Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Weidmann und Merkel

02-04-2012 Zilverpaul

Afgelopen vrijdag, 30 maart, heeft de Duitse Bundesbank aangegeven geen Griekse, Portugese of Ierse staatspapieren meer te accepteren. Hiermee haalt Jens Weidmann, de president van de Deutsche Bundesbank, een forse streep door de rekening van Mario Monti en Angela Merkel. Op zich een te voorspellen stap, aangezien Weidmann al een tegenstander was van langdurige Griekse hulp, maar er werd toen niet naar hem geluisterd. Daarnaast had Weidmann al geklaagd bij Draghi dat de Europese centrale bank genoegen nam met steeds mindere kwaliteit papier als tegenprestatie tegen de cash injecties vanuit de ECB. Wie niet horen wil moet maar voelen.

Goud kopen

Zoals u zult weten is Mario Draghi het hoofd van de ECB en oud Goldman Sachs bankier, die er alles is aan gelegen om het papieren kaartenhuis zo lang mogelijk in stand te houden door grenzeloos geld bij te drukken zodat de bankensector overeind blijft. Angela Merkel is de premier van Duitsland, die enerzijds meeloopt met de bevelen vanuit de ECB maar ook de lastige opdracht heeft dit aan haar Duitse kiezers uit te leggen. En dat uitleggen; dat lukt niet zo best. In het Duitse bewustzijn spoken immers nog de beelden vanuit de Weimar periode rond, en de Duitse bevolking is voor het overgrote merendeel tegenstander van verdere Europese hulp door Duitsland.

Het is maar goed dat de gemiddelde Duitser niet weet dat vrijwel alle hulp verdwijnt in de zakken van vooral niet-Duitse bankiers, anders waren de rapen gaar. (op de Deutsche Bank na dan, die volop onderdeel is van het bankkartel). Hoe dan ook, de actie van de Bundesbank zal een enorme impact hebben op het verloop van de crisis in Europa. Tot nu toe had Duitsland de hulp aan de andere Europese landen nog schoorvoetend geaccepteerd, maar daar lijkt nu definitief een eind aan te zijn gekomen. Te meer dat de Duitse economie als laatste in Europa nu ook tekenen van krimp begint te vertonen.

Dit zal de markt voor Griekse staatsleningen geen goed doen, die trouwens voor de aankondiging van de Bundesbank al een oplopende spread te zien gaven ten opzichte van de Duitse ‘bunds’. En er moet binnenkort weer heel wat aan Griekse staatsleningen op de markt worden gebracht ter vervanging van aflopende contracten. Dit ruikt weer naar een nieuwe zgn. reddingsactie voor Griekenland, waar trouwens door officials al op wordt gehint.

Maar zoals u weet is Griekenland maar een klein deel van het verhaal; Spanje en Italië staan al aan de deur te trappelen om steun. Wellicht dat a.s. maandag de Spaanse markt al een forse injectie nodig heeft.

Al met al lijkt de aankondiging van de Bundesbank een eerste openlijke stap richting Europese breuk. Als Griekenland niet uit de eurozone wordt gezet zal Duitsland er zelf wel uit stappen. Want Griekenland staat uiteraard niet op zichzelf; Spanje, Portugal, Ierland en Italië zullen volgen. Hebben deze landen gedacht aan goudbaren kopen?

Daar kan geen Duitse spaarpot tegenop.

Koop goud
Weidmann und Merkel

En frau Merkel? Die zal moeten kiezen. Of de kant kiezen van de toekomstige machthebbers, of vast blijven houden aan het bankkartel van de ECB en FED. Het zal de nodige mentale elasticiteit vergen om een positiewisseling uit te leggen aan de bevolking, maar deze eigenschap is de meeste politici wel gegeven.

Ondertussen zijn echt goud en echt zilver bezig aan het afronden van een bodemformatie. De ogenschijnlijke rust op het edelmetaalfront zal verbroken worden wanneer de gevolgen van de Europese tweedeling aan de oppervlakte komen. Wellicht weer met een gefabriceerde daling, maar misschien dat dit keer de natuurkrachten van vraag en aanbod overwinnen. Want dat de vraag naar goud en zilver door de grootste spelers alleen maar stijgende is, dat lijdt geen twijfel. Het goud kopen blijft toenemen, goudbaren kopen, maar ook beleggen in zilver. Heeft u een goud staaf of een zilverbaar?

met dank aan Roland.

