24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Woensdag 19.00 uur rentebesluit FED

Woensdag 20 maart om 19.00 uur is het zover, dan zal de Federal Reserve het rentebesluit bekend maken. Naar deze dag wordt uitgekeken door beleggers in de hele wereld want dit is één van de belangrijkste indicatoren en de verhoging of verlaging van de rentestand heeft een direct gevolg op de wereldmarkten en daarmee ook de goudprijs.

Niet alleen wordt er voor nu besloten wat er gaat gebeuren met de rentestand, ook zal de Fed aangeven of er renteverhogingen dit jaar of volgend jaar verwacht mogen worden. In het verleden zijn hier eerder al voorschotten op genomen maar het lijkt er niet op dat het er nu van gaat komen dat de rente verhoogd gaat worden. In plaats daarvan is de kans groot dat de rente wordt verlaagd en dat is dan weer gunstig voor de goudprijs.

Eerder werd aangegeven dat in 2019 er twee renteverhogingen zouden komen, aldus Philip Marey die werkzaam is als econoom bij de Rabobank. Hij gaat er vanuit dat de economie in de Verenigde Staten volgend jaar wegzakt in een recessie. Daar zijn de eerste tekenen al van zichtbaar en de Fed kan dan misschien toch niet zo vaak de rente verhogen als eerder aangegeven.

Aangezien de afgelopen weken diverse negatieve cijfers uitkwamen (macro-economisch) is de kans groot dat de rente niet zal worden verhoogd. In de toelichting van de bespreking woensdag zal verder moeten blijken wat het nieuwe beleid is en wat men verwacht voor de rest van 2019 en 2020.

In de afgelopen jaren heeft de Federal Reserve een enorme balans opgebouwd die is ontstaan door het opkopen van obligaties. Het is het streven om deze positie af te bouwen en hoe dat gecombineerd wordt met een renteverlaging of rentestijging is afwachten.

Mocht de rente gelijk blijven, of mocht er een renteverlaging worden aangekondigd dan kan dit gunstig uitpakken voor de prijzen van goud, zilver, platina en palladium. Waar een hogere rente zorgt voor een sterkere dollar is een lagere rentestand juist slecht voor de waarde van de dollar – en daarmee positief voor edele metalen. Ook kan een duidelijk signaal dat er waarschijnlijk geen rentestijgingen meer aan zitten te komen ervoor zorgen dat beleggers minder positief zijn waardoor de dollar onder druk kan komen te staan

Bekijk ook