Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Welkom in 2012, een gouden jaar

27-12-2011 Zilverpaul

QE3 in Europa is een feit. Natuurlijk, het beestje heeft een andere naam gekregen, maar het blijft een feit dat met het LTRO programma zo’n 500 miljard euro het systeem ingepompt wordt. Niet dat u er iets beter van wordt, integendeel. Het geld wordt tegen een recordlage rente van onder de 1 % uitgeleend aan de banken, die er vervolgens o.a. weer staatsleningen van opkopen tegen een vergoeding van een procentje of 6 a 7 van landen als Italie en Spanje. De banken verdienen er dus fors aan, en de ECB kan weer juichende persberichten de wereld in sturen dat dankzij de politieke besluiten in Brussel er weer een forse vraag is naar staatsleningen. En in dit programma wordt dit spel elke twee maanden herhaald! Kortom, iedereen blij, behalve de bevolking, want die ziet zijn opgespaarde vermogen verdampen in deze eurozondvloed.

Hoe is dit in tegenspraak met het beeld wat door de minister van financien en geleerde economen naar buiten wordt gebracht over de economie. Volgens hen wordt Europa belaagd door speculanten, die de euro onderuit willen halen omdat enkele Europese landen er slecht voor staan. Het enige wat Europa nu te doen zou hebben, is een dermate grote dam opwerpen van beschikbare euro’s in een noodpot dat het speculantenvolk zijn pogingen zou staken omdat men gaat beseffen dat er tegen die Europeanen toch niet op te boksen is.

Ik zou zeggen, wel te rusten heren. Er staan u, en daarmee helaas ook ons, nog de nodige onprettige verrassingen te wachten in 2012. Alle steunmaatregelen zijn tot nu toe vooral in de zakken van de banken en die overheden verdwenen die zo dom waren de banken te nationaliseren of garanties af te geven. De reele economie komt echter krakend tot stilstand, de opgeklopte cijfers over de economie ten spijt. Zo ligt de huizen- en kantorenmarkt op zijn gat, dalen momenteel de grondstofprijzen en geeft de overheid door bezuinigingen steeds minder geld uit aan haar bevolking.

Het kan dan ook niet anders, dat in 2012 de deflatievlag wordt gehesen wat het feestelijke startsein zal betekenen voor een potje hyperinflatie. Immers, aan deflatie hebben de heren bankiers een hekel, en bovendien hebben we in 2012 nog her en der wat verkiezingen, en dus moet de bevolking een fopspeen worden aangelegd door grote hoeveelheden euro’s de reeele economie in te pompen.

Ondertussen doet men er van alles aan om de prijs van goud en zilver te onderdrukken. Enerzijds wordt men hierin geholpen door het edelmetaal wat uit de kluizen van Griekenland en Italie door onze vrienden van Goldman Sachs wordt geroofd op de markt te brengen, en anderzijds om vrolijk door te gaan met het verkopen van papiertjes waarop staat vermeld “goed voor 1 ounce zilver/goud’. Daarnaast ondervindt de dollar op dit moment een opwaartse druk door de vlucht uit de euro, en onderdrukt dit gegeven de prijs van goud. Helaas wordt voor de centrale banken en westerse overheden de druk op hun pyramidespel steeds groter. Naast de aanhoudende grote vraag uit Azie is nu ook Sprott bezig een grote hoeveelheid zilver uit de markt te halen voor zijn zilverfonds, worden de kluizen van de ETF’s beetje voor beetje ontdaan van hun edelmetaal, ontstaat er een steeds groter prijsverschil tussen de officiele COMEX prijs voor goud en de prijs die voor fysiek goud moet worden betaald in grote hoeveelheden, en is volgens goedingelichte bronnen de top uit de bankenwereld als een gek goud en zilver aan het inslaan. Zo haalt men de kluizen leeg van de klanten, en vult men de prive-spaarpot.

En mocht de bank eens omvallen, wat maakt het uit? Het is immers slechts het geld van de klanten wat verdwijnt, dus waar maak je je druk om.En bang te zijn voor rechterlijke vervolging hoeft de top helemaal niet te zijn, dat laten de gebeurtenissen rond Corzine van MF Global wel zien. Ik wens de heren veel plezier met hun bezit. Het valt te verwachten dat de komende jaren een bovengemiddeld aantal ongelukjes zal plaats vinden in de hoogste regionen, want niet iedere partij zal deze ongehoorde roof over zijn kant laten gaan.

En wat te denken van de dollar, die haar status als wereldmunt snel aan het verliezen is. Juist werd de volgende nagel aan de doodskist van de dollar bekend, namelijk de afspraak tussen Japan en China om een deel van hun onderlinge handel niet meer in dollars te laten plaats vinden maar in de eigen muntsoorten.

Hoewel op dit moment goud en zilver door de prijsdalingen dus minder hot zijn mag je verwachten dat in 2012 de schade ruim zal worden ingehaald. Maar wellicht klopt dat ‘minder hot’  niet; volgens JimWillie van de Hattrick letter zijn krachten actief om de COMEX op lage niveaus rond de $1600 van haar goudreserves te ontdoen en zijn het op dit moment niet de Westerse banken die goud op een laag niveau van $1600 houden maar juist de tegenovergestelde partijen. De prijs blijft onderdrukt zolang het inkoopproces nog loopt. Zo wordt het westerse bankkartel van hun goud afgeholpen, een grandioze zet in het mondiale schaakspel om het ware geld.

Maar ook al blijkt het dat men ook in 2012 nog allerlei trucs uit de hoed kan toveren zodat uw geduld nog langer op de proef zal worden gesteld, het enige wat telt is het eindresultaat. En wat is er nu mooier om mee te doen aan een spelletje poker waarbij u als bezitter van edelmetaal zeker weet dat u de winnende combinatie in uw hand heeft?

Het enige wat u nodig heeft is geduld, en twijfelt u tussentijds is het handig om nog eens goed naar uw kaarten te kijken. Niets is zeker in het leven, maar het bezit van wat edelmetaal lijkt er redelijk dicht bij in de buurt te komen. We gaan het zien!

Zilverpaul

www.Silverstocks.nl

 

Disclaimer: De mening van Zilverpaul als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

 • Pingback: Laat u niet ontmoedigen, goudprijs zet herstel in « € Fininfo-be €()

 • Mick

  @Fininfo-be
  Eentje heb je alvast fout: Amerika kan in 2012 geen nieuwe president krijgen :p
  Maar verder ook een gelukkig nieuwjaar!

 • Enrico

  Ook van mij voor iedereen hier de allerbeste wensen, dank voor jullie posts die ik met heel veel interesse lees! Mijn ogen zijn mede door dit blog hier inmiddels wel geopend…

 • Nico

  If Silver Goes Down All Hell Will Break Loose In The Physical Market: Silver Investment Update

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=xCCuLMgyUgY#!

  Zilver heeft in mijn ogen nog steeds het grootste potentieel.

 • Henk

  Iedereen die deze blog volgt een voorspoedig en gezond 2012 gewenst.
  Blijf je gezond verstand gebruiken, blijf flexibel, blijf kritisch t.o.v. overheden en houd je vermogen gespreid.

 • Rudolf

  Ook vanhier de beste wensen voor iedereen en dat financieël gezien het voor ons allemaal positief gaat uitpakken. Graag wil ik even van de gelegenheid gebruik maken om de eerste poll van 2012 te starten. Graag zou ik jullie mening horen over het volgende:

  Duim omhoog:
  Zal dit jaar de Euro definitief in elkaar storten en zal er een totale “reset” komen en keren we terug naar de gulden of wellicht een nieuwe Dmark, Neuro of Zeuro?

  Duim omlaag:
  Of zal het allemaal zo’n vaart niet lopen en blijven we gewoon doormodderen en blijft de geldstroom richting het zuiden onverminderd doorgaan en blijft men geld creëren uit het niets, net zoals de Amerikanen al jaren doen?

 • high five

  Iedereen een glanzend en blinkend 2012 toegewenst. Ik heb gedronken op een goede gezondheid, geluk en bubbles in zilver en goud.

 • io

  beste wensen allemaal !! het is melig maar toch allen een goede gezondheid ;-)

 • http://fininfoblog.wordpress.com Fininfo-be

  Beste wensen voor het nieuwe jaar. Moge 2012 even interessant en spannend worden dan 2011, al twijfel ik daar niet zoveel aan :-)

  Hier alvast 11 voorspelling waar ik van overtuigd ben dat ze zullen uitkomen:
  http://fininfoblog.wordpress.com/2012/01/01/welkom-in-2012/

 • WijRos

  Allemaal een voorspoedig en gezond 2012 toegewenst

 • Jan

  Gelukkig nieuwjaar iedereen, laat ons in de eerste plaats hopen dat het economisch allemaal zo’n vaart niet zal lopen en Europa niet collectief zal verarmen. Over goud & zilver maak ik me allang geen zorgen meer: als de koers daalt dan daalt ze, omgekeerd is natuurlijk beter maar dat zal ook betekenen dat anderen een stuk armer worden en dan meestal zij die het al niet breed hadden dus dat is ook geen onverdeeld genoegen. Ik heb mij in elk geval goed geamuseerd gisteren, ik hoop van u hetzelfde.

 • Nico

  een voorspoedig en vooral gezond nieuwjaar allemaal

 • Ethan

  Iemand hier die van zn collectie af wilde?!? ;o

  http://nos.nl/artikel/326724-koffer-met-goud-in-parijse-metro.html

 • jeroen w

  een gelukkig en blinkend nieuwjaar allemaal

 • Ethan

  Gelukkig nieuwjaar allemaal!! :)

 • Maria

  Voor allemaal een gezond en uitmuntend 2012 gewenst.

 • Ethan

  Touche m.b.t. de Euro-crisis en de Chinezen door Youp. ;)

 • Ethan

  @Theo

  Zittend in een hotel en met een kamer die gestofzuigd moet worden? ;) :P

 • Theo

  Nu even youp van het Hek kijken
  De besten wensen uit het zonnige Portugal.

 • ramona

  Das een leuke om het jaar mee af te sluiten! ;)

  “Aliën op Canadese $20 zilveren munt?”

  http://www.earthwatcher.nl/et/6666.html

  allemaal het beste toegewenst! :)

 • Ethan

  @Ethan

  Interessant hoe 50-50-achtig het op gaat..

 • io

  Ik betaal 30 euro per jaar bij mijn bank verzekerd tot 50k.

 • Ethan

  Oh ja, nog even een kleine poll:

  – het is nu een goed bijkoop-moment voor goud & zilver: duim omhoog
  – het is nu niet een goed moment voor de aanschaf van goud & zilver (misschien even wachten?!): duim omlaag

  Tekstuele feedback is welkom :P

 • Ethan

  Crisis: Who is Pulling the Strings? (Daniel Estulin, European Parliament, 01.DEC.2011)
  youtube.com/watch?v=rgzu9FRCw8Y

  Geniaal en zeer to the point!

 • high five

  Pietje ik ben bang dat de bankenkartel er achter zit. Je moedigen je aan om in de papierenmarkt te blijven. Daar leven ze van en die kunnen ze manipuleren. Ze zeggen dat de kluizenverhuur een verliesgevende zaak is, maar dat geloof ik niet. Als dat zo is, dan verhogen ze toch gewoon de huur. Een PM leverancier in Rotterdam krijgt ook geen vergunning van de Nederlandsche Bank om kluizen te bouwen en te verhuren.

 • cp

  ik zat ook bij de rabobank maar ze hebben het tarief voor de huur van een kluisje met 25% opgehoogd! Ben direct weggegaan…

 • Oscar

  Pietje’s verhaal over diamanten is waar.
  Begin er nooit aan. Het is gebakken lucht, want ruime diamant kun je met bakken tegelijk opscheppen in Afrika.
  De Beers is de maatschappij die ervoor zorgt dat het iets waard is, maar kan de prijs ALTIJD manipuleren, zowel naar boven als naar beneden.

 • Ethan

  alles-schallundrauch.blogspot.com/2011/12/noch-ein-bush-als-prasident.html

  “Dann fanden in New Hampshire “mysteriöse” Telefonumfragen statt, wobei ermittelt wurde, was die Wähler von einem Rennen zwischen Jeb Bush und Barack Obama halten. Dieser Test macht nur einen Sinn, man will wissen welche Chancen Jeb Bush hätte. Es gibt offensichtlich jemand der sehr unglück mit der Reihe an Republikanischen Kandidaten ist, die sich ausser Ron Paul wie Clowns benehmen und einen Fauxpa nach dem anderen veranstalten. Jeb Bush würde ein ganz anderes “staatsmännisches” Auftreten abgeben.”

  Het idee alleen al! :O

 • pietje

  @Erik
  Bij de Rabobank maar dat had ik al geschreven.
  Er waren meer Rabobanken die privé kluisjes verhuurden maar zo ver ik weet zijn ze daar al meer dan 5 jaar mee gestopt alleen de genen die er nog een kluisje hebben mogen die houden.
  Bij de bank waar ik huur staat nu ook 2/3 leeg en worden niet meer verhuurd.
  Vraag me niet waarom want dat weet ik niet.

 • Erik

  @pietje:
  Nu betaal ik 60 euro per jaar en is de inhoud verzekerd voor 150 duizend euro.

  Waar is dit?

 • ramona
 • pietje

  Voor alle hier op dit blog een goed uit einde en een nog beter begin in 2012
  En laten we me kaar volgent jaar weer informeren over zilver & goud allerlei anderen financiële zaken.
  Alleen met wat minder fabels en wat meer feiten!
  Groetjes Pietje Bell (bijnaam van vroeger)

 • pietje

  Nog even voor de statistieken er is een Nederlandse zilveren munt die niet meer is waard geworden dat is het zilveren 50 gld. stuk
  Omgerekend nu 23.8 euro zilver gewicht 23 gram waarden in zilver 16.5 euro.

 • pietje

  @fofo
  Zo ver ik weet worden er geen safe loketten bij de banken meer verhuurd.
  Er zijn alleen nog particuliere instellingen die kluisjes verhuren maar daar betaal je wel het hoofd prijs voor.
  Zelf heb ik nog wel een kluisje bij de Rabobank maar als er een vrij komt wordt deze niet meer verhuurd.
  Ik heb een contract me ze vooronbepaalde tijd.
  Hier door is het heel moeilijk voor de bank om het contract te verbreken want ze moeten me dan een alternatief bieden voor de zelfden prijs.
  Nu betaal ik 60 euro per jaar en is de inhoud verzekerd voor 150 duizend euro.
  Het zal heel moeilijk worden om iets soortgelijks te vinden voor die prijs.

 • StefanB

  Heb ook nog zilver hoor.
  Nu 50% om 50%

  Wie niet waagt wie niet wint.

 • pietje

  @temp242
  Ga nooit maar dan ook nooit in diamanten als er iets vreselijk wordt gemanipuleer dan is het de prijs van diamanten.
  De diamantenproductie en diamanthandel wordt wereldwijd voor 80 procent geleid en gecontroleerd door één onderneming die bekend staat onder de naam ‘De Beers’. De diamanten worden na de winning gesorteerd en getaxeerd waarna ze naar Londen gestuurd worden. Daar worden de diamanten voor verkoop verdeeld in zogenaamde ‘dozen’ (selling mixtures) die tegen vaste prijzen te koop aangeboden worden aan een select gezelschap van ongeveer 160 koopgerechtigden. Jaarlijks worden er tien van deze verkoopbijeenkomsten gehouden. Het voornaamste doel van deze gecontroleerde handel in diamanten is om dubieuze praktijken te voorkomen en een stabiele diamantprijs te houden.
  Deze organisatie (de Beers) heeft stukken land op gekocht waar zo veel diamanten liggen dat als deze diamanten worden opgegraven de prijs totaal instort.

 • StefanB

  Zo is het Pietje, ik heb daarom ook een bestelling zilver omgezet in goud een paar maanden geleden.

  De markt van zilver is te klein. En de papieren rommel blijft bestaan, dus dan loop je altijd achter de feiten aan met fysiek zilver.

  Goud is geld. Kijk maar wat er in de kluizen van de centrale banken ligt. Goud en geen zilver.

 • pietje

  @Gerard
  In januari 2010 ging zilver inderdaad om hoog in3 weken ruim 10% maar direct daar na ging het in 1 week 12% naar beneden.
  In januari 2011 ging zilver helen maal niet om hoog het tegen deel het ging die maand 16 % naar beneden.
  Dus waar baseer jij de stijging op in januari 2012?

  We hebben ook gezien dat in 2011 zilver in 3 maanden ruim 67% steeg
  Maar daar na in 1 week 30% verloor aanwaarden.

  Daarom zeg ik als het weer zo hard stijgt, laten we zeggen dat de prijs dan voor 1 ounce tussen de 30 A 32 euro is verkoop het want ze zullen het weer keihard naar beneden manipuleren.
  Het is gewoon slimmer om tussen tijd je winst te nemen en zo je zilver of goud uit te breiden en zo kost het je geen cent meer.

  Diversen mijnbouw bedrijven hebben enorme investeringen gedaan die zullen er alles aan moeten doen om die terug te verdien.
  Zeker nu de prijzen van zilver en goud hoog staan zullen ze zo veel mogelijk proberen van deze grondstoffen te winnen om hun investeringen terug te betalen.

  Hier een tip voor ieder op dit blog.
  Zelf doe ik niet graag aan voorspelingen maar bij dezen maak ik een uitzondering
  Als zilver enorme is gestegen voor de volgende datums verkoop het dan voor deze datum.
  Waarom dit zijn de Nationale feestdagen in Japan dan is de beurs gesloten.

  maandag 9 januari 2012
  donderdag 3 mei 2012
  vrijdag 4 mei 2012
  maandag 17 september 2012
  vrijdag 23 november 2012

  3x is zilver vorig jaar enorme gezakt in januari mei en september het begin van deze daling viel alle 3 keer gelijk met een Nationale feestdag in Japan toen de beurs in Tokio gesloten was misschien toeval maar ik denk het niet dus schrijf deze datums in je agenda.

 • De Heraut

  @fofo
  De safe loketten bij de banken waren tijdens het faillissement in Argentinië in 2004 niet zo heel safe.

 • Jullie

  Fijne jaarswisseling allemaal en een gezond 2012.

  Voor de prijzen van het goud en zilver zal denk vooral januari een belangrijke maand worden.

  Ik blijf er nog altijd bij : tegen het eind van januari staan we op 1800goud , en zilver op en rond de 40.

  Ik denk dat een hoop beleggingsfondsen opzoek gaan naar waardevaste en zekere beleggingen.
  Als je leest dat Shell de grote winnaar van 2011 was met 13% winst, en goud in euro’s 14.5% gedaan heeft (dollars 11.5%) , dan kun je toch niet concluderen dat het voor goud een slecht jaar is geweest. De realiteit is vandaag dat het gewoon een hele goede belegging/investering is geweest.
  Grote beleggers en fondsen zullen dit ook wel zien.
  Ik ben daarom zelf voor goud nog super positief, zilver is zoals normaal een stuk meer volatiel, ik denk dan ook dat we de bodem voor zilver voorlopig hebben bereikt, 2012 zal een prachtig jaar gaan worden voor zilver, zeker als je op de korte termijn (in/out/in/out/etc.) gaat handelen.

 • fofo

  weet iemand hier wat over safeloketten bij banken? welke banken hebben dat nog anno 2012?

 • spaarpot

  Ook vanaf hier een mooie jaarwisseling en een goed 2012 toegewenst.
  Wat zilver betreft denk ik maar zo.
  De blaadjes liggen op de grond,maar het sap zit in de boom.

  Groet…

 • TheDude

  OK, bijna exit 2011: ook voor mij een rendement dat dik in de min zit maar net als jullie slaap ik er niet minder om :)
  Wellicht is het wat aan de vroege kant maar ik wens jullie allemaal een gezond, vreedzaam en GOUDEN 2012. Ciao!

 • WijRos

  @temp242
  Beste temp, een diamant is mooi om je vrouw mee te versieren maar de verhandelbaarheid is bijzonder lastig. Je hebt nogal wat deskundigheid nodig om te zien of het vensterglas of een hoge kwaliteitsdiamant is. Het prijsverschil tussen die twee kan gemakkelijk een miljoen zijn.
  Laten wij het maar houden bij de edelmetalen dat is al ingewikkeld genoeg.

 • Ethan

  @Henk

  Ah, dan is het duidelijk. Ik koop het als verzekering voor mijn vermogen en voor de sier..dus niet als belegging. :p ;)

 • Nico
 • gordijnen

  ‘Schuldencrisis binnen een jaar voorbij, euro is veilig’

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/7264/Schuldencrisis/article/detail/3099243/2011/12/30/Schuldencrisis-binnen-een-jaar-voorbij-euro-is-veilig.dhtml

  Dit doet mij aan iets anders denken.

  Gisteren nog op tv de 5 beursspecialisten die o.a. voor vorig jaar voorspelden dat de AEX eind 2011 zou eindigen op 425. Papier is geduldig, geef mij maar PM’s

 • temp242
 • temp242

  Oei beste Gerard, als de economie inzakt, wat uiteraard gaat gebeuren, dan ziet dat er niet zo goed uit voor zilver me dunkt, of zie ik het verkeerd? Beter in goud of zilver in 2012?
  Of waarom geen diamant???

 • Gerard

  @high five
  Adviseerden de geleerde bankeconomen ons 2 jaar geleden niet om te investeren in real estate in China?? Goed advies dunkt me zo.