Zilverpaul

Silverstocks.nl

Disclaimer: De mening van Zilverpaul als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 • Tallix

  @mismatch 1350 euro is idd. geen vetpot, maar zelf heb ik nu ook ongeveer 1300,- euro in de maand inclusief zorgtoeslag, en ik red me prima. Vandaar mijn reactie, want ik had al zitten rekenen hoeveel er dan ongeveer overbleef.
  Heb geen auto, woon in een huurwoning, rook en drink niet, geen schulden waar dan ook, koop mijn eten toch voor 90% bij de Albert Heijn, en doe af en toe iets leuks…Wat overblijft spendeer ik de laatste tijd aan edelmetalen en aan het preppen op allerlei andere manieren. Misschien scheelt het ook veel dat ik geen kinderen of huisdieren heb.

  Misschien heb ik ook een andere perceptie van wat welvaart is. Dat komt ook omdat ik de laatste 12 jaar veel naar het buitenland ben geweest, en bijvoorbeeld een half jaar in Nepal heb gewoond. Dan zie je van heel dichtbij wat ‘echte armoede’ is…maar vooral ook wat er gebeurt als een maatschappij bijna op zijn gat ligt. Dan heb ik het over stakingen waarbij doden vallen, auto’s in brand worden gestoken, bommen die afgaan, tekorten aan water, energie, en het je moeten houden aan een door de overheid ingesteld avondklok. Geloof me, jezelf wassen met water dat tegen het vriespunt aan zit is niet prettig.

  Er zijn daar op dit moment ook door de toestand met Iran, de mondiale crisis en het uitvallen van 1 van de 2 kernreactoren veel problemen. Maar vier uur electiciteit per dag, grote tekorten aan kookgas en benzine, water dat maar 1 x/ 2x per dag uit de kraan komt voor een korte tijd(slepen met emmers en hopen dat je genoeg kunt opvangen en het daarna filteren). Mijn nepalese vriendin en haar gezin verstopt haar 2e volle reservegasfles angstvallig voor de andere familieleden, want anders gaan ze deze opeisen. De hoge inflatie is verschrikkelijk. De ene dag betaalt ze 40 rupee voor groenten en de volgende dag is de prijs ineens 80 rupee voor exact hetzelfde…etc. ik huiver echt voor wat ons te wachten staat…

 • Enrico

  @ Nico

  bedankt voor je reaktie betreffende houdbaar-voedsel.nl.

 • mismatch

  @Tallix, da’s bruto, incl werkgevers lasten en vakantiegeld, zo veel blijft daar netto niet van over

 • Andreas

  Tallix
  Je moet goed lezen wat er staat. Als een medewerker 2500 euro kost is het netto salaris van de medewerker ongeveer 1350 euro. Je moet rekening houden met zowel het werknemers alswel het werkgevers deel aan belastingen. Ik heb al vaker geschreven dat het werkgeversdeel met opzet niet bekend is bij velen. En een nettosalaris van 1350 euro is inderdaad geen vetpot en maar net boven minimumloon. En hier is dus de kern van het probleem. Het verschil tussen wat een medewerker echt kost en wat hij netto mee naar huis neemt is schandalig groot. En dan mag hij nog extra betalen voor een ziektekosten verzekering en een pensioen. Om maar te zwijgen over alle restbelastingen en accijnsen.

 • Tallix

  Aan Mismatch…..sorrie hoor, maar als je van een salaris van 2500, – euro niet rond kunt komen dan doe je toch echt iets verkeerd.

 • Nico

  Lamberto
  Aan het einde van de rit zijn we allen zo arm als een kerkrat.

  geen leuk vooruitzicht maar belangrijker is of het zonder oorlog op te lossen is .
  minder geld is een luxeprobleem we zijn al vele jaren verwend en menen daar altijd recht op te hebben,maar als je de geschiedenis bestudeerd is dat gewoon niet zo,sterker nog de gemiddelde burger in europa heeft het nog nooit zo goed gehad,maar aan alles komt een einde ook de mooie dingen van het leven en dat is even slikken en wonden likken.
  maar dat is nog te verkiezen boven oorlog, dat is echte waanzin en ik hoop op deze wereld dan niet meer aanwezig te zijn.

 • Andreas

  Lamberto
  Het einde van de rit is er sneller als menigeen denkt. En zie dan de boel maar weer op te bouwen. Eerst moet dan het trauma hoe het zo ver heeft kunnen komen nog verwerkt worden. Dus we zijn dan zomaar 10 jaar of nog langer verder. Dan kunnen we mooie kiekjes aan onze kleinkinderen laten zien hoe goed het vroeger was. En wegdromen over die goeie ouwe tijd uit lang vervlogen jaren.

