24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Wordt dit jaar hét jaar voor goud?

Mede door de aankomende heropening van de Chinese economie, verwacht Goldman Sachs dat de rest van het jaar een goed jaar gaat worden voor grondstoffen. Door de globale macro-economische situatie, in combinatie met lage voorraden stelt Jeff Currie, hoofd-grondstoffenanalist bij Goldman Sachs, dat hij geen “positiever economisch brouwsel voor grondstoffen” kan bedenken. Na een stijging in de grondstoffenprijzen in de eerste helft van 2022, verkleinde de markt weer door stijgende rentes en een lagere vraag.

Goldman Sachs

Uit het marktcommentaar van Goldman Sachs wordt duidelijk dat de bank hoge verwachtingen heeft voor de olieprijs. Volgens Currie heeft de oliemarkt de stijgende vraag en afnemende productie in Rusland nog niet ingeprijsd, en zal de heropening van de Chinese economie veel voorspoed brengen voor de olieprijs.

Niet alleen olie zal een positieve invloed ervaren van de vraag uit China. Ook andere grondstoffen, zoals aluminium, zullen stijgen in prijs volgens de bank. Nu is Goldman Sachs wel al langer erg positief over grondstoffen, maar niet zonder reden. Er bestaat een gebrek aan investeringen in de grondstoffensector, als gevolg van systematische onderinvestering. Dit betekent dat er veel groei mogelijk is voor de grondstoffenmarkt.

Voor de S&P GSCI Commodity Index verwacht de bank opbrengsten van 9,9%, 17,3% en 31,2% over een tijd van respectievelijk drie, zes en twaalf maanden.

Goud

Het marktcommentaar gaat ook in op de prijs van goud en stelt dat de goudprijs zal profiteren van een zwakke dollar en de globale de-dollarisering trend.

“Met name goud zal waarschijnlijk aan de vooravond van een aanhoudend opwaartse trend staan, aangezien de-dollarisering zeer positief is voor de prijs van het edelmetaal. In een tijd waarin de Fed waarschijnlijk renteverhogingen zal vertragen, zullen de EFT-posities kunnen stabiliseren. Wij geloven dat een aanhoudende buiging van de USD een ingrediënt vormt voor een vrij aanzienlijke stijging van grondstoffen.”

Eenzelfde soort bericht over goud kwam aan het eind van vorig jaar al vanuit de Saxo Bank. De beleggingsstrateeg van de Saxo Bank, Steen Jakobsen, stelde destijds, in een van de ‘Outrageous Predictions’ voor 2023, dat de goudprijs in zal stijgen naar $3.000 per troy ounce (31,1 gram). Dit zou betekenen dat de goudprijs met 70% zou gaan stijgen.

Dit scenario is erg onwaarschijnlijk, maar de bank doet meerdere onwaarschijnlijke voorspellingen die niet ondenkbaar zijn. De Deense bank houdt bijvoorbeeld rekening met de komst van een wereldwijde oorlogseconomie, kwantitatieve verkrapping in het Federal Reserve-beleid en verkeerde rentetiming van centrale banken. De bankiers sluiten niet uit dat veel landen hun voorraden dan willen verhogen en dus import drastisch gaan uitbouwen, vooral op het gebied van belangrijk voedsel en schaarse grondstoffen. En laat goud nou toevallig een van die grondstoffen zijn.

Bekijk ook