Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Welkom in 2011

04-01-2011 Zilverpaul

De afgelopen twee weken lijken een voorbode voor het vuurwerk wat ons te wachten staat. Vlak voor het vallen van het oude jaar twee opmerkelijke gebeurtenissen: een wetsvoorstel in de maak op een verbod op het oproepen van een bankrun en de middelvinger van oom Noud. Om met dat laatste te beginnen: Zoals u wellicht nog zal weten heeft in mei 2010 commissie de Wit een rapport uitgebracht over de financiële crisis waarin met name een toezichthouder als de Nederlandse Bank lijdend onderwerp was. Het was geen parlementair onderzoek, dus de getuigen mochten jokken zonder gevaar op strafvervolging. Desondanks stond er kritiek te lezen in het eindrapport op de DNB en haar voorzitter. De DNB heeft zeven maanden gedaan om een reactie te geven, en ja hoor; 28 december kwam de schriftelijke reactie dat men zich niet kon vinden in de kritiek met betrekking tot het debacle bij Icesave en de overname van ABN AMRO!

De DNB waant zich blijkbaar oppermachtig, en wellicht zijn ze dat ook.

In dat verband ook het wetsvoorstel wat er aan zit te komen: we mogen niet meer oproepen om uw geld van de bank af te halen. Officieel is het om gedoe zoals met de DSB is gebeurd te voorkomen, maar was het niet de Nederlandse Bank die de stekker eruit heeft getrokken? En wat vreemd eigenlijk; eerst zetten we ons geld op de bank, en als je dan je geld er af wilt halen omdat de boel op instorten staat mag je vier! jaar wegkwijnen in een van hare Majesteits bajessen. Belangrijker is echter mijn inziens het feit dat aan de wet gewerkt wordt: blijkbaar zijn de banken zo fragiel dat men bang is dat het systeem omvalt. Als u maar weet, van mij heeft u het niet gehoord!

En dan, tot veler verrassing, en zeker ook voor mij, de uitwerking van de BTW verhoging voor de kunsten. Het vergt enige cerebrale lenigheid om de relatie met zilveren muntjes te leggen, maar blijkbaar is het een kunst om in zilver te beleggen. Sterker nog, het is blijkbaar een veel grotere kunst om in zilveren muntjes te beleggen dan in gouden muntjes, waar daar wordt helemaal geen BTW over geheven! Het is dat ik van nature niet achterdochtig ben, anders zou ik toch gaan denken dat een en ander misschien iets te maken heeft met een dreigend tekort aan fysiek zilver.

In dat verband kan ik dit filmpje aanbevelen: wellicht een beetje schreeuwerig, maar de boodschap is helder.

https://www.thesilvermountain.nl/img/2011.jpg

Ondertussen heeft de ECB in de laatste week van 2010 nog even 164 miljoen aan staatsleningen aangekocht van de zwakkere Europese broeders. Dat zal komende weken wel weer hoger worden, als de Amerikaanse druk op financieel Europa weer wordt opgevoerd om de dollar nog even te redden ten koste van de euro. Ik ben ook benieuwd hoe het België zal vergaan in 2011. Waren onze zuiderburen voorheen financieel de zwakste onder de sterkere landen, nu dreigt het land meer en meer in de gevarenzone te geraken.

Waar ik ook benieuwd naar ben wanneer de Nederlandse overheid een greep gaat doen uit de pensioenpotten. In een aantal andere Europese landen is men al bezig om een deel van de pensioengelden te gebruiken voor het verplicht laten opkopen van allerlei junk, zoals staatsleningen die verder geen hond meer wil hebben. Zie deze link.

Een vast gegeven de laatste jaren in de nieuwsarme periode rond de kerst en jaarwisseling zijn de artikelen die verschijnen met als thema dat beleggen in edelmetalen een heikele zaak is. Het meest vermakelijk vond ik zelf dit artikel.