 • Lamberto

  Beste Andreas,

  Kijk, dit is nu de globalisering die ik bedoel.
  Aan het einde van de rit zijn we allen zo arm als een kerkrat.

 • Andreas

  Snel
  Inderdaad liggen de kosten in Oost-Europa stukken lager. Dat geldt voor loonkosten maar ook voor huisvestingskosten en eigenlijk voor alle kosten. En daarom liggen de prijzen van polyesterprodukten vaak 50% lager als hier. En dan heb ik de kosten van transport al meegenomen. En met 1 dag rijden is het hier. Bij spullen uit Azie moet je altijd nog rekening houden met 4 weken en ben je gebonden aan containermaten en inklaringskosten. Dat geldt allemaal niet voor onze oostburen. En nog steeds geldt daar dat men van milieu en arboregels nog nooit gehoord heeft. En daar mogen we dan tegenop concurreren. Uiteraard met de onvermijdelijke tegenwerking van de roverheid. En dan vinden we het gek dat de boel naar de kloten gaat.

 • cp
 • Nico

  Hyperinflatie komt eraan!
  De Zwitserse belegger en investeringsanalist Marc Faber, bekend als Dr. Doom, waarschuwt de financiële markten ervoor dat het er in het komende decennium niet om zal gaan waar je als belegger het meeste geld aan kan verdienen maar zal het er vooral om gaan waar je het minste kan verliezen.
  http://www.gewoon-nieuws.nl/2012/04/hyperinflatie-komt-eraan/

 • Lamberto

  De naam van Bob Mugabe is op dit forum gevallen.
  In the Herald Online stond jaren geleden een artikel over Robert Mugabe.
  Ook zijn adres stond er bij vermeld.
  Ik kon het niet laten en heb dit toen opgezocht.
  Open Google Earth.
  Type: Harare Zimbabwe Matkovitch Cresent (Enter)
  Links op het scherm ziet u ook een straat met de naam Borrowdale Book Rd.
  Aan deze weg tegen over Matkovitch Cresent ziet u een grote villa met een blauw dak.
  Rechts naast het huis ziet u een groot Zonnepaneel.
  Dit is nu de Afrikaanse hut van Uncle Bob.
  Het is hem goed gegaan in zijn leven.
  Beter dan die blanke boeren die het land zijn uitgeschopt.

 • mismatch

  @Snel

  wat moet ik met een ‘Bulgaar’ ? Ik werk met goed opgeleide mensen.

 • Snel

  @mismatch

  Zelfs in de EU heb je grote verschillen. Een Bulgaar kost 10 euro per………………dag

 • mismatch

  Flinke duim omhoog voor WijRos en Andreas. Ik had een bedrijf in NL. Maandelijkse kosten 2700 huur kantoor, 5 werknemers gemiddeld 2500 loonkosten (incl belastingen en premies), vaste kosten bijna 1000 per maand. Oh en de boekhouder, ook 1200 eur per maand. Totaal aan niet variabele kosten (zonder een cent investering) 17.000+ eur per maand. Gemiddelde opbrengst per eenheid product rond de 25 eur, minus 19% BTW, 21 eur netto. Dus om alleen al deze kosten te dekken was een verkoop nodig van meer dan 800 eenheden en dan was er nog geen cent geinvesteerd of verdiend. Dat ging aardig tot 2008. Toen stortte de markt in en kon ik inpakken, zelfs met een verkoop aan bijna 1000 klanten ging het niet meer. Gelukkig had ik in Zuid Amerika een ‘bijkantoor’. Kosten: huur kantoor 300 eur, 5 werknemers gemiddeld 650 eur, vaste kosten 500 eur, boekhouder 200. Totaal per maand 4550 eur. Benodigde aantal verkopen 215 stuks. Ik heb NL gesloten en het werk verplaatst. Als ik in NL was doorgegaan was ik binnen een paar maanden failliet geweest begin 2009.

  Waar komt dat verschil in kosten vandaan? Verschil in loonbelasting en andere belastingen en verschil in huisvestingskosten. Tel daarbij op dat de kosten over het algemeen hier stukken lager liggen door precies dezelfde redenen.

  Mijn ervaring zegt: de overheid in NL heeft iedereen bij de strot en perst elke euro die ze kan uit de Nederlandse bevolking. Daarnaast maakt regelgeving en overheids bemoeienis huisvesting ongelooflijk duur. Daardoor zijn de prijzen hoog en is een salaris van 2500 eur (bijna 4 keer het niveau van hier) amper genoeg om rond te komen.