Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Wie bewaart het Nederlands goud?

30-10-2012 GoudVandaag

Duitsland heeft na Amerika de grootste goudvoorraad ter wereld met 3395,5 ton is de Bundesbank een serieuze speler in de edelmetaalmarkt. De Bundesbank heeft zichzelf echter buitenspel gezet, ze kunnen namelijk niet bij hun eigen goudvoorraad. Het Duitse goud is ondergebracht in kluizen in Londen, New York en Parijs, met de wonderlijke condities dat het niet gecontroleerd kan worden. Naar aanleiding van groeiende verontwaardiging hierover heeft Phillip Missfelder, buitenlandspecialist van het CDU van Merkel, de Bundesbank verzocht de goudvoorraden in het buitenland te mogen inspecteren. Het verzoek werd afgewezen door de Bundesbank, omdat die te horen had gekregen dat er in de verschillende opslaglocaties geen bezoekersfaciliteiten waren.

Deze weinig vertrouwenwekkende mededeling was natuurlijk olie op het vuur. Een actie om het Duitse goud in eigen beheer te brengen kreeg steeds meer medestanders totdat de Duitse politiek vorige week niet meer om het onderwerp heen kon. De Bundesbank werd op het matje geroepen en die belooft nu een aantal aanpassingen door te voeren. Zij zullen de komende jaren, ieder jaar 50 ton terughalen naar Frankfurt om ‘grondig te inspecteren’. Of daarmee de Duitse goudvoorraad is veiliggesteld is de vraag. Misleiding door buitenlandse banken is er in ieder geval niet onmogelijk door geworden. Maar voordat we meewarig naar ons buurland kijken moeten we naar onszelf kijken. De Nederlandse Bank (DNB) heeft namelijk op een soortgelijke manier de Nederlandse goudvoorraad  ondergebracht en in tegenstelling tot de Duitsers nog geen enkele aanstalten gemaakt om daar iets aan te veranderen.

Ook Nederland heeft een flinke goudvoorraad, de negende van de wereld wel te verstaan. Nederland bezit 612,5 ton goud, waarvan 90% in kluizen ver buiten het bereik van DNB ligt. De Duitsers hebben ter vergelijking ongeveer tweederde van hun goud in het buitenland liggen. De goudvoorraad die als anker dient van de Nederlandse economie ligt deels in Ottawa, deels in Londen, maar vooral in New York. Wat de exacte verdeling is willen of kunnen Klaas Knot en Jan Kees de Jager niet zeggen. De voormalig Minister van Financiën De Jager wekte niet de indruk te weten hoe het zat toen hij vorig jaar door Ewoud Irrgang van de SP in de Tweede Kamer hierover werd ondervraagd. Later maakte Nieuwsuur een item over deze kwestie waarbij de directeur van DNB Klaas Knot alleen aangaf dat hij geen reden zag tot zorg. Hij vond het wel makkelijk en veilig dat Nederlands goudvoorraad niet op het Frederiksplein lag.

Oorspronkelijk zijn de Duitse en Nederlandse goudvoorraad naar het buitenland overgebracht vanwege het risico op een Russische invasie tijdens de Koude Oorlog, maar dat is al een tijdje niet meer aan de orde. Bovendien was het tijdens de Koude Oorlog duidelijk tot welk kamp we wensten te behoren, tegenwoordig is een alliantie met de VS minder vanzelfsprekend. Dat klinkt misschien als een overbodige opmerking, maar juist waar het de goudvoorraden betreft kon dat weleens relevant worden. Met de destructieve kracht van het huidig wapenarsenaal zullen grootmachten elkaar niet zo snel meer op het slagveld opzoeken. Handelsoorlogen en valutaconflicten lijken naast technologische oorlogsvoering de strijdperken van de toekomst. Als bijvoorbeeld de twee kemphanen China en Amerika tegenover elkaar komen te staan zou het goed kunnen dat ze elkaars kapitaalpositie proberen te saboteren.

China is momenteel in het bezit van zoveel dollars dat ze de bodem onder de ‘greenback’ kunnen wegtrekken. Amerika zou op haar beurt met een gecoördineerde herwaardering van de dollar de zo zorgvuldig opgebouwde geldreserves van China kunnen decimeren. Het is momenteel niet waarschijnlijk dat het zover komt, beide grootmachten zijn namelijk nogal van elkaar afhankelijk. Maar als het zover komt kunnen goudreserves een beslissende rol spelen. Een deel van een eventuele strijd zal immers gaan om het vertrouwen dat de rest van de wereld in de respectievelijke valuta’s van de twee landen heeft. Zonder vertrouwen is handeldrijven immers erg lastig. Het monetaire vertrouwensanker bij uitstek is goud, daar was ook Jan Kees de Jager bij het eerder genoemde Kamerdebat over eens.

Het kan dus zo zijn dat Amerika zichzelf strategisch gaat positioneren met behulp van hun goudvoorraden. Zij hebben met 8.133 ton goud een flinke voorsprong op China dat inmiddels 1.054 ton bezit. Dat is misschien wel niet het belangrijkste verschil. Amerika heeft nog eens 9.000 ton goud van met name Europese landen in bewaring, die ze op zo’n crisismoment met meer of minder diplomatieke bewoordingen kunnen gijzelen. Als het dan tot een monetaire confrontatie komt is de keuzevrijheid van Europa en Nederland sterk beperkt. Als eventuele neutraliteit of alliantie met China betekend dat we onze goudvoorraden moeten afstaan, betekend dat voor Nederland een verlies van 60% van het totale vreemde valuta bezit.

