Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Zeven grafieken

16-01-2014 Zilverpaul

Zoals u zult weten daalt de hoeveelheid geregistreerd fysiek goud op de Comex gestaag, en stijgt dientengevolge de hoeveelheid mogelijke claims op elke ounce vrolijk mee. De teller staat nu op 112, wat wordt weergegeven met de zwarte lijn in het onderste deel van deze grafiek:

112

Een gestaag oplopend aantal claims over de afgelopen twaalf maanden, maar wanneer we een en ander bekijken over een periode van twaalf jaar in plaats van twaalf maanden, wordt zichtbaar dat vanaf 2013 de boel pas echt in beweging is gekomen:

113

Nog slechts 370.000 ounce goud te gaan, en dan hebben de muizen vrij spel in de goudkluizen van de Comex. Dat wil zeggen in de kluizen waar het goud ligt waar andere partijen een claim op kunnen leggen. Voor zichzelf houden de banken echter genoeg goud achter:

COMEX_Gold_stock_eligible_2002_2014Heel anders gaat het toe in het Verre Oosten, waar de muizen in de kluis van de Shanghai Gold Exchange niet aan hun rust toekomen door een gestaag oplopende dagelijkse handel in goud. Vanaf 2007 tot nu is de handel in fysiek goud meer dan vertienvoudigd.

114

Dit alles is mede een gevolg van het beleid van de deze maand vertrekkende FED-baas Bernanke, die vandaag in een speech benadrukte dat de kwantitatieve verruiming niet heeft geleid tot stijgende prijzen. Het is maar goed dat hij dat er bij zegt, anders was men toch al snel op andere gedachten gekomen…….

inflatie

en tot slot van Sharelynx twee veelzeggende grafieken, die precies weergeven waar goud en zilver zich chart-technisch begeven:

COMEX_Gold_2003_2014

COMEX_Silver_2003_2014

Zeven grafieken, waar in feite slechts één conclusie bij past…..

 

Disclaimer: Artikelen geplaatst door Zilverpaul zijn niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 • Lamberto

  @Floesh

  Alle personen met politieke en militaire invloed die opdracht hebben gegeven om de burgerbevolking van Libya via clandestiene infiltranten te belagen, en onder valse voorwendsels met groot militair machtsvertoon van hun luchtmacht tienduizenden doden en slachtoffers te hebben gemaakt, moeten zo snel als mogelijk voor Internationaal Strafhof in Den Haag worden gebracht.
  Mocht de rechter de hoogste straf uitspreken, dan zal dit helaas maar levenslang zijn.

 • didier

  Re: waarom traders blijven.
  Handel in papiergoud is hetzelfde als handelen in aandelen. Je kan verdienen bij stijgingen, bij dalingen en aan kleine prijsverschillen als je genoeg inzet. Dus mogelijkheden voor de gelukkigen.
  Eigenlijk kan de papierhandel even gemakkelijk doorgaan als de kluis leeg is. Het noemt niet voor niets handel in papiergoud. Die mogelijkheid van delivery nemen stamt af van toen de comex nog gebruikt werd waarvoor hij diende: hedging.
  We zitten nu met een architectuur die niet gebruikt wordt waarvoor hij ontworpen is. Vandaar ook het idee van het ‘breken’ van we comex. Alleen: als je uitlevering vraagt van 1200 ton moet je wel de 51 miljard op tafel leggen.

 • http://twitter.com/Floesh Floesh

  Libië werd overgenomen door het Central Banking Cartel omdat Gaddifi af wilde stappen van de PetroDollar en een nieuwe door goud nieuwe munt wilde introduceren, de Afrikaanse Dinar en olie niet meer in Dollars te verkopen. Libië had, in tegenstelling tot de Westerse Centrale Banken die in handen zijn van rijke elite families, een Centrale Bank die van de eigen staat was en weinig schulden. De bevolking van Libië genoot de grootste welvaart van alle Afrikaanse landen.