Hoe ik zo zeker ben dat goud en zilver zullen blijven floreren?

Er is in de voorbije jaren niets, maar dan ook helemaal niets gedaan aan het oplossen van de financiële crisis. Het westers financieel bulkt van de schulden, wat opgelost wordt door nog meer schulden te maken, de overheden zijn geïnfiltreerd door de banken, in Europa wordt bezuinigd op de voorzieningen voor de bevolking terwijl tegelijkertijd ons geld in grote hoeveelheden door de ECB wordt uitgegeven om de Europese unie draaiende te houden, in Amerika is het nog beroerder etc etc.

Zolang het papieren geldsysteem in stand blijft, gedekt door niets anders dan de belofte van de bankiers en politici, weet ik wel voor welke munt ik kies.

Ondertussen hebben zowel zilver als goud hun weerstand beslecht van respectievelijk $30 en $1400. En aan het fundamentele verhaal kan geen tussentijdse correctie tornen, zoals dat nu, op 4 januari, plaats vindt.

Geschreven door Zilverpaul. Silverstocks.nl

 • Pingback: Nieuws « Edelmetaal-Info()

 • zilver goud

  Erik :@High Five: ik weet ook niet precies hoe dat werkt met een bank, faillissement en curators. Maar als de bank failliet is, gaan de deuren dicht. Dan kun jij niet bij je kluisje. Je vraagt dan bij de curator aan dat je de inhoud wilt. Dan spelen er 2 vragen:
  1. Is de inhoud echt van jou (de Rabobank geeft aan van wel)2. Hoe snel krijg je het (waarbij ik denk dat de curatoren jou niet helemaal bovenaan de lijst met af te wikkelen zaken zullen zetten)

  Erik mag ik je even op het officieel commentaar wijzen van de Rabobank.

  1. Antwoord van de Rabobank 07-01-2011
  Hierbij antwoorden wij u op uw vraag wat de procedure
  is met betrekking tot de verhuurde
  Safeloketten indien een bank failliet zou gaan.
  De verhuur van een safeloket is een huurovereenkomst.
  Een faillissement heeft in beginsel geen invloed
  op bestaande overeenkomsten.
  Dat betekent dat de huurovereenkomst blijft
  gehandhaafd bijfaillissement.
  De inhoud van het safeloket is en blijft uw eigendom.
  Het Deposito Garantie Stelsel is hierop niet van toepassing.
  Bij een faillissement wordt een curator aangesteld.
  Deze curator handelt de lopende overeenkomsten af en zal
  gaan kijken naar een oplossing voor de safeloketten.
  Het kan zijn dat er een partij is die de boedel overneemt
  inclusief de contracten en verhuur van de safeloketten.
  Tevens zou het zo kunnen zijn dat de huurovereenkomst
  door de curator wordt opgezegd en dat u wordt gevraagd
  om uw safeloket leeg te halen.
  Voor welke wijze van afwikkeling de curator zal kiezen zal
  echter geheel afhankelijk zijn van de concrete situatie.

 • Erik

  @High Five: ik weet ook niet precies hoe dat werkt met een bank, faillissement en curators. Maar als de bank failliet is, gaan de deuren dicht. Dan kun jij niet bij je kluisje. Je vraagt dan bij de curator aan dat je de inhoud wilt. Dan spelen er 2 vragen:

  1. Is de inhoud echt van jou (de Rabobank geeft aan van wel)
  2. Hoe snel krijg je het (waarbij ik denk dat de curatoren jou niet helemaal bovenaan de lijst met af te wikkelen zaken zullen zetten)

 • High Five

  @Erik Bedankt voor de tip van shurgard. Uit het verhaal van de RABO Bank haal ik niet dat de curator beslag legt op de inhoud van de kluisjes of dat je tijdens het failliesement niet bij de inhoud van je kluisje kan.

