Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Wie bewaart het Nederlands goud?

30-10-2012 GoudVandaag

Duitsland heeft na Amerika de grootste goudvoorraad ter wereld met 3395,5 ton is de Bundesbank een serieuze speler in de edelmetaalmarkt. De Bundesbank heeft zichzelf echter buitenspel gezet, ze kunnen namelijk niet bij hun eigen goudvoorraad. Het Duitse goud is ondergebracht in kluizen in Londen, New York en Parijs, met de wonderlijke condities dat het niet gecontroleerd kan worden. Naar aanleiding van groeiende verontwaardiging hierover heeft Phillip Missfelder, buitenlandspecialist van het CDU van Merkel, de Bundesbank verzocht de goudvoorraden in het buitenland te mogen inspecteren. Het verzoek werd afgewezen door de Bundesbank, omdat die te horen had gekregen dat er in de verschillende opslaglocaties geen bezoekersfaciliteiten waren.

Deze weinig vertrouwenwekkende mededeling was natuurlijk olie op het vuur. Een actie om het Duitse goud in eigen beheer te brengen kreeg steeds meer medestanders totdat de Duitse politiek vorige week niet meer om het onderwerp heen kon. De Bundesbank werd op het matje geroepen en die belooft nu een aantal aanpassingen door te voeren. Zij zullen de komende jaren, ieder jaar 50 ton terughalen naar Frankfurt om ‘grondig te inspecteren’. Of daarmee de Duitse goudvoorraad is veiliggesteld is de vraag. Misleiding door buitenlandse banken is er in ieder geval niet onmogelijk door geworden. Maar voordat we meewarig naar ons buurland kijken moeten we naar onszelf kijken. De Nederlandse Bank (DNB) heeft namelijk op een soortgelijke manier de Nederlandse goudvoorraad  ondergebracht en in tegenstelling tot de Duitsers nog geen enkele aanstalten gemaakt om daar iets aan te veranderen.

Ook Nederland heeft een flinke goudvoorraad, de negende van de wereld wel te verstaan. Nederland bezit 612,5 ton goud, waarvan 90% in kluizen ver buiten het bereik van DNB ligt. De Duitsers hebben ter vergelijking ongeveer tweederde van hun goud in het buitenland liggen. De goudvoorraad die als anker dient van de Nederlandse economie ligt deels in Ottawa, deels in Londen, maar vooral in New York. Wat de exacte verdeling is willen of kunnen Klaas Knot en Jan Kees de Jager niet zeggen. De voormalig Minister van Financiën De Jager wekte niet de indruk te weten hoe het zat toen hij vorig jaar door Ewoud Irrgang van de SP in de Tweede Kamer hierover werd ondervraagd. Later maakte Nieuwsuur een item over deze kwestie waarbij de directeur van DNB Klaas Knot alleen aangaf dat hij geen reden zag tot zorg. Hij vond het wel makkelijk en veilig dat Nederlands goudvoorraad niet op het Frederiksplein lag.

Oorspronkelijk zijn de Duitse en Nederlandse goudvoorraad naar het buitenland overgebracht vanwege het risico op een Russische invasie tijdens de Koude Oorlog, maar dat is al een tijdje niet meer aan de orde. Bovendien was het tijdens de Koude Oorlog duidelijk tot welk kamp we wensten te behoren, tegenwoordig is een alliantie met de VS minder vanzelfsprekend. Dat klinkt misschien als een overbodige opmerking, maar juist waar het de goudvoorraden betreft kon dat weleens relevant worden. Met de destructieve kracht van het huidig wapenarsenaal zullen grootmachten elkaar niet zo snel meer op het slagveld opzoeken. Handelsoorlogen en valutaconflicten lijken naast technologische oorlogsvoering de strijdperken van de toekomst. Als bijvoorbeeld de twee kemphanen China en Amerika tegenover elkaar komen te staan zou het goed kunnen dat ze elkaars kapitaalpositie proberen te saboteren.

China is momenteel in het bezit van zoveel dollars dat ze de bodem onder de ‘greenback’ kunnen wegtrekken. Amerika zou op haar beurt met een gecoördineerde herwaardering van de dollar de zo zorgvuldig opgebouwde geldreserves van China kunnen decimeren. Het is momenteel niet waarschijnlijk dat het zover komt, beide grootmachten zijn namelijk nogal van elkaar afhankelijk. Maar als het zover komt kunnen goudreserves een beslissende rol spelen. Een deel van een eventuele strijd zal immers gaan om het vertrouwen dat de rest van de wereld in de respectievelijke valuta’s van de twee landen heeft. Zonder vertrouwen is handeldrijven immers erg lastig. Het monetaire vertrouwensanker bij uitstek is goud, daar was ook Jan Kees de Jager bij het eerder genoemde Kamerdebat over eens.

