Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Zilverpaul is een beetje boos

21-09-2011 Zilverpaul

Soms gebeurt er in een week zoveel, dat ik niet weet waar ik het in mijn column over zal hebben.

Zal ik het hebben over de kapitaalvlucht uit alles wat euro heet, met als klap op de vuurpijl het bericht dat Siemens €500 miljoen heeft teruggetrokken uit een Franse bank om dit te stallen bij de ECB? Dat de vlucht uit de euro betekent dat de dollar weer in verhouding enig terrein wint?

Of wellicht over het IMF, dat geen centen meer blijkt te hebben. Over Geithner die de eurolanden aanspoort nog meer geld uit te geven aan bail-outs. Of over Griekenland, dat haar boekhouding wat heeft aangepast om voor een extra bail-out in aanmerking te komen?

Of over de afwaardering van Italië, of over het feit dat nu ook de Europese centrale banken goud aan het inslaan zijn, of over het prima initiatief van de SP om Kamervragen te stellen met betrekking tot de goudvoorraad van de Nederlandse Centrale bank. Zie dit artikel.

Nee, wat bij mij de stoppen doet doorslaan zijn uitlatingen van hoogwaardigheidsbekleders dat we er met z’n allen schuldig aan zijn dat de boel verkeerd gaat! Hadden ‘we’ maar niet zo veel moeten lenen, hadden ‘we’ maar niet zo boven onze stand moeten leven!

Razend word ik hier van. Immers, van een burger mag je verwachten dat deze zijn eigen portemonnee goed beheert en een spaarpotje heeft voor slechte tijden. Verder mag een burger van een bank verwachten dat deze de burger niet meer geld leent dan de burger normaal gesproken weer met rente zou kunnen ophoesten. Immers, van de bank mag je verwachten dat deze meer kennis heeft over financiën dan een burger, en dat deze geen financiële producten verkoopt waar de burger failliet op gaat.

Ook mag je van een bank verwachten dat deze met het spaargeld van de bevolking goed omgaat en niet dat het via allerlei constructies 20 keer wordt doorverkocht met geen ander doel dan er zelf vreselijk veel aan te verdienen, de burger met een portemonnee achterlatend waarin het spaargeld een groot deel van zijn koopkracht heeft verloren.

Telegraaf, 21 sept 2011-IMF: tijd dringt voor financiële sector

WASHINGTON (AFN)-De schuldproblemen in Europa en de Verenigde Staten brengen het internationale financiële systeem steeds verder in gevaar. De tijd voor overheden om de crisis op te lossen dringt, terwijl hun opties afnemen. Dat stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een woensdag gepresenteerd rapport over de financiële sector.

 Nu, dat laatste is dus wel gebeurd, en op zeer grote schaal. En wat gebeurt er vervolgens, als de banken geen geld meer hebben en insolvabel zijn: er wordt van overheidswege enorme sommen geld ingepompt! Ons geld, dat wil zeggen het geld van de burger, van u en mij. Eerst verdient men bij de bank fors aan provisie op de bagger die ze de burgers door de strot hebben geduwd, en vervolgens mogen de burgers het hard gelag betalen door dat geboefte financieel te ondersteunen! En behalve dat men onze centjes inpikt, dat doet men ook van onze kinderen door de schuldenberg alsmaar op te laten lopen. En waarom men dat doet?

Men heeft de macht en wil dat niet loslaten. Over onze ruggen heen wordt een samenleving gecreëerd, waar een zeer kleine groep alle bezittingen heeft, en de rest van de bevolking de rug kan krommen om de schulden die de hoge heren en dames hebben gecreëerd af te betalen. En met een beetje goede wil organiseert men het ook nog zo, dat er een schuldige wordt aangewezen waarop al het ongenoegen naar kan worden geprojecteerd als bliksemafleider. En wordt de macht steeds meer gecentraliseerd bij de kleine groep, dit alles in het kader dat “we” er alles aan doen om deze crisis te bezweren!

Schorem is het. Want de boel is zo verziekt, we hebben het hier niet over een paar procentjes koopkrachtverlies, we raken hier de grenzen van de beschaving; of oma in het verzorgingshuis nog voldoende te eten en drinken krijgt, of je morgen nog werk hebt om vervolgens je hand op te mogen voor een loket van de overheid.

Natuurlijk, hier in Nederland hebben we het in het algemeen nog goed, mits je niet financieel tot de armlastigen behoort. Maar deze laatste groep zal door de voortdurende uitholling steeds groter worden, en heeft ook een gezin met twee werkende partners steeds meer moeite de eindjes aan elkaar te knopen, net zo lang totdat iedereen in armoede werkt om het heilig systeem van de banken maar overeind te houden!

En de overheid dan, zult u zeggen? Deze hebben zich een oor aan laten naaien, geholpen door onkunde, infiltratie vanuit het bankwezen en kortgerokte PR – dames met de blijde boodschap van het snelle geld. Wil de overheid de steun van haar bevolking en legitimiteit handhaven, zal het snel met maatregelen moeten komen, voordat het definitief te laat is.

Volgende keer weer een fijn stukje over hoe je een spaak in het wiel kunt steken door goud en zilver aan te schaffen, en bovendien zo voor je eigen vrijheid en financiële overleving kunt zorgen.

En excuus voor de lelijke woorden, ik was een beetje boos.

Zilverpaul

www.silverstocks.nl

Disclaimer: De mening van Zilverpaul als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 • http://www.saxbelftenkannielder.com Phil

  Excellent beat ! I wish to apprentice while you amend your website, how can i subscribe for a blog website? The account aided me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast provided bright clear concept

 • http://www.leaviancellistysoftw.com Ernestine

  You actually make it seem so easy with your presentation however I to find this topic to be really something that I feel I might never understand. It kind of feels too complicated and extremely large for me. I’m having a look forward in your subsequent submit, I will attempt to get the cling of it!

 • Pingback: Zilverpaul is een beetje boos « € Fininfo-be €()

 • PatDC

  Inzake die margin hikes, er is één soort papierspeler die gemakkelijk verliezen kan incasseren: bullionbanken. Er zitten er zo 4 of 5. In een uptrend worden die vergezeld door steeds meer kleine spelers, en dan op een bepaald punt lossen die banken hun posities, en even later ligt het grootste deel van die kleine spelers er terug uit met dikke verliezen, koopt de troep banken terug zilver in aan de koopjesprijs, en gaan dan weer op de loer voor een volgend rondje. Binnen de kleine spelers gebeurt hetzelfde maar natuurlijk op kleinere schaal. En door dit cyclerend proces krijgt zilver dat er eigenlijk meer als excuus fungeert dan als geld, een sterk instabiele prijs die het nut van het metaal als geld (ruilmedium, rekeneenheid) verziekt. En dat is ook de bedoeling van die bullionbanken. De manier om dit systeem te ondermijnen? Koop enkel zilver (fysiek natuurlijk) tijdens dips. Hanteer een doelprijs en koop ‘groot’ zonder aarzelen zodra die verschijnt. Hoe bepaal je die doelprijs: kijk wat er gebeurt op de concurrerende ruilmedium/geld markten. Maken ze 2 keer zoveel dollars bij dan moet de zilverprijs eigenlijk maal 3 gaan. En dat is waarom we dit jaar telkens terugkaatsten tot $30-33

 • WijRos

  @Zilver,
  Ik denk dat ze het aldoor een beetje verhogen om wat extra volatiliteit in te bouwen. Handelaars verdienen het meest als de prijzen regelmatig weer eens naar beneden gaan. Je weet de mob koopt als het duur is en verkoopt als het goedkoop is. Ik ga uit van het motto: if you can’t beat them, join them. Dus nu breekt weer even een koop moment aan.

 • http://www.zilver-inkoop.nl/ Zilver

  De margins zijn na deze verhoging eigenlijk nog steeds te laag zoals ik al eerder schreef.
  Trek die boel nu in 1 keer op naar $50K per contract en dan weet je dat je wel safe zit. Meer dan $10 per ounce zal zilver niet snel op 1 dag stijgen of dalen. Donderdag en vrijdag ging er totaal $10 vanaf, dus zelfs 2x zoveel dan de huidige verhoogde margin…

 • Nico

  andreas
  Zo zie ik het zelf ook,dit is iets voor de langere termijn en hoewel ik ook geen glazen bol heb staat voor mijn gevoel het zwaarste deel van de crisis ons nog te wachten
  als de prijzen van edelmetalen zakken zijn er altijd die er uit stappen (angst en onzekerheid, inherent aan een bullmarkt deze keer door margin verhogingen) de komende 5 jaar gaan die prijzen pas echt stijgen in de zwaarste fase van de crisis,goud en zilver zijn geen bubbel het fiat geld is een bubbel in deze valutaoorlog.

 • temp242

  Deflatie, dàt wil den Ben toch niet?

 • Gerard

  @greetjes
  Koper is inderdaad de kanariepiet!
  maar koper is ook slachtoffer van de Margo verhoging. Dat beeld vertekend iets.

 • WijRos

  Hallo, dit is wat trader Dan Norici er van zegt op zijn site. Klinkt wel redelijk lijkt mij maar het kan nog wel wat effect hebben op de prijsvorming komende maandag? Ed Steer zit in het GATA bestuur en is daarom wat meer achterdochtig richting JPM hetgeen ook wel terecht is.

  hieronder Dan’s verhaal.

  For Gold

  Old Margin New Margin

  $9,450 $11,475

  Old Maintenance New Maintenance

  $7,000 $8,500

  SILVER

  Old Margin New Margin
  $21,600 $24,975

  Old Maintenance New Maintenance
  $16,000 $18,500

  I would not read too much into these margin hikes as far as any determined attempts by the exchange to induce more selling. This time around I believe the hikes are legitimate. When you get a market like silver that drops 15% in ONE DAY, you are going to get margin hikes. The reason – the very integrity of the Clearinghouse comes into play.

  Silver closed down $6.48 today. In a single session, one long contract in this market cost the buyer a paper loss of $32,400! That is enormous. If you consider the fact that the previous old margin was $21,600, that was wiped out and then some.

  During the clearing or settlement process, the winners get paid (have their accounts credited) by debiting the loser’s accounts. If the losers do not have sufficient funds in their accounts, the whole process breaks down. Guess what then happens? The Clearinghouse comes to the brokerage firm whose clients do not have sufficient funds and says to them “You pay us the difference and then go and get it from you customer”. If the brokerage house does not have sufficient wherewithal financially to make good on those losing trades, we have a major problem.

  When we get these wild, insanely huge ranges in a single day, the computer programs used by the exchanges to measure volatility are going to flag those markets and will raise the margins to make certain that there are no problems paying ther winners.

  We might see some additional selling pressure from this margin hike hit the metals Sunday evening or Monday morning but I am of the opinion that anyone who was trading gold or silver and who was already undercapitalized going into today’s (Friday’s) session, has already been paid a visit by the resident margin clerk and been told to either sell out the position or wire the money immediately. Not many have sufficiently deep pockets in the smaller spec category to carry that sort of paper loss, so I believe a large number of them are now gone.

 • Gebakken Zak

  @WijRos
  Inderdaad, margeverhogingen in een dalende markt, in dit geval een sterk dalende markt, zijn manipulatief en mi misdadig. Het tuig in de USA dat daar verantwoordelijk voor is zal nochtans ten onder gaan zoals ook de USSR politburo-maffiabazen ten onder zijn gegaan.

 • Andreas

  Hoe hoog zilver of goud gaan stijgen interesseert me op dit moment hoegenaamd niets. Op dit moment ga ik voor koopkrachtbehoud. Hoewel zeer optimistisch van aard zie ik de nabije toekomst somber in. Vertrouwen in de mensen die dit land en de wereld leiden is gedaald tot onder het nulpunt. Na 25 jaar ondernemen heb ik teveel voorbeelden gezien waarbij belangen van burgers verkwanselt werden. En op het moment dat de ellende in volle hevigheid toeslaat zijn alle goederen die zogenaamd hun waarde behouden (huizen, boten en noem maar op) gedegradeerd tot wat de gek er voor geeft. Mijn moeder die weet nu nog te vertellen over mijn opa die de boeren afging voor eten. Met geld werd hij uitgelachen maar goud en zilver vulden wel de tassen. Gezien de toestand in de wereld en de politieke (niet) oplossingen sluit ik helemaal niets meer uit. Als ik ernaast zit en te somber ben heb ik me hooguit zorgen om niets gemaakt. Maar wat zal ik blij zijn met mijn zilver als maar de helft van wat ik vermoed werkelijkheid wordt. Hoop doet leven maar jezelf een beetje indekken is nooit verkeerd. En allemaal een zonnige zondag toegewenst

 • Jeroen

  @NM156

  Ik denk dat iedereen het zelf uit moet maken. Je rendement is sterk afhankelijk van het risico wat je neemt. Jij kiest ervoor om op zeker te spelen, daarmee ben je ook verzekerd van een gemiddeld lager rendement rendement. Ik denk dat fysiek zilver over enkele jaren één van de beste investeringen blijkt te zijn geweest. Dan is het toch doodzonde om 90-95 procent van je vermogen in andere zaken te hebben gestoken! Al zal je op je goud ook goede rendementen maken ;)

 • greetjes

  @ Gerard

  wat vind jij hiervan? lees hier een stuk van zerodhedge guest post over hoe koper de kanariepiet is van de aankomende deflatie

  http://www.zerohedge.com/news/guest-post-forget-gold%E2%80%94what-matters-copper

 • greetjes

  @Gerard

  http://www.zerohedge.com/news/guest-post-forget-gold%E2%80%94what-matters-copper

  lees hier een stuk van zerodhedge guest post over hoe koper de kanapiet is van de aankomende deflatie

 • WijRos

  Hallo Allemaal,

  Ik las in de nieuwsbrief van Ed Steer (de handelaar van Casey) dat de CME weer besloten heeft de marges te verhogen van de edelmetalen en oa. koper. Normaal gebeurt dit in een stijgende markt maar nu heeft het nog meer effect om een daling te creëren. Dit gaat morgenavond in dus je mag morgen nogmaals een daling verwachten nadat het in Azië weer gestegen is. Je ziet steeds dalingen van de edelmetaal prijzen na deze acties die door JPMorgan geregeld worden om van hun shorts af te komen.
  Hieronder het adres waar je het ook kunt vinden.

  http://www.gata.org/node/10475

 • NM156

  Vorig jaar is geweest, het is een nieuw jaar. Als je vorig jaar (of daarvoor) zilver hebt gekocht was dat best slim. Als je dit jaar nog door koopt best dom.
  Niks mis om met 5 of 10% van je vermogen te speculeren in zilver. Maar men doet dat hier bijkans met grote percentages. Dat is erg onverstandig, daar is goud voor.
  Palladium is een edelmetaal, en velen hebben het daar over of over pm’s dus dan valt het daaronder.

 • Gebakken Zak

  @NM156
  Zilverprijzen zijn van nature zeer volatiel. Wanneer iemand in zilver investeert kan ie daar maar beter rekening mee houden. Dat is ook wat bv James Turk altijd expliciet zegt. Turk, een behoudend bankier, investeert overigens wel in zilver. Hij weet nl. dat het per saldo voorlopig erg blijft stijgen. Zoals de meesten dat hier ook weten.

 • Jeroen

  @NM156

  Je bent volgens mij niet goed geïnformeerd. Zilver is vorig jaar van ongeveer 12 tot 24 euro gestegen. Het jaar werd afgesloten met een nieuwe alltime high. Om een goed beeld te krijgen moet je daarom niet precies terugrekenen naar 1 januari…. Een jaar geleden stond het zilver nog op 16 euro, nu zelfs na een flinke correctie nog op 23….

  Je maakt mij niet wijs dat goud stijgt en zilver daalt. Over het algemeen stijgt (en daalt) zilver harder dan goud. Als je mee speelt om niet te verliezen dan koop je goud, maar als je meedoet om wat te winnen, dan is zilver een veel betere keuze! Zeker na deze correctie :)

 • Dave

  @NM

  Is palladium ooit een monetair product geweest?

 • NM156

  Ik ben het eens met Piet, de mensen worden toch een beetje gek gemaakt met zilver. Alles wat dit jaar gekocht is aan zilver heeft bewezen een slecht rendement als investering en waarde opslag. Men heeft het ook regelmatig over ‘edelmetalen’ maar platina en palladium doen het ook slecht. Sterker nog, in een crisis zullen ze zo goed als waardeloos zijn. De bakker gaat het niet accepteren en de bank ook niet.
  Als je je verstand gebruikt laat je dat allemaal bij de handelaars liggen en koop slechts goud. Dat heeft zijn staat van dienst bewezen de afgelopen eeuwen, en ook dit jaar.
  Denk er maar om dat de mensen die menen te weten dat zilver op $xxx komt dat allemaal uit hun grote dikke kristallen bol zuigen. En als het zilver nog een fractie is waarvoor je het hebt ingekocht is het gewoon een ‘koopmoment’ en moet je gewoon wat meer geduld hebben (20 jaar). De mensen die 10 jaar geledenpalladium hebben gekocht wachten ook nog steeds…

 • Gebakken Zak

  @gordijnen
  Inderdaad gordijnen, wanneer de onroerendgoed markt op gaat spelen hierzo, en dat moet op macroschaal nog steeds gebeuren, dan zijn de rapen vet gaar.
  Tel daarbij een toename van werkloosheid op, wat gezinsprobleempjes en achter de voorgeveltjes van de keurige Nederlandse eengezinswoningen gaan zich helse taferelen afspelen. Dat gaat buro Jeugdzorg niet oplossen …

 • gordijnen

  Veel Nederlanders zitten met een hypotheek die hoger is dan de waarde van hun huis. In de nieuwe hypotheek voorwaarden staat vaak dat de bank bijstorting kan vragen. Straks de keuze voor de consument. Bijstorten, rente verhoging of extra verzekeringen afsluiten om het risico af te dekken. Griekenland maar dan in het klein voor de consument.

  In de USA hebben ze al tentenkampen en voedselbonnen. Hopelijk hebben wij dan de mogelijkheid met edelmetalen, familie en vrienden te helpen aan goedkoop onroerendgoed.

 • Andreas

  Beste Wijros.
  Ik denk dat je me verkeerd begrepen hebt. Geen haar op mijn hoofd die nu aan verkopen denkt. In de ( ik denk verre) toekomst als de problemen van fiatgeld en wereldwijde opgeblazen schulden voorbij zijn zal het weer zijn vluchthaven functie voor een deel verliezen. En ik denk dat het dan verstandig is naar andere opties te kijken. Dat zou ook zomaar onroerend goed kunnen zijn. Of aandelen, hoewel die in eerdere crisissen heel lang nodig hadden om terug te komen. En zo dacht ik aan koper omdat die grondstof wereldwijd gebruikt wordt. En dus niet afhankelijk van economische voor of tegenspoed van Nederland.

 • high five
 • http://zilver.2link.be/ zilver
 • WijRos

  Beste Gerard,
  als je dan toch onroerend goed voor belegging wilt hebben dan zou je land in centraal Canada (prov Sasketswan) moeten kopen, dat is op het moment het meest aantrekkelijk. Als je toch echt goedkope huizen wilt koop die dan in Egypte, Libië of Syrië. Ik weet het aan deze huizenbusiness zit wat risico maar er liggen ook grote financiele kansen. Land in Zuid Amerika is op dit moment te duur dus daar zul je nog even mee moeten wachten. Iedereen denkt dat huizen goedkoop zijn in centraal VS maar je moet ook rekening houden met extreme onroerend goed belastingen etc. Dus vergeet de VS maar, verder is daar nog minder vrijheid dan in Europa waar ook haast geen vrijheid meer is.

