24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

De wereldwijde bewegingen op de goudmarkt in Q1 van 2020

Na een roerige eerste kwartaal  van dit jaar, is het tijd om de balans op te maken. In de eerste 3 maanden van 2020 steeg de goudprijs, al kende het ook dalen. Goldhub, een bedrijf dat data over de goudmarkt verzamelt en analyseert, heeft berekend dat de totale investering in goud in het eerste kwartaal van 2020 is gegroeid met 80% ten opzicht van vorig jaar. Deze stijging werd vooral gedreven door stijgende investeringen in goud ETF’s. 

Vraag naar goud ETF’S

Wereldwijd is er in Q1 meer geïnvesteerd in goud ETFs die ondersteund zijn door fysiek goud dan in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De toenemende populariteit van dit soort producten zorgden ervoor dat de totale waarde van goud ETF’s toenam met 23 miljard dollar. In het begin van het jaar werden er voornamelijk meer goud ETF’s verkocht op de Britse markt door de onderzekerheid rondom Brexit. Naarmate het jaar vorderde steeg de waarde van goud ETF’s op de Europese financiële markten met 8 miljard dollar, en op de Noord-Amerikaanse markten met 7 miljard dollar. 

In maart had de goudprijs het moeilijk doordat investeerders hun posities in goud van de hand deden in hun zoektocht naar liquiditeit. De invloed van aangekondigde maatregelen door centrale banken zoals de daling van de rente zorgde er vervolgens voor dat de goudprijs omhoog kon klimmen. Deze stijging werd ook ondersteund door de aanhoudende onderzekerheid over de gevolgen van de coronacrisis en de onrustige aandelenmarkt en de abrupte daling van de olieprijs.

Vraag naar goudbaren en munten 

Kijkend naar de gedane investeringen in fysiek goud in het eerste kwartaal van dit jaar vallen de verschillen tussen landen en werelddelen op. Zo daalde de vraag naar goudbaren en gouden munten in Azië met zo’n zes procent in vergelijking met vorig jaar. Doordat de vraag naar goudbaren vooral wordt gedreven door Aziatische investeerders, daalde de wereldwijde vraag naar goudbaren met zo’n 19% in vergelijking met vorig jaar. Azië was het eerste continent dat geraakt werd door lockdown maatregelen waardoor de vraag naar dit soort producten afnam. Tegelijkertijd is uit de cijfers ook op te maken dat veel investeerders in de Aziatische markt wilden profiteren van de hoge goudprijs en dus hun goud van de hand deden. Zo daalde de vraag naar baren en munten in China met zo’n 48% in vergelijking met vorig jaar. En dat terwijl veel Chinezen rond het Chinese nieuwe jaar vaak goudbaren en munten aanschaffen. Dit jaar zakte de vraag naar deze producten echter in door de lockdown maatregelen in combinatie met de hoge goudprijs en de slinkende budgetten van Chinese consumenten. 

Ook in India daalde de vraag naar fysiek goud. In vergelijking met vorige jaar was de daling 17%, wat de vraag naar fysiek goud naar het laagste niveau in vier jaar bracht. De lockdown maatregelen die ingingen vanaf 17 maart bemoeilijkten de aanschaf van fysiek goud. Daarentegen groeide de vraag naar digitale goud producten zoals goud ETF’s in de Indiase markt.

De Thaise goudmarkt bleek in het eerste kwartaal verreweg het zwakst. De investeringen in fysiek goud liepen terug met 73% ten opzicht van vorig jaar. Deze daling werd naast een afzwakking van vraag ook veroorzaakt doordat veel Thaise investeerders hun fysieke goud verkochten onder druk van de hoge goudprijs. De trend om goud te verkopen liep zelfs zo hoog op dat de Thaise minister president opriep goud geleidelijk te verkopen om een liquiditeitscrisis te voorkomen. Ook in andere landen als Japan en Iran verkochten veel investeerders hun fysieke goud.

In andere landen trok de vraag naar fysiek goud echter wel aan. In Turkije steeg de vraag naar fysiek goud met 27%. In Europa steeg de vraag zelfs met 53%. De vraag naar goud steeg onder meer door onzekerheden rondom de Brexit, de lage rentes en de afgenomen economische groei. Ook de vraag naar fysiek goud in de Verenigde staten steeg behoorlijk doordat investeerders op zoek waren naar een ‘safe haven’. Zo zag de U.S. mint hun verkoop van Eagle en Buffalo munten stijgen met 130% ten opzichte van vorig jaar.

Interesse in de aankoop van fysiek edelmetaal? Bekijk hier onze gouden munten en goudbaren

 

 

 

 

Bekijk ook