Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Willem Middelkoop: “Goud is geld”

12-11-2009 Rolf van Zanten

Deze week hebben we Willem Middelkoop meerdere malen in de media gezien. Na het uitgeven van zijn nieuwe boek, “Overleef de Kredietcrisis” wordt er weer aandacht besteed aan de kredietcrisis en ook aan het beleggen in goud.

Goud als betaalmiddel

http://thesilvermountain.nl/img/goud-dollar.jpegIn discussie met Jort Kelder, presentator van Bij ons in de BV, geeft Willem Middelkoop aan wat nou het nut van goud is. Goud is wereldwijd erkend als betaalmiddel, als alternatief voor fiatgeld waarvan de waarde steeds verder afneemt. Fiatgeld is namelijk niet gedekt door bijvoorbeeld goud, zoals voor het laten vallen van de goudstandaard in Amerika wel gebruikelijk was met de Dollar. Sinds deze ontkoppeling van goud kan er onbeperkt papier geld worden bijgedrukt, zonder dat de waarde hiervan gebaseerd is op een onderliggende waarde.

Gouden baren en gouden munten

Als u wilt beleggen in fysiek goud kunt u zowel voor gouden baren als voor gouden munten kiezen. Bij de uitzending van Bij ons in de BV werd een kilo baar goud getoond, nou lijkt me dit niet de meest handige manier om in goud te beleggen. Het enige voordeel van deze grote gouden baren is dat de prijs per gram goud aanzienlijk lager ligt dan kleine baren van bijvoorbeeld 5 of 10 gram goud. Dit komt doordat de kosten om een dergelijk baar te slaan relatief minder hoog zijn dan bij kleinere baren of munten.

Goud als betaalmiddel

Als betaalmiddel is een kilo baar goud echter niet praktisch. Op dit moment kost een kilo puur goud ruim EUR 24.000. Stel dat u goud als betaalmiddel wilt gebruiken en u heeft alleen kilo baren goud, dan zult u toch een vorm van wisselgeld moeten accepteren. Wat dat betreft is het vaak interessanter om te beleggen in kleinere gouden munten als de Kruggerand en Maple Leaf die nu EUR 780 per stuk kosten. Ook interessant, wegens de combinatie van lage coupure en een lage prijs per gram puur goud, zijn de Nederlandse gouden tientjes die 6,048 gram fijn goud bevatten.

 • albert

  Middelkoop in Paul&Wiiteman na de “bail-out” van Griekenkand tegen een “econoom” wiens naam ik even kwijt ben. “Ze inflateren alle schuilden weg, en dus alle pensioenen en spaargelden”.Inderdaad. De vlucht naar goud is in volle gang nu.
  De vraag is eigenlijk: WIE inflateert het internationale geldsysteem -euro en dollar- en WAAROM. Dit “gebeurt” niet “vanzelf”.
  Antwoord: het bank-kartel dat de Federal Reserve bezit en dat nu met marionet Obama eerst de US-economie leegrooft (bail out onder dreiging van martial law) en nu aan de slag is in Europa.
  Doel: globalisering, CONTROL, centralisatie van MACHT in een oligarchische elite, IMF/UN/WWF/WHO/Nafta/ …/…., heffen via EU/ETS/ carbon cap-and-trade. Wie zitten er in? Bilderbergers, onze “koningin” Beatrix -Constantijn-, Kissinger, Rockefeller, Geitner, Wellink, ,…,…,aspirerend Bos en Balkenende.Enzovoort.
  Lees Ron Paul (T-rep) “Revolution A Manifesto”, “End of the FED”, E.Griffin “The Green Monster from Jekyll Island”. Yo.

 • paul

  Hoe denkt u op dit moment, 3-2-2010, over het idee dat er ook nog zoiets als een “goudbubble” kan bestaan? Dit zou betekenen dat al het goud in de wereld ruim is overgewaardeerd en dat de prijs op korte of langere termijn weleens volledig onderuit kan gaan. Gelijk aan de “hypotheek/huizenbubble” en de “dollarbubble”. Gaarne uw reactie.

 • Edwin

  De vraag is wat er gebeurd als het papieren zilver en goud op COMEX wordt opgevraagd. Hier worden zoveel contracten short uitgeschreven, allemaal naked short (dus zilver verkopen zonder dat je het zilver hebt) als dat een keer wordt opgevraagd moet die partij enorme hoeveelheden FYSIEK zilver gaan kopen. En fysiek zilver zal dan moeilijk verkrijgbaar zijn in die enorme hoeveelheden, vooral tegen de COMEX prijzen. Dan krijg je dus een verplichte aankoop van zilver waar de zilverprijs enorm zal stijgen, gevolg: short gaande partij failliet en een hoge zilverkoers. Hoe langer men op COMEX door mag gaan met deze malafide handel, hoe sneller dat zilver eens onder het juk vandaan komt en dan komt aan al die manipulatie een eind. Wat voor prijs voor zilver we dan gaan zien weet ik niet maar het zal eindelijk eens bepaald worden aan eerlijke vraag en aanbod prijzen van FYSIEK zilver.

 • a.v.gastel

  geachte heer Middelkoop. Wat zou het gevolg zijn als alle “papieren”goud en zilver fysiek opgevraagd gaat worden ? Volgens de banken kan men het fysiek opvragen, onder bijbetaling van de b.t.w.
  Wat zou het verlies van de banken dan zijn ? Hoevele miljarden ?
  U begrijpt dat ze de prijs wel laag moeten houden.