 • WijRos

  @Gerard,

  Onroerend goed is alleen goed als de prijs redelijk is en als er geen overschot van is. In Nederland hebben we beide problemen dus onroerend goed is nu veel slechter dan goud of zilver. Je hebt natuurlijk wel een huis nodig voor het onderdak maar huren is nu veel goedkoper dan zelf kopen. We moeten eerst even de hypotheek crisis afwachten dan gaan de huizen 30 – 50% naar beneden in prijs en dan zijn we het eens. Zowel de banken maffia als het parasieten apparaat zullen de prijsval echter zo lang mogelijk tegenhouden.

 • WijRos

  Beste Pietje en Andreas,
  Verkoop jullie zilver maar want je kunt het nu gemakkelijk verkopen. JP Morgan cs wilden dat jullie dat zouden gaan doen want zij hebben nog wat oud zeer (zilver shorts).
  Je kunt de komende crisis niet vergelijken met de jaren 30. De situatie is echt veel beroerder en toen had men nog de goudstandaard. Het geld kon dus veel moeilijker geïnflateerd worden zoals nu het geval is. Als het om edelmetaal gaat lijkt deze crisis op de crisis van 1980 alleen veel erger denk ik. Als we de inflatie meerekenen dan kunnen goud en zilver al astronomische waarden bereiken maar er komt daar bovenop ook nog een tekort aan zilver en platina dus deze metalen zullen ook na de crisis niet erg gaan dalen denk ik. Het probleem is alleen als we na de crisis weer terug zijn bij een paard en wagen dan heb je minder hoog technologische grondstoffen nodig zoals zilver, platina en zeldzame aarden. Het is nu moeilijk te voorspellen of we ook technologisch veel terug zullen gaan. In de dertiger jaren was dit niet zo en mocht het wel zo zijn dan zullen er velen sterven door allerlei tekorten aan echte basis behoeften zoals voedsel en schoon water. Als de huidige sociale politiek zowel in Europa als in de US op deze manier doorgaat dan zal de westerse wereld binnen 20 jaren een ontwikkelingsgebied zijn waar zelfs de armste Afrikanen op neer zullen kijken. We hopen dus maar dat we zeer snel verstandiger lieden aan het bewind krijgen die zich niet al te veel meer aantrekken van wat het volk wil.

 • Gebakken Zak

  Wat mij opvalt is dat ondanks de voortdurende gekte in de wereld van het wereldwijde politiek geloofsgeld piramidespel veruit de meeste mensen nog steeds niets ondernemen om have en goed te beschermen.
  Wanneer de US, de EU, China, Japan, het IMF niet heel snel zorgen voor grootschalige nieuwe liquiditeit breekt er totale chaos uit. Beiden zijn natuurlijk erg, erg gunstig voor de waarde van goud en zilver.

 • Gerard

  @pietje
  Ben het eens met de stelling dat goud en zilver NIET automatisch de hedge hoeft te zijn. Onroerend goed is altijd beter, heb ik hier al vaak gezegd.
  Maar er is nu iets meer aan de hand dan de 30er en 40er jaren. Het deflatietijdperk toen verliep iets anders dan nu. Toen hadden we GEEN reservemunt. Dat kwam later pas in de vorm van de USD.
  Toen hadden we ook nog een goudstandaard. Toen waren het kleine economieen die allemaal hun eigen muntje hadden. Nu zitten we in een grote globale economie aan elkaar vast geklonken.
  Daarnaast heeft ook Bernanke het “normale” deflatie-tijdperk patroon grondig willen wijzigen. Dat is mislukt, en nu komen daardoor dus nog andere problemen bij.
  Er zijn nog veel meer verschillen te noemen, maar dat gaat even te ver nu.

  Ik ben weer wat meer geneigd naar Robert Prechter te luisteren. Hij stelt met goede argumenten dat je “deflatie” nooit en te nimmer kunt ontlopen. Door dit natuurlijk proces proberen te verstoren, maak je de problemen veel en veel erger, en dan komt de deflatie alsnog. Hij lijkt echt wel gelijk te gaan krijgen.

  Maar volgens rene Tissen is de kans groot dat er nu gekozen gaat worden avoor alle valuta door het putje te spoelen met rente NUL. Dan ben je meteen van alle schulden af. De enigen die dit kunnen overleven zijn dan de banken. Zo zal het dan wel gaan, helaas.

 • temp242

  Het valt op dat er NU zelfs MINDER aanbiedingen zijn aangaande zilveraanbod door particulieren, maar des te MEER VRAAG van opkopers! Dat is zéér goed nieuws.

 • temp242

  Beste Gerard,Dank voor je bemoedigende woorden en je gefundeerde opvattingen.
  Ik begin de afgelopen dagen ook ‘te begrijpen’, best wel bangelijk.

 • Gerard

  @Edwin
  “Voor rendement kan je beter met opties gaan werken.”

  Helemaal mee eens. 80 procent van alle opties loopt elke maand “waardeloos” af. Maar op voorwaarde dat het wat minder volatiel en onverwacht alle kanten op slaat. Want dan kun je ook niets. Dit is een tijd van even afwachten.
  Hoewel goud en vooral zilvermijnen nu wel erg goedkoop geworden zijn nu! In tijd van paniek gaat alles naar beneden. Dat gaat zich allemaal z’n weg vinden de komende weken maanden.
  Goud en zilver gaan goedkomen, ja zelfs als een raket omhoog. Maar eerst zal er wat rust moeten komen. Niet overhaasten. Of beter gezegd, wat meer “onrust” moeten komen.
  Het is echt de 2008 tijd! De AEX zal zeker onder de 200 uitkomen, en daar hoef je niet lang op te wachten. Volgende week gaan we al reacties zien op de Q3 cijfers. Dat gaat extra vuurwerk gaan opleveren.

 • temp242

  Beste KTM,
  TSHTF!

 • Knowtoomuch

  So BTFD ! ! !

  ( So Buy The Fucking Dip )

  ( Bron : ZH )

 • temp242

  KTW is W A K K E R!
  Respect man.

 • Knowtoomuch

  A ‘ounz’ in a lifetime opportunity to buy silva :-)

  dus sla het spaarvarken van je kinderen kapot hahaaa !!!

  er komt een dag, en die is nabij, dat ze ’t zullen begrijpen …

 • temp242

  Beste Greetjes, inderdaad dat klopt.
  Want:
  Dexia gaat failliet eind oktober.
  Want: 162miljard euro schulden, drie miljard euro op balans. Krijgt géén dollar meer vast, idem dito voor BNP Paribas! de dollarkraan is toe! Dat is net ook één van de redenen dat we een papieren crash in de edelmetalen zien, ze moeten echt alles eruit gooien om dag per dag te kunnen overleven, banken kunnen vanaf NU ‘overnight’ omvallen. We hebben daarenboven dan nog eens te maken met grote institionele bankruns(soit, dit is een andere discussie)…
  Fortis wordt geofferd, duizenden ontslagen, want BNP Parisbas valt weldra om na de Griekse afstempeling van 50%, dat gaat BNP per direct minstens acht miljard euro kosten!
  De meerwaarden die de Belgische staat zou verwerven die is al definitief weg!, staat wél in de begroting! Verder staat de Belgische staat, samen met een kleinere participatie van Luxemburg voor 120 miljard euro!!! borg voor Dexia, als Dexia omvalt… Dit is werkelijk een thriller. België kan niet nog eens de banken ‘redden’, ze moeten hun eerste ‘redding’ nog afbetalen! België is Griekenland maal factor drie! Persoonlijk denk ik niet eens dat de ECB België te hulp komt schieten maar eerder dat het IMF de begrotingen voor de komende jaren komt opstellen. België heeft immers ook praktisch géén goudvoorraad meer, deze is namelijk aan bradeerprijzen buitengegooid om twee faillismenten, een in 1959 en een in de late jaren’80 nét voor de devaluatie te voorkomen en een derde keer om de maastricht-norm te kunnen halen. België is een kunstmatig land dat heeft kunnen teren op 10 miljoen dode Congolezen en eigenlijk in 1959 al failliet moeten zijn. Gelukkig dat wij wonderbaarlijke bestuurders hadden!

 • Edwin

  Voor rendement kan je beter met opties gaan werken. Daar is goud en zilver niet tegen opgewassen, op voorwaarde dat je weet wat je doet uiteraard. Maar fysiek koop je inderdaad voor een betere spreiding van het risico en zekerheid tegen situaties als hyperinflatie. Dat je er ook een goed rendement mee kan halen in dezelfde situaties is ook fijn :-)

 • greetjes

  aan mijn Belgische mede-bloggers; ik vind het een beetje vreemd (to say the least) dat onze Belgische buren plotsklaps obstakel na obstakel slechten naar een nieuwe regering toe in deze economische barre tijden. Zijn ze op het matje geroepen bij de Bilderberg elite dat ze op moeten houden met broddelen. Moet België eerst een regering hebben alvorens ze failliet mogen gaan? En dit bedoel ik niet lullig, hoor, maar het gaat hard en ik dat bevreemd me.

 • greetjes

  @Yoni

  vreemd maar waar: mijn zoon neemt zendingen op naam van mij aan, ik neem zendingen aan die ik heb besteld op naam van mijn (overleden) oma. Jaja!

 • temp242

  Klopt eigenlijk beste J. Het beste kan je dan je brood van twintig euro het stuk betalen met een paar gram zilver me dunkt.

 • J

  @pietje

  Jij en ik wedden op andere paarden, jij gaat voor rendement ik ga voor zekerheid.

  Maar vergeet niet, als je aandelen 100% gestegen zijn en brood 1000% je eigenlijk al arm bent.

 • Yoni

  Wortelbea, hartelijk dank !

 • http://heladatzeiiknetniet wortelbea

  @yoni, gewoon mailtje naar rolf, met de vraag pas tegen bepaalde datum te leveren.

 • Yoni

  Ik heb een vraagje, ik wil weer wat zilver kopen. Nu ga ik 2 oktober voor 2 weken op vakantie in het buitenland. Ik las hier op dit blog dat het gemiddeld 2 weken duurt dat het “fitnesspakket” bij je thuis wordt geleverd. Hoe lang bewaart de koerier jouw levering eigenlijk? Kan mijn zoon dit ook in ontvangst nemen? Weet iemand hier het antwoord op ? Alvast mijn hartelijke dank :)

 • XX

  Wat nou 1929! crash!.. grafiekjes! voor wat betreft Zilver moet je niet alleen naar achter kijken maar vooruit, de komende eeuw wordt onze samenleving ongelooflijk high tech. Als je al ziet wat er de laatste 20 jaar veranderd is, kun je jezelf niet voorstellen wat het in de toekomst gaat doen. Het enige gevaar voor Zilver is dat de prijs te hoog wordt voor verwerking en dat men een andere oplossing gaat zoeken als die er dan al is! maar dat is nog ver weg… Jezelf vergapen op grafiekjes uit het verleden is alleen leuk voor papier zilver…..voor de toekomst prijs van het fysiek zilver hebben grafiekjes uit het verleden NUL waarde…we gaan een heel andere tijd tegemoet met andere behoeftes en hypes. die totaal los staan van het verleden….Zilver zal echt een onderdeel van die behoefte zijn.

 • temp242

  Andreas :Pietje Ik ben vooral het laatste stuk met je eens. Derhalve zit ik nu al na te denken over het moment om uit te stappen. Ook edelmetalen worden een bubbel. Die bubbel komt volgens mij ten einde als er weer voldoende vertrouwen komt in economie en overheden. Dit kan dan nog een hele tijd gaan duren. Het ergste moet nog komen. Hier zijn mensen bijna niet van te overtuigen. Omgekeerd duurt het ook een tijd om weer vertrouwen bij de mensen terug te brengen als het ergste achter de rug is. Ik volg maar zoveel mogelijk het nieuws en de economische sites. Daarnaast steek ik heel veel op van blogs als deze. Veel dank hiervoor aan allen die hier aan meedoen. Mij viel op dat in 2008 koper helemaal naar de bodem ging. Ik zit er dan ook aan te denken om als het eind van de bubbel in zicht is in koper te gaan. Dit mede omdat ik voor mijn werk diverse malen in Afrika en Azië geweest ben. In menig land moet het totale elektriciteitsnet nog aangelegd worden. In de westerse wereld dient het elektriciteitsnet verzwaard te worden indien transportmiddelen meer en meer elektrisch worden. Derhalve zal in de toekomst de vraag naar geleiders enorm groot worden. Wat vinden jullie van deze gedachtengang?

  02

  Zilver is een betere geleider dan koper.

 • Frits

  Gelovigen zijn inderdaad moeilijk te bekeren. Zij hebben bijvoorbeeld hun leven lang gehoord dat papier extra waarde heeft omdat een autoriteitsfiguur dat zegt. Als zij een bubbel beschrijven van een materiaal uitgedrukt in een virtueel bedrag, is dat, van enige afstand beschouwd, heel eigenaardig. Het is moeilijk aansluiting te vinden om dat emotioneel verankerde perspectief te kantelen.

 • http://zilver.2link.be/ zilver

  @Andreas
  Slecht idee, op vorige pagina’s staat er een youtube filmpje van brotherjohnf

  http://www.kitcometals.com/charts/copper_historical_large.html
  kijk de lme warehouse

 • Andreas

  Pietje Ik ben vooral het laatste stuk met je eens. Derhalve zit ik nu al na te denken over het moment om uit te stappen. Ook edelmetalen worden een bubbel. Die bubbel komt volgens mij ten einde als er weer voldoende vertrouwen komt in economie en overheden. Dit kan dan nog een hele tijd gaan duren. Het ergste moet nog komen. Hier zijn mensen bijna niet van te overtuigen. Omgekeerd duurt het ook een tijd om weer vertrouwen bij de mensen terug te brengen als het ergste achter de rug is. Ik volg maar zoveel mogelijk het nieuws en de economische sites. Daarnaast steek ik heel veel op van blogs als deze. Veel dank hiervoor aan allen die hier aan meedoen. Mij viel op dat in 2008 koper helemaal naar de bodem ging. Ik zit er dan ook aan te denken om als het eind van de bubbel in zicht is in koper te gaan. Dit mede omdat ik voor mijn werk diverse malen in Afrika en Azië geweest ben. In menig land moet het totale elektriciteitsnet nog aangelegd worden. In de westerse wereld dient het elektriciteitsnet verzwaard te worden indien transportmiddelen meer en meer elektrisch worden. Derhalve zal in de toekomst de vraag naar geleiders enorm groot worden. Wat vinden jullie van deze gedachtengang?

 • pietje

  Velen op dit forum geloven alleen wat ze willen geloven en staan daar door niet meer open voor de feiten die totaal iets anders zeggen.
  Ja, ik ook wilden maar al te graag geloven dat zilver door het dak zal gaan maar binnen 6 maanden heeft zilver twee x een enorme val gemaakt.
  Een ezel stoot zich niet twee keer aan de zelfden steen.
  Zilver zal in het meest gunstige kunnen uit komen voor het einde van het jaar op 33 dollar en het meest ongunstige dat had ik al geschreven.

 • pietje

  De reden waarom goud en zilver omhoog gingen is dat geprinte geld niet meer kan renderen in de vorm van krediet. Banken/consumenten/bedrijven willen daar niet meer aan. Het staats dus stil op de bankbalansen en zoekt een uitweg naar rendement. vandaar dat alles de lucht in gaat inclusief goud, zilver en obligaties, iets dat zeer contrair aan elkaar is. De enig overgebleven helicopter is in feite de overheid middels dat begrotingstekort. Ik hoef je echter niet uit te leggen waarom die eindig is.

  Het is dus wachtten dat de fiscale speelruimte op is en de markt de regering dwingt om te bezuinigen, net zoals nu gebeurd in Europa. Op dat moment is er geen partij meer kredietwaardig om het systeem een bailout te geven en kan de vrije val naar beneden beginnen. Geld printen heeft dan geen zin meer, omdat het direct averechts werkt middels een oplopende rente. Tot die tijd zie ik echter goud en zilver nog nieuwe records maken,dit is de afgelopen maanden gebeurt. Maar niet zozeer omdat het een redding en veilige haven is maar omdat het onderdeel van de totale bubble is. Ik weet dat velen dit onzin noemen maar er is niet moeilijker dan iet vertelen wat totaal haaks staat op zijn waarheid met anderen woorden een gelovige te bekeren tot een ander geloof.

 • pietje

  Andreas :Een ander groot verschil met 1929 is dat men zilver niet nodig had voor toepassingen die nu gemeengoed zijn. Zonneenergie, elektronika en daarnaast de vraag vanuit Azië. Nu peakoil in zicht is ontkomt de wereld niet aan zonne energie en dus een hoog zilververbruik.

  10

  Inderdaad, maar je vergeet wel een ding bijna alle munten waren die tijd van zilver.
  Nu niet meer dit wordt nu gebruikt voor het geen wat je jij schrijft.

 • pietje

  Gebakken Zak :@pietje Waarom zou je 2011 willen vergelijken met 1929? Toen was er een rigide goudstandaard en ook zilver werd gebruikt als geld. Beiden waren zeer ruim aanwezig en het papiergeld werd erdoor gedekt. Alleen al om die reden gaat iedere vergelijking met 1929 zeer mank.

  00

  1931 schaften Engeland de goud standaard af vergeet niet Engeland was toen het machtigste land ter wereld.

 • geert

  Vraag me af of er ooit PAGE op Zilver komt…..
  want de belangen zijn voor veel partijen enorm !!
  Waaronder wijzelf natuurk ook.

 • NM156

  Dat is een goed punt Andreas. Zo somber als Piet zie ik het niet in, maar eind dit jaar hoger dan $35 zal het ook niet zijn.

 • Andreas

  Een ander groot verschil met 1929 is dat men zilver niet nodig had voor toepassingen die nu gemeengoed zijn. Zonneenergie, elektronika en daarnaast de vraag vanuit Azië. Nu peakoil in zicht is ontkomt de wereld niet aan zonne energie en dus een hoog zilververbruik.

 • Snel

  Wat mij opvalt bij de meesten op dit forum: als het zilver stijgt dan hebben we te maken met waardeloze dollars . Wanneer het zakt zoals nu word er toch weer enigszins waarde toegekend aan diezelfde dollar.

 • Gebakken Zak

  @pietje
  Waarom zou je 2011 willen vergelijken met 1929? Toen was er een rigide goudstandaard en ook zilver werd gebruikt als geld. Beiden waren zeer ruim aanwezig en het papiergeld werd erdoor gedekt. Alleen al om die reden gaat iedere vergelijking met 1929 zeer mank.

