Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Zilver en goud. Stijgen of dalen?

19-09-2009 Rolf van Zanten

http://thesilvermountain.nl/img/gold-dice310x210.jpg

Zilver

De zilverkoers is de afgelopen maand (van 19 augustus tot 19 september) gestegen van EUR 9,55 per troy ounce naar EUR 11,55 per troy ounce. Een toename van EUR 2, oftewel 20,94%.

Dat het zilver volatiel is wordt hiermee nog maar eens bewezen. De huidige stijging van het zilver lijkt vooral te zijn veroorzaakt door speculanten en doordat koper – waarmee zilver een sterke correlatie heeft – in 2009 in prijs verdubbeld is. Analisten zijn er niet over uit wat nou de daadwerkelijke oorzaak is, de belangrijkste reden hiervoor is dat de stijging van zilver kan worden toegewezen aan industriële vraag, maar ook aan de vraag van investeerders. Zo geven technische analisten aan dat zilver overbought is door speculanten,  waar andere analisten ruimte zien voor een verdere stijging dankzij de opleving van de economie.

Terwijl zilver door investeerders wordt gekocht als waardevaste belegging, wordt het ook gebruikt in sieraden, foto- en filmapparatuur, elektronica en sinds kort in de zogenaamde “gezondheid” producten als een element met bacterie-dodende eigenschappen. Zilver kom je overal tegen en wordt verbruikt in vele toepassingen, van wasmachines tot in sokken. Een belangrijk voordeel van het beleggen in zilver is dan ook dat zilver ook in goede economische tijden  perspectief biedt.

Mede doordat in China het bezit van fysiek zilver en goud sinds kort wordt aangemoedigd is er steeds meer vraag naar zilver als veilige haven. Zilver wordt gekocht als hedge tegen steeds meer volatiele aandelen en investeren in edelmetaal komt vaker voor door de bezorgdheid over de aard van het (tijdelijke?) economische herstel dat nu optreed en de waarde van het fiat-geld.

Goud

In de afgelopen maand is ook het goud gestegen. In euro’s is dit slechts 4 procent, waar zilver met ruim 20 procent steeg.  Het doorbreken van de psychologische grens van $1.000 was een belangrijke reden voor extra aandacht voor het goud. Nu staat het goud nog maar net boven deze grens van $1.000 en de vraag is of de goudkoers boven deze grens zal blijven staan of dat we een daling van de goudkoers mogen verwachten.

Volgens John Reade, analist bij UBS, is het aantal “netto long” posities door speculanten gestegen tot een recordhoogte  op de Comex markt. Vorige week was er al een enorme sprong in deze netto long contracten, een zeldzame gebeurtenis. Wanneer dergelijke plotselinge bewegingen plaatsvonden in het verleden, daalde goud gemiddeld met 5% gedurende de daarop volgende maand. De speculatie in goud vorige week werd gevoed door berichten uit China over de noodzaak van een reserve diversificatie van dollars in euro’s, yen en goud, evenals een voorstel van de Verenigde Naties voor een wereld munt. Tevens leek zich een lang gevreesde handelsoorlog te vormen tussen Amerika en China toen de VS invoerrechten van 35% oplegden voor banden die uit China worden geïmporteerd. China reageerde door aan te geven dat de kippen en  auto’s uit Amerika een vergelijkbaar lot stond te wachten als deze trend zich voort zal zetten.

Goud en zilver

Goud en zilver hebben altijd al een correlatie gehad. Dat zilver harder stijgt en ook harder daalt is vrijwel altijd zo geweest. Daarom is er nu ook de lichte bezorgdheid over het gevolg voor zilver van een mogelijke daling van de goudkoers. In de onderstaande grafiek is duidelijk te zien dat de prijsveranderingen bij zilver groter zijn dan bij goud maar dat er ook sprake is van een duidelijke correlatie.

http://www.thesilvermountain.nl/img/correlatie-goud-zilver.jpg

Het is voor het zilver afwachten of de toegenomen industriële vraag voldoende sterk is om een daling te voorkomen in de zilverkoers. Nu goud dichtbij een all time high staat, gebaseerd op de zwakte van fiat geld, is het de vraag of goud nog verder kan stijgen of dat we nu aan de top zitten en dat er winst genomen wordt.

Een ander belangrijk aspect is dat er nog onzekerheid is over de stijging van de prijzen van onedel metaal als koper. Koper wordt door de vele industriële toepassingen gezien als ideale indicator van de economie en de koperkoers is sinds begin 2009 verdubbeld.

Volgens Matthew Turner, senior commodity analyst bij de VM Group, zijn mensen zijn nog niet zeker hoeveel van de sprong in de prijs van koper en andere onedele metalen het resultaat is van een reële stijging van de vraag naar deze metalen en in welke mate dit te maken heeft met de grote hoeveelheden die China toevoegt aan haar voorraden.

Een andere vraag die nog onbeantwoord blijft, is hoeveel van de nieuwere industriële toepassingen voor zilver levensvatbaar zijn tegen een prijs van 17 dollar per ounce.

