvoorwaarden en ontslagrecht niet zijn veranderd, zullen de kosten van deze sanering de pan uitrijzen.
  Wat ook vergeten wordt is dat er ambtenaren zijn die niet gemist kunnen worden.
  Zie hieronder het overzicht van de verschillende groepen ambtenaren.
  Onderwijs en wetenschappen: 512.000
  Gemeenten: …………………………..177.000
  Rijk: ………………………………………..124.000
  Defensie: ……………………………….. 69.000
  Politie: ……………………………………. 65.000
  Provincies: ……………………………… 13.000
  Waterschappen: …………………….. 10.000
  Rechterlijke macht: …………………. 4.000
  ———–
  Totaal 974.000 ambtenaren.

  Als we bij de Gemeenten, Rijk, Provincie en Waterschappen 50% van de ambtenaren afvoeren, komen we op 162.000 ambtenaren.
  Of de middenstand zo blij zal zijn met deze financiële aderlating van 162.000 veelal gezinshoofden, durf ik te betwijfelen.
  Laten we er van uitgaan dat een gemiddelde ambtenaar € 70.000, – bruto per jaar kost.
  Dit is dan voor 162.000 ambtenaren bij ontslag een bezuiniging van € 11.340.000.000, – op jaarbasis.
  De opbrengst voor iedere Nederlander zullen per jaar dan € 688, – gaan bedragen.
  Wat we echter niet moeten vergeten is dat er 162.000 werklozen bij komen.
  Als we hier het kapitalistische en/of socialistische rekenmodel op los laten kunnen we constateren dat we beide keren op hetzelfde resultaat uit komen.
  De kapitalisten zullen zeggen: “We hebben voldoende arbeidsaanbod dus salarissen gaan naar beneden”.
  De socialisten zullen zeggen: “We moeten solidair zijn, eerlijk delen dus salarissen gaan naar beneden”.
  De ongeremde kapitalistische maatschappij waar Europa na de val van de sovjet unie in terecht is gekomen, zal als uitkomst hebben dat velen in grote armoede gaan belanden.
  Ik durf te stellen dat zij die in de komende parallelle maatschappij die zeer zeker gaat ontstaan, en waar met goud en zilver moet worden betaald, de armoede zullen ontspringen.

 • Nico

  Politici moeten het ondenkbare beginnen denken: een geordend einde van de euro.
  De oorspronkelijke architecten van de EU droomden ervan de euro met de Amerikaanse dollar te doen rivaliseren. Maar als ze een glazen bol hadden gehad, was de Europese eenheidsmunt er waarschijnlijk nooit gekomen, want ze creëerden een monster dat probleemlanden niet toelaat hun munt te devalueren en dat die landen verplicht ‘intern’ te devalueren via prijs- en loondeflatie. De werkloosheid in Griekenland en Spanje stijgt ondertussen boven de 20%; de schuldenberg groeit. ‘Waarom er dan geen einde aan maken?’
  http://www.express.be/business/nl/economy/politici-moeten-het-ondenkbare-beginnen-denken-een-geordend-einde-van-de-euro/165595.htm

 • svrangulitz

  @ Jefke,
  Het klopt inderdaad dat er uit één zakje vier maaltijden gehaald moeten worden. Zelf vind ik het genoeg voor drie maaltijden maar één en ander is natuurlijk afhankelijk van je eetlust. Ik heb het zelf al geprobeerd en vind de porties voldoende en bovendien erg lekker!

 • Snel

  Japan wil het IMF helpen, samen met China.
  Voor Japan is het credo: De lamme helpe de blinde.

  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2012/14/japan-en-china-willen-imf-helpen.xml

 • jefke

  @svrangulitz
  wel opletten ze zien 1 zakje als 4 maaltijden dus als je een pakket van 160 besteld krijg je maar 40 zakjes. Het prijsverschil met de vs is ook groot maar het is bijna niet hier te krijgen zonder hoge taksen. Ik ga nog wat wachten op meer aanbieders denk ik tot we hier kunnen kopen aan de prijs van de vs. 1 zakje is 6 a 7 euro, daar heb je 7 kg droge pasta voor…..
  het is maar een bedenking he. grts

 • Nico

  Wijros
  Die wijsheden staan in de bijbel vandaar die uitdrukking oude stempel,als de mens die wijsheden los laat ,wat een vrije keus is kan je in de problemen komen je wordt gewaarschuwd o.a wat de gevolgen van hebzucht zijn het bijbelboek prediker staat er vol mee geschreven door de wijze Salomo.

 • Nico

  Het punt is vaak wat hij kan kan ik ook, daar is op zich niets mis mee ,maar daar kunnen veel valkuilen in zitten,voor jezelf leren denken en op de lange termijn levert vaak de minste problemen op.

 • svrangulitz

  Ik verwacht zelf dat we de komende jaren last gaan krijgen van biflatie die uiteindelijk zal overslaan in hyperinflatie. De aandelenbeurzen zakken nog één keer flink omlaag (AEX richting 150 punten) terwijl de voedselprijzen en grondstoffen verder zullen stijgen. Uiteindelijk verliezen de valuta’s hun waarde en zullen de aandelenbeurzen gigantisch moeten gaan stijgen om de waarderingen op peil te houden. Ik heb in ieder geval gevriesdroogde maaltijden gekocht bij http://www.houdbaar-voedsel.nl die 25 jaar houdbaar zijn. Lijkt mij een betere investering dan sparen!

 • WijRos

  @Nico
  re. Zelf ben ik nog van de oude stempel

  Beste Nico,
  Dat is het type stempel waar ik ook van hou. Of dat de oude stempel is weet ik niet, het zou wel eens de nieuwe stempel kunnen worden de komende jaren.

 • Nico

  wijros
  Zelf ben ik nog van de oude stempel ,ik wil niet afhankelijk zijn van iemand,en zeker niet van banken,iets wat ik niet kan betalen laat ik lekker liggen ook een huis,dat kan je beter huren omdat je daar makkelijk vanaf kan,mocht je naar het buitenland moeten vluchten of andere streek
  in nederland, ik heb geleerd ”word geen slaaf van mensen” dat geeft een echt vrij gevoel.

 • Nico
 • WijRos

  @Nico
  re. ‘Zorg dat jouw probleem het probleem van de bank wordt’

  Beste Nico, In NL is dat niet zo gemakkelijk. Uiteindelijk blijf je altijd aansprakelijk voor een lening. Zo lang je hem maar af kunt lossen is er geen probleem en kun je zelfs een regeling bedingen, de bank wil cash en jij hebt het.

  re. les van Argentina

  De les van Argentina is DOE NOOIT ZAKEN met een bank en heb nooit geld op de bank! In Argentina gaan bijna alle zaken in cash en velen hebben alleen een kleine rekening om periodieke kosten te betalen.

 • Nico

  Argentijnse lessen :
  ‘Zorg dat jouw probleem het probleem van de bank wordt’ en ‘Bedenk goed hoe crisisbestendig je beroep is en wat mogelijke alternatieven zijn’. De tips and tricks uit de uitzending voor u op een rijtje.
  http://tegenlicht.vpro.nl/nieuws/2012/februari/argentijnse-lessen.html

 • Nico

  ‘Worst case scenario’ – Argentijnse survivaltips:
  Wat moet je doen als je economie ineenstort? We vroegen het Fernando ‘ FerFAL’ Aguirre, een expert op het gebied van moderne overlevingsstrategieën en auteur van de bestseller Surviving the Economic Collapse.
  http://tegenlicht.vpro.nl/nieuws/2012/februari/Interview-Fernando-Aguirre.html

 • WijRos

  @high five
  Beste Hi 5, in tegenstelling tot Cisco en MS maakt Apple hardware die nu al buiten Amerika gemaakt wordt. Het zal niet lang meer duren of er komen betere veel goedkopere exemplaren in de markt. En dan is het over want er is geen Job’s meer om hun weer te helpen. De bestuurders die er nu zitten zijn kassier geen ondernemers en al helemaal geen uitvinders.

 • Edwin

  @wijros
  Er is niet zoiets als “een ambtenaar”. Veel mensen zien/gebruiken dat abstracte label graag. Maakt hun argumenten en redenaties zoveel eenvoudiger, maar daarmee nog steeds niet kloppend. Iedereen weet dat er allerlei organisatieniveaus zijn en totaal verschillende doelen. Je hebt als voorbeeld gemeenteambtenaren die je bouwvergunning beoordelen, of rijksambtenaren die ervoor zorgen dat NL niet (letterlijk) onderloopt met water. Vanaf een afstandje zie ik dat verschil zonder enig probleem. Vraag me af waarom anderen dat (bewust?) altijd negeren? Voorkom dat je in hokjes gaat denken en vergeet labels.

 • Edwin

  Vid met Max Keiser in gesprek met auteur van Currency Wars. 2e deel, na 15 minuten. Waarom koopt China zoveel PMs? …. Omdat ze afmoeten van hun USA bonds. Te grote afhankelijkheid van de Fed, die kan met 1 druk op de knop diezelfde bonds bevriezen. (centraal register van bonds, geen fysiek product)

  http://www.youtube.com/watch?v=Xi2owPhUgJY

 • WijRos

  @De Heraut
  Beste Heraut, ja volgens mij maakt u een fout. Productie in welke vorm ook wordt enorm belemmerd door overheidsregels. Afschaffen van 50% van de ambtenaren zou ondernemers de mogelijk bieden weer te produceren of meer te produceren waardoor het niet meer ingevoerd behoeft te worden. Velen in Nederland zien niet in dat we de productie uit Nederland weggejaagd hebben vanwege allerlei regels te beginnen met het minimum loon tot en met allerlei vergunningen mbt. het uitvoeren van wat voor vorm van bedrijf ook maar. Heel veel bedrijven zijn ook kapot gegaan omdat ze uit de centra van steden en dorpen zijn weg gejaagd of door allerlei milieu en ruimtelijke regels.

 • high five

  Silver Update 4/6/12 Fundamentals
  http://www.youtube.com/watch?v=AAOK5UOjbbo&feature=g-all-u&context=G2cb69b9FAAAAAAAABAA

  Broerjohn bespreekt en vergelijkt vanaf min 11 het aandeel Apple.

 • De Heraut

  @Wijros en @Gerard
  Er wordt veel afgegeven op het te grote overheidsapparaat, maar op dit moment is onze economie gebouwd op het rondpompen van (steeds meer fiat) geld. Het ontslaan van 50 procent van de ambtenaren, zonder de regelgeving te versoepelen zal de productie en de echte economie niet doen toenemen. Of maak ik hier een fout?

 • De Heraut

  @Gerard
  Ik heb ooit gelezen dat de afspraken met de Fed voor 100 jaar geldig zouden zijn. Tot nu toe heb ik hiervoor echter geen bewijzen gevonden. Het zou wel het niet-nemen van belangrijke maatregelen zoals door jou hierboven beschreven kunnen verklaren. Voordat de 100 jaar voorbij zijn – kerstavond volgend jaar – moet de buit binnen zijn en het vervolg veiliggesteld zijn.

 • WijRos

  @Gerard

  Beste Gerard, dat doen we in Europa ook al jaren. Hoeveel zinloze zaken zijn er niet aangelegd of gebouwd. Het hele groene energie programma kun je er in wezen ook wel bij rekenen. Alleen al de laatste 30 jaren zijn bijvoorbeeld de waterschappen in Groningen wel 15 keer verplaatst en verhuisd naar andere kantoren en dergelijke. We hebben hele volksverhuizingen van ministeries naar Groningen en weer terug naar Den Haag gehad etc. etc. etc.
  Kortom: De domme producerende burger betaald wel, en de bestuurders met hun apparaat zijn NOG niet aan te spreken op al hun wandaden.

 • SilverSurfer

  willem middelkoop ‏ @wmiddelkoop

  gold OI dropped 1265 contracts to 406,496, a new low. Silver rose 654 contracts to 117,088, a recent HIGH,SOMETHING BIG IS UP IN SILVER

 • Gerard

  p.s.
  Voor degene die het bovenstaande niet begrijpt. Greenspan en consorten hebben dus letterlijk en heel bewust honderduizenden huizen teveel laten bouwen. Die nu totaal overbodig liggen weg te rotten. Enorme nieuwe woonwijken over de hele VS!
  Dit wordt dus “bewust” gedaan omdat ze anders een klein dipje in de economie zouden krijgen!

