24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Welke kant kan het op?

Er zijn nu twee ontwikkelingen gaande die erg belangrijk zullen zijn voor de richting die de economie op zal gaan.

De eerste is tapering. Wat het verminderen van de QE’s betekent. Belangrijk onderdeel van de valuta oorlog. Dit begint zijn tol te eisen. Hierdoor wordt er veel geld onttrokken uit de valuta’s van opkomende markten waardoor de waarde van die valuta’s zwaar onderuit gaan. Dit gebeurt in Turkije, Brazilië, Zuid Afrika, Rusland, India, Indonesië en Thailand. Er zijn al landen waar de valuta al in een vroege fase van hyperinflatie beland zijn, Venezuela en Argentinië. Euro, US dollar en Japanse Yen daarentegen worden steeds sterker.

Hier blijft deflatie dreigen met de Euro voorop. Bij de eerste aankondiging van tapering in mei begon de beerput al wat te ruiken. Maar de deksel zat al weer gauw op de pot. Maar nu, de eerste maand van lichte tapering, is de deksel helemaal zoek en stroomt de beerput aan alle kanten over. De rentes worden in de opkomende landen nu heel fors verhoogd om hyperinflatie tegen te gaan. Maar dit is wel de doodsteek voor hun economie natuurlijk. En als het daar meurt, begint hier ook te stinken. Het zal onze economische groei weer opnieuw in recessie drijven. Voor zover er overigens al sprake was van herstel, waar iedereen zo over roept. De economische groei in Europa is amper 1/10 procent. En dan ook nog geheel gedragen door Duitsland alleen. Zuid Europa zit nog steeds in recessie en bovendien is daar de deflatie al hardnekkig aan het nestelen. Wil een economie echt wat groeien, dan moet de groei minimaal 2% plus zijn om alleen al de inflatie bij te benen.

In de getroffen opkomende markten zal de vraag naar goud en zilver zeker toenemen nu hun valuta’s kopje onder dreigen te gaan. Voor zover de overheid daar nog geen beperkingen aan de import opgelegd heeft. De waanzinnige valuta oorlog met zijn ongecontroleerde geldprinterij zal zijn tol gaan eisen.

Wat is er precies aan de hand? Investeerders trekken hun geld massaal terug uit opkomende markten en investeren dat weer in US Treasuries. Met het gevolg dat de rente op US T bills dalen ten koste van de leningen in de opkomende markten. En waar rente stijgt vlucht iedereen uit obligaties waardoor het nog harder stijgt, gelijk een hefboom. En ook omgekeerd, bij dalende rente wil men massaal obligaties kopen.

Opkomende markten hebben hun inkomen op de handelsbalans in USD omdat hun industrie draait op Westerse producten. Tapering zet dus hun munt onder hoge inflatie druk, wat hun economie zal remmen. Om hun eigen munt minimaal gelijk in waarde te houden met de USD, hebben ze in die landen net zo hard geld bij moeten printen als de FED deed. Dit is een bubbel die op knappen staat.

Is Tapering dan zo erg voor de prijs van goud en zilver?

Niet direct. De FED blijft namelijk wel degelijk de grote geldhoeveelheid op hun balans handhaven. Al die opgekochte obligaties, van 85 miljard per maand, zullen voorlopig blijvend worden doorgerold. Dus die extreem hoge geldhoeveelheid blijft gehandhaafd. Er zijn geen plannen hiermee te stoppen. Het komt niet eens ter sprake. Het weer opdweilen van al dat overtollige geld gaat gewoon niet gebeuren. Als de economie echt aantrekt, dan kun je hier nog een stortvloed verwachten. Dan wordt al dat geld meegezogen in de omloopsnelheid. Bij een normale niet overdreven factor vier, is 4000 miljard al meteen 16.000 miljard. Tapering of niet, dit blijft dreigen. Het is en blijft een kwestie van tijd.

Het tweede belangrijke item is het banencijfer VS begin februari. December was een groot drama. Verwacht was 200.000 banen en het werden er 74.000. Maar dit cijfer is wel eens vaker volatiel. Twee slechte maanden op rij komt meestal niet voor. Januari zal wel wat geplaagd worden door de extreme winterkou, maar o wee als dit cijfer straks ook zo zwaar tegenvalt. Dan heb je twee maanden op rij te pakken en tekent zich een downtrend af. Dan komen de financiële markten absoluut in beweging. Dit zal de USD en EUR nog verder versterken en de geplaagde valuta’s opkomende markten nog meer verzwakken. Op dat moment kun je ronduit stellen dat het beleid van de Centrale Banken zwaar gefaald heeft, en zelfs de economie totaal de nek heeft omgedraaid. Het tweede doel welke de FED heeft is werkloosheid bestrijden met verruiming geldhoeveelheid. Of dit werkt? Daar zijn de economen het nog niet over eens. Nu zullen we het spoedig weten. Een ding is zeker, bij een slecht cijfer zal de FED zijn geloofwaardigheid zwaar verspelen.

Tenslotte nog de beweging van de goudprijs.

De middellange termijn liep af in de punt van de triangle met de bodem rond de 1200. Hier zien we nu een voorzichtige uitbraak uit het downtrend kanaal. 1275 is een weerstand die nog doorbroken moet worden om de uitbraak naar boven meer waarde te geven. Daarna ligt de weerstand op 1350.

gold1yr

 

Op de 5 jaren termijn zien we dat we weer terug zijn rond 1200 op juli 2010.

gold5yr

 

Zouden we teruggaan naar 2005, dan zien we nog steeds een enorme uptrend. Ga je terug naar 1900, dan kun je nog steeds een rechte lijn onder de uptrend trekken, en valt het hobbeltje 2012 tot 2014 niet eens meer op. Overigens geeft goud over 100 jaar net zo’n uptrend als de Dow Jones Index. Dit is het bikkelharde bewijs dat zowel goud, aandelen als onroerend goed over de hele lange termijn uiteindelijk altijd de inflatie/geldhoeveelheid volgen. Maar het gaat nooit in een rechte lijn. Er zijn altijd wel periodes van soms 10 a 12 jaar in een downtrend. Herstellen doet het uiteindelijk toch altijd. Je moet alleen soms veel geduld hebben. Goud heeft inmiddels een harde bodem geslagen op 1200. Ook fundamenteel een harde bodem omdat dit de grens is waaronder de zwakkere goudmijnen al gaan sluiten.

Dit betekent lagere productie wat de vraag/aanbod ernstig zal verstoren. Als 1200 zowel technisch als fundamenteel de bodem is, dan kan het alleen maar omhoog. We hebben hier het keerpunt op 1200 al achter ons. Goud en zilver is een lange termijn belegging. Laat je daarom niet zo snel gek maken op dagkoersen. Wie weet gaan we nog wel een jaartje zijwaarts. Nou en? Goud volgt uiteindelijk altijd de geldhoeveelheid.

 

Disclaimer: Artikelen geplaatst door Gerard zijn niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Bekijk ook