Bronnen: Commodityonline, The Daily Bell

Wat zijn uw verwachtingen voor zilver en goud voor de komende tijd? Discussiëren over dit onderwerp is mogelijk door hieronder uw reactie achter te laten. Klik hier om te reageren.

 • http://www.thesilvermountain.nl/ Rolf van Zanten

  China promoot de verkoop van zilver baren. Deze baren zijn gemakkelijk te kopen in de volgende formaten 500 gram, 1 kg, 2 en 5 kg met een zuiverheid van 99,9 procent.

  China wil van haar dollars af en is al geruime tijd bezig om grondstoffen en edele metalen op te kopen. Tevens ziet het ernaar uit dat ze de dollar willen vervangen als wereld reserve valuta. Als dit ze lukt, wordt China een dominante supermacht. Beheersing van de wereld reserve valuta is waarschijnlijk de meest krachtige hand in het mondiale spel van economisch poker. Nu de Chinese overheid haar burgers aanspoort om fysiek goud en zilver te kopen, wordt nog maar eens bevestigd dat China als doel heeft een zo groot mogelijke economische rol op te eisen. Goud is wat echte waarde heeft, wie het goud en zilver heeft, heeft de macht.

 • Niels

  Nadat er door de tijden heen volop geprobeerd is om op allerlei manieren de beursgang te voorspellen, moest ik gisteren na het beluisteren van de radio , waarin te horen was dat er in Engeland een gigantische schat met oude goud en zilverstukken te zijn gevonden, denken aan de wet van de synchroniciteit(letterlijk: gelijktijdigheid).
  De wet van synchroniciteit is oorspronkelijk bedacht door Carl Gustav Jung. Van synchroniciteit is sprake wanneer twee of meer gebeurtenissen min of meer tegelijkertijd optreden in een voor de ‘betrokkene’ zinvol verband, dat niet noodzakelijk als causaal wordt ervaren.

  Nu is de vraag wat dit allemaal met goud en zilver te maken heeft. Vandaag werd dus bekendgemaakt dat er op een veld in het Midden-Engelse graafschap Staffordshire een grote schat met 1500 stukken is gevonden – in totaal ongeveer 5 kilo goud en 2,5 kilo zilver-
  Als ik de verhouding bekijk van het gevonden goud en zilver moet ik gelijk denken aan bepaalde berekeningen van Ted Butler die al geruime tijd met harde berekeningen beweert
  dat er momenteel meer fysiek goud dan zilver boven de aarde is.
  Daar komt nog bij dat ik de afgelopen week op het youtube kanaal van (stellaconcepts)een distributeur voor de Perth Mint te horen krijg dat The Perth Mint een 5 weeks delay heeft met het slaan van 1 kilo, 0.5 kilo, 10 Oz en 5 Oz munten. Of zouden ze er 5 weken over doen om de machines te kalibreren?

  Natuurlijk kan je dit verhaal je vraagtekens zetten, net zo goed als je je vraagtekens kunt zetten bij het nieuws dat het de IMF 4 ton van de goudvoorraad verkoopt om de leningen te financieren voor de ontwikkelingslanden..

 • Peter

  Michel van der Stee gaf ook aan dat Barrick Gold Corp de huidige hedges aan het afkopen is. Dat is voor mij een belangrijke indicator dat goud verder zal stijgen want de grootste goud producent heeft er echt wel verstand van!

 • Henk

  Ik kwam toevallig langs op de site beleggen.tv Daar wordt wekelijks een deskundige gevraagd om een aandeel/fonds of belegging uit de portefeuille te halen en een andere toe te voegen.
  Deze week was Michel van der Stee van van Lanschot aan de beurt. Hij raad aan om goud op dit moment te kopen.
  http://www.belegger.tv/Kopen/Verkopen/512/Van_Lanschot:_koop_goud!

 • http://www.thesilvermountain.nl/ Rolf van Zanten

  Als je het zo bekijkt is het bedrag nog niet eens zo hoog. Maar 12.5% van de goudvoorraad van het IMF is wel een substantieel deel. Bij mijn weten is het IMF de 3e grootste houder van goud, na Amerika en Duitsland. Al dat goud gaat dus naar landen als China, India en Rusland waarmee ook de machtsverhoudingen drastisch zullen veranderen.

 • olaf

  Het bedrag wat je noemt is idd erg hoog. maar bedenkt dat dit ongeveer de dagomzet in alleen al de Londense goudhandel is. Nl 22.9 miljoen ounce per dag is de omzet daar. Dus zal het niet veel invloed op de prijs hebben. En zoals ik al dacht gespreid verkopen levert het meeste op.

