24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Winnen met zilver!

De Olympische Spelen zullen morgen beginnen en nu zowel goud als zilver enorm in waarde zijn gedaald door de sterke dollar, is dit het perfecte moment om erop te wijzen dat wanneer je voor goud gaat, je vaak beter af bent met zilver…

Zoals met veel beleggingen met een lange horizon zijn er ook voor zilver veel redenen om positief te zijn. Zilver is een uniek metaal dat in de industrie gebruikt wordt (meer dan 50% van de mijn productie van zilver uit 2008 werd in de industrie gebruikt en/of verbruikt) en daarnaast beschikt zilver net als goud over monetaire eigenschappen.

Een klein markt
Als we kijken naar de prijsontwikkeling in zilver, wordt al snel duidelijk dat zilver veel meer volatiel is dan goud. Afgelopen periode, onder druk van de sterke dollar, daalde zilver dan ook veel harder dan goud. De goudmarkt is klein, zowel in historisch perspectief als wanneer we naar de grootte van de markt kijken volgens onze moderne normen. Een deel van de reden hiervan is dat goud enorm waardevol is en je kunt niet een grote markt aanslaan voor een product dat bestaat in een dergelijk relatief beperkt aanbod. Als we vervolgens de goudmarkt met de zilvermarkt vergelijken, blijkt dat als de goud sector ‘klein’ is, de zilver sector microscopisch is.

http://www.beurs.com/wp-content/uploads/2009/12/goudmijnaandelen.jpg

Omdat de goudmarkt klein is,  zorgt een significante rally er al snel voor dat er nieuwe beleggers in goud beginnen te beleggen. De verhandelde hoeveelheden nemen toe en of je nu goud koopt voor op de lange termijn, of speculatief, de meer ervaren beleggers in goud zullen goud al snel als ‘te duur’ zien. Dan wordt er al snel gekeken naar het volgende edelmetaal in rij: zilver.

Als “het lelijke eendje” is zilver in de historie vrijwel altijd bij een belangrijke rally begonnen vanaf een positie waarin het ondergewaardeerd is ten opzichte van goud.  Als beleggers van goud overschakelen naar zilver komt er een enorme hoeveelheid geld beschikbaar in de zilvermarkt, wat veel druk teweeg brengt in deze kleine markt. Momenteel koop je met 1 troy ounce goud namelijk zo’n 70 troy ounce zilver. Als maar een zeer beperkt deel van de beleggers in goud overstappen naar zilver, zorgt dit al voor een enorme toename in de beleggingen in zilver. Met als gevolg dat zilver harder stijgt dan goud.
Kern van het verhaal: zilver is vrijwel altijd afhankelijk van goud in haar prijsbewegingen maar zodra de rally in de edele metalen begint is het rendement wat te behalen valt met zilver vrijwel altijd hoger dan bij goud. Winnen doe je dus met zilver.

Bekijk ook