24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Zilver enigszins onder de indruk van de sterke Dollar

Hoewel de goudprijs en zilverprijs afgelopen maandag bij de opening van de beurs een licht herstel kenden, zorgde een sterke Dollar voor een daling van goud tot onder het psychologisch zo belangrijke niveau van $1,100 om de dag in New York uiteindelijk af te sluiten op $1,092.30 en ook voor een daling van zilver onder de cruciale $17.00 prijs tot $16.93 en op het einde van de dag $17.01.

Ondanks dit herstel van de dollarprijs zien analisten het nog steeds zeer positief in voor zilver. Zelfs veel positiever dan voor goud. Hoewel de Dollar een tijdelijk einde heeft gemaakt aan zijn val, staat de zilverprijs nog altijd 51% hoger dan in het begin van het jaar en ziet het er op lange termijn ook zeer goed uit voor investeerders in zilver. Terwijl de Dollar en de goudprijs hun onderlinge strijd volhouden, verwachten vele investeerders dat het pompen van extra Dollars in de maatschappij wel eens faliekant zou kunnen aflopen en dat investeerders weer massaal naar het gele metaal en zijn zilveren neef zouden kunnen grijpen. De immense Amerikaanse staatsschuld, het risico op inflatie en de groeiende vraag van beleggers en centrale banken naar goud en zilver zijn allemaal positieve indicatoren voor 2010.

Zilver heeft hierbij nog een duidelijk streepje voor op goud omdat het ook een industriële waarde heeft. Deze meerwaarde zal in 2010 duidelijk tot uiting komen als de voorraden zilver in gedrang komen door een verminderd aanbod in combinatie met een stijgende vraag. Waar door het economisch herstel weer meer grondstoffen zoals zilver zullen worden gebruikt, zal het aanbod van mijnen enige tijd achterblijven. We zouden dus volgend jaar wel eens een jaar kunnen tegemoet gaan waar de zilverprijs zijn definitieve inhaalrace op de goudprijs inzet en de kloof tussen beiden steeds kleiner zal worden.

Bekijk ook