24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Weidmann und Merkel

Afgelopen vrijdag, 30 maart, heeft de Duitse Bundesbank aangegeven geen Griekse, Portugese of Ierse staatspapieren meer te accepteren. Hiermee haalt Jens Weidmann, de president van de Deutsche Bundesbank, een forse streep door de rekening van Mario Monti en Angela Merkel. Op zich een te voorspellen stap, aangezien Weidmann al een tegenstander was van langdurige Griekse hulp, maar er werd toen niet naar hem geluisterd. Daarnaast had Weidmann al geklaagd bij Draghi dat de Europese centrale bank genoegen nam met steeds mindere kwaliteit papier als tegenprestatie tegen de cash injecties vanuit de ECB. Wie niet horen wil moet maar voelen.

Goud kopen

Zoals u zult weten is Mario Draghi het hoofd van de ECB en oud Goldman Sachs bankier, die er alles is aan gelegen om het papieren kaartenhuis zo lang mogelijk in stand te houden door grenzeloos geld bij te drukken zodat de bankensector overeind blijft. Angela Merkel is de premier van Duitsland, die enerzijds meeloopt met de bevelen vanuit de ECB maar ook de lastige opdracht heeft dit aan haar Duitse kiezers uit te leggen. En dat uitleggen; dat lukt niet zo best. In het Duitse bewustzijn spoken immers nog de beelden vanuit de Weimar periode rond, en de Duitse bevolking is voor het overgrote merendeel tegenstander van verdere Europese hulp door Duitsland.

Het is maar goed dat de gemiddelde Duitser niet weet dat vrijwel alle hulp verdwijnt in de zakken van vooral niet-Duitse bankiers, anders waren de rapen gaar. (op de Deutsche Bank na dan, die volop onderdeel is van het bankkartel). Hoe dan ook, de actie van de Bundesbank zal een enorme impact hebben op het verloop van de crisis in Europa. Tot nu toe had Duitsland de hulp aan de andere Europese landen nog schoorvoetend geaccepteerd, maar daar lijkt nu definitief een eind aan te zijn gekomen. Te meer dat de Duitse economie als laatste in Europa nu ook tekenen van krimp begint te vertonen.

Dit zal de markt voor Griekse staatsleningen geen goed doen, die trouwens voor de aankondiging van de Bundesbank al een oplopende spread te zien gaven ten opzichte van de Duitse ‘bunds’. En er moet binnenkort weer heel wat aan Griekse staatsleningen op de markt worden gebracht ter vervanging van aflopende contracten. Dit ruikt weer naar een nieuwe zgn. reddingsactie voor Griekenland, waar trouwens door officials al op wordt gehint.

Maar zoals u weet is Griekenland maar een klein deel van het verhaal; Spanje en Italië staan al aan de deur te trappelen om steun. Wellicht dat a.s. maandag de Spaanse markt al een forse injectie nodig heeft.

Al met al lijkt de aankondiging van de Bundesbank een eerste openlijke stap richting Europese breuk. Als Griekenland niet uit de eurozone wordt gezet zal Duitsland er zelf wel uit stappen. Want Griekenland staat uiteraard niet op zichzelf; Spanje, Portugal, Ierland en Italië zullen volgen. Hebben deze landen gedacht aan goudbaren kopen?

Daar kan geen Duitse spaarpot tegenop.

Koop goud
Weidmann und Merkel

En frau Merkel? Die zal moeten kiezen. Of de kant kiezen van de toekomstige machthebbers, of vast blijven houden aan het bankkartel van de ECB en FED. Het zal de nodige mentale elasticiteit vergen om een positiewisseling uit te leggen aan de bevolking, maar deze eigenschap is de meeste politici wel gegeven.

Ondertussen zijn echt goud en echt zilver bezig aan het afronden van een bodemformatie. De ogenschijnlijke rust op het edelmetaalfront zal verbroken worden wanneer de gevolgen van de Europese tweedeling aan de oppervlakte komen. Wellicht weer met een gefabriceerde daling, maar misschien dat dit keer de natuurkrachten van vraag en aanbod overwinnen. Want dat de vraag naar goud en zilver door de grootste spelers alleen maar stijgende is, dat lijdt geen twijfel. Het goud kopen blijft toenemen, goudbaren kopen, maar ook beleggen in zilver. Heeft u een goud staaf of een zilverbaar?

met dank aan Roland.

Zilverpaul

Silverstocks.nl

Disclaimer: De mening van Zilverpaul als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Bekijk ook