 • Jullie

  pietje :
  Als we de grote depressie van 1929 vergelijken met wat er nu gebeurt en we vergelijken ook de zilver prijs dan staat ons niet veel goed te wachten zilver kan voor het einde van het jaar wel eens tussen de 20 A 25 dollar per ounce uitkomen.
  Als je de zilver prijs neemt van 1929 de prijs werd toen
  per ounce weer gegeven in Engelse ponden.
  1929 prijs per ounce0,488 100%
  1930 prijs per ounce0,330 -32%
  1931 prijs per ounce0,304 -37%
  1932 prijs per ounce0,254 -48%
  1933 prijs per ounce0,437 -10%
  Zilver begon pas weer te stijgen eind 1945 dus ook in de 2e WO is zilver NIET gestegen.
  Kijken we naar goud van 1929 t/m 1940 dan zien we een stijging van ruim 100%
  Maar kijk je wat verder dan zie je ook een daling van goud tussen1940 t/m 1950 met 50%
  Dus dat goud en zilver een veilige haven zijn in economische slechtte tijden gaat niet helen maal op zeker niet voor zilver.
  Er wordt vaak gezegd dat banken alleen de zilver prijs manipuleren maar vergeet niet dat 70% wordt gebruikt in de industrie en dit is wel fysiek zilver.
  De industrie heeft erg veel belang bij een lagen zilver prijs en zal ook zijn steentje bij dragen om de boel te manipuleren.

  00

  De Depressie was een deflationaire depressie.

  Geld nam dus in koopkracht toe, voorwaarde was natuurlijk dat je geld, en een goedbetaalde baan had, had je het niet was het erg moeilijk om aan geld te komen.

  Ik ben zelf totaal niet geintresseerd in wat goud/zilver ‘in geld’ doet.

  Ik zie liever andere plaatjes, zoals goud/zilver t.o.v. brood, melk, huizen, auto’s, benzine, en andere daily goods..

  Ik denk dat een vergelijking met de Weimar/Zimbabwe meer op zijn plaats is.
  De Depressie die we nu gaan krijgen wordt er 1 van hyperinflatie, is het niet door het drukken van geld (noodsfonds word weer uitgebreid met 100%) , dan is het wel door het weg vallende vertrouwen in de valuta (want welk volk wil er tegenwoordig for fuck sake nog de euro hebben?)

 • RB

  Als je verstandig bent beschouw je edelmetalen slechts als één van de kades in de vluchthaven. Andere kades zijn o.a. cash, onroerend goed, noodvoorraden voedsel, brandstof, waterzuivering, energievoorzieningen, kookbenodigheden, ruilmiddelen en ga zo maar door. Waarom op maar één of twee paarden wedden terwijl dat ook kan op een hele kudde?

 • pietje

  Als we de grote depressie van 1929 vergelijken met wat er nu gebeurt en we vergelijken ook de zilver prijs dan staat ons niet veel goed te wachten zilver kan voor het einde van het jaar wel eens tussen de 20 A 25 dollar per ounce uitkomen.
  Als je de zilver prijs neemt van 1929 de prijs werd toen
  per ounce weer gegeven in Engelse ponden.

  1929 prijs per ounce 0,488 100%
  1930 prijs per ounce 0,330 -32%
  1931 prijs per ounce 0,304 -37%
  1932 prijs per ounce 0,254 -48%
  1933 prijs per ounce 0,437 -10%

  Zilver begon pas weer te stijgen eind 1945 dus ook in de 2e WO is zilver NIET gestegen.
  Kijken we naar goud van 1929 t/m 1940 dan zien we een stijging van ruim 100%
  Maar kijk je wat verder dan zie je ook een daling van goud tussen1940 t/m 1950 met 50%
  Dus dat goud en zilver een veilige haven zijn in economische slechtte tijden gaat niet helen maal op zeker niet voor zilver.

  Er wordt vaak gezegd dat banken alleen de zilver prijs manipuleren maar vergeet niet dat 70% wordt gebruikt in de industrie en dit is wel fysiek zilver.
  De industrie heeft erg veel belang bij een lagen zilver prijs en zal ook zijn steentje bij dragen om de boel te manipuleren.

 • Snel

  @cp Jeroen heeft het over euro niet over $

 • cp

  @jeroen: je bedoelt zilver op 32 neem ik aan.. helaas op dit moment van schrijven ook al niet meer..

 • Jeroen

  Het is een flinke correctie… Maar laten we niet vergeten dat zilver een jaar geleden nog op 16 euro stond en nu nog altijd op 23! Het gaat om het grote plaatje en deze bullmarkt is nog lang niet over. Buy the dip!

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @Rien
  PS: Zilver EN Goud.
  Goud draagt het risico om weer geld te worden, zilver niet. De beste oplossing is om goud vrij te laten (net als zilver). Als dat gebeurt zal goud een veel beter investering zijn dan zilver. Maar de vraag is natuurlijk OF dat gebeurt. Een kat (politicus) in het nauw maakt rare sprongen.

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  Temp242: “Aandelen kunnen naar nul gaan, edelmetalen ook, maar dan heb je tenminste nog altijd het metaal!”

  Dat is bijna onopgemerkt gebleven, maar dat is imo een van de beste posts van de afgelopen dagen.
  Het geeft in 1 zin aan waarom iedereen zilver zou moeten hebben.
  Zilver kan inderdaad naar 0 gaan, maar als dat gebeurt dan garandeer ik je dat je geen zilver krijgt. Tenzij je bereid bent daar echt werk tegenover te zetten.

  Dit economisch financieel systeem gaat zijn laatste fase in. Prijzen worden in hoge mate onvoorspelbaar. Verkrijgbaarheid van producten echter ook.
  Dit wordt een diep dal (economisch gezien). De vraag is hoe je je vermogen red naar de overkant.

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @geert
  “vluchten” is goed, ze waren short de USD en moeten zich nu indekken…

 • geert

  Vogens de Telegraaf was de oorzaak ; dat beleggers “vluchten” in de stijgende sterke dollar…
  (Dus Goud is voor buitenlanse beleggers te duur)
  Tjah,.. maar in mijn ogen, als de Euro zakt (wat zeker gebeurd) heb je juist voordeel met Goud !!!

 • Cinelux

  Verwachten jullie dat de prijs nog naar 26 a 27 Dollar gaat?
  Als ik de richting van de beweging zie, is dit niet onmogelijk met de komende expiratie dag.
  Wil namelijk rond deze bedragen weer gaan kopen.

  Wat is jou mening Gerard?

 • PatDC

  Ik heb nooit zilver hoger gekocht dan het marktequivalent van spotprijs $33.5 hier, en net omdat ik keek naar de zogenaamde ‘fundamentals’ en niet naar zilverprijstrend grafiekjes. Mijn doel is niet winst maken maar verlies vermijden dus als de prijzen van zaken die ik nodig heb stijgen met 10% op 1 jaar dan ben ik content met een zilverprijsstijging van 10%. En dat gaat evengoed op voor -50%, 1% en 50%

 • high five

  Ik heb nog een leuk partijtje van het witte metaal gekocht vandaag. Ben ik erg blij mee.

 • 00

  http://www.youtube.com/watch?v=rhQt-jX8uYA

  sel gold, buy silver. Ik denk dat dit gewoon de reden van de huidige toestand is, driftkikkers die met enorme bedragen van links naar rechts springen. Echt ongeloofelijk dat wij fysiek aan 27.5 kunnen kopen omdat er een papieren sell off is. ontroerend bijna…. :-) dank u jongens.

 • geert

  PAGE gaat (nog) NIET gelden voor zilver helaas …………..

 • temp242

  Beste Gerard en al de andere mensen:
  Ja, de page zou openen ergens in oktober 2011, begin, medio, eind??? Ik was er wél van overtuigd dat dit in de laatste week van september al zou gebeuren… maar soit.

  Ziehier ook de website van PAGE:

  http://www.pagold.cn

 • high five

  Hier is de goede link naar de vraag naar zilver die Sprott op dit moment ervaart.
  Sprott Money Temporarily Runs Out of Physical Silver.
  http://kingworldnews.com/kingworldnews/KWN_DailyWeb/Entries/2011/9/23_Sprott_Money_Temporarily_Runs_Out_of_Physical_Silver.html

 • high five

  Veel vraag naar fysiek zilver op dit moment.
  http://www.youtube.com/watch?v=cC81CeI-Y-U&feature=feedu

 • high five
 • high five

  @temp. Die willen nog even cashen. Ze hadden record omzetten en dat gaat vanaf nu minder worden. Zo te zien is de LME voor industriële metalen.
  http://www.reuters.com/article/2011/09/23/exchanges-factbox-idUSL5E7KN3SP20110923

 • temp242

  De London Metal Exchange (LME) staat te koop!!!
  Wie zou deze gaan (op)kopen???

 • Gebakken Zak

  @Gerard
  “We leven in donkere tijden”, zo eindigt Rene Tisssen zijn stuk. Mij lijkt dat die donkere tijden voor de meesten nog moeten komen; we hebben nog niets meegemaakt. Dat geeft de burger moed, althans mij wel. Eindelijk wat meer mogelijkheden tot persoonlijk initiatief en eigenrichting ipv de extremistische overheidsdwang en regelzucht, zeker hier in Nederland.
  Anderen zullen dat echter weer aangrijpen om zeer misdadig te worden, dat dan weer wel. Kortom, dynamische tijden just ahead of us.

 • Johan

  Het zijn dus zulke bewegingen die maken dat je je enorm moet verdiepen in fundamentals. Daarnaast is er een schat aan informatie prijsgegeven voor deze hele stijging van goud begon in 2002.
  Daarin wordt ook gesteld dat dit geen bulmarket is of iets dergelijks, verre van……..dit gaat om een once in a lifetime opportunity!

  Dit kompas houd je koers goed, en maakt dat je geen vin verroert omdat alles je al duidelijk gemaakt werd. Elkaar naar de mond praten bevestigt niets, zoeken naar gaten en niet vinden des te meer.

  Hoor de inkopers aan $50 nu ook niet meer…….toegegeven, verlies is niet leuk.

 • Gerard

  Dit is een hele mooie samenvatting van het werk van GATA, vertaalt in het Nederlands.
  Voor degenen die op dit blog flarden voorbij zien komen over dit werk heel interssant!
  Volgens de schrijver van dit stuk is het naar alle fractievoorzitters gestuurd van de Tweede Kamer.

  Leesvoer van de bovenste plank:
  http://www.edelmetaal-info.nl/2011/09/illustere-ontluistering/

 • Gerard

  @temp242
  Waar haal je vandaan dat PAGE open gaat per 27 september? Ik vind alleen ergens “in het 4e kwartaal”.
  Hopelijk gaat die ECHT eerlijke zaken doen. Moeten we dat niet afwachten of dat werkelijk zo is?
  Wel is ieder er overeens dat de Comex niet meer kan functioneren met de komst van Page. Ze kunnen namelijk bij elkaar het goud en zilver gaan opkopen als de een goedkoper wordt dan de ander! Dat zou SUPER zijn!
  Tot op heden is het nog allemaal vaag rond PAGE.
  Maar alles beter dan die fraude op de Comex.

 • Gerard

  De prijzen van goud zijn door 3 samenvallende factoren gecrasht gisteren en vandaag:

  1.
  De pijnlijke vaststelling economische stilval samen met de constatering dat de FED + ECB geen enkele mogelijkheid meer hebben. Rente bijna NUL, we beginnen op Japan te lijken.

  2.
  Twee dagen voor de optie-expiratie Comex. Altijd goed voor flink naar beneden werken.

  3.
  Forse marginverhoging op goud, zilver en koper met 21%, 16% en 18% door de CME Group.
  We zagen immers koper ook al 2 dagen de kelder ingaan.

  Gaat lekker zo!

 • Gerard

  Rene Tissen met een goed uitgelgd stuk over de nieuwe ontwikkelingen!
  De eindfase is heel dichtbij nu.

  MUST READ!!
  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/redactie/column/tissen/2011/articles/We-leven-in-donkere-tijden.xml

 • Knowtoomuch

  Over Rotten Child gesproken : (SUPER link!!!)
  http://therearenosunglasses.wordpress.com/2009/08/19/rothschilds-the-hidden-hand/

  En mocht u dit weekend de tijd vinden, aarzel dan niet op http://www.iamthewitness.com naar het audio file van 21september’11 te luisteren (linksboven) van (de host) D.Smith & Adrian Salbuchi.

  Zoooo interessant !

  Trouwens, die Salbuchi kun je ook regelmatig op RT News zien/horen, maar daar mag/kan hij niet zeggen wat hij ECHT denkt/objectief heeft geconstateerd, maar bij D. Smith is hij altijd “unleashed” …

  Goeie weekend-tip … meen ik ècht …

 • Knowtoomuch

  Wat we de afgelopen 2 dagen hebben gezien is enkel en alleen mogelijk door het bestaan van “papieren” PM’s …

  Denk nou es even zelfstandig na … de VRAAG NAAR FYSIEK WORDT IEDERE DAG GROOOOOTER !!!

  Toch ?

  Nou dan … Gewoon weer eens een ‘drive by shooting’ (een zeer indrukwekkende overigens) van de Pampieren Paniek, veroorzaakt door een overmacht aan fysieke levering.
  EN het naderende einde van “delivery”

  Punt.

  O ja, wilde graag ook nog even m’n komplimentjes aan de laatste bijdrage van Josey Wales maken.
  Klasse-inzicht, ècht.
  Hoop dat er meer realisten zoals hij bijkomen in NL.
  “Rothschild haters that is …”

  Punt.

 • sticky fingers

  @NM156

  I hope so.

 • temp242

  sticky fingers :@ temp
  Echt?

  00

  Ja, sorry hoor.Goud kan nog gerust tot 1250dollar/ounce gaan , zelfs tot 1000dollar/ounce. Zilver kan zelfs 20/15dollar/ounce gaan staan, so what? Maar geen nood het is maar tijdelijk, oktober gaat dramatisch worden, november de markt op slot en december tja, vuurwerk voor de PM’s, rellen, zelfs hier en daar burgeroorlogen. Enfin, als de PM’s gaan skyrocken is het niet prettig leven meer, maar je hebt tenminste eten! Zowat de grootste luxe die een mens dan kan hebben.MVG.
  AUB, oproep aan Gerard, hoor graag van je inzichten omtrent de laatste ontwikkelingen in de PM’s.

 • NM156

  $1500 is nog iets van 10% naar beneden. Dat is wel mogelijk, maar de prijs zal dan ook snel weer omhoog veren.

 • Knowtoomuch

  Welnee, NM (NoMoney?), silver still has a nice leg to make …
  Q : Welke van de twee PM’s wordt systematisch het meest tegen de grond gewerkt dmv ‘drive by shootings’ ?
  A : Silver.
  Q : voor wèlke PM zijn ze dus het meest bang ?
  A : Silva.
  Het jaar is nog niet voorbij …
  And silver’s full of surprises …

  @temp242 : wanneer de FED drollarkes bij drukt, drukken ze 3% in papieren (*) vorm, en ‘scheppen’ ze 97% op hun “federale privé”-kompjoetertje.

  (*)=in een dollarbiljet zit 0 (=NUL)% pampier, het is namelijk gemaakt van katoen (25%) en linnen (74%) en inkt (1%)

  NO SHIT !

 • sticky fingers

  @ temp

  Echt?

 • temp242

  Jawel hoor Beste SF.

 • sticky fingers

  @NM156
  George Ure had het over goud op of onder de $1000. Dat is net zo onwaarschijnlijk als die verhalen dat zilver op $xxx komt

  Hij zei; als goud door de 1500 dollar grens zakt……..dan.
  Dat zie ik ook niet zo gauw gebeuren.

 • temp242

  Je zou best wel eens gelijk kunnen hebben NM156.

 • NM156

  Dat ben ik helemaal met je eens #242 ik vergelijk goud even met zilver.
  Zilver momenteel 0% stijging vanaf 1 januari. Goud iets van 20%.
  Wie gaat er dit jaar beter presteren? Ik zeg goud.

 • temp242

  Beste NM156, PM’S zijn tastbaar, geld en digitaal geld al hélémaal niet.MVG.

 • NM156

  zilver hoog eind april 48.58 vandaag 30.86 is -36.5%
  Het verschil is, goud heeft eind volgende maand die 15% er weer bij
  Zilver misschien 5%. Die 48,58 is ver uit zicht hoor.
  George Ure had het over goud op of onder de $1000. Dat is net zo onwaarschijnlijk als die verhalen dat zilver op $xxx komt.

 • sticky fingers

  Volgens Jim sinclair: Large Bear Trapt:

  ” This is a repeat of 2009 – actually even more extreme readings than 2009. We are severely oversold today. Anyone not buying here does not believe in the fundamental story. In my opinion, this will be a huge entry point by 2012.”

 • sticky fingers

  @NM156
  Goud 6 sept hoog 1922 dollar
  vandaag laag 1628 dollar
  is ca, 15.6%

 • NM156

  Geen idee waar je dat vandaan haalt Sticky. Begin 1289,07 eind 1225,59 -4,92%

 • high five

  @Mike Ze mogen niet leveren naar Nederland als ze al meer dan, dacht ik, 125 duizend euro aan zilver naar Nederland hebben geexporteerd. Dat is wetgeving mbt een online webshop binnen de Europese Unie.

 • gordijnen

  Wat is dat zilver zwaar. Ga nog maar wat bijkopen, voordat het te laat is. Optimist.

 • sticky fingers

  @NM156
  Vreemd tot nu toe!! kom ik op 15,6 % voor goud.

 • temp242

  Of ze willen gewoon aan pure bodemprijzen het zilver opkopen om binnen enkele maanden hun zilverstandaar in het leven te kunnen roepen! Je zal dàn maar aandelen en euro’s bezitten. Nu heerst uiteraard het tegenovergestelde, ja,ja Cash is King, only voor enkele maanden dan…

 • temp242

  En in het best optimistische scenario, als de comex de page niet zou ‘aankunnen’, wel dan zal de comex binnen afzienbare tijd zich moeten gaan gedragen als een fysieke markt, 100% cash voor een positie., handig meegenomen voor de comex om bepaalde processen te kunnen ontwijken op deze manier.(enfin dat is een andere discussie).
  Feit is: volgende week staat er veel op spel in de PM-wereld.

 • Josey Wales

  Zo, wat een daling ten opzichte van begin deze week.
  De grote jongens zijn de boel behoorlijk aan het manipuleren. Ik ben benieuwd wat ze nog meer kunnen doen. Zal mij niet verbazen als ze straks nog een andere tovertruc uithalen om zilver zwaar te laten zakken. Vergeet niet, het zijn dezelfde grote jongens die ook dingen konden doen als:
  – John F. Kennedy vermoorden, en er mee weg kwamen
  – 11 september 2001 uitvoeren, en er mee weg kwamen
  – Sub Prime troep hypotheken doorverkopen als triple-A investering, en er mee weg kwamen

  We zullen het zien… ik laat me niet afschrikken. Hoe groter de val nu, des te groter de stijging straks.

 • temp242

  Zou het allemaal niet te maken kunnen hebben met P(an) A(sian) G(old) E(xchange).
  Deze gaat wel open per 27/09/2011! Stel je eens voor, men zou dezer dagen niets ondernemen om de PM naar beneden te manipuleren en dan doodleuk per 28/09/2011 tot de vaststelling komen dat de PM’s 100% gestegen zijn? Daarom nu tegen 27/09/2011 graag een daling tot, waarom niet 45/60% om daarna te kunnen zeggen, welja, het is een technisch herstel, of andere blabla… En als de PAGE te ijverig gaat worden in eerlijke handel, welja dan kan er wel een aanslagje bij nietwaar?