Het kan dus zo zijn dat Amerika zichzelf strategisch gaat positioneren met behulp van hun goudvoorraden. Zij hebben met 8.133 ton goud een flinke voorsprong op China dat inmiddels 1.054 ton bezit. Dat is misschien wel niet het belangrijkste verschil. Amerika heeft nog eens 9.000 ton goud van met name Europese landen in bewaring, die ze op zo’n crisismoment met meer of minder diplomatieke bewoordingen kunnen gijzelen. Als het dan tot een monetaire confrontatie komt is de keuzevrijheid van Europa en Nederland sterk beperkt. Als eventuele neutraliteit of alliantie met China betekend dat we onze goudvoorraden moeten afstaan, betekend dat voor Nederland een verlies van 60% van het totale vreemde valuta bezit.

Nou is het niet perse erg om aan de kant van de VS te moeten staan, maar keuze vrijheid is wel het minste wat de Nederlandse overheid zou moeten veiligstellen. Het in eigen beheer houden van de goudvoorraden zou een goede stap zijn om een vrije keuze in de toekomst te verzekeren. Dus hierbij een oproep om net als Duitsland de voorraden te controleren, maar liever nog terug te brengen naar waar die hoort. Het goud van Nederland hoort in de kluizen van DNB! Het kost drie Boeings 30 ritten met een gepantserde bus en een paar nieuwe rekken in de kelder op het Frederiksplein. Het scheelt de vrijheid zelf te bepalen wie onze vrienden zijn in barre tijden en de zekerheid dat het goud er is als het nodig mocht zijn. Confiscatie is een bedreiging op alle niveaus.

 

Disclaimer: Artikelen geplaatst door GoudVandaag zijn niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 • http://bestandenterughalen.be.websitedetective.net/ bestand terughalen

  Hi, I think your blog might be having browser compatibility issues.
  When I look at your website in Safari, it looks fine but when opening in Internet Explorer,
  it has some overlapping. I just wanted to give you
  a quick heads up! Other then that, awesome blog!

 • WijRos

  Gerard,

  re. oceanen van cash

  Beste Gerard, hierbij nog een andere link waarin je kunt zien dat de cash savings van bedrijven helemaal niet uitzonderlijk hoog zijn. We zitten nu op het niveau van zeg 1995 in de VS.

  http://www.economist.com/news/finance-and-economics/21565621-cash-has-been-piling-up-companies%E2%80%99-balance-sheets-crisis-dead

  kortom de enige cash is geprinte cash bij de CB’s zoals ik steeds opnieuw heb geprobeerd aan te geven.

  Opvallend is ook het aantal bedrijven dat zijn dividend terug brengt ook geen signaal van veel cash.

 • Theo

  Overgenomen van de mail van Maarten Verheyen

  Opnieuw een uitbraak!

  Je zou hier iets anders verwachten. Zilver corrigeerde een kleine 10%. De zilvermijnen werken echter met een hefboom waardoor je hier dan normaal een correctie van 20% of zo zou zien.

  Maar dat is het nu net. Er is helemaal geen correctie in de zilvermijnen. Een aantal van de sterkere plays in de sector breken zelfs uit.

  Wat denk je dat dit betekent voor zilver straks?

  Die zilvermijnen breken uit omdat een aantal grotere spelers in de markt massaal aandelen verwerven. Weten zij iets meer?

  De voorbije weken werd er ook behoorlijk wat fysiek zilver opgevraagd bij Comex.

  Er is duidelijk iets aan het bewegen ondergronds.

  Aldus Maarten

  vr.gr.Theo

 • temp242
 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @Andreas, Gerard Re: Weg uit NL

  Ik ga niet weg uit nl, maar ik ga ook niet langer voor de overheid werken.
  Zo snel als ik kan zal ik mijn uren verlagen tot ik een minimum inkomen heb.
  Daarmee kan ik redelijk comfortabel rondkomen.
  Er is geen reden meer om in dit land meer te doen dan dat.

  I am a John Galt.

  Ik heb tot op zekere hoogte wel meedeleven met zij die een hypotheek hebben en nauwelijks rond kunnen komen. Zij zullen de komende jaren hun huis verliezen en waarschijnlijk failliet gaan. En dat zullen er vele zijn. Dat zijn de echte “slachtoffers” van de komende paar jaar. Ik zette slachtoffers tussen haakjes omdat ze hier zelf voor gekozen hebben. Onwetend misschien, maar wel zelf gekozen. En ja, daar voel ik wel compassie voor ook al is het hun eigen schuld.

