Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Zilverpaul is een beetje boos

21-09-2011 Zilverpaul

Soms gebeurt er in een week zoveel, dat ik niet weet waar ik het in mijn column over zal hebben.

Zal ik het hebben over de kapitaalvlucht uit alles wat euro heet, met als klap op de vuurpijl het bericht dat Siemens €500 miljoen heeft teruggetrokken uit een Franse bank om dit te stallen bij de ECB? Dat de vlucht uit de euro betekent dat de dollar weer in verhouding enig terrein wint?

Of wellicht over het IMF, dat geen centen meer blijkt te hebben. Over Geithner die de eurolanden aanspoort nog meer geld uit te geven aan bail-outs. Of over Griekenland, dat haar boekhouding wat heeft aangepast om voor een extra bail-out in aanmerking te komen?

Of over de afwaardering van Italië, of over het feit dat nu ook de Europese centrale banken goud aan het inslaan zijn, of over het prima initiatief van de SP om Kamervragen te stellen met betrekking tot de goudvoorraad van de Nederlandse Centrale bank. Zie dit artikel.

Nee, wat bij mij de stoppen doet doorslaan zijn uitlatingen van hoogwaardigheidsbekleders dat we er met z’n allen schuldig aan zijn dat de boel verkeerd gaat! Hadden ‘we’ maar niet zo veel moeten lenen, hadden ‘we’ maar niet zo boven onze stand moeten leven!

Razend word ik hier van. Immers, van een burger mag je verwachten dat deze zijn eigen portemonnee goed beheert en een spaarpotje heeft voor slechte tijden. Verder mag een burger van een bank verwachten dat deze de burger niet meer geld leent dan de burger normaal gesproken weer met rente zou kunnen ophoesten. Immers, van de bank mag je verwachten dat deze meer kennis heeft over financiën dan een burger, en dat deze geen financiële producten verkoopt waar de burger failliet op gaat.

Ook mag je van een bank verwachten dat deze met het spaargeld van de bevolking goed omgaat en niet dat het via allerlei constructies 20 keer wordt doorverkocht met geen ander doel dan er zelf vreselijk veel aan te verdienen, de burger met een portemonnee achterlatend waarin het spaargeld een groot deel van zijn koopkracht heeft verloren.

Telegraaf, 21 sept 2011-IMF: tijd dringt voor financiële sector

WASHINGTON (AFN)-De schuldproblemen in Europa en de Verenigde Staten brengen het internationale financiële systeem steeds verder in gevaar. De tijd voor overheden om de crisis op te lossen dringt, terwijl hun opties afnemen. Dat stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een woensdag gepresenteerd rapport over de financiële sector.

 Nu, dat laatste is dus wel gebeurd, en op zeer grote schaal. En wat gebeurt er vervolgens, als de banken geen geld meer hebben en insolvabel zijn: er wordt van overheidswege enorme sommen geld ingepompt! Ons geld, dat wil zeggen het geld van de burger, van u en mij. Eerst verdient men bij de bank fors aan provisie op de bagger die ze de burgers door de strot hebben geduwd, en vervolgens mogen de burgers het hard gelag betalen door dat geboefte financieel te ondersteunen! En behalve dat men onze centjes inpikt, dat doet men ook van onze kinderen door de schuldenberg alsmaar op te laten lopen. En waarom men dat doet?

Men heeft de macht en wil dat niet loslaten. Over onze ruggen heen wordt een samenleving gecreëerd, waar een zeer kleine groep alle bezittingen heeft, en de rest van de bevolking de rug kan krommen om de schulden die de hoge heren en dames hebben gecreëerd af te betalen. En met een beetje goede wil organiseert men het ook nog zo, dat er een schuldige wordt aangewezen waarop al het ongenoegen naar kan worden geprojecteerd als bliksemafleider. En wordt de macht steeds meer gecentraliseerd bij de kleine groep, dit alles in het kader dat “we” er alles aan doen om deze crisis te bezweren!

Schorem is het. Want de boel is zo verziekt, we hebben het hier niet over een paar procentjes koopkrachtverlies, we raken hier de grenzen van de beschaving; of oma in het verzorgingshuis nog voldoende te eten en drinken krijgt, of je morgen nog werk hebt om vervolgens je hand op te mogen voor een loket van de overheid.

Natuurlijk, hier in Nederland hebben we het in het algemeen nog goed, mits je niet financieel tot de armlastigen behoort. Maar deze laatste groep zal door de voortdurende uitholling steeds groter worden, en heeft ook een gezin met twee werkende partners steeds meer moeite de eindjes aan elkaar te knopen, net zo lang totdat iedereen in armoede werkt om het heilig systeem van de banken maar overeind te houden!

En de overheid dan, zult u zeggen? Deze hebben zich een oor aan laten naaien, geholpen door onkunde, infiltratie vanuit het bankwezen en kortgerokte PR – dames met de blijde boodschap van het snelle geld. Wil de overheid de steun van haar bevolking en legitimiteit handhaven, zal het snel met maatregelen moeten komen, voordat het definitief te laat is.

