Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Wie zijn billen brandt…..

09-06-2011 Zilverpaul

Het moge duidelijk zijn; de verwachting dat goud en zilver een aanzienlijke daling zouden meemaken op 9 juni is niet uitgekomen. Uw columnist zal zijn beschadigd blazoen en uw terechte scherts manmoedig proberen te dragen.

Toch is de voorspelling niet zo maar uit de lucht komen vallen; er waren wel degelijk tekenen die op een daling wezen.

En dat betrof vooral de forse daling die mijn portefeuille in goud- en zilvermijnaandelen in de voorafgaande dag meemaakte. Zoals in mijn column beschreven, is een plotselinge daling van de goud- en zilvermijnaandelen een teken voor het bankkartel om de volgende dag de edelmetalen naar beneden te werken. Een terechte reactie van een lezer was, dat met de openbaring van deze praktijk deze ‘actie stiekem’ ook wel tot het verleden zou behoren.

Niets is echter minder waar.

De onthulling van de afspraken wat betreft de moedwillige manipulatie heeft weliswaar de aandacht op het onderwerp gevestigd, maar de praktijk is in wezen niets veranderd. Maar de toezichthouder dan, zult u denken, die moet toch tot actie overgaan?

Ik kan u daarop melden dat de CFTC al drie jaar bezig is met een onderzoek naar malafide praktijken in deze sector zonder dat men tot enig rapport komt, conclusie trekt of enige actie onderneemt!

Ik vermoed dat men met de openbaarmaking van hun onderzoek wacht tot het moment dat de COMEX en LBMA zijn gevallen, (wanneer men geen fysiek goud of zilver meer kan leveren).

Dat de CFTC de boel traineert hoeft geen verbazing te wekken als u weet dat veel van de leden uit de commissie uit het bankwezen en de overheid komen, die er belang bij hebben dat een en ander onder de pet blijft.

Toch denkt niet iedereen er zo over; zo heeft Ted Butler, een grote naam op het gebied van zilver, nog steeds hoop dat personeelswisselingen binnen de CFTC tot hervormingen leiden en heeft Bix Wier de theorie dat er op het hoogste vlak krachten bezig zijn die het financieel systeem met opzet zullen laten knallen om zo een positieve verandering te kunnen bewerkstelligen.

Dat het bankkartel zich niets gelegen laten aan de openbaarheid van hun activiteiten of angst voor ingrijpen door toezichthouders, moge ook blijken uit de stelselmatige manier waarop de goudprijs wordt onderdrukt.

De ingrepen op de koersontwikkeling vinden namelijk al tijden plaats op precies hetzelfde tijdstip van de handelsdag. Het betreft 8.20 uur, 10.00 uur en 12.00 uur EST ( Amerikaanse tijd).

In het zeer illustratieve artikel ‘Comex Gold Manipulation Pictorial ‘ van Andy Hofmann wordt dit aan de hand van de dagelijkse daggrafieken van elke dag van dit jaar beschreven. (.PDF) Zo kan voor vrijwel elke handelsdag aangegeven worden wanneer de prijsbeïnvloeding heeft plaats gevonden. Omdat de tijdstippen waarop een en ander plaats vindt precies gelijk zijn, kan het niet anders zijn dat dit doelbewust en voorgeprogrammeerd plaats vindt.

Maar goed, ook al ben ik gewapend met deze kennis blijft het toch een hachelijke zaak de korte termijn bewegingen in deze markt te voorspellen.

Kijk maar naar de mijnaandelen; niemand had van te voren kunnen voorspellen dat er vanaf november vorig jaar een periode zou aanbreken van underperformance ten opzichte van goud en zilver die zich tot heden ten dage voortzet.

Dat zijn nu eenmaal van die fenomenen waar je als belegger en investeerder mee mag leren leven.

Het allerbelangrijkst is echter om het fundamentele lange termijn plaatje in het oog te houden. Ongeacht hoe de goud- of zilverprijs zich ook dagelijks ontwikkelt, bijna elke dag kunt u weer informatie tot u nemen die de val van ons financieel systeem aankondigt.

In een fundamenteel opgaande zilver- en goudmarkt (een zgn. bull markt) zal de bull er alles aan doen om haar berijders op weg naar de top van zich af te schudden. Een verstandige investeerder blijft dan ook mijn inziens rustig zitten en laat zich niet gek maken.

Tot slot: Op zerohedge.com kwam ik deze schokkende video tegen uit Japan. De opname is gemaakt buiten de 30 km zone rondom de kerncentrale. De waarde van 0,1 op de stralingsmeter is de normale waarde voor een luchtmeting, en normaal gesproken is bij een meting op de grond deze waarde even hoog.

Uit de video blijkt zonneklaar dat de grond fors vervuild is met radio-actieve deeltjes, die worden ingeademd en opgenomen in het voedsel en drinkwater. Een inwendige radio-actieve besmetting zal het gevolg zijn. Een humanitaire ramp, die zich over 10 jaar zal gaan voltrekken bij de Japanse jeugd, en tien- tot twintig jaar later bij de Japanse volwassenen. Onvoorstelbaar, mede gezien de houding van de overheid aldaar.