Nou is het niet perse erg om aan de kant van de VS te moeten staan, maar keuze vrijheid is wel het minste wat de Nederlandse overheid zou moeten veiligstellen. Het in eigen beheer houden van de goudvoorraden zou een goede stap zijn om een vrije keuze in de toekomst te verzekeren. Dus hierbij een oproep om net als Duitsland de voorraden te controleren, maar liever nog terug te brengen naar waar die hoort. Het goud van Nederland hoort in de kluizen van DNB! Het kost drie Boeings 30 ritten met een gepantserde bus en een paar nieuwe rekken in de kelder op het Frederiksplein. Het scheelt de vrijheid zelf te bepalen wie onze vrienden zijn in barre tijden en de zekerheid dat het goud er is als het nodig mocht zijn. Confiscatie is een bedreiging op alle niveaus.

 

Disclaimer: Artikelen geplaatst door GoudVandaag zijn niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 • http://bestandenterughalen.be.websitedetective.net/ bestand terughalen

  Hi, I think your blog might be having browser compatibility issues.
  When I look at your website in Safari, it looks fine but when opening in Internet Explorer,
  it has some overlapping. I just wanted to give you
  a quick heads up! Other then that, awesome blog!

 • WijRos

  Gerard,

  re. oceanen van cash

  Beste Gerard, hierbij nog een andere link waarin je kunt zien dat de cash savings van bedrijven helemaal niet uitzonderlijk hoog zijn. We zitten nu op het niveau van zeg 1995 in de VS.

  http://www.economist.com/news/finance-and-economics/21565621-cash-has-been-piling-up-companies%E2%80%99-balance-sheets-crisis-dead

  kortom de enige cash is geprinte cash bij de CB’s zoals ik steeds opnieuw heb geprobeerd aan te geven.

  Opvallend is ook het aantal bedrijven dat zijn dividend terug brengt ook geen signaal van veel cash.

 • Theo

  Overgenomen van de mail van Maarten Verheyen

  Opnieuw een uitbraak!

  Je zou hier iets anders verwachten. Zilver corrigeerde een kleine 10%. De zilvermijnen werken echter met een hefboom waardoor je hier dan normaal een correctie van 20% of zo zou zien.

  Maar dat is het nu net. Er is helemaal geen correctie in de zilvermijnen. Een aantal van de sterkere plays in de sector breken zelfs uit.

  Wat denk je dat dit betekent voor zilver straks?

  Die zilvermijnen breken uit omdat een aantal grotere spelers in de markt massaal aandelen verwerven. Weten zij iets meer?

  De voorbije weken werd er ook behoorlijk wat fysiek zilver opgevraagd bij Comex.

  Er is duidelijk iets aan het bewegen ondergronds.

  Aldus Maarten

  vr.gr.Theo

 • temp242
 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @Andreas, Gerard Re: Weg uit NL

  Ik ga niet weg uit nl, maar ik ga ook niet langer voor de overheid werken.
  Zo snel als ik kan zal ik mijn uren verlagen tot ik een minimum inkomen heb.
  Daarmee kan ik redelijk comfortabel rondkomen.
  Er is geen reden meer om in dit land meer te doen dan dat.

  I am a John Galt.

  Ik heb tot op zekere hoogte wel meedeleven met zij die een hypotheek hebben en nauwelijks rond kunnen komen. Zij zullen de komende jaren hun huis verliezen en waarschijnlijk failliet gaan. En dat zullen er vele zijn. Dat zijn de echte “slachtoffers” van de komende paar jaar. Ik zette slachtoffers tussen haakjes omdat ze hier zelf voor gekozen hebben. Onwetend misschien, maar wel zelf gekozen. En ja, daar voel ik wel compassie voor ook al is het hun eigen schuld.

 • Gerard

  Op CNBC werd nog gemeld dat de ex CEO van GE overtuigd is dat de werkloosheidcijfers VS gemanipuleerd zijn! En die twijfel is groeiende. Het blijft dus niet meer bij Faber en Schiff.
  De overheid verliest vertrouwen, en vooral bij de CEOs. De cijfers zijn trouwens vlak na de uitspraak uitgesteld tot volgende week!!!
  Uitstel kan ook aan de storm liggen of aan de verkiezingen. Feit blijft dat er steeds meer getwijfeld wordt aan de gepubliceerde cijfers.

 • Gerard

  @WijRos
  Zeker weten! Die laatste zin.

 • WijRos

  @Gerard

  Beste Gerard, ik bedoel dat de BeNeLux cultuur het dichtst tegen de Duitsers zit. Je denkt toch niet dat er geen enorme cultuurverschillen zijn tussen de verschillende Duitse deelstaten en die lossen dat ook op. Ik weiger te accepteren dat de cultuur in NL meer op die in bijvoorbeeld Spanje zou lijken dan de Duitse. Ik ben een Groninger en wij denken al dat we niet met een Fries of Drent door de deur kunnen maar uiteindelijk denk ik dat de verschillen tussen Duitsers en Nederlanders niet zo groot is.

  Ik ben de laatste die niet denkt dat Duitsland net als Nederland in enorme problemen gaat komen de komende jaren. Zoals ik al vaak geschreven heb hier: het grootste probleem van NL en D is dat ze nog steeds onbeperkt kunnen lenen! Ik zou graag zien dat NL in dezelfde problemen zou zitten dan Griekenland want ik ben er van overtuigd dat NL veel dieper in de problemen gaat komen dan Griekenland, Spanje of Italië.

 • Gerard

  @WijRos
  Zal toch moeilijk worden. Europa kent taalgrenzen. Vraag dat maar eens aan de vlamen en walen.
  Een provincie is Nederland in feite al. Maar maak niet de fout dat Duitsland het zal redden als economische grootmacht. FOUT.
  Zoals Faber en Soros steeds zeggen, en ben ik het mee eens, de problemen in het zuiden trekken langzaam maar zeker naar het noorden. Wat er in Spanje en Griekenland gebeurt, is binnen 2 jaar hier ook!
  Ook in Duitsland. En in Duitsland kan dat echt gevaarlijk zijn. Ik ken de Duitsers en Soros natuurlijk ook. Soros waarschuwt daar steeds voor.
  Duitsers zijn fijne mensen, maar die kun je gewoon niet belazeren. En dat is nu net wat er gebeurt.