  Als ergens ter wereld de gelddrukpersen roodgroeiend draaiden, dan was dat wel in China. En zie het resultaat! Voedselprijzen stegen daar in 2011 met 40%.
  Marc Faber heeft van begin af aan gewaarschuwd, hoe harder er geprint wordt, des te harder zakt de economie in elkaar. En of hij gelijk heeft gekregen!
  De reden is natuurlijk doodsimpel: Hoe hoger de inflatie, des te minder koopkracht van de bevolking. Dit gaan wij hier ook steeds meer zien. Want de drukpersen gaan op volle toeren draaien in 2012 !

 • Gerard

  @temp242
  Nou ja Temp. Ik heb vele mooiere gezien in Pattaya!

 • temp242
 • Cinelux

  Nogmaals voor alle mensen die twijfelen om te verkopen.Ik zelf zit ook dik 20% in de min maar verkoop mijn zilver voorlopig niet omdat de omstandigheden daar niet naar zijn.Mocht het nog dalen koop ik er nog twee monsterboxen bij.

  Onthoud ook, dat alle rijke investeerders zoals Jim Rogers,Jim Sinclair,Marc Faber,Robert Kyosaki etc. nog zeer positief zijn over goud en zilver, terwijl de werknemer (of preferred banker) bij de banken,RTLZ etc. goud al jaren zien als bubble en meestal niet erg vermogend zijn.

  Zie ook http://marcfaberchannel.blogspot.com

 • temp242
 • temp242

  Is dit het werkelijke verfoeide zalmroze gazetje van weleer???
  De fenix staat recht! Met dank aan Seppel, of moet ik zeggen met dank aan ondergetekende om Seppel in deze het voorbije jaar genoeg mbt tot deze getergd hebbende uiteindelijk over te kunnen halen om zijn bevriende journalist tot actie te doen bewegen zonder hulp van rollator en dergelijke om zijn jonge would-be-journalisten van het zevende knoopsgat te bewegen tot degelijke journalistieke pareltjes en zodoende deze vod van het nakende failliet te redden? Dank Seppel, uiteraard ook dank aan mij.

 • temp242

  Speciaal voor Beste Gerard,
  http://blogimages.bloggen.be/pattayablog/199-a116cb66497178e5dcc3a84c02f56f10.JPG

  Mijn beste wensen en een gelukkig nieuwjaar (dit ook voor alle lieve bloggers, webmaster Rolf, zilverpaul etc)

 • Gerard

  @pietje
  “Volgend jaar komt er 120 miljoen ounce bij dit is wat de industrie waarschijnlijk minder gaat gebruiken en dit zullen ze toch kwijt moeten raken.”

  Grondstoffen reageren altijd ruim van tevoren. Als het ergste nog moet komen stijgen meestal de prijzen al. Ik denk dat dit al ingeprijsd zit nu. Op dit prijsniveau kun je niet anders dan houden en/of bijkopen.
  Zeker NIET verkopen, want dan ben je verkeerdom bezig! Dan ga je weer kopen indien zilver op 50 staat. NIET DOEN. 26 is een mooi koopmoment. Ook al zakt het misschien nog even naar 26 of 24, dan nog is dit het ideale koopmoment.

 • Gerard

  @Jullie
  “Als we vandaag ruim rond de 1570 sluiten zitten we nog wel even veilig.”

  De 3 jaarslijn heeft het wel gehouden, maar het is uiterst zwak.
  Zo op het einde van het jaar is de handel ook nog zwak.
  De zwakte tussen kerst en nieuwjaar werd natuurlijk aangegrepen om goud en zilver naar beneden te manipuleren.

  De manipuleerders zien die trendlijn ook wel, en ze weten dondersgoed hoe belangrijk die is. En dat onder die lijn een “sell-off” kan ontstaan.
  Onder die lijn slaan de stop-losses door. Ze kunnen helaas precies zien waar de meeste liggen.
  Gelukkig heeft de lijn het wel gehouden.
  Daarom verwacht ik toch wel begin januari een ruk omhoog.

 • temp242

  Dit arikel had ik in het zalmroze gazetje verwacht en al zeker NIET in het HLN!
  SHAME ON YOU!!!

  http://www.hln.be/hln/nl/942/Economie/article/detail/1370805/2011/12/30/Goud-duurder-maar-zilver-goedkoper-in-2011.dhtml

 • pietje

  Het einde van het jaar voor zilver & goud nu kunnen we de balans op maken.
  Zilver – 7,2 % ten opzichten van vorig jaar en dit is dan nog zonder de inflatie
  Goud + 13 % dit is het 11 jaar op rij dat goud hoger staat.
  Goud is net een stoom trein als ie op gang is gaat het gewoon door.
  Zilver heeft enorme sprongen gemaakt maar die gingen net zo snel om hoog als naar beneden.
  De verhouding is nu 1 op 56 een half jaar gelden was dit nog 1 op 30.
  Als zilver dit jaar weer een sprong om hoog maakt is mijn advies verkoop het en ga over op goud zelf heb ik dat ook gedaan.
  Heb de helft omgezet in goud daar door heb ik nog een redelijk rendement behaald.
  Volgent jaar komt er 120 miljoen ounce bij dit is wat de industrie waarschijnlijk minder gaat gebruiken en dit zullen ze toch kwijt moeten raken.

  Citaat van zilverpaul: twee hele jaren Silver eagles productie van de US Mint (75 miljoen ounce zilver).
  Dit zou dus betekenen dat er volgent jaar genoeg zilver vrij komt voor ruim 3 jaar productie van Silver eagles dus tel uit je winst.

 • high five

  RB het is cool om voor die oude man te zijn. Kelly Clarkson verkocht 192% meer platen toen ze twitterde dat ze Paul steunt.
  http://www.theblaze.com/stories/singer-kelly-clarkson-sees-192-increase-in-album-sales-after-tweeting-support-of-ron-paul/
  Gaan andere artiesten achter blijven ?

 • Michiel

  @cp

  cp, over zilveren munten hoef je helemaal geen btw te betalen, dut omdat het gezien wordt als geld en dus als betaalmiddel en daar wordt geen belasting over geheven.
  over die wieners, kilo munten verzamelmunten en monsterboxen dus ook niet!
  doe je dat wel, dan is dat erg dom van je en sla je een hoop rendement mis!

  bij baren moet je wel belasting betalen en aandelen Trackers en ETF’s.
  laat je dus niet gek maken!

 • high five

  @RB hehe….Maar de VS is nog niet de sovjet unie. Een beetje manipulatie kan. Als er heel duidelijk gemanipuleerd wordt dan……..ontwaakt de slapende reus definitief verwacht ik. Revolution.

 • cp

  thanks nico, maar ook die artikelen helpen me niet verder. Ik heb kilo munten (kookaburra) gekocht omdat ik ze mooi vind.. je kunt dat dus verzamelen noemen. Een ander kan zeggen, nou een kilo munt.. beetje zelfde als een baar.. dat is een belegging.

  Je verzameling hoef je niet op te geven in box 3 maar je belegging wel… enkele wieners niet, enkele monsterboxen wel..

  Ik geef alles wel op, hoe dom dat ook nu mag klinken, om gezeik bij eventuele verkoop te voorkomen.

 • http://eindspel.forum2go.nl/ RB

  @ high five

  Als-ie wint is Ron Paul een wandelend lijk. Maar ja, als een Israelisch militair bedrijf al de stemmen telt in Iowa, dan weet je wel hoe laat het is; zie: http://www.csmonitor.com/USA/Elections/President/2011/1230/Election-101-How-an-Iowa-GOP-caucus-works/What-is-a-caucus

  “It’s not the people who vote that count. It’s the people who count the votes.”

  Josef Stalin

 • high five

  Als Ron Paul president wordt volgend jaar, dan wordt zilver en goud geld. Je hoort hierover nog weinig commentaren in de zilver gemeenschap. Wat zijn de gevolgen als zilver en goud weer geld worden…..zilverpaul ?

  Dat Ron Paul een racist is, is ook al weer onkracht.
  http://www.youtube.com/watch?v=8rWFvrxeD8c&feature=player_embedded

 • Mick

  Bedankt voor de tips en aanwijzingen allemaal, box 3 it is :)

 • Andreas

  Voor wie er wat moeite mee had dat ik mijn vrouw een ,,oude soepkip,, noemde. Ik heb het haar laten lezen en ze kon er smakelijk om lachen. Ze antwoorde op haar manier en haalde onze trouwfoto’s erbij. En ik moet eerlijk toegeven dat ook bij mij de ,,tand des tijds,, heeft toegeslagen. En zo werd ik weer op mijn plaats gezet. In je mand en snel. :)

 • Nico

  ik heb hier nog een leuke reisgids gevonden:
  De 10 veiligste locaties bij een Derde Wereldoorlog

  bron:http://www.nieuwscollectie.nl/2011/07/de_10_veiligste_locaties_bij_een_derde_wereldoorlo.html#reactie_16

 • Andreas

  Even serieus
  Ik volg dit blog nu al maanden en lees de technische bijdragen van Gerard en anderen. Ik bemerk ook twijfel. Zitten we goed of worden onze investeringen weggemanipuleerd. Ik heb daar geen last van. Ik heb voordat ik PM kocht mijzelf goed in het verleden verdiept. Daar waar onze technische medebloggers op analyses afgaan ga ik op mijn gevoel en historische kennis en phychologie af. Ik heb mijzelf nog nooit zo gerust over een investering gevoeld. De wereld gaat er anders uitzien en zaken die nu actueel zijn zullen worden ingehaald. Het wordt overleven en zaken die nu belangrijk zijn (belastingdienst) doen er straks niet meer toe. Je kunt je natuurlijk afvragen wie ik dan helemaal ben. Welnu, meer nog dan een ondernemer ben ik een overlever. En dit niet ten koste van andere mensen. Integendeel, ik ben begaan met mensen en ik ben begaan met ons milieu. Ik zie alleen de uitwassen die in stand gehouden worden door overbodige regels die verstikken.

 • high five

  Randy loopt door een leeg winkelcentrum in shanghai. De winkels zijn leeg omdat de huur te hoog is. Volgens hem waren deze winkels 2 maanden geleden nog vol met goederen. De winkeliers kunnen de huren niet opbrengen of hebben te weinig omzet.
  http://www.youtube.com/watch?v=A29ESKgrrtE&feature=g-all-c&context=G257f06bFAAAAAAAADAA
  Als die excessieve hoeveelheid geld in China nu eens naar edelmetalen ipv onroerend goed en daar een bubble gaat veroorzaken. Daar ga ik op drinken voor het jaar 2012

 • high five
 • Andreas

  Ik besef heel goed dat ik nu aanzet tot iets wat niet mag. Dat is echter genetisch bepaald en kan je mij niet verwijten. Uiteindelijk stammen we allemaal af van Adam en Eva. En Adam kon zeer begrijpelijk ook zijn handjes niet van de verboden vrucht afhouden. Dus zie het maar als vruchtgebruik wat ik aanraad. :)

 • Jullie

  Lijkt erop dat we weer boven de 3jarige trendline zitten.

  1570usd is naar mijn weten de bottom-line, gisteren was ie doorgezakt naar 1550, maar inmiddels zitten we weer op 1580.
  Toch een sterke stijging vandaag (so far) van bijna 2.5% , vooralsnog niet spectaculair maar wel aardig.

  Als we vandaag ruim rond de 1570 sluiten zitten we nog wel even veilig.

  Liefst zie ik vandaag 1590 of 1600 , dan is er opzich een aardig signaal gegeven dat ie niet verder zakt.
  Dan even een dag of 3 vasthouden en dan kunnen we knallen !!!!

 • Andreas

  Misschien moeten we tegen die tijd maar op een andere manier met elkaar contact houden en ideeen spuien. Iets waarbij we er zeker van zijn dat die collaborteurs van de belasting niet mee kunnen lezen.

 • Nico

  CP
  Wellicht dat je hier http://www.belastingtips.nl/prive/vermogen_en_sparen/goud_en_belastingen/
  een antwoord vindt.
  ook op deze site staat er iets over beschreven: rechts boven op kenniscentrum klikken en dan naar beneden scrollen tot FISCAAL EN BTW.

 • Andreas

  Cp
  Voorlopig kopen we alleen maar en lijden verlies. Tegen de tijd dat we aan verkopen toe zijn ziet de wereld er heel anders uit. Wie dan leeft, wie dan zorgt. En als ik aan de belastingdienst denk schiet mij iets anders te binnen. Komen die dagen, komen die plagen. En je kan de belasting toch echt een (bijbelse)plaag noemen.

 • Andreas

  Sell
  Dat is verboden hoor!!! Maar wel heeeeeeeeeeeeeeel verstandig. :)

 • Henk

  Voor de aangifte van de inkomstenbelasting valt edelmetaal met beleggingsoogmerk gewoon in het box 3 vermogen.

 • cp

  mick, ik zit met hetzelfde probleem en vind het altijd raar dat dit niet echt bij de anderen hier speelt.. simpelweg zeggen dat je niets opgeeft is te kort door te bocht naar mijn mening.

 • pietje

  Naar de buitenwereld toe wordt gecommuniceerd dat de ECB geen geld print zoals de FED doet. Als je kijkt naar de balans van de ECB, zie je dat ze meer geld in het systeem pompen dan dat de FED al heeft gedaan. Je kan je dan de vraag stellen wat er gebeurt als de ECB officieel begint te printen.

  Het Europese banksysteem ziet er veel slechter uit dan het Amerikaanse. Europese banken hebben ongeveer $ 55 biljoen activa tegenover $ 13 biljoen in Amerika, dat is 4 keer zo groot. Dit komt omdat de Amerikaanse banken hun deposito’s gebruiken als belangrijkste financieringsbron.

  In Europa wordt vooral geld geleend op de korte termijn markt om deze bedragen op lange termijn te ontlenen tegen hogere rentevoeten. De totale schuldengraad van de Europese banken bedraagt ongeveer 80 % of $ 30 biljoen tegenover 20 % of $ 3 biljoen in Amerika.

  Nemen we 3 jaar als gemiddelde voor korte termijn financiering dan moeten de Europese banken $ 800 miljard per maand herfinancieren.

  De ECB laat dan ook de officieuze geldpers op volle toeren draaien om dit allemaal te financieren. De laatste 6 maanden explodeerde de balans met $ 1 biljoen tot een totaal van $ 2,73 biljoen. Dit is meer dan QE1 van de FED. De bazooka is dan uitgebleven, maar Draghi heeft duidelijk gekozen voor duizenden kalashnikovs
  bron: beurs.com

 • sell

  Ik geef lekker niets op bij de belastingdienst :)

 • Mick

  Ik ben particulier. Heb daarom ook voor de munten gekozen, omdat daar tenminste nog de margeregeling geldt. Die komt er volgens mij op neer dat je inderdaad BTW betaalt bij aanschaf, maar dat deze bij de verkoop niet opnieuw berekend wordt. Wat dat betreft is er dus geen daadwerkelijk verlies, op natuurlijk het verschil tussen in- en verkoopprijs na. Wat ik meer bedoel met mijn vraag, is hoe ik hier straks belastingtechnisch mee om moet gaan. Mocht ik hier over een jaar winst op nemen, dan stel ik me voor dat ik dat op een of andere manier kenbaar moet maken, omdat het anders vreemd is dat ik ineens een groter vermogen heb. Wie kan mij hier het fijne over vertellen?

 • WijRos

  @Mick
  Bent u een bedrijf of een particulier?
  Als u particulier bent dan valt het niet mee winst te maken want u betaald al BTW is het niet? Mocht u toch winst maken dan denk ik dat de staat daar geen recht op heeft. Helaas is er weinig recht meer in Nederland dus ik benieuwd wat onze fiscale experts er van zeggen.
  Voor een bedrijf moet je de winst en verlies in de boeken meenemen hetgeen wel terecht is denk ik.

 • Mick

  Een technisch vraagje.
  Ik koop een stapel zilveren munten en verkoop deze later met winst.
  (Hoe) moet ik de aan- en verkoop opgeven bij de belasting?
  Is dit een resultaat uit overige werkzaamheden, groei van vermogen, of iets anders? Ik zou hier graag een antwoord op krijgen, alvast bedankt!

 • Nico

  London Trader – Er is een enorm te kort aan zilver.
  “Dit spel wordt zo ver doogedreven dat het zal mislopen. Je denk niet dat Chinezen die kennen. Als wij afsluiten boven het 200 daags voortschrijdend gemiddelde ergens rond de 30 voor zilver, zie je de koers onmiddellijk opveren met $2 of $3. Zilver is volledig ongelofelijk. Er is niemand meer die in COMEX zilver contracten handelt, behalve dan casino spelers. De enige manier waarop zij zilver laag konden houden was om zilver te lenen van SLV om aan de onmiddellijke vraag te kunnen voldoen. Dat is de enige reden dat zilver niet $10 to $15 duurder staat.

  http://forum.beursbox.nl/2011/12/30/london-trader-er-is-een-enorm-te-kort-aan-zilver/

 • Nico

  ALERT: RSI-record voor Dow/Goud ratio!
  De laatste grafiek die we u voor 2011 presenteren, is mogelijk de meest explosieve van het jaar.

  De Dow/Goud ratio (Dow Jones index uitgedrukt in goudtermen) zit al enkele weken in een opwaartse trend. De ratio veerde zo snel op dat de RSI indicator zwaar oververhit is geraakt.
  http://www.slimbeleggen.net/2011/12/30/alert-rsi-record-voor-dow-goud-ratio/?reseller=4eaeeb29ce984

 • Cinelux

  Gordijnen: Alle bankrekeningen bijna op 0 euro. Klaar voor 2012

  Same here, sinds enkele maanden ook weinig meer op de rekeningen, geeft wel rust.

 • Nico

  wijros
  Okee dan zitten we op 1 lijn, iemand die zoveel verdient heeft die 800 euro van jou en mij niet meer nodig dacht ik zo.

  Maar wij gaan u geen € 5.000,- vragen. Zelfs geen € 2.000,-

  Wij bieden onze dienst aan voor 1599,95 Euro 799,95 Euro ( Is minder dan 16 euro per week )

 • Ethan

  beaconequity.com/silver-price-attention-all-crybabies-get-the-checkbook-out-2011-12-29/

  kingworldnews.com/kingworldnews/KWN_DailyWeb/Entries/2011/12/29_Von_Greyerz_-_Gold_Will_Trade_$3,000_-_$5,000_in_2012.html

 • WijRos

  @Nico
  Beste Nico, je hebt de advertentie volgens mij niet goed begrepen. Hij bedoelt dat als jullie allemaal meedoen dan kan meneer Daan Verbeek met 2744% naar de Bahama’s.
  Zoals je al zei, je kunt het beste deze links maar snel vergeten.

 • Nico
 • Nico

  2012 zal het jaar worden van de volatiliteit.

  Over volatiliteit gesproken volgens deze Daan Verbeek wordt je slapend rijk en kan je zeer binnenkort zo naar de bahama’s vertrekken als ik tenminste zijn verhaal moet geloven
  iets wat te mooi klinkt om waar te zijn is dat meestal ook toch?
  hij maakt je lekker met: Behaal winsten van 2.744% met Nexttrades systeem
  heeft iemand hier wel eens van gehoord of ervaringen?

 • RCPL

  @ Ethan @ WijRos,

  Wat betreft goud, neem ik vier grondbewegingen als uitgangspunt:

  1. Dow-Gold ratio.
  Deze heeft nu een positief momentum. Check at Slimbeleggen.net / ALERT: RSI-record voor Dow/Goud ratio!

  2. US Debt ceiling vs. Gold.
  Eveneens positief momentum aangezien Obama het schuldenplafond wil/gaat ophogen. Er zijn graphics van, maar ik weet de link niet direct te noemen. Even Googlen.

  3. Elliot Wave cyclus,
  We zijn D-wave (neerwaarts) aan het afronden. Volgens deze trend gaat goud in januari / begin februari weer haar seculiere bull pad weer vervolgen.

  4. Stijging geldhoeveelheid Euro / USD.
  USD M1 is toegenomen met 22,8%! t.o.v. half jaar geleden. Check ook de flink stijgende balansen van zowel ECB als FED.

  Conclusie: de komende 2 maanden ga ik weer gespreid aankopen. Naasten in mijn omgeving ook trouwens.

 • ramona
 • Andreas

  Temp
  ,,een goede fles wijn wordt steeds beter,,
  Dat is waar maar dan moet je die fles wel dichtlaten en dat mij met mijn vrouw niet gelukt.
  Toch is de kwalitiet niet afgenomen, dus in hoeverre kun je een vrouw met wijn vergelijken.

 • ramona
 • WijRos

  @RCPL
  We krijgen hulp uit de verdachte wereld, als Soros op koopjes uit is dan komt hij met dit soort mededelingen. Hij hoopt daarmee het goud nog een extra duwtje naar onderen te geven om het op een redelijke prijs te kunnen kopen. Hebt wel in de gaten dat als Soros in markt komt dat hij nu fysiek gaat kopen hetgeen tot een ultra snelle prijsstijging kan gaan leiden. Dus mijn advies is: wacht niet te lang meer. De markt is nu erg dun het kan na de jaarwisseling dus snel omlaag of omhoog gaan als er meer vraag of aanbod komt.

 • Gerard

  2012 zal het jaar worden van de “volatiliteit”. In zowel goud als zilver.
  Blijf op de stier zitten!