  Zo los je dus een economische crisis op!
  Laat alle werkelozen in Spanje maar huizen bouwen. Als ze genoeg huizen gebouwd hebben, laat ze de huizen dan maar weer afbreken. Ziezo, werkeloosheid en crisis opgelost!
  Dit gebeurt dus “letterlijk” in de VS.
  Nog niet zo lang geleden een reportage gezien van de bouw van een nieuwe school. De burgemeester vond het waanzin en totaal overbodig. De oude school was amper 10 jaar oud en moest worden afgebroken.
  Moderne economie! Lang leve Keynes.

 • Jan

  @Gerard: tja, those that can do, those that can’t go into politics.

 • WijRos

  @Gerard
  Beste Gerard, je kunt je er over opwinden maar dat helpt niets.
  Deze parasieten zijn alleen maar met zichzelf en hun apparaat bezig, met name hoe hou ik het vandaag gaande, morgen zien we wel weer. Al die flauwekul over planbureau’s en dergelijke, men reageert per dag dat is de manier zoals men werkt. Waar men die 100.000-den beleidsmedewerkers voor nodig heeft is mij een raadsel maar zeer waarschijnlijk alleen maar om veel “hoog geclassificeerde” onderdanen te hebben. Deze lieden presteren niets en consumeren alleen maar een wezenlijk deel van ons belastinggeld.

 • Gerard

  @WijRos
  Het is mijn overtuiging ook. De elite IS het overheidsapparaat. Die zijn uit op groot en macht. De rest wil alleen maar veel geld verdienen.

  Maar Wijros, men zit zichzelf niet voor de gek te houden. Ze zijn echt veel slimmer dan wij allen bij elkaar. Men houdt het volk voor de gek. Door de schulden hoger op te hogen, merken we niets van de crisis. Dat is de ENIGE reden dat de economie nog groeit.

  Om dit te snappen moet je eigenlijk naar het intervieuw van CNBC met Allen Greenspan kijken.
  Ik heb dit gisteravond nog op tv gezien, maar staat ongetwijfeld ook ergens op cnbc.com.
  Dit is echt “ONGELOOFLIJK”. Mijn broek is vanzelf 5 keer afgezakt.

  Het ging als volgt:
  Heeft u in 2005 de huizenbubbel niet had zien aankomen?
  AG: Natuurlijk wel
  Je had toen toch gemakkelijk de rente kunnen verhogen?
  AG: Had ik zomaar kunnen doen ja.
  Waarom deed u dat dan niet? Dan hadden we niet zulke problemen gehad vanaf 2008.
  AG: Dat klopt. Maar dat was niet wenselijk.
  Waarom niet?
  AG: Dan hadden we inderdaad geen huizenbubbel gehad, maar dan hadden we ook een hoge werkloosheid gehad en economische terugval. Denk eens aan al die bouwvakkers die dan zonder werk zouden komen.
  Ja maar toen schoven we hiermee de problemen en de werkloosheid een paar jaar op, en de werkloosheid en krimp is er nu toch gekomen. Ook in de bouwsector.
  AG: Dat klopt. Maar dat zijn de problemen van nu, en niet van toen. De problemen van nu moeten we nu oplossen.
  Hoe?
  AG: Daar hebben we weer andere middelen voor. Door o.a. de rente laag te houden.
  Ja maar, dat was nu net de oorzaak van de problemen.
  ….
  Enz. enz. enz.
  Je gelooft soms je eigen oren niet!
  Faber, Rogers en Schiff hebben 100% gelijk: Deze mensen snappen letterlijk niks van economie….
  Hoe treurig kan het zijn.
  Maar ondertussen vernietigen ze letterlijk alles.

 • WijRos

  @high five
  Beste Hi 5, de elite is naar mijn overtuiging het overheidsapparaat, Obama was net als bijna alle bestuurders in Nederland een deel van dat apparaat. Hij heeft niets te vertellen dat klopt maar de ministeries, CIA, FBI, FED, SEC, etc, dwingen hem dat te doen wat goed is voor het systeem en dat gaat altijd ten koste van de producerende burger omdat dit de mensen zijn die veruit het grootste deel van hun inkomen in de overheid zien verdwijnen. Even voor de duidelijkheid mensen die bij de (semi-) overheid werken, dragen niet bij aan de te besteden middelen door de overheid. Belasting die (semi-) overheidswerknemers betalen is ook geen belasting maar een façade voor de producerende burgerij.

 • wortelbea

  Ach onze temp heeft het momenteel (te) druk om nog gauw zoveel mogelijk bouletten in te vriezen. de meesten van ons kopen blik, maar temp wilt bouletten, wat wil je, daar kruipt meer tijd in.

 • greetjes

  Jammer, Maria, dat jij nu het slachtoffer wordt. Ik heb al langer het idee dat er een paar vervelende lieden dit forum gevonden hebben. Ik hoop oprecht dat Rolf er iets aan gaat doen dat iemand zich hier als een dubbel van jou presenteert. Knap laf ook! Van Maria de 2de!

 • greetjes

  @ wijros

  “Ik vrees voor hem dat het zijn Waterloo gaat worden.”

  Ik HOOP dat voor de VS dat het zijn Waterloo gaat worden!

 • high five

  @WijRos Obama beslist niks, hij mag alleen uitvoeren wat hem opgedragen wordt door de denktanks van de elite. De elite wil de middenklasse kapot maken en doet dat door geld bij de middenklasse weg te halen en dat aan de rijken en aan de armen te geven, zodra de middenklasse ook verpauperd is kan een totalitaire staat gevormd worden.
  De elite zien de wereld als hun domein en die zien amerika echt niet als hun land. Ze verafschuwen democratie, vrijheid en wapenbezit door de bevolking.

 • Andreas

  Lassie
  Helemaal mee eeens. Ik mis mijn maatje toch echt wel. De zelfgekozen niet meer mee doen heeft al veel te lang geduurd. Terugkomen en snel een beetje. Het is gewoon een stuk minder leuk. En dat alleen omdat de heren manipulators het wat weten uit te stellen. Dus Vriend Temp, gewoon terugkomen. Je wordt gemist.
  Groeten
  Andreas

 • Lassie

  *Snuffelt nog steeds in het rond… Opzoek naar een spoor dat mijn leidt naar Temp! Snuff snuff

 • Tallix

  A.u.b natuurlijk…

 • WijRos

  @Gerard
  Beste Gerard, er is natuurlijk nooit een recovery geweest. Mensen hebben alleen nog meer geleend en de FED heeft er nog meer geld ingepomt en daarom is de consumptie tijdelijk iets toegenomen. Dit kun je volgens mij geen groei van het Bruto Nationaal PRODUCT noemen.
  Men zit zichzelf wat voor de gek te houden. Na een aantal “trillions” te hebben uitgegeven is de workforce meer afgenomen dan toegenomen en daarom is de werkloosheid in % afgenomen dat is wat er feitelijk aan de hand is.

 • Oom Dagobert

  @Maria
  Je hoeft zeker niet te vertrekken; in tegendeel.
  Rolf: grijp in. Dank je wel.

 • René

  Zo moeilijk kan het voor demoderator toch niet zijn, om dezelfde naam met een ander mailadres te weigeren toch?

 • Andreas

  Rolf
  Het kan zomaar zijn dat een ander op dit blog een hekel aan Maria heeft om welke reden dan ook. Indien dit ook een bekende blogger is. Maak dan ook zijn/haar naam bekend. Het misbruiken van een ander zijn/haar naam gaat veel te ver. Aan de schandpaal met zo’n druiloor. Kielhalen, vierendelen, radbraken, en publieke vernedering dient het lot te zijn. En dat zijn dan nog de lichte straffen. Voor verdere straffen moet ik de sharia raadplegen. :)

 • Gerard

  Nu het dramatische banen cijfer in de VS.
  210.000 nieuwe banen verwacht, werden er 120.000 !
  Ook VS stevent nu rechtstreeks op een recessie af.
  Dit is “exit” voor obama, maar ook exit voor de VS beurzen maandag ! En dinsdag in Europa. Reken op een flinke klapper.

  Maar wel HEEL goed nieuws voor goud. De rente zal nu ZEKER langere tijd zo laag blijven en bovendien komt QE hiermee korter bij.
  De ratio goud – zilver zal hierop sterk oplopen.
  Overige grondstoffen en olie kunnen ook een dreun tegemoet zien.

  De drama’s komen zienderogen dichterbij!
  Drama Spanje hebben we al, drama Japan wordt ook heel binnenkort verwacht!
  En nu dus vandaag drama VS er nog bovenop.
  We hoeven volgens mij niet te wachten tot 6 november.

 • Andreas

  Maria
  Ik keek al raar op van de gebruikte termen. Zo ken ik jou niet. Maar afscheid nemen gaat te ver. Dat ga je ons niet aandoen. Dit zou betekenen dat iedere onverlaat dit blog kan manipuleren. Dus is er een taak weggelegd voor Rolf. Degene die dit flikt dient geen toegang meer te hebben. Kort en krachtig. En Rolf kan zien wie dit flikt en dient dus actie te ondernemen. Dus, Rolf, doe eens wat en reageer. En leg ons trouwe bloggers eens uit hoe je dit bijstuurt.

 • Gerard

  O jee, wat erg Maria. Ik vond je uitspraak nogal vreemd. Was ik niet gewend van je.
  Overigens heb ik het nogmaals uitgelegd, maar de post staat op moderatie.

 • Maria

  Geachte forumleden,

  Ik vertrek hier op het forum want ik kan mij niet vinden in de uitspraken van Maria de 2e.
  Ik ben te beschaafd om iemand toe te spreken als “heb je gezopen” en meerdere tenenkrullende uitspraken waarvoor mijn naam gebruikt wordt. Ook valt het mij op dat er gepost wordt door Maria de 2e kort na mijn postings.
  Ik vind het ook raar dat na mij ook een ander met dezelfde naam mag posten op dit blog.
  Ik zal het blog blijven lezen maar indien de moderator niks aan deze situatie wil of kan doen moet ik mij helaas terugtrekken. Ik dank bij voorbaat een ieder die mij waardevolle informatie heeft verstrekt de afgelopen tijd en wens iedereen het allerbeste en vooral veel wijsheid en gezondheid toe.

 • WijRos

  re. Apple
  Het beroerde voor Apple en de Amerikanen is dat het tot een soort boegbeeld gemaakt is net als IBM. Ze zijn er trots op dat De Chinezen die het ding hoofdzakelijk produceren en de Indiërs die het allemaal bedacht hebben maar 25 tot 50 dollar krijgen terwijl de Amerikanen met al hun lawaai de rest van de verkoopprijs vangen dat vinden wij westerlingen recht. Dit is ook wat Obama verlangt van de Amerikaanse bedrijven, de rest van de wereld uitbuiten (onder militaire druk) en er in de VS een programma met bijna gratis zorg en uitkeringen op laten draaien. Ik vrees voor hem dat het zijn Waterloo gaat worden.

 • WijRos

  @high five
  Beste Hi 5, Apple is een zeer slecht bedrijf dat zeer zwaar over gewaardeerd is en producten produceert die 2 tot 5 x te duur zijn. Er is geen toekomst voor Apple net als met IBM eind tachtiger jaren. Ze hebben zichzelf overspeeld. Dit is niet aan Jobs te wijten maar aan de hebberige ambtenarij. We weten over een jaar meer.

 • Maria

  Nico Wil je alsjeblieft niet meer linken naar slimbeleggen? Nico pantelis is een oplichter van het ergste soort met zijn achterlijke uitroeptekens altijd.