 • Gerard

  @Andreas
  Als ondernemer zal je het begrijpen. Je moet ook LEF hebben.
  Ik durf het keihard te zeggen, elke ondernemer die zich netjes aan de regels houdt, gaat failliet!

 • http://eindspel.forum2go.nl/ RB

  [b]Maiden flight of the Chinese J-31[/b]

  China’s second stealth fighter made its maiden flight on Wednesday, with experts hailing this as a milestone for the country’s military aviation industry, especially in design and manufacturing.

  Bill Sweetman, editor for the US-based Aviation Week magazine, wrote on his blog that the J-31 is a JSF (F-35) without the constraints imposed by the requirements of the F-35’s Short Take-Off and Vertical Landing (STOVL) variant, which effectively limited the weapon bay volume and shape of all F-35 models. “It looks as if the engines are to the rear of the bulkhead that carries the main landing gear…the designers have been able to install long weapon bays,” he commented on the J-31. “If you ever wondered what a JSF (F-35) might look without those constraints, we now have a live, physical example. Unfortunately…it is Chinese,” Sweetman wrote.

  http://china-defense.blogspot.nl/2012/10/photos-of-day-maiden-flight-of-j-31.html

  China heeft destijds duizenden JSF documenten gegapt via internet. Dit is de JSF zoals die zou moeten zijn. Voor waarschijnlijk een tiende van de prijs. Een vliegtuig dat NL nooit zal krijgen…

 • http://eindspel.forum2go.nl/ RB

  Rood Rechts aan de macht…

 • Gerard

  @Andreas
  Minister Jan Pronk was toen minister van millieuzaken in Paars 2. Natuurlijk Partij tegen de Arbeid.
  Een grotere Marxist loopt er in heel Nederland niet rond.
  Vandaar…

  Dezelfde Partij tegen de Arbeiders heeft alle arbeiders nu opnieuw in de tang! Want dit zijn de hardwerkende Nederlanders. Want deze verdienen “modaal”, en dat is hebzucht. Dan ben je VEEL te rijk.

  Nieuwe kabinet VVDomme – PvdAllochtoon?
  Marx Rutte loopt achter Samson aan en trapt in de stront die Samson laat vallen.

 • WijRos

  @Gerard

  Beste Gerard, jij bent echt nog veel te optimistisch over die 44 van de 150. Ik denk dat je uiteindelijk 10 of nog minder over houdt.
  Er is toch NIEMAND in de 2e kamer die het bedrijfsleven de vrije hand wil geven. Deze lieden denken ALLEMAAL in termen van regelen en reguleren middels boetes en leges ten bate van hun bevochten plekje.

  We krijgen nu een regering die pro Europa is, hiervan zou de consequentie moeten zijn dat de kamers en de regering afgeschaft kunnen worden. Nederland, België en Luxemburg kunnen best als deelstaten van Duitsland opereren. Ik denk echter dat daar weer net geen animo voor is bij de blaaskaken. Toch zou het miljarden besparen als alle regeringen van alle landen afgeschaft werden, uiteindelijk zijn de meeste individuele Europese landen kleiner dan de provincie Buenos Aires in Argentina (even groot als Duitsland). Het is zinloos en absoluut onnodig al die versnippering van de overheid. Dit is alleen maar voor degenen die er hun broodgeld voor krijgen.
  Volgens mij is de Europese burger veel beter uit dan nu met al die lokale poppenkasten (parlementen, staatshoofden, regeringen met alle staven) in de verschillende landen.

  Het zou voor Benelux veel beter zijn als ze zich lieten integreren in Duitsland. Dit ligt echter nog moeilijk vanwege het verleden dat begrijp ik. Het is de vraag of politici en ambtenaren alleen maar voordeel van mogen hebben van het in stand houden van NL?

 • Andreas

  O ja, die betreffende milieuambtenaar begon enkele jaren later voor zichzelf. Hij begon een milieuadviesburo en was na 2 jaar failliet. De LOSER. Maar ondertussen wel echte ondernemers naar de klote helpen. Met de wet in de hand. Raar he, dat ik een godsgruwelijke hekel gekregen heb aan alles wat naar overheid ruikt?? Och, je moet een hond ook niet trappen. Dat vergeet hij namelijk niet.

 • Andreas

  Gerard
  Wat jij schrijft klopt als een bus. Zo werkt Nederland. In 1991 brandde mijn bedrijf af. Achteraf bleek dat de milieudienst een sluitingsbevel klaar had liggen voor de volgende dag. Dus werd ik eerst verdacht van brandstichting. En dus werden allerlei mensen en leveranciers benaderd door de recherce over mijn financiele situatie. Die was dus gewoon goed. Mijn broer bood mij aan om in zijn bedrijf de hoognodige produktie voort te zetten tot een ander pand gevonden was. Hij heeft een zelfde soort bedrijf. Natuurlijk gaat dat niet zomaar. Je moet twee bedrijven bij elkaar proppen. De milieuambtenaar belde na 4 weken op een woensdagmiddag op. Hij zei: ik kom vrijdag aanstaande controleren en als je broer niet aan de milieueisen voldoet sluit ik ook zijn bedrijf. Dit zei hij tegen mijn vrouw die op kantoor zat noodgedwongen bij mijn broer.. Mijn vrouw kwam bij mij en vertelde wat er aan de hand was. Toen was het mij wel duidelijk. Mijn vrouw half in paniek. Dit regel ik was mijn reactie. Ik ben naar het gemeentehuis toegereden en heb de betreffende ambtenaar opgewacht. Ben hem gevolgd naar zijn huis en heb hem daar iets beloofd. Op zijn vraag of ik hem bedreigde heb ik geantwoord: nee, dit is een belofte. Iets wat je beloofd moet je nakomen ook. Het probleem was opgelost. Nooit meer iets gehoord van die etterbak. Zo werkt Nederland dus. Het is om te janken voor mensen die iets minder daadkrachtig zijn. Ik ben niet trots op die actie van destijds. Het zit mij na al die jaren nog steeds dwars dat zoiets nodig was om te overleven.