 • Ethan

  @RCPL

  “Volgens Charles Morris, HSBC Global Asset Management, is goud erg ‘overbought’, hij verwacht een consolidatie van de goudprijs. Bij een volgende bull market zal het edelmetaal zijn opmars voortzetten.”

  iexprofs.nl/profsnieuws/69663/Soros-goud-een-stervende-stier.aspx

  Jep, zet goud over de laatste ~50 jaar maar eens af tegen bijv. de Dow met inflatiecorrecties e.d., en je ziet precies wat er wel en niet over- en ondergewaardeerd is …

 • WijRos

  @gordijnen
  Beste Gordijnen, ik denk dat als de DNB of de ECB niet wil dat een bank valt dan gebeurt dat ook niet. Burgers hebben daar 0,0 invloed op. Dat burgers over dit soort zaken nog wat te vertellen hebben is volgens mij een waan idee. De huidige monetaire wereld valt of staat met de centrale banken en die bepalen of een bank valt of niet. Lehman en MFGlobal waren natuurlijk een foutjes van de FED dat had nooit mogen gebeuren in hun ogen maar je kunt toch niet zeggen dat daar het publiek een rol heeft gespeeld. In het DSB geval is het anders dat was een georkestreerde zogenaamde bankrun geleid door de grote banken en de DNB geïnitieerd bij stroman en oplichter Lakeman. Ik hoop nog steeds dat de slachtoffers Lakeman aansprakelijk gaan stellen voor hun schade.

 • gordijnen

  @WijRos

  Klopt helemaal, maar de burgers kunnen ook nog een steentje bijdrage.

  Politiek is natuurlijk op vakantie.

 • RCPL

  Zo zeg, weer een lekker staaltje goudbashen – ditmaal op IEX.nl.
  Op de home page, drie headlines in 1 oogopslag die goud ter ziele verklaren:
  * Soros: goud, een stervende stier.
  * Goud is vergane glorie.
  * MegaMustRead: goud uit de gratie.

  Hoopvolle berichten dus! ;-)

 • http://eindspel.forum2go.nl/ RB

  A Tale of Two Cities: Weimar and Washington

  Mark Twain is credited with saying that “History doesn’t repeat itself, but it rhymes.” Today’s United States is often compared to other historic nations, whether at their prime or about to decline and fall depending on one’s own political perspective. Neoconservatives frequently eulogize Washington as a new Rome, promising a worldwide empire without end carried on the back of a Pentagon bristling with advanced weaponry. Other observers also cite Rome but are rather more sanguine, recalling how in the 5th century the empire failed dramatically and fell to barbarian hordes. Still others note the fate of the British Empire, which came apart in the wake of the Second World War, or the Soviets, whose collapse was brought about by 50 years of unsustainable military spending.

  http://original.antiwar.com/giraldi/2011/12/28/a-tale-of-two-cities-weimar-and-washington/

 • WijRos

  @gordijnen
  Omdat er geen banken meer zijn die niet passen in de elite kliek is het nu verboden in Nederland om een bankrun uit te roepen. Trouwens bankruns stammen uit een tijd dat je papier kon omwisselen tegen het echte spul. Ik begrijp niet waarom er een bankrun zou komen op het electronische papier fiat geld waar een ambtenaar in één pennenstreek het spul kan afwaarderen tot nul.
  Bankruns kunnen nu alleen nog als de DNB of de ECB het ondersteuen. De bankrun bij DSB was dan ook een knap staaltje van de elite kliek tegen een vrije ondernemer die een bank had. Eerst een smeer campagne, daarna iemand regelen die het aan de gang brengt en toen de DNB die het laatste duwtje gaf. Wie zijn uiteindelijk de dupe? De klanten die zelfs aangeboden kregen hulp in te kopen bij de veroorzaker van de bankrun. Als dit niet perverse corruptie van de bovenste plank is dan weet ik niet meer.

 • gordijnen

  Alle bankrekeningen bijna op 0 euro. Klaar voor 2012. Lol

  Dit is geen oproep tot een bankrun, want dit zou schadelijk kunnen zijn voor de banken.

  Dat wil ik niet op mijn conto hebben.

 • Mr. B

  Hoe konden ze dat nou in 1996 al weten…. van je gulden een cent maken :-)

  http://www.youtube.com/watch?v=-ZPVczyXO4w&feature=results_main&playnext=1&list=PLC8046F04CB84E3A0

  Ik mis de simplisten wel erg op de zondagavond als ik dit zie.

 • Cinelux

  RB: Hij is zijn verlies van dit jaar aan het wegdrinken ;)

 • http://eindspel.forum2go.nl RB

  @ Gerard

  Volgens mij zit jij nu achter een enorme bel sangria ;-)

 • Gerard

  En Thaise dames zijn zeker niet zo verwend als bij ons in Apenland. Die lusten alles!

 • Gerard

  @high five
  En dat ombouwen valt best wel mee. Mijn vriend had eens een verkeerde meegenomen, daarna weet je wel waar je op moet letten.
  Omgebouwde hebben o.a. grotere handen en voeten.

 • temp242

  Neen we gaan met z’n allen naar…
  Ja…

  http://youtu.be/vFo428N7xec

  Het land van de Melk en Honing.

 • high five

  @temp242
  Die Soros met zijn open society institute, de globalisten draaien altijd alles om. Die open society instituut streeft een totale controle maatschappij na.

 • Gerard

  @high five
  Nou, ik geef toch sterk de voorkeur aan Thaise dames. Mag er sinds mijn huwelijkscontract niet meer komen, maar had van tevoren er ruimschoots van genoten.
  Latino’s heb ik niks mee. Hebben geen verstand van seks.
  Ga er eens heen High Five, en “proef” het verschil.

 • Ethan

  Spanje en Thailand e.d. zijn mij veel te warm. Dan wordt het Noorwegen. :P

 • high five

  In Thailand is het soms moeilijk om het verschil tussen een man en vrouw te zien. Het ombouwen is daar tot kunst verheven. Lang leve de latina’s als je het mij vraagt. Toen ik in Andalusië was heb ik mooie aantrekkelijke vrouwen gezien.

 • temp242

  Ik vind dat als je een goede fles wijn heb aangeschaft, deze fles alleen maar beter gaat worden met de jaren.

 • Gerard

  Andreas,
  Ja ik begrijp. Ik heb hetzelfde probleem.

 • Andreas

  Gerard
  Ik ben bang dat ik na 25 jaar ben vastgeroest aan die oude soepkip. :)

 • Gerard

  @Andreas
  Was je van plan om je eigen vrouw mee te nemen dan?
  Je kunt ook eens nadenken over Thailand !!

 • temp242

  Tijd voor een beetje emo-tv.
  Néén Andreas géén ero-tv! emo-tv!

  http://www.bloomberg.com/video/77208056/

  Die blonde seut krijg je er zo bij!
  Slaapwel.

 • Gerard

  @Rien
  “Voorlopige conclusie: De prijs van zilver zou wel eens onder druk kunnen blijven tot het moment komt waarop een bankholiday afgekondigd wordt. Dan volgt er een prijsexplosie voor fysiek zilver. Papier zilver volgt deze niet.”

  Interessante voorlopige conclusie. Het is goed erover na te denken wat er gebeurt als die papierbubbel knapt. Eerlijk gezegd heb ik daar nog geen goed beeld van, maar dat is alles behalve gemakkelijk te voorspellen.
  De “onderhandse” tulpenhandel was ook kapot toen op de futures de tulpenmania ten einde kwam. Dus ik ben er eigenlijk niet gerust op.
  Het probleem is en blijft (volgens mij): Indien zilver op de futures fors goedkoper wordt, waarom dan toch duurder kopen “onderhands”? 90% op de futures hoeft immers nooit geleverd te worden.
  Dus als het zilver helemaal op is, dan draait de handel nog gewoon door.

 • Andreas

  Gerard
  Wat lees ik nu? Ik begrijp dat ik mijn eigen vrouw moet invoeren. :)

 • Gerard

  Leuke discussie. Waar naartoe als je flexibel bent.
  Naar Zweden? Ook een veel te grote verzorgingsstaat. Niet zo belachelijk als in Apenland, maar toch. Het voordeel van Zweden is dat de staat nauwelijks schulden heeft. Maar in een verzorgingsstaat kan dat snel omslaan.

  Spasnje!
  Dat is het paradijs op aarde in de toekomst. Ik heb ik Spanje gewerkt en gewoond. De mensen zijn daar anders dan bij ons NIET afhankelijk van banken en overheid.
  Spanje heeft een probleem, JA, maar NU, niet in de toekomst.
  NIET afhankelijk zijn van banken en overheid is een “vereiste” als je toch wilt of moet verhuizen.
  Velen hebben zich laten verlokken tot een hypotheek, ook in Spanje. Maar de Spanjaard wil daar nu vanaf en komt er ook vanaf. Ze keren elke cent en lossen af. Spanjaarden zijn 2x zo rijk als Nederlanders. Bijna alles gaat zwart en contant. Je ziet het niet. De ijzeren greep op de bevolking door banken en overheid is daar verdwenen. Terwijl wij in Apenland juist streven naar zo groot mogelijke afhankelijkheid van banken en overheid.
  Dat is de “kern” van dit paradijs in slechte tijden.
  Nog een pluspunt: De winterjas kun je in Apenland laten.
  Volgende pluspunt: Onroerend goed ergens aan de Middelandse zee is belachelijk goedkoop nu.
  Minpunt: De dames zijn lelijk, zijn klein, hebben een dikke reet en kwaken te veel. Maar ze zijn wel super aardig.

 • Ethan

  @Andreas

  Heb net een interview uit met Farrell die ik toevallig net tegen kwam.

  Vanaf dit punt goed op te pakken m.b.t. de connecties tussen o.a. high finance, physics systems, cycles, etc. :)

  youtube.com/watch?v=aDf_QAa5fS8&t=27m05s

 • Andreas

  S.f
  Dat kan best zijn maar ik ga bij josey drinken. Op de POF.

 • sticky fingers

  Gezien in frankrijk: klein dorp te koop, zes bewoonbare huizen zwembad 40000 ha grond 750000 euro Vraagprijs alles gerenoveerd

 • Andreas

  Josey
  We kunnen toch wel op de pof bij je drinken. Dat zijn we zo gewend uit het eurotijdperk. We zijn dan al ontheemd en dan ga jij ons ook nog allerlei nieuwe gebruiken die we echt niet gewend zijn opleggen. Daar moeten we nog maar eens over praten.

 • Josey Wales

  Als er na de collapse nog meer bloggers van deze website naar Zweden verhuizen kan ik daar misschien wel een bar beginnen… leuke verhalen uitwisselen uit het euro-tijdperk. Drankrekening aan het eind van de avond wel afrekenen in troy ounces, haha.

 • Andreas

  Ethan
  Eigenlijk wilde men die nazi’s al vrij snel niet meer vinden. Iedereen had boter op zijn hoofd. En inderdaad heeft het Vaticaan een zeer kwalijke rol gespeelt in dit verhaal. Als het over criminele organisaties gaat staat het vaticaan met stip op 1.

 • Andreas

  Josey
  Ik val ook meer op donker maar een mooie blonde is ook niet naar. Ik heb nu eenmaal een groot hart. :)

 • Josey Wales

  Hello boys and girls,

  1. Heb een tijdje andere prioriteiten gehad, heb namelijk ontslag gekregen. Ik ben in de bouw werkzaam en dan is nieuw werk zoeken op dit moment geen makkie… echt slechte tijden momenteel. Maar zoals Andreas zegt, met humor en hoop sla je je overal doorheen. Huidige crisis in de bouw is voor een groot deel ontstaan door JPmorgan en kornuiten, dus eigenlijk zijn ze verantwoordelijk voor mijn ontslag. Met het verzamelen van wat zilver probeer ik ze te terug te pakken, haha.

  2. Betreffende wapens vind ik het een goed recht dat mensen (zoals in Amerika) een wapen mogen bezitten en zich thuis mogen verdedigen. Een pistool zou ik zelf niet willen hebben vanwege mijn vrouw en kinderen, maar ik heb wel een klauwhamer waar ik goed mee overweg kan. Altijd geladen en niet verstopt in een kluis… Vind mijzelf niet geweldadig maar als mijn vrouw en kinderen in gevaar zijn dan moet die inbreker goed oppassen. Tegen een buitenlandse of binnenlandse invasie doe je inderdaad niet zo veel met een hamer of een pistool, dan is tijdige informatie en een plan van aanpak (of vertrek) belangrijker.

  3. Ben benieuwd hoelang de crisis nog aanmoddert voordat alles instort. Met het geld wat nu wordt geprint kunnen ze het in de eurozone nog lang rekken, net zoals in Amerika. Echter jongens als Marc Faber en Gerald Celente praten steeds meer in de trant van maanden, dan jaren. Zou 2012 dan toch echt al het rampenjaar worden? Ik denk dat ze het nog een jaartje rekken…

  4. Betreffende 11 september 2001. Als bouwkundige ben ik overtuigd dat het inderdaad allemaal in scene is gezet. Download en bekijk “911 explosive evidence : experts speak out”. Het grappige is dat ik door 11 september terecht kwam op de non-mainstream websites en daardoor in het zilververhaal ben gerold.

  5. Zweden lijkt mij ook een leuk land, hoor er goede verhalen over. Jammer dat ik alleen meer op donkere types val, haha. Jammer genoeg is de autokeuze nu beperkt, alleen Volvo nog te kiezen. Maar klimaat is prima, lekker rustig en volop ruimte. Jammer dat alleen de drank er zo duur is…

 • Ethan

  @Andreas

  Goede tip. Zelf lees ik ook enorm veel, maar het is de laatste jaren wel verschoven naar websites en blogs. En ik luister enorm veel presentaties, interviews, etc.

  Heb gelukkig ook een baan waar ik dat prima tussendoor kan doen zonder dat iemand dat verder mee krijgt. Gewoon lekker werken en in plaats van onzinnige verhalen op Radio X, Y, Z gewoon nuttige kennis op doen. Moeten trouwens wel verhalen zijn die wat goed lopen hier voor. Een complexere presentatie a la Maloney met grafieken e.d. gaat niet werken op de achtergrond. Taalcursussen helaas ook niet (goede keuze Zweden, of Noorwegen, buiten de EU ;)), maar een goede discussie kan prima op vele momenten in gepast worden.

  In de auto/het OV, tijdens het sporten, tijdens het ontbijt, etc. :)

 • temp242

  Nico :De goud en zilvermijnen gaan als een speer vanavond,werd ook een keer tijd.

  Oei, oei, oei, dan is er W*A*R* op komst.

 • Andreas

  Temp
  Geldschieters. Als ze al op mij schieten is het nooit met geld. :)

 • temp242

  Nico :De goud en zilvermijnen gaan als een speer vanavond,werd ook een keer tijd.

  Oei, oei, oei, da

 • Ethan

  thedailybell.com/3413/Frank-Suess-Big-Picture-Scenarios-for-2012–Most-Probably-A-Deflationary-Debt-Trap

 • Andreas

  Ethan
  Ik lees enorm veel en dat wordt dan een dure hobby. Dus ga ik regelmatig naar kringloopwinkels in de buurt en daar vind ik regelmatig goede boeken voor 50 cent per stuk. En dan ook nog oude boeken uit de jaren 50 en 60 over dit en andere onderwerpen. Best wel leerzaam voor een prikkie.

 • Nico

  De goud en zilvermijnen gaan als een speer vanavond,werd ook een keer tijd.

 • temp242

  Onderstaande artikel doet me héél veel denken aan het huidige Fantasieland.
  Idem dito recepten!

  http://translate.google.be/translate?hl=nl&langpair=en%7Cnl&u=http://www.blacksacademy.net/content/3510.html

 • Ethan

  Andreas, bedankt voor de tip!

  Er was trouwens een reden waarom de FBI achter dit soort types in Zuid-Amerika aangestuurd werd. Normaal gesproken doet de FBI alleen maar binnenlandse zaken en is de CIA voor de internationale taken. Maar als de laatste sterk geïnfiltreerd is door de soort mensen die je probeert te zoeken, dan schiet het natuurlijk allemaal niet erg op…

 • Andreas

  Ethan
  In dit kader is het boek ,,moordenaars onder ons,, van Simon Wiesenthal interressant. Die beschrijft vluchtroutes en hoe ze daarna werden opgevangen.

 • Ethan

  “Ok folks, here it is: the long-awaited announcement by Japan and China to allow each other to trade their currencies directly without using the dollar as a go-between, yet another sign of the growing rapprochement between the Asian giants, and the increasing distrust of American adventurism by Japan… I warned it was coming, and here it is:”

  gizadeathstar.com/2011/12/japan-and-china-conclude-agreement-to-trade-currencies-directly/

 • Ethan

  @Andreas

  Helemaal mee eens.

  En wat je zei:

  “Maar het was geloof ik Eichman die zei dat 10 doden moord is en 100000 doden zijn statistieken. En daar is nog niets aan verandert. Het is niet geruststellend te weten dat hetzelfde soort nazi’s nog steeds de wereld regeren en er dus niet voor terugdeinzen om hele volksstammen door de gehaktmolen te draaien.”

  Ik geloof zelf nog steeds dat deze specifieke groep ook te maken heeft met de huidige financiele crisis. Het zou mij niets verbazen als er na WW2 wat deals gemaakt zijn waarbij het nu de beurt is om het e.e.a. terug te betalen. Een rol voor het Vaticaan sluit ik ook niet uit..

  En het spijt mij oprecht dat ik met z’n naam blijf gooien, maar ik verwijs nog graag naar de boeken van Joseph P. Farrell (“The Nazi International: The Nazis’ Postwar Plan to Control the Worlds of Science, Finance, Space, and Conflict”), waarover hij een aantal interviews heeft gehouden die hier te vinden zijn:

  thebyteshow.com/JosephPFarrell.html

  Ook de “Magic of Social Engineering” (Perception Management) is een aanrader.

  De reden dat ik zijn naam blijf noemen omdat hij zo enorm goed bezig is om een grote bol met garen op te breken en uit de knoop aan het halen is. Zijn werk is wat mij betreft echt een must-read/-hear om een volledig beeld te krijgen van wat er gaande is.

  “Even in a work this size, over 400 pages, he can still only scratch the surface of the vast, powerful underground movement that the Nazi party created to facilitate their escape from their near-miss at world domination. As Jim Marrs has pointed out in his new book, and Farrell echoes here,

  ******************************
  the Nazi Party never surrendered – Germany, Japan and Italy did, but the Nazis did not.
  ******************************

  To drive the point home clearly, Farrell reproduces the “instruments of surrender” signed at the end of the war. Was it an incredible oversight to let the Nazis slip through the cracks like that, or was it just another part of their extraordinary plan? ”

  Martin Bormann, volgens Wikipedia omgekomen in ’45 (en.wikipedia.org/wiki/Martin_Bormann), heeft ergens in de jaren ’60 nog geld opgenomen bij een bank in Zuid-Amerika.. en hij had een ‘en/of’ rekening met dictator Juan Peron van Argentinie.. om nog maar te zwijgen over de connecties naar het Midden-Oosten en het Oostblok.. echt, het is verdorie of we in een grote James Bond/soap leven waarvan het historisch plot langzaam eindelijk duidelijk begint te worden.

 • temp242

  Knap Andreas.
  Kan wel eens vraag naar zijn, mét de juiste geldschieters…
  Weldra misschien bruikbaar in Zuid-europa?

 • Andreas

  Zoals ik tegen de milieudienst zei: ik ga naar Azie. Daar ben ik ook geweest. Op Oost Timor om precies te zijn. Daar heb ik samen met een vriend die daar al jaren werkt voor ontwikkelingshulp een kleinschalige graanopslagtank ontwikkelt. Voor wie daar benieuwd naar is www. Polysol-Timor.com. Een onvergetelijke ervaring maar heeft tot nu toe niets opgelevert, maar wie weet?

 • Andreas

  Temp
  Waarom nou gelijk weer zo bloederig. Weet je wel hoe lang mijn vrouw dan bezig is om die rotzooi uit mijn dure perzische tapijt te wassen. Nee, dat kan ik haar niet aandoen. :)

 • temp242
 • Andreas

  RB
  Voor zover ik weet is een 9mm windbuks ook nog vrij. Die knalt op 100 meter nog door 25 mm hout heen. Maar eigenlijk zal het me worst zijn wat wel en niet mag. Ik sluit mij dan bij nico zijn engelse tekst aan. In Nederland staan zo’n beetje overal hoge straffen op maar als puntje bij paaltje komt vallen die straffen best mee. En als het om mijn gezin gaat ga ik door roeien en ruiten. Als dat tuig je huis binnenkomt eerst actie en dan praten. Ik kan altijd later nog sorry zeggen bij de rechtbank.

 • http://eindspel.forum2go.nl/ RB

  @ Andreas

  We hebben op http://eindspel.forum2go.nl/inhoud-noodpakket-f2.html ook al diverse discussies gehad over wapens, maar in NL is het geen eenvoudige materie. Opvallend genoeg zijn zaken als kruisbogen e.d. nog altijd gewoon toegestaan en verkrijgbaar.

 • Piet3

  @Temp:
  Zo doen we dat in nl:
  We gooien in Nederland 1,8 miljoen huurhuizen in de verkoop:
  1.800.000 * gem prijs 120.000 = 216 miljard Euro extra in de economie getoverd, onze BBP schiet dan flink omhoog, staatsschuld mag hoger etc. Dan kunnen wij nog wel weer even verder aangezien dit een enorme stimulans is. Misschien ook iets voor in België, hebben de gemeentes snel weer wat lucht.

