24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

World Gold Council (WGC) verwacht dat China meer goud zal kopen

Het World Gold Council (WGC) verwacht dat China de komende jaren aanzienlijk meer goud zal gaan kopen. De instelling publiceerde een uitgebreide studie over de toekomst van de goudmarkt, en de belangrijke rol die China erin zal gaan spelen.

De WGC verwacht dat China de rest van de wereld zal bijbenen op het gebied van de vraag naar goud, als gevolg van de vrijmaking van de Chinese goudmarkt in 2001. Tezelfdertijd kalft de productie van de Chinese goudmijnen af. De vraag van China’s twee grootste goudafnemers (de juwelenindustrie en als investering) bereikte een totaal van 423 ton in 2009 terwijl de binnenlandse mijnaanvoer slechts 314 ton bedroeg in datzelfde jaar. Volgens studies zouden de bestaande goudmijnen in China binnen 6 jaar uitgeput zijn!

Hoewel er al de nodige aardverschuivingen hebben plaatsgevonden, blijft de consumptie van 0,26 gram per capita beduidend onder andere ‘goudculturen’. Als de Chinezen evenveel goud zouden consumeren per capita als in India, Hongkong of Saudi-Arabië, zou de jaarlijkse Chinese goudvraag met minstens 100 ton toenemen tot 4000 ton, in de juwelensector alleen al!

Niet enkel de bevolking heeft nog een stevige inhaalbeweging te goed, ook de Chinese centrale bank heeft slechts 1,6% van haar totale reserves van meer dan 2,4 biljoen USD geïnvesteerd in het gele metaal. Als de Chinese centrale bank opnieuw naar het niveau van 2,2% zou gaan dat in het vierde kwartaal van 2002 bereikt werd, zou dat een bijkomende vraag van 400 ton betekenen aan de huidige goudprijs, zo schat de Raad.

Samengevat: Door de sterke inflatoire druk in China, de sterke goudcultuur, de dalende mijnoutput en de sterke vraag vanuit de juwelensector en als investering, mogen we ervan uit gaan dat China een bijzonder sterke ondersteunende factor zal zijn voor de goudprijs de komende jaren!

Door Nico Pantelis, www.goud-zilver.net

Gold Report China

Bekijk ook