 • Gerard

  @Marc Dümmer
  Vergeet de dagkoersen. Goud en zilver IS een lange termijn belegging. Ga je proberen op de pieken en dalen te handelen, dan garandeer ik je veel verlies. Het zal HEEL volatiel worden. Dat is ook precies wat manipulatie doet.
  Toen de wereldeconomie sterk afnam, ging JPMorgan short op zilver. Je ziet de prijs van koper namelijk dezelfde chart optekenen als zilver. Alleen de uitslagen naar boven en naar beneden zijn net even hoger bij zilver dan bij koper. Dat is wat manipulatie vooral doet. Net die laatste trap naar beneden plaatsen. Op de bodem sluiten ze hun posities weer. En dan knalt het weer dubbel zo hard omhoog. Op de toppen doen ze het weer opnieuw. Zo werkt het nu eenmaal. Ga daar niet wakker van liggen. Koop laag aan en verkoop NIET!

 • Andreas

  Beste Wijros
  Helaas kan ik je woorden alleen maar bevestigen. Ondernemen is je nek uitsteken. Dat is niet erg, maar juist leuk. Vervelend wordt het als je dan tegengewerkt wordt door mensen in dienst van de overheid die nog nooit iniatief getoond hebben. Integendeel zelfs.
  Het is heel simpel en daarmee dieptreurig. Met een polyesterbedrijf heeft de milieuvergunning ongeveer 200 voorschriften. Het is onmogelijk die na te leven. Dan is werken onmogelijk.
  Ik investeerde een miljoen en was totaal afhankelijk van de controlerende mieuambtenaar. Had hij begrip voor mijn situatie of niet? Had hij het niet, dan was bedrijfssluiting het resultaat. En ook dat heb ik dus bijna meegemaakt. Dus 1 miljoen vergokken op 1 persoon. Zo is het.
  Ik weet dat bijna niemand dit gelooft. Dit kan toch niet in Nederland!!! Er is toch zoiets als recht!!! Jazeker, maar recht hebben is niet hetzelfde als recht krijgen. En ga maar procederen terwijl je bedijf gesloten is. Het duurt minimaal jaren en ondertussen gaan je lasten wel door. Je klanten gaan ondertussen noodgedwongen wel naar een ander. Dit is ook onderdeel van de strategie van de overheid. Verliezen zul je. En zij procederen op onze kosten dus dat is makkelijk.
  Ik had nog niet zo lang geleden 30 medewerkers in dienst en was er als eerste en ging als laatste. Ik ben nu zzp’er en kan het niet meer opbrengen om 40 uur te werken. Aan 20 heb ik genoeg voor mijzelf om rond te komen. En meer maak ik er ook niet. Dat wil zeggen. Daarna weer in mijn graantanks. Ik denk zelfs dat als het mij lukt om ze op de markt te krijgen produktie in europa rendabel kan zijn. Maar geen haar op mijn hoofd die daar aan denkt. Dan steek ik liever de produktiemallen in de brand. IK BEN KLAAR MET NEDERLAND.
  Mvg

 • Gerard

  Andreas,
  Rijk Nederland ontvluchten? Moet je zeker NIET naar Frankrijk vluchten! Daar worden de rijken nog veel harder aangepakt.
  Zou het echt helpen voor de crisis door alle rijken arm te maken??
  Ik denk het niet.

  Wijros,
  Wat jij nu zegt was voor mij precies de reden om met mijn bedrijf te stoppen. En dat was al in 2000 ! Ik spreek nog steeds veel ondernemers, maar nog weinigen die nog willen.
  Ik had een groot stuk grond wat eigenlijk industrieterrein was volgens bestemming. Ingesloten tussen woonwijken. Kreeg geen millieuvergunning meer. Dan maar verhuizen en op de grond een woonwijk bouwen. OOOO, daar trapte ik de duivel o de pik! Dat mocht niet omdat de gemeente zelf nog teveel bouwgrond had!
  Toen heb ik de stekker eruit getrokken. Goed kunnen verkopen. Maar toch een prachtig bedrijf naar de kloten geholpen door de overheid. Zo zal de overheid alle bedrijven kapot maken, daar ben ik van overtuigd. Het is sinds 2000 al 10 keer erger geworden.
  Zonder ondernemers komen we het snelst uit de crisis, en alle rijken moeten ook arm, zo denkten 150 – 44 kamerleden.

 • WijRos

  @Andreas

  Beste Andreas, ik denk dat het de ondernemende mensen zijn die NL uitgejaagd worden. Welke ondernemer kan op een behoorlijke manier functioneren als je alleen nog maar bezig bent met formulieren voor vergunningen en aan alle kanten ingesloten bent zodat geen geen plan meer past binnen de nauwe regelgeving.

  Je kunt alleen nog een bedrijf succesvol laten opereren als je leverancier bent van een overheidsinstelling of andere bedrijven helpt te voldoen aan de regelgeving.
  Dit heeft absoluut niet met produceren van nuttige zaken of diensten van doen en daarom ook een doodlopende weg.

 • Andreas

  Beste Nico
  Rijken zullen Nederland ontvluchten.
  Je wilt 2 maal modaal toch niet rijk noemen. Rijk mag ook weg. Daar zijn er niet veel van. Zodra 1 tot 3 maal modaal het land verlaat of de moed opgeeft is het probleem daar. Ondernemen is simpelweg de hoop en vertrouwen in jezelf op loon naar werken en intelligentie. Zodra dat de grond in geboord wordt is Nederland echt failliet.

 • Sebassol

  @Marc

  Te vroeg gejuigd, de boel is alweer flink naar beneden gegaan sinds je opmerking!