 • Andreas

  Nico
  Het is nog een mooie hobby ook. Ik heb een paar keer op een kleiduivenbaan geschoten en ook met een kogelgeweer in de bunker zoals men dat noemde. Prachtig. Maar wederom neemt de regelgeving toe alsof daar kleine kinderen staan te schieten. En een vrije vogel als ik verliest dan al gauw de lol in het spel. Ik was er best wel goed in eigenlijk. Mochten er tijden komen dat ik niet meer veilig ben in eigen huis dan weet ik er wel aan te komen en dan ligt dat ding niet in een kluis met de kogels in een andere kluis. Maar ja, ik kan mijn vergunning dan ook niet kwijtraken. Want wat je niet hebt kunnen ze ook niet afpakken. Het lijken wel PM. :)

 • Nico

  Andreas
  Ik ben overigens niet tegen wapenbezit maar zie er ook geen toegevoegde waarde van in. Behoudens dan voor hobby.

  daar heb ik het ook voor alleen hobby en sport ,niet voor veiligheid,dat is een schijnveiligheid ,als je denkt
  dat je met een wapen criminelen (inbrekers o.i.d.)voor kan zijn dan heb je dat meestal mis, die kunnen op ieder moment toeslaan ,dan moet ik nog naar mijn kluis om het wapen op te halen en laden.
  en er is weinig ruimte in de nederlandse wetgeving voor zelfverdediging,geef een indringer dan maar een tik met een eind hout o.i.d.
  in amerika is in sommige staten wel ”home defence” toegestaan
  daar zeggen ze: its better to judged by twelve than carried by six.

 • Erik

  Rond de 3 minuten:
  .youtube.com/watch?v=jLBj_kOdKMI

  [momentvantrots]
  Marc Faber: er is maar 1 sterk land in EU. O nee, 2. Germany and The Netherlands.
  [/momentvantrots]

  Om een keer wat positiefs te zeggen.

 • temp242

  Neen hoor, ze verhogen liever de kostprijs van allerhande (gemeentelijke) dienstverlening, véél meer betalen voor véél minder dienstverlening, véél gemakkelijker.MVG.

 • Andreas

  Temp
  Dat ze dan eerst maar milieu en andersoortig overbodige ambtenaren de straat op schoppen.
  En dan hoop ik dat ze gedwongen worden tot een zzp bestaan.

 • temp242
 • temp242

  Zoals Nico gisteren hier op dit forum al stelde:

  http://www.zerohedge.com/news/gold-and-silver-plunge-eur-reaches-15-month-lows#comments

  Ik denk en vrees ook zolang de euro zwakker presteert dan de dollar, de zilverprijs blijft dalen, maar wat de dag als de dollar ook terug gaat zakken, of nog beter, wat de dag als de boel gewoon implodeert cfr. bankholiday’s en dergelijke?

 • Andreas

  Wim
  Bedankt voor de link. Maar kijk eens naar de verschillen in totaalverkoop per jaar. Neem 2007 en 2011. Van 9 naar 40 miljoen ounce. Dat vind indrukwekkend en hoopgevend. En dit is nog maar 1 fabriek als ik het goed begrijp.

 • io

  heb er wel eens fotos van gezien maar nu nog zeer weinig van te vinden……

 • io

  @high five: Ik heb mij eens laten vertellen dat iedere zwitsers na zijn legerdienst, die trouwens verplicht is, zijn wapen mee naar huis moet nemen en er elke bepaalde periode een schietoefning is, ook omdat je daar voor heel veel jaren oproepbaar bent voor het leger.
  Ook is het in Zwitserlan verplicht een schuilkelder te hebben met een welbepaalde vooraad om het een tijd uit te ziten onder de grond, en dit wordt oook gecontroleerd.
  Daarom is Zwitserland het enige land dat zijn volledige bevolking ondergronds kan huisvesten.

  Waarschijnlijk weet jij dit al maar voor de anderen toch even een mooi voorbeeld geven van de NWO is Gstaad is er evenveel onder als bovengronds inclusief snelwegen, winkelcentra ed.

 • Andreas

  Nico
  In Zwitserland is men gewend een wapen te zien. Als hier iemand open en bloot met een wapen loopt gaat het meestal ook helemaal mis. Ik ben overigens niet tegen wapenbezit maar zie er ook geen toegevoegde waarde van in. Behoudens dan voor hobby.

 • Nico

  rien
  In dat licht is het natuurlijk wel opmerkelijk dat je in Nederland helemaal geen wapens mag hebben. De defenitie van wat een wapen is wordt daarbij zelfs overgelaten aan de agent in kwestie

  Daar zit idd wat in ,dat komt deels doordat men in nederland bang is dat wapens misbruikt worden in tijd van burgeroorlog bijv. Ik ben zelf al 23 jaar lid van schietverenigingen,en als ik het goed heb mag ik alles komen inleveren ingeval van ernstige calamiteiten zoals oorlog en andere gewapende conflicten
  in Zwitserland hebben ze dat veel beter voor elkaar die zijn al meer dan 450 jaar neutraal,en ondanks dat slapen ze daar echt niet in,ze hebben een zeer goed getraint leger(3jaar dienstplicht) en de wapens gewoon thuis zodat ze snel gemobiliseerd kunnen worden ,als je daar met een wapen over straat gaat kijkt er niemand vreemd van op ,als ik dat hier in nederland doe met bijv. een m16 komt er waarschijnlijk een A.T. op me af vandaar dat alles netjes in een koffer of foedraal moet zitten tijdens vervoer ,dat shockeert niet.

 • Andreas

  Thedude
  Ik heb het een en ander meegemaakt ja. :) Maar iedere tegenslag die je niet sloopt maakt je sterker. En iedere keer bedenk ik weer wat nieuws. Dat houdt me levendig. Het gaat nu effe niet zo goed maar dat verandert wel weer voordat ik een meisje ben. Mijn vader heeft bijna hetzelfde leven gehad en niet kapot te krijgen. En een grenzeloos gevoel voor humor. Het was thuis nooit een vetpot maar wat hebben we ongelofelijk gelachen. Dat mis ik ook steeds meer trouwens. Mensen worden steeds serieuzer en zien zichzelf allemaal voor vol aan. Een beetje relativeren kan geen kwaad. Zelfs in onze grootste ellende zaten mijn vrouw en ik te schateren op de bank.
  Je zal maar gestraft zijn met een domme vrouw en domme kinderen. Dat is toch met geen geld te vergoeden? Nog erger wordt dat als ze dan ook nog geen gevoel voor humor hebben. In dat geval zou ik wel graag een wapen hebben. Om mezelf af te schieten dan. :)

 • TheDude

  @Andreas
  Volgens mij kan jij een boek schrijven over wat je allemaal uit te staan hebt gehad met ons ambtenarenapparaat, wel eens aan gedacht? Nadeel is wel dat je dan officieus verklaard kan worden tot “dissident” (want zo zuur zijn ze wel!) dus ik zou dat ticket naar Zweden vast klaarleggen zodra je je boek op de markt brengt ;)
  Overigens geen slechte keus, Zweden… iedereen die ik ken die er geweest is, is lyrisch. Misschien binnenkort maar eens een weekje gaan rondneuzen!

 • Andreas

  Wapens
  Of wapens nu zoveel uitmaken waag ik te betwijfelen. Een wapen alleen is niet genoeg. Hij die het wapen ter hand neemt moet ook bereid zijn te sterven. De Nederlandse mentaliteit is in tegenstelling tot bijvoorbeeld Joegoslavie nou niet bepaald stervensbereid te noemen. Een wapen is leuk tegen een inbreker maar niet tegen een bezetter. Die komt met represaillemaatregelen waar de honden geen brood van lusten. Kijk maar even naar Putten en in Frankrijk Oradour sur glane dacht ik. Putten: alle mannen naar Mauthausen en binnen 3 weken dood, Oradour: alle mannen afgeschoten en vrouwen en kinderen opgesloten in de kerk en in brand gestoken. Dit om de moord op 1 ss’er. In Nederland is het hoogste percentage joodse mensen binnen Europa afgevoerd. Hierbij geholpen door het bevolkingsregister en niet in de laatste plaats door de politie. In Amsterdam werd hiervoor ook koppengeld uitgekeerd aan Nederlandse politiebeambten. Dus om nu in Nederland wapens uit te delen gaat mij te ver. Dat is hetzelfde als gereedschap aan een ambtenaar geven. Het verroest alleen maar. En als ze het al gebruiken verwonden ze alleen maar zichzelf. Nee, iets maken of produceren is niet aan iedereen gegeven.

 • Andreas

  Thedude
  Ik zit te denken en te kijken naar zweden. Een huis 25000 pleuro. Ruimte in overvloed. Nog nooit bezet geweest. Een rustige bevolking die harde werkers waardeert. Er is daar gebrek aan technische mensen. En ver weg van grote strategische doelwitten. Ik ben absoluut niet racistisch maar ik zie dat de toename van inwoneraantal in Nederland leidt tot rattengedrag.
  Stop er teveel bij elkaar en ze vechten elkaar het hok uit. We hebben de mond vol van intolerantie en dan met name in arme wijken maar mijn ervaring is dat toen ik in een huurhuis woonde tussen zogenaamde arbeiders de solidariteit en behulpzaamheid groter was als de buurt waar ik nu woon. 2 onder 1 kap en ik weet amper hoe mijn buren heten. In de zomer bij heel mooi weer spreken wij elkaar in de tuin over de schutting heen. Ik ben nu diverse malen in Zweden geweest en dat voelt goed. En die taal leer ik wel. En als ik daar mijn ervaringen vertel met milieudiensten hier schudden ze ongelovig hun hoofd. Jaarlijkse controle in het bijzijn van geuniformeerde en bewapende politieagent. Dit zonder aankondiging of afspraak. Daarnaast moet iedere ruimte bekeken worden. De milieudienst heeft ook tot taak namelijk om naar hennepkwekerijen te speuren. Bij mijn buurman werd er zelfs een heftruck bijgehaald zodat men kon kijken in de ruimte boven zijn verlaagd systeemplafond. Hoe bedoel je ,,politiestaat,,
  De week voordat ik failliet ging hebben onze medewerkers het gebouw volledig opgeruimd. Er werd dus al een week niet meer gewerkt en je kon eten van de vloer en voetballen. 2 dagen voor de aanvraag kreeg ik nog even controle. 2 man milieu en de milieupolitie. Ik liep met ze mee en ja hoor. Weer een waslijst en een procesverbaal. Ik zei dat ze die gerust konden geven maar dat ik op de rand van failliet stond. Dat geloofden ze niet. Dan wedden we erom zei ik. Om een krat bier. En met 3 dagen kan je die krat komen brengen. Ik werd pissig en zei dat als ze om werk verlegen zaten vooral een procesverbaal moeten maken. Daar kan je zo fijn een houtkachel mee aanmaken. En ik ben een voorstander van werkverschaffing zei ik ook nog. Ze keken me wat schaapachtig aan. Daar zijn ze goed in! En toen zei ik: op het moment dat u samen binnenkwam was ik verdrietig en down over het aanstaande faillesement. Hoe langer ik met u meeloop hoe blijer ik word dat aan die terreur van jullie voor mij nu eindelijk een einde komt. En die krat bier hoef ik ook niet meer want die koop ik zelf wel. Toen werd het stil en even later werd mij gevraagd wat ik dan ging doen. Ik denk dat ik naar Azie ga en daar wat begin. Daar is ook milieubeheer maar niet in het absurde. Daar is econmie ook van belang ziet U! En dan progukten maken en die naar Nederland sturen want dat wil u toch. U wilt toch een kenniseconomie en de maakindustrie de nek omdraaien. Ik weet alleen niet wie in de toekomst uw en collega ambtenaren salarrissen gaat betalen. Ik ben in ieder geval klaar met jullie.

  En dit was niet alleen bij mij het geval. Mijn buurman had goede contacten met de burgermeester en dacht op die manier de terreur te stoppen. Mispoes. Die schijtambtenaren voelden zich op hun pik getrapt en de controles namen toe en de processenverbalen ook.
  We zullen je even laten voelen dat wij ambtenaren oppermachtig zijn met de wet in de hand en jij stomme ondernemer bent slechts een strontvlieg. Buurman ook failliet.

 • Wim

  Mijn opmerking sloeg hierop:

  Rolf van Zanten :@RCPL De cijfers van de US Mint geven een vertekend beeld omdat vanaf November de Silver Eagle van 2012 wordt geslagen. Er worden dan minder munten van de huidige jaargang verkocht en waarschijnlijk zal in december of januari dan juist een groot aantal munten verkocht worden.Zo werden er in januari dit jaar 6 miljoen munten verkocht volgens opgave US Mint.

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @high five
  Er is natuurlijk nog wel een verschil tussen een bergland en een poldervlakte, maar ik denk dat je in essentie wel gelijk hebt. Een land binnenvallen waar iedereen een wapen thuis heeft, en er in decentrale locaties zwaardere wapens zijn opgeslagen is voor iedere aanvaller een nachtmerrie.
  Hoeveel soldaten heb je nodig om een land met 5 miljoen (1 op 3) gewapende burgers aan te vallen, te veroveren EN te controleren?
  De kosten zijn immens.

  In dat licht is het natuurlijk wel opmerkelijk dat je in Nederland helemaal geen wapens mag hebben. De defenitie van wat een wapen is wordt daarbij zelfs overgelaten aan de agent in kwestie…

 • Wim

  http://www.usmint.gov/mint_programs/american_eagles/?action=sales&year=2010

  Dit lijkt me verkooppraat. Kijk eens naar de omzet in november vorig jaar

 • high five

  Alex Jones zegt altijd de founding fathers vonden dat de burgers wapens moesten hebben zodat de mensen zich kunnen verdedigen tegen een een tiran cq dictator die hun vrijheden afpakt. Daarnaast zijn door hun andere voorzorgsmaatregelen genomen. De bill of rights zijn gemaakt om de burgers wettelijk te beschermen tegen (big) government en de grote autonomie van de verschillende staten welke het een federale regering moeilijk maakt om al geheel gezag uit te voeren.
  Laatst dacht ik. Hitler heeft 2 europese neutrale (Italië, finland en Spanje waren pro nazi) landen nooit bezet. Zweden en Zwitserland. Volgens mij hebben de mensen in die 2 landen allemaal een wapen of mogen een wapen hebben. Er zullen best ook andere redenen geweest zijn voor deze opvallende non agressie maar een bewapende bevolking is mijn inziens een zeer goede reden om niet een land binnen te vallen.

 • TheDude

  @Andreas
  Duimpje omhoog voor jou Andreas. Even los van het hele NWO kader en overige theorieën ben ik het volledig met je eens dat er meer is tussen hemel en aarde.
  Als ik je posts zo lees krijg ik alleen maar grote bewondering voor de manier waarop jij jezelf door een grote berg tegenslagen heen hebt weten te worstelen. Ook al ik heb het zelf lang niet zo zout gegeten als jij, ook ik moet constant gevechten voeren om mijn gelijk te halen, ook al ben ik maar een loonslaaf. Soms gaat het om (voor mij) spannende bedragen, soms om zo weinig dat je van een principekwestie mag spreken. Het lijkt wel alsof ik dergelijke dingen ook aantrek: meerdere keren per jaar hang ik met de verzekering aan de lijn (rechtsbijstand), moet ik verhitte discussie voeren met diverse mensen en bedrijven (o.a. mijn baas) en het lijkt er steeds vaker op dat zodra het ene geval is opgelost, het volgende zich alweer aandient. Hoe het komt? Geen idee maar ik vraag er in elk geval niet om :) Een voordeel: uiteindelijk wordt alles opgelost dus los van wat energie kost het niks.
  Financiële backup heb ik nauwelijks (meer), wel een klein doosje met PM’s maar het aller- aller- (x 1000) belangrijkste voor mij is het feit dat ik goede, betrouwbare vrienden en familie om me heen heb en bovendien beschik over een uitstekende gezondheid & fysieke conditie. Onder de streep weinig reden tot klagen dus :)
  Net als jij beschik ik over weinig wat mij aan Nederland bindt en ben ik aan het kijken waar ik heen zou kunnen vluchten in het geval SHTF. Zelf blijf ik gefocust op Zuid-Amerika, voor mij een voordeel omdat ik Spaans spreek maar er zijn meer plekken die mijn interesse hebben, al is het maar vanwege de reislust :) Mag ik jou/jullie vragen wat jullie voor plekken op het oog hebben? Voor mij staan Uruguay, Argentinie, Ecuador, Australie, Nieuw-Zeeland hoog op het lijstje.

 • Nico

  Kritische analyse van de aanslagen op 11 september 2001:
  http://www.waarheid911.nl/twintowers.html

  ook een interessante site over deze bizarre ramp

 • Andreas

  Doordenkend in het NWO kader. Dit is dan al minimaal 15 jaar aan de gang. Dan zijn video’s over FEMA kampen en massagrafkisten die reeds ingegraven zijn niet echt goed voor de gemoedsrust. China die nu 6 vliegkampschepen aan het bouwen is en daarmee veranderd van defensief in offensief. Ik meen dat die schepen met 2 jaar klaar zijn en ik vraag me af of Amerika dat afwacht. China die nu reeds een gevechtsvliegtuig bouwt die superieur is aan alle westerse toestellen behalve de Raptor van de Amerikanen waar er maar 150 of zo van zijn.
  Iran en Irak zijn landen die ten alle tijden bedwongen kunnen worden. Maar de vraag is of de Amerikanen nog in hun achterhoofd hebben hoeveel moeite het kostte om nazi-duitsland te bedwingen toen hun oorlogsindustrie eenmaal was opgebouwd.
  Uiteindelijk gaat het allemaal om grondstoffen en het verbloemen van politieke fouten. En dan leert de geschiedenis dat om bijltjesdag te voorkomen een oorlog de oplossing is. En een aanleiding is snel gevonden of erger nog snel in scene gezet.
  Het klinkt misschien raar maar mijn vrouw die een rasoptimist is dat ondanks de nodige tegenslagen op financieel maar ook op gezondheidsgebied. Zij zegt: Andre, let op, uiteindelijk zul je zien dat alles wat ons overkomen is een bedoeling had. We hebben in ieder geval niets meer wat ons aan Nederland bindt. Geen moeilijk te verplaatsen bezittingen in ieder geval. Wij zijn niet gelovig in kerkelijke zin maar geloven wel dat er meer is tussen hemel en aarde.
  Daar hebben we al dingen in meegemaakt die op geen enkele rationele manier te verklaren zijn.
  Ik kijk dan ook nu al waar ik heen kan vluchten als het dermate mis gaat. Ik kom er maar eerlijk voor uit. Vandaar mijn voorliefde voor PM.

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @Andreas, kijk daarna (drjudywood) ook even hier:

  http://www.youtube.com/watch?v=rJZrj0leylc&feature=player_embedded

 • Andreas

  Ethan
  Bedankt. Enige jaren geleden was er brand in de TU delft meen ik. In ieder geval heeft dat gebouw uren staan branden en zakte toen scheef en gedeeltelijk in elkaar. De beide torens van 911 volstrekt rechtstandig. En toren 1 gaf geen verschil met toren 2. En gebouw nr7 had helemaal geen brand gehad en zakte ook rechtstandig en geheel in elkaar.
  Teveel toevalligheden geven dan kippevel en terecht. Er van uitgaande dat we ook van het verleden het topje van de ijsberg weten geeft dit bovenstaande te denken.
  Maar het was geloof ik Eichman die zei dat 10 doden moord is en 100000 doden zijn statistieken. En daar is nog niets aan verandert. Het is niet geruststellend te weten dat hetzelfde soort nazi’s nog steeds de wereld regeren en er dus niet voor terugdeinzen om hele volksstammen door de gehaktmolen te draaien. Ook voor China met zijn compleet scheefgegroeide verhouding van man en vrouw is zo’n gehaktmolen de oplossing om onrust te voorkomen. Ook bij een beperkte WO gaan mensen sterven als vliegen door voedselgebrek. Kijk maar even wat er in Rusland gebeurde in WO 2. In totaal 20 miljoen doden waarvan de meeste door koude en verhongering. En dat in het meest vruchtbare land ter wereld. De graanschuur van de wereld in vroeger tijden.

 • http://fininfoblog.wordpress.com Fininfo-be

  Officieel luidt het dat Europa geen geld print, dat ze geen geld creëren uit het niets omdat dit onvermijdelijk zal leiden naar inflatie. De praktijk vertelt ons echter iets anders. Als je kijkt naar de balans van de ECB, zie je dat deze de laatste 6 maanden geëxplodeerd is. Er wordt met andere woorden aan een snel tempo geld gecreëerd uit het niets.

  Je kan je eraan verwachten dat de komende maanden en jaren het leven nog een fors pak duurder gaat worden. Laat uw euro’s niet waardeloos worden en kies voor goud, zilver of dollars.

  http://fininfoblog.wordpress.com/2011/12/29/ecb-print-meer-dan-de-fed/

 • Nico

  Laat alles vallen: dit is DE goudgrafiek die u moet volgen!
  http://www.slimbeleggen.net/2011/12/29/laat-alles-vallen-dit-is-de-goudgrafiek-die-u-moet-volgen/?reseller=4eaeeb29ce984

  We gaan het zien wat het wordt,in ieder geval een onzekere en moeilijke tijd die er aan zit te komen ,en komen veel verwachtingen vaker niet uit denk ik zo.

 • Ethan

  @Andreas

  Check dit maar eens:

  drjudywood.com

  “Judy D. Wood is a former professor of mechanical engineering with research interests in experimental stress analysis, structural mechanics, optical methods, deformation analysis, and the materials characterization of biomaterials and composite materials. Dr. Wood started to question the events of 9/11 on that same day when what she saw and heard on television was contradictory and appeared to violate the laws of physics. Since that day she has used her knowledge of engineering mechanics to prove that the collapse of the World Trade Center twin towers could not have happened as the American public was told. She has written a lengthy book on the topic called, Where Did The Towers Go? Ten years have passed since the collapse of the World Trade Center. In this interview, we’ll discuss what has changed since 9/11 and why it is taking so long to rebuild on”Ground Zero.” Judy brings up evidence of directed energy weaponry used in the attack. She’ll explain some of the technical specifics of how this is possible and why the information we’ve received is wrong. Later, we talk about strange anomalies related to the event and aftermath, including spontaneous combustion and toasted cars.”

