24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Zilver en goud. Stijgen of dalen?

http://thesilvermountain.nl/img/gold-dice310x210.jpg

Zilver

De zilverkoers is de afgelopen maand (van 19 augustus tot 19 september) gestegen van EUR 9,55 per troy ounce naar EUR 11,55 per troy ounce. Een toename van EUR 2, oftewel 20,94%.

Dat het zilver volatiel is wordt hiermee nog maar eens bewezen. De huidige stijging van het zilver lijkt vooral te zijn veroorzaakt door speculanten en doordat koper – waarmee zilver een sterke correlatie heeft – in 2009 in prijs verdubbeld is. Analisten zijn er niet over uit wat nou de daadwerkelijke oorzaak is, de belangrijkste reden hiervoor is dat de stijging van zilver kan worden toegewezen aan industriële vraag, maar ook aan de vraag van investeerders. Zo geven technische analisten aan dat zilver overbought is door speculanten, waar andere analisten ruimte zien voor een verdere stijging dankzij de opleving van de economie.

Terwijl zilver door investeerders wordt gekocht als waardevaste belegging, wordt het ook gebruikt in sieraden, foto- en filmapparatuur, elektronica en sinds kort in de zogenaamde “gezondheid” producten als een element met bacterie-dodende eigenschappen. Zilver kom je overal tegen en wordt verbruikt in vele toepassingen, van wasmachines tot in sokken. Een belangrijk voordeel van het beleggen in zilver is dan ook dat zilver ook in goede economische tijden  perspectief biedt.

Mede doordat in China het bezit van fysiek zilver en goud sinds kort wordt aangemoedigd is er steeds meer vraag naar zilver als veilige haven. Zilver wordt gekocht als hedge tegen steeds meer volatiele aandelen en investeren in edelmetaal komt vaker voor door de bezorgdheid over de aard van het (tijdelijke?) economische herstel dat nu optreed en de waarde van het fiat-geld.

Goud

In de afgelopen maand is ook het goud gestegen. In euro’s is dit slechts 4 procent, waar zilver met ruim 20 procent steeg.  Het doorbreken van de psychologische grens van $1.000 was een belangrijke reden voor extra aandacht voor het goud. Nu staat het goud nog maar net boven deze grens van $1.000 en de vraag is of de goudkoers boven deze grens zal blijven staan of dat we een daling van de goudkoers mogen verwachten.

Volgens John Reade, analist bij UBS, is het aantal “netto long” posities door speculanten gestegen tot een recordhoogte  op de Comex markt. Vorige week was er al een enorme sprong in deze netto long contracten, een zeldzame gebeurtenis. Wanneer dergelijke plotselinge bewegingen plaatsvonden in het verleden, daalde goud gemiddeld met 5% gedurende de daarop volgende maand. De speculatie in goud vorige week werd gevoed door berichten uit China over de noodzaak van een reserve diversificatie van dollars in euro’s, yen en goud, evenals een voorstel van de Verenigde Naties voor een wereld munt. Tevens leek zich een lang gevreesde handelsoorlog te vormen tussen Amerika en China toen de VS invoerrechten van 35% oplegden voor banden die uit China worden geïmporteerd. China reageerde door aan te geven dat de kippen en  auto’s uit Amerika een vergelijkbaar lot stond te wachten als deze trend zich voort zal zetten.

Goud en zilver

Goud en zilver hebben altijd al een correlatie gehad. Dat zilver harder stijgt en ook harder daalt is vrijwel altijd zo geweest. Daarom is er nu ook de lichte bezorgdheid over het gevolg voor zilver van een mogelijke daling van de goudkoers. In de onderstaande grafiek is duidelijk te zien dat de prijsveranderingen bij zilver groter zijn dan bij goud maar dat er ook sprake is van een duidelijke correlatie.

http://www.thesilvermountain.nl/img/correlatie-goud-zilver.jpg

Het is voor het zilver afwachten of de toegenomen industriële vraag voldoende sterk is om een daling te voorkomen in de zilverkoers. Nu goud dichtbij een all time high staat, gebaseerd op de zwakte van fiat geld, is het de vraag of goud nog verder kan stijgen of dat we nu aan de top zitten en dat er winst genomen wordt.

Een ander belangrijk aspect is dat er nog onzekerheid is over de stijging van de prijzen van onedel metaal als koper. Koper wordt door de vele industriële toepassingen gezien als ideale indicator van de economie en de koperkoers is sinds begin 2009 verdubbeld.

Volgens Matthew Turner, senior commodity analist bij de VM Group, zijn mensen zijn nog niet zeker hoeveel van de sprong in de prijs van koper en andere onedele metalen het resultaat is van een reële stijging van de vraag naar deze metalen en in welke mate dit te maken heeft met de grote hoeveelheden die China toevoegt aan haar voorraden.

Een andere vraag die nog onbeantwoord blijft, is hoeveel van de nieuwere industriële toepassingen voor zilver levensvatbaar zijn tegen een prijs van 17 dollar per ounce.

Bronnen: Commodityonline, The Daily Bell

Wat zijn uw verwachtingen voor zilver en goud voor de komende tijd? Discussiëren over dit onderwerp is mogelijk door hieronder uw reactie achter te laten. Klik hier om te reageren.

Bekijk ook