 • Nico

  Rijken zullen Nederland ontvluchten
  AMSTERDAM –
  VIDEO Als de plannen van VVD en PvdA doorgaan, zullen veel mensen met geld ons land verlaten. dat zegt econoom Alex Klein in de Nieuwsflits met het videonieuws in 100 seconden
  http://www.telegraaf.nl/binnenland/13140457/__Rijken_zullen_Nederland_ontvluchten__.html

 • Snel

  http://www.nu.nl/economie/2948276/dekkingsgraden-pensioenfondsen-flink-gestegen.html

  Tja, …….

  Hoe moeilijk, (of makkelijk) wil je het hebben.
  Je past gewoon de rekenrente aan, (die je niet daadwerkelijk ontvangt) en viola het geheel klopt ongeveer weer.

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @gordijnen
  Of het heeft met de verwachte koopkrachtdaling te doen?
  De aankondigingen waren ook in okt al niet zo best.

  Bij de ziektekosten komt ook een prijsexplosie. De nieuwe regering wil het verbieden om winst te maken op zorg. Dus geen mens zal er nog in willen investeren…
  Dat kan alleen maar voeren tot minder aanbod. En dat bij een stijgende vraag. En de vrijbrief om meer geld uit te geven in de zorg.

 • gordijnen

  Autoverkopen zijn in de maand oktober de laagste van 2012.

  Het zou kunnen dat dit te maken heeft met de btw verhoging.

  Wat natuurlijk ook kan, dat het komt om de markt verzadigd is.

  Gelukkig hebben ze deze problemen niet bij de ziektenkostenverzekering.

  Ik waarschuw niemand meer, het zal allemaal wel meevallen, niet te negatief denken.

 • Marc Dümmer

  @ Snel

  Je hebt waarschijnlijk wel gelijk maar ik laat mij soms even meeslepen door het moment.
  Heel vaak reageert de pm prijs gelijk aan de euro/dollar prijs.
  Vandaag reageerde hij nogal tegendraads.
  Dat gebeurd ook vaker dat weet ik maar ik las net van tevoren dat de financiële handel in NY op een heel laag pitje stond.
  1+1 is dan wel erg snel 2.
  Dit alles staat wel los van het feit dat een lange termijn belegging in pm’s de beste belegging is.
  Tenminste voor leken als ik die totaal geen verstand hebben van beleggen.
  Dat laat ik over aan Gerard en nog enkele mensen die ik respecteer om hun kennis van de financiële markten.

 • Procambarus

  Oorlog in Europa? Komt er niet! Hooguit wat lokale conflicten. Europa is ongeloofijk kwetsbaar door de vele kerncentrales die her en der verspreid staan. Eén militaire stommiteit die een kerncentale aantast, betekent dat geheel Europa in de fall-out zit! En een serieus gewapend conflict in Europa betekent een nucleaire ramp op wereldniveau. Frankrijk zou voor honderden jaren onbewoonbaar worden en mét Frankrijk Nederland!

 • Snel

  @Marc

  Zilver stond een aantal weken geleden op $34. Nu op $32.50.
  Werd er een aantal weken geleden niet gemanipuleerd dan? Of is dit gewoon de markt?

 • Marc

  Vindt niemand het vreemd dat de Amerikaanse handel (manipulatie) nou eens niet op volle toeren werkt als gevolg van Sandy, en de zilverprijs gaat eindelijk omhoog?
  Of zijn er andere factoren die dit bewerkstelligen!
  Ik wil niet paranoïde klinken maar is dit nou toeval?

 • De Heraut

  Vreemd vreemd vreemd. Vraag je Al Qaeda mee te helpen met een revolutietje; ontdek je opeens dat er extremisten aan de gang zijn…. Net als in Lybië … en Irak …

  Amai, ‘tis niet simpel a’maal. Tenzij die kaping van de “Arabische Lente” eigenlijk het plan is natuurlijk.

  http://www.nu.nl/algemeen/2947547/oppassen-kaping-syrische-revolutie.html

  ‘Oppassen voor kaping Syrische revolutie’
  ZAGREB – Washington wil de Syrische oppositie helpen zich te verenigen tegen het regime van president Bashar al-Assad, maar waarschuwt voor pogingen van ”extremisten” de revolutie te kapen.

  Foto: AFP ”Er zijn verontrustende berichten over extremisten die Syrië binnenkomen en proberen een legitieme revolutie tegen een onderdrukkend regime over te nemen voor hun eigen doeleinden”, zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton woensdag tijdens een bezoek aan Kroatië.

  ”We zijn erg hard aan het werk met veel verschillende elementen van de oppositie in en buiten Syrië”, aldus Clinton. Maar de oppositie moet zich ”sterk verzetten tegen pogingen van extremisten de Syrische revolutie te kapen”.

  .Clinton ziet de overkoepelende groep van de Syrische Nationale Raad (SNC) ”niet langer als de zichtbare leider van de oppositie”.

  Structuur

  Ze kunnen er deel van uitmaken, maar de oppositie moeten mensen zijn van binnen Syrië en anderen, zei de minister.

  Ze pleitte voor een structuur van leiderschap die ervoor moet zorgen dat alle Syriërs zijn vertegenwoordigd en beschermd. ”Er moet een vertegenwoordiging zijn van hen die in de frontlinie vechten en vandaag sterven.”

  Eerder op woensdag riepen Syrische oppositiegroepen, waaronder vertegenwoordigers van de SNC en leiders van het Vrije Syrische Leger, op een overgangsregering in ballingschap te vormen om grotere politieke steun van de internationale gemeenschap te winnen.

  Clinton’s opmerkingen kwamen op het moment dat de speciale internationale gezant voor Syrië, Lakhdar Brahimi, er bij China op aan drong te helpen om het escalerende conflict te beëindigen. Sinds de opstand tegen het bewind van Assad vorig jaar maart uitbrak, zijn meer dan 36.000 mensen om het leven gekomen.

