Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Welke kant kan het op?

31-01-2014 Gerard

Er zijn nu twee ontwikkelingen gaande die erg belangrijk zullen zijn voor de richting die de economie op zal gaan.

De eerste is tapering. Wat het verminderen van de QE’s betekent. Belangrijk onderdeel van de valuta oorlog. Dit begint zijn tol te eisen. Hierdoor wordt er veel geld onttrokken uit de valuta’s van opkomende markten waardoor de waarde van die valuta’s zwaar onderuit gaan. Dit gebeurt in Turkije, Brazilië, Zuid Afrika, Rusland, India, Indonesië en Thailand. Er zijn al landen waar de valuta al in een vroege fase van hyperinflatie beland zijn, Venezuela en Argentinië. Euro, US dollar en Japanse Yen daarentegen worden steeds sterker.

Hier blijft deflatie dreigen met de Euro voorop. Bij de eerste aankondiging van tapering in mei begon de beerput al wat te ruiken. Maar de deksel zat al weer gauw op de pot. Maar nu, de eerste maand van lichte tapering, is de deksel helemaal zoek en stroomt de beerput aan alle kanten over. De rentes worden in de opkomende landen nu heel fors verhoogd om hyperinflatie tegen te gaan. Maar dit is wel de doodsteek voor hun economie natuurlijk. En als het daar meurt, begint hier ook te stinken. Het zal onze economische groei weer opnieuw in recessie drijven. Voor zover er overigens al sprake was van herstel, waar iedereen zo over roept. De economische groei in Europa is amper 1/10 procent. En dan ook nog geheel gedragen door Duitsland alleen. Zuid Europa zit nog steeds in recessie en bovendien is daar de deflatie al hardnekkig aan het nestelen. Wil een economie echt wat groeien, dan moet de groei minimaal 2% plus zijn om alleen al de inflatie bij te benen.

In de getroffen opkomende markten zal de vraag naar goud en zilver zeker toenemen nu hun valuta’s kopje onder dreigen te gaan. Voor zover de overheid daar nog geen beperkingen aan de import opgelegd heeft. De waanzinnige valuta oorlog met zijn ongecontroleerde geldprinterij zal zijn tol gaan eisen.

Wat is er precies aan de hand? Investeerders trekken hun geld massaal terug uit opkomende markten en investeren dat weer in US Treasuries. Met het gevolg dat de rente op US T bills dalen ten koste van de leningen in de opkomende markten. En waar rente stijgt vlucht iedereen uit obligaties waardoor het nog harder stijgt, gelijk een hefboom. En ook omgekeerd, bij dalende rente wil men massaal obligaties kopen.

Opkomende markten hebben hun inkomen op de handelsbalans in USD omdat hun industrie draait op Westerse producten. Tapering zet dus hun munt onder hoge inflatie druk, wat hun economie zal remmen. Om hun eigen munt minimaal gelijk in waarde te houden met de USD, hebben ze in die landen net zo hard geld bij moeten printen als de FED deed. Dit is een bubbel die op knappen staat.

Is Tapering dan zo erg voor de prijs van goud en zilver?

Niet direct. De FED blijft namelijk wel degelijk de grote geldhoeveelheid op hun balans handhaven. Al die opgekochte obligaties, van 85 miljard per maand, zullen voorlopig blijvend worden doorgerold. Dus die extreem hoge geldhoeveelheid blijft gehandhaafd. Er zijn geen plannen hiermee te stoppen. Het komt niet eens ter sprake. Het weer opdweilen van al dat overtollige geld gaat gewoon niet gebeuren. Als de economie echt aantrekt, dan kun je hier nog een stortvloed verwachten. Dan wordt al dat geld meegezogen in de omloopsnelheid. Bij een normale niet overdreven factor vier, is 4000 miljard al meteen 16.000 miljard. Tapering of niet, dit blijft dreigen. Het is en blijft een kwestie van tijd.