 • NM156

  Ja Sticky,
  Jouw citaat ging over goud, niet zilver. 5% correctie vind ik nogal meevallen.

 • Edwin

  wow, aardige verhogingen weer. Logisch dat papieren pm gedumpt is.

 • RB

  @ x

  Na bevestiging heb je een overeenkomst en dan geldt de afgesproken prijs.

 • temp242

  Beste mensen,
  Mysterie opgelost:
  Marginverhogingen 21% goud!
  16% zilver!

 • Edwin

  @X ja hoor, je koopt tegen de koers van dat moment. Geweldige handelaar!
  En nee, heb geen belang in TSM :-)

 • x

  Vraagje, Als een product bij de silvermountain niet op voorraad is dan kan je het wel kopen tegen de prijs die nu vermeld staat? alleen de levertijd is dan langer?

 • sticky fingers

  Moeten jullie nog steeds lachen om mijn citaat van george ure, weten jullie nog wel allemaal L.O.L. toch? God wat kreeg ik een duimpjes naar beneden.
  Gelukkig ziet hij pm uiteindelijk wel weer stijgen, maar waar ligt de bodem.
  Ik zelf had op 39 euro zilver gekocht, doet wel even pijn, maar tijd heelt alle wonden!

 • temp242

  De tijd, je weet wel, die kwaliteitskrant voor de would-be-zakenman die citeert vandaag vol fierheid(ze moeten wel, de krant wordt in leven gehouden door de banken) dat de zilverprijs vandaag met 14% gezakt is, ja het is een echte crash!, en blij dat ze zijn dat ze dat schrijven, als zilver met 10% stijgt op één maand dan hoor je ze niet natuurlijk.
  Enfin, binnen twee jaar is het over en out met dit gazetje.

 • silverman

  geachte mensen,

  lees eens heel goed wat ik nu zeg. deze daling was de laatste daling, kan zelfs nog zakken maar zie vanaf oktober. de mensen worden gewoon bang gemaakt door deze enorme manipulatie om geen goud te kopen maat te investeren in niets . ik blijf trouw aan zilver en zoals ik al 2 keer herhaalde december wordt 70 dollar per ounces. en neen ik ben geen vriend of kennis van deze website eigenaars. ik ben gewoon zelfzeker dat het later heel goed wordt. en deze manupilaties is al enkele keren toegepast. deze grote moest er komen want men is bang wat komt. iedereen die zilver bezit. hou je vast de volgende maanden. er gaat nog veel gevierd worden.

 • Piet3

  Zoals al meer aangegeven, de actie van vandaag was alleen maar een papieren actie zoals we die vaker gezien hebben. Ben ff wat pm-sites bij langsgegaan, maar nog alle sites hebben de daling verwerkt in haar prijzen…..
  Weet niet wat het doel van de COMEX was, maar die kan best hoger liggen dan het einde van vandaag. Misschien hebben ze een eventuele groei op maandag er al ingecalculeerd.
  Dit is één van die weinige toptijden dat je voor weinig nog in kunt slaan.

 • temp242

  Aandelen kunnen naar nul gaan, edelmetalen ook, maar dan heb je tenminste nog altijd het metaal!

 • Freddie H.

  @RB
  “guldens met dat enge wijf erop”

  Doe effe normaal man…

 • StefanB

  Nou dan ben ik benieuwd wat we voor een ounce zilver moeten betalen maandag, en hopelijk hebben we dan de bodem bereikt.

 • Gerard

  -15% nu. Voor zilver. Koper gaat overigens net zo hard de kelder in.
  Maandag nog zo’n dag. Dinsdag is het dan afgelopen.
  Het kan ook heftig herstellen. Verwacht ik ook wel.

  Als je bang bent voor je aandelen, dan kun je nog wat putopties oktober kopen daarop.
  Vlak onder de koers. Dinsdag moeten die er weer uit zijn. Heb ik vanmorgen ook gedaan op SLV en GLD. Zo dek je je portfolio in tegen daling.

  Wat een week! Bernanke heeft de kachel goed aangemaakt woensdag!
  Bernanke, “doe eens normaal man”!

 • Mike

  Wat een onzin zeg dat Kronwitter maar tot de grens zou leveren, heb daar al diverse keren besteld. Geen enkel probleem. Ze zijn alleen zo laks als de neten. Moet werkelijk ALTIJD achter je bestelling aanbellen.

 • NM156

  Nou inderdaad Karel. Zo is het hier ook op dit blog. De stukjes zijn leuk, maar het is natuurlijk wel een soort van verkapte advertorial. En daar is niets mis mee, maar men moet ook niet klagen als blijkt dat er nauwelijks rendement op zilver valt te behalen, of dat het jaaaren geduurd heeft.
  Eerder in dit of in het vorige topic ging het over woekerpolissen van banken. Dat is van hetzelfde laken een pak; een hoop mooipraterij maar uiteindelijk ben je het zelf die het koopt/tekent.
  De afgelopen week bewijst: je kunt beter goud hebben.

 • XX

  H:zeer goede woordkeuzes…LOL…

 • XX

  Leuk ,die amerikanen maar mij teveel show….! Ook Johann Saiger (interview goldmoney) had dit voorzien….deflatie voor hyperinflatie…zoeken op youtube.

 • H

  lol je kunt jezelf hier ook +1 geven

 • high five

  @H :-)

 • H

  nou binnenkort mijn kont maar afvegen met zilveren muntjes

 • Karel

  Maar Mike Malony heeft ook alle belang bij het kopen van zilver. Volgens die gasten reikt het feest tot in de hemel.

 • high five

  Tot nu toe volgen we nog steeds het mike malony pad. Hij had deze deflatie voorspeld. Dan moet deze correctie de laatste zijn in het steile pad naar boven.
  Mike heeft echt gigantische bedragen voor zilver in gedachte. We zien het wel.

 • high five

  @RB
  Ik weet!. Even tussen je tanden om te kijken of hij echt is. Ik was vroeger een fan van de maple leaf, maar nu geef ik de voorkeur aan de harmoniker. Ziet er trouwens ook fake uit. Kost minder bij aankoop en levert bij verkoop even veel of meer op zoals mij dat laatst opviel.

 • http://heladatzeiiknetniet wortelbea

  @Johan, dat begrijp ik, maar wat willen ze met die cash ??? aandelen kopen tijdens de dip ?? lijkt mij vreemd.

  Enig oplossing voor het algehele probleem zal door onze ‘leiders’ volgens mij bestaan uit massaal en wereldwijd monaitaire inflatie, samen G20 de geldpersen aan.
  en dan schiten PM weer de hoogte in.
  dus nog altijd wie verkoopt er ? posities dekken ? margins ? zo sterk zijn de aandelen nu ook niet gezakt.
  Of komt er dan echt sterke deflatie ? lijkt me sterk…

  PS: ik heb eens papier gekocht: Turobo long op zilver, ook wel handig, tensminste als het nu aub wil stoppen met zakken :p

 • RB

  @ high five

  Nooit geprobeerd. Wel doe ik altijd een steekproef met een paar munten. Natellen en even de rand checken of het geen zilverpapiertje is om een chocolademunt. Die Maple Leaf’s zien er zo ontzettend nep uit, heel verschrikkelijk. ;-)

 • high five

  @Henk Ik vind dat olie helemaal niet zoveel daalt. Blijft heel goed liggen.

 • high five

  @RB
  Leuke halters die monsterboxen.
  Probeer die monsterbox eens 1 minuut met gestrekte arm voor je te houden.

 • Henk

  Je kunt het ook zien als deflatie, een heel normaal verschijnsel dat hoort bij de situatie van dit moment.
  Kijk eens naar olie en koper, zoals Gerard al heel terecht heeft opgemerkt.

 • high five

  Terwijl de fundamenten voor zilver en goud alleen maar beter worden, daalt de prijs.
  Meer geld drukken: G20 heeft gezegd dat ze wederom gaan stimuleren.Ik ga ervan uit dat ook zilver, naast goud, in de loop der tijd ook een save haven wordt of al is.

  Aan de ander kant daalt de vraag naar andere metalen zoals zink en koper, omdat de economische aktiviteit afneemt en dus zal de mijnbouw voor die metalen afnemen. Omdat zilver een bijprodukt is voor die metalen, zal er ook minder zilver gedolven worden en dus daalt het aanbod van zilver.

  Komt nog bij dat tot nu toe de vraag naar produkten waar zilver in gebruikt wordt niet afneemt, maar zelfs toeneemt. zoals smartphones, computers, zonnepanelen.

  Brotherjohn laat dit zien in zijn video.
  http://www.youtube.com/watch?v=I6wHgZATEeY&feature=feedu

 • RB

  Deze week nog een zending uit Duitsland binnen gekregen. Kronwitter wilde eerst slechts tot de grens leveren, maar uiteindelijk bracht DHL het netjes aan de deur. Chauffeur klaagde nog dat-ie al dat gewicht – voor de fitnessruimte, zei ik – ’s morgens z’n bestelauto in had moeten tillen, haha. ;-)

 • Silverstar

  @Edwin
  Sinds waneer zijn er opties op zilver ?? Vertel even waar ik die kan vinden aub

 • Johan

  Wortelbea, er verkoopt niemand echt goud. Papier wordt gedumpt voor cash……….er is helemaal géén markt as we know it.

 • NM156

  Rudolf: je kijkt gewoon verkeerd.

 • http://heladatzeiiknetniet wortelbea

  Euuh ??!
  Ik moet toegeven dat ik toch stomverbaast met een dwaas blik en open mond naar de prijs sta te kijken.. -15%… Dat is nu toch wel echt veel….
  vooral het goud, dat snap ik niet.
  Kanarie piet of niet, moest het manipulatie zijn, dan is dit overdreven, en zou het op den duur een omgekeerd effekt hebben door argwaan te wekken, nee ?
  dus even piste van manipulatie opzij:
  Wie verkoopt nu zijn goud ? en waarom ?

  Hebben een paar grote goud bezitters een andere gouden belegging gevonden ? of wordt het weldra ‘afgepakt’ ?

  Nu PM zijn voor mij een verzekering, en jaja, we hebben nog steeds evenveel ounces, maar het doet toch serieus pijn hé ?

  wat een tijden…

 • Rudolf

  Knowing is Everything ;)

 • Rudolf

  Hmm, prijzen bij Rolf zijn nu zelfs nog interessanter dan in Duitsland (how come?)
  Daar zie je ook steeds vaker berichten dat orders buiten Duitsland niet meer worden aangenomen.
  Als het nog ff ietsje verder zakt dan bestel ik misschien maar weer 100 mapletjes bij Rolf me dunkt…

 • Edwin

  LOL Commming SOON in this theather … Be There (no reruns!)

 • Rudolf

  The End Of The World As We know It

 • rinse

  ik zag dit een keer langs komen, wat is hier de volledige betekenis van?? TEOTWAWKI

 • x

  begin zelf ook een beetje benauwd te worden nu. zijn geen paar tientjes die er nu worden verloren. Echter heb nu wel echt geld zilver… wat zegt de euro en of dollar nu nog? liever een kilo zilver te duur hebben gekocht dan 20 briefjes met het getal 50 er op in mijn portemonnee

 • H

  klabang! teeering

 • Nico

  wat er nu gebeurt is toch geen nieuws voor ons,
  het is alleen eerder begonnen dan verwacht,er was al gewaarschuwd dat zilver naar 28$ kan gaan dalen ,stevige correcties dus, het blijft een rollercoaster ,met mijnaandelen kan je dan sneller handelen en hoef je niet te sjouwen met fysiek die heb ik alleen als hedge als alles misgaat wat er maar kan misgaan.

 • Mark

  Opvallend lage omzet in SLV. Normaal 35 mln per dag nu pas 44 mln stuks omgezet en dat met zo’n gigabeweging!

 • Snel

  @pietje Als je mij voortaan even op de juiste momenten kan tippen. Ik hou me aanbevolen.

 • Edwin

  @Pietje,
  Dat klopt uiteraard maar als je wilt handelen kan je beter met AEX opties of iets vergelijkbaars aan de slag gaan. Minder gedoe met versturen en ontvangen van zilveren munten en de winsten (of verliezen) zijn veeeel hoger.

  Bij aankopen van fysiek goud of zilver zit er een andere gedachte achter. Dus kopen we aan als prijs laag staat en verkopen we “niet”. Of eigenlijk pas als de situatie dat aangeeft. Daling van 20% doet mij niets, behalve bijkopen dan :-)

 • Snel

  O vergeten de tip waarom ik dit deed: http://inveztor.nl/2011/09/zilver-crash/

 • Snel

  Heb eergister nog even zsl gekocht voor de helft van de waarde van mijn fysiek zilver. Zo heft het een het ander op. Het aantal waardeloze dollars wat ik heb wordt zo behouden. Je weet maar nooit waar de bodem zit…

 • pietje

  Als het zilver begint te zakken moet je verkopen dan wachten tot de bodem is bereikt en dan voor het geld van de verkoop bij kopen.
  Heb je waarschijnlijk meer zilver voor de zelfden prijs.
  Hier hoor ik alleen maar het is een mooi koop moment fout gedacht zo kost het alleen maar meer geld om je zilver aan te vullen.
  De manipulatie zal echt niet weg gaan zo lang de banken de macht hebben.
  Vandaag was wel de beurs in Japan gesloten dus ze hadden het weer mooi uitgekiend gisteren.
  Want er was vandaag geen reactie uit Azië te verwachten dus laat de boel maar klappen.
  21 Sep. Was de koers $ 39,6 vandaag staat het op $ 32 had je alles verkocht op de 21 en had je nu als weer terug gekocht dan heb je meer zilver voor de zelfden prijs zonder dat het je een stuiver heeft gekost.
  Zo verdien je geld anders kost het je alleen maar geld om je voorraad aan te vullen.

 • Andreas

  Frits
  Als het zo doorgaat met de edelmetaalprijzen zit vlees eten er helemaal niet meer in.
  Ik hou er de moed maar in en neem nog maar een kroketje.

 • Henk

  Mensen niet al te dramatisch reageren.
  In Euro’s staat goud ongeveer waar het begin augustus stond en zilver is terug op het niveau van begin maart. So what.

 • Frits

  @Jan
  Het probleem zijn simpele koolhydraten (suikers en bewerkt meel) en een teveel aan vet. Mager vlees en is goed en je wordt er slank van. :)

 • Z. Nelis

  @Jan
  “Als zelfs edelmetalen in crisistijd al een risky business worden dan staat er echt onweer voor de deur. Straks verliest letterlijk iedereen, wat je ook doet.”

  Grond kopen in Oost-Duitsland zou nog een redelijke optie kunnen zijn op dit moment.

 • Jan

  @StefanB: fair enough.

 • Jan

  @Safi: het dieet van onze voorouders in de oertijd bestond uit een mengeling van vlees en groenten, noten & fruit, het is echt niet waar dat ze alleen vlees aten. Daarbij werden oermensen echt niet oud dus zie ik niet in waarom dat voorbeeld navolgenswaardig is. Veel ziekten van de moderniteit zoals diabetes en hartaandoeningen komen juist door teveel (rood) vlees en teveel vet, zout of suikerrijk voedsel in combinatie met te weinig lichaamsbeweging. Als dierlijk vet en vlees de oplossing zouden zijn dan zou het probleem allang opgelost zijn aangezien we nu in de luxesituatie leven waarin we elke dag grote hoeveelheden vlees kunnen verorberen. Straks ga je nog beweren dat fastfood de oplossing is voor diabetes en aanverwanten.

 • StefanB

  Jan ik bedoel, het waren mooie biljetten en munten.

  Niet dat monopolie geld van nu. Het lijkt zo nep die eurobiljetten.

  Het Nederlandse geld deed mij gewoon goed.

 • Jan

  @StefanB: de gulden echt geld? Dat was ook maar papier/fiat geld hoor, zonder enige backing.
  Alleen was er nog het voordeel dat er niet aan anderen moest worden bijgedragen zoals nu met Griekenland e tutti quanti. Het Europees monetair en economisch beleid is echt een ramp aan het worden.

 • StefanB

  Ze geilen denk toch op die nepdollars Jan, anders weet ik het ook niet.

  Maargoed Zilver op papier of Dollars, dan toch liever dollars denk.

 • Jan

  @Mark: “Dit zou weleens de alles vernietigende crash kunnen worden. Heeft niets met manipulatie van edelmetaal te maken…” Kan best zijn, maar dan vraag ik mij af waarin je je geld dan wel redelijk veilig kan beleggen. Het moet echt nog veel dalen voor de koers aan het peil komt waarin ik ingeslagen heb, maar 10,7% verlies op korte tijd is toch wel heel veel. Ik hou zowieso wat cash achter de hand, maar voor de rest zou ik het niet meer weten. Als zelfs edelmetalen in crisistijd al een risky business worden dan staat er echt onweer voor de deur. Straks verliest letterlijk iedereen, wat je ook doet.

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @high five
  “denken aan een paniekbodem”

  En vergeet ook het “derde dag effect” niet. Op de derde dag worden margin verplichtingen doorgezet. Dan bereikt zo’n move als deze vaak zijn dieptepunt.

 • Safi

  @Seppel
  Seppel, nog even over diabetes 2.

  Ik heb net een boek gelezen ‘ Life without Bread’. Van een Am. biochemius/technoloog en een Oostenrijkse arts die al meer dan 40 jaar ervaring heeft met het behandelen van diab. 2 en nog veel meer.
  Hij beschrijft koolhydraten als de grote aanslag op het lijf. Elke keer als je fruit eet of een boterham moet er insuline aangemaakt worden. Met als gevolg insuline resistentie. Aan het einde van het boek heeft hij tabellen staan met het aantal koolhydraten uitgedrukt in Bread Units.
  Koolhydraten en gluten zoals in tarwe zorgen voor gigantische gezondsheidproblemen. De oplossing is dierlijk vet en vlees zoals onze oerouders aten. Het paleo dieet. Ik kan je van harte het boek aanraden. Ook op het gebied van voedsel worden we gigantisch misleid.

 • StefanB

  We verlangen terug naar de gulden Seppel!

  Met het blinkende spul komt het hopelijk wel weer goed!

 • StefanB

  Ja jongens ben erg benieuwd waar de bodem is!

 • Seppel

  ’t Blinkend spul doet het slecht en iedereen verlangt ineens terug naar zijn jeugd, de kroeg, het leger, de katers van toen………..

 • shamrock

  Ja…..zucht……vroeger!

 • Johan

  Weet niet meer wie het was, maar er zat er hier één te schermen met een in zijn ogen onmogelijke voorspelling mijnerzijds. maakt hij zich nu nog eens kenbaar?

  Volatiliteit zal alleen nog maar gekker worden, maar goed…….

 • StefanB

  De kroeg bij ons had van die zaterdag avonden, dan kon je bieren zoveel als je wou.
  En dat kosten toen 35 gulden!

  Mooie tijd.

 • shamrock

  high five

  En in de battaljonsbar kon het hele peleton ook kachel voor dat geld!

 • high five

  Voor 75 gulden was ik helemaal kachel tot diep in de ochtend

 • high five

  Als de zilverprijs aan het einde van de handelsdag sterk zou terugkomen van de -10% naar bv -3% dan zou ik kunnen denken aan een paniekbodem. Maar de zilverprijs blijft maar zwak rond de -9%.

