Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Zilver blijft maar stijgen in waarde; hoe lang stijgt de zilverprijs nog?

21-04-2011 Bas

Hoe hoog staat de zilverprijs op 1 mei (per troy ounce) ?

 • $46 tot $50 (42%, 178 Votes)
 • $51 tot $55 (24%, 100 Votes)
 • Boven $60 (11%, 48 Votes)
 • $41 tot $45 (9%, 37 Votes)
 • $55 tot $60 (7%, 29 Votes)
 • $36 tot $40 (5%, 19 Votes)
 • $30 tot $35 (2%, 7 Votes)
 • Onder $30 (1%, 4 Votes)

Total Voters: 422

Loading ... Loading ...

Zilver is in een maand tijd met zo’n 28% gestegen (gemeten in Euros) en is bezig aan een ongekend sterke fase. De stijging van de zilverprijs zal veel investeerders hebben verrast en is slechts door weinigen aan zien komen. Hoewel zilver ook veel industriële eigenschappen bevat en daardoor veelal als een grondstof wordt gezien is de huidige stijging van de zilverprijs te danken aan de enorm grote vraag naar zilver als belegging. Beleggers en investeerders zoeken naar relatief veilige beleggingen in economisch onzekere tijden en zilver wint aan populariteit ten opzichte van goud.

Goud vs zilver

Hoewel in het nieuws enkel melding wordt gedaan over de stijging van de goudprijs (gemeten in dollars in plaats van in euro’s) hoor je zelden nieuwsberichten over zilver. Desondanks heeft zilver een veel sterke periode achter de rug en is de zilver goud ratio inmiddels gedaald tot 1 op 32. Dit betekent dat je met 1 kilo goud 32 kilo zilver kunt kopen. Historisch gezien lag deze verhouding op 1 op 16, waarbij de verhouding tot stand kwam aan de hand van de wereldwijd beschikbare hoeveelheid goud en zilver zoals geschat werd dat deze in de aardkorst beschikbaar was. Afgelopen jaren was deze ratio echter veel hoger, wat zilver ondergewaardeerd maakt en goud overgewaardeerd. Naar verwachting zal de ratio nog verder kunnen afnemen omdat er veel meer vraag naar zilver is dan wat er beschikbaar is om aan deze vraag te voldoen.

De vraag naar zilver komt vooral voort uit de beleggersmarkt. De US Mint, een van de grootste munthuizen ter wereld waar zowel gouden als zilveren munten worden geslagen, heeft dit jaar inmiddels meer dan 13 miljoen troy ounce zilver verkocht. Het aantal troy ounces goud dat in dezelfde periode is verkocht bedraagt 370.000 stuks. Met een zilverkoers van $46 per troy ounce en een goudkoers van $1500 is de omzet in zilveren munten dus vergelijkbaar met de omzet in gouden munten, waar doorgaans veel meer goud wordt verhandeld dan zilver. Ook grote handelaren wereldwijd, zoals Sprott Money en Goldmoney, berichten dat er meer zilver wordt verkocht dan goud.

Verwachting goud zilver ratio

Waar vroeger werd ingeschat dat er zo’n 16 a 17x meer zilver dan goud in de aarde zat, blijkt dat het afgelopen jaar deze verhouding heel anderes lag. Volgens de bekend gemaakte cijfers is er in 2010 zo’n 736 miljoen troy ounce zilver en 85 miljoen troy ounce goud uit de grond gehaald. Daarnaast zijn er 215 miljoen troy ounces zilver en 53 miljoen troy ounces goud teruggewonnen door recycling. Gezamenlijk zou er dus 951 miljoen troy ounce zilver en 139 miljoen troy ounce goud zijn verkregen. Als vervolgens de ratio uitgerekend wordt komt dit uit op een ratio van 1 op 9.

Volgens gegevens van de U.S. Geologic Survey is de verhouding tussen de wereldwijde reserves goud en zilver met 1 op 10 vergelijkbaar aan bovenstaande ratio. Als ook in ogenschouw wordt genomen dat zilver veel in de industrie wordt gebruikt lijkt het slechts een kwestie van tijd totdat zilver weer terugkeert naar de historische ratio van 1 op 16 en misschien nog wel verder in waarde toeneemt ten opzichte van goud.

Meer lezen? Klik hier voor de bron: Silverbearcafe

 • Kees

  @Johan9
  Ha Johan,

  Kies voor de maple leaf. Het is de goedkoopste en heeft 99.9 zilverpercentage. De afbeelding is simpel. De Eagle is mooier maar wat maakt dat uit? Koop op marktplaats ( altijd halen of brengen
  anders kan je opgelicht worden) ssheelt op 1 kilo snel Euro 100

 • Jan

  I.p.v zilveren bullion coins die ik wel heb beleg ik ook in oud zilvergeld uit diverse landen. Je kunt op die manier zeer goedkoop aan fysiek zilver komen. Via coincat kijk ik altijd naar wat de zilverwaarde van diverse zilveren munten uit diverse landen is.

  In Nederland is iedereen wel bekend met de zilveren guldens en tientjes en daalders. Die kun je naast maple leafes of silver eagles zeker binnen Nederland vrij makkelijk kwijt bij de edelmetaalhandelaren.