Het tweede belangrijke item is het banencijfer VS begin februari. December was een groot drama. Verwacht was 200.000 banen en het werden er 74.000. Maar dit cijfer is wel eens vaker volatiel. Twee slechte maanden op rij komt meestal niet voor. Januari zal wel wat geplaagd worden door de extreme winterkou, maar o wee als dit cijfer straks ook zo zwaar tegenvalt. Dan heb je twee maanden op rij te pakken en tekent zich een downtrend af. Dan komen de financiële markten absoluut in beweging. Dit zal de USD en EUR nog verder versterken en de geplaagde valuta’s opkomende markten nog meer verzwakken. Op dat moment kun je ronduit stellen dat het beleid van de Centrale Banken zwaar gefaald heeft, en zelfs de economie totaal de nek heeft omgedraaid. Het tweede doel welke de FED heeft is werkloosheid bestrijden met verruiming geldhoeveelheid. Of dit werkt? Daar zijn de economen het nog niet over eens. Nu zullen we het spoedig weten. Een ding is zeker, bij een slecht cijfer zal de FED zijn geloofwaardigheid zwaar verspelen.

Tenslotte nog de beweging van de goudprijs.

De middellange termijn liep af in de punt van de triangle met de bodem rond de 1200. Hier zien we nu een voorzichtige uitbraak uit het downtrend kanaal. 1275 is een weerstand die nog doorbroken moet worden om de uitbraak naar boven meer waarde te geven. Daarna ligt de weerstand op 1350.

gold1yr

 

Op de 5 jaren termijn zien we dat we weer terug zijn rond 1200 op juli 2010.

gold5yr

 

Zouden we teruggaan naar 2005, dan zien we nog steeds een enorme uptrend. Ga je terug naar 1900, dan kun je nog steeds een rechte lijn onder de uptrend trekken, en valt het hobbeltje 2012 tot 2014 niet eens meer op. Overigens geeft goud over 100 jaar net zo’n uptrend als de Dow Jones Index. Dit is het bikkelharde bewijs dat zowel goud, aandelen als onroerend goed over de hele lange termijn uiteindelijk altijd de inflatie/geldhoeveelheid volgen. Maar het gaat nooit in een rechte lijn. Er zijn altijd wel periodes van soms 10 a 12 jaar in een downtrend. Herstellen doet het uiteindelijk toch altijd. Je moet alleen soms veel geduld hebben. Goud heeft inmiddels een harde bodem geslagen op 1200. Ook fundamenteel een harde bodem omdat dit de grens is waaronder de zwakkere goudmijnen al gaan sluiten.

Dit betekent lagere productie wat de vraag/aanbod ernstig zal verstoren. Als 1200 zowel technisch als fundamenteel de bodem is, dan kan het alleen maar omhoog. We hebben hier het keerpunt op 1200 al achter ons. Goud en zilver is een lange termijn belegging. Laat je daarom niet zo snel gek maken op dagkoersen. Wie weet gaan we nog wel een jaartje zijwaarts. Nou en? Goud volgt uiteindelijk altijd de geldhoeveelheid.

 

Disclaimer: Artikelen geplaatst door Gerard zijn niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 • didier

  @Nadja, ok. De VS werkt daar dan wel aan mee aan dat plan vermits de manipulatie openlijk in de cijfers staat. Zou kunnen, wie weet.

 • Nadja

  Sebassol. re: hoeveel willen de Chinezen? 5.000 ton of misschien wel 10.000 ton?

  Misschien wel 10.000 ton, zou goed kunnen.
  Er zijn twee mogelijkheden:
  1. tot het moment ze dat verworven hebben, is er geen crash van het monetaire wereldsysteem
  2. voor dat moment crasht het systeem
  Onder optie 1 heb je zelf ruim de tijd om regelmatig wat bij te kopen. Ik adviseer daar gebruik van te maken, voor de PM-prijzen stijgen. 99 van de honderd mensen is niet met PM bezig en koopt niets, jij kunt tzt de gelukkige bezitter van veel PM zijn.
  Onder optie 2 kun je je verzekeringsuitkering eerder gaan innen, want zo zie ik een PM-belegging: een verzekeringspremie voor als het systeem crasht.

 • Sebassol

  Maar dan de vraag, hoeveel willen de Chinezen? 5.000 ton of misschien wel 10.000 ton? dan kan het nog wel ff duren….