 • StefanB

  Ja Shamrock, Het is echt twee keer zo duur geworden.
  En het wordt nog veeel erger.

 • StefanB

  Toch kruipen de beursen nu in het groen.
  Toch nog wat koopjes jagers zeker.

 • shamrock

  StefanB

  Ik ben het ook helemaal met jou eens hoor,vroeger had je honderd gulden mee op stap dan kon je uitgaan en ook nog een taxi terug betalen.
  Moet je nu eens met 50 euro proberen entree,garderobe + 4 consumpties en je staat de rest van de avond droog!

 • RB

  ECB is PIIGS obligaties aan het hamsteren

  De grafiek hiernaast komt uit de Wall Street Journaal en is powered by Economics in Pictures. Het is een overzicht van de cummulatieve aankopen van de ECB. De aankopen betreffen staatspapier. De Europese Central Bank is helemaal losgeslagen. Dit is zo’n grafiek waarbij je van die Albert Heijn hamstertjes hoort schreeuwen.

  http://biflatie.nl/

  Interessant grafiekje weer.

 • RB

  Ik zie op de hoofdpagina geen gouden Maple Leaf’s meer en twee keer een OP=OP sticker. Hmm, hoezo schaarste?

 • StefanB

  Nou RB Dan doen we als de gulden weer wordt ingevoerd het hoofd van Maxima erop!

 • J

  Voor de importeurs, The silver mountain prijzen zijn nu super scherp in vergelijking met DE

 • RB

  Ik heb liever zilver dan guldens met dat enge wijf erop.

 • Mark

  @A.C.

  Dit zou weleens de alles vernietigende crash kunnen worden. Heeft niets met manipulatie van edelmetaal te maken, dat roepen enkel edelmetaalhandelaren en beleggers met roze brillen. In 2008 zag je dit ook. Door de verliezen op de aandelenmarkten worden partijen gedwongen hun beleggingen te verkopen, velen staan Met hun edelmetalen op winst dus is dit extra aantrekkelijk om dit nu te verkopen.

 • StefanB

  Hahaha Ja Shamrock. Maar ik meen het wel hoor.

  Je had gewoon echt geld, het was ook zowat niet te vervalsen.

  Heb gewoon een bloedhekel aan die euro gekregen, vanaf dag 1

 • shamrock

  StefanB

  Als ik jouw zo hoor spreken schiet ik vol,(pinkt een traan weg).

 • A.C.

  Beste mensen, wat is er gebeurd? Gerard, enig idee waardoor dit soort dalingen worden veroorzaakt? Pure manipulatie? Als dat het zou zijn, waarom zakt goud dan ook weg? Goud bijna 4% en zilver bijna 10% is niet mis!

  Juist nu, nu Griekenland bijna failliet is en een AEX en Dow Jones waar het ook “herfst” is geworden, zou je toch verwachten dat veel mensen “de veilige weg” zoeken, maar helaas lijkt dit er niet op.

  Moeten we maar denken “komt wel goed”?:)

  Let me know..

 • StefanB

  Eigelijk kan het niet meer.
  Maar het zou toch weer heerlijk zijn als je ging pinnen,en
  de briefjes van 100 gulden of die mooie van vijftig of die schitterende geeltjes kwamen de gleuf weer uit. Ik zou spontaan kippenvel krijgen en de vlag uithangen.

  Jongens toen die biljetten nog uit de muur kwamen had ik het echte gevoel van geld in mijn bezit. De euro heeft mij dat gevoel nooit meer terug gegeven.

  De kleine kinderen van nu moesten eens weten hoe mooi geld wij vroeger hadden.
  Ohh wat mis ik toch die mooie harde en sterke gulden.

 • Henk

  Xander is een paranoïde idioot.
  Een overnight currency reform is onmogelijk zonder de maatschappij volledig te ontwrichten.

 • Dave

  @Stefan

  Da’s gunstig voor iedereen die schulden in euro’s heeft.

 • StefanB

  Wat denken jullie hiervan jongens.
  Waar rook is is vuur, maargoed. Niets verbaast mij meer hoor.

 • StefanB
 • http://zilver.2link.be/ zilver

  ik ga ook bijkopen. Mijn stack gaat groeien met 1/3

 • sellie

  zojuist een bestelling zilverlingen geplaatst :D

 • Gerard

  @high five
  Het ligt eraan “welke” obligaties. 10 jaars US krijg je voor 1,7% rente. Een teken dat er veel vraag is!
  PIIGS krijg je inderdaad niet meer verkocht. Daar zitten de banken danig mee in hun maag. Maar dat was al een hele tijd zo.

 • Gerard

  De nieuwe regels om speculatie met shorts op de futures tegen te gaan zijn gisteren “uitgesteld”.
  Niet te geloven!

  http://www.reuters.com/article/2011/09/22/us-financial-regulation-limits-idUSTRE78L11P20110922

 • stella artois

  Als je zou willen bijkopen zou ik niet te lang meer wachten

 • high five

  @Andre Dit is een super post van je. Bedankt. Banken krijgen de staatsobligaties niet meer verkocht. Ik vind dit groot nieuws!. Dit betekent namelijk dat we echt een peak in de obligatie markt hebben.
  In 2007 stonden de krediet markten stil. Er werd geen krediet meer verhandeld. We hadden peak credit in de partikuliere markt. De deflatoire spiraal begon in de partikuliere sector. Bedrijven en burgers moesten hun schuld gaan aflossen en konden geen nieuw krediet meer opnemen per saldo. Nu wil niemand meer het overheids papier hebben. We hebben peak credit in de publieke sector. Overheden moeten nu per saldo gaan aflossen…..
  Of we drukken gewoon geld en gaan daarmee de schuld aflossen. Links om of rechts om. Op beide manieren ga je in een bepaalde vorm failliet. Of je crashed en je kan weinig meer kopen of je koopkracht van je geld gaat achteruit zodat je weinig meer kan kopen

 • Edwin

  @Stella
  Lage prijs is toch tijdelijk maar daardoor kan je wel goedkoop PM’s bijkopen.
  Voor mij is het een mooie dag, juist door de lage prijs.

 • stella artois

  hebben jullie wel pm’s, als je wil dat de daling nog voort duurt?

 • high five

  Bij gebakken zak, moet ik denken aan gebakken lucht. Aandelen noemden ze vroeger nog wel eens gebakken lucht. Onzin natuurlijk, maar heel veel mensen hadden aandelen gekocht omdat ze dachten dat aandelen niet konden dalen. En toen de aandelen gingen dalen waren ze heel erg teleurgesteld en noemden ze aandelen gebakken lucht. Erger: Het is nog minder dan gebakken lucht!
  Dave, ik hoop ook dat de daling nog even voort duurt!.

 • Dave

  @high five

  Het is gewoon een simpel rekensommetje, de rest is emotie. We moeten blij zijn dat ons goud en zilver zwaar gesubsidieerd word. Ik hoop dat de daling nog even aanhoud want ik kan volgende week pas weer kopen.

 • RB

  @ Gebakken Zak

  Jouw naam doet mij steeds denken aan de enorme loempia’s die ze bij een chinees hier in de buurt verkopen. Je weet wel, zo’n vette bruine krokante zak die ze daar in de keuken volkieperen met groenten, stukjes vlees en taugé. Was dat je inspiratiebron? ;-)

 • high five

  Geinig, heet Job en hij heeft dadelijk geen job meer.
  Kwam daar nu alweer een aap uit de mouw en was zijn naam Job Cohen ?

 • high five

  Zo denk ik er ook over Dave.
  De G20 gaat weer gezamelijk extra maatregelen nemen.
  http://www.zerohedge.com/news/g-20-pledges-strong-coordinated-sisyphean-response-global-challenges

 • No Name

  Even een vrolijke noot tussen door, na al die beurs ellende:

  http://www.youtube.com/watch?v=nvhNHZdTf40&feature=player_embedded

  Ik kwam niet meer bij van het lachen! Enjoy Job Cohen

 • Gebakken Zak

  @Dave
  Inderdaad

 • Dave

  Ik wil het nog wel een keer uitleggen. De prijs van zilver wordt bepaald door de papierzilverhandel. Eigenaren van fysiek zilver verkopen niet, maar kopen bij. Er zijn nog steeds lange wachttijden op fysiek zilver.

  Er zit geen bubble in de waarde van goud en zilver, maar er zit een zeer grote bubble in de waarde van fiat valuta’s. De wereldwijde schuldenberg kan op 2 manieren afgebouwd worden.

  Of iedereen gaat drastisch besparen of we inflateren de schulden weg. Drastisch besparen gaat niet zonder dat de wereldeconomie compleet tot stilstand komt dus men kiest voor de optie van gecontroleerde inflatie. Gecontroleerde inflatie leidt uiteindelijk tot hyperinflatie waardoor u met een monsterbox een aardig huis zult kunnen kopen…

 • high five

  Gerard en anderen bedoel ik

 • high five

  Gerard enig idee of dit een paniek bodem is ?
  Nu zilver kopen of pas bij rond de $30. Technisch gezien kom ik ergens rond de $30 uit als bodem.

 • high five

  Hé emerging markets doe zelfs es normaal man :-)

 • Freddie H.

  Ruim tien procent eraf?

  Hier zullen ze Wilders ook nog wel de schuld van proberen te geven…

 • fred

  ZSL loopt aardig binnen! ;)

 • RB

  Hé zilverkoers, doe toch es normaal man! ;-)

 • Edwin

  Goed dat ik hier even keek, had niet in de gaten dat prijs zo laag was gedrukt.
  heb dus NU gekocht, kon ik niet laten lopen :-)

 • StefanB

  Nou ik wacht tot maandag CP,

  Of de prijzen moeten straks schrikbarend stijgen, maar dat denk ik niet.

 • Procambarus

  De kans is levensgroot dat we, als er niets gebeurt, afglijden naar een wereldwijde recessie. Dat is, volgens mij, de reden waarom de zilvermarkt zo in mineur is. De G20 komt nu met een verklaring dat ze het niet zo ver zullen laten komen. Dat kan alleen maar als alle blokken de markten van voldoende liquiditeiten voorzien en dus gezamenlijk (ja zeker, inclusief China) de bankbiljettenpersen aanzetten. De voordelen zijn: voldoende liquiditeiten, blijvend lage rente (want er is geld genoeg), dalende werkloosheid, grotere investeringen en herstel van de aandelenmarkten. De oplopende consumptie-inflatie moet dan maar op de koop toe worden genomen. Zo’n maatregel zal de daling van de PM’s onmiddellijk stoppen en laten omslaan in een krachtige hausse. Verkoop van zilver vind ik daarom nu uiterst onverstandig.

 • RB

  Rare koersbuitelingen? Ik word er niet (meer) koud of warm van.

 • Andre

  Bizarre daling van zilver. Niemand wil meer positie. Banken krijgen het steeds moeilijker. http://goudportal.nl/nieuws/europese-banken-kunnen-obligaties-niet-meer-verkopen

 • cp

  Wie gaat er NU wat kopen (vrijdag) en wie wacht er tot volgende week?

 • StefanB

  Oke Mark, zo werkt het dus.

 • No Name

  Ik heb net -op een koers van rond de 24,24Euro een bestelling geplaatst bij Rolf voor nog maar een aantal Zilveren Maple muntjes, ter aanvulling van de familie schatkist. Wellicht dat de bodem nog iets verder naar het zuiden ligt, dan heb ik pech. Maar ik zie deze daling -ondanks dat ik 2 jaar geleden rond de 17Euro, voor het eerst ben ingestapt- toch als een buitenkansje.

  Ik heb wel besloten, de komende dagen niet om het uur te gaan kijken of ik nog scherper had kunnen inkopen, want dan maak je jezelf alleen maar gek.

  Nu wel graag weer een race naar de 50Euro svp!! :-)

 • Mark

  @StefanB

  Het zal van zanten een worst wezen dat zilver daalt. Het enige wat telt voor hem is handel. Zijn voorraad is gewoon gehedged op de futuremarkten.

 • Mark

  @J. Doe

  Wat een onzin weer, hoe kunnen “ze” nu goedkoop inkopen en naar beneden manipuleren tegelijk, dan zouden ze per saldo dus aan de koopkant staan.

  Wat nu gebeurt is gewoon niets anders dan 2008.

 • RCPL

  We zitten in een grote deflatoire contractie; alles gaat scherp omlaag, m.u.v. veilige staatsobligaties. Cash is King!

  Voor ons, zilverliefhebbers, is dit natuurlijk vervelend.
  Maar voor de bezitters van schulden is deze contractie een ware nachtmerrie! De molenstenen worden namelijk steeds zwaarder.

  Bernanke en co. hebben gezegd per se een depressie a la jaren ’30 van de vorige eeuw te willen voorkomen. Enige oplossing is weginflateren van de schulden (lees devalueren van de EUR / USD). Indien dat gebeurt, stijgt zilver weer stevig in prijs. Verschillende onafhankelijk deskundigen hebben dit mooi uitgelegd. Persoonlijk ga ik daar van uit en vandaar dat ik deels in zilver zit.

  Zo niet, dan geduld hebben totdat deze Kondratieff winter voorbij is. Daarna stijgt zilver ook heus weer in waarde omdat het een waardevolle industriele grondstof is. Behalve de Westerse landen, hebben de overheden van de opkomende grootmachten geen schuldenprobleem. Over lange termijn zullen grondstoffen steeds schaarser worden.

 • StefanB

  Hoe zit het met de zilverhandelaren, die hebben hun zilver toch ook voor een
  vrij hoog bedrag ingekocht?

  Je zou zeggen als het zo door gaat dan verliezen zij ook hun winsten, of ze hebben het
  al heel goedkoop ingekocht vorig jaar. Nou we zien het wel.

 • Z. Nelis

  Nog even een uiterst actuele aanvulling op het vorige:
  http://nl.wikipedia.org/wiki/De_shockdoctrine,_de_opkomst_van_rampenkapitalisme

 • Z. Nelis

  @temp242
  In shock?
  Ik ben sprakeloos!
  Sprakeloos om ons hele wereldbeeld van vooruitgang, rijkdom e.d. te zien tuimelen.
  Dit zijn werkelijk historisch gezien unieke tijden vergelijkbaar met de val van het Romeinse rijk en de Franse Revolutie.

  Of je moet met ‘in shock zijn’ al zoiets bedoelen als een shock-doctrine van de finan. elite…

 • J. Doe

  De klappen naar beneden zijn niet natuurlijk en logisch verklaarbaar. Enkel en alleen manipulatie?
  – Goedkoop fysiek inkopen voor de banken?
  – Schrikeffect voor de rest die alles begint te dumpen?
  Wat als bijv zilver naar de 500 gaat? Kunnen we tzt nog vrij wat fysiek kopen? Wanneer gaat deze markt op slot? Als de roverheid de burger wilt beschermen tegen de slechte en gevaarlijke investering van goud en zilver als de markt compleet omlaag is gebracht? Dan is het eindspel. Als alle natuurlijke signalen rechtevenredig effect hebben vertoond. Daarom, euros is niet geld, ounces is het echte geld.

 • NM156

  Ik wel, hoor. Aan het eind van de dag krijg je mooie euro’s toe bij ‘aankoop’ van een zilveren munt ;)

 • H

  niemand heeft dit voorspeld

 • ronaldw

  We kijken (tijdelijk) weer de afgrond in, daar wordt je een beetje stil van. Van het mooi glimmend zilver in stock enigszins in shock dus. Ach, het is mooi weer vandaag en dat wordt het ook wel weer voor zilver.

 • StefanB

  Reken maar dat de euro als eerste valt.

  Daar zorgen die gluiperige Amerikanen wel voor..

  Wat denken jullie?

  Ik ben iedergeval nog erg blij met mijn zilveren munten.

 • StefanB

  Nou Temp242, het is wel een beetje verdacht allemaal.

 • temp242

  Héél stilletjes hier op ’t Forum.
  Zijn we in shock?

 • Edwin

  @gordijnen
  Ja zeker koopje, maar misschien volgende week nog iets lager… Ook lekker.
  Lange termijn super bullish, korte termijn zorgt voor leuke koopjes.

 • temp242

  Beste Gordijnen. Uiteraard. Maar bedenk goed dat PM’s zéker bij particulieren niet verkocht gaan worden aan bradeerprijzen. Men wel de mensen die eventueel nog overwegen om in PM’s te stappen gewoon ANGST aanpraten. Het geld MOET naar dan banken gaan! Let er op. PM’s kunnen nog dieper gaan, is het diep genoeg voor de elite, of wanneer de collaps medio oktober de val van PM’s inhaalt, wel dan gaat de PM-markt gewoon op SLOT. Dan is de collaps een feit en kan men vrolijk een goud-zilverstandaard in het leven roepen, diegenen die niet hebben durven instappen en zij die in blinde paniek verkochten, uitgezonderd de Europese banken,want die MOETEN hun goudposities afbouwen, die zijn HOPELOOS op zoek naar dollars!!!, Kan het nog zotter, de banken moeten hun echte geld afstoten om waardeloze dollars te kunnen aankopen, gewoon omwille van het feit dat er nog héél veel in dollars gehandeld wordt. Op dit moment rules de dollar en dat kan nog wel even verder gaan, zoals ik al eerder stelde, de dollar en de euro gaan vallen, vraag is alleen welke eerst,het antwoord weten we sinds eergisteren.

 • gordijnen

  @Edwin

  Erwin doe eens normaal man. (2e kamer) Dit soort prijzen zijn een koopje. Doe normaal man.

 • Larsheijden

  Edwin :Hmmmm moeilijk hoor, koop ik Nu met deze lage prijs of koop ik volgende week met expiratie maar ook kans op hogere prijs ….. Decisions decisions.
  Wel aardig van de betreffende bank … Gesubsideerd zilver kopen

  00

  Ik ben ook aan het twijfelen om weer bij te kopen, wat zou het moment zijn, nu of volgende week

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @Gerard
  Ik denk dat ze dit “collateral damage” noemen LOL.
  Bernanke heeft met zijn platslaan van de rente curve een liquiditeits probleem veroorzaakt. Wat betreft de crash in de commodities, dat was ongetwijfelt een welkom bijeffect.
  Zelf denk ik dat Bernanke zich over zilver niet zo druk maakt. Goud al eerder. Maar de aandelenmarkten dat wilde hij zeker niet. Ik vermoed dan ook dat daar binnekort de pijn wel over zal zijn. Zilver in zijn rol als speculatief edelmetaal zou daar ook van moeten kunnen profiteren.

 • Edwin

  Hmmmm moeilijk hoor, koop ik Nu met deze lage prijs of koop ik volgende week met expiratie maar ook kans op hogere prijs ….. Decisions decisions.

  Wel aardig van de betreffende bank … Gesubsideerd zilver kopen :-)

 • Gebakken Zak

  @gordijnen
  Figuratief gezien weten veel mensen het onderscheid wel, ideologisch gezien vaak echter niet. Omdat het er niet is, zo stellen zij.

 • gordijnen

  Bij de NOS weten ze niet het verschil tussen een davidster en een hakenkruis.

 • temp242

  Weer een interessante post van je beste Gerard, trouwens, dank voor je antwoord op mijn vraag van gisteren.MVG.