 • WijRos

  @Sebassol

  http://www.rimfire.com.au/presentations.htm

  Er zijn duizenden van dit soort projecten en als alles in mania komt dan wordt zelfs het woord goud al geld waard maar mijn advies is om op projecten te concentreren waar tenminste goud concentraties van 1 g/ton voorkomen niet dieper dan 150 m. Alles wat dieper is moet toch eigenlijk 3 – 5 g/ton bevatten. Alleen hele grote projecten die niet diep zitten met gemiddelde concentraties minder dan 1 g/ton = 1 ppm zijn haalbaar. Het mooiste is als je projecten kunt vinden bij al producerende mijnen zoals bijvoorbeeld Bayfield ventures.

  Het is natuurlijk niet 100% uitgesloten dat Rimfire een succes wordt net als al die andere duizenden projecten. Je heb echter meer zekerheid als er tenminste goud gevonden is dat winbaar lijkt.

 • Nico

  Pensioenen

  EU zal pensioen opeten

  Op zekere dag zul je met pensioen gaan. Ben je nu al ‘op leeftijd’ dat je nog met 65 met pensioen kan, of heb je die mazzel niet, en moet je doorwerken tot 67, dan is het nog maar de vraag of er überhaupt nog pensioengeld over is voor jou en je leeftijdgenoten.
  Ons pensioengeld is zwaar onderhevig aan een aantal factoren.
  1.Geldontwaarding: Hierdoor zullen pensioenfondsen moeten beleggen in risicomijdende beleggingen.
  2.Vergrijzing: Hierdoor staat de dekkingsgraad ernstig onder druk en gaan er nu geruchten om pensioenfondsen met rekenrente te laten werken.
  3.Rekenrente: Rente die een gemiddelde is van de afgelopen jaren om mensen te laten denken dat er aan de dekkingsgraad word voldaan. Op termijn als de economische recessie aanhoudt zal de werkelijke rendementen niet hetzelfde zijn als de rekenrente waardoor er veel geld ineens weg is.
  4.Bankenunie: Dit is de grootste veroorzaker van het wegsluizen van uw/ jouw pensioengeld. Dit werkt als volgt: De Nederlansche Bank is samen met de AFM toezichthouder op pensioenfondsen. Sinds de statutenwijziging in 1998 valt DNB al onder de bankenunie (ECB). DNB is dus niet meer zelfstandig en heeft in de bankraad slechts 1 commissaris die namens de overheid een stem heeft in het beleid van DNB. Hoewel de Nederlandse staat 100 % van de aandelen bezit is zij niet bevoegd om in de algemene aandeelhouderSvergadering inspraak te hebben in het beleid. Dit is in 1998 afgesproken bij de statutenwijziging. De ECB heeft dus de zeggenschap in DNB en dus de toezicht op het pensioengeld. Een bankenunie is in feite een fusie van banken en DNB is niet meer nationaal. Door deze fusie is uw pensioengeld straks ook van de Grieken, Spanjaarden en Italianen.

  STATUTEN VAN DE NEDERLANDSCHE BANK NV

  Zoals je ziet is er nogal wat waar wij Nederlanders ingeluisd worden door onze regering. Ons Pensioengeld verdampt als sneeuw voor de zon wanneer we meer macht aan Brussel geven.
  http://algemeeneconoom.nl/pensioenen/

 • Sebassol

  Zou ook best kunnen, met HAARP zouden ze het in de woestijn ook kunnen laten regenen als ze willen.

  Maar dat doen ze niet, dan komt er teveel “vruchtbare” grond.

 • CP
 • Sebassol

  Oke bedankt voor de tip, heb je een site waar je dit soort informatie vind of staat alles op hun eigen site?

 • WijRos

  @Sebassol

  re. rimfire

  Beste Sebassol, deze mensen praten over 0,025 gram goud per ton !!!!!!!!!!!!!!
  Beschouw het geld wat je hier in steekt als weggegooid, dan kan het meevallen.

  Een goudmijn wordt pas aantrekkelijk als er tenminste signifikante concentraties gevonden worden. Op de diepte waar deze mensen over praten moet je toch een behoorlijk aantal meters met meer dan 1 gram per ton hebben. Er zijn succesvolle projecten met lagere concentraties maar heel erg weinig!.

  Er zijn veel projecten met veel meer zekerheid voor dezelfde prijs.

 • Maria

  Ze waren op Wall Street zeker nog aan het dweilen dat om 12.00 de zilverprijs en goudprijs niet naar beneden gemanipuleerd zijn? Laten we met zijn allen de slang nog maar een keer binnen leggen. Gaat prima zo. Had gehoopt dat heel dat Wall Street tot het plafond volgelopen was.

 • temp242
 • Sebassol

  @ Gerard,

  Wat denk je van het aandeel RIM? (Rimfire Pacific Mining)

  Nu ook nog erg goedkoop! maar al een paar keer flink gestegen….

 • WijRos

  @ Andreas,

  re. bijltjesdag

  Beste Andreas, het probleem met bijltjesdagen is, dat zelden de echte schuldigen het “hoofd” verliezen. Ik zie dan ook helemaal niets in bijltjesdagen om dit probleem op te lossen. Het massaal stoppen met betalen van elke vorm van “beschermgeld”, ook wel belasting genoemd, is volgens mij een effectievere oplossing.
  Ik weet echter ook niet precies hoe je het arrogante parasieten apparaat anders onder controle moet krijgen. Even voor de goede orde toppen van semi-overheid, grote bedrijven en banken behoren wat mij betreft tot dezelfde categorie.

 • Andreas

  Beste Wijros
  Je slaat de spijker op de kop. Het is echt schandalig. Gek he, dat extremen steeds meer toenemen. Griekenland is nog maar een voorproefje. In Duitsland neemt extreem rechts ook steeds grotere vormen aan. Dat wordt nu nog doodgezwegen maar ook dat heeft zijn tijd nodig.
  De lullo’s denken dat het een herhaling wordt van 1980. Fout, het wordt de overtreffende trap van 1930. Met naar ik hoop een bijltjesdag die korte metten maakt met de grote arrogante rijksstelers.