Je mag slechts hopen dat de belangen van de bevolking iets hoger liggen dan die van grote energiemaatschappijen of politiek gezichtsverlies, wanneer bij ons zich een dergelijke ramp zou voordoen.

 

Zilverpaul

Silverstocks.nl

 

 

 • Theo

  Rolf van Zanten
  je bent er mischien al druk mee maar er gaan dingen niet hellemaal goed.
  22.03 is nu weer het laatste wat ik zie en 8.12.-12.31 en me twee zelf geplaatste berichtjes zie ik nu ook niet meer.

 • Theo

  Vreemd de twee laatste berichte kon ik niet zien (8.12 en 12.31)voor dat ik melding er op zetten.
  Was al bang dat foute Nout er achter zat.
  gr.Theo

 • Theo

  Is het zo rustig of werkt het blog niet meer?
  Er gebeurd genoeg dacht ik zelf.
  gr.theo

 • gordijnen

  Wellink: noodfonds EU moet naar € 1500 mrd
  Arend Clahsen en Martin Visser
  donderdag 16 juni 2011, 00:00
  update: donderdag 16 juni 2011, 08:00 Email-a-FriendNaam ontvanger E-mail ontvanger Naam verzender E-mail verzender Verzenden Nout WellinkAls Europese politici per se willen dat private beleggers deelnemen aan een tweede steunronde voor Griekenland, dan moeten ze ook bereid zijn de prijs daarvoor te betalen. Deze operatie brengt zo veel onzekerheid en risico’s met zich mee dat een verdubbeling van het Europese noodfonds tot € 1500 mrd noodzakelijk is om besmettingsgevaar voor Ierland en Portugal op te kunnen vangen. Meer over dit onderwerp
  Olievlekwerking Griekse schuldencrisis Traangasdeken verjaagt boze Griek niet EurocrisisDat zegt Nout Wellink, scheidend president van de Nederlandsche Bank en ECB-bestuurder in een gesprek met het Financieel dagblad. ‘Als je deze risico’s neemt, moet je je realiseren dat je een vangnet moet bouwen. Als het fout gaat, heb je jezelf heel wat te verwijten. Als kredietbeoordelaars het doorrollen als onvrijwillig zien en als gedeeltelijke wanbetaling, vindt besmetting plaats van andere perifere eurolanden.’

  Onder meer Duitsland en Nederland liggen op ramkoers met de ECB over deelname van private partijen in een nieuw Grieks hulppakket van € 85 mrd. De landen willen dat beleggers deelnemen en oude schuld omwisselen in nieuwe schuld. De ECB ziet hier alleen ruimte voor op vrijwillige basis. De overheden willen juist met ‘drang’ een substantiële deelname van de private sector bereiken.

  Noodfonds verdubbelen

  Met drang worden de grenzen opgezocht van wat als vrijwillig gezien wordt door kredietbeoordelaars. Als de rente op nieuwe obligaties veel lager is dan die in de markt, of als aantrekkelijke randvoorwaarden aan het nieuwe papier worden gehangen (zoals voorrang bij aflossing ten opzichte van oude schuld) dan kan dit als een gedeeltelijke wanbetaling of ‘credit event’ worden aangemerkt. Kredietbeoordelaars als S&P en Moody’s hebben dit al laten weten.

  ‘Ik ben open voor elke variant die geen consequenties in de markt heeft, maar weet wel dat je hier op heel dun ijs schaatst. Als je dreigt door het ijs te zakken, moet je een heel groot vangnet hebben’, stelt Wellink. Het noodfonds moet volgens hem verdubbeld worden. ‘Het zou naar € 1500 mrd moeten gaan en er zou meer flexibiliteit in de besteding van het geld moeten zijn. Ook moet men bereid zijn om dingen te doen die de ECB eerder heeft gedaan (het opkopen van staatsobligaties, red.)’

  Harde stellingname

  Wellink: ‘De ECB is sterk tegen een onvrijwillige bijdrage van beleggers. Naarmate je meer risico’s neemt, moet je bereid zijn een groter vangnet te spannen om besmetting te voorkomen. Waar precies de grens ligt tussen vrijwillig en onvrijwillig weet eigenlijk niemand. Maar als je de randen opzoekt, moet je je bewust zijn dat je de verplichting hebt bij problemen direct in te springen.’

  Nederland draagt met garanties € 55 mrd bij aan het noodfonds. Bij een verdubbeling zou dit oplopen tot € 110 mrd. Dat staat nog los van de verplichtingen die Nederland daarnaast heeft via de bijdragen van de Europese Commissie en het IMF aan het noodfonds.

  De harde stellingname van de ECB over deelname van de private sector is volgens Wellink niet ingegeven door de circa € 40 mrd aan Griekse staatsobligaties die de ECB opkocht, of door de € 90 mrd aan Griekse staatsobligaties die zij in onderpand heeft. ‘Als wij verliezen lijden, zijn die uiteindelijk voor rekening van de overheid.’