  Denk je echt dat ze Irak, Syrië, Libië, Egypte, Mali, Jemen etc. hadden ingenomen/ontzet als hun exportproduct broccoli zou zijn geweest.

 • didier

  En waarom lopen de traders dan ook niet weg, net zoals het goud?
  Omdat ze denken daar geld te kunnen verdienen. Wat kan het anders zijn? Traden is kommunicerende vaten: wat jij verdient verliest een andere. En maar hopen dat je bij de goeie zit want per definitie: niet iedereen kan winnen. De hedge funds hebben allemaal verkeerd gegokt (met het geld van hun clienten). Dus zo gemakkelijk zal het wel niet zijn.

 • http://twitter.com/Floesh Floesh

  Central Banking cartel exposed By Muammar Gaddafi: http://youtu.be/THlaMUq6MKU

 • Q&Q

  @ Floesh

  We zullen zien of het onzin is! ;)

  ( heb hier al zoveel onzin langs zien komen!) :)

 • didier

  De claims/ounce stijgen vooral doordat goud de kluis verlaat vermits de open interest is niet abnormaal hoog is. Kan het goud misschien elders meer opbrengen? Verkopen met premium in shangai of India? Of heeft men het liever in eigen kluis?
  Die claims/ounce dat is zoals je op bovenstaande grafieken kan lezen het aantal kontrakten gedeeld door het registered goud. Daar is niets mysterieus aan.
  Eigenlijk is het niet verwonderlijk dat het goud de kluis verlaat vermits de goudprijs niets doet of nog slechter daalt (net zoals na 1980: dalende prijs en leeglopende kluizen). Traden is geld brouwen met jaarlijkse evaluaties onder een vergrootglas. Je kan je als trader niet veroorloven om kapitaal zomaar werkloos op de schap te laten liggen, godbetert op een schap dat ineenstuikt.
  Kijk naar de hedge funds. Wie zou durven zeggen dat ze er geen verstand van hebben. En toch heeft de S&P ze allemaal VER achtergelaten. Traden is nog erger dan bij de wolven. Om het eens onnozel te zeggen: wie niet wint die is verloren en mag op zoek naar ander werk. Dus kapitaal werkloos in een kluis laten liggen??
  Maar nogmaals: ik ben er daar niet bij op de comex dus het is gissen wat ik doe.

 • Floesh

  Q&Q serieus…. waarom post je zulke onzin van pauper sites als slimbeleggen.nl en beurs.nl

 • Nadja

  didier, re: claims/ounce verhaal much to do about nothing

  Uw bijdrage verklaart niet waarom de 112 situatie ontstaan is.
  Juist die is van belang, of de ontstane 112 situatie zelf er toe doet maakt minder uit.

 • Q&Q

  “WAARSCHUWING: beleggers opgepast!”

  Hoewel weekend, hebben wij een waarschuwing voor iedere belegger die eraan hecht zijn/haar vermogen intact te houden. Duidelijker wordt het niet. We raden u dan ook met klem aan verder te lezen.

  Het timen van de financiële markten is lastig, héél lastig. Het liefst wil iedere belegger panklaar horen wanneer te kopen, en wanneer te verkopen. Wellicht hebben we hét ultieme verkoopsignaal te pakken. De uitdrukking ‘vrouwen bloot, handel dood’ zal voor de ervaren belegger ongetwijfeld geen onbekende uitdrukking zijn. De wat plattere variant van ‘Sell in May.’ Welnu, het is nog lang geen mei, en als we zo op straat kijken dan zijn de vrouwen vooral goed warm ingepakt. Daar komt bij dat dit weliswaar een tamelijk vaak voorkomend seizoenspatroon is, maar die gaat geregeld helaas niet op. Was het maar zo eenvoudig.