 • Okee
 • WijRos

  @Andreas

  re. frauderende ambtenaren

  Beste Andreas, we kennen in NL geen corruptie maar we zijn wel top in vriendjespolitiek en klasse justitie. Omdat dit vaak om veel grotere bedragen gaat is de financiële benadeling van de belastingbetaler in NL dan ook veel groter dan in “corrupte Zuid Amerikaanse” bananen republieken.

  Als je het nieuws een beetje volgt dan mag je volgens de huidige jurisprudentie best een frauderende ambtenaar, bonustrekker of steuntrekker zijn, alleen de producerende burgers worden daadwerkelijk vervolgt, die hoeven vaak niet eens te frauderen om al boetes en dwangsommen opgelegd te krijgen.

 • Andreas

  Maar als je burgemeester bent en aantoonbaar fraudeert. Ja, dan krijg je natuurlijk 280.000 euro mee. Ik hoop dat het snel veel slechter gaat en dat dit ertoe leidt dat zulke boeven gewoon afgeschoten gaan worden. En dan mogen ze Rutte van mij ook meenemen. Aan die leugenaar is dan ook niets verloren.

 • Andreas

  Het is nu dus zover. De WW is teruggebracht tot 1 jaar effectief. Heel luek voor de mensen die extra hebben afgelost en nu dus geen cashreserves meer hebben. Er is eel zoiets als een afvloeiingsregeling, maar die is er niet als je werkgever failliet gaat. En waarom doen ze dit precies nu op dit moment. Heel simpel. Omdat ze weten wat er gaat gebeuren. Hele hoge werkloosheid de komende jaren. Dus gauw die betaalde paraplu weghalen en een krant teruggeven. Dat houdt je namelijk ook even droog. En daarna heb je een zeiknat stuk papier om je oren hangen. En de hardste klappen gaan de 45 plussers oplopen. Geen werk, geen kans op werk en een huis dat grotendeels is afgelost en wat spaargeld op de bank. 25 jaar premie betaald en binnenkort gewoon helemaal klaar. En de mensen die strategisch VVD gestemd hebben krijgen nu het resultaat te zien. De puinhopen van acht jaar paars worden nog overtroffen door vriendje Rutte. Onbegrijpelijk hoe die zich in heeft laten pakken. En daar gaat de middenklasse naar de klote. Met zulke vrienden heb je geen vijanden meer nodig.

 • pietje

  @Gerard
  Das is nu het probleem niemand verwacht het net zo als de financiële crisis waar we nu midden in zitten die zag ook bijna niemand aan komen.

 • http://www.overbeterleven.nl Rien
 • Lamberto

  Beste Monica,

  U begrijpt natuurlijk wel, dat de I een O moet zijn.

 • Lamberto

  Minica # 15 en # 16

  Let op!
  Bij 15 staat er bij xrepubli(K) een K geschreven.
  Bij 16 staat hier een (X).
  Ik weet niet of u zelf deze link heeft getypt.
  Als dit wel het geval is, in het vervolg gewoon kopiëren en dan plakken.
  http://xrepublic.tv/node/790

 • monica

  #15 link werkt niet geen idee waarom maar #16 wel

 • monica
 • monica

  There will Panic into Gold: Doug Casey | XRepublic

  http://xrepublik.tv/node/790

 • CP

  Ik heb het vermoeden dat hij achter de storm zit met al zijn ‘weermachines’…

 • stafke

  Ik begin t vermoeden te krijgen dat dankzij Sandy Obama definitief herverkozen zal worden.

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @pietje Re: oorlog & USA

  Ik heb hier een mooi verhaal voor je:
  http://thearchdruidreport.blogspot.nl/2012/10/how-it-could-happen-part-one-hubris.html

  (het laatste deel komt komend WE uit.)

  Het is aan te raden om misschien eerst de augustus posts “The Spectere of militairy defeat”, “The Monkeywrench wars” en “The End of Gasoline warfare” te lezen om te begrijpen waarom hij dit verhaal schreef.

 • Gerard

  @pietje
  “Er komt geen oorlog?
  volgens mij maken we de zelfden fout als in de jaren dertig van de vorige eeuw we moderniseren de krijgsmacht niet of nauwelijks en denken het zal wel mee vallen.”

  Ik ben ook niet zo zeker. Maar als iedereen het verwacht gebeurt er NIETS, en als niemand het verwacht gebeurt het WEL. Zo gaan die dingen nu eenmaal.
  Als extreem rechts (de nationalisten) van Griekenland zo blijven doorstijgen zoals ze nu doen, dan zijn ze binnen een half jaar al de grootste partij van Griekenland. Hee, waar zagen we dat eerder in de jaren 30 ?…

 • Gerard

  @Nico
  Bedankt voor de link!
  Sandstorm is zeker een van mijn grootste favorieten. Onvoorstelbaar wat die Watson in 4 jaar tijd voor elkaar heeft gebracht. Pas 33 jaar oud. Maar nog belangrijker, zonder schulden op te bouwen, wat hij zelf al aangaf. Sandstorm Gold staat al bij mij ruim boven 100% rendement. Sandstorm metals heb ik vorige week pas positie op ingenomen (SND op venture), deed vandaag 10%. Een junior royality op energie en metals.
  Met het zicht op het heden (ingekakte prijzen) en het zicht naar de toekomst (fors stijgende grondstoffen) lijkt inspelen op royalities het meest winstgevend. Maar dat is mijn persoonlijke mening. Hoewel Franco Nevada, Royal gold en Silver Wheaton nog allemaal VEEL te duur zijn. Maar ze komen al af naar beneden toe. Op 75 pak ik nog wat extra op RGLD en op 35 SLW. Op de langere termijn kan dat (bijna) nooit missen.
  Maar naar dit rijtje grote jongens kan Sandstorm naar mijn mening zeker naar toe groeien.

 • gordijnen

  Ik was op zoek, naar iets anders. De tankwagens die de goudstaven vervoerden in irak.