 • high five

  Dit is het toppunt van de Apple hype.
  Chinese boy sells kidney for iPhone, iPad
  http://dawn.com/2012/04/06/chinese-boy-sells-kidney-for-iphone-ipad/

 • Nico

  daar gaan we weer:
  Hedge funds openen jacht op Spanje.
  Voor wie nog twijfelde aan de problematische ontwikkelingen omtrent Spaanse schuld, hebben we de nieuwste update binnen van Barclays.
  In de bijhorende grafiek is duidelijk te zien dat inmiddels 30 procent van de handel door hedge funds gaat uit naar Spaanse obligaties en CDS’en!
  Een vergelijkbare ontwikkeling die we vorig jaar zagen bij Griekenland. Als de overheden, het IMF of de ECB niet spoedig ingrijpen, kan dit snel uit de hand lopen.
  http://www.slimbeleggen.net/blog/2012/04/06/hedge-funds-openen-jacht-op-spanje/

 • high five

  Wijros. Er kan makkelijk heel veel lucht in een aandeel zitten zonder dat er hyperinflatie is ingeprijst.

  Hyperinflatie zou over een breed front over de gehele index ingeprijst moeten zijn lijkt me.
  Mijn mening is dat Apple tot op heden een uitstekend bedrijf is geweest dat precies leverde wat de mensen wilden hebben.

  Ik sluit niet uit dat de financiële elite de prijs even goed opstuwt en in de tussentijd put opties aan het kopen zijn, om te profiteren van de klap naar beneden. Dat is niet voor het eerst dat ze dat doen. Ze kunnen alles manipuleren of in ieder geval heel veel.

 • Nico

  Steeds meer Nederlanders bij voedselbank
  daar kom je ook terecht als je pech hebt en uitgezogen bent.
  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2012/14/steeds-meer-nederlanders-bij-voedselbank.xml

 • Nico

  ‘Flinke huurverhoging onvermijdelijk’
  als het te gek wordt koop ik een chaletje en ga daarin wonen lekker vrijstaand en gelijkvloers voor in verhouding een paar knaken. het wordt,nee wat zeg ik in nederland een dievenbende!
  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2012/14/huurverhoging-onvermijdelijk.xml

 • WijRos

  @Maria

  Beste Maria, neem het hem niet kwalijk hij schrijft over het algemeen goede stukken. Als je veel schrijft maak je ook eens een slippertje.
  Het kan natuurlijk zijn dat ze, de professionele beleggers, zo gek zijn dat ze denken dat Apple een aandeel is die niet conjuctuur afhankelijk is. Iedereen is er toch ook van overtuigd dat de VS recovering is. De kwaliteitsmedia zijn in staat veruit de meerderheid te laten “denken” zoals de overheid dat wil. Sinds Jobs ziek is, is Apple een ambtenaren bedrijf geworden met bonussen etc. hetgeen past in de trend naar de afgrond.

 • Maria

  @Gerard post 46

  Wat een kolder! Je had zeker weer gezopen toen je dat schreef :-)

 • Ethan

  Interessant stuk:

  Rebellion Spreads – EU Elites have Miscalculated?
  http://www.thedailybell.com/3764/Rebellion-Spreads-EU-Elites-Have-Miscalculated
  via:

  “Joseph (P. Farrell) comments on the following article from The Daily Bell regarding the recent suicide of Greek pharmacist Dimitris Christoulas”

  gizadeathstar.com/2012/04/news-and-views-from-the-nefarium-april-5-2012/

 • high five

  @Tallix Het gaat geheel volgens de lange termijn plannen van de globalisten. Alles krijgen ze in handen. Waar we uiteindelijk naar toe gaan ?. Verdiep je maar in agenda 21 van de UN uit 1992.

 • high five

  BroerJohn heeft de koers van Apple over de koers van zilver gelegd. Apple heeft de afgelopen 15 jr een rendement gemaakt van 6526% rendement gemaakt. 13x zoveel rendement als zilver in dezelfde periode.
  Silver Update 4/5/12 Apple Bubble
  http://www.youtube.com/watch?v=xTqi-57Diw0&feature=g-all-c&context=G2cb69b9FAAAAAAAABAA

  Appletje voor de dorst valt dadelijk van de boom naar beneden.

 • Tallix

  De VS is zo wanhopig dat ze inmiddels kleine steden begint te verkopen. Dit keer was een Vietnamees de gelukkige koper. Ik denk dat ik toch maar eens wat goud opzij gaan leggen voor het geval dat Helmond te koop wordt aangeboden!

 • Jan

  greetjes :@ allen
  geef ook wat uit aan je verdediging. Ik heb zelf een paar honkbalknuppels en busjes pepperspray. Niet veel, maar geeft toch een veiliger gevoel. Kost weinig.

  10

  Als er een menigte voor je deur staat of een gewapende maniak dan zal je aan je honkbalknuppel of pepperspray niet veel hebben. Hoe dan ook: aan wapens heb je niet veel als je niet weet hoe je ze op efficiënte wijze moet gebruiken, integendeel zelfs aangezien ze gemakkelijk tegen je gebruikt kunnen worden. Als je je werkelijk zorgen maakt over je persoonlijke veiligheid investeer dan in deftige training en schrijf je in bij een vechtsportschool. Ik heb redelijk wat ervaring met vechtkunsten en in mijn opinie is kali-escrima zowat het meest efficiënte wapensysteem (met uitzondering natuurlijk van vuurwapens) aangezien je van het begin leert werken met wapens (stok, mes, zwaard…) en snel een redelijk niveau verwerft. Een wapen op zich is niet meer dan een object, het komt altijd aan op wie het gebruikt. Een honkbalknuppel is trouwens een relatief slecht wapen aangezien de balans compleet zoek is en het niet eenvoudig is je wapen terug in positie te krijgen na een gemiste slag. Een simpele ratan stok van 70cm is veel beter als verdedigingswapen want veel sneller en wendbaarder, zie bv. deze video: http://www.youtube.com/watch?v=MQQtW3kweQI.

  Dit gezegd zijnde zou ik vooral niet paranoïde worden, slecht voor de gezondheid.

 • WijRos

  Beste Gerard,

  Ik ben het eens mbt. Siemens (feitelijk een staatsbedrijf).
  Ik denk wel dat het hebben van een farmaceutisch bedrijf dat zich richt op low cost producten een goede keuze is.

  Nog niet zo lang geleden melde jij dat je landbouwgrond had, ik heb toen gevraagd waar maar ik heb er nooit een antwoord op gehad.
  Heb je landbouwgrond en waar heb je dat dan want ik ben erg geïnteresseerd ?

  re. ETF’s , ik dacht even dat GIS een ETF was maar het is dus een bedrijf die volgens mij nog wel te duur is op dit moment. Als het een beetje meezit krijgen we nog een ferme dip voor QE n komt. Dat is dan het moment deze aandelen te kopen lijkt mij.

 • WijRos

  @Gerard

  Beste Gerard, ik heb het hier al vaker gezegd. ETF’s zullen één grote oplichterij blijken te zijn. Met name ETF’s van Amerikaanse enj Euroipese banken dekken niet wat ze beweren te zijn. Het zal blijken dat de ETF’s niet gedekt zijn door aandelen , obligaties of wat dan ook maar van de onderliggende waarde die er onder zou liggen. Het geld wordt gebruikt om de betreffende bank drijvende te houden! We hebben nu al een aantal voorbeelden gezien en er zullen nog vele volgen.

  Mijn advies: koop nooit ETF’s als je veilig wilt beleggen want je belegd in Banken en niet in de onderliggende waarden!!!!!

 • greetjes

  @ allen

  geef ook wat uit aan je verdediging. Ik heb zelf een paar honkbalknuppels en busjes pepperspray. Niet veel, maar geeft toch een veiliger gevoel. Kost weinig.

 • Daan W.

  @ Tallix & Lamberto

  Tip:
  Jullie zouden eens op het forum van RB moeten kijken.

 • Gerard

  @high five
  Begrijp het artikel over Apple niet verkeerd. Het artikel wijst erop dat “ondanks” de gevaarlijke parabool het aandeel stand houdt. NIET dat je daarop moet springen, integendeel.
  Als Apple daadwerkelijk doorstoomt naar 1000, dan is dat, ook in mijn ogen, gewoon een teken van hyperinflatie. Simpelweg omdat beleggers een veilige haven zoeken voor hun cash geld.

 • Gerard

  Goud sloot vandaag ruim boven de 1620, en dat is HEEL positief! Voorlopig natuurlijk, het moet wel standhouden de komende dagen nog.
  Als dat zo is, dan is de sterke downtrend augustus 2011 – april 2012 definitief “verleden tijd”.

  Ook zilver lust de 32 niet.

 • Gerard

  @erik
  “Akkerbouwgrond is lastig voor de kleine belegger. Waar koop je hele kleine stukken? ”

  Niet dus.Kleine stukjes zijn waardeloos. Die kun je niet verpachten. Verpachten is ook niet zo gemakkelijk. Als je niet oppast ben je het stuk grond gewoon kwijt. Dit omdat een pachter levenslang + hun kinderen recht krijgen op de grond van rechtswege. OOK bij pachtcontracten van 1 of 2 jaar!!
  Veel Kondratieff-lentes in het verleden begonnen met onteigening door de nieuwe overheid. Dus dat hangt ook nog boven je hoofd.

  Kortom, je kunt zoeken wat je wil, het is gewoon heel moeilijk.
  Eigenlijk vind ik de wijze raad van Middelkoop nog het beste: “zorg dat je flexibel bent en acuut de biezen kunt pakken en vertrekken”.

 • Gerard

  @fred
  Op Sanofi na toch allemaal uitstekende aandelen die je noemt. Ook niet helemaal op Siemens. In een Europees drama aanstaande wil ik liever ook niet te veel Europese aandelen.

 • Gerard

  @Lamberto
  re “Leef weer degelijk zoals onze grootouders deden.”

  goeie opmerking! Maar dit komt terug! Dit is de leefstijl van de kondratieff-lente.
  Onze kinderen of kleinkinderen gaan zo leven.

 • Gerard

  @erik
  Beste Erik, General mills is toch wat mensen nodig hebben? Vergelijkbaar met onze Unilever min of meer. Defensief fonds. Bovendien zet GIS in op Azie en zuid Amerika, en innovatie als concurrent van MCD met hun kantenklaar maaltijden aan tankstations. Dat laatste schijnt niet echt van de grond te komen. Ze keren ook flink dividend uit. Super is dit aandeel ook niet, is ook niet echt mijn favoriet, maar ik zocht ook naar veiligheid en zekerheid.
  Disney is een bedrijf met weinig schulden, grond, bezittingen enzovoorts. Disney is een uiterst flexibel bedrijf. Zal me benieuwen wanneer de eerste Disney in China of India opent.
  Ik kies sowieso meer voor VS aandelen omdat de economie flexibeler is.
  Maar ben wel met je eens dat energie ook erin hoort te zitten. Ik kies daarvoor altijd graag voor DIG omdat die kunnen groeien en een mooie spreiding heeft binnen de sector, maar RDSA kan ook best. De laatste heeft een uitstekend dividend.
  Maar bovenal, de “spreiding” ! Ook een beetje op aandelen in de sector welke je in principe niet aanstaan. De truuk zit veelal toch de basket die je eromheen bouwt.

 • Tallix

  Naast alle andere goede preptips van Maria en Greetjes. Denk ook aan mest, ongedierteverdelgers, kassen, beveiliging en alles wat je maar kunt bedenken om goed te kunnen verbouwen. Het gaat wellicht wat kosten, maar dat weegt niet op tegen wat je straks gaat betalen of ruilen voor voedsel.

  Kippen en al hun toebehoren voor 5 jaar zijn ook heel handig! Voor als het vlees en de vis zo duur gaan worden…dat je erover gaat denken om aan de bevallige enkeltjes van je partner/buurvrouw te gaan kluiven…

  En stel op voorhand duidelijke grenzen naar je omgeving…Velen om me heen verklaren me nog voor gek…maar ik weet ook bij wie ze straks komen uithuilen en bedelen als de hyperinflatie oplaait en voedselaanvoer stokt.

  Een van de grenzen die ik ‘nu al’ aan mijn gehele omgeving duidelijk heb gemaakt: Alle vrienden en familieleden die zich ‘niet serieus voorbereiden’ krijgen straks welgeteld 1 gratis maaltijd…in ruil voor een welgemeend excuus natuurlijk. Daarna ga ik gewoon ruilhandel met hen bedrijven, zonder uitzonderingen te maken.