 • Johan

  Etf’s klopt. Dat heb je gemeld hier destijds. Maar een ETF is een papieren belofte, net zoals een aandeel een papieren belofte is dat je mede eigenaar bent. Het zijn beide beloftes, snap je wat ik bedoel?

  Dus daarom dat ik je gister vroeg, wat als HET misgaat. Dat HET! In mijn Het is alle papier weer papier en telt alleen het fysieke.
  Maar goed, het geeft ieder natuurlijk zijn eigen recht te beslissen wat met zijn leven en geld te doen. Als men daarmee in aandelen wil, mijn zegen heeft men, maar als alles maar gestoeld is op de juiste kennis, en achteraf er niet geschoven wordt met de verantwoordelijkheden.

  Zie wat er momenteel met de banken gebeurt. Iedereen is woedend op DE BANK als instelling. Echter men draagt VRIJWILLIG zo’n 30% van haar maandelijks vermogen af aan deze instelling. Stalt haar spaarcentje bij deze figuren en is daarnaast woest?

  Snap ik niet. Wordt je eigen Centrale Bankier en leg je voorraad goud aan nu het nog zo makkelijk kan. Want, denk je dat de CB’s ervan wakker liggen dat dat goud dat er a decennia ligt geen rente geeft of rendement ;-)?

 • Zilverpaul

  Ik kan me toch niet herinneren dat ik ooit gezegd heb dat je in ETF’s en dat soort rommel zou moeten gaan beleggen

 • Johan

  Zilverpaul :
  Beste Johan,
  als ik het goed begrijp gaat de Freegold theorie uit van de gedachte dat de ECB voldoende goud in bezit heeft om uiteindelijk de euro goudgedekt te laten zijn.
  Als ik het mis heb , laat maar weten.
  Ik geloof daar niet zo in, want het gaat uit van de gedachte dat al het goud zich nog in de kluizen van de CB’s bevindt, maar bij mijn weten is enorm veel goud verhuist naar London en Amerika, en het is maar de vraag of ‘we ‘ dat ooit terugzien.

  Goudgedekt is een term die je op verschillende manieren uit kan leggen. Momenteel zijn (bij de huidige cijfers bekend over het goudbezit bij ECB en FED) die verhoudingen totaal zoek. Om dit gedekt te krijgen kan je 2 dingen doen.

  -1. Je gaat als een bezetene op zoek naar meer goud om uiteindelijk bij de huidige waarde tot een totale dekking te komen (gaat je nooit lukken).
  -2. Je herwaardeert je huidige voorraad om op die manier tot 100%dekking te komen. (waarschijnlijker).

  Wat jij dus zegt, er is waarschijnlijk veel minder goud in bezit dan gesteld (dit betwijfel ik ten zeerste!) betekent dus dat de herwaardering alleen nog maar hoger wordt. Nog bullisher dus.

  Vanaf dan wordt de goudprijs een vrij vlottende. Op het moment dus dat er nieuw geld wordt bijgedrukt, en dat is tegenwoordig voor onze economie bijna een voorwaarde, stijgt dus de waarde van het goud. Dit heeft als enorm voordeel dat spaarders (hard money) hun vermogen niet uitgehold zien worden door soft money beleid (papier drukken).

  En daarmee is dus de originele functie van goud weer in ere hersteld, Koopkracht Consolidator par exelence!!

  Goudhandel zal er niet meer zijn in de vorm van ETF’s derivaten en al wat niet meer. Vandaar dus hetgeen ik tegen je vertelde, waarom in papier gaan als dat juist hetgeen is dat zal branden??

  MvG

 • Erik

  @high five: ik interpreteerde het verhaal als volgt. Nadat het hele faillissement is afgerond door de Curator krijg je de inhoud terug. Juist op het moment dat de rabobank/ing failliet gaat wil je direct over je edelmetaal kunnen beschikken. Wellicht volgen er dan interessante tijden aan om te investeren een huis te kopen etc. Op dat moment moet jij wellicht een jaar wachten.