 • Gerard

  Op CNBC werd nog gemeld dat de ex CEO van GE overtuigd is dat de werkloosheidcijfers VS gemanipuleerd zijn! En die twijfel is groeiende. Het blijft dus niet meer bij Faber en Schiff.
  De overheid verliest vertrouwen, en vooral bij de CEOs. De cijfers zijn trouwens vlak na de uitspraak uitgesteld tot volgende week!!!
  Uitstel kan ook aan de storm liggen of aan de verkiezingen. Feit blijft dat er steeds meer getwijfeld wordt aan de gepubliceerde cijfers.

 • Gerard

  @WijRos
  Zeker weten! Die laatste zin.

 • WijRos

  @Gerard

  Beste Gerard, ik bedoel dat de BeNeLux cultuur het dichtst tegen de Duitsers zit. Je denkt toch niet dat er geen enorme cultuurverschillen zijn tussen de verschillende Duitse deelstaten en die lossen dat ook op. Ik weiger te accepteren dat de cultuur in NL meer op die in bijvoorbeeld Spanje zou lijken dan de Duitse. Ik ben een Groninger en wij denken al dat we niet met een Fries of Drent door de deur kunnen maar uiteindelijk denk ik dat de verschillen tussen Duitsers en Nederlanders niet zo groot is.

  Ik ben de laatste die niet denkt dat Duitsland net als Nederland in enorme problemen gaat komen de komende jaren. Zoals ik al vaak geschreven heb hier: het grootste probleem van NL en D is dat ze nog steeds onbeperkt kunnen lenen! Ik zou graag zien dat NL in dezelfde problemen zou zitten dan Griekenland want ik ben er van overtuigd dat NL veel dieper in de problemen gaat komen dan Griekenland, Spanje of Italië.

 • Gerard

  @WijRos
  Zal toch moeilijk worden. Europa kent taalgrenzen. Vraag dat maar eens aan de vlamen en walen.
  Een provincie is Nederland in feite al. Maar maak niet de fout dat Duitsland het zal redden als economische grootmacht. FOUT.
  Zoals Faber en Soros steeds zeggen, en ben ik het mee eens, de problemen in het zuiden trekken langzaam maar zeker naar het noorden. Wat er in Spanje en Griekenland gebeurt, is binnen 2 jaar hier ook!
  Ook in Duitsland. En in Duitsland kan dat echt gevaarlijk zijn. Ik ken de Duitsers en Soros natuurlijk ook. Soros waarschuwt daar steeds voor.
  Duitsers zijn fijne mensen, maar die kun je gewoon niet belazeren. En dat is nu net wat er gebeurt.

 • Gerard

  @Andreas
  Als ondernemer zal je het begrijpen. Je moet ook LEF hebben.
  Ik durf het keihard te zeggen, elke ondernemer die zich netjes aan de regels houdt, gaat failliet!

 • http://eindspel.forum2go.nl/ RB

  [b]Maiden flight of the Chinese J-31[/b]

  China’s second stealth fighter made its maiden flight on Wednesday, with experts hailing this as a milestone for the country’s military aviation industry, especially in design and manufacturing.

  Bill Sweetman, editor for the US-based Aviation Week magazine, wrote on his blog that the J-31 is a JSF (F-35) without the constraints imposed by the requirements of the F-35’s Short Take-Off and Vertical Landing (STOVL) variant, which effectively limited the weapon bay volume and shape of all F-35 models. “It looks as if the engines are to the rear of the bulkhead that carries the main landing gear…the designers have been able to install long weapon bays,” he commented on the J-31. “If you ever wondered what a JSF (F-35) might look without those constraints, we now have a live, physical example. Unfortunately…it is Chinese,” Sweetman wrote.

  http://china-defense.blogspot.nl/2012/10/photos-of-day-maiden-flight-of-j-31.html

  China heeft destijds duizenden JSF documenten gegapt via internet. Dit is de JSF zoals die zou moeten zijn. Voor waarschijnlijk een tiende van de prijs. Een vliegtuig dat NL nooit zal krijgen…

 • http://eindspel.forum2go.nl/ RB

  Rood Rechts aan de macht…

 • Gerard

  @Andreas
  Minister Jan Pronk was toen minister van millieuzaken in Paars 2. Natuurlijk Partij tegen de Arbeid.
  Een grotere Marxist loopt er in heel Nederland niet rond.
  Vandaar…

  Dezelfde Partij tegen de Arbeiders heeft alle arbeiders nu opnieuw in de tang! Want dit zijn de hardwerkende Nederlanders. Want deze verdienen “modaal”, en dat is hebzucht. Dan ben je VEEL te rijk.

  Nieuwe kabinet VVDomme – PvdAllochtoon?
  Marx Rutte loopt achter Samson aan en trapt in de stront die Samson laat vallen.