  Echt, de foto’s en videos die zij heeft van allerlei rare dingen op die dag. Ik had eerst zoiets van ‘onzin’.. maar als je er verder in duikt.. kippenvel.

  Kijk o.a. maar eens goed naar deze metalen pilaar van ca. 60 meter.. en hoe deze niet echt ‘valt’… maar hoe deze verdampt/verpulvert voordat hij echt inzakt!

  drjudywood.com/articles/DEW/dewpics/Image42.jpg

  animatie:

  drjudywood.com/articles/DEW/dewpics/dustspire.gif

  En dan heb ik het nog niet over de 1400 gesmolten auto’s, die 1 KM van het WTC stonden

  drjudywood.com/articles/DEW/StarWarsBeam5.html

  en die binnen een paar uur volledig onder de roest zaten.. en die motorblokken missen?!?

  Interview:
  redicecreations.com/radio/2011/09/RIR-110911.php

  Het gaat allemaal terug naar de techniek en principes van o.a. Nikola Tesla… klinkt bizar, doe het geen recht aan zo met een paar quotes, maar duik er maar eens een paar uren in. Staat je wereldbeeld nog verder op z’n kop. :-S

  Er zijn zooooveeel dingen die niet op het nieuws geweest zijn. Heb eergisteren een 2GB grote video met materiaal van haar gezien.. weet gewoon niet waar ik moet beginnen met ’t verhaal. Kan alleen maar zeggen dat er die dag heel veel gebeurde. Veel meer dan je zag op CNN, Fox of RTL

 • Mr. B

  @ CP

  Mijn verwachting van 15-12 JL.

  15 december 2011 op 08:06 | #24 Reactie | Quote

  G € 1180,- — € 1150,- Tringelingeling (belletje) instappen … klaar.

  Z € 20,- — € 18,- Tringelingeling (belletje) instappen … klaar.

  http://www.youtube.com/watch?v=O1Yow8m6uu4

  Ik zeg …. DOEN !

 • high five

  Brotherjohnf heeft een silver blog
  http://brotherjohnf.com/
  Leuk vind ik dat je kan zien in welke regio van de wereld de mensen naar zijn blog kijken.

 • cp

  de vraag is of we nu moeten bijkopen of nog even moeten wachten…
  Duim omhoog NU en duim omlaag EVEN WACHTEN

 • Nico

  Gerard
  Beste Gerard het vertrouwen in de markt is zeker gedaald,maar hoe betrouwbaar is de
  Elliot Wave vraag ik me af, volgens dit artikel http://www.mboot.com/elliott-wave.html
  niet zo betrouwbaar,maar het word wel uitkijken met beleggen, alleen met scherp schieten heb ik zo het idee,en meer cash aanhouden dan gebruikelijk.

 • Ethan

  http://www.nu.nl/binnenland/2703482/basisbeurs-studenten-niet-langer-zekerheid.html

  Zo triest hoe alles in ons land in zo’n 10 jaar compleet afgebroken wordt..

 • StefanB

  Ja de zilvermarkt is heel erg klein.
  Je ziet maar dat goud zowat geen krimp geeft, het zakt wel wat, maar dat stelt niet voor met zilver.

  Of het goed gaat komen met zilver? Ik hoop het wel.

 • Michiel

  Volgens mij is de zxilverprijs heel erg opgeblazen door al die papieren zilver van MF Global, en wordt het nu duidelijk hoe klein de zilvermarkt eigenlijk is.
  Ik heb het idee dat JP Morgan helemaal niet zo groot is als MF Global zoals vele mischien denken.
  Ik vraag me af wat er zometeen gaat gebeuren, maar ik denk dat dat er zometeen iets heel groots staat te gebeuren.

 • Andreas

  Het komt er dus eigenlijk op neer dat overal de bezem door moet om zaken als studeren betaalbaar te maken. En dan komen we tot de kern dat Nederland overgereguleerd is. En zodra allerlei subsidies wegvallen gaat dat opvallen en hopelijk leiden tot maatregelen en besparingen die de kwaliteit niet aantasten. Back to basic zogezegd.

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @pietje
  Het is op zich geen probleem dat de overheid de basisbeurs intrekt.
  Maar dan moeten ze ook de wettelijke voorschriften aan de universiteiten schrappen zodat deze hun service goedkoper kunnen aanbieden.
  Het is met de scholen al net zo als met de huizenmarkt: het is volledig scheef gereguleerd, belast en gesubsidieerd. Niemand weet nog wat een echte opleiding zou moeten kosten.

 • Andreas

  Pietje
  Wordt het niet een keer tijd dat er een einde komt aan al die pretstudies waarbij ze opgeleid worden voor de ww. Ik heb er niet zo veel moeite mee. Er moet wel een mogelijkheid tot lenen zijn maar ik vind investeren in je eigen toekomst geen punt. Het zorgt er hopelijk voor dat kinderen zich af gaan vragen of er wel toekomst in die studierichting zit. Logen en gogen hebben we onderhand genoeg. Als je net als ik laagopgeleid ben en verder wil komen moet je de studie ook zelf betalen en studeren in de avonduren. En kijk even naar het salarisverschil van een gesubsidieerde hoogopgeleide en een laagopgeleide. Die laagopgeleide kreeg ook geen belastingvrijstelling omdat hij zo jong begon te werken. Alleen zit die laagopgeleide wel als eerste in de hoek waar de klappen vallen. Zoals gezegd moet er een vorm van financiering komen om tw voorkomen dat alleen rijke kinderen kunnen studeren. Maar ik juich toe dat er iets gebeurt aan die veel te ver doorgeschoten pretstudies.

 • RCPL

  @Rolf van Zanten

  Ok – bedankt voor de toelichting, Rolf!

 • http://www.thesilvermountain.nl Rolf van Zanten

  @RCPL
  De cijfers van de US Mint geven een vertekend beeld omdat vanaf November de Silver Eagle van 2012 wordt geslagen. Er worden dan minder munten van de huidige jaargang verkocht en waarschijnlijk zal in december of januari dan juist een groot aantal munten verkocht worden.
  Zo werden er in januari dit jaar 6 miljoen munten verkocht volgens opgave US Mint.

 • Andreas

  Ondergronds
  Er zijn herhaaldelijk berichten in de media geweest van enorme geldvonsten bij drugshandelaren.
  In Engeland een hele kelder vol. In colombia een pakhuis vol dollars. Ik kan me zo voorstellen dat die criminele organisaties die bijgestaan worden door hoogopgeleide boekhouders ook achter hun oor krabben. Die leden volgen ook het nieuws en zijn ook bang voor (hyper) inflatie.
  Er wordt al veel in onroerend goed geinvesteerd maar dat is ook tricky nu.

 • pietje

  De tijd dat studenten recht hadden op een basisbeurs lijkt voorbij. Het kabinet denkt aan de invoering van een sociaal leenstelsel.
  Dit bericht stond net op nu.nl
  Dus straks kunnen alleen nog de rijken studeren of gaan de studenten straks maasaal de straat op?
  Als dit gebeurt dan kan het een begin zijn van een volks op stand in veel landen waar de studenten de straat op gingen was dit het kantel punt.

 • Andreas

  RCPL
  Ik las in oktober dat de US mint geen nieuwe orders meer aannam omdat ze niet meer konden leveren in 2011. Dat kan betekenen dat orders naar anderen gegaan zijn. Zijn daar ook gegevens van?

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @spaarpot
  “Dan gaat het eigelijk ondergronds.”

  Ja dat is een goede omschrijving.

  Dat triggerde overigens nog een gedachte sprong: Zolang ebay/marktplaats etc blijven bestaan zouden ook deze de functie van prijsontdekking over kunnen nemen. Ook al is het volume klein in vergelijk met bv COMEX.

 • RCPL

  @Rik

  Ziehier de munt verkopen van Silver Eagles gedurende de laatste maanden:

  Augustus = 3,68 Miljoen
  September = 4,46 Miljoen (2e prijsval 2011)
  Oktober = 3,06 Miljoen
  November = 1,38 Miljoen.

  De verkopen over de maand November zijn de laagste in vier jaar.

  Dit betekent niet meteen een trendbreuk, maar vooralsnog kun je niet zeggen dat fysiek zilver zich niets aantrekt van de papieren prijsontwikkeling of een eventuele prijsmanipulatie van de Comex.

  Naast afgenomen vraag vanuit de industrie, zit er voorlopig ook de klad in bij de investeerders en vluchters naar veilige havens.

  Of heeft de lage afzet in November misschien een specifieke, buitengewone reden? (Rolf?)

  Hoe aannemelijk en hoe goed gefundeerd scenario’s voor fysieke prijsexplosies (zie boven, Elliot Wave, etc.) ook zijn, voor mij geldt; eerst zien, dan geloven.

 • Ludo

  Even melden dat mijn pakje goed en wel heelhuids terecht is – het was afgetekend door de schoonbroer van mijn buur, die op dat moment zelf niet thuis was.
  Eind goed, al goed – grote opluchting !!

 • Andreas

  Spaarpot
  Het klinkt misschien raar wat je zegt maar je kan er wel eens niet naast zitten. Als cash meer en meer teruggedrongen en onbetrouwbaar wordt zijn er in ieder geval criminele groepen die nieuwe wegen gaan zoeken. Dan wordt een kilo coke afgerekend in goud. Criminelen zijn ook niet gek en doen ook aan kapitaalbescherming. Dus in feite een tweede valuta of munt. En dat wereldwijd. Die is in ieder geval betrouwbaarder als de dollar of de pleuro.

 • spaarpot

  Interesante gedachte @Rien.

  Dan gaat het eigelijk ondergronds.

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  Even wat koffiedik kijken:

  Stel men vlucht inderdaad uit de futures.
  -> Dan worden de futures goedkoper.
  -> Als futures goedkoper worden, wordt ook het fysieke zilver goedkoper.
  -> Als de vraag naar fysiek zilver stijgt, wordt er meer verkocht.
  Verkopers hedgen hun risico via future posities.
  Maar verkopers moeten ergens hun zilver inkopen.
  Dit zullen ze uiteindelijk buiten de COMEX om moeten kopen omdat deze niet langer levert (officieel of niet)
  Marktwerking zal de prijs van fysiek zilver doen stijgen boven de COMEX prijs.
  -> Dan is hedgen niet langer mogelijk voor de zilver verkopers
  -> Gevolg is een prijsexplosie omdat de verkopers hun risico moeten opvangen door de marge te verhogen.
  -> Dit maakt het verschil tussen fysiek en futures groter
  -> Dit voert weer tot hogere marges
  -> Ergo: prijs explosie van fysiek

  Het lijkt waarschijnlijk dat dit niet alleen in de zilver markt gebeurt, maar over de hele futures sector.
  -> Financiele ramp
  -> Dan moet er wel haast een bankholiday volgen

  Voorlopige conclusie: De prijs van zilver zou wel eens onder druk kunnen blijven tot het moment komt waarop een bankholiday afgekondigd wordt. Dan volgt er een prijsexplosie voor fysiek zilver. Papier zilver volgt deze niet. Door de prijsexplosie raakt fysiek zilver vrijwel onmiddelijk uitverkocht. Allen prive personen zullen dan zilver onder elkaar verhandelen.
  Op dat moment heb je zilver, of het is nagenoeg onbetaalbaar. De zilvermarkt houdt feitelijk op te bestaan en wordt een incidentele markt waar de persoonlijke omstandigheden van verkoper en koper de prijs uitmaken.

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @Gerard
  “Ik krijg toch stilaan het gevoel dat er iets gigantisch verkeerd aan het draaien is! Zelfs de beste mijnbouw gaat uitsluitend bergafwaarts.”

  Mijn angst is dat we nu de effecten van MF-Global zien. Zo langzaam moet het iedere halfbakken professional duidelijk zijn dat je geld niet van jou is. Dat futures niet te vertrouwen zijn. etc etc.

  1 Ding is zeker: we zien een enorme liquiditeit voorkeur. Mensen ruilen hun papier in voor cash. Wat ze met die cash gaan doen is de grote vraag. Als ze er achter komen (zoals in de Celente video) dat ze hun cash niet kunnen krijgen, dan zouden er wel eens hele rare dingen kunnen gebeuren.
  Een voorspelbare markt is er in ieder geval niet één van.

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @Gerard
  Video Celente & Alex Jones: Wow.

 • Rik

  Even “back to basics”.

  Veel vraag naar goud en zilver en weinig aanbod, de prijzen zullen stijgen.
  Weinig vraag naar goud en zilver en veel aanbod, de prijzen zullen dalen.

  Manipulatie of niet, voor elke transactie zijn twee partijen nodig en de uiteindelijke prijs is bepalend welke partij er een eventuele winst of verlies maakt en hoeveel. Zo simpel is het.

 • Cinelux

  jaren=eeuwen

 • Cinelux

  Om over de tulpenmanie door te gaan:

  “In januari 1637 werden tulpenbollen verkocht voor meer dan tien keer het jaarsalaris van een ervaren vakman, en waren ze ongeveer evenveel waard als een Amsterdams grachtenpand.”

  Kun je nagaan hoe de huizenmarkt in Nederland overgewaardeerd is de laatste 15 jaar. Voor deze periode klopte de verhouding nog wel.
  De Herengracht index wordt ook gezien als ijkpunt voor de huizenmarkt door de jaren heen.

  10x jaarsalaris vakman = 10x 45.000 = 450.000
  Prijs grachtenpand in Amsterdam 2.000.000

 • Cinelux

  Andreas : Dat programma van Harrie Mens is nog puur een reclameblok, is totaal niet meer interessant.

  Gerard: Dat stuk van Celente had ik gisteren gezien, is wel grappig vanaf 4,50 Min. Lijkt wel een toneelstuk van die twee.

 • Gerard

  Dit is ook het lezen meer dan waard!
  Hij gaat wat dieper in op het begin van de futures met de tulpenbollen in de 16e eeuw.
  Hoe men daar de prijs compleet naar de hand konden zetten.
  Een zo’n waardeloze bol werd even duur dan een pand aan de Heerengracht!
  Op het moment dat ZIJ bepaalden, (NIET de handel) werd de bol weer even waardeloos als die altijd al was.
  Dat zijn futures.
  Er is sindsdien niets veranderd.

  Toch even iets om in je achterhoofd te zetten!
  http://forum.beursbox.nl/2011/12/27/comex-ik-heb-in-mijnen-glazen-bol-gekeken/

 • temp242

  De Reggie in actie:
  Voor de Vlaamse vrienden hier: NIET de Reggie van Milk inc. (lol)

  http://youtu.be/JYxlkFs2lqQ

 • Andreas

  Temp
  Zowel WO 1 als WO2 zijn gestart met zulke lontjes. En bij 911 heb ik ook zo mijn bedenkingen.
  Vooral het feit dat gebouw nummer 7 zomaar rechtstandig in elkaar zakte werpt vraagtekens op.
  Misschien dat het over 100 jaar openbaar is. Maar het kwam Bush wel goed uit.
  Hoewel ik niet echt een volgeling van de NWO theorie ben kan je wel stellen dat de Midden-Oosten ellende met deze actie begonnen is. En ik denk dat het einde nog lang niet in zicht is.
  Geschiedenislessen zeggen mij iets teveel over de toekomst.

 • Gerard

  Celente! In 2 delen.
  Hij kreeg z’n eigen geld niet meer op de bank!
  Ik heb die man nog NOOIT zo boos gezien !!

  http://www.youtube.com/watch?v=Xxhb_j3OAqM&feature=autoplay&list=PL39E9D4C4824D407F&lf=player_embedded&playnext=2

 • Andreas

  Bij rtlz mag je niet vrijuit spreken. Daar had Middelkoop ook al last van. Bij rtl adverteerd ook die lullo die altijd op zoek is naar fabeltjes in de markt. Alleen hij noemt dat dan pareltjes. En dan hebben we nog Harry Mens die een platform is met zijn financiele programma voor iedere oplichter die op miljoenen uit is. Wat een nepperd. Ik kijk er niet meer naarwant dat is slecht voor mijn hart. Maar dat zit dus gewoon bij rtl. Wie betaalt bepaalt. Niks niet eerlijke informatie. Het vervelende is dat die programma’s gebracht worden als voorlichting. Niet dus, oppassen is het credo.

 • temp242

  Gerard, naar het schijnt staat vandaag 2733miljard euro op de balans van de ECB, de FED daarentegen ‘slechts’ 2250miljard euro. Voor mij is het zonneklaar dat Fantasieland de Totale Collaps ingaat medio maart 2012, Amerika direct erna, en de oplossing zal zijn het lontje aansteken. En de schuld zoals hier vandaag door een wakkere geest al aangehaald zijnde, het lontje dé schuld zal gaan krijgen, en weet je wat, 99,99% van de bevolking gaat het nog geloven ook, het is de schuld van het lontje!!!

 • Gerard

  @temp242
  “Study the past, if you would divine the futute”
  Een sterke zin eruit! Dat is wat ik al vele jaren doe en daarvan had ik nooit spijt!

 • Gerard

  @Nico
  Beste Nico, ik hoor niet anders. Misschien dat iedereen hier wel failliet is bij de “end of next year”.

  Ik krijg toch stilaan het gevoel dat er iets gigantisch verkeerd aan het draaien is! Zelfs de beste mijnbouw gaat uitsluitend bergafwaarts.
  Als de beurzen zakken, dan zakt de mijnbouw net zo hard mee. Zoveel is duidelijk.
  Al eerder meldde ik hier dat HEEL erg duidelijk de Elliot Wave fase 5 eraan zit te komen op de S&P!
  Op de chart vanaf 2000 is het duidelijk zichtbaar. Ook de patronen zijn exact gelijk!
  Wees voorzichtig in 2012 !! Slecht weer op komst. Staat er bovendien een stuk slechter voor dan oktober 2008.

  Maar goed. Je kunt niet anders dan je goud en zilver vast houden. Ik zou niet meer weten wat ik anders moet.
  Cash en goud dan maar.

 • Andreas

  Ludo
  U kunt in ieder geval goedkoop nieuwe kopen. Geintje hoor. Ik leef met u mee.
  MVG
  Andreas

 • temp242

  Een ietswat goed jaaroverzicht 2011 en de gevolgen daarvan:

  http://www.scribd.com/fullscreen/76672869

 • Nico

  Hoop doet leven:

  Silver Prices Set to Triple in 2012
  By the end of next year, financial experts anticipate gold prices to double or triple from its $29-per-ounce price – the mid-December level.

  The financial systems around the world have been shaken up by a chaotic 2011, with rumors of complete financial collapse plaguing markets for the better part of this tumultuous year.

  With financial worries spilling over into the new year, precious metal bulls have something to look forward to in the coming year…
  http://www.wealthwire.com/news/headlines/2434?r=1

 • Ludo

  @No Name
  TSM verzendingen zijn steeds pico bello ingepakt en ik weet waarover ik praat als trouwe klant. De sticker ‘niet bij de buren afleveren’ staat steevast op de zendingen die ik al kreeg. TSM valt in deze dus helemaal niets te verwijten voor het goede begrip.
  Vorige keer liep de levering via U.S ook al mis, maar heeft een toegewijde/hoogbejaarde buurvrouw mijn zending in ontvangst genomen, nu heb ik er het raden naar wie mijn Maples ontvangen heeft…
  Komen ze niet terecht zal het professionalisme van Rolf/TSM ongetwijfeld helpen om te achterhalen waar de ounces die ik spaar voor mijn kinderen beland zijn.

  Dus uw conclusie is correct : fout van U.S en niet van Rolf

 • temp242
 • WijRos

  @Nico
  Beste Nico, als een man niet vrijuit spreekt dan weet hij het niet of is een ….
  Mogelijk is deze man beide. Als een TV man niet vrijuit kan spreken omdat zijn vorige baas dat niet leuk vindt dan had hij iets anders moeten kiezen als het een kerel was.
  Wat ik allemaal zo hoor dan heb je bijzonder weinig aan deze man. Hij zal wel een kopie van Wellink zijn. Dat was ook een zeer bekwaam man alleen hij heeft nooit aan iemand laten merken. In Amerika hadden zo ook zo een zeer bekwaam man genaamd Jon Corzine met zijn staf. Toen puntje bij paaltje kwam wist hij en zijn zeer bekwame collega’s niet waar het geld gebleven was en ik denk dat zij eindelijk eens de waarheid spraken. Onze leidinggevende wereld, met name met salarissen boven 250.000 per jaar zit vol met dit type zakkenvullers. Helaas wordt op deze niveaus alleen nog geselecteerd op spreek bekwaamheid en op stroopsmeerderij verder doet het er niet toe.

 • gordijnen

  @temp242

  Misschien is het wel de nieuwe courrier, die alvast voor je aftekend.

  Gebeurt misschien ook meer met andere paketten.

 • Nico

  Voor Bouman de journalistiek inging, was hij tussen 2003 en 2005 werkzaam als econoom bij De Nederlandsche Bank. Bij de toezichthouder werkte hij voor bankpresident Nout Wellink[2].
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Mathijs_Bouman

 • WijRos

  @sticky fingers

  Beste sticky, bedankt, als hij uit de directie van de DNB komt, heeft hij in elk geval totaal geen verstand van beleggen en weinig kennis van geld en geeft altijd de directeuren van de Rabobank en soms die van ABN en ING gelijk. Dat schijnen de belangrijkste eisen te zijn om te worden aangenomen en natuurlijk de minister van financiën blijven overtuigen van het juiste geloof. Kortom je moet oprecht geloven in de Keynesiaanse weg en verder weinig in willen brengen.
  Het is ook niet onbelangrijk het altijd eens te zijn met de FED, ECB en IMF voormannen. Dit om een goede carrière mogelijkheid te openen.

