24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Zilver Exchange Trade Fund

ETF’s (Exchange Trade Funds) zijn trackers waarmee beleggers kunnen investeren in fysiek zilver zonder zilver daadwerkelijk in huis te hebben. Hier is veel over te schrijven geweest of de ETF’s wel echt zoveel zilver beschikbaar hebben om al hun klanten fysiek uit te betalen, dus indien u het overweegt een ETF aan te schaffen, laat u dan goed informeren.

IShare Silver Trust
De Ishares Silver Trust is één van de bekendste ETF’s. 5 maanden na introductie was hun voorraad al toegenomen tot 100 miljoen ounces. Ter vergelijking: De bovengrondse voorraad zilver is goed voor 500 a 1,000 miljoen troy ounces, dus dit is een gigantische hoeveelheid.

Zoals in de bovenstaande grafiek te zien is zou de huidige voorraad zijn opgelopen tot ruim 7,000 tonnes. Goed voor ruim 225 miljoen troy ounces. En dit is alleen nog maar de bekendste ETF!

Wat dit aangeeft is enerzijds dat de fysieke voorraad zilver wereldwijd bijna ‘op’ is en anderzijds dat een gezonde portie wantrouwen jegens deze ETF’s wel gerechtvaardigd is, want je zou toch kunnen verwachten dat de prijs van het zilver veel verder zou stijgen als er daadwerkelijk zulke hoeveelheden zilver worden ingekocht door deze ETF’s.

Fysiek zilver
Fysiek zilver biedt als voordeel ten opzichte van ETF’s dat u niet afhankelijk bent van derden. Vooral in deze periode waarin de ene bank naar de andere staatssteun aan moet vragen, waar particulieren hun geld van de bank halen en waar grote investeerdersmaatschappijen (zie Madoff) niet te vertrouwen bleken is het aanhouden van fysiek zilver een must. Ten opzichte van fysiek goud is het grote voordeel van zilver dat het goedkoper is, en dus meer liquide. Een keerzijde hiervan is dat zilver meer ruimte dan goud inneemt in de kluis.

Opinie

De meeste analisten blijven sceptisch over het beleggen in fysiek zilver via ETF’s. Wat je feitelijk koopt is een papieren belofte, zonder de zekerheid te hebben dat je echt uitgeleverd krijgt op een moment dat het er toe doet. Zelfs als er de garantie wordt gegeven van de trade funds zelf is de mogelijkheid er nog dat de overheid ingrijpt. Dit kan gebeuren in extreme doemscenario’s waar de overheid niet wilt dat particulieren fysiek zilver en/of goud bezitten. De confiscatie van goud is al eerder gebeurd en kan in een dergelijke situatie opnieuw gebeuren.
Wellicht ben je dan beter af met echt fysiek edelmetaal.

Bekijk ook