  Misschien niet zo sympathiek, maar stiekem toch wel effectief. Ben ik dan een goede vriendin/familielid? Ja, ik denk van wel. Want een aantal van hen zijn zich nu toch aan het verdiepen in deze Eurocrisis…’en’ zich wat aan het voorbereiden.

  Dat was natuurlijk ook de bedoeling…want bij mijn opmerking ‘Ga de familiejuwelen maar alvast opdissen,’ grepen een aantal tantes op een verjaardagsfeestje ineens angtsvallig naar hun hals ;-)

 • Lamberto

  Wat moet je ver van huis met een stukje grond.
  De hulpvaardige grabbelaars staan in de rij om je zelf geteelde producten mee te nemen.
  Op het Duitse platteland zijn voor een prikje kleine behuizingen met een paar ha grond te koop.
  In het huidige Nederland wil ik nog geen plekje op een begraafplaats kopen.
  Zelf daar ben je niet zeker of je na enkele jaren in verband met de kosten niet geruimd gaat worden.
  Als voormalig ondernemer heb ik jaren geleden mijn productiebedrijf en woonhuis verkocht.
  Met mijn echtgenote heb ik 10 jaar met een grote caravan aan een stuk door Europa gezworven.
  Dit was de mooiste en leerzaamste tijd van ons leven.
  Als je de toekomst goed voorbereid tegemoet wilt treden, is de manier waarop je gaat leven doorslaggevend.
  Leef weer degelijk zoals onze grootouders deden.
  Geen schulden maken en niet verder springen dan de financiële polsstok lang is.
  De kasten vol linnen en kleding.
  Zorg dat je minstens voor drie jaar voeding in huis hebt.
  Je kunt dit jaarlijks aanvullen.
  Droge bonen, peulen, tarwe, spelt enz. enz. zijn op een droge plaats jaren te bewaren.
  Om een klein voorbeeld te geven, bak zelf je brood.
  Je hebt alleen een graanmolen en biologisch zaad nodig welke € 1,50 per kg kost.
  Dit kun je in zakken van 25 kg bij de molenaar kopen.
  http://www.graanmolen.com/molenboek1.php
  Bij een grote Duitse winkelketen kun je bonen en groente in potten kopen die jaren bewaard kunnen worden.
  Mijn vrijheid bestaat uit het feit dat ik vanavond beslis of ik morgen vertrek.
  Ik kan u allen verzekeren dat dit een heerlijk gevoel is!

 • fred

  Wat betreft aandelen: McDonalds, Coca Cola, Siemens, Sanofi, Shell..? Allemaal sterke bedrijven die het goed blijven doen in en vooral ook ná een crisis.

 • greetjes

  @erik

  € 48 per jaar in mijn dorp, 100 m2 moestuin alsjeblieft

 • Snel
 • erik

  @gerald: DIS of GIS? Disney is een luxe product. Net als General Mills. Ik kan me goed voorstellen dat mensen niet meer naar Disney gaan en goedkoop eten willen halen ipv. merkproducten. Die laatste zal toch ook last hebben van stijgende grondstofprijzen. In hoeverre kun je dat door blijven berekenen.

  Is het niet beter te kijken naar wat mensen echt nodig hebben? Eten en energie. Meer richting NUON en Eneco? Icm. Albert Heyn (die wellicht een front kunnen blijven vormen richting producenten).

  Akkerbouwgrond is lastig voor de kleine belegger. Waar koop je hele kleine stukken? En is dat handig, wat is het doel er van? Verhuren/pachten, zelf verbouwen? Bij dat laatste kun je wellicht beter een volkstuintje huren voor een paar honderd euro per jaar?

 • high five

  @greetjes Hahaha, zag je dat ze een lange neus kreeg toen ze zei dat JPM niet ongedekt futures verhandelden. Ze knikte nog even met haar hoofd om haar worden kracht bij te zetten, terwijl ze dat bij de rest van het interview nergens deed.

 • Nico

  Greetjes
  Oke bedankt voor de tip dat is een nieuw artikel ,staat er nog maar net.

 • greetjes

  @Nico

  jouw link is een interview met Blythe Masters, zie je niet zo vaak. Ze liegt tussen haar tanden. Gelukkig heeft CNBC een afbeelding van een varken op de achtergrond ;-)

 • high five

  @Nico Parabolische koersbewegingen eindigen altijd slecht Quote Jim Rogers

  Een voorbode voor hyperinflatie zou ik meer bij de prijsvorming van mijnbouw/grondstoffen aandelen verwachten.
  In het artikel wordt gezegd dat Apple makkelijk van 650 naar 1000 euro kan. Maar als dit soort artikelen geschreven worden waarbij de bomen tot aan de hemel groeien is het einde van de stijging nabij. Als de koers van Apple nu een beetje nerveus begint te worden met grote stijging en dalingen, dan zou het wel eens een goed moment kunnen zijn om te short te gaan.

  Marc Faber adviseert goud, Aandelen met hoog rendement in Azië en onroerendgoed in de zuidelijke staten van Amerika. Ik denk dat dat een beter advies is.

 • Gerard

  @Johan de Velde
  Goede spreiding verder.
  Maar je moet vooral ook aandelen hebben als hyperinflatie gaat aandringen.
  Waarom? Het antwoord gaf hierboven Nico al. Ga naar die site en bekijk de grafieken Apple. We hebben over dit soort abnormaal gisteren nog hier op de site gesproken. Ik vrees dat wat hierover op slimbeleggen.net staat, 100% KLOPT!

  Maar, net zoals geldontwaarding in g&z kruipt, zo kruipt dit OOK in aandelen.
  Om je te beschermen moet je dus ook aandelen hebben, maar lang niet alle aandelen zijn daarvoor geschikt. Wat defensieve fondsen met een spreiding. Liefst met een basket eromheen (opties-constructie).
  Aandelen met hoog eigen vermogen liefst, en dus wat consumer gericht. In de spreiding financieele sector geheel mijden, technologie en industrie wel iets maar niet te veel.
  Denk eens aan DIS of GIS, e.d., of dividend aandelen in een fund. Er is ook een defensief-fund, SPLV. Misschien nog wat groeilandenfund ETF’s, waar Market Vectors nogal wat van in huis heeft. Europesche aandelen zijn wel te mijden.
  Wat ook nog kan is short (dus verkopen) forex EUR/USD of beter nog EUR/AUD. Hoewel dit misschien geen zin heeft, omdat ik vrees dat ook in hyperinflatie alles elkaar snel zal opvolgen. Er blijft geen munt gespaard. Als de Euro valt, valt alles. Dat is ook wat Maloney ooit in een filmpje duidelijk heeft uitgelegd.

 • Nico

  Tissen: Streep schulden weg
  Het onderling wegstrepen (kwijtschelden) van schulden moet onderdeel van het denken en het handelen gaan uit maken.

  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/redactie/column/tissen/2012/articles/streep-schulden-weg-tissen.xml

 • Nico

  Is Apple een voorproefje van hyperinflatie?
  Er gaat bijna geen dag meer voorbij of de marktwaarde van Apple dikt weer met wat miljarden dollars aan… jawel, u leest het goed, de markkapitalisatie stijgt dagelijks met MILJARDEN!
  http://www.slimbeleggen.net/

 • high five

  Goed interview van AJ met Marc Faber.
  Marc denkt dat eerst de S&P 10 tot 20% zal dalen en dat Bernanke dan weer opstaat. Zo kan Bernanke weer de grote held spelen zoals hij nu in magazine’s word gepresenteerd als iemand die het financiële stelsel heeft gered. Zoals Faber al aangeeft, is het Bernanke geweest die het financiële stelsel kapot gemaakt heeft. In Amerika en Europa verliezen de burgers vrijheid terwijl het lijkt dat in Azië de burgers steeds meer vrijheid krijgen. De overheid moet zich niet met de economie bemoeien!
  http://www.youtube.com/watch?v=JRyKta0LbTM

 • http://eindspel.forum2go.nl/ RB

  @ Gerard

  Behalve op financieel gebied, ben jij je eigenlijk al op andere terreinen aan het voorbereiden? Of geloof je daar (nog) niet in?

 • oom Dagobert

  @Johan de Velde
  Goed bezig zou ik zeggen. Ik sta op punt om ergens een perceel waardeloze vochtige grond op de kop te tikken. Nadien dicht beplanten met elzenbomen en beginnen rooien binnen 20j. of beplanten met wilgenbomen en om de X jaren knotten. Wel veel werk maar wel een garantie op warmte. Ik beschik wel over een speksteenkachel en dat scheelt wat ivm verwarmingskosten ( 2000€/j.) Niet heel veel maar toch mooi …niet?
  Ter info; 20j geleden kocht ik al een degelijk perceel voor en pan eieren en eerlijk gezegd; ik ben er niet kwaad om. Wel even zweten. OK

 • Maria

  @Johan de Velde

  Koop van het geld dat u over hebt kruiden specerijen, zout, suiker en lang-houdbare produkten.
  WC Papier, tandpasta, shampoo, zeep enz.
  Verder gedroogd fruit en rijst enz. in plastic verpakt.
  Aflsuiten in blikken.
  Oliestellen van vroeger welke uitstekend werken op lampeolie welke in de supermarkt nog verkrijgbaar is (minder stank dan pet
  roleum)
  Tevens kousjes voor de oliestellen (zijn nog te koop)
  Zibro-kamin kachels welke op olie kunnen functioneren.

  Zelf heb ik enkele jaren geleden deze voorzieningen al getroffen en toen moest een ieder erom lachen. Nu zijn die lachers ook op zoek tegen sterk gereduceerde prijzen!!

  Verder bent u heel goed bezig geweest naar mijns inziens.

 • Lamberto

  Jacque Fresco houdt de wereld een spiegel voor.
  http://www.documentairenet.nl/review/paradise-or-oblivion/

 • René

  @Greetjes,

  Een zaadkluis bouwen?
  Jij ziet het wel heel somber in.

 • greetjes

  @Johan de Velde

  een grote voorraadkelder preppen en een zaadkluis bouwen

 • Johan de Velde

  Ik heb van mijn totaal 50% in onroerend goed (akkerbouwgrond) , 30 % in PM, 20% in cash en geen aandelen. Hoe kan ik nog meer indekken tegen de komende tsunami?
  Wie helpt?
  Zijn bedrijfsobligaties beter of aandelen?
  Wat zou ik nu moeten verkopen volgens jullie?

 • Lamberto

  Het is voor de ECB een fluitje van een cent om met het toetsenbord van de computer honderden miljarden Euro’s tevoorschijn te toveren.
  Echter, de grootheden die deze handeling verricht hebben, zullen nog veel slapeloze nachten krijgen van deze domme actie.
  Hoe haal je dit overdadig geïnjecteerde geld zonder problemen weer uit het systeem.
  Professor Thorsten Polleit verklaart dat dit vroeg of laat in een catastrofe zal eindigen.
  http://video.cnbc.com/gallery/?video=3000081837&play=1

 • Snel

  @Gerard
  Ik sluit me aan bij Freddie H, bedankt voor de info.
  Denk je dat de euro overeind blijft?

 • Freddie H.

  `De ECB zou letterlijk failliet gaan als ze ingrijpen op zulke schaal. Ik wist niet eens dat dat kon, maar ze konden dat goed verklaren. Helaas begreep ik dat deel niet.`

  Nou Gerard, je begrijpt (en deelt) al meer dan genoeg. Hartelijk dank daarvoor!!!

 • Freddie H.

  Voor iedereen die nog steeds twijfelt:

  Afgelopen week een interview beluisterd van Andy Hoffmann (van Miles Franklin). Iemand met een behoorlijke kijk op de Ag-markt (de enige echte ‘fysieke’ welteverstaan). Op een bepaald moment reageert hij op de enorme prijsdalingen die de markt regelmatig teisteren. Het is eigenlijk meer een waarschuwing aan degenen die daar wat nerveus van worden. Hij zegt dat niemand moet denken dat er partijen zilver van enige omvang worden aangeboden bij zijn bedrijf (of dat van collega´s).

  Oftewel er is allang geen sprake meer van normale prijsvorming als gevolg van een normaal vraag- en aanbodspel.

