24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Zilver en ETF’s

In de wereld van het edelmetaal zijn er twee verschillende soorten beleggers, degene die de metalen zelf willen bezitten en degene die financieel willen profiteren van het bezit van metalen. Deze twee groepen heeft de edelmetaalmarkt in tweeën gedeeld. Namelijk in een markt voor investeerders in fysiek edelmetaal en een markt voor investeerders in “papieren” edelmetaal. Vooral de recentelijke bewegingen op de zilvermarkt doet deze verdeling wankelen. Wanneer de relatie tussen de twee groepen wegvalt kan het zelfs voor een explosie van de zilverprijs zorgen.

Investeerders fysiek edelmetaal

Onder de groep fysieke investeerders vallen degene die investeren in edelmetaal en dit daadwerkelijk willen aanhouden. Dit kunnen ze doen door het in hun huis te bewaren of op te laten slaan in een kluis. Deze investeerders weten dat de claim op fysiek edelmetaal zwak is wanneer je het niet in eigen handen hebt. “If you don’t hold it, you don’t own it.”

Investeerders “papieren” edelmetaal 

Toch zijn er ook de zo genoemde papieren beleggers. Deze beleggers zijn erg geïnteresseerd in aandelen en beleggen daarom in aandelen van goud- en zilvermijnen. Ook hebben ze een focus op ETF’s voor edelmetalen. Het komt erop neer dat deze investeerder het edelmetaal niet daadwerkelijk in handen wil hebben.  

Momenteel is het geval dat grote institutionele beleggers in niet fysiek edelmetaal beleggen, maar in futures. Wanneer er hierin belegd wordt, is het een manier van gokken of de goudprijs of zilverprijs zal stijgen of dalen. In veel gevallen zal deze dalen. Tegen de tijd dat deze contracten aflopen ontstaan er veranderingen in de prijs en stijgt de prijs vaak. Doordat er minder papierzilver in de vorm van futures is en deze de zilverprijs onderdrukt. Momenteel is het zo dat de hoeveelheid hiervan zelfs de hoeveelheid aan fysiek zilver overtreft. Dit kan niet eeuwig zo doorgaan. 

Stijgende zilver tekorten 

De tekorten aan fysiek zilver blijven stijgen. Een voorbeeld hiervan is toen de US Mint allerlei klanten teleur moest stellen door de productie van zilveren munten uit te stellen. Het zilver was er simpelweg niet. Het is echter zo dat de US Mint vorige week bekend maakte dat het over een tekort gaat van zilveren rondellen (muntplaatjes) die nodig zijn om de munten te kunnen slaan. Maar, zou dit alsnog niet een tekort aan fysiek zilver kunnen betekenen? Zilver is namelijk nodig om deze muntplaatjes te produceren. Niet alleen de US Mint heeft problemen met het leveren van zilveren munten. Munthuizen van over de hele wereld ervaren hetzelfde probleem. 

Wat kan er gedaan worden tegen het tekort?

Een optie om het zilver tekort tegen te gaan is om het inleveren van zilver te motiveren. Dit zilver zou versmolten kunnen worden om zo nieuwe munten te kunnen slaan. Helaas zou dit ook als gevolg hebben dat de zilverprijs omhooggaat. Dit wil voorkomen worden en daarom wordt er niks gedaan. Het maakt het tekort echter ook niet minder. Ook zal dit weer als gevolg hebben dat de zilverprijs alsnog stijgt wanneer men hoort over het zilver tekort. Dit komt omdat men dan zal pakken wat ze pakken kunnen. 

Op een gegeven moment zal het moment komen dat fysiek zilver schaars is en de markt niet meer aan de vraag kan voldoen. Aangezien het zo goed als zeker is dat zilver in de komende jaren een stijging gaat meemaken is het slim om dit voor te zijn. Zilver is verkrijgbaar in verschillende vormen, namelijk zilveren munten en zilverbaren. Het is de ideale manier om geld vast te zetten en het is daarnaast ook goedkoper dan goud. Om deze reden is zilver ook interessant voor kleinere budgetten. 

Bekijk ook