24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

World Gold Council verwacht een goed 2018 voor goud

De World Gold Council heeft in haar nieuwe rapport uitgesproken dat zij verwacht dat 2018 een goed jaar zal worden voor goud. Doordat de aandelenkoersen flink zijn gestegen en ook de obligaties een hoge waardering kennen zullen beleggers die op zoek zijn naar een veilig alternatief vaker uitwijken naar goud.

De groei van de wereldeconomie zou ervoor kunnen zorgen dat consumenten in China en India (de grootste goudmarkten ter wereld) meer geld uitgeven aan sieraden. China en India zijn tezamen goed voor bijna de helft (!) van de wereldwijde vraag naar fysiek goud en een sterkere economie in deze landen heeft dan ook een grote impact op de globale goudmarkt.

Daarnaast verwacht de World Gold Council dat de reële rente laag blijft en dat dit een positief effect heeft op de goudprijs. Als reden wordt aangegeven dat beleggers de afgelopen tien jaar gewend zijn geraakt aan een zeer lange periode van ‘gratis geld’ waarbij centrale banken de rente kunstmatig laag houden. De wereldwijde schuldenberg is in die periode enorm toegenomen en als de rente verhoogd wordt – iets waar de FED al meerdere malen op heeft gehint – dan kan dat wel eens zeer negatief uitpakken voor de economie.

Volgens een studie van de World Gold Council heeft de goudprijs in de periode vanaf 1970 tot heden alleen slecht gepresteerd op de momenten waarop de reële rente boven de 4% staat. Met reele rente bedoelt men de rente na correctie voor inflatie. Met de huidige hogen schuldenberg zijn er veel particulieren en bedrijven die hun hoge schuld amper kunnen dragen en als de reële rente zou stijgen tot een niveau boven de 4% komen deze partijen in de problemen. De verwachting is dat de reële rente lager zal zijn dan deze 4%, wat dus gunstig is voor de goudprijs.

Gemeten in dollars heeft de goudprijs een prima 2017 achter de rug. De Amerikaanse S&P 500 index steeg in hetzelfde jaar naar een all-time high waarbij de koers/winst verhouding van de aandelen tot het hoogste niveau stegen sinds de dotcom bubbel. Dit is een teken dat de aandelenkoersen stijgen doordat er  veel vraag is naar aandelen, terwijl dit niet te maken heeft met de daadwerkelijke resultaten van deze bedrijven. Dit heeft op zijn beurt te maken met de extreem lage rente, waardoor veel spaargeld zijn weg zoekt naar aandelen en (meer risicovolle) bedrijfsobligaties.

Ook bleek uit cijfers van de St. Louis Fed dat beleggers steeds meer uitwijken naar relatief risicovolle bedrijfsobligaties. Sinds 2007 is het verschil niet mer zo klein geweest tussen relatief veilige Amerikaanse 10-jaars leningen en bedrijfsobligaties met een zogeheten BAA kredietscore (relatief risicovol). Dit is een indicatie dat beleggers bereid zijn om een hoger risico te lopen voor een kans op een marginaal hoger rendement.

Mocht er een correctie volgen op de financiële markten dan zouden beleggers er verstandig aan doen om een positie aan te houden in goud. Goud heeft altijd een negatieve correlatie gehad met aandelenkoersen en obligaties en presteert daarvoor vaak goed in tijden van financiële onzekerheid. In haar rapport sluit de World Gold Council af met de volgende vier redenen om vast te houden aan fysiek goud:

  • Goud geeft beleggers een bepaald rendement;
  • Er is een lage correlatie met andere activaklassen, zowel in perioden van economische groei als crisis;
  • Het is een ‘main stream’ activa en zeer liquide;
  • Historisch bewezen dat een portfolio met een klein deel goud beter in balans is en betere rendementen geeft.

Het gehele rapport is te downloaden (PDF) op de website van de World Gold Council: www.gold.org.

 

Bekijk ook