24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Willem Middelkoop: “Goud is geld”

Deze week hebben we Willem Middelkoop meerdere malen in de media gezien. Na het uitgeven van zijn nieuwe boek, “Overleef de Kredietcrisis” wordt er weer aandacht besteed aan de kredietcrisis en ook aan het beleggen in goud.

Goud als betaalmiddel

http://thesilvermountain.nl/img/goud-dollar.jpegIn discussie met Jort Kelder, presentator van Bij ons in de BV, geeft Willem Middelkoop aan wat nou het nut van goud is. Goud is wereldwijd erkend als betaalmiddel, als alternatief voor fiatgeld waarvan de waarde steeds verder afneemt. Fiatgeld is namelijk niet gedekt door bijvoorbeeld goud, zoals voor het laten vallen van de goudstandaard in Amerika wel gebruikelijk was met de Dollar. Sinds deze ontkoppeling van goud kan er onbeperkt papier geld worden bijgedrukt, zonder dat de waarde hiervan gebaseerd is op een onderliggende waarde.

Gouden baren en gouden munten

Als u wilt beleggen in fysiek goud kunt u zowel voor gouden baren als voor gouden munten kiezen. Bij de uitzending van Bij ons in de BV werd een kilo baar goud getoond, nou lijkt me dit niet de meest handige manier om in goud te beleggen. Het enige voordeel van deze grote gouden baren is dat de prijs per gram goud aanzienlijk lager ligt dan kleine baren van bijvoorbeeld 5 of 10 gram goud. Dit komt doordat de kosten om een dergelijk baar te slaan relatief minder hoog zijn dan bij kleinere baren of munten.

Goud als betaalmiddel

Als betaalmiddel is een kilo baar goud echter niet praktisch. Op dit moment kost een kilo puur goud ruim EUR 24.000. Stel dat u goud als betaalmiddel wilt gebruiken en u heeft alleen kilo baren goud, dan zult u toch een vorm van wisselgeld moeten accepteren. Wat dat betreft is het vaak interessanter om te beleggen in kleinere gouden munten als de Kruggerand en Maple Leaf die nu EUR 780 per stuk kosten. Ook interessant, wegens de combinatie van lage coupure en een lage prijs per gram puur goud, zijn de Nederlandse gouden tientjes die 6,048 gram fijn goud bevatten.

Bekijk ook