24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Zal zilver net als goud stijgen?

Goud doet het uitstekend en profiteert van de zwakke dollar. De verhoogde risico-investeringen en schrik voor inflatie bracht de goudprijs naar ongekende hoogtes van dan $1100 per ounce. De zilvermarkt profiteerde hier eveneens van maar kon zijn prijsstijging van boven de $18 toch niet behouden. Het is vooral de afgenomen industriële vraag naar de basismetalen zoals zilver die de stijging van de zilverprijs een tijdelijke halt hebben toegeroepen.

Kan zilver in deze periode van economische onzekerheid en in afwachting van een stijgende vraag blijven rekenen op de sterke goudmarkt?

Sommige analisten, zoals deze van goldcore.com, zijn er rotsvast van overtuigd dat het huidige prijsniveau voor het gele metaal wel eens voorgoed of tenminste voor een lange periode boven de $1000 zal blijven en dat zilver nog steeds ondergewaardeerd wordt ten opzichte van goud en de komende weken en maanden de inhaalrace zal inzetten.

Anderen zien enkel nog een verdere stijging van de goudprijs en baseren hun vermoedens op het feit dat een verdere zogenaamde kwantitatieve versoepeling, waarbij de geldvoorraad toeneemt doordat de centrale banken effecten en obligaties gaan aankopen, wel eens zou kunnen leiden tot een buitensporige inflatie die de goudprijs met tientallen dollars de hoogte zal injagen. In dit geval zal ook de zilverprijs volop meegenieten van de positieve trend en zal zijn waarde een veelvoud van de huidige waarde gaan bedragen.

Hoewel er enkelen zijn die bovenstaande scenario’s sterk in twijfel trekken, wijzen ook onderstaande commentaren eerder deze week van experts op het gebied van de beurs- en financiële markt op de positieve trend.

De analist James Steel van HSBC, één van de grootste banken ter wereld, ziet een sterke groei van de goudprijs voor de komende 12 maanden. Hoewel we ons niet in het inflatiekamp bevinden, geloven we wel dat de huidige kwantitatieve versoepeling, met als gevolg een zwakkere dollar, een voldoende positief effect zal hebben op de vraag naar goud en dus op de goudwaarde, zei Steel.

Blackmont Metals and Mining analist Richard Gray verwoordde het in een onlangs gegeven interview op deze manier. Ik geloof dat er twee drijvende krachten achter de huidige goudprijs schuilgaan: de handelsangst vs de Dollar en de mogelijke inflatie. Met wat er in 2009 is gebeurd in het achterhoofd gaan investeerders op zoek naar nieuwe alternatieve investeringen voor de Dollar, namelijk goud en zilver.

Ook de investeringsgoeroe Jim Rogers is overtuigd van de groei. Als we de waarde van de goudprijs van de jaren 80 volgens de inflatie naar nu zouden omzetten, zouden we op meer dan $2000 per ounce uitkomen. Een bedrag dat we zeker gaan bereiken in de komende 10 jaar.

Bekijk ook