  Maar Slim Beleggen kwam een ander fenomeen op het spoor, eentje die op zijn minst frappant is.Wat blijkt: telkens als er in een jaar een film compleet gewijd aan de handel en wandel van Wall Street uitkwam, gingen de financiële markten snoeihard onderuit. Kijkt u maar eens naar onderstaande grafiek:

  Wall Street

  Waarschuwing: een frappant verband tussen Wall Street films en performance

  * In 1987 kwam de absolute klassieker uit: Wall Street. En dat was ook het jaar van de beruchte crash. De beurzen verloren in dat jaar een pijnlijke 23 procent.

  * Dertien jaar later, in 2000, werd het publiek getrakteerd op Boiler Room, ook het jaar van de dot.com crash. De financiële markten halveerden bijkans met een verlies van circa 46 procent.

  * Dan natuurlijk dé grote financiële crisis, in 2009, en óók het jaar dat Wall Street: Money Never Sleeps uitkwam. Allicht nog vers in het geheugen van beleggers: Wall Street dook 48 procent omlaag, een dreun die nu nog invloed op de psyche van beleggers heeft.

  * Tot slot enkele weken geleden, rond Kerst, is opnieuw een film met Wall Street als uitgangspunt uitgekomen: The Wolf of Wall Street.

  We’re just saying… ;)

  – See more at: http://www.beurs.com/2014/01/18/waarschuwing-beleggers-opgepast/38544#sthash.KREbFypd.dpuf

 • Floesh

  @Ingenieur

  Bezemer heeft een aantal goede video’s gemaakt over schuld en zegt veelal verstandige dingen.
  Maar over goud slaat hij de plank mis.

  Wat veel mensen nog niet zien is dat elke oplossing binnen het huidige systeem geen echte oplossing is.
  Het systeem is ziek. We zijn moderne arbeidsslaven van Centrale Bankiers, diegene die het geld creëren en anderen er voor laten werken.

  Zolang het systeem hetzelfde blijft maken alle maatregelen niet uit, niet welke politieke partij de grootste wordt, Democraat of Republikein, Boetes voor banken zijn niks anders als een performance fee betaald aan de overheid die ze onder hun macht staan, het maakt allemaal niks uit.

  Degenen die beslissen blijven aan de macht zolang we in dit systeem zitten en een grote kans dat ook bij een reset dezelfde elite aan de macht blijft.

 • Ingenieur

  @ Floesh
  Bezemer geeft aan dat onder het huidige systeem goud geen functie vervuld.
  (en daarom een slechte belegging kan zijn)
  Hij geeft ook aan dat dit kan veranderen en dat het dan juist interessant is om goud te bezitten.

  (ik ben het niet altijd eens met de links die ik post onthoud dat goed het is enkel om je materiaal te geven om over na te denken)

 • Ingenieur

  @ Didier

  Niet zo serieus doen :p

  Het filmpje wat ik heb gepost is een comedisch programma (lijkt me duidelijk)

  Er zijn meerdere uitzendingen en ze gaan er juist over hoe europa de burger naait doordat grote bedrijven er enkel profijt van hebben dit wordt op een sarcastische wijze gepresenteerd vandaar het kleuterniveau.

  bekijk voor de grap ook de andere afleveringen
  Met name het exporteren van kanslozen en onrendabelen naar lage lonen landen is een giller.

  Ik heb het filmpje dan ook zeker niet gepost omdat ze mijn mening vertegenwoordigen in tegendeel zelfs

  Soms moet je ook een beetje lol hebben in het leven en de zaken humoristisch bekijken

 • didier

  @ingenieur
  Uiteindelijk zijn alle meningen evenwaardig, dat geef ik u na. Wie alles onmiddellijk opeet is niet slechter dan wie met mondjesmaat eet.