 • seppel

  @temp242
  Mijn eeuwige dankbaarheid voor dit uitermate interessante artikel, gaat, mijn beste temp, jouw kant uit ! Met dank !

 • temp242

  http://www.rtl.nl/(/actueel/rtlnieuws/buitenland/components/actueel/rtlnieuws/2011/06_juni/13/buitenland/Duitsland_zit_bovenop_goud_en_olie.xml

  Leuk filmpje.

 • http://www.thesilvermountain.nl/ Rolf van Zanten

  Bobbie :

  Beste Rolf van Zanten,

  Komt de nieuwe webshop er nog en zo ja wanneer?

  Bvd.

  We zijn er nu op dit moment druk mee bezig, morgen moet het zover zijn…

 • gordijnen

  Wellink: Bij nieuw noodfonds moeten landen stemrecht inleveren
  Arend Clahsen en Martin Visser
  woensdag 15 juni 2011, 16:05
  update: woensdag 15 juni 2011, 18:51 Email-a-FriendNaam ontvanger E-mail ontvanger Naam verzender E-mail verzender Verzenden Nout WellinkAls in 2013 het nieuwe Europese noodfonds ESM de lucht in gaat, moeten landen unanimiteit opgeven bij het verstrekken van noodleningen. Dat betekent dat landen bij meerderheid zouden moeten kunnen stemmen over het verstrekken van noodleningen aan probleemlanden. Nu is nog de goedkeuring van ieder land nodig voor het verstrekken van noodsteun. Meer over dit onderwerp
  De Jager sceptisch over onderhandelingen steunpakket Griekenland ECB-topman Draghi wijst op gevaar van Grieks bankroet Keuzes Griekenland EurocrisisDit stelt president Nout Wellink van de Nederlandsche Bank in een interview dat morgen in Het Financieele Dagblad verschijnt. ‘In een crisis vallen politici en landen terug op het verdedigen van het naakte eigenbelang. Daarmee wordt nooit het algemene belang optimaal gediend’, zegt Wellink. ‘Het kan niet zo zijn dat Europa omvalt, omdat één land zegt: “we doen niet mee.”’

  Schade

  Volgens de DNB-president moet de wijziging van het stemrecht voorkomen dat het verlenen van noodhulp uit politieke of electorale motieven zolang voortsleept dat de schade steeds groter wordt.

  Wellink verwijst daarbij naar de Griekse schuldencrisis. Aanvankelijk was er in februari 2010 sprake van dat slechts €30 mrd nodig was om Griekenland overeind te houden. Toen noodhulp om politieke redenen steeds uitgesteld werd, liep die teller op tot €110 mrd toen er begin mei 2010 er eindelijk een akkoord was. Inmiddels wordt overigens een volgend hulppakket van circa €85 mrd opgetuigd omdat Griekenland nog steeds niet in staat is om in de eigen financieringsbehoeften te voorzien.

  Geen andere keus

  Terugkijkend op de crisis in Griekenland meent Wellink dat er in mei vorig jaar geen andere keus was dan tot een ‘bail out’ van Griekenland over te gaan, hoewel dit in strijd was met de afspraken zoals die in het Verdrag van Maastricht waren vastgelegd.

  Die ontwikkeling heeft in de ogen van de DNB-president ‘moral hazard’ uitgelokt, hierbij wordt risicovol gedrag bij beleggers aangemoedigd omdat zij weten dat zij uiteindelijk toch gered worden. Het gevaar van besmetting naar andere landen en de financiële markten was volgens Wellink echter zo groot dat er toen geen andere oplossing was dan een ‘bail out’. ‘Als dat besmettingsgevaar er niet was geweest, hadden we Griekenland niet in deze mate hoeven steunen.’

  Wellink meent dat de instituties in Europa nu zo moeten worden ingericht dat een herhaling van deze situatie wordt voorkomen, door onder meer een striktere naleving van het Stabiliteits- en Groeipact met strengere eisen dan tot nu toe in nieuwe afspraken is overeengekomen

 • http://zilver.2link.be zilver
 • temp242

  gordijnen :@high five @Jullie
  Dank je voor de reactie. Dacht ook dat dit een goed teken is voor zilver en goud.
  In een ander artikel van de overheid, krijgen burgers het advies om 70% tot 80% van hun geld op de bank te zetten, ondanks de zeer hoge inflatie.
  Volgens mij is het 5 voor 12, voordat heel veel mensen in de wereld eieren (edelmetalen) voor hun geld gaan kiezen.

  00

  Neen, beste Gordijnen, het zal eerder half een zijn vooraleer heel veel mensen in de wereld eieren(edelmetalen) voor hun geld gaan kiezen. Biezonder is dat op ebay.com, vnl in de VS mensen NU al tot 40% premie (wensen) te betalen boven de gangbare prijzen troy ounce met bijv. Nederland en Duitsland.