 • Gerard

  Na de crash van vandaag ga ik natuurlijk de fundamentele verschillen met 2008 bestuderen.
  De crisis 2008 werd heel snel weggewerkt door extreem hoge stimuleringsmaatregelen door de overheden. Daar hebben we nu dus de staatsschuldcrisis aan te danken. Daarnaast waren het de QE programma’s om de deflatie snel weg te poetsen.
  Nu in 2011 zijn BEIDE maatregelen totaal onmogelijk.
  1. De overheden kunnen de schulden niet meer gefinanciert krijgen of staan aan rand van faillisement.
  2. QE onmogelijk omdat deflatie is omgeslagen in hoge inflatie. In enkele Aziatische landen zie je al een startende hyperinflatie.

  Bernanke werd vertrouwd omdat het een kenner is van de 30er jaren, en dit soort crisis kan omzeilen. NIET DUS. Ook Krugman faalde met zijn Heynesmethode. Heynes werkt niet in globale economie heb ik al verschillende economen horen zeggen. Zou Krugman zijn nobelprijs weer inleveren?

  Maar…. wat nu?

 • Gerard

  Ik heb het al meerdere malen genoemd de laatste weken “LET EENS OP KOPER” !!

  Kijk de volgende link, en kijk naar de 3 charts gold, silver en copper.
  Leg alle 3 de charts eens in gedachte over elkaar heen. dan zie je het zelf. Zilver hangt er precies tussen! Aan de ene kant omhoog gehouden door goud, aan de andere kant omlaag getrokken door koper. Koper is vandaag pas ECHT gecrasht!
  Kijk zelf maar:
  http://finviz.com/futures_charts.ashx?t=METALS&p=d1

  Maar nu een stapje verder. Eind 2008 gebeurde exact hetzelfde met zilver, koper en goud!
  Goud daalde van 950 naar 800, zilver daalde veel harder, koper daalde nog weer ultra-veel harder.

 • Peen

  Door alle factoren die meespelen (JPMorgan shorts, papieren verkoop etc) is het nooit volledig zeker vast te stellen waardoor een + of -% ontstaat. Dat lukt niet met aandelen, en al helemaal niet met goud/zilver, en al helemaal niet in deze snelkookpan. Niet aan beginnen dus. Fundamentals zijn onveranderd, dus…

 • Peen

  @gordijnen Vast ergens gelezen, maar ’t omschrijft precies wat het is. Als je niet tegen de volatiliteit kunt moet je niet in zilver gaan. It comes with the job zogezegd.

 • Peen

  Zilver en volatiliteit horen bij elkaar. Ga gewoon wat leuks doen, en over een week weer es kijken. Kijk bij goldmoney es naar de 6-mnd of yr grafiek. Waar gaat die naar toe ?
  Omhoog. Zoals Mike Maloney zegt: there is no way this ain’t gonna happen.

 • gordijnen

  Levertijden zouden toch af moeten nemen, met deze prijzen.

  Bovenste zin van de media geleerd?

 • Peen

  Er staan gewoon flink wat figuren aan de zilverboom te schudden. Zorgen dat je goed vasthoudt dus…

 • gordijnen

  Ben toch blij dat ik al fysiek heb.

 • temp242

  Langs de andere kant, beste GZ, dàt willen ze nét wél bereiken hé!
  Hoeveel mensen zeggen nu tegen elkaar, Oh George maar goed dat we het goud van Oma verkocht hebben aan de Goudboer! Daar zijn we toch eens lekker mee naar Griekenland kunnen gaan, en jij hebt je nieuwe I-phone en ik dat mooie kleedje. Ja doe maar hoor.

 • temp242

  Beste Z. Nelis,
  Groot gelijk! MVG.

 • Gebakken Zak

  Ik heb al ’t zilver dat ik had verkocht vandaag! Die k**markt wordt toch gemanipuleerd door grote banken met steun van overheden. Verkocht heb ik al dat kl*temetaal! Teringzooi!!!

  Grapje jonguh. Dat zouden ze veel te graag hebben, die gestoorde slavendrijvers. :-)

 • Z. Nelis

  @temp242
  Ik moet inderdaad wel zeggen dat ik onderhand niet meer van de onhebbelijkheid telkenmale en meerdere keren op een doordeweekse dag de prijsfluctuaties op kitco zit aan te gapen.
  Gelukkig al een tijdje niet meer.
  Het zilver blijft immers wel liggen. In volle ounces welteverstaan.
  Prijs is niet equivalent aan waarde!

 • high five

  Peter shiff:
  Despite many economists hastily proclaiming that QE3 is now off the table, Schiff made it clear that today’s market reaction only made it more inevitable that Ben Bernanke would once again turn to the printing presses in a desperate bid to keep the ponzi scheme ticking over.
  http://www.infowars.com/schiff-fed-will-turn-to-qe3-in-failed-bid-to-prevent-economic-depression/

 • high five

  The gold/silver ratio always falls during precious metal/commodities bull markets, so at the very least it makes sense that it would fall to its historical average.
  http://seekingalpha.com/article/206897-the-historical-gold-silver-ratio-and-why-it-s-time-to-buy-silver

 • Gerard

  karel :ík weet dat opties de laatste vrijdag van de maand expireren maar goud,zilvercontracten….

  00

  3e vrijdag van de maand. Normale opties.
  Opties op de Comex is de 4e werkdag vanaf de laatse maand-dag (ook wekdag). Expiratie van de futures is dan 2 dagen later, maar daar merk je niet zoveel van.

 • ramona

  Hier nog wat nummertjes:

  http://www.usdebtclock.org/

 • temp242

  Laat ons aub kalm blijven. Wat men nu wil bereiken, en het lukt vrij aardig, me dunkt is je een afkeer van PM’s te doen krijgen. Want vergeet NIET PM’s mogen nog steeds NIET de kanariepiet spelen, daar gaat nog enige maanden, waarom niet een paar jaren aan vooraf. Eerst moet het ‘systeem’ volledig ge*implodeerd zijn, dan gaat de markt van PM’s definitief op slot en dan BOEM! Trouwens enkele wijze bloggers hebben het hier al gezegd:
  1/Kijk niet ieder uur van de dag naar de koersen van PM’s.
  2/ Denk in ounces en niet in euro’s
  Voorwaar dat zijn waarschijnlijk een van de meest wijze uitspraken sinds het bestaan van het forum.
  En uiteraard de uitspraak dat PM’s nog steeds NIET de kanariepiet mogen spelen.

 • Maria

  http://www.cmegroup.com/trading/metals/precious/silver_product_calendar_futures.html

  @Karel

  Bijgaand de mailinfo. Lief zijn voor elkaar toch.

 • Piet3

  @HI
  Dat weet ik, ik wou alleen aangeven dat bij een systeem met 2 pm is de ratio vaak vast is en voor problemen kan zorgen als daar aan vastgehouden wordt.
  Daarom is de huidide loskoppeling goed naar mijn idee, alleen de manipulatie hieromheen is vervelend voor een helder overzicht.

 • http://heladatzeiiknetniet wortelbea

  @High vife & RB
  is dat dan sh*t hits the fan ?

 • RB

  @ high five

  Dat valt me weer van je tegen. Helikopter + schietstoel met Benny = ca. 90 kilo half-om-half gehakt. Tip van de chef: voor het braden even de splinters van de helm verwijderen. ;-)

 • high five

  3piet. Ik had het over de goud zilver ratio in 1933 in amerika. Een grafiek van de goud zilver ratio vanaf 1792
  http://www.rapidtrends.com/the-optimum-gold-silver-ratio/

 • high five

  Marc Faber “I Will Never Sell Any Of My Gold!!!!!!”
  http://www.youtube.com/watch?v=bOGsHMfFPAs&feature=feedrec_grec_index

 • high five

  @Piet3 De historische ratio is volgens mij gebaseerd op basis de hoeveelheden goud en zilver die uit de grond kwamen.
  De goud zilver ratio heeft altijd gefluctueerd door de eeuwen heen. In 18 zoveel werd er plotseling in amerika zoveel zilver gevonden dat dat tot inflatie leidde. Toen heeft men de gouden standaard ingevoerd.

 • high five

  @RB Een schietstoel met een gouden parachute en neem ik aan. ;-)

 • Piet3

  Wederom @ hi5
  even de zakjapanner erbij gehaald. De ratio in Nederland in de jaren dertig was 1:12
  4*18 gram zilver=72 / 1 gouden tientje á 6 gram = 1:12
  En dat is in een goudwissel economie waarbij de deflatie de correcte handeling is(volgens de Oostenrijkse school). Hoe deze ratio tot stand is gekomen kan ik niet achterhalen.

 • high five

  Volgens mij was er in de jaren 20 en 30 minimaal 10X zoveel zilver voorhanden als goud. Nu is er 10x zoveel goud voorhanden als zilver.
  Nu kan je nog de discussie voeren of zilver geld is of niet. Ik denk uiteindelijk wel, maar nog niet iedereen gaat daar op dit moment van uit. Uit historisch oogpunt wel, want zilver is altijd geld geweest.
  Goud wordt ook pas sinds vorig jaar als geld gezien.

 • RB

  … en als het systeem toch kapot gaat aan deflatie, kan gekke Benny altijd nog z’n schietstoel gebruiken. Chop chop.

 • Piet3

  @Hi5
  Ben er zelf nog niet helemaal over uit. Als iedereen gaat afschrijven/afstempelen(geld verdwijnt) en daarnaast gaat bezuinigen dan verwacht je deflatie (lager pm prijzen). Maar bij angst en het koppelen van de Euro aan de dollar door deze bij te drukken(inflatie) worden pm’s meer dollars/euros waard.
  Daarnaast bij deflatie moet je geld op de bankrekening hebben en weinig schulden en goud zilver zal ook minder waard worden….
  Bij een wijziging van valuta zal er wel een aanslag op je vermogen in haar oude valuta gemaakt worden.
  Zelf blijf ik een silver bug, niet enkel omdat ik al enkele hoeveelheden heb maar omdat de waarde ondergewaardeerd is naar mij mening.

 • Ethan

  @high five

  Klopt. Zie deze video met een prachtig voorbeeld hoe Ron Paul gewoon niet genoemd wordt, ook al staat hij 2e in de Iowa ‘straw poll’ met minder dan 1% verschil in stemmen!

  http://www.youtube.com/watch?v=Gg3EptrKOms

 • high five

  In de weimar republiek in duitsland. Tijdens de hyperinflatie bleef de goud zilver ratio constant op 16. Behalve de laatste maand van de hyperinflatie in oktober 1923, in die maand ging de goud zilver ratio naar 160. Niet dat zilver daalde, maar goud ging door het dak!.
  Het lijkt erop dat zilver het beter doet in tijden van inflatie en slechter in tijden van deflatie.
  Ik gok toch op zilver, omdat de fundamenten zo goed zijn. De markt is zo klein, er liggen zoveel futures op die kunnen worden uitgeoefend. Maar dat is mijn gok.
  In het fiat geld systeem kan het geld waardeloos worden en de produkten erg duur.

  Heeft Ben niet gezegd dat hij in zijn helikopter gaat rondvliegen en dat hij het systeem niet kapot laat gaan aan deflatie ?

 • http://www.permanenteportefeuille.eu/viewforum.php?f=3 PP

  @ karel

  http:// gold.goldprice.org/2011/02/gold-and-silver-options-expiry.html

 • x

  Net thuis van een lange werkdag… voor mijn werkdag een maandsalaris zilver gekocht:O en nu.. Al verlies voor dat ik het in huis heb zelfs:P

 • high five

  @Z. Nelis Zilver deed het slecht in de depressie. De goud zilver ratio stond op 100 in 1933

 • Z. Nelis

  Hoe was het eigenlijk gesteld met de prijsontwikkeling van de edelmetalen rond de 24ste oktober van ’29?
  Ik weet dat zilver langdurig laag bleef gedurende de depressie en dat goud zich wist te herstellen, maar ik ben dan ook met name benieuwd naar het momentum van de zwarte donderdag.

 • high five

  @RCPL Hij is in goed gezelschap van Marc Faber en Jim Rogers.

 • high five

  nou andre, niet zo bitchie zijn tegen Johan. Als Johan geen zin heeft om uitleg te geven, dan moet je dat accepteren. Alle informatie is te vinden op het internet.

 • RCPL

  Mike Maloney heeft tot nu toe nog steeds gelijk:

  “What I’ve said over and over is that we’re on this roller-coaster ride, and there’s going to be the threat of deflation, followed by [Fed Chair] Ben Bernanke overreacting (QE) and causing inflation,” Mike says. “It could be that the foreclosures that we’ve already seen and the crash of 2008 was the deflation, but I don’t think so, because there hasn’t been enough of the excesses cleared out of the system.

  An informed look at the charts—data provided by the Fed itself—reveals that the currency supply is contracting—in other words, deflation. That’s because the vast majority of our currency supply is created via credit. You’re going to see all these debt-based monetary systems self-destructing.

  It’s going to happen anyway. So if it happens I want to see everybody benefit from it; I don’t want to see everybody hurt. There’s going be a pull-back, a deflation in commodities that’s temporary before hyperinflation. I’m not betting that things are going to go down and stay there. I’m buying gold and silver.”

  Ik ben benieuwd of zijn laatste bewering – hyperinflatie – ook gaat uitkomen….

 • andre

  @Johan
  Sorry, ga z.s.m. weg van dit blog………..
  Voor de rest wens ik iedereen veel voorspoed !!

 • Silverstar

  Sommigen wachten met kopen van baartjes en munten tot de prijs verder spotprijs verder daalt. Maar de relatie tot papieren spotprijs en de prijs van fysiek is er helemaal niet op zo’n korte termijn. Waar koop je dat dan ? Dit werkt pas door als de daling dagen en misschien wel weken aanhoudt en dan nog mondjesmaat. Fysiek koop je voor de echt lange termijn en dan maakt de huidige volatiliteit niet zoveel uit. Als je maar geen turbo’s long hebt of zoiets want dan ben je nu waarschijnlijk door de bodem gezakt. De dollar wordt mi sterker doordat de grote mondiale geldstromen nog minder vertrouwen hebben in de Euro. Ook komt het mi dat veel aandelen transacties in de wereld zijn gefinancierd met geleende dollars. Met de dalende beurzen moeten deze transacties nu worden teruggedraaid en dat betekent een vraag naar dollars. (Carry trades)

 • Johan

  @Andre.

  Heb nog net zoveel grammen goud als gister. Niets verloren dus, welke nummers ze erop plakken, ze zien maar….het laat me compleet koud, al was het morgen €10.000 per ounce. Interesseert me géén zak.

  Communicatie: Ja….. Voorkauwen,herkauwen, uitgespuugd worden en dan nog eens uitleggen:Nee

 • high five

  @WijRos Dit is volgens mij onjuist. Bush is in 2000 gekozen omdat hij niet aan nation building zou doen. Obama was de vredesduif zelve. Ze hebben hem zelfs de nobelprijs voor de vrede gegeven. Clinton was ook een vredesduif in de verkiezingscampagnes. Mc Cain bv zou 100 jaar in Irak blijven. Die is het dus niet geworden.
  Vergeet links en rechts. Het is de elite tegen de rest. De massa media oligargy bestaat uit 6 bedrijven, die samen met de andere too big too fail, in ronde tafel groepen, zoals in de CFR, het corporatistische beleid maken. Obama is het uithangbord, de afleiding voor de bevolking , zodat de macht achter de president niet gezien wordt. Is de bevolking de leugens en het beleid van de president zat, dan zorgen de too big too fail voor een nieuwe president, die er wederom voor zorgt dat de bevolking niet de werkelijke macht achter de president ziet.
  Daarom wordt Ron Paul zwart en belachelijk gemaakt of zelfs helemaal niet vermeld door de massa media. Hij is niet één van hun.
  Maar de massa media heeft totaal zijn geloofwaardigheid verloren in amerika. Ron Paul wordt steeds populairder, juist vanwege het feit dat hij niet door de media bejubeld wordt.

 • NM156

  Dat gaat hard met de zilverprijs, als dat zo doorgaat krijg je morgen nog geld toe bij aankoop van een munt.

 • H

  Slimbeleggen.net : niet heengaan voor advies

  Bewijs: http://www.slimbeleggen.net/2011/09/02/alert-goudmijnaandelen-breken-uit-hui-index-op-nieuw-record/

  HUI index staat nu op 558

 • RB

  @ WijRos

  Je zegt: ‘Amerikanen willen geen oorlog zeggen ze maar ze kiezen wel steeds de politici die voor oorlog voeren zijn. Of ze nu links of rechts zijn dat is ongeveer het enige waar ze het over eens zijn.’

  Amerikanen hebben helemaal geen keus. Het is of Republikeinen of Democraten. Dat zijn twee kanten van dezelfde munt. En voor ons hier in NL geldt eigenlijk exact hetzelfde, alleen zijn de mafketels hier over wat meer partijen verdeeld.

 • karel

  ík weet dat opties de laatste vrijdag van de maand expireren maar goud,zilvercontracten….

 • karel

  ja idd gewoon zeggen wat je weet, we helpen elkaar hier toch !? dusss wanneer expireren goud en zilver en waar kan je dat zien ? aub…

 • StefanB

  Jongens toch..

  Het heeft ook zijn voordelen hoor, als de prijs lekker schommelt!

  Gewoon weer wat baartjes of munten aanschaffen. Wie niet waagt wie niet wint..
  Maar ik wacht nog wel even tot morgen.

 • WijRos

  @Hi5

  Amerikanen willen geen oorlog zeggen ze maar ze kiezen wel steeds de politici die voor oorlog voeren zijn. Of ze nu links of rechts zijn dat is ongeveer het enige waar ze het over eens zijn. Als je ziet hoe een linkse televisie zender als CNN driftig meedoet om de oorlogszucht aan te wakkeren in de USA dan heb ik geen enkele hoop dat dit het komende decennium verandert.

 • StefanB
 • andre

  @Johan
  nou nou zeg.. Dit is toch een communicatie blog ?????
  Misschien iets te veel verloren vandaag ??………

 • high five

  GATA: “As Gold Price Suppression Grows More Brazen, Maybe Asia Will Defeat It”
  http://www.zerohedge.com/news/gata-gold-price-suppression-grows-more-brazen-maybe-asia-will-defeat-it

 • Johan

  @ Andre

  Nee, ga zelf maar eens zoeken, het is géén restaurant dat alles je opgediend wordt.

 • andre

  @Johan
  Kun je misschien iets duidelijker zijn met de werkwijze van “Bullion Banks” ??

 • high five

  Amerikanen willen helemaal geen oorlog.
  Alleen het militair industriële complex en de bankiers (vooral de bankiers, want met oorlog kun je lekker veel krediet door het systeem pompen) willen oorlog. Laat dit nu net de 2 groepen zijn die het voor het zeggen hebben in Amerika.

 • WijRos

  Ik denk dat de dag dat goud, zilver en of andere comodities de waarde gaan bepalen erg dicht bij komt. De Amerikanen hebben met succes alle aandacht op het Europese PIIGS probleem gekregen maar het maakt hun probleem niet kleiner. Iedereen die nu vlucht in US$ krijgt daar zeer binnekort spijt van denk ik. Ik hou het maar bij de edelmetalen omdat China, India en Rusland dat toch net even waardevoller vinden dan het door Bernanke geproduceerde papier.