  @Marcel
  Ik heb nog over u vraag zitten nadenken.
  Indien men op de comex, zoals in oorsprong bedoeld, de juiste prijs tracht te ontdekken van de vraag en aanbodssituatie dan doet de open interest er niet toe. Meer of minder traders die een gok wagen waar de prijs vraag/aanbods gewijs naar toe gaat betekent meer winst/verlies voor hun maar staat min of meer los van de prijs.
  In de situatie op vandaag waar de prijs gezet wordt ipv ontdekt doet de open interest er ook niet toe. Juist omdat de prijs gezet wordt. Wanneer de arm van de prijszetter breekt zal goud snel schoksgewijs zijn juiste marktprijs herwinnen, of er nu open interest is of niet.
  Dus zoals ik het zie is het claims/ounce verhaal much to do about nothing. Neemt niet weg dat men het in de media kan aanwijzen als de oorzaak van een eventuele prijsexplosie. Net zoals men schreef dat de 2008 crisis uitgelokt is door de mortgage subprime leningen. Dat is natuurlijk ook maar een 1/100 waarheid.

 • Nadja

  MJP, re: Duits

  Beheers je 4 talen? Knap, alle respect.
  Maar niet het duits? Toch een beetje zeker?
  “Wilhelmus van Nassouwe
  Ben ick van Duytschen bloet,”

 • Nico

  Goudmijnen zijn al weer goed gestegen,er zit immers een hefboom op t.o.v. goud,juist wanneer niemand er meer in gelooft dan moet je al in de juiste posities zitten,zeker als ze tegen bodemprijzen te verkrijgen zijn,dan zijn de risico’s het kleinst en de kans op goede winsten het grootst,uranium word ook weer zeer interessant.

 • MJP

  Spreek/lees geen Duits, wel 4 andere talen ;-) , maar ik geloof graag dat de duitsers keihard worden voorgelogen door VS.

 • Nadja

  BREAKING: van de 37Ton die D in 2013 terug kreeg kwam maar 5Ton uit VS!!
  http://www.spiegel.de/wirtschaft/bundesbank-loest-golddepot-in-paris-auf-a-944310.html

  Nog steeds geen keiharde bewijzen dat het Duitse goud in VS verpand is, maar vermoedens worden met deze informatie steeds groter.

 • Lamberto

  @Nadja

  Het sentiment begint net als een windvaan te draaien in een richting die ons als edelmetaalliefhebbers geen windeieren gaat opleveren.
  Wat uw opmerking over die tassen vol edelmetaal betreft, moet ik helaas toch een kleine correctie maken.
  Zoals u vaak in mijn bijdragen heeft kunnen lezen, ben ik in het bezit van 25 zilverlingen.
  Het lijkt mij een veilig getal.
  Ik zit hiermee keurig tussen de 30 zilverlingen van Judas Iskariot en de 20 zilverlingen betreffende de uitlevering van Jozef.
  Uit bovenstaande kunt u zien dat de tijd voortschrijdt, maar de aantrekkingskracht van goud en zilver nog niets is afgenomen.
  Ook voor de rest is er tijdens deze periode maar weinig in de samenleving veranderd.

 • argentum

  Ik weet niet of deze link al is geplaatst maar volgens deze link heeft de Comex gewoon 7,8miljoen ounce goud liggen, en niet 370 duizend. Kijk maar en heb zelf een mening.

  http://beurz.com/vragen-aan-de-comex/

 • Nadja

  Lamberto, re: pikhouweeel en schep

  Wat vond je van het interview met de CME trader op BNN, de canadese CNN? Opmerkelijk toch dat vanaf die paper-beurs nu een ander geluid haar weg vind, niet?

  En ja, vroeger al vond ik houwen en scheppen leuk toen we met de school in de St. Pietersberg/Maastricht fossielen gingen zoeken. Dus sluit ik me graag aan bij Willem Middelkoop. Maar wel al met een paar gevulde tassen fysiek PM, net als jij die zo te horen hebt :-)

 • Lamberto

  @Nadja

  Ga maar vast een pikhouweel en schep kopen.
  Dat wordt met Willem M. afdalen in een goudmijn om erts te gaan delven.
  Ik geen papier goud, geef mij maar fysiek.
  Handel is altijd beter dan dom werk.
  Wel opletten dat die oude vriend van W. geen mondelinge rechten heeft!

