24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

World Gold Council rapporteert over grote vraag naar gouden baren en munten

In de periodieke Gold Demand Trends, een rapport van de World Gold Council dat ieder kwartaal wordt verstrekt, kunnen we de goudmarkt duiden en vallen een aantal zaken op. Over de gehele linie is over het jaar 2021 tot nu toe minder vraag naar goud dan vorig jaar (-7%) maar lijkt dit voornamelijk te maken te hebben met een lagere vraag naar goud ETF’s. De vraag naar beleggingsgoud in de vorm van fysiek goud (munten en baren) is juist met 18% gestegen waarbij met name de tijdelijke dip in de goudprijs in augustus werd aangewend om fysiek goud te kopen.

Het rapport van de World Gold Council maakt duidelijk inzichtelijk wat de belangrijkste verschillen zijn in de goudmarkt tussen 2021 en 2020. Wat voor kopers van fysiek edelmetaal vooral interessant is om te zien, is dat er een uitstroom is geweest uit de ETF’s en dat er juist meer baren en munten zijn verhandeld. De grootste stijging komt uit Azië, waar in de belangrijkste landen qua goudhandel wordt gekeken naar India (+27%) en China (+12%). Wereldwijd is er 18% meer vraag geweest naar gouden munten en baren.

TonnesQ3’20Q3’21 YoY
Investment495.0235.0-53%
Bar & coin221.0261.718%
  India33.842.927%
  China, P.R.:Mainland57.864.712%
Gold-backed ETFs273.9-26.7   –

Minder vraag naar goud ETF’s

Het gegeven dat er in 2021 in totaal minder vraag was naar goud dan in 2020 kan geheel worden toegewezen aan de netto uitstroom bij de goud ETF’s. In het derde kwartaal van 2020 werd er juist veel goud gekocht in de vorm van ETF’s maar de beleggers die op deze manier goud kopen hebben in 2021 afscheid genomen van deze posities. Uit de rapportage van World Gold Council is niet op te maken waarom dit is gebeurt, maar het kan zijn dat beleggers meer zekerheid willen en posities omzetten naar fysiek edelmetaal. Ook opvallend is dat de uitstroom alleen in Amerika plaatsvond, terwijl in Europa en Azië juist sprake was van een toename.

Vraag naar gouden munten en baren

Terwijl er minder vraag was naar ETF’s werd er aanzienlijk meer goud gekocht in de vorm van gouden munten en baren. De totale wereldwijde vraag naar beleggingsgoud in deze vormen is toegenomen met 18% naar 262 ton in het 3e kwartaal. Over het hele jaar 2021 (tot nu toe) werd er 857 ton goud verhandeld in baren en munten en daarmee is dit de grootste vraag sinds 2013.

Munten en baren waren in 2021 wereldwijd in trek, zowel in Amerika als in Europa en Azië. Binnen Europa is Duitsland verreweg de grootste markt (ongeveer de helft van alle munten en wordt in Duitsland verkocht) terwijl in Azië vooral landen als China en India een grote traditie kennen voor het kopen van goud. Ook in de Verenigde Staten werd veel goud gekocht en de interesse kwam voort uit beleggers en spaarders die zoekende zijn naar alternatieven voor sparen. In de VS loopt de inflatie fors op en is men op zoek naar manieren om koopkracht te beschermen en goud heeft altijd gediend als hedge tegen inflatie.

De vraag naar beleggingsgoud is in 2021 al zo groot, dat er al bijna zoveel verkocht is als in het hele jaar 2019 of het hele jaar 2020.

Centrale banken kopen ook nog steeds goud

Er werd in het derde kwartaal van 2021 voor netto 69 ton goud gekocht door centrale banken wereldwijd. Ten opzichte van 2020 is dit een forse toename aangezien destijds centrale banken netto verkopers waren van goud. Echt grote aankopen bleven echter uit.

Van alle centrale banken was India de grootste koper met 41 ton goudbaren. Andere landen die goud toevoegden aan hun reserves waren onder andere Brazilië, Rusland en Kazachstan. (Kazachstan voert sowieso een beleid gericht op het vergroten van goudreserves, zowel van de centrale bank als van haar burgers).

Over geheel 2021 werden er door centrale banken voor in totaal 393 ton goud gekocht tegenover 255 ton over 2020. Deze stijging komt met name door aankopen eerder in 2021 gedaan door Thailand, Hongarije en Brazilië. Een land dat noodgedwongen goud heeft verkocht is Turkije en dat had te maken met een koersval van de Turkse lira – er is om die reden 13 ton goud door Turkije verkocht.

Belangrijkste bevindingen uit de Gold Demand Trends

  • Per saldo daling van de vraag naar goud, door uitstroom in ETF’s
  • Vraag naar munten en baren +18%
  • Centrale banken blijven goud opkopen – wel in een lager tempo

Bekijk ook