  Wat overblijft moet dus wel manipulatie zijn…

 • RCPL

  @Gerard

  Laat maar komen Gerard, hoe erg ook voor een groot deel van de bevolking.
  We MOETEN hier een keer doorheen; dan maar liever nu i.p.v over een aantal jaar.

  Ik heb inmiddels zo’n diepe afkeer gekregen van de huidige financiële / politieke elite, dat ik niet kan wachten totdat zij snoeihard van hun sokkeltjes vallen.

  De vraag is hoe wij allemaal omgaan met de transformatie…. Je hebt genoeg slechte voorbeelden uit de geschiedenis laten zien.

 • http://eindspel.forum2go.nl/ RB

  @ Gerard

  Behalve financieel, ben jij je eigenlijk al op andere terreinen aan het voorbereiden? Of geloof je daar (nog) niet in?

 • Gerard

  @RCPL
  “ik geniet elke keer als er weer iets mislukt in de kliek van de EUSSR.”

  Zelfs Mario kan nu helemaal niets meer doen.
  We worden hierover niet eerlijk geinformeerd in Nederland. Kijk eens vaker CNBC of Bloomberg.

  Ik hoop voor je dat je kunt blijven “genieten”, maar ik vrees dat genieten huilen wordt.

 • Gerard

  Gisteravond nog een hele discussie gevolgd op CNBC over Spanje.
  Dat ziet er echt heel slecht uit! Bijna alle deskundigen zijn het erover eens: Spanje is NU Griekenland. Maar dat is nog niet eens het grootste probleem.
  Het probleem is de ECB. De ECB kan onmogelijk doen wat ze in Griekenland en Portugal deden. Een ingewikkeld en zeer technisch verhaal, maar de ECB zal nooit en te nimmer ingrijpen. Simpel omdat dit onmogelijk is, al zouden ze het willen. Het pappen en nathouden zoals met Griekenland zal hier niet kunnen, Spanje gaat meteen naar het putje.
  De ECB zou letterlijk failliet gaan als ze ingrijpen op zulke schaal. Ik wist niet eens dat dat kon, maar ze konden dat goed verklaren. Helaas begreep ik dat deel niet.

  Daarbij: Faillisement-afschrijvingen zoals in Griekenland zullen bedragen zijn met een 10-voud van Griekenland. Men vreest ook voor de banken. De Spaanse bankensector staat letterlijk op omvallen vanwege de idiote hypotheekverstrekking in de jaren voor 2008. Ook hier kan de ECB niets doen. Daarbij is de schuldenlast van Spanje groter dan op papier. De lokale overheden werden nooit meegeteld. Begrotingstekorten en schulden zijn lokaal extreem en onhoudbaar. Men verwacht drama’s die de mensheid sinds Weimar niet meer gezien heeft. En al op korte termijn!
  Het waren ook zeker niet de eerste de beste die hierover meespraken.

  Maak de borst maar nat!
  We gaan de rust niet houden tot 6 november.
  De lang verwachte en gevreesde “eindfase” komt alsnog in 2012!

 • RCPL

  Prachtig!!

  De giga LTRO leningen waren mede bedoeld als overbrugging naar de zomer van 2012, het moment waarop het ESM in werking treedt. Met het LTRO geld moesten de commerciële banken i.p.v. de ECB (met name Spaanse en Italiaanse) obligaties opkopen.

  1 biljoen (geprinte) Euro’s tot de zomer moet voldoende zijn, dacht men.
  Maar waar blijven de kopers? Zijn ze nu al door hun geld heen? De Italiaanse rente op 10 jaars staatspapier overschrijdt immers de 5,5% en de Spaanse vliegt zelfs naar de 6%!

  Werkt het gluiperige plannetje van Super Mario niet? Zou mooi zijn, ik geniet elke keer als er weer iets mislukt in de kliek van de EUSSR.

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @jefke, je hebt helemaal begrepen waarom het gaat, kudo’s.

  Na het lezen van FOFOA’s post (zie eerdere link) krijg ik het bange vermoeden dat we misschien nooit hyperbolisch gaan in de PM. Mogelijk gaan we vrijwel zonder overgang van een gemanipuleerde prijs naar helemaal geen fysiek meer te krijgen. Dit laatste natuurlijk alleen als je fysiek in grotere hoeveelheden wilt kopen. Op individueel niveau zijn kleinere transacties altijd mogelijk.
  Wat het commerciele gebruik van zilver betreft, daar zouden de overheden een prijs kunnen opleggen.

 • jefke

  @jan: ik hoop met je mee…..PM is voor mij gewoon bezit op zich niet direct om te verkopen. Vroeger was dat trouwens zo, kocht men gewoon PM enkel en aleen om bij te houden. Als het niet bubbeld gewoon houden, net als een (eerste) eigen huis bij veel mensen “om te hebben” is en niet om winst op te maken of om te zetten naar andere investeringen. Ik hou het in ieder geval gewoon zeker aan tot er een zeer interesante ratio is tov aandelen/vastgoed, gebeurd dit niet blijft het gewoon liggen en kan het gewoon doorgegeven worden naar volgende generaties. Zoals je aanhaald wat “doemdenken” betreft, als PM echt parabolisch gaat hebben we met grotere problemen af te rekenen dan de procentjes verlies die we nu ff pakken. Ik heb liever 10% verlies op mijn zilver dan dat zilver de 2000 aantikt want dat is een teken dat we een serieuz probleem hebben en dan zitten we weer met gewetensvragen zoal: wie ga ik helpen ?
  Laat ze maar laag kan ik rustig bijkopen en nog gewoon over straat lopen en gaan werken, voor mij is en blijft het een verzekering.

  al moet ik eerlijk toegeven dat ik vrees dat het wel een vaart gaat lopen….

 • Gerard

  @Jan
  Ik ben ervan overtuigd dat Faber gelijk gaat krijgen. Verreweg de meeste mensen verliezen gewoon alles. Faber haalde in een interview Europa aan ten tijde van de vorige “reset”. Citeer: “Er werd een lijntje dwars door Duitsland getrokken, en als aan de verkeerde kant van de lijn woonde was je alles kwijt.”

 • Jan

  Bizar dat mijn boodschap tweemaal gepost wordt…

 • Jan

  Het lijkt erop dat Faber gelijk gaat krijgen met zijn voorspelling: als je op het eind van de rit nog 50% van je vermogen behoudt mag je jezelf gelukkig prijzen. Ik zie PM’s niet snel terug stijgen en als het succesverhaal voorbij is (de eeuwige uptrend) en de doemscenario’s van sommigen hier (wereldoorlog, torenhoge voedselprijzen en meer van dat fraais) geen waarheid worden dan ben je eraan voor de moeite als edelmetaalbezitter. Probleem is alleen dat er quasi geen alternatieven meer zijn voor spreiding dus er zit niet veel op dan te wachten en hopen dat het allemaal nog zo’n vaart niet zal lopen.

 • Jan

  Het lijkt erop dat Faber gelijk gaat krijgen met zijn voorspelling: als je op het eind van de rit nog 50% van je vermogen behoudt mag je jezelf gelukkig prijzen. Ik zie PM’s niet snel terug stijgen en als het succesverhaal voorbij is (de eeuwige uptrend) en de doemscenario’s van sommigen hier (wereldoorlog, torenhoge voedselprijzen en meer van dat fraais) geen waarheid worden dan ben je eraan voor de moeite als edelmetaalbezitter. Probleem is alleen dat er quasi geen alternatieven meer zijn voor spreiding dus er zit niet veel op dan te wachten en hopen dat het allemaal nog zo’n vaart niet zal lopen.

 • Gerard

  @WijRos
  “Een beurswijsheid: Bedrijven beginnen hun aandelen in te kopen op te top van hun waarde.”

  Zo zie ik het ook wel zo’n beetje. Toch vind ik het jammer dat ik die boom niet eerder gezien heb. Ondertussen zitten er toch een paar grote spelers op de hielen van Apple! En GEEN kleine jongens, zoals Microsoft, Google, Samsung, enz.
  Maar vergeet je oude ipod, de ipone en de ipad zijn geweldige apparaten.

 • Gerard

  @Dave
  Ik ga me pas druk maken als de PM prijzen niet meer gemanipuleerd worden..:)
  Natuurlijk is het mooi als je op een bodem kunt kopen maar het blijft een gok.

  Mooi gezegd Dave.
  Alles blijft een gok. Niks is zeker.
  Maar goud sluit wel mooi BOVEN 1620. Nu vol verwachting zien wat de dag van morgen brengt. Tot nu toe kwam elke daling (of crash) keurig op het omslagpunt tot staan!
  Maar deze keer is anders. Het duidelijke downtrendkanaal moet HIER stoppen.

 • Snel

  @WijRos

  Beste WijRosario, uiteindelijk betekent in mijn beleving, ergens in de toekomst.
  Dus is dit hetzelfde als jij schetst, alles wordt een bubbel. Ach en dit zijn maar details. ;-)

 • Dave

  Zodat u niet zult vergeten..

 • Andreas

  Wijros
  Dat is ook weer een duidelijk verhaal.

 • Dave

  Questions and Answers on Silver Manipulation

  By brotherjohnf on Wednesday, April 4th, 2012 | No Comments
  Bix Weir / Road To Roota / April 4, 2012

  Here’s a succinct summary of my latest post for those of you new to the Silver manipulation situation. These 3 questions and answers summarize what is happening in the silver market…

  QUESTION #1: Is the Silver market rigged?
  ANSWER: YES. Everyday and every trade the silver market is “controlled” and has been for at least the last 40 years. NOBODY knows the true Fair Market Value of silver anymore so all prices for silver are currently irrelevant.

  QUESTION #2: How is it done?

  ANSWER: The silver market rigging is accomplished by running computer market trading programs to “steer” the price of silver up and down flushing out weak hands on the price slams and covering short positions that were previously put in place to cap the rising price. These silver “trades” have little to do with physical silver but everything to do with paper derivatives of silver. There is no floor or limit to where “the controllers” can place the price of silver.

  QUESTION #3: Why are they doing it?

  ANSWER: To save the un-backed fiat monetary system. Unless you control the prices of all commodities, especially the monetary metals, an un-backed paper or electronic monetary system will fail in rapid fashion. As such, when the US went off the Gold Standard in the early 1970″s, Alan Greenspan wrote and implemented the original computer market rigging models to PROLONG the acceptance of un-backed fiat money. This was the implementation of the 1960″s economic theory called “On The Road to The Golden Age” by Bertil Näslund which dealt with Nobel Prize winner E. Phelps’s “Golden Rule Theory” of equal capital accumulation. The ultimate conclusion of this theory was to print as much un-backed currency as possible for as long as possible to reap all the rewards before returning to the discipline of a Gold Standard.

  It is important to understand that the Implementation of the “On The Road to the Golden Age” Theory has an end point and that comes when the benefits out weight the costs.

  We have arrived at that point and the US is trying their best to DESTROY THE DOLLAR in order to return to sound money!

  For more information on the Road to Roota Theory read through the archives starting here:

  The Road to Roota Theory
  http://www.roadtoroota.com/public/190.cfm

  May the Road you choose….be lined with SILVER!

  Bix Weir
  http://www.RoadtoRoota.com

 • WijRos

  Mijn laatste bijdrage met betrekking tot Apple.

  http://pennysleuth.com/apple-is-doomed-what-analysts-arent-telling-you/

 • WijRos

  @Snel
  re. alles is een bubbel

  Beste Snel, volgens mij bijna goed: “Alles wordt eens een bubbel”

 • Dave

  @Snel

  Dat zijn wijze woorden. Zoals ik al tegen gerard zei, zodra de PM manipulatie voorbij is ga ik me pas zorgen maken..

 • Snel

  Uiteindelijk is alles een bubbel.

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  Heel aardig kijkje in de monetaire geschiedenis.
  http://fofoa.blogspot.com/2012/04/peak-exorbitant-privilege.html

  En het argument dat de papier spelletjes op een einde toegaan omdat de fysieke kant zich roert.
  (Nee geen futures maar papier geld. En geen fysiek goud maar tastbare importen)

  Voorspelling (van FOFOA): Over niet al te lange tijd een super-hyperinflatie in de US

 • Maria

  @Wijros

  En dan zullen we het nog maar niet hebben over de geweldige garantie!!!
  Na een jaar kun je het echt schudden. Geen wonder dat die lui zoveel geld over hebben kunnen houden met de garantievoorwaarden tot de voordeur.