Volgende keer weer een fijn stukje over hoe je een spaak in het wiel kunt steken door goud en zilver aan te schaffen, en bovendien zo voor je eigen vrijheid en financiële overleving kunt zorgen.

En excuus voor de lelijke woorden, ik was een beetje boos.

Zilverpaul

www.silverstocks.nl

Disclaimer: De mening van Zilverpaul als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 • http://www.saxbelftenkannielder.com Phil

  Excellent beat ! I wish to apprentice while you amend your website, how can i subscribe for a blog website? The account aided me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast provided bright clear concept

 • http://www.leaviancellistysoftw.com Ernestine

  You actually make it seem so easy with your presentation however I to find this topic to be really something that I feel I might never understand. It kind of feels too complicated and extremely large for me. I’m having a look forward in your subsequent submit, I will attempt to get the cling of it!

 • Pingback: Zilverpaul is een beetje boos « € Fininfo-be €()

 • PatDC

  Inzake die margin hikes, er is één soort papierspeler die gemakkelijk verliezen kan incasseren: bullionbanken. Er zitten er zo 4 of 5. In een uptrend worden die vergezeld door steeds meer kleine spelers, en dan op een bepaald punt lossen die banken hun posities, en even later ligt het grootste deel van die kleine spelers er terug uit met dikke verliezen, koopt de troep banken terug zilver in aan de koopjesprijs, en gaan dan weer op de loer voor een volgend rondje. Binnen de kleine spelers gebeurt hetzelfde maar natuurlijk op kleinere schaal. En door dit cyclerend proces krijgt zilver dat er eigenlijk meer als excuus fungeert dan als geld, een sterk instabiele prijs die het nut van het metaal als geld (ruilmedium, rekeneenheid) verziekt. En dat is ook de bedoeling van die bullionbanken. De manier om dit systeem te ondermijnen? Koop enkel zilver (fysiek natuurlijk) tijdens dips. Hanteer een doelprijs en koop ‘groot’ zonder aarzelen zodra die verschijnt. Hoe bepaal je die doelprijs: kijk wat er gebeurt op de concurrerende ruilmedium/geld markten. Maken ze 2 keer zoveel dollars bij dan moet de zilverprijs eigenlijk maal 3 gaan. En dat is waarom we dit jaar telkens terugkaatsten tot $30-33

 • WijRos

  @Zilver,
  Ik denk dat ze het aldoor een beetje verhogen om wat extra volatiliteit in te bouwen. Handelaars verdienen het meest als de prijzen regelmatig weer eens naar beneden gaan. Je weet de mob koopt als het duur is en verkoopt als het goedkoop is. Ik ga uit van het motto: if you can’t beat them, join them. Dus nu breekt weer even een koop moment aan.

 • http://www.zilver-inkoop.nl/ Zilver

  De margins zijn na deze verhoging eigenlijk nog steeds te laag zoals ik al eerder schreef.
  Trek die boel nu in 1 keer op naar $50K per contract en dan weet je dat je wel safe zit. Meer dan $10 per ounce zal zilver niet snel op 1 dag stijgen of dalen. Donderdag en vrijdag ging er totaal $10 vanaf, dus zelfs 2x zoveel dan de huidige verhoogde margin…

 • Nico

  andreas
  Zo zie ik het zelf ook,dit is iets voor de langere termijn en hoewel ik ook geen glazen bol heb staat voor mijn gevoel het zwaarste deel van de crisis ons nog te wachten
  als de prijzen van edelmetalen zakken zijn er altijd die er uit stappen (angst en onzekerheid, inherent aan een bullmarkt deze keer door margin verhogingen) de komende 5 jaar gaan die prijzen pas echt stijgen in de zwaarste fase van de crisis,goud en zilver zijn geen bubbel het fiat geld is een bubbel in deze valutaoorlog.

 • temp242

  Deflatie, dàt wil den Ben toch niet?

 • Gerard

  @greetjes
  Koper is inderdaad de kanariepiet!
  maar koper is ook slachtoffer van de Margo verhoging. Dat beeld vertekend iets.

 • WijRos

  Hallo, dit is wat trader Dan Norici er van zegt op zijn site. Klinkt wel redelijk lijkt mij maar het kan nog wel wat effect hebben op de prijsvorming komende maandag? Ed Steer zit in het GATA bestuur en is daarom wat meer achterdochtig richting JPM hetgeen ook wel terecht is.

  hieronder Dan’s verhaal.

  For Gold

  Old Margin New Margin

  $9,450 $11,475

  Old Maintenance New Maintenance

  $7,000 $8,500

  SILVER

  Old Margin New Margin
  $21,600 $24,975

  Old Maintenance New Maintenance
  $16,000 $18,500

  I would not read too much into these margin hikes as far as any determined attempts by the exchange to induce more selling. This time around I believe the hikes are legitimate. When you get a market like silver that drops 15% in ONE DAY, you are going to get margin hikes. The reason – the very integrity of the Clearinghouse comes into play.