 • Nico

  Andreas
  IK denk dat mathijs bouman niet vrijuit en onafhankelijk kan spreken net zoals zoals de meeste economen trouwens,(moeten zich verantwoorden aan bepaalde instellingen)
  Willem Middelkoop daarentegen spreekt wel onafhankelijk naar eigen zeggen,en komt mij daarmee objectiever over.

 • gordijnen

  @Gerard

  Heel goed Gerard.

  Volgens mij hebben wij allemaal ook salarisverhoging ingeleverd voor de VUT.

  Vut is er voor veel mensen niet meer?

  Ik denk wel 3%. Loop je elk jaar mis excl de rente op rente.

  Huurwaarde forfai van 0,55% naar 0,6%. Toch 9% verhoging.

  Salarisverhogingen die niet meer mogen bijdragen aan de verhoging van Uw pensioen,
  volgens de eisen van de werkgevers.

 • temp242

  Beste Ludo,
  Morgen, neemt wel even tijd in beslag naar de centrale directie van de koerierdienst bellen.
  De hoogst verantwoordelijke aan de lijn vragen, steeds beleefd blijven, wél kordaat je ‘probleem’ uitleggen. Geef ze ook je trackcode, neem die alvast bij de hand. Je kan er van op aan dat de hoogst verantwoordelijke als hij/zij haar/zijn functie ten harte neemt zorgt dat er een oplossing komt. Het komt goed.
  Mvg.

 • No Name

  @Ludo
  Hallo Ludo, dat gaat vast goed komen. Het is mij overigens ook overkomen dat een pakje–waarop nadrukkelijk vermeld staat: NIET BIJ DE BUREN AFLEVEREN– toch bij de buren wordt aangeboden.

  Nu is mijn buurman heel eerlijk, maar toch vond ik het niet fijn, om een dergelijk zwaar pakket aan te nemen, zonder verklaring wat er in zat. Eerlijk, maar niet minder nieuwsgierig.

  Dit is dus de fout van de koerier en niet van Rolff!

  Succes!

 • Nico

  de euro heeft weer een dreun naar beneden gemaakt en wat doet edelmetaal dan meestal?

 • sticky fingers

  mathijs bouman komt uit directie nederlandse bank en is anti-goud

 • Andreas

  Wijros
  Dat is nu net de vraag. Heb hij nu een mening of huilt hij mee met de wolven in het bos?
  Als ik het goed begrijp is hij volgens Gerard niet objectief. Het is in ieder geval niet een Middelkoop die het beestje bij de naam noemt maar meer een man die de waarheid die hem bekend moet zijn voor zich houdt. Dan lieg je niet maar de halve waarheid is ook een leugen.

 • WijRos

  @Andreas
  Andreas dank je wel, het is dus een presentator met een mening begrijp ik, vandaar de agitatie.

 • Maria
 • Andreas

  Mathijs bouman is presentator bij rtlz. Hij geeft regelmatig zijn mening over koersen en verwachtingen. Beetje anti PM.

 • WijRos

  @temp242

  Beste temp, dank je wel, ik ken geen één van beiden maar ze schijnen allebei TV werk te doen, begrijp ik nu. We kunnen hier geen Nederlandse of Belgische TV ontvangen dus ik hoef mij er ook niet aan te ergeren.

 • Michiel

  tsjonge het zilverprijs dendert aardig naar beneden.
  ik meen toch dat hij nu zo’n beetje weerstand moet gaan krijgen nu hij de 25 dollar bereikt.
  ik ga morgen flink bijkopen, want als hij in 2012 de 40 of 50 dollar weer moet kunnen aantikken dan is dat straks een aardig ritje omhoog!!!!
  (Je zou er bijna een lening voor kunnen gaan afsluiten, maarja dan heb je niet echt de controle over
  veel verlies kun je in ieder geval niet maken als je nu in stapt lijkt mij.

 • Seppel

  Chapeau Temp ! Mooi gezegd !

 • temp242

  Beste Wijros,
  Ik heb zo’n vermoeden dat die Mathijs Bouman de nederlandse variant is van onze zot Polleke d’Hoore.

  http://www.pauldhoore.be/

  Elke lidstaat van Fantasieland heeft recht op haar financïele hofnar, nietwaar?

 • WijRos

  @Gerard

  Beste Gerard,
  Wat is er zo speciaal aan Mathijs Bouman dat hij zoveel opwinding veroorzaakt? Ik heb nog nooit van die man gehoord.

 • Ludo

  Topdag – Roteinde
  Vandaag genoten van een uiterst gezellige Kerstvisite bij vrienden en goedgeluimd thuisgekomen, een echte topdag voor ons gezin! Het roteinde zat ‘em niet in de evolutie van de zilverprijs de voorbije dag; door het goede opvolgingssysteem van TSM wist ik dat mijn bestelling vandaag zou aangeboden worden door koerierdienst U.S, dus bij thuiskomst eerst de brievenbus checken (nada), vervolgens on-line status checken -> geleverd maar terwijl wij aan de Kerstborrel zaten is de zending blijkbaar ontvangen/afgetekend door iemand anders. Naam onbekend bij mijn directe buren… Ik hoop dat mijn pakje morgen alsnog terecht komt. Gezien ik al ettelijke keren bij Rolf – TSM heb gekocht telkens tot grote tevredenheid (!!), wil ik hiermee zeker geen afbreuk doen aan zijn bedrijf / manier van bedrijfsvoeren.
  Als het goed afloopt, post ik dit hier asap; als niet ook en dan hoop ik dat Rolf – TSM me helpt om te traceren wat er misgelopen is bij U.S; ik heb veel respect voor de stresserende baan van koeriers en de creativiteit waarmee ze problemen onderweg oplossen, ik heb veel respect voor Rolf en de manier waarop hij zijn bedrijf runt & waarvan ik een tevreden klant ben. Maar uiteindelijk hoop ik dat de ondertekenaar/ontvanger van mijn levering voldoende eerlijkheid aan de dag legt om mij de zending waarvoor ik ook hard moet sparen te bezorgen!

 • x

  @Gerard

  Dus bij kopen?

 • Gerard

  In een erg dunne handel, tussen kerst en nieuwjaar, is het natuurlijk erg gemakkelijk manipuleren.
  Reken maar dat je GEEN mooier moment kunt uitzoeken!
  De gewone man moet en zal straatarm gemaakt worden.
  Dat is pas goed voor de economie volgens de geleerden.

  Mathijs Bouman is er ook zo eentje. Hoe hoger de inflatie, hoe hoger de economie. Dat zien we dus.

 • Andreas

  De Heraut
  Alleszins begrijpelijk en ik hoop dat die man het redt maar het wordt voor zeer velen natuurlijk uistel van executie. En dan is het ook nog mogelijk dat men zichzelf in de vingers gesneden heeft met hun eigen iniatief en zelfredzaamheid. Voor allerlei omscholings e hulpprogramma’s dient men langer dan…. Werkloos te zijn. Om in aanmerking te komen voor bijvoorbeeld een soort Melkertbaan. Het blijft moeilijk om mensen hierin te raden.

 • Andreas

  Ethan
  Ik hoop niet dat dit uitkomt. Ik ben net een bizniksplan aan het schrijven om een starterskrediet te krijgen. Gooit u al mijn toekomstplannen weer in duigen. Ik heb ook altijd pech in mijn leven.
  En ik kan mijn PM ook niet meenemen naar gene zijde. Sjonge jonge, dat wordt weer een slapeloze nacht. Dan ook nog maar effe wachten met belasting betalen. :)

 • Maria
 • Ethan

  Interessant dat ik Maart in de voorspellingen hier voorbij hoor komen.

  Voor de mensen die het werk van Clif High kennen, met de voorspellende Web Bots:

  “Our data shows a distinct transition point from March 2 through 9 inclusive. Thereafter we shift into release language. Permanently, or as close to that state as may be forecast from this point in time. It makes sense to consider, from the perspective of this moment in the waning days of December 2011, just which things in our environment we can change at this moment, to help tilt the table back away from the death spiral for our species. ”

  (Om een idee te krijgen van de soort raportage die er uit dit systeem komt rollen, hier vond ik een oudere versie die iemand publiekelijk online heeft staan: galaksija.com/literatura/shape_11.pdf )

  http://www.halfpasthuman.com/destiny.html

 • x

  Gaan we nu bijkopen? of gaan we nog heel even wachten?

 • De Heraut

  @Andreas
  Helemaal mee eens, Andreas. Ik ken er zoëen. Goed gekwalificeerd, maar het bedrijf waarvoor hij werkte ging in maart failliet. Solliciteert volop, maar de markt loopt over van mensen. Begin januari stopt zijn WW uitkering. Bijstand is geen optie. Wat doe je dan … ?

 • sticky fingers

  @andreas: “Ik heb gehoord dat zo’n ding vorig jaar 1000 kostte en nu 1150. Klopt dit?”
  ja maar afgerond 1000 euro.

 • De Heraut

  @sticky fingers

  Leuk idee:

  De Donald Duck index op basis van abonnementsprijs.

  In 1996: DFL 1,95
  In 2011: EUR 2,05

  Op basis van
  1,5% inflatie op inflatie zou het nu (2011) EUR 1,11 moeten zijn
  2% – EUR 1,19
  5% – EUR 1,84
  10% – EUR 3,60
  6% – EUR 2,12

  Ik kom dus uit op een jaar-op-jaar inflatie van iets onder de 6% sinds 1996

 • Andreas

  Gerard
  Zal zo’n ding duur zijn? Zo’n ding is toch speciaal geprogrammeerd en gezien mijn financiele positie en het feit dat ik mijn pleuro’s maar 1 keer uit kan geven moet ik toch een beetje op de kleintjes letten. Het moet niet zo zijn dat mijn starterskrediet eraan op gaat. Ik heb gehoord dat zo’n ding vorig jaar 1000 kostte en nu 1150. Klopt dit?

 • sticky fingers

  Maar sommige stijgingen worden toch buiten de inflatie Gehouden?
  Ipv karbonade gaan we toch gewoon gehakt eten, naar mijn idee wordt daar ook flink mee gerotzooid. weet iemand hoe dat precies zit?
  In de Vs heb je daar shadow statistics voor:
  http://www.shadowstats.com/

 • Gerard

  @Andreas
  “Misschien heeft De Jager er nog 1 over.”

  Misschien de rekenmachine van mathijs Bouman? Die heeft dezelfde als de Jager.
  Het MOET wel een heel aparte rekenmachine zijn. CBS heeft ze ook.

 • Gerard

  @temp242
  Geweldige link Temp!
  Energie: stijging van 2919 + 1000 = 3919.
  Is op mijn telmachien 33%. Is dus 11% per jaar !

  Toch gelooft dit niemand!
  Men gelooft de roverheid veel eerder met hun eigen roverheid-NOS Journaal en roverheid-Nieuwsuur.

 • Andreas

  Wijros
  Helemaal mee eens. Ik ben heel goedgelovig. Als meneer Co het effe uitlegt ga ik het verkondigen aan al die domme mensen die denken dat het niet zo is. Moet ik wel een speciale rekenmachine hebben. De huidige geeft Gerard gelijk en dat werkt natuurlijk niet. Misschien heeft De Jager er nog 1 over.

 • WijRos

  @Co

  Meneer Co, zou u eens kunnen aangeven waarom u denkt dat Gerard hier de plank steeds misslaat? Uiteindelijk kunt u ons met uw feiten gemakkelijk overtuigen.

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  De MFGlobal affaire is als een veenbrand: ondergronds, maar hoe lang nog?

  http://market-ticker.org/akcs-www?post=199790

  “…
  I am getting repeated reports that farmers and other producers are turning increasingly to direct deals with the users of their products, eschewing the futures markets entirely.
  …”

 • sticky fingers

  Mensen als ik het goed bereken: bier 1,60 gulden nu 2,20 euro is volgens mij 305%.
  Kunnen wij hier op dit blog niet een aantal prijzen verzamelen van nu en in het gulden tijdperk, dan kunnen we zelf ongeveer de inflatie berekenen en onze famiie en vrienden daarmee “om de oren slaan”. Mensen zien het inderdaad niet!!, of hebben slechts een vaag idee.

  Laten we met feiten komen.

 • Andreas

  Misschien is een fietsmandje van 1 kubieke meter waar straks net genoeg geld in kan voor een brood een nieuw en innovatief idee. Een fietskoeriersdienst die straks pakketten van de voedselbank bij de mensen thuis brengt. Of een driewieler met achterbank waarmee straks bejaarden met een vol pensioen naar de gaarkeukens gebracht kunnen worden. Och, het is zo makkelijk om met een succesformule te komen. Deze plannen maar eens uitwerken en dan een bisniksplan maken en dan naar de bank voor een starterskrediet. Gerard, hartstikke bedankt, door jou ben ik weer man in bonus. :)

 • Andreas

  Gerard
  Iedereen wil van zijn bedrijf af. En dan willen ze ons doen geloven dat gezien het hoge aantal nieuwe inschrijvingen er best nog wel vertrouwen in de economie is. Deze groep meent het vooral te moeten hebben van nieuwe produkten die innovatief en blablabla zijn. Laat me toch niet lachen. Zeg gewoon dat de mensen met de moed der wanhoop zzp’er worden in de hoop niet in de bijstand te geraken. Maar deze mensen komen dus niet in de ww telling voor. Wat gaan we lekker he. Keep Dreaming, zooitje onbenullen.

 • temp242
 • Andreas

  En niet te vergeten het afschaffen van allerlei subsidies en tegemoetkomingen die de mensen nu toch zelf moeten gaan betalen. Dit hakt ook weer in de portemonee en in tegenstelling tot Den Haag kunnen de mensen die pleuro maar 1 keer uitgeven.

 • Gerard

  @Andreas
  Klopt. Maar ik merk heel sterk om mij heen dat mensen totaal niet in de gaten hebben dat er inflatie is.
  Kijk maar naar CO hierboven. Die merkt ook niks. 99,9% van de bevolking merkt helemaal niks.
  Pas vroeg ik nog aan zo iemand of die nog wist wat een glaasje bier koste vlak voor de Euro in december 2002.
  1,60 gulden. NU 2,20 in Euro.
  Kan iemand mij uitleggen dat dit 1,5% inflatie per jaar is??

  Midden Oosten zal wel los lopen. Wie zo gek is om Iran aan te vallen moet niet goed bij z’n hoofd zijn.

  Ik spreek ook nog veel ondernemers. Bijna iedereen wil van z’n bedrijf af. Maar ze MOETEN door. Erg vrolijk zijn ze niet meer over de verwachtingen.

 • Andreas

  Gerard
  Inderdaad, de dagelijkse en overheidskosten knallen omhoog. De luxe of duurzame goederen zakken iets of blijven stabiel. Maar de eerste groep wordt zo duur dat er voor de tweede bijna geen geld overblijft.

 • Gerard

  @Co
  Energiebelasting, OZB, wegenbelasting, levensmiddelen, en ga zo maar door.
  Ik weet, mensen zijn erg vergeetachtig geworden de laatste jaren.
  Maar weet jij nog wat levensmiddelen kosten op 1-1-2011 ??
  Ik betaalde toen nog 1,80 voor een glaasje bier in de kroeg, op 1-1-2012 betaal ik 2,20.
  Dit is zelfs 22%.
  Ik betaalde 4,80 voor een pakje sigaretten, op 1-1-2012 5,20.
  Brood… suiker…
  Zo kan ik nog wel een uurtje doorgaan.

  Waar sla ik dan de plank mis?
  De prijs van huizen. oke, die zijn gedaald.

 • Andreas

  Gerard
  Het blijft natuurlijk koffiedik kijken maar ik denk toch dat veel afhankelijk is hoe het gekrakeel in het Midden-Oosten afloopt. En welke gevolgen voor de olieprijs dat heeft. En dan is het de vraag in welke mate de vraag naar goud en zilver op gang komt ter koopkrachtbescherming. Als ik goed geinformeerd ben is de zilvervoorraad boven de grond de laatste 10 jaar enorm afgenomen. Als de wereldwijde bevolking echt ontwaakt kan het wel eens een hausse worden die ons allemaal gaat verbazen. En de bevolking koopt fysiek en geen papier. Juist geen papier.
  Ondanks dat iedereen dit kan zien aankomen verwacht ik toch dat de harde waarheid in gaat slaan als een bom. Van de week weer een ondernemer gesproken die zei,, ik weet dat het fout gaat maar ik volg het niet meer want er komt niets meer uit mijn handen,,. Dit is toch wel heel bewust je kop in het zand steken. Ik verwacht eerlijk gezegd dat het straks in slaat als een bom en dat mensen verdwaasd en tegen iedere prijs van die papierrommel af proberen te komen.

 • Seppel

  @temp
  Komt uit onverdachte bron!

 • temp242
 • Co

  @Gerard

  Waar baseer je 10 – 15% stijging op? Ik merk daar weinig van en jij hebt het zelfs over ALLES. Ik waardeer jouw bijdragen maar wat betreft inflatie sla jij vaak de plank mis.

 • WijRos

  @Andreas

  Je weet, je krijgt met name koninklijke onderscheidingen als je 30 of 40 jaren op dezelfde plek bij het rijk zit en vooral geen revolutionaire dingen hebt gedaan.
  Mensen die met niets beginnen en een bedrijf of iets dergelijks opbouwen ondanks alle tegenwerking van de overheid die belanden vrijwel zonder uitzondering in de goot. Daar worden even wat kwaliteitsmedia campagnes tegen aan gegooid en het is over met jouw bedrijf en met jouw image, etc. Ik kan zo een stuk of 5 noemen in Nederland die allen in de goot beland zijn omdat ze een bedreiging vormden voor de ambtenarij of voor de gezeten bedrijven met hetzelfde volk aan de leiding als die ook de bonussen vangen. Ik ben geen Buffet fan maar ik verbaas mij er nog alle dagen over dat die tot nu toe stand heeft weten te houden met zijn inkomen van 1 US$ en geen bonus. In Nederland had men allang iets bedacht om hem kwijt te raken want hij bederft de mark voor de Groeninks, Wijffels, Wellinks, etc.

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  Click eens op de 10 jaar chart voor zilver.
  http://www.monex.com/prods/silver_chart.html

  Dan zie je hoe frustrerend het is om in zilver te investeren.
  Zilver is in wel geteld in slechts 4 (!) stappen opgeklommen sinds 2002.
  De eerste stap omhoog was in begin 2004. Gevolgd door een val van >30%. Daarna duurde het maar liefst 1,5 jaar voordat er opnieuw een run van betekenis kwam naar een nieuwe top in begin 2006. Opnieuw een >30% correctie en opnieuw was het meer 1,5 jaar wachten op nieuwe toppen. Die kwam tenslotte in begin 2008. Nu volgde er een 50% correctie en moesten we meer dan 2 jaar wachten op een nieuwe hogere top. Uiteindelijk in begin 2011 opnieuw een top, en tot nu, gevolgd door een correctie van >30%.

  Zilver is een meest ondankbare investering voor >90% van de tijd. Ik ken geen andere markt waar het zo lastig is om vol te houden. Ik heb al tientallen, mogelijk honderden, berichten gezien waarom zilver nu “over” is. Al sinds 2004….

 • Gerard

  @pietje
  “Nee, de jaren dat de industrie een tekort had aan zilver liggen ver achter ons en de voor uitzichten voor de komende jaren voorspellen niet veel goeds dus de kans dat er weer een tekort ontstaat aan zilver acht ik zeer klein.”

  Ik heb ook zo mijn bedenkingen. Er is geen enkele indicator meer die zelfs maar de hoop op groei bevestigd!
  Kan ook niet anders. Inflatie jaagt gierend de pan uit op dit moment. Op vrijwel ALLES zit nu al begin volgend jaar weer 10% tot 15% prijsverhoging! En het jaar moet nog beginnen.
  Op je salaris komt maximaal 1,5% bij.
  Het kan gewoon niet anders, de industrie moet wel helemaal stilvallen!
  Inflatie is de grote rem op de economie. Zowel de FED als de ECB willen de economie zelfs NOG verder vernietigen!

  Helaas krijgt Faber dan toch nog gelijk? Hij zei in het laatste flmpje dat hij ZEKER is dat NIET de economische groei, maar de economie zelf zal terugvallen naar NUL.

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  Wel, de bitcoins hebben naar het lijkt een leuke bodem gemaakt.
  http://bitcoincharts.com/charts/mtgoxUSD#rg180ztgSzm1g10zm2g25zv

 • Gerard

  @WijRos
  “Alleen mensen die grote bijdragen aan de samenleving hebben gedaan zoals politici, …”

  Die worden al overal van vrijgesteld!
  Een politicus mag na 12 jaar werken met pensioen (160.000 per jaar).
  Femke Halsema ging met 37 jaar met pensioen.
  Dat was de grootste schreeuwer dat we allemaal van doorwerken tot 67….

  Ik ben benieuwd wanneer die andere schreeuwer (Pechtholt) van “allemaal 67” met pensioen gaat. Ik dacht dat hij nog iets van 4 jaar moet werken.

 • Andreas

  Wijros
  Je bedoelt die groep mensen die onze maatschappij een heel ander aanzien hebben gegeven en daarvoor uiteraard ook al beloont zijn met een koninklijke onderscheiding?

 • Andreas

  G.h.l.
  Het gaat allemaal geweldig meevallen. In 2013 weer economische groei van 4% en o ja voor ik het vergeet. Sinterklaas blijkt een lekkere jonge meid te zijn, die ons jaren voor de gek heeft gehouden. Net als de politici overigens.