 • WijRos

  @Gerard

  Beste Gerard, jij bent echt nog veel te optimistisch over die 44 van de 150. Ik denk dat je uiteindelijk 10 of nog minder over houdt.
  Er is toch NIEMAND in de 2e kamer die het bedrijfsleven de vrije hand wil geven. Deze lieden denken ALLEMAAL in termen van regelen en reguleren middels boetes en leges ten bate van hun bevochten plekje.

  We krijgen nu een regering die pro Europa is, hiervan zou de consequentie moeten zijn dat de kamers en de regering afgeschaft kunnen worden. Nederland, België en Luxemburg kunnen best als deelstaten van Duitsland opereren. Ik denk echter dat daar weer net geen animo voor is bij de blaaskaken. Toch zou het miljarden besparen als alle regeringen van alle landen afgeschaft werden, uiteindelijk zijn de meeste individuele Europese landen kleiner dan de provincie Buenos Aires in Argentina (even groot als Duitsland). Het is zinloos en absoluut onnodig al die versnippering van de overheid. Dit is alleen maar voor degenen die er hun broodgeld voor krijgen.
  Volgens mij is de Europese burger veel beter uit dan nu met al die lokale poppenkasten (parlementen, staatshoofden, regeringen met alle staven) in de verschillende landen.

  Het zou voor Benelux veel beter zijn als ze zich lieten integreren in Duitsland. Dit ligt echter nog moeilijk vanwege het verleden dat begrijp ik. Het is de vraag of politici en ambtenaren alleen maar voordeel van mogen hebben van het in stand houden van NL?

 • Andreas

  O ja, die betreffende milieuambtenaar begon enkele jaren later voor zichzelf. Hij begon een milieuadviesburo en was na 2 jaar failliet. De LOSER. Maar ondertussen wel echte ondernemers naar de klote helpen. Met de wet in de hand. Raar he, dat ik een godsgruwelijke hekel gekregen heb aan alles wat naar overheid ruikt?? Och, je moet een hond ook niet trappen. Dat vergeet hij namelijk niet.

 • Andreas

  Gerard
  Wat jij schrijft klopt als een bus. Zo werkt Nederland. In 1991 brandde mijn bedrijf af. Achteraf bleek dat de milieudienst een sluitingsbevel klaar had liggen voor de volgende dag. Dus werd ik eerst verdacht van brandstichting. En dus werden allerlei mensen en leveranciers benaderd door de recherce over mijn financiele situatie. Die was dus gewoon goed. Mijn broer bood mij aan om in zijn bedrijf de hoognodige produktie voort te zetten tot een ander pand gevonden was. Hij heeft een zelfde soort bedrijf. Natuurlijk gaat dat niet zomaar. Je moet twee bedrijven bij elkaar proppen. De milieuambtenaar belde na 4 weken op een woensdagmiddag op. Hij zei: ik kom vrijdag aanstaande controleren en als je broer niet aan de milieueisen voldoet sluit ik ook zijn bedrijf. Dit zei hij tegen mijn vrouw die op kantoor zat noodgedwongen bij mijn broer.. Mijn vrouw kwam bij mij en vertelde wat er aan de hand was. Toen was het mij wel duidelijk. Mijn vrouw half in paniek. Dit regel ik was mijn reactie. Ik ben naar het gemeentehuis toegereden en heb de betreffende ambtenaar opgewacht. Ben hem gevolgd naar zijn huis en heb hem daar iets beloofd. Op zijn vraag of ik hem bedreigde heb ik geantwoord: nee, dit is een belofte. Iets wat je beloofd moet je nakomen ook. Het probleem was opgelost. Nooit meer iets gehoord van die etterbak. Zo werkt Nederland dus. Het is om te janken voor mensen die iets minder daadkrachtig zijn. Ik ben niet trots op die actie van destijds. Het zit mij na al die jaren nog steeds dwars dat zoiets nodig was om te overleven.

 • Gerard

  @Marc Dümmer
  Vergeet de dagkoersen. Goud en zilver IS een lange termijn belegging. Ga je proberen op de pieken en dalen te handelen, dan garandeer ik je veel verlies. Het zal HEEL volatiel worden. Dat is ook precies wat manipulatie doet.
  Toen de wereldeconomie sterk afnam, ging JPMorgan short op zilver. Je ziet de prijs van koper namelijk dezelfde chart optekenen als zilver. Alleen de uitslagen naar boven en naar beneden zijn net even hoger bij zilver dan bij koper. Dat is wat manipulatie vooral doet. Net die laatste trap naar beneden plaatsen. Op de bodem sluiten ze hun posities weer. En dan knalt het weer dubbel zo hard omhoog. Op de toppen doen ze het weer opnieuw. Zo werkt het nu eenmaal. Ga daar niet wakker van liggen. Koop laag aan en verkoop NIET!