  Een instantie die alleen kluizen verhuurt lijkt me beter. Andere opties zijn ook al genoemd. Misschien een tip: http://www.shurgard.nl (verzekering mogelijk tegen dagwaarde…).

 • High Five

  @zilver goud Bedankt voor de info. Ik interpreteer “de inhoud van uw kluis is en blijft uw eigendom” als niemand, geen van de schuldeisers en ook de overheid niet, kan ooit beslag leggen op de inhoud van uw kluis.

 • High Five

  @jarno Zoals ik beleg en ik het bekijk.
  Ik heb geleerd om mijn beleggingsbeleid niet van dat soort artikelen te laten afhangen. Ik beleg nu alleen nog contrair. Ik heb gemerkt dat als 98% van de analisten -of wat zich daar voor uitgeeft- en beleggers positief is, de markt niet snel daarna begint te dalen en evenzo als 98% van de analisten en beleggers negatief is, de markt niet snel begint te stijgen. In de zomer van 2000 en 2007 was echt iedereen positief over de economie en over aandelen, dat waren toppen voor aandelen. In het voorjaar van 2003 en 2009 was echt iedereen negatief over de economie en de aandelen, dat waren dus de bodems voor aandelen.
  Ik bezie dit artikel dus positief, de strekking van dit verhaal is de twijfel of zilver nog hoger kan.
  Op het moment dat er voor de analist geen twijfel meer bestaat en hij weet zeker dat zilver een goede belegging is en vele analisten doen dat met hem, alleen dan wordt het tijd om te twijfelen of zilver nog een goede belegging is. (Absolute) toppen worden altijd gekenmerkt door een ONGEKEND positivisme.
  Gisteren hoorde ik op de radio in de auto het programma voorkennis van BNR. Mensen die de grondstof rally gemist hadden waren nu te laat. Ze raden nooit grondstoffen aan en dat zullen ze ook niet doen, behalve als de grondstoffen hun top gaan bereiken. Langzamerhand worden ze dan positiever en positiever en dan op een gegeven moment is 98% van de analisten positief, pats en is het tijd om te verkopen.
  Omdat bijna alle analisten nog negatief zijn, of het niet aan hun klanten aanbevelen, ben ik nog zeer positief over grondstoffen en in het bijzonder op zilver.

 • Safi

  En dan nog iets.

  Ik vind het niet onverstandig om je voor te bereiden op een depressie, in wat voor een vorm dan ook.

  Maar wat ik nu doe, is mijn financiele kennis opkrikken. Ik gebruik hiervoor de boeken van Robert Kiyosaki, schrijver van o.a. Rich Dad, Poor Dad. Hij stelt o.a. dat financieel onderwijs het allerbelangrijkste is, zodat wij ook al is de crisis nog zo ernstig, ons kunnen redden en er zelfs beter van kunnen worden.
  Van groot belang is de doelen die we ons hierbij stellen. Willen we slechts overleven (verwachten we dat dit het enige haalbare is?) of stellen we onze doelen bij naar boven?

  Daarnaast is emotionele weerbaarheid ook van groot belang. Hoe gaan we emotioneel om met turbulentie?

 • Safi

  Ik weet niet of ik alles goed heb gelezen, maar ik mis een aantal argumenten in deze discussie??

  Er is (veel) meer papier zilver dan fysiek zilver.

  Ik citeer:

  The main problem with the precious metal is that, in some transactions there is no real, physical silver and what the investor gets in return for his money is paper silver. Some federal banks have pursued the trend for a quite long time and continue to do add to their huge pile of liability by issuing more and more paper silver. The manipulation is feared to leave a huge impact on the market in the long run.