 • Andreas

  Seppel
  Meen je dat nou? Zijn daar indicatoren voor? En zo ja, welke dan? :)

 • WijRos

  @Andreas,
  re. leefbelasting

  We krijgen straks een verplicht leefcontract waarin je afspreekt met de overheid dat je nog 5 jaren mag leven op een normale manier en daarna er een eind moet maken om anderen ook zo een kans te geven. Alleen mensen die grote bijdragen aan de samenleving hebben gedaan zoals politici, leidinggevenden bij overheid, banken en grote bedrijven worden van deze plicht vrijgesteld.

 • Seppel

  De euro wordt ook vlot doorgespoeld. Nu toch ook al minus 1,11 % tov de dollar. ’t Geeft me het onaangename gevoel dat 2012 niet onder het beste gesternte zal aanvangen.

 • geloof hoop en liefde

  is dit een reeel scenario van onze lieve €??? of zal het allemaal mee VALLEN. wat is julie verwachting van zilver op dat moment???
  http://www.macrotrends.be/euro/?utm_source=daily&utm_medium=video&utm_campaign=valeuro

 • geloof hoop en liefde

  is dit een reeel scenario van onze lieve €??? of zal het allemaal mee VALLEN. wat is julie verwachting van zilver op dat moment???
  http://www.macrotrends.be/euro/?utm_source=daily&utm_medium=video&utm_campaign=valeuro

 • Andreas

  Ik vraag me af of er 1 politicus is die kan schaken. Niet dat je daarmee de wereld redt maar je leert wel een paar stappen vooruit denken. Inplaats van achter de feiten aanhollen en roepen.
  ,, Dit heeft en kon niemand zien aankomen,, Wir haben es nichts gewust.

  Het zal wel uitdraaien op een parlementair onderzoek hoe het zo mis heeft kunnen gaan. En er komt een breedgedragen kamercommisie die aanbevelingen gaat doen hoe dit in de toekomst te voorkomen. En over de pensioenen praten we niet meer. Om de gedupeerden van deze crisis tegemoet te komen hebben we een wetsvoorstel ingediend die senioren ouder dan 80 vrijsteld van fietsbelasting. Daarnaast wordt onderhoud aan rollators en andre hulpmiddelen voor 50% aftrekbaar van leefbelasting. Om hiervoor dekking te verkrijgen wordt de adembelasting met 5% verhoogd. Leuker kunnen we het niet maken, wel oneerlijker en schimmiger.

 • WijRos

  re. olieaandelen

  De aandelen kelderen ook doordat de Italiaanse obligatie verkoop de grootste oplichting tot nu toe is dus sla nu je slag en koop goedkoop olie aandelen van bedrijven buiten voornoemde zone.

 • pietje

  Zilverpaul vroeg waar je beter in had kunnen belegen dan in zilver.
  Nou voor dit jaar had je beter je geld op de bank kunnen laten staan dan zilver kopen
  had je in ieder geval nog 2 A 3 % rendement.

  Van de zomer had ik al geschreven dat de rek er uit was voor zilver en dat je beter op goud kon over stappen het verschil is nu al ruim 20%.
  Voor goud zie ik volgent jaar nog wel een toekomst maar zilver veel minder.

  Dit komt voor al door de industriële vraag naar zilver die is dit jaar 10% minder en men verwacht voor volgent jaar dat het wel eens 15 A 20 % minder kan zijn of wel 240.000 monsterboxen.
  Dit is 3 miljard dollar uitgaande van $25 per ounce.
  Dit komt er dus waarschijnlijk bij volgent jaar.

  Nee, de jaren dat de industrie een tekort had aan zilver liggen ver achter ons en de voor uitzichten voor de komende jaren voorspellen niet veel goeds dus de kans dat er weer een tekort ontstaat aan zilver acht ik zeer klein.

 • WijRos

  @Andreas
  Ja Andreas, zo zal het wel ongeveer gaan. Het is in elk geval een fantastische afleiding net als de zo geslaagde Afrikaanse lente waar nu hetzelfde gaat gebeuren als in Iran toen.
  Met dat door u genoemde meer van Iran is de nu genoemde straat van Hormuz problematiek ook direct opgelost. En ja, straling van atoombommen is veel minder schadelijk dan van kerncentrales volgens de kwaliteitsmedia, wist je dat?

 • Andreas

  Ik lees net dat de EU toch doorgaat met sancties tegen Iran ondanks de dreigementen. Dat wordt dan een leuk spelletje voor Rusland en Saoudi- Arabie. Olieprijzen omhoog en economie door het putje. En over 5 jaar geven EU politci dat dan de schuld van de collaps.
  Dat gaat dan zo: Europa had geen noemenswaardige problemen tot we op humanitaire, morele en pacifistische gronden Iran sancties oplegden. Dat had deze wereldwijde crisis tot gevolg. Maar wij meenden op principele gronden toch die sancties op te moeten leggen. Daarmee erger proberend te voorkomen. Helaas hebben deze sancties tot een wereldwijde crisis en WO3 geleidt. Iran bleek toch niet betrouwbaar. Gelukkig stond Amerika aan onze zijde en hebben de vijand weten te verslaan. Op de kaart links het oude Iran, op de kaart rechts het nieuwe Lake Iran.

 • temp242
 • http://www.zilver-inkoop.nl/ Zilver

  2 weken geleden poste ik deze link: http://www.marktgevoel.nl/goudzilvershort/
  Helaas heeft Kennie gelijk gekregen.
  Mocht zilver onder de $26 zakken gaat het vermoedelijk gelijk door naar de $20.
  Daar zou toch wel een sterke bodem moeten liggen aangezien het van de $50 komt.
  Goud zou ook in ene een enorme dreun kunnen krijgen mocht het sub $1500 gaan.
  Goud heeft daaronder steun op $1400, $1200 en $1000.

 • temp242

  Oei, een kleine zilvercrash.
  Op naar de twintig.

 • temp242

  O.K., het artikel komt uit the Sun, maar toch…

  http://www.thesun.co.uk/sol/homepage/news/politics/4023794/Britains-borders-close-if-euro-goes.html

  Ze schrijven er wel niet bij wanneer…

 • Seppel

  @sticky fingers
  Je mag er inmiddels al 2,9 % bijtellen, minus 11,9 %………..

 • Andreas

  Op beurs.com staat nu toch een artikel wat zegt dat er een fysiek zilvertekort is. Zit ik er nu helemaal naast als ik denk dat mensen die fysiek hebben niet verkopen. En mensen die het nodig hebben voor beleggen of industrie nu kopen. De profesionele inkopers volgen toch ook de verwachtingen. Of is het zo dat iedereen op daling zit te wachten en als die uitblijft de koers in no-time omhoog vliegt? In het artikel staat dat klanten kleinere hoeveelheden bestellen om maar snel geleverd te krijgen. Ze zullen het toch niet uit hun duim zuigen of ben ik nou gek?

 • sticky fingers

  @seppel ;mijn portefeuille staat op minus 9 %
  Valt mij erg mee, mijn verlies is veeel groter, maar dat waren juniors

 • WijRos

  @Zilver

  Door het gedoe met MFGlobal is het niet onmogelijk dat futures helemaal geherstructureerd of afgeschaft worden. Hierdoor is er een enorme verschuiving in de markt van futures en gerelateerde derivaten gaande. Hierdoor is heel moeilijk in te zien wat er nu werkelijk gebeurd. Het is dus niet onmogelijk dat er een gedeeltelijke ontkoppeling is tussen het papier/imaginaire materiaal en het werkelijk tastbare materiaal. Ik probeer het maar bij het laatste tastbare spul te houden.

 • Edwin

  @Zilver
  Jammer, maar het is geen wet dat fysiek en future prijs altijd hetzelfde zijn. Er zijn voldoende situaties en scenario’s die zich kunnen voordoen waarbij dat niet langer opgaat.

  Dat de PM prijzen te hoog of laag zijn is een andere discussie, staat er verder los van.

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @Zilver
  “Er kan geen ontkoppeling zijn tussen fysiek en futureprijs.”

  Waarom niet?
  Nu is deze er nog niet, maar waarom kan dat nooit gebeuren?

 • WijRos

  @temp242
  re. Hoe de staat dit gaat betalen staat wel NIET in de brief!

  beste temp, dat is nu precies waar het allemaal om draait. Die garantie is echt helemaal niet waard. De staat zijn die belastingbetalers die nog iets hebben!

 • Seppel

  @Temp
  Dan ga je de volgende 20 jaar toch gewoonweg op verlof in die Schweiz, daar geraak je vlot van je franken af ! Mooi land hoor, is helemaal geen straf !

 • WijRos

  @Rien
  re. Ik ben meer op Gerard’s kant: niet het geld is het probleem, maar vooral hoe de overheden hier mee omgaan.

  mag ik ook bij die groep behoren?

 • WijRos

  @gordijnen
  re. 5 januari 2012 legt dhr Knot uit bij nieuwsuur, waar U het beste kunt doen met uw spaargeld.

  Beste Gordijnen, zoals je weet, moet je altijd het omgekeerde doen van wat deze navelstaarders aangeven.

 • http://www.zilver-inkoop.nl/ Zilver

  Er kan geen ontkoppeling zijn tussen fysiek en futureprijs.
  Deze zijn altijd gelijk.
  Iedereen die zegt dat de huidige prijzen veel te laag zijn en dat niemand verkoopt praat poep.
  Rolf verkoopt toch ook nog gewoon volop zilver en goud?
  Dat deed hij toen zilver op $50 per ounce stond en ook toen zilver nog onder de $10 per ounce stond.
  Alles gewoon tegen de spotprijs plus de kosten en BTW opslag.

 • Seppel

  @Fininfo-be
  De mijnbouwertjes hebben me dit jaar evenmin vrolijk gemaakt, mijn portefeuille staat op minus 9 %. Maar niet getreurd : 2012 gaat dat ruimschoots compenseren !

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @Johan

  “Valt zilver nu definitief in haar rol van grondstof?”

  Nee dat denk ik niet. Wel denk ik dat we in 2012 een ontkoppeling zouden kunnen gaan zien tussen futures prijzen en fysieke prijzen.

 • temp242

  Johan, diegenen die twee/drie jaar geleden zilver aankochten hebben véél meer rendement behaald dan met goud. Voor mij maakt het inderdaad niet uit, ik zat in CHF. Dat verhaal ken je ondertussen ook wel, zelfs de CHF is géén veilige haven meer.MVG.

 • http://fininfoblog.wordpress.com Fininfo-be

  De buy and hold strategie heeft afgedaan hoor je wel eens zeggen, maar dan hebben we het over de aandelen. Aandelen zitten in een seculaire bear market. In een seculaire bear is niet aan te raden om uw posities zo lang mogelijk aan te houden. In een seculaire bear moet je je posities constant evalueren. Goud zit echter in een seculaire bull en heeft nog een paar jaar te gaan, de manie-fase moet bijvoorbeeld nog komen. In een seculaire bull is het wel verstandig verstandig om je posities bij te houden, vooral bij tijdelijke, tussentijdse correctie. In een seculaire bull is het aan te raden om bij te kopen op correcties.

  Naast het aanhouden van je fysiek goud en zilver in de seculaire bull, kan je een deel diversifiëren naar goud- en zilveraandelen. Deze zijn ondergewaardeerd en kunnen dat extra rendement geven waar je vrolijk van wordt.

  http://fininfoblog.wordpress.com/2011/12/26/de-totale-onderwaardering-van-de-goudmarkt/

 • Johan

  +15% voor goud tegen -5% voor zilver. Een verschil dus van 20%. Voor jouw maakt het zoals vaker gesteld natuurlijk niets uit, maar voor mensen die wel om hun koopkrachtbehoud geven wel degelijk.

 • temp242

  Johan :Tja werd nogal eens afgeschoten om mijn verwachting omtrent zilver…..maar een cash positie had beter gedaan dit jaar. Valt zilver nu definitief in haar rol van grondstof?

  Goud doet het ook uitzonderlijk goed.

 • Johan

  Tja werd nogal eens afgeschoten om mijn verwachting omtrent zilver…..maar een cash positie had beter gedaan dit jaar. Valt zilver nu definitief in haar rol van grondstof?

 • Enrico

  Zilver nu op € 21,81, volgens mij heb ik hier iemands voorspelling voor dec 2011 op € 20,- gelezen. Die komt dus aardig in de buurt…

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  http://www.nu.nl/economie/2702907/banken-stallen-opnieuw-meer-bij-ecb.html

  452 Miljard.
  Zie je wel, die bankgarantie is geen enkel probleem, LOL

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @temp242
  Ach temp, het gaat maar om ca 340 miljard euro.
  Dat stelt toch niets meer voor vandaag de dag?
  LOL…

 • temp242

  Beste Rien, neen het is apart, maar mijn stelling is:
  Hoe gaat een overheid ooit bij machte zijn( overheden en banken zijn AL failliet) om voor pakweg honderduizenden spaarders deze waarborgen op tafel te leggen?
  Deze brief is voor mij dan ook een teken aan de wand.MVG.

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @temp242
  “U inleg is verzekerd tot 100.000euro staatswaarborg”

  Bedoelen ze hier de bankgarantie?
  Deze bestaat slechts per aangemelde instantie.
  Dus als je levensverzekeraar ook je bank is, dan geldt de garantie tot 100.000 euro voor de inleg en alle banktegoeden bij die bank samen! (dus niet en-en)

 • ramona

  Peter Brimelow: Even bullion bank UBS now hints that central banks torpedoed gold

  http://gata.org/node/10795

 • high five

  @WijRos
  Ik wou dat ik geld genoeg had om een olietanker te huren en deze vol met olie voor de kust van singapore, rotterdam of waar dan ook te leggen.

 • ramona
 • temp242

  Net een mooie brief gekregen van mijn levensverzekeraar:
  blablabla… U inleg is verzekerd tot 100.000euro staatswaarborg… blablabla…
  Hoe de staat dit gaat betalen staat wel NIET in de brief!
  Als je het mij vraagt is er serieus stront aan de knikker!

 • ramona

  @Theo:

  Denk dat je dan tegelijkertijd met iemand anders stemt! ;)

 • ramona
 • Theo

  Vraagje? Wanneer ik stem gaat het soms met 2 omhoog en de andere keer weer met 1. Weet iemand een reden?

  Groet,
  Theo

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @Nico
  Over Rene Tissen:

  Wel een leuk stukje, maar je ziet toch dat ook hij nog steeds aan het oplossingen zoeken is. Hoewel hij aan het einde toegeeft geen lichtpuntjes te zien.

  Het huidige economisch financieel systeem is failliet. Oplossingen zoeken voor deelprobleempjes is leuk werk, maar helpt niet.

  We blijven nog zo lang interen op wat we hebben tot het echt niet langer gaat. Pas dan gaan we echte oplossingen accepteren. Niet omdat we dat willen, maar omdat we wel moeten. Goud en Zilver zijn goede methodes om vermogen van het huidige systeem naar het toekomstige systeem te conserveren. Als je het vast kunt houden tenminste….

  (He who loses least, wins)

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @Nico
  Nee, dat was niet mijn vraag, lol.
  Ik geloof niet in de stelling van HF. Het klingt wel leuk, maar is niet correct imo.
  Ik ben dus wel benieuwd hoe dat zou moeten werken.
  Ik ben meer op Gerard’s kant: niet het geld is het probleem, maar vooral hoe de overheden hier mee omgaan.

 • Nico

  Goud en zilver word al lekker goedkoop, laatste kans op bodemprijzen?

 • Nico

  René Tissen: de crisis doet nu echt pijn

  Geld stelde ons altijd gerust. Maar sinds dit jaar zijn de meeste mensen hun geld niet meer zeker. Daarvoor heeft de eurocrisis gezorgd. Ook de rijken en welgestelden zijn onzeker geworden. Wat te doen met uw eigen geld? Kijk naar de gouden Veiligheidsregel!

  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/redactie/column/tissen/2011/articles/De-crisis-doet-nu-echt-pijn.xml

 • gordijnen

  Italiaanse staatslening naar 7,1%. Oftewel de extra belasting van de burgers kan gelijk worden doorgegeven aan de bankiers. Wacht nog op het nieuws van Jan Kees de Jager, dat wij hier aan kunnen verdienen. Leuker kunnen wij het niet maken.

  5 januari 2012 legt dhr Knot uit bij nieuwsuur, waar U het beste kunt doen met uw spaargeld.

 • Nico

  Gerard
  Overheden zijn dol op spilzucht en machtsmisbruik,amerika heeft niet voor niets de goudstandaard los gelaten,dan kun je o.a oorlogen makkelijker financieren,alleen is de rek er nu bijna wel uit.

 • Nico

  Rien
  Daar kan je tijd mee kopen voordat we met zijn allen naar de ……….gaan.

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @high five
  “Enkel en alleen meer krediet (waar het oude mee kan worden afgelost) kan een implosie voorkomen.”

  Waarom?

 • high five

  @Gerard Kok, Lubbers en Bolkenstein hebben gelijk. Na het afschaffen van de goudstandaard hebben we een piramidespel als geldstelsel. Enkel en alleen meer krediet (waar het oude mee kan worden afgelost) kan een implosie voorkomen.

 • http://www.overbeterleven.nl Rien
 • Gerard

  @Andreas
  Dat beseffen ze in Den Haag en Brussel nooit. Die jagen alleen maar achter kiezers aan. Het enige wat telt.

  Zag net een link van een kennis (dacht Netwerk of zoiets) van vorige week! Kok, Lubbers en Bolkestein kwamen daar de oplossing presenteren van de schuldencrisis. Ze beseffen zelf niet eens dat ze ZELF de oorzaak waren van de huidige extreem hoge staatsschulden door hun spilzucht. Sterker nog, ze adviseerden om DAAR MEE DOOR TE GAAN!!
  Ofwel zijn ze echt zo achterlijk, ofwel ze liegen maar wat!
  Wie het weet mag het zeggen.

 • Andreas

  Gerard
  Achteraf had extra krediet mij ook niet kunnen redden. Een bedrijf is net een land. Je kunt je wel uit schulden vandaan werken maar niet uit schulden vandaan lenen!! Ben benieuwd wanneer ze dat in DenHaag en Brussel beseffen.

 • WijRos

  @Andreas

  re. “In ieder geval barstte ik in 2005 uit mijn gebouw. Dit mede door millieuwetgeving. (opslag gevaarlijke stoffen moet zover bij de buren vandaan blijven) in ieder geval ben ik in 2006 verhuisd naar een veel groter gebouw. ”

  zo gaat het met erg veel bedrijven. Uiteindelijk wordt je kapot gemaakt door allerlei flauwekul regels die oudere bedrijven dwingen naar een nieuw duur bedrijvenpark te gaan met als eind resultaat: … faillisement en veel leed…
  Wanneer gaan we de ambtenaren en politici die hier verantwoordelijk voor zijn eens vervolgen? Tot nu krijgen dit soort nietsnutten lintjes en steeds betere functies.

 • Andreas

  Gerard
  Misschien stom om te zeggen maar ik las deflatie in aantocht 2 jaar te laat. Ik was te afhankelijk van kleine plezierboten en begon groter te bouwen om voor spreiding te zorgen. Daarnaast werk en patrouilleboten. Daarnaast produkten voor de bouw. In ieder geval barstte ik in 2005 uit mijn gebouw. Dit mede door millieuwetgeving. (opslag gevaarlijke stoffen moet zover bij de buren vandaan blijven) in ieder geval ben ik in 2006 verhuisd naar een veel groter gebouw. Ja en dan ontschiet het je hoeveel je moet investeren. Het meest frusterende is dat 2009 tot oktober een topjaar was. Maar ja, bouwklant failliet. Grote exportorder geannuleerd. Botenmarkt zakte met 50 procent terug. Het is in zo’n geval de wet van Murphy. Als 1 ding verkeerd gaat, gaat er meer verkeerd. Ik had nog veel op kunnen vangen als het werkaanbod op peil gebleven was.
  Maar geen werk en 15 vaste medewerkers slopen je razendsnel. Daarnaast 15 uitzendkrachten maar kon ik naar huis toe sturen. Ik ben me eigenlijk pas halverwege 2009 echt in de economie gaan verdiepen na het lezen van ,,Deflatie in aantocht,,. Je kunt wel stellen dat dat boek mijn bijbel is geworden. Derhalve was mijn besluit om te stoppen ook heel snel genomen. Dat boek was net een werktekening maar dan voor de economie. Dat is misschien wel het meest verontrustend aan deze tijd. Als ik zie hoeveel oude bedrijven waarvan je verwacht dat ze ,,rijk,, zijn nu achter elkaar failliet gaan. Dat beloofd nog iets. Maar je kunt stellen dat de winst van 10 maanden in 2 maanden geen werk verdampt in een produktiebedrijf. Het is dus al heel moeilijk substantieel eigen vermogen op te bouwen. En het beetje wat er is verdampt in no-time.
  Maar wat ik al eerder schreef. Ik ging als eerste kapot aan te kort liquide middelen. En de bank doet dan gewoon niets. Men kijk naar de brance waar je in zit en die heeft een rating. Watersport is downgerat en een rood kruis erachter. Dat betekent geen kredieten meer verschaffen.

 • Gerard

  @Andreas
  Ik leef met je mee. Ik ken de drama’s die daar bijhoren.
  Maar waarom heb je jezelf zo afhankelijk gemaakt van de banken? Zelf had ik 12 jaar een eigen bedrijf, maar het eerste wat ik deed was de banken buiten de deur helpen. En op de 2e plaats kwam ikzelf pas. Bij de verkoop van het bedrijf heb ik EERST mijn hypotheek afgelost. Pas daarna ben ik rijk geworden, niet eerder.
  Ik heb nog steeds een netwerk van ondernemers, maar waarom vindt iedereen het zo normaal dat je volledig afhankelijk bent van de banken?
  Je totale winst vliegt naar de bank, en dat vindt ieder normaal?? Sorry, maar ik zou zo geen nachtrust hebben.