  Maar ook amerikaanse zilveren dollars en halve dollars e.d. zijn wereldwijd vrij bekend om hun hoge zilverwaarde van 90% Deze zijn wereldwijd nog makkelijker te verhandelen. Als kunnen ze vrij eenvoudig het zilvergehalte van een buitenlandse munt vast stellen.

  Ok de bullion coins die wereldwijd geslagen worden zijn misschien nog makkelijker te verhandelen. Maar het kost ook niet zoveel moeite om belgische Nederlandse of amerikaanse zilveren munten te verkopen met een bepaalde zilverwaarde. De meeste zijn vrij eenvoudig op te zoeken in catalogi met hun zilverwaarde in grammen erbij!

  Dus wellicht ook een optie om in zilver te beleggen. Een kilo guldens of dollars raak je best kwijt hoor!

 • Rik

  @Michiel

  In de koersbewegingen is geen vaste regel te ontdekken. Maakt ook niet uit, de langere termijn doelen voor het zilver staan allemaal nog op positief. Enig advies: kopen met zoveel mogelijk euro’s die je kunt missen en tegen welke prijs maakt eigenlijk niet uit. Het gaat er steeds meer op lijken dat er steeds moeilijker zilver tegen een redelijke prijs is te verkrijgen, zelfs via een site als Marktplaats.

 • Michiel

  hey,

  Iedereen goede Pasen gehad?

  Klopt het dat de beurzen in de vroege ochtend iets naar beneden zakken om verder in de ochtend omhoog te gaan en in de namiddag weer iets omlaag?
  Lijkt wel ofdat de koersen het meeste stijgen wanneer men actief is op de beurs…..

  mischien een stomme vraag, maar ben een beetje aan het investeren in zilver.

 • Ethan

  En nu weer vrij rap naar beneden.

  Van mij mogen ‘ze’ wel even doorgaan op deze manier. Mooie kans om dan nog wat even te gaan bijkopen. Bijna salaris binnen! ;)

 • greetjes

  @ZackZilver
  ik geloof dat champagne het gangbare drankje is… ;-)

 • ZackZilver

  Johan9 :Beste mensen,Ik wil fysiek zilver kopen. Maar ik heb hier geen ervaring mee. Ik wil munten kopen die ik over een tijdje ook weer kan verkopen. Maar ik weet niet voor welke munten ik moet kiezen? Maple Leaf of? Alvast bedankt.

  Maples, Philharmoniker, Eagles, oud Neerlands zilvergeld is iig goed mi.

 • ZackZilver

  Ethan :Wow, ik stik ook bijna in een paaseitje nu ik de koersgrafiek zie :O
  Zweet breekt me uit, aan de ene kant is het leuk voor de return on investment om hogere koersen te zien, maar de drijfveer achter de hogere koersen (zwakte van dollar/euro/landen etc) een duidelijkere realiteit zien worden is gewoon nooit echt leuk.
  Zeg nu zelf: we zitten allemaal liever in een stabiele economie i.p.v. een depressie waar straks mogelijk voedseltekorten e.d. gaan ontstaan..

  Tja Ethan, er gaan spannende tijden aankomen, zoveel is wel zeker. Alleen voor wie en wanneer is natuurlijk de vraag. En daarbij, tijdens WOI en WOII waren er ook vele, vele miljoenen mensen op de planeet die simpelweg een heel prettig leven hadden.

 • ZackZilver

  greetjes :Als je kijkt naar de exchange rates op Kitco, dan zie je dat de spotprijs vooral in $ omhoog gaat, de andere currencies vallen wel mee.

  Jaaaaaaa greetjes, momenteel slechts 4% omhoog in euro’s. Valt allemaal wel mee. Laten we nog een paar weken van dit soort bescheiden stijgingen hebben. Dan zie ik je wel in Monaco …

 • greetjes

  Als je kijkt naar de exchange rates op Kitco, dan zie je dat de spotprijs vooral in $ omhoog gaat, de andere currencies vallen wel mee.

 • greetjes

  @Ethan
  met je eens Ethan, enerzijds fijn dat we een goede beslissing hebben genomen, maar het impliceert natuurlijk ook dat heel veel mensen het heel erg moeilijk gaan krijgen met alle economische gevolgen die eraan zitten te komen. Dat tempert de blijdschap dan meteen weer.

 • Johan9

  Beste mensen,
  Ik wil fysiek zilver kopen. Maar ik heb hier geen ervaring mee. Ik wil munten kopen die ik over een tijdje ook weer kan verkopen. Maar ik weet niet voor welke munten ik moet kiezen? Maple Leaf of? Alvast bedankt. :)

 • temp242

  Ja beste Ethan, zilver is actueel dé kanariepiet van dienst inzake het failiet van een systeem aan te tonen.

 • Ethan

  Wow, ik stik ook bijna in een paaseitje nu ik de koersgrafiek zie :O

  Zweet breekt me uit, aan de ene kant is het leuk voor de return on investment om hogere koersen te zien, maar de drijfveer achter de hogere koersen (zwakte van dollar/euro/landen etc) een duidelijkere realiteit zien worden is gewoon nooit echt leuk.

  Zeg nu zelf: we zitten allemaal liever in een stabiele economie i.p.v. een depressie waar straks mogelijk voedseltekorten e.d. gaan ontstaan..