24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Weinig is wat het lijkt

Afgelopen dinsdag is bekend geworden dat door de CFTC limieten worden ingesteld wat betreft het aantal shortcontracten wat spelers in de future- en swapmarkt in bezit mogen hebben. Dit kan grote gevolgen hebben voor bijvoorbeeld JPMorgan, die grote shortposities had in de zilvermarkt. Ik schrijf had, want uiteraard is dit besluit niet uit de lucht gevallen en is deze bank voorshands al begonnen de helft van hun positie af te sluiten.

Dat kon men doen door de daling van de zilverprijs, die geheel toevalligerwijze samenviel met de aanloop van het besluit van de CTFC om de shortposities in te perken.

Of de limitering van de posities uiteindelijk veel effect zal hebben valt overigens nog te bezien. Ten eerste hebben de Amerikaanse toezichthoudende autoriteiten een bijzonder slecht trackrecord wat betreft het controleren op het naleven van de eigen wetgeving, maar het zou ook mogelijk zijn dat de shortposities nu verdeeld worden over meerdere partijen in plaats van bij één of twee grote banken, waardoor er per saldo weinig verandert.

Toch heeft Damorgue nog een shortpositie van zilver gelijk aan twee hele jaren Silver eagles productie van de US Mint (75 miljoen ounce zilver). Een mogelijk scenario zou kunnen zijn dat men de zilverprijs naar de $40 laat stijgen, zodat er weer long partijen in de markt komen, die dan vervolgens in een laatste klap naar beneden van hun posities worden afgeholpen zodat Damorgue de laatste shortposities kan afbouwen.

Als klap op de vuurpijl werd echter woensdag bekend dat het wel een jaar kan duren eer de de limitering werkelijk effectief wordt, aangezien er allerlei bepalingen zijn ingebouwd of juist vaag zijn gehouden. Het was ook te mooi om waar te zijn; een overheidsinstantie die daadwerkelijk een vuist maakt tegen de grote spelers.

Verder hebben de grote Amerikaanse banken hun kwartaalcijfers in de openbaarheid gebracht. Een fraai voorbeeld is Banc of America, die een kwartaalinkomsten van $6,2 miljard bekend maakte. Hiervan was $4,5 miljard afkomstig van de post “fair value adjustment of structured liabilities”. Dit betekent in gewoon Nederlands dat men de rotzooi die AIG tot vallen heeft gebracht in de boeken heeft opgewaardeerd met $4,5 miljard. De andere 1,7 miljard komt van de post “Debt valuation adjustment”. Dit zijn de inkomsten die BoA zou mogen boeken wanneer zij haar schulden zou hebben afbetaald. U merkt het al, dit betreft hogere boekhoudkunde.

Verder heeft men nog een biljardje rottigheid in de schoenen van de Amerikaanse belastingbetaler weten te schuiven, en u zult begrijpen dat het management zijn kwartaalbonus dubbel en dwars verdiend heeft. Het wachten is tot de mensen die wereldwijd aan het demonstreren hier lucht van krijgen, want dan zijn de rapen gaar.

Verder weet u misschien nog dat in de VS de republikeinen in het begin van dit jaar bezuinigingsmaatregelen erdoor heen hebben gekregen. Naar nu blijkt heeft dit geresulteerd in een toename van de federale uitgaven van 5 %. En zo ziet u maar weer, links of rechts, men roept wat men al decennia roept, en het heeft niet altijd met de werkelijkheid te maken.

Ondertussen blijven Merkel en Sarkozy verwikkeld in een moderne economische paringsdans, waarbij de grootte van de Europese noodpot kan uitkomen op zo’n 2000 miljard, maar dat begreep ik helemaal verkeerd volgens de officiële media, want slechts een vijfde deel hiervan zou worden gebruikt en zou als garantie worden gebruikt opdat de rest van het bedrag niet zou hoeven te worden aangesproken. Als u het snapt hoor ik dat graag.

Verder las ik een kop in de krant een uitspraak van die aardige meneer Zalm dat we de banken niet mogen aanpakken, want dat zou funest zijn voor de economie. Onze anders zo goedlachse Gerrit maakt benauwde tijden zo te horen, en terecht.

Het zijn bizarre weken. Terwijl de afwaarderingen als rijpe appels uit de boom vallen en de rente op staatsleningen op een zeer breed front omhoog vliegen, blijven goud en zilver op een laag niveau liggen ten opzichte van eerder dit jaar bereikte niveaus. Niets is wat het lijkt. Sterker, alles is anders dan het wordt voorgeschoteld.

Want terwijl de grote banken aan hun zwanenzang bezig zijn, de CEO’s nog hun laatste bonussen binnenharken, zijn dezelfde toplui volgens Jim Willy van de Hattrickletter sinds kort zeer actief op de goud- en zilvermarkt om hun zuurverdiende privédollars om te zetten in klinkende edelmetaal munt, de bevolking in de Westerse wereld achterlatend met een failliet systeem en een lege portemonnee.

Misschien moest ik maar een studie rechten gaan doen, richting economische fraude, en dan in het rechtersklasje gaan plaats nemen. Ik weet wel een paar potentiële zaken die ik graag als rechter zou voorzitten.

Met dank aan le metropole cafe van de GATA,

Zilverpaul

www.Silverstocks.nl

 

Disclaimer: De mening van Zilverpaul als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Bekijk ook