 • WijRos

  @ Dude,
  Zilver reageert erg gemakkelijk met zwavelwaterstof (H2S) dat vrijwel altijd in lage concentraties in de lucht aanwezig is. Dan vormt zich Zilver sulfide hetgeen een zwarte substantie is. Om deze reden worden echte zilveren artikelen altijd zwart na verloop van tijd. Zorg dus dat je met name zilveren munten en artikelen luchtdicht verpakt en zo weinig mogelijk aanraakt. Bij iedere schoonmaak verlies je zilver omdat je het zilversulfide wegwast.

 • ramona

  @Wijros:

  Had de inschatting ook hoop hoger verwacht nu je dat zo aanhaalt,jammer dat er zo weinig wakker zijn zal maar zeggen! ;) (merk ik ook in de gewone omgang met mensen,sommige krijgen laat maar zeggen soort zombieverschijnselen,of zullen dat/het struisvogels zijn?!) ;)

 • TheDude

  dank je Aad (zal de volgende keer wat actiever zijn met zoeken ;) )

 • aad

  Beste The Dude.
  Kijk eens op youtube en type
  drutter how to remove milk spots.
  Groeten Aad.

 • J. Doe

  @Marc
  De banken toveren geld op de schermen en vorderen fysieke assets van de man die de gebakken lucht niet meer kan betalen door de economische omstandigheden veroorzaakt door het monetaire systeem.

 • Marc

  Zilverpaul
  Wat bedoel je met : Goldman sachs rooft goud van Italië en Griekenland, banken halen de kluizen van klanten leeg ?

 • TheDude

  @temp242
  op zich een mooie handleiding, maar ik betwijfel of we hem over goed drie maanden al nodig hebben. Enne… is ie echt van Anonymous? ;)

 • Andreas

  Hallo temp
  Wat verwacht je dat er staat te gebeuren in Maart. Je noemt het al herhaaldelijk maar wat bedoel je precies?

 • Cor

  @temp242

  99% van jouw voorspellingen zijn niet uitgekomen dus tja…

 • TheDude

  Hoi allemaal, even een heel andere vraag: ik bekeek laatst weer eens de zilveren munten die ik de laatste 12 maanden gekocht heb en zag dat er op een aantal hiervan wat doffe, vet-achtige vlekken zaten. Op zich geen drama want in de helft van de gevallen was het er vrij makkelijk af te poetsen (al vraag ik me af hoe die vlekken erop komen)
  Nu heb ik hier op dit forum al eens gelezen dat je zilver het beste kan laten weken in een bak lauwwarm (?) water met soda en – als ik me niet vergis – proppen aluminiumfolie, klopt dit? En zo niet, hoe kan het dan volgens jullie het beste? Ik wil deze exercitie dan van de week eens op een paar van die munten uitproberen.

  Btw WijRos & Rien, enorm bedankt voor de tips mbt olie! Ik zat er al aan te denken er ook eens in te duiken dus wie weet waar ik mijn paar honderd euro nog eens in ga zetten :)

 • temp242

  Dàt gaat men nodig hebben, zowat vanaf maart 2012:

  http://www.scribd.com/fullscreen/76593171

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @surmer

  De namen die WijRos noemt zijn me welbekend :-)
  Kijk anders ook even op http://www.mcdep.com

 • WijRos

  @surmer
  Ik kies voor olie firma’s die zich met name bezig houden op Canadees en Amerikaans grondgebied. ik heb een stuk of 10 die volgens mij de meeste reserves hebben voor de prijs die je er voor betaald en wat ze geleend hebben en die al produceren met een hoog olie gehalte. Met name de olie zand bedrijven kunnen voor relatief weinig geld olie produceren. Ook bijvoorbeeld EOG die veel olie in het nieuwe Eagle Ford gebied heeft, is nu beter uit omdat de Amerikanen nog eindeloos door kunnen zeuren over de nieuwe Keystone pijpleiding.
  Grote reserves voor het kapitaal dat ze kosten zijn onder andere APC, PXD,COS, CNQ, SU, CHK, DVN, CVE, DNR en APA (deze laatste zit ook nog een beetje buiten het noord amerikaanse continent).
  Als het om potentie gaat dat zou je kunnen uitdrukken in oppervlak die ze ter beschikking hebben APA, PWT, CHK, DVN, SD, WLL en CVE als gunstig uit de bus. Je moet echter ook weten welk type resources ze hebben om een goed oordeel te kunnen vormen. Generaal zit je goed met bovenstaande maatschappijen denk ik.

 • WijRos

  @surmer
  Ik kies voor olie firma’s die zich met name bezig houden op Canadees en Amerikaans grondgebied. ik heb een stuk of 10 die volgens mij de meeste reserves hebben voor de prijs die je er voor betaald en wat ze geleend hebben en die al produceren met een hoog olie gehalte. Met name de olie zand bedrijven kunnen voor relatief weinig geld olie produceren. Ook bijvoorbeeld EOG die veel olie in het nieuwe Eagle Ford gebied heeft, is nu beter uit omdat de Amerikanen nog eindeloos door kunnen zeuren over de nieuwe Keystone pijpleiding.
  Grote reserves voor het kapitaal dat ze kosten zijn onder andere APC, PXD,COS, CNQ, SU, CHK, DVN, CVE, DNR en APA (deze laatste zit ook nog een beetje buiten het noord amerikaanse continent).
  Als het om potentie gaat dat zou je kunnen uitdrukken in oppervlak die ze ter beschikking hebben APA, PWT, CHK, DVN, SD, WLL en CVE als gunstig uit de bus. Je moet echter ook weten welk type resources ze hebben om een goed oordeel te kunnen vormen. Generaal zit je goed met bovenstaande maatschappijen denk ik.

 • Andreas

  Wijros
  Ik kijk er niet raar vanop als afsluiting van die zeestraat binnenkort gaat gebeuren. 1 supertanker daar tot zinken brengen en hij is voor minimaal een half jaar afgesloten. Kijk, en daar komen nu die kleine boten waar ik al eerder over schreef om de hoek kijken. Bijna niemand beseft hoe groot al een kleine zee is en hoe moeilijk het opsporen van zulke snelle boten is. Die krengen halen met gemak op een rustige zee 120 km per uur. Bij een ruwere zee zie je ze helemaal niet meer want dan zitten ze tussen de golftoppen en onzichtbaar voor radar.
  Als het anders zou zijn als ik schrijf zou er ook geen probleem met piraten zijn.

 • Piet3

  Ter info:
  Trixie investeerd in Group Wendel, hier valt ook een deel van BP onder.

 • WijRos

  @ramona
  Ramona realistische en goede filmpjes. Helaas vrees ik dat hij het desondanks niet haalt want er is zowel van links als rechts een enorme weerstand die hem het leven wel kan kosten als hij te veel wint. Want voor de “goede zaak” moet zelfs Ron Paul wijken. Je ziet aan het aantal duimpjes dat er zelfs op deze site geen meerderheid voor hem te vinden is.

 • Andreas

  Snel
  Dat is Mr cerutti uit Hoorn. Het klopt wel wat je zegt. In eerste instantie dacht cerutti dat hij de vorderingen moest binnenhalen en zag daar direct geen heil in. Omdat alles aan de bank gesardeerd was moest de bank het ook binnenhalen. Dat is in het begin goed gelukt omdat er geen claims of slechte produkten geleverd waren. Behalve dus die 3 ton waar ik over schreef.
  Het was eigenlijk een zeer eenvoudig faillesement. De debiteurenpositie was 7 ton en de crediteurenpositie was 2 ton. Je vraagt je af hoe je dan failliet kan gaan. Het was alsof er een bijl door het bedrijf viel. In september 2009 waren we nog met 30 mensen aan het overwerken en eind oktober had ik niet genoeg werk meer voor 5 mensen. En ook geen uitzicht op snelle grote orders. Ik kon dus kiezen tussen failliet gaan in een later stadium met als gevolg een enorme schade voor leveranciers en eigenlijk iedereen. Of realistisch zijn en beseffen dat de race gelopen was en de handdoek in de ring gooien. Ik heb voor het laatste gekozen en uiteraard zeker een half jaar getwijfeld of ik wel het goede had gedaan. Je gooit toch 27 jaar werken door het putje. Nu 2 jaar later kan ik zeggen dat ik de juiste beslissing heb genomen. Dan is het een hard gelag als dan een bank je alsnog door het putje probeert te spoelen.
  Ik heb trouwens welgeteld alles bij elkaar 2 uur met de curator gesproken en daarvan had hij ongeveer 1 uur zijn oren dicht of zat niet op te letten. Hij probeerde nog wel even een lening die een broer mij gegeven had en volgens contract was terugbetaald als paulianeus te betitelen.
  Gelukkig was er een contract en nog gelukkiger hebben wij er ons aan gehouden. Waren we iets makkelijker geweest had mijn broer zijn eigen geld aan de curator kunnen geven.
  Dat is ook waar ik voor probeer te waarschuwen. Het heeft mijn broer nog fiks geld aan een advocaat gekost om zijn recht te halen. Dat is dan je dank als je een familielid probeert te helpen omdat de bank het even niet ziet zitten. Kijk uit met helpen is onze ervaring.
  Ik kan het niet genoeg herhalen. Kijk nu eens wat er gebeurt met die generatiehypotheken waarbij ouders borg moeten staan voor kinderen. Het gebeurt uiteraard met de beste bedoeling maar de echte gevolgen worden niet verteld. Ik vind het smerigheid ten top.
  En let maar op wat voor schrijnende verhalen er binnen 5 jaar over dit soort hypotheken in het nieuws komen.

 • surmer

  Iemand concrete tips voor olie gerelateerde investeringen, die de olieprijs volgen in tijden van onrust in midden-oosten?

 • Jullie

  31 Januari 2012 = 1800usd voor goud, MINIMAAL.

  Is mijn voorspelling.

  Zilver durf ik eigenlijk niet zo goed te voorspelling, maar hoop op rond de 40dollar rond die tijd.

 • WijRos

  Iran heeft aangegeven dat ze de straat van Hormuz sluiten als er sancties komen tegen Iran. De sancties zullen er wel komen want de democratieën in de westerse wereld vinden dat de Iraanse democratie de verkeerde keuzes maakt. Dus de straat gaat dicht of Amerika moet zijn Irak gangers daar in gaan zetten. Dat laatste zal wel gaan gebeuren, dit betekent oorlog. Dat is slecht voor Shell maar goed voor de olieprijs.

 • WijRos

  In april 2010 beweerde Shell nog dat olie lekken iets was die BP hun Engelse collega met name veroorzaakte. Misschien is BP degene geweest die dit ook veroorzaakte?
  Het gekke bij BP is dat men in de VS in staat was de krullenbol uit de UK (ik brn zijn naam vergeten) verantwoordelijk te maken terwijl de hele bezetting op het eiland inclusief alle beslissers amerikanen waren. Nu blijkt achteraf ook nog dat het probleem veroorzaakt is door slecht cement van Haliburton en een niet werkende afsluiter van Cameron allen Amerikaanse firmas die niet ter verantwoording geroepen zijn tijdens de publieke vertoning in het congres. Zo doet de VS dat en de kwaliteitsmedia neemt het allemaal aan. Ook de Amerikaanse domeinen die toezicht moeten houden hadden grote steken laten vallen maar die waren Amerikaans ambtenaar en mochten daarom niet gehoord worden.

 • ramona

  zie:

  Opgeruimd!

  De gelekte olie vormde een vlek die uiteindelijk negenhonderd vierkante kilometer besloeg. Met chemische middelen werd de olie opgebroken, terwijl de vlek ook slonk door verdamping. De restanten van de vlek werden zo’n achttien kilometer uit de kust ingedamd, zei manager Cliff Pain.

  http://www.nu.nl/buitenland/2702121/gelekte-shell-olie-bij-nigeria-opgeruimd.html

  moet ik gelijk aan de kerstboodschap van trix denken! (groot(ste!) aandeelhouder!)

 • ramona

  Wacht op moderatie doe ik t ff anders:

  @Pietje:

  Hebben al die chemische middelen toch niet geholpen! (daarin investeren!?)

  ‘Olievlek nadert Nigeriaanse kust’

  http://www.nu.nl/buitenland/2702536/olievlek-nadert-nigeriaanse-kust.html

  vind het steeds meer tri(xx)kkie worden!

  zie:

 • ramona
 • WijRos

  mijn excuses, “proviteren” moet dus met een f.

 • WijRos

  @Rien
  Beste pietje,

  je moet bedenken dat Shell in 2009 ook een 60% lagere koers had terwijl de olie een derde was van de prijs van nu. Als je dus iets wilt hebben wat beter de waarde volgt van het olie kun je beter een klein olie bedrijfje kopen.
  Als er oorlog uitbreekt in het midden oosten dan is het maar de vraag of Shell daar voordeel uithaalt. Volgens mij kun je beter een bedrijf kiezen dat geen olie uit het midden oosten of noord afrika haalt.
  Als de economie inzakt zal dat een negatieve invloed hebben op de olieprijs en RDS zal een eind dalen. Bij oorlogen zal de olieprijs snel toenemen ook bij een slechte economie maar dan moet je wel de goede bedrijven hebben wil je daar van proviteren.

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @pietje
  “Nee, ik koop geen PM meer bij maar ga dit jaar voor Shell.
  Als er weer een piek komt in zilver zo als vorig jaar april verkoop ik de helle handel en wacht dan rustig af en koop wel weer bij als de prijs gedaald is.”

  Een ieder zijn meug, maar omdat ik o.a. zilver heb als verzekering, ga ik daar toch echt niets van verkopen.
  Overigens dit is juist de reden waarom “technische” patronen in de aandelen en grondstoffen ontstaan.

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  “Het geld wordt tegen een recordlage rente van onder de 1 % uitgeleend aan de banken, die er vervolgens o.a. weer staatsleningen van opkopen tegen een vergoeding van een procentje of 6 a 7 van landen als Italie en Spanje.”

  Dat was inderdaad de verwachting, ook van mij.
  Maar dit schijnt niet te gebeuren: De banken stallen een record vermogen bij de ECB van meer dan 400 miljard euro!
  Waarom? wat is er gaande?
  We zullen er nog wel achterkomen ben ik bang…

 • pietje

  De vraag is waar kan je het beste je geld in stoppen volgent jaar OLIE of PM?
  Het werd al vaker hier op het blog vermeld dat olie het nieuwe goud wordt.
  Dit geld volgens mij ook voor aandelen je kunt beter aandelen hebben van oliebedrijven dan van bedrijven die in de mijn bouw zitten.

  De vraag naar grondstoffen zal volgent jaar alleen maar meer afnemen dus er zullen minder grondstoffen gedolven worden dus minder omzet en winst.
  De afgelopen jaren zijn er grote investeringen gedaan door mijnbouw bedrijven.
  Om maar te voeldoen aan de grote vraag naar grondstoffen.
  Nu de wereldwijde handel afneemt neemt ook de vraag naar grondstoffen af je hoeft geen econoom te zijn om te begrijpen dat bedrijven met veel schulden minder inkomsten dus minder winst dat hier door de aandelen gaan zakken.

  Nee, ik koop geen PM meer bij maar ga dit jaar voor Shell.
  Als er weer een piek komt in zilver zo als vorig jaar april verkoop ik de helle handel en wacht dan rustig af en koop wel weer bij als de prijs gedaald is.

 • ramona

  Interview David Wilcock & Benjamin Fulford

  28 november 2011 deel 1.4

  http://www.unitynet.nl/achter%20de%20schermen/fulford/interview%20DW&BF%20dec%202011%20deel4.htm

 • Snel

  Andreas, wil jij misschien vertellen hoe die curator heet? In het geval wat ik ken is het namelijk net andersom. Daar liggen vorderingen maar wil de curator ze niet binnen halen. Dit uiteraard ten nadele van de schuldeisers.

 • WijRos

  @Nico

  beste Nico, ik ook!

 • WijRos

  @wortelbea
  re. uitlenen auto/fiatgeld

  Beste Bea, u hebt het in de gaten maar de meerderheid van de Benelux bevolking echter niet dat is het probleem.

 • Nico
 • WijRos

  27 december 2011 op 12:24 | #47 Reactie | Quote
  @sakke
  Beste meneer Sakke,
  de Nederlandse pachtwet geeft wel mogelijkheden om van de pachter af te komen alleen het neemt tijd. Dat verhaal van levenslang is dan ook niet juist. Het hangt af van de duur dat de pachter het land al gehuurd heeft wit of zwart. In het ene geval is de opzeg termijn 6 jaren in het andere geval 12 jaren en soms als er een hele lange pachtduur was 12 en 6 jaren. De pachtwet is een gevolg van een uit de hand gelopen pachtduur van een half jaar in de jaren 30 waar deze niet zo goede wet een antwoord op was. Het gevolg is dat er in Nederland vrijwel geen land gehuurd kan worden buiten de in uw verhaal genoemde gebruikscontracten van maximaal een jaar.
  In Nederland is er geen relatie meer tussen de pachtprijs en de idiote landprijzen vanwege de speculatie van de kleinere overheden dus verpachten is geen optie.
  Als je landbouw grond wil kopen doe dat dan in Noord of Zuid Amerika maar ga er zelf op wonen!

 • WijRos

  27 december 2011 op 12:31 | #48 Reactie | Quote
  @Andreas
  Beste Andreas, boeren zijn mensen net als u en ik alleen vaak minder lui. Door totaal uit de hand gelopen wet en regelgeving is het boer zijn niet meer wat het was. De vrijheid van een boer is zeer beperkt en je bent in wezen slaaf van de bank en de rest van de bevolking. Vroeger (meer dan 50 jaren geleden) werd het wel en wee bepaald door het weer en door de markt. Nu zijn Brussel en den Haag daar als nog belangrijkere factoren bijgekomen. Dit laatste maakt het boer-zijn tot een enorme uitdaging die steeds minder mensen aan gaan.

 • WijRos

  27 december 2011 op 12:53 | #49 Reactie | Quote
  @Rien
  Beste Rien, ik ken deze omstandigheden vrij goed. Het stelen van koeien door een of meerdere mensen is een zeer zwaar vergrijp in de US en ook in Argentinië. Het is niet zoals in Nederland dat de wet per definitie kiest voor de dief. De gevallen die ik ken waarbij geschoten werd, viel altijd uit in het voordeel van de eigenaar van de koeien. Het uitgangspunt is dat een boer geen ander middel heeft om zijn bezit te verdedigen. Het duurt in Argentinië al gauw een halve dag voordat de politie arriveert dus het bellen van een alarmnummer heeft niet veel zin.

 • http://heladazeiiknetniet wortelbea

  idd. de staten (wij dus, de belasting betaler) betalen interst aan bankiers voor het uitgeven van hun eigen geld. Hoe gek kan het zijn ?
  Misschien geeft onderstaande vergelijking meer een idee hoe gek het is:
  stel ik leen mijn auto aan een ‘vriend’, en als ik de auto nodig heb, dan verhuurt die het mij voor grof geld….
  wie zou dit nu in godsnaam aanvaarden ??? of het moet zijn dat die ‘vriend’ een pistool tegen mijn hoofd houdt misschien ? Hmmm…

 • Theo

  * (Onderstaande is over genomen van de nieuwsbrief van Maarten Verheyen)*
  Ik kan me er hellemaal in vinden wat Zilverpaul en Maarten zeggen.

  Hoeveel beleggers hebben de voorbije maanden tegen zichzelf gezegd: als goud corrigeert, dan koop ik (bij)?

  En hoeveel kopen er vandaag ook effectief?

  Het sentiment voor goud en mijnaandelen is bijzonder laag. Je zou niet zeggen dat dit de best presterende activaklasse van de voorbije tien jaar is.

  Je kan een speld horen vallen in de goudgemeenschap.

  Goudbeleggers werden doodgeslagen. Vooral zij die voluit de kaart van de goudmijnen trokken, kenden een vreselijk 2011.

  Zelfs Willem Middelkoop, een icoon voor de goudbelegger, kijkt aan tegen 30% verlies dit jaar.

  Niet dat hij er veel aan kon doen. Hij zat nu éénmaal in de hoek waar de klappen vielen. Komt wel weer goed.

  Beleggers zien zichzelf graag als een contrarian. Iemand die koopt wanneer anderen verkopen.

  Want dat is de manier om geld te verdienen op de beurs, toch? Laag kopen en hoog verkopen.

  Wel, vandaag is zo’n moment voor goud en zilver.

  De koersen corrigeren en beleggers zijn ronduit negatief. Het perfecte klimaat voor de ware dwarsligger.

  De vraag is: heb jij het lef om nu te kopen?

  Ik wel. Ik ga wat goud bijkopen rond de huidige koersen en zal blijven kopen indien de koersen nog meer corrigeren.

  En ook zilver zie ik hier als een opportuniteit. Ik ga hier wat “mini-aankopen” doen. Mijn persoonlijke portefeuille zit voor 2% in zilver en ik ga dit uitbreiden naar … 3%.

  Het lijkt een beetje op wat gerommel in de marge maar dat is het niet. Als zilver verder daalt richting $20 dan koop ik stelselmatig bij. Hoe zwaarder de correctie, hoe meer zilver ik zal bezitten.

  Het uiteindelijke gewicht in mijn portefeuille mag rustig naar 10% tot 15% … op voorwaarde dat ik kan kopen tegen waanzinnig lage koersen.

  Tenslotte hebben we het hier over activa die ALTIJD waarde zal hebben.

  Aandelen kunnen failliet gaan, maar voor goud en zilver zal er altijd een biedprijs zien.

  Maarten Verheyen