 • Nadja

  Buy physical gold and avoid paper: CME Trader – BNN News:
  http://www.bnn.ca/News/2014/1/17/Buy-physical-gold-and-avoid-paper-CME-Trader.aspx#.Uts422cxxp9.twitter

  Het is hier al eerder gesuggereerd dat er iets te gebeuren staat in goud.
  Na het horen van deze handelaar – in de afgelopen jaren waren deze in 99% van de gevallen negatief tov goud – ben ik zo goed als overtuigd dat er belangrijke ontwikkelingen komen.
  Trouwens ook interessant wat hij over Japan zegt.
  2014 wordt een interessant jaar.

 • didier

  @ingenieur
  Daar waar u filmpje over zonneenergie in het midden oosten hilarisch was als bewijs dat er geen energieprobleem is, heeft dit filmpje de merite dat het een mening vertolkt, de mening van de kapitalist die de eenvoudige mens zonder scrupules het daglicht zou ontzeggen. Je moet je een beetje informeren als het onderwerpen betreft die je leven kleuren!
  http://www.zerohedge.com/news/2014-01-17/beijing-citizens-shrouded-pollution-flock-giant-screens-view-artificial-sunrise

 • didier

  @ingenieur
  Schrap kleuterklasniveau. Het onderwerp is te ernstig om onvriendelijk te zijn.
  Propaganda.

 • didier

  @ingenieur
  Volgende link kan opheldering brengen. De auteur is geen lobbist maar een jonge prof fysica (onderzoekt ondermeer de relativiteitstheorie via de afstand aarde/maan door middel van een zelfgebouwde laser gericht op russische spiegels op de maan). Hij wilde zijn onderzoek publiek delen omdat zoals hij schrijft ‘hoe de mens er op energie vlak voor staat, u mond valt er van open’.
  De 69 posts lezen als een boek.
  http://physics.ucsd.edu/do-the-math/post-index/

 • Floesh

  @Gepensioneerde

  Een Europees ratingbureau wensen is dezelfde wens voor de status quo in het huidige systeem.

  Een economie die een centrale bank nodig is toont per definitie haar zwakte.
  Een systeem wat ratings nodig heeft is ziek.

 • Floesh

  Bezemer maakt een een fout door alleen te refereren naar een periode van ongedekt fiat geld systeem en met name vanuit zijn westerse visie. Goud en zilver zijn en zullen altijd geld zijn.

 • Gepensioneerde

  Energie heeft ook zo zijn strategische waarde, als Rusland besluit om morgen geen aardgas meer te leveren hebben sommige landen in Europa een probleem.Overigens zouden we in Europa ook wel eens een goudbeurs mogen hebben, ik reken Londen niet mee. Frankfurt of Amsterdam bijvoorbeeld.
  We gaan steeds minder meetellen in de wereld.En wanneer krijgt Europa eens een ratingbureau.

 • didier

  @ingenieur
  Straf filmpje. Enkele qoutes:
  Kunnen we minder energie verbruiken: nee!
  Met schaliegas kunnen we onbeperkt energie verbruiken!
  De schaliegasbedrijfsleider ‘schaliegas kan helpen bij de omschakeling naar hernieuwbaar’!
  Schaligas levert wergelegenheid, (red: HERNIEUWBAAR IS EEN VELE MALE GROTERE OMSCHAKELING DUS TEVENS WERKGELEGENHEID) economische groei en miljarden winst!
  Laat u niet vangen door groene jongens die zeggen dat het redden van de planeet belangrijker is dan werkgelegenheid!

  Wat wil Duitsland? Hernieuwbare energie en goud terughalen!

  http://www.amazon.com/Snake-Oil-Frackings-Promise-Imperils/dp/0976751097

  Ik vind u filmje in alle eerlijkheid de kleuterklas onwaardig. En die man is misschien betaald met uw belastinggeld!

 • Ingenieur

  @ Didier Over schaliegas gesproken :P
  http://www.adam-smith.net/aflevering_7.html