 • Nadja

  Didier, re: Als de chinezen stoppen met massaal fysiek kopen dan gaat de prijs ver onder de 1270 gaan, het is dat wat je bedoelt, nee?
  Genpensioneerde, re: JPMORGAN MANIPULEERT NIET, ZE HANDELT IN OPDRACHT VAN HUN KLANTEN;

  Heel simpel: China betaalt JP Morgan voor de service om de goudprijs op de papieren beurzen laag te houden.
  Bereken maar eens wat een 100 dollar/ounce lagere prijs betekent in de huidige situatie dat China fysieke aankoopvolumes realiseert van ruim 2000 ton in 2013: 2000000kg*35ounce/kg*100$=7miljard$.
  Voor zo’n bedrag kun je heel wat bankservices kopen om de prijs op de COMEX laag te houden.
  Als de Chinezen genoeg fysiek hebben verzameld stopt deze betaalde manipulatie. Vandaar mijn verwachting dat dan de prijs weer omhoog gaat.

 • Gepensioneerde

  Overigens koop nooit van die goedkope brandkoffertjes want die smelten zo weg. Maar vanaf 150 euro …ok

 • Gepensioneerde

  Wat het taperen betreft : we zien de Dow omlaag gaan en dat wil zeggen dat er iedere dag miljarden aan koopkracht verloren gaan. Ik wil hier geen stelling poneren, maar het is toch iets om in het oog te houden.
  Overigens heb ik vandaag nog wat afgehaald bij de bank.

 • Gepensioneerde

  @ Nadja Mijn filosofie is als volgt. Ik focus me meer op zilver dan op goud en ik heb nog wat munitie als ik een overtuigend signaal zie. Maar zover ik weet zit JP Morgan long op goud en short op zilver, met andere woorden ze hebben daar een dilemma. Want als het goud stijgt stijgt het zilver ook en daar moeten ze iets op vinden. Als ik morgen op deze blog hoor dat JP Morgan long zit op zilver, dat zou mooi zijn.

 • Gepensioneerde

  De uitleg van JP Morgan kennen we ondertussen al : ZIJ MANIPULEREN NIET, ZE HANDELEN IN OPDRACHT VAN HUN KLANTEN;
  De vraag is natuurlijk : wat raden ze hun klanten aan.

 • http://twitter.com/Floesh Floesh

  Gold to Monetary Base Ratio

  This chart shows the ratio of the gold price to the St. Louis Adjusted Monetary Base back to 1918. The monetary base roughly matches the size of the Federal Reserve balance sheet, which indicates the level of new money creation required to prevent debt deflation. Previous gold bull markets ended when this ratio crossed over the 4.8 level.

  http://www.macrotrends.net/1444/gold-to-monetary-base-ratio

 • didier

  Als de chinezen stoppen met massaal fysiek kopen dan gaat de prijs ver onder de 1270 gaan, het is dat wat je bedoelt, nee?

 • http://twitter.com/Floesh Floesh
 • Ons Moraal

  @Ingenieur

  1 februari, 2014 om 15:31
  @ Ons Moraal:
  Kan je niet meer van die gratis/betaalde artikelen plaatsen haha:p ze zijn wel interessant.

  contact.moraal@gmail.com

  http://www.youtube.com/watch?v=C09lJQ4Blks#t=501

 • http://twitter.com/Floesh Floesh

  Let op bij het kopen van fysiek goud is voor ons de EUR/USD koers belangrijk.
  Als de Dollar sterker wordt door de toevlucht van kapitaal uit de BRICS landen en de Euro zwakker wordt doordat de ECB mogelijk ook iets van QE zal gaan doen.

 • Nadja

  Genpensioneerde, re: Aan deze prijzen kunnen de Chinezen goedkoop goud kopen en JP Morgan en Goldman Sachs goedkoop goudmijnaandelen.

  Mee eens, dat gebeurt vast en zeker. Maar dat goedkoop fysiek kunnen kopen geldt ook voor ons. Mijn mening is dat pas als OF een dreigend wereldincident uitbreekt OF de Chinezen stoppen met massaal fysiek kopen de prijs weer VER boven 1250-70 gaat, het prijsniveau waarop de mijnproductie maximaal blijft.
  Trouwens, zo lang er geen crash plaatsvindt mag goud voor mij laag blijven, mits het maar omhoog schiet als er erge dingen gebeuren met ons geldsysteem.