  Silver closed down $6.48 today. In a single session, one long contract in this market cost the buyer a paper loss of $32,400! That is enormous. If you consider the fact that the previous old margin was $21,600, that was wiped out and then some.

  During the clearing or settlement process, the winners get paid (have their accounts credited) by debiting the loser’s accounts. If the losers do not have sufficient funds in their accounts, the whole process breaks down. Guess what then happens? The Clearinghouse comes to the brokerage firm whose clients do not have sufficient funds and says to them “You pay us the difference and then go and get it from you customer”. If the brokerage house does not have sufficient wherewithal financially to make good on those losing trades, we have a major problem.

  When we get these wild, insanely huge ranges in a single day, the computer programs used by the exchanges to measure volatility are going to flag those markets and will raise the margins to make certain that there are no problems paying ther winners.

  We might see some additional selling pressure from this margin hike hit the metals Sunday evening or Monday morning but I am of the opinion that anyone who was trading gold or silver and who was already undercapitalized going into today’s (Friday’s) session, has already been paid a visit by the resident margin clerk and been told to either sell out the position or wire the money immediately. Not many have sufficiently deep pockets in the smaller spec category to carry that sort of paper loss, so I believe a large number of them are now gone.

 • Gebakken Zak

  @WijRos
  Inderdaad, margeverhogingen in een dalende markt, in dit geval een sterk dalende markt, zijn manipulatief en mi misdadig. Het tuig in de USA dat daar verantwoordelijk voor is zal nochtans ten onder gaan zoals ook de USSR politburo-maffiabazen ten onder zijn gegaan.

 • Andreas

  Hoe hoog zilver of goud gaan stijgen interesseert me op dit moment hoegenaamd niets. Op dit moment ga ik voor koopkrachtbehoud. Hoewel zeer optimistisch van aard zie ik de nabije toekomst somber in. Vertrouwen in de mensen die dit land en de wereld leiden is gedaald tot onder het nulpunt. Na 25 jaar ondernemen heb ik teveel voorbeelden gezien waarbij belangen van burgers verkwanselt werden. En op het moment dat de ellende in volle hevigheid toeslaat zijn alle goederen die zogenaamd hun waarde behouden (huizen, boten en noem maar op) gedegradeerd tot wat de gek er voor geeft. Mijn moeder die weet nu nog te vertellen over mijn opa die de boeren afging voor eten. Met geld werd hij uitgelachen maar goud en zilver vulden wel de tassen. Gezien de toestand in de wereld en de politieke (niet) oplossingen sluit ik helemaal niets meer uit. Als ik ernaast zit en te somber ben heb ik me hooguit zorgen om niets gemaakt. Maar wat zal ik blij zijn met mijn zilver als maar de helft van wat ik vermoed werkelijkheid wordt. Hoop doet leven maar jezelf een beetje indekken is nooit verkeerd. En allemaal een zonnige zondag toegewenst

 • Jeroen

  @NM156

  Ik denk dat iedereen het zelf uit moet maken. Je rendement is sterk afhankelijk van het risico wat je neemt. Jij kiest ervoor om op zeker te spelen, daarmee ben je ook verzekerd van een gemiddeld lager rendement rendement. Ik denk dat fysiek zilver over enkele jaren één van de beste investeringen blijkt te zijn geweest. Dan is het toch doodzonde om 90-95 procent van je vermogen in andere zaken te hebben gestoken! Al zal je op je goud ook goede rendementen maken ;)

 • greetjes

  @ Gerard

  wat vind jij hiervan? lees hier een stuk van zerodhedge guest post over hoe koper de kanariepiet is van de aankomende deflatie

  http://www.zerohedge.com/news/guest-post-forget-gold%E2%80%94what-matters-copper

 • greetjes

  @Gerard

  http://www.zerohedge.com/news/guest-post-forget-gold%E2%80%94what-matters-copper

  lees hier een stuk van zerodhedge guest post over hoe koper de kanapiet is van de aankomende deflatie

 • WijRos

  Hallo Allemaal,

  Ik las in de nieuwsbrief van Ed Steer (de handelaar van Casey) dat de CME weer besloten heeft de marges te verhogen van de edelmetalen en oa. koper. Normaal gebeurt dit in een stijgende markt maar nu heeft het nog meer effect om een daling te creëren. Dit gaat morgenavond in dus je mag morgen nogmaals een daling verwachten nadat het in Azië weer gestegen is. Je ziet steeds dalingen van de edelmetaal prijzen na deze acties die door JPMorgan geregeld worden om van hun shorts af te komen.
  Hieronder het adres waar je het ook kunt vinden.

  http://www.gata.org/node/10475

 • NM156

  Vorig jaar is geweest, het is een nieuw jaar. Als je vorig jaar (of daarvoor) zilver hebt gekocht was dat best slim. Als je dit jaar nog door koopt best dom.
  Niks mis om met 5 of 10% van je vermogen te speculeren in zilver. Maar men doet dat hier bijkans met grote percentages. Dat is erg onverstandig, daar is goud voor.
  Palladium is een edelmetaal, en velen hebben het daar over of over pm’s dus dan valt het daaronder.