 • Jullie

  RCPL :
  @high five
  Ja, dat fragment kun je terugzien via RTLZ.nl:
  “17:35 Goudprijs daalt de laatste weken zelfs harder dan de AEX”
  Ik probeerde hem zojuist als link mee te geven hier, maar dat lukte niet om één of andere reden.
  Die onzin van Jacob behoeft geen verdere toelichting; enjoy!

  00

  Ja het is triest.

  Een aantal jaar geleden zag ik RTLZ nog als 1 van de weinige main-stream betrouwbare nieuwsbronnen, lekker onafhankelijk.

  Eigenlijk sinds die hele RTL-Z kliek met ‘Nyenrode’ is gaan samen werken, is het helemaal fout gegaan.
  Totaal niet meer onafhankelijk, fair and balanced, maar pro-overheid, en vooral pro-Keynes.

  Vooral geen kritiek geven op het hele systeem, heel af en toe wil rtl-z nog wel eens een licht puntje laten zien, maar dat is dan meer omdat ze geen keus hebben, als de feiten echt hard zijn en ze er niet omheen kunnen.

  Het is vooral eenzijdige media geworden, jammer.

  Het enige goede programma van rtl-z wat ik nog wel eens wil kijken is De Kijker aan Zet.
  Komen soms nog wel is goede vragen langs (hoewel het merendeel van kritische vragen zonder twijfel weg-gecensuurd word) Maar verder moet ik zeggen dat ik het nog nauwelijks kijk.

  Eigenlijk volg ik geen enkele MSM meer, ik ben er echt klaar mee, dat kritiekloze gezeik, dat slaafse volgzame lege gezeur. Bah !

 • WijRos

  Oom D,
  Ik vrees dat die hoogbegaafde van u het niet helemaal zuiver ziet. De huidige politici van de VS houden van oorlog en dat brengt het land economisch ten val. Reken er maar niet op dat Ron Paul voldoende mensen achter zich krijgt om de Amerikanen weer bij zinnen te krijgen.
  Veel Amerikanen die ik ken “vluchten” hun geboorteland uit.

 • StefanB

  En toch zal de Amerikaan ooit een keer verliezen..

  Het moet gewoon zijn tijd zijn Oom Dagobert.

  En niemand weet het wanneer het zijn tijd is.

 • WijRos

  Het IMF schijnt onder leiding van de nieuwe vrouw de economische wereld te willen redden. Ze heeft eerst Frankrijk mee naar de afgrond geholpen en wil dat de wereld niet achter blijft. Men heeft in het westen blijkbaar nog steeds niet geleerd dat zo gauw de politiek zich met de economie gaat bemoeien dat het dan pas echt mis gaat. Hopelijk heeft China, de enige economie die de zaken wel op orde heeft, ik heb hier een totaal andere mening over dit land dan Gerard u wel bekend, de moed om haar te stoppen.

 • Oom Dagobert

  @StefanB
  Een hoogbegaafde, de me meer dan vijf jaar geleden de huidige rotzooi tot in de puntjes voorspelde zei: de Amerikaan zal nooit verliezen !

 • Johan

  Dollar is flight to safety. Algemeen bekend toch? Tijdelijke safety, tja als alles daalt moet men ergens haar winst halen…..dit is gewoon gecalculeerde trading, wie is hier verbaast?

 • andre

  Nou Stefan..
  Wanneer ik helaas de Zilverprijs bekijk.. Te veel !!
  Gewoon belachelijk……. -8 ??

 • high five

  @RCPL hahaha ik leeg helemaal dubbel bij die vent. Wat een presstitute. “In azië zit de fysieke vraag naar goud.
  In het westen willen we het fysieke goud niet eens hebben. Europese Pensioenfondsen willen het fysieke goud niet hebben”. (Hij behoort te zeggen: Pensioenfondsen mogen het niet hebben ivm wetgeving). Hij eindigt met “Het kan ook het einde zijn van de goud bubbel, dat weet ik niet”.

 • Johan

  @Rolf, Zilver is een speelbal van de Bullion Banks, ze gaan daar mee mogen doen wat ze willen. Ligt géén kip in de wereld wakker van.

  Zou het veel straffer vinden als ze dit (8%) met goud zouden gaan doen, is het zo einde verhaal, loket dicht. Durft men niet omdat men dit weet. Bewijst eens te meer waar vooral uit te blijven IMO.

  Trouwens leuk voorraad aanleggen met deze volatiliteit……niet te doen.

 • StefanB

  Maar wie wil er nu dan in godsnaam dollars hebben?

  Nou is de euro ook minder waard geworden, maar dollars!

  Nee rare wereld hoor.

 • RCPL

  @high five

  Ja, dat fragment kun je terugzien via RTLZ.nl:
  “17:35 Goudprijs daalt de laatste weken zelfs harder dan de AEX”

  Ik probeerde hem zojuist als link mee te geven hier, maar dat lukte niet om één of andere reden.

  Die onzin van Jacob behoeft geen verdere toelichting; enjoy! ;-)

 • high five

  @RCPL heb je een link van dat interview.?

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @Gerard “2008”

  Precies Gerard, liquidity squeeze. Vooral bij de banken en andere instelling die bij de fed kunnen lenen.

 • Mark

  Het zou mij niets verbazen als eurogoud nog in de plus eindigt vandaag.

 • StefanB

  Ja ik heb het gezien RCPL.

  Hij vond het goud sneller dalen dan de AEX.

  Wil hem wel weer eens over een paar weken horen, misschien heeft hij dan geen werk meer..
  Op het ogenblik lopen de grafieken van goud en zilver weer licht op.

 • Wim

  Rolf van Zanten :Ik moet zeggen dat ik dit toch ook wel erg raar vind. Een daling vlak voor de expiratie is inderdaad gebruikelijk, maar 7% in zo’n korte periode is wel erg opmerkelijk. Hoe kan het nou dat er meer dollars worden geprint en dat dan de waarde van de dollar t.o.v. de euro hoger wordt…

  10

  Bizarre opmerking van iemand die al jaren in de handel zit. Middelkoop zal het je haarfijn uit kunnen leggen. De complete grondstoffenmarkt ligt op zijn gat vandaag. En 2008 ben je toch nog niet vergeten? Zilver craschte net zo hard als de rest dus zo vreemd is dit toch niet vandaag?

  De dollar stijgt ook altijd als de aandelenmarkten fors dalen dus dat is ook helemaal niet raar.

 • No Name

  Time to buy! Dat is mooi 7% in de pocket

 • karel

  Op welke dagen expireren zilver en goud ? En waar zie je dat ? Moet het nog leren :P ben 15 jr maar vind economie erg interresant.

 • RCPL

  Goud houdt gewoon goed stand! Nu op 41,7 EUR per gram tegenover 44,00 EUR op zijn hoogste punt van enkele weken geleden. Slechts een dikke 5,5% in de min.

  Iemand Jacob Schoenmaker gezien op RTLZ zojuist? Lachwekkend gewoon, hoe hij goud probeerde “onderuit” te halen, t.o.v. de AEX.

 • Gerard

  Overigens, koper gaat ook extreem hard onderuit! Verklaart al een heleboel.

 • Gerard

  @Rolf van Zanten
  Inderdaad erg vreemd. Maar dat was tijdens de crash in 2008 toch ook zo? Of vergis ik mij nu. In tijden van paniek of (mini) crash gaat altijd ALLES naar beneden.

 • stella artois

  Niks van aantrekken, dit is gewoon een van de laatste stuiptrekkingen.
  Nog eventjes au en ag naar beneden vooraleer het licht uit gaat.

 • Mark

  Relatief gezien is goud weer het enige dat blinkt.

 • Mark

  Zilver is gewoon een grondstof en gaat net zo door het putje als de rest zo blijkt maar weer.

 • high five

  @XX Je bent iig verzekert van een schaars edelmetaal.
  @Rolf. We zullen morgen of vanavond wel lezen wat er vandaag gebeurt is op de zilvermarkt.
  Feit blijft dat de prijs gevormd wordt op de (papieren) futures markt en niet in de fysieke markt.

 • StefanB

  Ja of de boel klapt al vandaag of morgen hoor..

  Het worden hele spannende weken..

 • Jullie

  En ik ben het ook meer dan zat !

  Corrupte overheden overal !
  Frauderende bankiers en manipulerende Centrale Bankiers !

  Huichelaars zijn het, allemaal !

  Aan de galg, onder de guillotine, vierendelen, off with their heads !

 • XX

  Ik heb vandaag alvast weer besteld, veel te vroeg natuurlijk…maar ja, ik koop als het daalt… nou! dat kon iig niet mislukken…

 • http://www.thesilvermountain.nl/ Rolf van Zanten

  Ik moet zeggen dat ik dit toch ook wel erg raar vind. Een daling vlak voor de expiratie is inderdaad gebruikelijk, maar 7% in zo’n korte periode is wel erg opmerkelijk. Hoe kan het nou dat er meer dollars worden geprint en dat dan de waarde van de dollar t.o.v. de euro hoger wordt…

 • high five

  “Daar komt de islamitische aap uit de mouw en hij heet Erdogan”
  Best wel fijnzinnig en gevat gezegd.

  Die clown Rutte maakt er gelijk weer van dat de PVV heeft gezegd dat Erdogan een aap is. Het zwart maken van de PVV gaat maar door. (nogmaals niet mijn partij, maar het politiek willen scoren van de gevestigde orde is walgelijk).

 • andre

  Hoi Gerard,
  Zou graag willen weten, hoe ze zo”n dag als vandaag hebben kunnen “manipuleren”
  Kijk,.. iedereen vlucht normaal in deze situatie in edelmetalen ..
  Maar vandaag ruilt iedereen tegen elke prijs zijn E.M. tegen “fiatgeld” in..
  Hoe flikken ze dat dan ????????????????????

  (En dan komt dinsdag die andere Comex ramp nog)

 • RB

  Geweldig politiek cabaret: Rutte en Wilders die tegen elkaar roepen: ‘Doe es normaal, man!’

  http://www.powned.tv/nieuws/politiek/2011/09/ruttewilders_doe_eens_normaal.html

 • Gerard

  @high five
  Ja, klopt helemaal. Vooral China is kampioen gelddrukken, terwijl Bernanke de naam heeft.
  Maar in Vietnam is het al uit de hand gelopen met inflatie van meer dan 25%. Daar kun je rustig sreken van hyperinflatie. De rest volgt.
  China, de grootste NEP-economie ter wereld!
  Die zijn nog lang niet klaar met hun belachelijke huizenmarkt en inflatie. Door stijgende voedselprijzen dreigt ook daar onrust onder de bevolking.
  printen, printen, printen maar, gaat goed!

 • high five

  Soms is Rolf de goedkoopste, de andere keer is een ander weer goedkoper. Het ligt er denk ik een beetje aan voor welk bedrag ze hebben aangekocht.
  De een handelt op voorraad, de ander weer niet.
  @Dagobert. Waar moet ik voor opletten ivm de mol ?

 • Oom Dagobert

  @Jan
  Rolf is duur maar niettegenstaande dat bestel ik toch bij hem omdat ik vertrouwen heb en tot op heden verliep alles HEEL vlot. Wat de Eagles betreft mocht het wel wat minder duur.
  Mijn mening is : zilver met gehalte “X” heeft één prijs. De tekening heeft voor ons geen waarde. Enkel: ons oog wil ook wat.

  @Rolf: graag één prijs voor één inhoud.

 • high five

  dank voor tip Gerard

 • high five

  @Gerard Mike Malony heeft wel eens gezegd dat de aziaten niet de amerikaanse obligatie kopen met het geld dat ze verdiend hebben met de export naar amerika, maar met geld dat ze zelf gedrukt hebben.
  Dat zou kunnen kloppen als ik hoor dat die landen extreme inflatie hebben in combinatie met vraag uitval. Niet alleen amerika drukt geld, aziatische landen doen het ook!

 • Gerard

  Voor degenen die nu goud zilver willen bijkopen. Wacht even tot dinsdag. Op expiratiedag Comex heb je meestal de laagste prijs.

 • high five

  Hierbij mijn post uit de moderatie overgenomen over suikerziekte:

  Klopt, stress en aanleg zijn denk ik ook een grote factoren.
  Ik denk dat het te maken heeft met een combinatie van aanleg, stress, te weinig beweging en te veel vet en suiker. Maar 1 op de 16 inwoners is heel veel.
  Verder helpt Mc Donalds (wat een duivels bedrijf is dit toch) het lichaam verder te verzwakken door vaccinaties te promoten. Immunize your kid….yeah right. We weten tegenwoordig maar al te goed wat voor additieven ze er in stoppen.
  Ze maken de kleuren van de zaak rood en geel, wat bewezen is als opvallende aanlokkelijke kleuren, zodat je naar binnen komt. Ben je eenmaal binnen dan zorgt de neon plastic omgeving ervoor dat je weer snel naar buiten wil gaan. En dan die lelijke plastic clown en die smerige ballenbak.
  http://healthfreedoms.org/2011/09/04/mcdonalds-pushes-dangerous-vaccinations-on-school-kids/

 • Gerard

  @RCPL
  Je vergeet er nog een paar.
  * De extreem hoge inflatie van China. Ultra-extreem inflatie India. Super-ultra-extreme inflatie Vietnam. meer dan 25%.
  * De fors lagere industriele productie China.
  * De winstwaarschuwing van Rio Tinto (grootste metaal-mijnbouw ter wereld) betreft “vraaguitval”.

 • peter330

  En waar hebben we ondanks al de positieve geluiden van zilverpaul vandaag die 7% daling weer aan te danken?

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @RCPL

  “What’s next?”

  Heb je het artikel van Don Coxe gelezen?
  Gold backed bonds.
  Hij steld dat de overheden nog maar 1 kans hebben om goedkoop geld te lenen, nl door obligaties uit te geven die door goud gedekt zijn.
  Natuurlijk betekend dit ook dat er een implicite goud prijs wordt vastgelegd. En die moet natuurlijk een stuk hoger liggen dan nu het geval is anders koopt geen mens deze obligaties.
  Om de goudvoorraad niet uit te putten, moeten de overheden dan ook goud terugkopen. Tegen een prijs die boven de dekking van de obligaties ligt.

  Als ik dat goed begrepen heb kan dit niet werken. Maar dat hoeft geen overheid ervan te weerhouden om dit te proberen.

 • Oom Dagobert

  @stella artois
  We zitten toch allemaal als ratten in de val…
  Stel; je haalt je geld van de bank………….en dan….
  OK je staat niet in de rij zoals in Zuid Amerika maar ……en dan…………….
  Morgen noemen ze de huidige EURO gewoon Calimero en dan sta je ook nergens.

 • XX

  Ik kwam er achter dat contante betalingen bij TSM niet meer mogelijk zijn…Alleen nog via de bank. Hebben ze mail van de bank dat het papier geld op is haha… wil de overheid inzicht zicht houden op het aankopen van metaal…. of hebben ze het gewoon retedruk..hoe dan ook, die tent ligt ondanks de prijzen niet stil.

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @Gerard

  “Zoals ik al eerder schreef, GEEN QE3 van Bernanke.”

  Ten minste noemt hij het geen QE3.
  Hij wil 400 miljard aan short term bonds verkopen en voor dat geld long term bonds kopen om de lange rente naar beneden te brengen.
  Maar als de fed tegelijk de korte termijn rente onder controle wil houden dan moeten zij ook T bills gaan kopen om deze doelstelling te halen. Overigens heeft de fed voor het kopen van T bills geen grens. Ze hebben verklaard de rente laag te willen houden tot ten minste 2013.
  Dus als ze korte termijn bonds gaan verkopen lijkt het voor de hand te liggen dat ze voor ten minste hetzelfde bedrag aan T-Bills moeten kopen.

  Dus een hoop geschuivel met potjes en kreten, maar aan het einde van de dag neemt de geldhoeveelheid toe. Of ze dat nu QE3 noemen of niet.

 • stella artois

  Ik lees net dat in de eerste 2 weken van september de chinezen ruim 50 miljard spaargeld van de bank gehaald hebben…

 • StefanB

  Duidelijk RCPL..

  De tijd zal het leren..

 • JH

  Jan :

  JH :Mensen,Ik moet zeggen dat deze daling mij ook niet slecht uitkomt. De komende week ben ik weer van plan wat muntjes te bestellen bij Rolf dus ik kijk het even rustig aan.

  Waarom bij Rolf? Hij is extreem duur! In DL en BE betaal je 50 euro per gouden muntje boven de spot. Bij Rolf tegen de 100 euro.
  Dus Rolf is maar liefst 100% duurder!

  Jan,

  Omdat zekerheid en service ook belangrijk zijn voor mij.
  Plus, veel Duitse en Belgische bedrijven leveren niet in Nederland.
  Wat betreft die €50,- boven de spot… ik koop zilver.

  Grt. JH

 • RCPL

  @StefanB

  De financiële afgrond? Ja, lijkt mij wel waarschijnlijk.

  Het bekende verhaal. De Westerse economieën staan er steeds slechter voor. In mijn ogen is het nog erger dan in September 2008. Toen had je te maken met banken die bij bosjes failliet gingen. De Westerse overheden hadden nog de ruimte om de banken te redden. Daarnaast kon de economie gestimuleerd worden door de rente te verlagen en door versgedrukt geld in de economie te pompen.

  Nu in September 2011 heb je te maken met de volgende giftige cocktail:
  * Grote banken zitten wéér in de problemen, met name de Franse en Italiaanse. Aandelenkoersen van banken op hetzelfde niveau van 2008 of zelfs nog lager! Er is wederom veel wantrouwen. Chinese en Amerikaanse banken lenen weinig meer uit aan Europese banken. Siemens heeft even 6 miljard Euro van een Franse bank afgehaald, etc.

  * De Westerse economieën raken op dit moment in een krimp. Dit is funest want economische groei is noodzakelijk om zowel de gewone man aan het werk te houden, als de overheden genoeg (belasting) inkomsten te verschaffen.

  * Vanwege de krimp van de economie en vanwege de hoge rentes op staatsleningen voor de Zuid Europese landen, drukken de hoge schulden nog zwaarder op een land en zijn deze nog moeilijker weg te werken.

  * Sinds 2008 is gebleken dat er geen enkele wereldleider of -instantie met een echte oplossing weet te komen, om het schip drijvende te houden. Centrale banken hebben hun kruid vrijwel verschoten, wat betreft stimulering.

  What’s next?
  Opnieuw omvallende banken ? Bankrun? Gigantische injectie van nieuw geld om liquiditeit in het banksysteem te pompen en/of om hoge inflatie te creëren zodat schulden minder waard worden. Eventueel hyperinflatie?

  Niemand die het weet, we zullen zien.

 • Jan

  Met lange ij natuurlijk :-)

 • Jan

  Het gebrek aan concurrentie in NL is dan ook schreinend te noemen.

 • Jan

  JH :Mensen,
  Ik moet zeggen dat deze daling mij ook niet slecht uitkomt. De komende week ben ik weer van plan wat muntjes te bestellen bij Rolf dus ik kijk het even rustig aan.

  Waarom bij Rolf? Hij is extreem duur! In DL en BE betaal je 50 euro per gouden muntje boven de spot. Bij Rolf tegen de 100 euro.

  Dus Rolf is maar liefst 100% duurder!