 • Gepensioneerde

  @ Ron. Ik denk dat de meesten op deze blog de goudprijs in de gaten houden. Maar zolang goud niet overtuigend boven de 1270 uitkomt kan ik niet enthoesiast zijn. Aan deze prijzen kunnen de Chinezen goedkoop goud kopen en JP Morgan en Goldman Sachs goedkoop goudmijnaandelen.
  We kijken even de kat uit de boom.

 • Ron

  Niemand die de goudprijs in de gaten houdt?:)

 • didier

  Als je beide hieronder samenlegt, wereldwijde samenwerking om de ekonomie op de been te houden én carte blanche om te goudprijs te onderdrukken, dan zullen we het van een crisis moeten hebben. Want zelf vraag en aanbod: in deze omstandigheden zou ik als overheid ook liever mijn kluis leeg verkopen ipv kopje onder te gaan.
  Niets is te voorspellen maar indrukwekkend zijn de krachten wel!

  http://www.zerohedge.com/news/2014-02-03/deutsche-bank-weve-created-global-debt-monster

  JPM holds market corners of 15% to 25% of the COMEX, holds 60% of the entire US commercial bank derivatives position in gold and other precious metals derivatives, holds of total derivatives of all types (interest rate, currency, etc.) about a 30% share of the US bank total position;

  preventing dominant market shares are the prime purpose of US antitrust and commodity law

 • oxford.road

  China imports ” record ” gold volume in 2013 …..

  http://www.reuters.com/article/2014/01/27/chinagold-imports-idUSL3N0L134V20140127

 • oxford.road
 • Gerard

  Erk
  Het is mijn ervaring ook.

 • Erk

  Gerard. re: gehakt

  Ik hou niet van algemeenheden over groepen mensen en ik wil zeker niemand kwetsen.
  Wel zegt mijn ervaring met Hollanders, Vlamingen, Zuid-Nederlanders en Duitse Noord-Rijn-Westfalers dat de cultuur en mentaliteit van de laatste drie veel meer bij elkaar past en naar mijn mening beter zouden gedijen als ze een gebied met een bestuur zouden vormen.
  Hollanders hebben de blik vooral naar het zeegat gericht in plaats van naar het achterland.
  Grappig vind ik ook altijd weer dat Hollanders de mentaliteit, spraak en gewoonten in Limburg brengen als een uitzondering op de regel, terwijl deze niet veel afwijken van wat in het Duitse Noord Rijn Westfalen gebezigd wordt, een gebied waar 18 miljoen mensen wonen, drie keer zoveel als in Holland/Randstad.
  Het blijkt niet gemakkelijk over de waterlinie heen te kijken als je gewend bent steeds naar de zee te turen.
  Ook grappig te zien dat als het economische tij keert dat de MSM opeens veel meer aandacht krijgen voor wat in Duitsland gebeurt. Overigens is dat gedrag eigenlijk niet verwonderlijk voor kooplieden, die gaan waar het geld rolt. Maar of ze de Duitsers echt zullen begrijpen denk ik niet, want ze vinden zelfs Limburgers al vreemd.

 • oxford.road
 • Gerard

  Overigens, inderdaad hebben veel hedgefunds de index niet kunnen verslaan. Dat komt omdat er steeds vaker te grote zig zag bewegingen plaatsvinden in heel korte tijd. Dit is heel moeilijk op beleggen met risico afscherming. Daar had ook Buffet last van in 2011 en 2012. Een index kent dat probleem niet. Je moet gewoon een stukje winst inleveren om koersdaling te blokkeren in je portfolio. Dit wil dus echt niet zeggen dat hedgefunds het slecht doen. Laat beurzen maar eens 30% dalen, en vergelijk dan maar eens met de betere hedgefunds. Dan blijken ze duidelijk winst te maken met zulke daling. Ik zie dus juist liever hedgefund die de index NIET verslaan.

 • http://twitter.com/Floesh Floesh

  Must see

  German Gold Repatriation: https://www.youtube.com/watch?v=PBEwXgUfbZ0

 • Gerard

  Ons moraal
  Re. Het aandeel is dus nog maar 25€ waard. Wat kan Buffet wat de meesten niet kunnen??

  Wat Buffet kan, kan iedereen.
  Iedereen weet hoe hij dat doet, maar weinig particulieren doen het.
  Sluit posities als het door de 20% gaat. Het punt waar het geen correctie meer is, maar een downtrend. Op dat punt laat je de winst gewoon doorlopen op de put.
  Het is niet zo moeilijk.