 • Dave

  Apple is een bubble. De levenslijn van technologybedrijven is kort, zeer kort.

 • WijRos

  @Andreas

  Beste
  Andreas, ik heb 2 IPODs één van 3 jaren oud die het precies na 13 maanden niet meer deed, contact voor koptelefoon stuk, daarna een nieuwe gekocht die nu steeds vastloopt. Als je maar 1% gebruik maakt van de mogelijkheden werkt het misschien maar dan kun je ook iets kopen wat een tiende van de prijs kost. Zo gauw je begint met eigen opnamen dan is het een hopeloos apparaat. Je wordt dus gedwongen applicaties van Apple te gebruiken. Ik ken ook mensen die randapparatuur gekocht hebben van bijvoorbeeld Bose (luidsprekers) in de Apple store en het werkt niet goed etc. Apple lijkt veel op de IBM in de jaren 80. Zij bepaalden alles en je kon niets of je moest IBM applicaties gebruiken. Eind tachtiger jaren is IBM bijna failliet gegaan door die arrogante houding. Ik zie nu precies hetzelfde bij Apple.
  Een beurswijsheid: Bedrijven beginnen hun aandelen in te kopen op te top van hun waarde.

 • Dave

  @Gerard

  Ik maak me helemaal niet druk meer omdat ik weet waar het naartoe gaat. Ik koop zoveel mogelijk fysiek en verkoop pas zodra goud en zilver hun terechte plaats in het monetaire systeem hebben ingenomen.

  Ik ga me pas druk maken als de PM prijzen niet meer gemanipuleerd worden..:)

  Natuurlijk is het mooi als je op een bodem kunt kopen maar het blijft een gok.

 • Gerard

  @Dave
  Niet druk maken:
  Goud staat nog altijd 3% hoger dan 1 januari. Terwijl goud in januari de correctie van de augustushobbel nog niet helemaal verwerkt had.

  Zilver staat nog steeds 11% hoger dan 1 januari.

  Voorlopig nog niks om je druk om te maken.
  Bovendien blijft 1620 goed houden op goud. De vraag is morgen.

 • http://eindspel.forum2go.nl/ RB

  Apple heeft over het algemeen mooie produkten, maar er zitten ook missers tussen. Wij hebben ooit als ING-kado 2 Ipod Nano’s gehad en die krengen zijn zo dun dat je al snel teveel druk op de behuizing en daarmee de elektronica eronder uitoefent. Beide waren binnen een half jaar “beyond repair”. Onlangs hebben we een iPad 2 aangeschaft (want die was opeens lekker goedkoop), maar eigenlijk is dat ook niet meer dan een iPad 1.5, net zoals de iPad 3 m.i. niet meer dan een verlenging van het vorige model is. Apple is nogal sterk in het steeds weer opnieuw marketen van hetzelfde gevalletje met een paar toeters en bellen extra. Dat trucje begint langzamerhand wat sleets en doorzichtig te worden. Ondanks dat alles blijft de iPad een handig dingetje.

 • Gerard

  @WijRos
  Ik heb mijn short EUR/USD ook even verhoogd.
  Het is overduidelijk dat het in Europa mis gaat en even NIET in de VS. Hoewel ze daar ook aan de beurt komen.

  Goud bijgekocht heb ik even niet. Ik wil altijd EERST weten hoe sterk die 1620 bodem is.
  Het zit nu in de punt van de triangle. Hier wordt altijd een nieuwe richting ingezet.

  Ja, Apple kan niet kapot. Het is wel een uitstekend bedrijf overigens. Maar slechts een paar jaar geleden zeiden we ook “Nokia kan niet kapot”….
  Aan alles komt een eind, ook aan Apple. Het is alleen de vraag wanneer.

 • Dave

  Wat een bak. Zo’n 80% van de jaarlijks gemijnde zilvervoorraad werd op de markt gestort en de papier zilverprijs zakt maar 0,65 dollarcentjes…

  Ze moeten er hopeloos van worden bij de FED

 • gordijnen

  Ik zie steeds meer zaken die Uw sloopgoud of ziver willen inkopen.

  Zolang dit proces zich doorzet, heb ik alle vertrouwen in edelmetalen.

 • http://eindspel.forum2go.nl/ RB

  @ Tallix

  Ah, een ervaren prepper. Kom je kennis eens delen op ons forum (klik op RB).

 • Tallix

  @René Ook ‘dat’ heb ik al allemaal geregeld, joh! Ik ben namelijk al een jaar bezig met preppen…Nu jij nog en de anderen nog. Veel succes, en dat meen ik echt, want er gaat heel veel tijd in zitten…

 • Nico

  Andreas
  klopt Tim Cook, één van de grote mannen bij Apple, zei onlangs al het volgende: “Eerlijk gezegd, het is meer geld dan we nodig hebben om het bedrijf te runnen.” Apple heeft ongeveer 74 miljard euro aan contanten en effecten in kas.

 • Andreas

  Nico
  Dan zal Apple wel van het cashgeld af willen.

 • Nico

  deze week was er sprake van een koersdoel van apple van 1000$ per aandeel ,waanzinnig hoog ik stap daar zeker niet in de helling is meer dan 45 graden parabolisch dus.
  maar de goudprijs gaat in de aankoopmodus,dat zie ik graag want dan is er weer wat te verdienen.

 • Lamberto

  Waar maken we ons druk over.
  Sinds januari jl. zijn G & Z iets in waarde gezakt.
  Goud 6%
  Zilver 2%
  Niets aan de hand.
  De mensheid is zo verliefd op deze metalen dat ze elkaar al duizenden jaren de hersens inslaan om het in bezit te krijgen.
  Laat je dus niet gek maken door grafiekjestekenaars, die als kermisgoochelaars uit een ver verleden hun glazen bol staan op te poetsen.

 • Andreas

  Wijros
  Ik las vandaag dat apple eigen aandelen gaat aankopen. En volgens het bijstaande commentaar doet men dat niet als men een daling verwacht. En jij kan die apple tablet een waardeloos apperaat noemen. Maar ik ken legio mensen en dan met name ouderen die zielsgelukkig zijn met dat ding.

 • WijRos

  Gerard, Ik heb toch nog maar wat goud bijgekocht en ben short gegaan op de Euro (1,334) en de AEX (338). We moeten binnenkort een crash krijgen na zoveel goede maanden terwijl de economie zowel in Eurppa als in de VS achteruit hobbelen. Ik denk dat Apple ook binnenkort onderuit gaat want hoe kan het zijn dat men voor zo een waardeloos apparaat zo veel geld over heeft, men moet een keer weer bij zinnen komen.

 • Edwin

  @rik en KK
  Jullie mogen uiteraard geloven wat je zelf willen. Dat is iets anders dan feiten. Feit blijft dat er in de afgelopen jaren voldoende bewijs is verzamelt over de prijs van goud en zilver. De CFTC weet ondertussen echt wel dat er manipulatie plaatsvindt. Geen mening, feit.
  Dat ze geen strafzaak beginnen heeft andere redenen. Onlangs zei een USA senator nog, per ongeluk?, dat de manipulatie in opdracht van de Fed wordt gedaan. Dat zou verklaren waarom een toezichthouder van de overheid geen vervolgstappen neemt. Maar dat laatste blijft speculatie en is (nog) geen feit (voor zover wij dat weten uiteraard).

 • WijRos

  @Gerard
  re. 4 jaren TA

  Beste Gerard, dat zal allemaal best zo zijn maar nu zitten we onder de onderste trendkanaallijn. Conclusie: volgens TA kan goud nu best in bear mode gaan, maar FA (hetgeen ik aanhang) zegt nee zo lang de dollar en de Euro koopkracht verliezen zal de goud prijs overeind blijven. De vraag is alleen op welk niveau, misschien was het goud al wel steeds over gewaardeerd. We zien wel hoe het afloopt.

 • Nico

  Maar goed een andere keer is het wat minder het blijft tenslotte mensenwerk.
  dat houdt de spanning erin anders word het leven saai.

 • Nico

  Sorry Maria maar Pantelisje doet het niet verkeerd:
  Kooplijst 2012: Nico Pantelis gaat aan kop
  Nico Pantelis steekt met kop en schouders boven de andere experts uit, zijn kooplijstje staat op dit moment 42,91 procent in de plus.
  http://www.beursduivel.be/nieuws/2615696/kooplijst-2012-nico-pantelis-gaat-kop-.html

 • KK

  @Andreas

  Hehe dan is het goed :)

 • Andreas

  KK
  Ik kan er ook niets aan doen. Dus ik hou de moed en de humor er maar in. Moed verloren, al verloren, zullen we maar zeggen.

 • Gerard

  @KK
  Er wordt wel degelijk hevig gerotzooid. Daar zijn stapels bewijzen van geleverd. Niet alleen zilververkopers zeggen dat, er zijn veel grondstoffenhandelaren en fundbeheerders die daar over klagen. Er is al vaker geprobeerd hier wettelijk orde te stellen aan deze fraude. Want fraude is het. Alles wordt ongedekt verhandeld, ook derivaten.
  Ook op CNBC werd daar wel vaker melding van gemaakt door specialisten fundbeheerders e.d.

 • Gerard

  @Andreas
  De trein is weer terug! Valse start…

 • Gerard

  @WijRos
  Mijn TA op goud werkt nu al 4 jaar lang!
  Ik heb steeds gezegd dat goud afstoot op de bodem-trendlijn. Dat is ook steeds gebeurt. Die ligt op 1620. Maar is natuurlijk geen garantie voor de toekomst.
  Vandaag zal blijken of die stand houdt. Eventjes op 1580 is nog geen ramp, maar langere tijd onder de 1600 is er een weerstand gebroken. Op 1550 hebben we dan het volgende station. Daaronder is zorgelijk.

  Beleggers reageren heftig op vermoedens dat QE3 niet komt. Dat zou ook het laatste zijn wat ik verwachtte. Ook de VS neigt naar stagflatie. Dan zal er nooit een stimulans gegeven worden. Het is alleen raak bij een prijsdaling.

  Maar de grote uitslagen op goud komt ook grotendeels door de derivatenhandel (trackers) en gerotzooi op de futures, waardoor de TA zeker in waarde aan het verliezen is. Het beeld wordt onzuiver en goudprijs beweegt met de aandelenbeurzen mee.

 • KK

  Nieuw boek “Beleggingsadvies voor peuters” – door Andreas

 • Andreas

  De zilvertrein was vertrokken. Maar is teruggereden om nog een paar passagiers op te pikken. Wat een service van de zilvermachinist. :)

 • KK

  @Rik

  Manipulatie is ook onzin. De enige die dat continue blijven zeggen zijn edelmetaal-verkopers of van die beleggingsadvies-websites met abonnementen. Sheeple mensen schreeuwen dat dan door naar PM forums / blogs zoals deze.

  Longterm PM bull breekt 1 dezer dagen door de bodem en dan is het een bear market
  Die knakker die een week geleden of wat dus zijn goude baren hier verkocht aan TSM heeft het redelijk mooi getimed!

 • Rik

  Ik ben van mening dat al die verdenkingen inzake manipulatie nergens op zijn gebaseerd.
  Wat schiet men er mee op? Behalve dan dat ze dan zelf hun verlies moeten nemen en dat potentiële kopers weer goedkoper kunnen instappen? Als dat manipuleren werkelijk zo zou zijn dan gebeurt dat vandaag dus met Goud, Zilveren Platina? Lijkt mij niet erg realistisch.

 • monica

  gordijnen:
  mijn dochter overkwam hetzelfde nu ze het geld hard nodig heeft om te overleven omdat ze als kleine zelfstandige -29 jaar een leuke winkel gerund- nu niet meer kan werken na een whiplash en voorlopig geen uitkering in zicht heeft.

 • gordijnen

  correctie

  52% belasting en 20% boete

 • gordijnen

  @Frits

  Dank je. Dat vraag ik mij ook af. Ik heb de informatie echt uit een erg betrouwbare bron.