 • http://www.thesilvermountain.nl/ Rolf van Zanten

  IMF verkoopt deel van goudvoorraad
  18 september 2009, 23:32 | ANP
  WASHINGTON (AFN) – Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verkoopt een achtste van zijn goudvoorraad. Op die manier wil het fonds meer geld in kas krijgen om uit te lenen aan arme landen. Dat maakte het uitvoerend bestuur van het IMF vrijdag bekend.
  IMF-topman Dominique Strauss-Kahn toonde zich in een reactie zeer tevreden met het besluit. ,,Het stelt ons in staat de hoognodige goedkope kredieten aan de armste landen te verhogen.”
  In totaal brengt het fonds 403,3 metrische ton (403.300 kilo) goud op de markt.

  China, India en Rusland hebben al gelijk aangegeven interesse te hebben om dit goud op te kopen. Ze willen hun posities in dollargerelateerde beleggingen afbouwen en de goudvoorraden doen toenemen.
  De aankoop van het goud zal deze landen helpen om hun rol te vergroten, terwijl nu het IMF wordt gedomineerd door de Verenigde Staten en de Europese naties.
  Overigens vind ik de hoeveelheid goud die wordt aangeboden wel gigantisch hoog: 403.300 kilo!
  Met de opbrengsten van deze verkopen zal het IMF noodlijdende landen leningen verstrekken aan een tiental landen. Wat dat betreft vervult het IMF haar rol wel goed, maar dat ze dusdanig veel geld moeten uitlenen dat er 403.300 kilo goud moet worden verkocht… We hebben het dan dus over €8.872.600.000 bij een goudkoers van €22.000 per kilo en 12.5% van de goudvoorraad van de IMF. Dat geeft nog maar eens aan hoe groot de financiële problemen wereldwijd wel niet zijn.

 • olaf

  Imf gaat het goud in porties verkopen, om niet al te veel druk op de goudprijzen te leggen en de edelmetaalmarkt niet te verstoren. Erg lief en genereus zeg. Nee natuurlijk niet dan krijgen ze nog maar 800 waardeloze dollars per troz oz. Zo zie je in ieder geval dat manipulatie is toegestaan. Ondandanks dat ik ook geloof en hoop dat de prijzen gaan stijgen, zegt mijn gevoel dat er weer een bubble in de maak is. Enkele artikelen uit de kitco site geven aan dat goud voor de sieraden(normaal 40/50 % van de goudproduktie) totaal lamgeslagen is. De kerst inkopen van de juweliers zijn 70/80 lager. Maw goud wordt nu alleen gebruikt om te beleggen. Nogmaals ik hoop dat ik het enorm mis heb,maar na de internet en weet ik veel welke andere bubble`s zou het mij niet vreemd lijken.

 • Peter

  Ik ben heel positief voor de edele metalen, ook voor de korte termijn.
  Die posities short op de COMEX zijn inderdaad ongelooflijk, bijna 100% is short! Desondanks staat goud op $1000 en zilver op $17, ondanks het shorten van de metalen blijven de koersen heel hoog. Een extreem bullish signaal voor zowel goud als zilver.

  Tevens is de grootste goudproducent ter wereld, Barrick Gold Corp, van plan de totale positie “fixed-price gold hedges ” af te betalen tegen de huidige goudkoers van $1.000. Ze hebben dus liever dat ze nu $1.000 betalen dan in de toekomst een prijs gebaseerd op de dan geldende goudkoers. Ofterwijl: ze verwachten dat goud verder zal stijgen.
  Als de grootste goudproducent er zo over denkt, dan kan ervan uitgaan dat ze weten waar ze het over hebben.

  De vermindering van de afhankelijkheid van fiat geld is voor mij de belangrijkste reden om fysiek goud en zilver te kopen. Normaal gesproken wordt er altijd 10, misschien 15 procent aangehouden als indicatie maar in zulke onzekere tijden is het wel een prettige gedachte een groter deel van je vermogen om te zetten in edelmetaal. Later kan je dan altijd weer verkopen, maar nu heb ik liever goud en zilver dan dollars en euro’s.

 • Henk

  Vergeet niet het effect van de lage US $ mee te nemen. In euro gerekend zijn de huidige prijzen helemaal niet zo extreem.
  http://www.gold-eagle.com/goldcorner/goldeuro.html

  Op korte termijn zie ik wel een correctie in de edelmetaalprijzen (in $) van ca. 10 à 15% naar beneden door winstneming. Over iets langere tijd zal goud/zilver echt spectaculair gaan stijgen: val van de US$, Chinese investeringen in bullion, mogelijke default van de Comex papiergoudmarkt, double-dip crash van Wall street, etc..

 • Zacheüs

  Aangezien het IMF 403 ton goud in de aanbieding heeft, kan de goudkoers komende dagen flink onder druk komen. Op de lage termijn denk ik dat goud en zilver een duidelijke gaat stijgen. De reden hiervoor is de financiële crisis waarin we zitten en we naar mijn verwachting voorlopig nog niet uit zijn. Het vertouwen op het fiat is dalende en het zal blijken waar de financiële emotionele waarde zal zijn papier of goud en zilver. Wie nu goud en zilver verkoopt gaat zich over een paar jaar flink voor het hoofd slaan. Geduld zal voor goud en zilver beproefd worden, maar de volhouder wint.

  Zacheüs