 • Gerard

  Erk,
  Wow, je maakt wel gehakt van de Hollanders!
  Er is zelfs een volksliedje van..
  Hup, Limburg, hup.

  :)

 • didier

  JPM holds market corners of 15% to 25% of the COMEX, holds 60% of the entire US commercial bank derivatives position in gold and other precious metals derivatives, holds of total derivatives of all types (interest rate, currency, etc.) about a 30% share of the US bank total position;

  preventing dominant market shares are the prime purpose of US antitrust and commodity law

  http://www.zerohedge.com/news/2014-02-01/market-cornered-jpmorgan-owns-over-60-notional-all-gold-derivatives

 • Erk

  Sebassol, re: Net over de grens in DE en BE is de economie ‘booming’, rara hoe dat toch komt….

  Als geboren Limburger, gestudeerd hebben in NL, en nu o.a werkend in D, vaak in Belgie vertoevend kan ik uit mijn ervaring zeggen dat:
  + Zuid-Nederlanders, Duitsers en Belgen veel meer dan Hollanders met beide benen op de grond staan als het op werken en economie aankomt. De mentaliteit is er in D en B meer van produceren en niet praten, dus geen koffiedrinken of met een handeltje snel rijk proberen te worden. De mouwen worden er echt meer opgestroopt.
  + nog een teken van benen op de grond: In D zijn de huizenprijzen sinds 1990 met 20% gestegen, in NL meer dan 200% gestegen. Als je je gezond verstand had gebruikt wist je dat dat niet kon. Maar de Hollanders dachten dat het mogelijk was zonder inspanning rijk te kunnen worden.
  + ook een teken van de kracht van ZuidNL: vrijdag stond nog een verhaal van prof. Eijffinger in Spits: de provincie Brabant draagt zorg voor meer dan 20% van het BNP, terwijl er maar 14% van de NL’ers woont
  + alleen al de nettto bijdrage van het bedrijf ASML in Veldhoven aan de nationale economie is groter dan die van de Rotterdamse haven, waar slechts containers in en doorgeschoven worden.
  + het is inmiddels duidelijk: als de Randstad vroeger haar kolen uit Limburg en tegenwoordig haar gasbel uit Groningen niet gehad had (wat D en B niet hebben) had de NL-overheid per jaar 15 miljard minder te verdelen.

  Het toekomstig verdienmodel van NL ziet er slecht uit. Om de Randstad-uitgaven te kunnen blijven betalen zullen er ter plaatse drastische maatregelen genomen moeten worden, want de bijdragen uit de nieuwe wingewesten (gas en concrete economie) zullen niet aanhouden.

 • didier

  We zullen eens een kwis doen.
  Wat is het relevantste probleem:
  1) Brood dat1% in prijs daalt het komende jaar.
  2) Deutche Bank zijn derivatenpositie van +- 70.000miljard $ wetende dat het bbp van Duitsland 2.700miljard $ beloopt.

 • didier

  Of waarom rijden ze dan anders met die mercedes 600?

 • didier

  Re: steeds hogere deflatie in perifeer Europa
  In de IMF databank lees ik dat geen enkel zuid Europees land momenteel deflatie kent.
  Prijzen die miniem schommelen en wat dan nog?
  Inflatieberekening is trouwens hogere wiskunde geworden: het vooropgestelde cijfer is belangrijker is dan de eigenlijke bevindingen. Het volstaat te zeggen dat inflatie en deflatie voldoende kan ingeschat worden door de gewone man. En of de banken al dan niet omvallen dat had de kostuumdrager in mercedes 600 al lang geleden moeten verhelpen.
  http://www.google.com/publicdata/explore?ds=k3s92bru78li6_&hl=en&dl=en#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=pcpipch&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=world&idim=world:Earth&idim=country:GR:ES:IT:PT:FR:IE&ifdim=world&tstart=1138834800000&tend=1517526000000&hl=en_US&dl=en&ind=false

 • Ons Moraal

  Waarom Mike Stathis en niet Warren Buffet,

  Warren Buffet beheert een hedgefund, of je het jaar nou wel of niet goed afgesloten hebt, een hedgefund krijgt gemiddeld 1.5% aan provisie. Beheer je dus 1 miljard krijg je 15 miljoen provisie jaarlijks! Hoeveel Miljard Buffet beheert is mij onduidelijk, wel veel. Trouwens Nadja dit kun jij bij het CDF fund makkelijk narekenen jij hebt hier inzage in wat zei beheren en de provisie van beste ome Willem is. Wat zegt dit, helemaal niets. Een hedgefund kan het ook goed doen hoewel ze vaak de index niet kunnen verslaan.

