24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Zilver: een oneindig doorlopende call optie op goud

Een optie is het recht om bv 100 aandelen te kopen of te verkopen. U kunt van dit recht gebruik maken, maar dat hoeft niet. Je hebt call opties, die het recht geven om die aandelen te kopen en speculeren op het stijgen van de onderliggende aandelen, en je hebt put-opties, die het recht geven om die aandelen te verkopen en speculeren op het dalen van de onderliggende waarde van het aandeel. Zo’n recht heeft een bepaalde looptijd. Aan het einde van de looptijd houdt het recht om te kopen of verkopen op te bestaan, dit heet de expiratie.

Stel, u koopt een calloptie. Deze optie geeft u het recht om 100 aandelen te kopen tegen een bepaalde uitoefenprijs, bijvoorbeeld €50,- per aandeel. Voor de calloptie betaalt u een bepaald bedrag, dit bedrag wordt de premie genoemd. De premie bedraagt bijvoorbeeld €2,-. De premie wordt per aandeel genoteerd, dus u betaalt uiteindelijk €2,- x 100 (aandelen) = €200,- per optie.

Tijdens de looptijd van de optie stijgt de koers van het aandeel naar €60,-. De calloptie neemt daardoor ook in waarde toe en de premie stijgt naar €11,-.

U kunt besluiten om gebruik te maken van uw kooprecht en de aandelen kopen voor €50,-.

U kunt dan een winst van €10,- verzilveren als u deze aandelen direct weer verkoopt tegen de actuele marktprijs van €60,-. Na aftrek van de betaalde optiepremie van 200,- euro bedraagt uw winst dus €8,- x 100 = 800,- euro.

In plaats van de aandelen te kopen kunt u besluiten om uw calloptie te verkopen. Die is immers ook in waarde gestegen. U kunt daardoor profiteren van de gestegen koers zonder dat u hoeft te investeren in aandelen. Bij verkoop van de calloptie uit dit voorbeeld ontvangt u 1.100,- euro terwijl uw investering slechts 200,- euro bedroeg. Dit is dus een winst van 900,- euro, ofwel een winstpercentage van 450%!

http://www.zilverbaren.nl/MorganZilver.jpg

Opties kunnen ook op edelmetalen worden gekocht en verkocht.

Wat nu vaak bij de edelmetalen gebeurt is het volgende: de opties worden verkocht door de grootbanken, die dan ook precies weten op welk uitoefenprijs de meeste opties zijn verkocht. Men zorgt er dan voor, door manipulatie, dat op de expiratiedatum de werkelijke prijs vlakbij de uitoefenprijs ligt, zodat iedereen zijn betaalde premie kwijt is aan de bank en de opties waardeloos aflopen. Zie hiervoor de grafieken in het vorige artikel: Alternatieven voor fysiek

Over zilver

Zilver wordt vooral gewonnen als bijproduct in de mijnbouw van goud en commodity’s als koper , zink en tin. De hoeveelheid gewonnen zilver is dus vooral afhankelijk van de vraag naar deze grondstoffen. Hoewel de productie van zilver tot aan dit moment een licht stijgende trend vertoont, zou je mogen verwachten dat de zilverproductie wat gedrukt gaat worden in de komende jaren op grond van minder vraag op wereldniveau naar de commodity’s. Vooralsnog is de zilverproductie dus vooral afhankelijk hoe de wereldeconomie draait.

Pas als zilver flink in waarde gaat stijgen, zullen meer eenzijdige zilverbedrijven het licht zien, maar dan nog duurt het nog 5 tot 10 jaar om van een ontdekking in de grond te ontwikkelen naar een producerend bedrijf.

http://www.zilvermunten.nl/mapleLeafRev.jpg

Zilver heeft een aantal unieke eigenschappen die op dit moment door geen enkel ander element of legering te evenaren zijn, zoals zijn geleidend vermogen en anti-bacteriële werking. Dit betekent dat het in toenemende mate gebruikt wordt en onmisbaar is in de defensie-industrie, in gezondheidsproducten en allerlei elektronica. Zilver wat in deze toepassingen gebruikt wordt, wordt maar deels gerecycled vanwege de geringe hoeveelheid zilver die elke toepassing bezit en vanwege de nog lage prijs van zilver. De hoeveelheid zilver op aarde is daarom aanmerkelijk geringer dan de hoeveelheid goud, omdat goud behalve als waardebelegging en sieraad nergens voor wordt gebruikt.

Goud is een puur beleggingsvehikel, maar zilver wordt wel eens geringschattend afgedaan als een mix van belegging en commodity, alsof het daarmee minder waardevol zal zijn.

Naar mijn idee geven de unieke gebruikseigenschappen van zilver in onze technologische maatschappij echter een meerwaarde aan zilver boven goud, staat de zilverprijs historisch gezien op een dieptepunt ten opzichte van de goudprijs en is zilver bovendien veel zeldzamer dan goud.

Zilver wordt dan ook wel  een oneindig doorlopende call-optie op goud genoemd.

Uiteraard wil dit niet zeggen dat de zilverprijs altijd gelijk of hoger oploopt met de goudprijs. Met name door de nog relatieve onbekendheid van mensen met de aantrekkelijkheid van zilver zal met name wanneer de eerste paniek toeslaat vooral gevlucht gaan worden in goud. Van een extra stijging van de zilverprijs ten opzichte van de goudprijs zal dan ook geen sprake zijn. Verwacht mag echter worden, dat wanneer goud voor de meeste mensen te duur wordt men overgaat tot de aanschaf van zilver, immers zilver is het “poor’s men’s gold”.

En dan heb ik het nog niet gehad over de doorlopende onderdrukking van de zilverprijs door JP Morgan en consorten. Op de dag dat hun zilverdivisie hun deuren moet sluiten vanwege het niet kunnen leveren van zilver of omdat hun fraude officieel openbaar wordt, wordt het bovenstaande fundamentele verhaal in één klap vertaald in een astronomische stijging van de zilverprijs.

Bekijk ook