  Het is wel iemand die over de brutoinleg van 40.000 euro nog 52% en 20% boete moet betalen, omdat hij eerder stopt met de lijfrentepolis.

  Rendement is ook negatief. Vandaar de 2300 of 2600 euro. Het wachten op het geld duurt al 4 weken. Ook na het schrijven van diverse brieven en bellen.

  Ikzelf had erg veel moeite, 4 maanden geleden, om mijn geld terug te krijgen van de ing.

  Waar de koers van edelmetalen heen gaat, maakt mij niet uit.

  Wat ik wel steeds merk dat financiele instellingen steeds lastiger worden met het overmaken met geld. Geen leningen, maar je eigen geld.

  Mij zegt dit genoeg. De rode duimen volgens mij ook.

  De opmerking die ik hier heb gelezen, zal ik niet vergeten en is volgens mij de waarheid.

  Zelf de pillen van 1000 miljard werken niet meer tegen de hoofdpijn dossiers.

 • René

  @Tallix,

  Als dat eten strax onbetaalbaar wordt, hoe denk je je moestuin dan te beschermen?
  Schrikdraad, camera’s, bewakers met semi-automatische wapens?
  Of begin je een moestuin op zolder?

 • Frits

  @gordijnen
  Ik vraag me af waarom je 5 rooie duimen hebt ontvangen.

 • WijRos

  @Gerard

  Beste Gerard, er wordt weer hard gewerkt om de mensen uit het goud te krijgen zoals je ziet. Het is duidelijk HF werk en daar valt niet op te reageren. Zolang de Comex dit blijft toestaan wordt de markt compleet bepaald door die lieden. Jouw TA helpt daar niet bij. Men kan in principe de prijs neerzetten die men wil als je maar genoeg dumpt in korte tijd dan is alles mogelijk. Dat Azië daar voordeel van heeft dat vindt men niet belangrijk. De eigen burgers die moeten uit het goud en in de dollar dat is het enigste doel.

 • http://eindspel.forum2go.nl/ RB

  Read This First Before You Decide That Preppers Are Crazy


  Well, an article had just been posted over there about a report put out by the American Trucker Associations entitled “When Trucks Stop, America Stops”.

  I went and found that original report and I was stunned as I read it. The truth is that our “just in time” inventory and delivery systems leave us incredibly vulnerable to a nationwide disaster.

  http://theeconomiccollapseblog.com/archives/read-this-first-before-you-decide-that-preppers-are-crazy

  Interessant artikel over wat er gebeurt als de vrachtwagens stoppen met rijden.

  Voor meer info over prepping: klik op RB.

 • gordijnen

  Ik sprak gisteren iemand die zijn lijfrentepolis heeft af gekocht. Totale inleg ongeveer 40.000 euro. Na belasting krijgt hij 2300 of 2600 euro retour. (ASR). Als hij dit geld had besteed aan edelmetalen, daar wilde hij maar niet naar kijken, want hij was al ziek genoeg.

  Natuurlijk koopt hij nu al een tijd edelmetalen, want daar is het nog niet te laat voor.

 • Tallix

  Je kunt je spaargeld ed. wel beschermen met edelmetalen, maar wat straks echt gewoon het meest waard gaat worden is voedsel en brandstof.

  De export naar ons kikkerlandje gaat vrijwel zeker ophouden als de gehele boel binnenkort op de fles gaat. Er is dan simpelweg niet voldoende landbouw/geld hier om ons allemaal te voorzien van eten.

  Dus mijne heren en dames, ben niet eigenwijs en spendeer een gedeelte van je centen aan het inslaan van flink wat langer houdbare levensmiddelen en begin bijvoorbeeld een volkstuin, desnoods in je eigen achtertuin…Koopkracht/spaargeld behouden is een goed idee…maar dan moet er wel iets zinvols zijn om te kopen. En met een (half)lege maag kun je straks alleen maar dromen van een lekker hapje.

 • Gerard

  @WijRos
  “Het doel van de acties is om de gemiddelde burger uit het edelmetaal te krijgen en dat zal wel lukken als ze nog even doorgaan.”

  Ja, het is ongelooflijk!
  Om doodziek van te worden.
  Vandaag nog een vriend van me willen helpen. Na tientallen mails en urenlange gesprekken kreeg ik vandaag een mail dat hij bij zijn bank geweest was om zijn “deposito-garantiestelsel” op orde te krijgen. Dit stelsel (100.000 garant door de overheid) bestaat helemaal niet!

  Ik vroeg hem waar hij denkt waar de overheid dat geld vandaan haalt indien de bank failliet gaat. Huh? Antwoord: dat geld gaat de overheid lenen bij de bank middels staatsleningen. Maar ja, als die banken dan failliet zijn?
  Vervolgens vroeg ik hem, (want hij had dat garantie-stelsel terdege bestudeerd), of hij mij kon zeggen op welke termijn de overheid jouw die 100.000 moet betalen.
  Na uren een mailtje terug: “staat er niet in” !!
  Juist! Geen termijn aan gesteld! Is het 1 jaar? 10 jaar? 100 jaar? Wettelijk gezien is 100 jaar dus gewoon mogelijk.
  Beste man is helemaal van de kaart nu (mijn schuld).
  Morgen gaat hij weer terug naar de bank. Ik ben benieuwd!

  Lekker veilig voelen met een garantie-stelsel. Slaap lekker Nederland…
  Droom maar fijn over woekerpollissen, beleggingshypotheken, en garantiestelsels.

 • Andreas

  Gerard
  Hahahaha, hij is weer raak. En te gek voor woorden.

 • Gerard

  @Lamberto
  Beste Lamberto,
  Niet treuren, de oplossing is er al!
  Het halve NOS Journaal + RTL4 nieuws ging er al over.
  ER IS EEN ECHTE OPLOSSING, CRISIS IS NU ZO VOORBIJ!

  Een jongetje van 11 jaar heeft de oplossing en heeft daar een tekening van gemaakt.
  Volgens het NOS journaal zou hij de beste econoom van Nederland zijn.
  Zal druk worden op het UWV met al die hooggestudeerde economen de komende dagen…

  En als die tekening niet helpt, kan het NOS journaal nog altijd op de kleuterschool gaan zoeken.

  Het niveau van de hedendaagse journalistiek…

 • Lamberto

  Beste RB,

  U weet wel president Barack Hussein Obama “De Nobelprijswinnaar voor de Vrede”, zou de levensstandaard van tientallen miljoenen arme Amerikanen verbeteren.
  De gebraden haantjes zouden voortaan gratis in de bomen hangen.
  Je hoefde ze alleen nog maar te plukken.
  Change was zijn toverwoord.
  Zijn geestelijke denkbeelden heeft hij twintig jaar lang tijdens de wekelijkse bezoeken getankt in de kerk van zijn geestelijke vader: “Jeremiah Wright”.
  Deze heeft ook zijn huwelijk ingezegend!
  Deze Jeremiah Wright werd door Obama vlak voor de verkiezingen af geserveerd omdat hij tijdens een preek in zijn kerk het schijnheilige masker liet zakken.
  http://www.youtube.com/watch?v=vdJB-qkfUHc
  Deze BHO is de grootste oorlogshitser ooit die door de Amerikanen tot president is gekozen.
  Mede hierdoor is de financiële crisis die tijdens zijn benoeming tot president al was begonnen, uitgegroeid tot een monster die miljoenen zo niet miljarden mensen nog aan de bedelstaf zal helpen.
  Europa komt altijd iets later aan de beurt.
  In Spanje zijn vorig jaar ook al 50.000 voormalige woningbezitters op straat gezet.
  In Nederland zal het de komende jaren niet anders gaan.

 • Maria

  Mooie link hieronder vermeld over de inflatie in nederland

  http://www.telegraaf.nl/dft/goeroes/harmvanwijk/11839499/__Inflatie_rijst_pan_uit__.html

 • Nico

  Gerard
  Crisis is voorbij in 2028.
  ik vermoed zelf ook dat je die kant op moet denken,dit verhaal gaat nog zeer lang duren,en in die tussenliggende tijd staat ons nog een hoop problemen te wachten uiteindelijk krijgt de hele wereld hier mee te maken ,ook de nu opkomende groeilanden waar de groei al afneemt.
  het sprookje welvaart raakt op zijn einde, de harde werkelijkheid,hoe kan ik overleven komt rap dichterbij,in oa. spanje en griekenland,zitten er al velen in dit scenario.

 • gordijnen

  @Ethan

  Ik zou zeker voor zilver gaan.

  Nadat de bevolking pas door krijgen dat de overheid ze heeft beroofd van bijna al hun spaartegoeden. Kunnen sommige nog zilver kopen. Goud is dan onbetaalbaar.

 • Gerard

  De Euro ging in klap hard onderuit na die slechte berichten uit Spanje.

  Citeer RTL7: “Crisis was voorbij en nu is die er weer.”

  Hahahaha, crisis voorbij?
  Waarom zijn ze niet gewoon eerlijk. Ze weten het zeker wel.
  Een schuldencrisis is al een stoomwals, langzaam en niet te stoppen.
  Crisis is voorbij in 2028.

 • Nico

  er is weer valutaoorlog, de dollar wint vandaag goud verliest het bekende jojo scenario.

 • http://eindspel.forum2go.nl/ RB

  BBC Panorama: Poor America [BBC – 12/2/2012]

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=73UBl68icjw#!

  BBC reportage over de tentensteden en ondergrondse woonplaatsen van steeds meer arme Amerikanen.

 • WijRos

  @Marc

  re. Tijdelijke inzinking goud enkel het gevolg van notulen Fed

  Beste Marc,

  Morgen kunnen we zien of er weer een lading naakte shorts gedumpt zijn net als bij de vorige toespraak. Zolang Comex, SEC en FED dit toestaan, kunnen we nog wel even wachten op een significante stijging. Het probleem is dat JPM deel uit maakt van de Comex.
  Het doel van de acties is om de gemiddelde burger uit het edelmetaal te krijgen en dat zal wel lukken als ze nog even doorgaan.

 • Marc

  Tijdelijke inzinking goud enkel het gevolg van notulen Fed

 • WijRos

  @Ethan

  re. -31

  Dit zijn de laatste stuiptrekkingen van de aanhangers van het fiat systeem. Je gooit gewoon HF een lading naakte shorts op de markt en zie hier het resultaat. Toch nog een leuk aankoop moment, jammer dat de beurs al dicht is.

 • Ethan

  (gaf je geen downvote btw)

  Maar wow.. zo zit ik nog te denken: hmm het begint de laatste dagen voorzichtig wat te stijgen, en dan dit..

  Bijna – 31 voor goud.. tsjong..

 • Ethan

  @seppel

  Natuurlijk doe ik dat ook vaak. Maar wilde net gewoon even het gevoel van de lezers hier wat polsen…

  … maar dat was voor die val van net.. zit daarvoor net wat de refreshen en te doen. Even wat artikelen lezen, jouw reactie lezen.. kijk nog eens op Kitco… WHOA!

 • seppel

  En ik zou maar eerst even op Kitco kijken Ethan………

 • Ethan

  Laat ik er trouwens nog eentje aan toevoegen:

  duim omhoog: ik zou op dit moment voor goud gaan!

  duim omlaag: ik zou op dit moment voor zilver gaan!

  (Ik realiseer mij dat een gezonde mix natuurlijk het beste is, maar ik probeer gewoon even te kijken wat het gemiddelde gevoel is als je zou moeten kiezen tussen een van de twee. Bedankt voor jullie “deelname” :) )

 • Ethan

  Ok, nog even een sentiment-check hier:

  duim omhoog: het is een mooi moment om nu goud en zilver te kopen!

  duim omlaag: het is (nog) niet een mooi moment om goud en zilver te kopen ( / afwachten)!

  :)

 • Andreas

  Rien
  Da’s een mooi woord voor iets lelijks.

 • Andreas

  Beursen onderuit en de bezorgdheid neemt nu snel toe. Nog effe en Temp zat er maar een maand naast. Daar kan ik heel goed mee leven. En de aspirientjes van 1000 miljard zijn nu wel zo’n beetje op. Erger nog, nu de waarde van de onderpanden, door banken aan de ecb gegeven, neemt zo snel af dat de banken extra zekerheden moeten geven aan de ecb. Het lijken wel bedrijven, die moeten ook extra zekerheden aan de bank geven om hun krediet te behouden. Maar eens rustig afwachten waar het deze maand heen gaat.