  Toen kwam ik dit artikel tegen.

  http://www.franklinterhorst.nl/Dossier%20Saddam%20Hoessein.htm

  Ook Frankrijk toonde zich een goede vriend van Saddam. Voormalig Frans president Jacques Chirac noemde Saddam destijds zelfs zijn ‘persoonlijke vriend en een geweldig staatsman’. De kontakten tussen Chirac en Hoessein dateren al van begin jaren zeventig. Toen sloot Chirac een overeenkomst met Saddam voor de levering van 60 Mirage F1 gevechtsvliegtuigen compleet met raketten en elektronica ter waarde van 1.5 miljard dollar. Ook verkocht Chirac hem twee nucleaire reactoren met genoeg uranium om er 5 atoombommen mee te produceren. Volgens Saddam was deze overeenkomst de eerste stap op weg naar de Arabische atoombom.Chirac heeft destijds persoonlijk de deal met Saddam gesloten waarbij het contract feestelijk werd ondertekend.

  Ook Duitsland was een goede vriend van Saddam.

  Tijdens het omverwerpen van het regiem van Kadaffi, was er toch ook een goudtransport onderweg naar een buurland. Ook hier is niks meer van vernomen.

  De grootste criminelen regeren de wereld.

  De media wisten het volgende te melden. Uit een enquette blijkt dat 80% van de VVD en PvdA kiezers erg tevreden zijn over het bereikte resultaat van de bezuinigingen.

  Van de Nederlandse regering is het natuurlijk ook een prestatie, om een grote hoeveelheid van de goudvoorraad te verkopen voor de laagste prijs. Inmiddels is deze prijs al ruim 400% gestegen.

  De bestuurders worden beloond voor hun inzet.

  Ik moet alleen nog even uitzoeken waar Jan Kees de Jager voor gaat.

  Welke funktie komt er binnenkort vrij? ECB, Wereldbank, BIS, ESM, opvolger van Rompuy?

 • Nico

  Pietje

  Een gemiddeld mens wil niet aan oorlog denken dus doen ze meestal net alsof het wel mee zal vallen,dan heb ik meestal een zeer slechte boodschap voor ze: er bestaan atoom en waterstofbommen, deze wereld heeft niet lang meer voor ze gebruikt gaan worden,maar dat wil er natuurlijk niet in bij een mens,want dan kun je er in geen jaren meer wonen waar die vallen is dan 1 van de argumenten,nou in oorlogstijd boeit dat niet,een mens verandert dan in een beest,er is er altijd eentje die maar wat graag het startsein geeft door als eerste op de fatale knop te drukken.
  Overigens heeft dat in de koude oorlog al niet veel gescheeld toen rusland kernwapens op cuba wilde plaatsen.

 • Nico

  Gerard

  een video met de ceo van je favoriet aandeel sandstorm gold:

  Op de pagina met Video’s vind je de meest uiteenlopende issues. Van algemeen economische tot specifieke onderwerpen als bijvoorbeeld mijnbouwbedrijven of de gold-silverratio. Vandaag maar eens twee filmpjes er uitgelicht die over mijnbouw gaan. In de ene komt de ceo van Sandstorm aan het woord. Een relatief jonge royalty bedrijf met een jonge CEO – de 33 jarige Nolan Watson – dat zijn weg tussen de grote Royalty broers al aardig weet in te nemen. In de te tweede laat Kitco Frank Holmes aan het woord. Hij legt uit waarom hij denkt dat mijnbouwbedrijven het vanaf nu beter gaan doen in de stockmarket.http://www.edelmetaal-info.nl/2012/10/4959/

 • pietje

  Er komt geen oorlog?

  volgens mij maken we de zelfden fout als in de jaren dertig van de vorige eeuw we moderniseren de krijgsmacht niet of nauwelijks en denken het zal wel mee vallen.

  Alleen de Amerikaan berijden zich voor hier door begeeft Amerika zich op een gevaarlijk en duur pad.

  Niet alleen de politiek maar ook de Amerikanen zijn dol op oorlog. Het congres geeft meer dan 50% van het belastinggeld uit aan de oorlogsmachine van het Pentagon.

  Als de senaat de begrotingsplannen voor defensie goed keurt dan wordt er volgend jaar voor $554 miljard uit te geven door het Pentagon.
  Dit is 47% Van wat wereldwijd wordt uit gegeven aan defensie.

  In Amerika werkt 80% van alle wetenschappers direct of indirect in de wapenindustrie ze lopen mijlen voor op de rest van de wereld.

  De volgende grootte oorlog zal in Amerika gevoerd worden achter computerschermpjes terwijl de rest van de wereld nog alles door mensen wordt gedaan gebruikt Amerika robots.

 • Jullie

  Eens !

  Terug met de Nederlandse goud !

 • cp

  en ALS ze het al gaan leveren, dan die baren met wolfraam erin? lol

 • loesje

  Zozo, wij ‘achterlijke’ Europeanen hebben ons weer eens buitenspel gezet; want we kunnen niet meer bij onze eigen goudvoorraad!

  En wat dan nog ? (gesteld dat…)

  Denk je dat Amerika met dat Europese goud wat kan aanvangen ?

  (lees bovenstaande zin x 2 s.v.p.)

  En sorry, maar daar ben ik al opgehouden met lezen. Wat een ONZIN-column alweer, het internet staat er nog niet vol genoeg van.

 • Johan de Velde

  Wijros,

  Onze Klaas Knot en Draghi hebben niet zoveel verstand als jij en ik.
  Ze kunnen alleen maar bomen kappen en er papiergeld van maken.
  Nuchter boerenverstand is ver bij hen te zoeken.

 • WijRos

  re. Het scheelt de vrijheid zelf te bepalen wie onze vrienden zijn in barre tijden en de zekerheid dat het goud er is als het nodig mocht zijn.

  In NL is niemand in staat een keuze te maken, men laat zich leiden door de VS.

  We hebben ambtenaren-staat ontwikkeld waarbij beslissingen nemen en daar voor de verantwoordelijkheid nemen niet past.

  We laten dus ook dit probleem voortsudderen.