  Zie:

  http://goldsilver.com/video/on-the-edge-with-max-kaiser-fluctuations-in-the-silver-market/

  En dit is ook een leuk artikel:

  http://www.richdad.com/Richdad/RDBlog/RDBlog.aspx?TopicID=43

 • wortelbea

  @Zilverpaul
  het is het gedacht dat telt hé, althans toch bij de kudde, en dat is voldoend ;-)

 • Niels

  en het is maar de vraag of het nog in fort knox ligt..
  http://www.youtube.com/watch?v=OHw9RLDJmro&feature=related

 • Zilverpaul

  Beste Johan,
  als ik het goed begrijp gaat de Freegold theorie uit van de gedachte dat de ECB voldoende goud in bezit heeft om uiteindelijk de euro goudgedekt te laten zijn.
  Als ik het mis heb , laat maar weten.

  Ik geloof daar niet zo in, want het gaat uit van de gedachte dat al het goud zich nog in de kluizen van de CB’s bevindt, maar bij mijn weten is enorm veel goud verhuist naar London en Amerika, en het is maar de vraag of ‘we ‘ dat ooit terugzien.

 • Johan

  Piet :
  Johan, wat noem jij nog bescheiden?
  20 kg zilver en 1/2kg goud?

  Dat moet iedereen voor zich beslissen, als je maar weet welk risico je loopt. Iets in de 90%-10%?? Wat ik zeg, zelf uitmaken.

  Tegenwoordig met al dat BTW-gezeur maakt het allemaal niet aantrekkelijker. Goud met een spread van 3% (bij de juiste handelaren) is daarentegen goedkoper.

  Als er geen reactie op mijn schrijven en/of artikels komen, vraag ik het maar op de man af. Zilverpaul, hoe denk jij over de Freegold strategie van de ECB?

  MvG

 • Silverstar

  wztk :@Silverstar

  En de rentestand is afhankelijk van inflatieverwachting enerzijds en een risico-opslag anderzijds.

  Er is ook nog een politieke component. De rentestand wordt momenteel juist bewust lager gehouden dan de inflatie om de consument aan het besteden te krijgen.
  Dit heeft aleen niet het beoogde resultaat omdat de consument simpelweg onvoldoende vertrouwen heeft in de toekomstige economie.
  De consument spaart zich momenteel een ongeluk, hoewel de rente die zij krijgen in feite negatief is! M.a.w. op een spaarrekening neemt je geld in hoeveelheid wel (iets) toe, maar de waarde wordt minder.

  Bedankt voor de reactie.
  Als ik het in het stukje over de rentestand heb dan heb ik het over de kapitaalmarktrente. Dit is de rente waar overheden en langetemijn obligatiebelleggers mee van doen hebben. De zg polititieke rente waar jij het over hebt is de korte termijn rente. Deze wordt inderdaad bepaald door wat jij zegt.

 • Erik

  Interessante (recente) serie van Marc Faber: http://www.youtube.com/watch?v=brze5_ij-bo

 • temp242

  In het week-end worden wél belangrijke Europese democratische(lol)beslissingen genomen.

 • JP

  Fix :
  Waarom beweegt de prijs van zilver opeens niet meer?

  Omdat het weekend is : o )

 • Fix

  Waarom beweegt de prijs van zilver opeens niet meer?

 • jarno

  in een dictaktuur kan alles..

 • Zilverpaul

  Beste Jarno,
  ik hoef je niet te overtuigen hoor, en dat ga ik ook niet doen.
  Ik vind het artikel een kletsverhaal.
  Denk je echt dat een bedrijf energie, olie of levensmiddelen gaat ruilen voor een nieuw soort nepgeld, nota bene als ze net hebben ervaren dat het oude geld allemaal bedrog was?

  mvg, Paul

 • jarno

  ik ben nog niet overtuigd paul, en hoe groot acht je de kans wat hier gebeurd?
  of zal er eerder een goudstandaart worden?
  http://forum.beursbox.nl/2011/01/07/wat-als-geld-een-illusie-blijkt-te-zijn/