  Trouwens als v.b. Berkley Hathaway: Stel je koopt het aandeel Burgers Zoo op de beurs voor 50 €, En er volgt een correctie van 50%. Burgers Zoo het aandeel wordt ook voor 50% getroffen. Het aandeel is dus nog maar 25€ waard. Wat kan Buffet wat de meesten niet kunnen??

  Buffet hield sowieso flink wat cash apart, daarnaast probeert zijn fonds nog meer vermogen aan te trekken van investeerders. Zijn naam is immers al een marketingsnaam geworden! Afijn………. vervolgens koopt hij zoveel aandelen van Burgers Zoo terug dat hij er voor gemiddeld 29€ in zit. Na een beurs correctie gaat de beurs altijd wel weer omhoog. Gezien dat Buffet voornamelijk alleen in Blue Chips investeert, is dit vrij veilig om te doen.
  Maar het vermogen waarmee hij zo naar beneden kan middelen is voor een normale belegger niet weggelegd.
  Ik denk dat voor 95% van de beleggers niet zo ver naar beneden kunnen middelen.

  En dan nog wat is dit nu echt beleggen??

  Prima………. dan komen we op een gegeven moment op een punt aan, dat mensen vaak naar het vermogen van iemand kijken, vermogen straalt rijkdom uit! De meeste mensen denken van “dan MOET hij wel gelijk hebben” Een Goeroe in geboorte!
  Een veelvoorkomende fout welke mensen maken is door te gaan kijken of dat diegene multimiljonair is, zo heb ik hier al leuzen voorbij zien komen, zolang diegene nog niet miljonair is.
  Ik hoop dat het duidelijk moge zijn………………… Hoe komt iemand aan zijn vermogen!

  Dit is een rede waarom ik idolaat ben van Mike Stathis, onderstaand video wil ik dan ook delen zeker voor mensen welke actief op de beurs zijn………

  http://www.youtube.com/watch?v=9B1-YyX4La0&list=UUk9mMiKno44aW7f4O1ycMfg&feature=c4-overview

  Eerste intro 15 – 20 min. gaat over goud en zilver, en kan men overslaan, een klein stuk hiervan was al behandeld in die andere video, vandaar….
  Vanaf de 20e minuut komen de staatsobligaties aan bod waarom ze zakken!!
  Ik heb de resultaten gecheckt, staat ook onder meer weergeven onder de video:

  – Natural gass get in on 3.20 (04-08) had an nice rally to 5.17 (19-01) If you had moved your stop/losses up you could have catch the whole rally.

  – advice to buy US coffee until it hits 100. Lowest closing price was 03-11-13 103.78 but the price action that day went to 101, now it stands on 125.47 on (26-01-14)

  -Short Brent oil in the 115 range: 115.89 (09-11-13) went to 105.02 (03-11)

  – sell Crude oil 106.00 (25-08-13) get back in, mid til low 90s, it went to 92.78 (24-11-13) an then it had a run up till 100 on (22-12-13) WOW!

  @ Gerard;

  Wat zegt jouw dit, jij hebt namelijk ook beurservaring maak ik uit jouw analyse in bovenstaand verhaal op.
  Ik ben benieuwd naar jouw reactie!

  m.v.g.

  Ons Moraal

 • Sebassol

  Net over de grens in DE en BE is de economie ‘booming’, rara hoe dat toch komt….

 • Erk

  Gerard, re dingen die we dagelijks nodig hebben. Hier zijn ook de hoogste accijnzen opgezet per januari

  Volgens mij is accijnsverhoging ingevoerd voor tabak en alcohol.
  Als het aan de eenkennigen in Den Haag gelegen had, die niet verder kunnen kijken dan de Waterlinie, was het verhogingspercentage nog veel hoger geweest. Gelukkig dat door Belgie en Duitsland tgv grenseffecten de verhoging beperkt is gebleven.

 • oxford.road