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  “Misdaad loont en zeker als je bij de overheid zit.”

  Dat is een tautologie.

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  Voor Wim:

  http://www.zerohedge.com/news/gold-coins-us-mint-q1-2012-show-no-hysteria-and-no-bubble

  Bevat een heel leuke chart met US mint verkopen.

 • gordijnen

  @Lamberto

  Dank je voor de informatie. Elco Brinkman die leiding geeft en per 1 januari is afgetreden en nu een extra commissariaat heeft bij het ABP. Naast de andere 30 commissariaten die hij al heeft. Ook de kroonprins van het CDA. De man met een slecht geheugen, toen het om de bouwfraude ging.

  Misdaad loont en zeker als je bij de overheid zit.

 • Snel

  @Gerard

  Het vertrouwen mag dan wel pittig minder worden, maar de Nederlanders denken in dit geval dan alleen aan het besteedbaar inkomen. Dat gaat minder worden.
  Het is nog niet zover dat mensen massaal het vertrouwen in fiat geld verliezen.
  Dit komt later.

 • Lamberto

  Beste Gordijnen,

  Misschien hebt u iets aan de onderstaande gegevens.
  http://www.quotenet.nl/biz/abp-grootste-verliezer-van-de-crisis-pakt-2-miljard.php

 • gordijnen

  HET VERDWENEN PENSIOENGELD

  zembla.vara.nl/Het-verdwenen-pensioengeld.8661.0.html

  Binnenkort ga ik naar een bijeenkomst van het ABP. Hier is gelegenheid om vragen te stellen over de pensioenen en de toekomst.

  Mijn vraag zal dan zijn.

  Wanneer vraagt het ABP de 32 miljard euro terug, die de overheid heeft gehaald uit de pensioenpot?

  Natuurlijk zal het antwoord zijn, dat dit nu niet het meest geschikte moment is, ivm bezuinigingen.

  De meeste frustrerend is dat er mensen een salaris ontvangen van onze pensioengelden, die capabel zijn, gezien de geboekte resultaten uit het verleden.

  Toch willen de pensioenfondsen ons doen geloven, dat het komt door de vergrijzing en dat wij allemaal ouder worden.

 • Z. Nelis

  @Gerard
  Wat is er progressief aan -nu reeds- dertig jaar neoliberale uitverkoop?
  Met rechts zo bezien niets nieuws onder de zon.
  Van de SP kun je tenminste nog zeggen dat ze een (ja inderdaad conservatieve) vuist maken tegen de uitlevering van onze nationale soevereiniteit aan de Europese ‘bezieling’.

 • Freddie H.

  Nou Andreas, die therapie hebben ze pas later nodig als ze een beetje zijn bekomen van de eerste schok

 • Andreas

  Gerard
  Neeeheee, ze lezen dit blog nog steeds niet. Maar ze gaan heeeeeel langzaam beseffen dat het schip gaat stranden. Maar de meesten worden pas wakker als het schip met een rotklap op de rotsen loopt. Shock-therapie heet dat.

 • Gerard

  @Nico
  “De vertrouwensindex voor Nederland kwam in maart 2012 volgens de Europese definitie uit op -23,6. Een jaar eerder was dat nog 8,1.”

  Zouden ze toch massaal dit forum lezen??

 • Gerard

  @Andreas
  Links en rechts zijn “omgekeerd” de laatste jaren. Rechts staat voor “conservatief”, maar links (vooral SP) is nu de meest conservatieve partij. Tegelijkertijd staat “rechts” nu voor grote hervormingen (progressief), wat vroeger het linkse domein was.

 • Gerard

  @Wim
  De omzetten van de munthuizen zijn niet betrouwbaar. Dat heeft Rolf van Zanten al eens uitgelegd op dit forum. In deze tijd van het jaar zakt het altijd. Je zou in ieder geval vergelijkingen moeten maken met eerdere jaren in dezelfde periode.
  Net wat High Five ook al zegt, als de prijs straks al flink gestegen is, dan pas worden de kopers wakker.

 • Gerard

  @Wim
  Ik zie ook niet in dat dit iets zegt. Het komt vaker voor dat centrale banken kopen en verkopen. De vraag is of het “per saldo” verkoop betreft? Dit geloof ik niet. Op de lijst van WGC staan Rusland en China bovenaan kan ik me nog vaag herrinneren. Maar is alweer een tijdje terug.

 • Gerard

  @high five
  Ja klopt. Onder 1620 zait je ook goed met goud. Maar goud zit NU in de punt van de triangle! Altijd een spannend moment in Technische analyse. Er is een donwtrend beweging sinds aug 2011, tergelijkertijd vlak boven de bodemlijn van 1-2009. In de punt triangle MOET er richting gekozen worden. Uiterlijk half april zal er richting gekozen worden. Er zijn nu heel veel longs t.o.v. de shorts. Dus de richting lijkt me duidelijk, MITS dit eventjes zo aanhoud.

 • high five

  De mensen willen blijkbaar geen goedkoop goud en zilver Wim. Ze gaan weer kopen als goud op $2500 en zilver op $70 staat. Mensen blijven mensen. Mensen willen iets hebben wat populair is en als iets goedkoop is is het niet populair en daarom kopen ze het niet.

  Begin dit jaar gaf Gerard al een kooporder toen zilver op $27,5 stond. De edelmetalen ronden nu een bodempatroon af. Zilver heeft het eerste kwartaal een rendement van 16% gemaakt. Meer dan goud en meer dan de S&P 500

 • zilverpaul

  @ wim
  ik heb het bericht ook gelezen. Betreft echter een in verhouding kleine hoeveelheid, en weet ook niet aan wie het verkocht is. Al 5 jaar is men daar fors aan het inslaan, en er is m.i. geen enkele indicatie dat deze trend zal gaan veranderen.

 • M

  Rudolf, Xander is zo ongeveer de grootste leugenaar op deze aardbol.

 • Wim

  @zilverpaul

  Deze week werd pijnlijk duidelijk dat de centrale bank in Rusland aan het verkopen is geslagen.

 • M

  Johan het spijt hoor maar ik vind zilverpaul niet in het rijtje van Kees de Kort, Tissen en Farage horen, dat nivo haalt hij niet.

 • zilverpaul

  @ Wim
  daarom schrijf ik ook over “de grootste spelers”. De particuliere markt is inderdaad erg rustig, maar achter de schermen gaat de inkoop door de grootste partijen, zoals China, onverminderd door, en met waarschijnlijk toenemende volumes.

  mvg, Zilverpaul

 • Rudolf

  Reddingsfonds naar 1500 miljard..?
  http://xandernieuws.punt.nl/?id=657207&r=1&tbl_archief=&
  Gaat lekker zo!

 • Wim

  @zilverpaul

  “Want dat de vraag naar goud en zilver door de grootste spelers alleen maar stijgende is, dat lijdt geen twijfel.”

  Hoe kom je daarbij? De omzetten van de munthuizen zijn de afgelopen maanden compleet ingestort.

 • Gerard

  De long/short op goud staat erg hoog nu op long.
  Deze site maakt mooie grafieken van COT data!
  Het maakt een bandbreedte van de verhouding. SUPER!
  Ziet er goed uit voor goud.

  http://timingcharts.com

 • Nico

  Tissen: Meten is zweten
  Alle landen hebben één gemeenschappelijk kenmerk. Ze zijn goedgelovig en willen dat burgers daarin meegaan. Lees de column van René Tissen.
  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/redactie/column/tissen/2012/articles/meten-is-zweten-tissen.xml

 • Edwin

  Goed programma dat Tegenlicht. Als NL politici meedoen in een oorlog tegen Iran is het de hoogste tijd om die politici het land uit te schoppen. Misschien geen kruistocht maar wel hun ter verantwoording roepen, en dat mag best flink hardhandig.

 • WijRos

  @Johan de Velde

  re. mensen die straks al hadden spaarcenten en pensioen zien verdampen.

  beste Johan, ik ben het eens met uw stuk alleen denk ik dat u te optimistisch bent met betrekking tot bovenstaande zin. De spaarcenten en pensioenen zijn al voor een groot deel verdampt. Een groot deel is van overheidswege gebruikt in leningen aan u raadt het al: staatsleningen en leningen aan goed gerunde woningcorps en zorg bedrijven zoals Vestia etc.

 • Johan de Velde

  Beste Zilver Paul,

  Dit vind ik fantastisch nieuws. Helaas heb ik er niets over gehoord op het journaal. Natuurlijk niet. Want het publiek moet blijven geloven dat de Banksters goed bezig zijn. en dat bovenal Europa “gered moet worden”. het valt me op dat er nergens in de media ook maar een tegengeluid te horen is. Mensen als Kees de Kort, Nigel Farrage, ZilverPaul en andere internationale mensen met boerenverstand worden zorgvuldig buiten de media gehouden.
  .Je kunt je straks afvragen als alles vastloopt wat mensen als Bernanke, Draghi en Verhofstad dan gaan beweren. Zal het oude liedje van de speculanten weer van stal gehaald worden? Die kun je namelijk het makkelijkst de schuld geven. Of zullen de mensen die een klein voorraadje edelmetaal hebben aangelegd in een kwaad daglicht worden gesteld?
  Ik moet denken aan wat 2000 jaar geleden gebeurde. Stadhouder Pilatus gaf opdracht om Jezus te kruisigen….. Maar hij waste zijn handen eerst in onschuld. Terwijl hij doelbewust een onschuldige liet vermoorden gaf hij de schuld aan anderen.
  Natuurlijk zullen ook de huidige politici en Banksters hun handen wassen in onschuld op dezelfde manier als ooit Pilatus heeft gedaan. Dat alles in de soep gelopen is… Nee, daar konden zij echt niets aan doen. Want zij hadden immers geprobeerd ‘alles en iedereen te redden’.

  ik ben niet zo bloeddorstig dat ik ze ook wil kruisigen. Maar eigenlijk zouden ze wel op zijn minst de rest van hun leven op water en brood moeten. Bij voorkeur in een iets minder luxe staatshotel. Ik heb medelijden met de mensen die straks al hadden spaarcenten en pensioen zien verdampen. En lijdzaam moeten constateren dat hun geplande goede oude dag in rook is opgegaan.

 • QE 1000

  tegenlicht nu op nl 2 Israel Iran aanval of toch niet.

 • Andreas

  Ik denk omdat het van de VPRO is. Normaliter heel links maar met een aantal dingen begint links of rechts nu te vervagen. Misschien omdat het ons allemaal treft.

 • wortelbea

  @andreas: thx ! ik kijk deze keer. mijn vorige keer was met argentinië, was heel goed meegevallen.
  Dat tegenlicht, hoe komt het trouwens dat die nog deftig mogen informeren ?

 • Andreas

  Om 21.00 tegenlicht op ned 2 met een uitzending over Iran.

 • Nico

  Nederlandse consumenten verliezen razendsnel vertrouwen
  wat lopen ze toch achter zouden ze ook nog door krijgen dat je papiergeld voor de echte waarde moet omruilen?
  Nederlandse consumenten zijn razendsnel somberder geworden en nergens in Europa ging het vertrouwensverlies het afgelopen jaar zo hard als hier, meldt het CBS.

  De vertrouwensindex voor Nederland kwam in maart 2012 volgens de Europese definitie uit op -23,6. Een jaar eerder was dat nog 8,1.

  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2012/14/nederlandse-consumenten-verliezen-razendsnel-vertrouwen-dowjones1094917.xml

 • Nico

  Aan dit Artikel van Zilverpaul te zien krijgen we een reis aangeboden van onze geweldige overheid
  en deze trip is voor velen nog een verassing maar als je goed leest kan je eruit opmaken dat het naar de FILISTIJNEN is!

 • Andreas

  Dan deelt hij het lot van menig konijn. Zal zijn nieuwe naam dan Flappie worden?

 • http://eindspel.forum2go.nl/ RB

  Ik voorspel dat Jens Weidmann de komende kerst niet haalt.