 • RB

  Wie is er al in paniek en wil bij mij zijn/haar zilver kwijt? Toe dan. ;-)

 • JH

  Mensen,

  Ik moet zeggen dat deze daling mij ook niet slecht uitkomt. De komende week ben ik weer van plan wat muntjes te bestellen bij Rolf dus ik kijk het even rustig aan.

 • stella artois

  En wie is de mol dan oompje?

 • Frits

  Als mensen een bank vertrouwen, is dat hun eigen risico. Als de banken profiteren van een situatie waar de overheid meent afhankelijk te zijn, is dat niet meer dan logisch.

  Het probleem is de overheid die ervoor gezorgd heeft dat het enige legale betaalmiddel fiatgeld is. Daarom zijn mensen die netjes hebben gewerkt en gespaard hebben en nooit malafide organisaties hebben vertrouwd ook de sjaak.
  De overheid is natuurlijk ook een malafide organisatie, maar deze heeft helaas het valutamonopolie en de middelen om het af te dwingen.

 • Oom Dagobert

  @high five
  Ik heb een vermoeden dat er zelfs op dit blog een “MOL” actief is.
  Mogelijk bent u een NL-er ( ik een Belg )… maakt niet uit.
  Wij hadden zo een programma op TV waar de kijker (wij) moest uitvissen wie “DE MOL” was.
  “De MOL” was zo iemand die heel geloofwaardig naar voor kwam maar uiteindelijk zijn “vrienden” met hun pietje had.
  Toch maar even opletten !!!

 • StefanB

  En waar gaat dit dan naartoe RCPL?

  Naar de afgrond?

 • RCPL

  @StefanB

  Men vlucht naar liquiditeit, naar Dollars. Alles wordt verlaten; grondstoffen, aandelen, valuta of valuta van opkomende markten of kleinere landen.

 • XX

  Andre: Gokje… ze zijn niet opgelost, dan willen de banken ons laten denken door de prijzen te manipuleren met hun flut papier, zodat we het metaal dumpen en zij het goedkoop kunnen kopen…ben ik warm?

 • WijRos

  @Andre,
  Er zijn maar weinig echte zilver mijnen, veel zilver wordt gewonnen samen zink en lood.
  De meeste kostprijs berekeningen zijn cash cost zoals ze dat noemen zonder investeringskosten etc. en dat is dan vaak berekent met de opbrengst van de bijproducten. De echte mijning kosten zijn erg afhankelijk van de diepte en de concentratie. Vroeger en nu nog enkele hebben concentraties van 500 – 1000 gram per ton maar nu werkt men met een zilverconcentratie van 155g/ton in grote zilver mijnen zoals bij Pirquitas in Salta. De totale kostprijs is daar 20 US$ per ounce en dit is een goede richtprijs omdat dit een erg moderne mijn met relatief “lage” kosten is denk. Deze mijnen beginnen nu snel zeldzamer te worden.

 • StefanB

  Er zit wel een luchtje aan Andre, Net wat je zegt.

  De beursen zijn vuurrood, je zou zeggen ze vluchten naar edelmetaal.

 • andre

  Als je de Zilverprijs ziet , dan zou je denken dat ALLE problemen in de hele wereld zijn opgelost !!
  RARA hoe kan dat ………………??

 • Edwin

  Ohhh lekker, ze brengen de zilver prijs weel geweldig naar beneden!
  Komt goed uit want ik heb over een paar dagen weer wat euro’s die ik kwijtwil :-)

 • monica

  heb net het pamflet “neem het niet” van Stephane Hessel (93 jaar)uitg van Gennep A’dam gelezen. aanrader.
  dank jullie allemaal voor jullie bijdragen aan deze blog die ik al lange tijd graag volg.
  Ik ben uit de begin jaren 30 en heb nu hetzelfde onbestemde gevoel als in de laatste dagen van WOII maar ik weet zeker dat alles goed komt.

 • andre

  @wijros
  Volgens mij ligt de kostprijs van zilver op 8 dollar per ounce….
  Dus wat bedoel je dan met “steeds duurder “…?

 • http://www.zilver-inkoop.nl/ Zilver

  Weet iemand eigenlijk wat het nu kost om 1 ounce zilver te mijnen?
  Een paar jaar terug was dat nog $5 per ounce, wat ook verklaarde dat de zilverprijs daar nooit onder kwam, inmiddels zullen de kosten wel een stuk hoger zijn gaan liggen, maar ik heb nog geen idee hoe hoog.
  Dezelfde vraag geldt eigenlijk ook voor goud.

 • StefanB

  Nee, maar meneertje Rutte stort straks samen met meneertje De Jager onze zuur verdiende euro’s in die bodemloze Griekse put..

  Zeg het gewoon eerlijk.. Eerlijk duurt het langst, en je bouwt meteen een echte vertouwlijke band op met de burgers die op je gestemd hebben.

  Nu is die vertouwlijke band, heeeeeel ver te zoeken..

 • Gerard

  Wes :@GerardKun je iets meer vertellen over het speculeren begin oktober?Bvd

  00

  Nu ja, je zou kunnen denken aan long put opties op de AEX of SPY. Kopen van short trackers als SDS of SPXU. Maar hoeft al niet meer. i.p.v. begin oktober is het nu al begonnen.
  Zilvermijnaandelen krijgen bikkelhard te verduren straks om 15.30. De neiging is om in paniek te verkopen. Doe dit niet. Zilver en goud zal in ieder geval een smak maken t/m dinsdag.
  Dinsdag om 18.00 is weer optie expiratie Comex. Zilver en goud worden dus dubbel zwaar aangepakt nu.

 • RB

  @ StefanB

  De VVD en dus ook Rutte weten beide waarschijnlijk wel beter, maar dat kan men niet in het openbaar zeggen. Als een Nederlandse premier zegt dat-ie weet dat Griekenland failliet gaat, is dat per direkt een self-fulfilling prophecy. Verwacht je nu echt dat politici opeens de waarheid gaan vertellen?

 • StefanB

  Je hebt gelijk XX
  Nu kan het nog..

  Jongens het is echt je ballen uit je broek lachen met die idioot van een Mark Rutte! De VVD is er echt van overtuigt dat Griekenland niet failliet gaat!!!!!!!!
  Wat een trieste boel.. Eigelijk is het gewoon zielig..

  http://www.telegraaf.nl/

 • XX

  De prijs zakt flink, de banken willen zeker graag laag inkopen…! Bij deze, ik doe mee….

 • WijRos

  @Bobbie,

  Beste Bobbie, zilvermijnen zullen nooit uitgeput raken. De prijs om het te winnen zal alleen erg gaan stijgen waardoor het niet onverstandig is nu zilver in te slaan nu het nog “goedkoop” is. De prijs van zilver zal dus steeds meer naar die van goud toegaan omdat de prijs om het te winnen steeds vergelijkbaarder wordt met die van goud.

 • Bobbie

  Beste allemaal,

  Lees her en der dat de zilvermijnen over 10 jaar uitgeput zijn. Dus lijkt me lange termijn belegging in zilver goed.

  Maar:

  – Is er na die 10 jaar niet nog genoeg zilver in de vorm van munten en staven in handen van particuliere beleggers en speculanten om de die termijn van 10 jaar nog lange tijd te verlengen?
  – Als zilver schaars wordt gaan allerlei industriële producten dan niet naar vervangers voor zilver zoeken en toepassen?
  – Zilvermijnen zien toch ook wel in dat het zilver uit hun mijnen opraakt, dus gaan ze dan niet in de tussentijd naar zilver op andere plaatsen in de grond zoeken en worden niet rendabele mijn niet in de tussentijd wel rendabel door komende schaarste en prijsstijgingen?

  Nou ik zie jullie reacties graag tegemoet.

 • WijRos

  @ Greetjes,
  Ik denk dat uw verhaal het verhaal van velen is. Ik denk, als ik zijn stukjes lees, dat Gerard het niet over individuen heeft maar hij spreekt generaal over bewegingen in de maatschappij. Het wordt de hoogste tijd dat de burger mondiger wordt en zich niet meer laat meeslepen door zogenaamde deskundigen. Zo gauw deskundigen iets bieden wat uw persoonlijke verstand passeert, weiger dan mee te werken is mijn advies. Ik bedoel alle deskundigen dus niet alleen financieel maar ook medisch, sociaal en vooral van de overheid.
  Vroeger wist de gemiddelde werker dat hij moest sparen om een huis te kopen zodat als hij ophield met werken een eigen huis had. Ik kende vroeger boeren arbeiders die zo 1 of zelfs 2 huizen bij elkaar gespaard hadden. Dit deden ze zonder deskundigen!!!! Er waren ook boerenarbeiders die hun hele leven, met hulp van allerlei deskundigen, steun kregen van de gemeenschap en toch niets hadden als ze dood gingen.
  Nu zijn er geen boerenarbeiders meer maar ook maar weinig anderen die, als ze met pensioen gaan, een eigen huis vrij van hypotheek hebben dank zei de deskundigen en vergeet vooral ook niet de overheid die nog veel funester is dan de bank-deskundigen waarvan je uiteindelijk weet dat ze alleen maar voor zichzelf bezig zijn! De overheid met al zijn uitkeringen, garanties, subsidies en vergeet niet de belastingaftrek (= letterlijk een klein sigaartje uit eigen doos) en hun deskundigen maakt van de burger een zombie. Ik denk altijd aan een oud collega, hij was doctor in de organische chemie, die was altijd het meest actief met het bedenken van kunstjes om nog meer belastingaftrek te krijgen. Hij zou zijn kennis voor het bedrijf hebben moeten gebruiken maar de overheid vindt van niet.

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @greetjes
  Dat spijt me ontzetten voor je.
  Dit is voor mij een van de voorbeelden waarom het huidige systeem zo fout in elkaar zit. Ik denk dat dit nooit gebeurt zou zijn als er geen implicitie (overheids) garanties en controles zouden zijn.
  Een van de problemen tegenwoordig is dat de overheid het systeem in stand probeert te houden. Natuurlijke marktwerking wordt verstoord. Banken gaan dus (vrijwel) nooit failliet. Dat geeft weer aanleiding tot een impliciet vertrouwen in dergelijke instanties.
  Wanneer het normaal zou zijn dat er af en toe een bank over de kop zou gaan, en er geen terugbetaling van spaartegoeden zou zijn, dan zou het voor iedereen duidelijk zijn dat aan financiele investeringen etc risico’s zitten. Deze risico’s heeft de maatschappij de laatste 30 jaar ontkent, en probeert ze nog steeds te ontkennen.
  De vertekening die dit met zich meebrengt maakt het soort excessen dat jij mee moest maken mogelijk.

  Het lijkt allemaal zo onschulding, een diploma vereisen voor een arts, een examen voor een financieel adviseur, een uitkering bij ziekte, een garantie voor het spaartegoed etc. Maar allemaal dragen ze er toe bij dat alleen een klein deel van de bevolking nog een goede risico afschatting kan maken. Vrijwel iedereen is hiertoe niet meer in staat.

  Al deze kleine factoren samen hebben al tot individuele rampen geleid, en leiden nu tot TEOTWAWKI.

  Soms vertwijfel ik; is het wel mogelijk om ooit uit deze vicieuze circel te geraken? Moet over 120 jaar een andere generatie hetzelfde doormaken?

 • Wes

  @Gerard
  Kun je iets meer vertellen over het speculeren begin oktober?
  Bvd

 • dejan

  Zilver momenteel onder de 38 dollar.
  Wanneer zijn die expiraties ook alweer?

 • greetjes

  Gerard, ik wil hier toch wat uitgebreider op reageren. Ik zie dit soort commentaren van jou en bijvoorbeeld Rien regelmatig voorbij komen. En geloof me; ik ben helemaal vóór zoveel mogelijk verantwoordelijkheid bij de burger zelf wegleggen, moet de burger ook gewoon willen. Cultuurshock misschien….

  Eind jaren ’90 verkocht ik mijn vorige huis. Alleenstaande moeder, ging ik kleiner wonen en wilde de overwaarde gebruiken om een lagere hypotheek te nemen. De tussenpersoon ging op volle toeren om mij te overtuigen dat dat het stomste was wat ik kon doen. Uiteindelijk heb ik me over laten halen (wat Zilverpaul aangaf klopt ook!); in de gedachte dat de “specialist” het beter in kon schatten dan ik, nam ik een aflossingvrije !! hypotheek en gebruikte de overwaarde voor de aankoop van aandelen en een aandelen lease pakket van Labouchère (Dexia). Nou, we weten allemaal wat daarmee is gebeurd. Tegen de tijd dat 5 jaar later die hele markt in elkaar was gedonderd, waren de heren adviseurs allemaal weg bij dat kantoor. Ik had 24K gulden geïnvesteerd in Labouchère en kon na 5 jaar nog een kleine 8K in euro’s bijdokken. Extra hypotheek voor moeten nemen. Uiteindelijk in 2010 een rechtzaak gewonnen en 16K euro’s vergoeding gekregen. (Raad eens wat ik daarmee gedaan heb ) Afijn, Vorig jaar mei kwam die boevenbende van Dexia me vertellen dat ze in hoger beroep waren gegaan, 3 dagen voor de deadline. Ik mocht 10% van de uitkering houden en de rest vorderden ze terug. Ander verhaal, maar in die maand heb ik faillisement voor mijn bedrijfje aan moeten vragen. Ik heb de Dexia vordering als enige met een grote smile aan mijn curator overhandigd.

  Ja, ik voel me ook erg verantwoordelijk, maar als ik te goeder trouw als partij aanschuif en de andere partij heeft een geheime, foute agenda en spiegelt betrouwbaarheid en expertise voor, dan rust de spreker. Die kundige partij heeft hierin ook een verantwoordelijkheid, die ze NIET genomen heeft. Ik voel me ondersteboven gehouden om de laatste dubbeltjes uit mijn zakken te kloppen, op welke manier dan ook. Dit geld was belegd om te zorgen dat ik mijn kind kon laten studeren. Ik ben geen hebberig mens, integendeel zelfs gematigd, ik kan (gelukkig) veel doen met weinig geld. Zo zit het ook in elkaar. Niet zo gemakkelijk generaliseren, jongens. Aub.

 • greetjes

  Gerard :Nou ja, Zilverpaul!Burgers hebben toch ook zelf verantwoordelijkheid. Klakkeloos een woekrpolis kopen omdat de bank zegt dat dat goed is. Ik kan ook wel zeggen dat je voortaan brood bij bakker Gerard voor 1000 per stuk moet kopen omdat dat gezonder is. Maar ik denk dat bakker Gerard geen enkel brood verkoopt! Waarom denken de mensen dan WEL na?Had dan de media de mensen beter moeten informeren dan? Die halen NUL kijkcijfers. Burgers kijken naar GTST of balletje balletje kwis op RTL4.Natuurlijk is niet elke burger even slim. Maar begrijp je het niet terdege, vraag het dan aan een ander die het wel weet. Burgers vragen wel op feestjes e.d. of die VW Polo wel bevalt, want ze denken er ook over een te kopen. Je hoort toch nooit iets over woekerpolissen? 1,5 miljoen woekerpolissen verkocht in Nederland! Hoe is het in vredesnaam mogelijk.Neen, een burger die zich tot over de oren in de schuld steekt en daaroverheen ook nog eens zijn overwaarde huis gaat verhypotheken om daarvan een wereldreis te maken of een vette mercedes, daar heb ik geen medelijden mee. Dat is eigen schuld. Vergis je niet in de aantallen die dat gedaan hebben! En dan achteraf heeft de bank het gedaan.Nederland heeft niet voor niets de grootste particuliere schuld ter wereld!Daar gaan we nog aan herrinnerd worden, reken maar!!

  131

  Gerard, ik wil hier toch wat uitgebreider op reageren. Ik zie dit soort commentaren van jou en bijvoorbeeld Rien regelmatig voorbij komen. En geloof me; ik ben helemaal vóór zoveel mogelijk verantwoordelijkheid bij de burger zelf wegleggen, moet de burger ook gewoon willen. Cultuurshock misschien….

  Eind jaren ’90 verkocht ik mijn vorige huis. Alleenstaande moeder, ging ik kleiner wonen en wilde de overwaarde gebruiken om een lagere hypotheek te nemen. De tussenpersoon ging op volle toeren om mij te overtuigen dat dat het stomste was wat ik kon doen. Uiteindelijk heb ik me over laten halen (wat Zilverpaul aangaf klopt ook!); in de gedachte dat de “specialist” het beter in kon schatten dan ik, nam ik een aflossingvrije !! hypotheek en gebruikte de overwaarde voor de aankoop van aandelen en een aandelen lease pakket van Labouchère (Dexia). Nou, we weten allemaal wat daarmee is gebeurd. Tegen de tijd dat 5 jaar later die hele markt in elkaar was gedonderd, waren de heren adviseurs allemaal weg bij dat kantoor. Ik had 24K gulden geïnvesteerd in Labouchère en kon na 5 jaar nog een kleine 8K in euro’s bijdokken. Extra hypotheek voor moeten nemen. Uiteindelijk in 2010 een rechtzaak gewonnen en 16K euro’s vergoeding gekregen. (Raad eens wat ik daarmee gedaan heb ;-) ) Afijn, Vorig jaar mei kwam die boevenbende van Dexia me vertellen dat ze in hoger beroep waren gegaan, 3 dagen voor de deadline. Ik mocht 10% van de uitkering houden en de rest vorderden ze terug. Ander verhaal, maar in die maand heb ik faillisement voor mijn bedrijfje aan moeten vragen. Ik heb de Dexia vordering als enige met een grote smile aan mijn curator overhandigd.

  Ja, ik voel me ook erg verantwoordelijk, maar als ik te goeder trouw als partij aanschuif en de andere partij heeft een geheime, foute agenda en spiegelt betrouwbaarheid en expertise voor, dan rust de spreker. Die kundige partij heeft hierin ook een verantwoordelijkheid, die ze NIET genomen heeft. Ik voel me ondersteboven gehouden om de laatste dubbeltjes uit mijn zakken te kloppen, op welke manier dan ook. Dit geld was belegd om te zorgen dat ik mijn kind kon laten studeren. Ik ben geen hebberig mens, integendeel zelfs gematigd, ik kan (gelukkig) veel doen met weinig geld. Zo zit het ook in elkaar. Niet zo gemakkelijk generaliseren, jongens. Aub.

 • WijRos

  @andre
  “Wat adviseer jij aan mensen die Zilver op 40+ hebben gekocht …??”

  $40 is een nummer in papiergeld dat, zoals je gister zag, door peptalk en leugens overeind gehouden moet worden. Vandaag is de dollar sterk en morgen de Euro neem maar van mij aan dat het allemaal luchtbellen blijken te zijn. Uiteindelijk zal cash het slechtste zijn wat je hebt omdat het alleen maar wind is van het parasieten leger.

  Koop edelemetaal en druk je bezit uit in grammen en vergeet al die papier getallen.

 • WijRos

  @ Gerard,
  re. Eigen huis is een veiligere belegging dan goud zilver.

  Ik denk dat je helemaal gelijk hebt als je een belangrijk deel zlef kunt betalen. ik zou nu echter wachten met het kopen van een huis want die moeten eerst nog even 30 – 50% in prijs naar beneden voor ze koopwaardig worden. Het geld zo lang in edelmetalen parkeren is verstandig waarna je het kunt verkopen en een huis kopen als de hypotheken boom uitgeschud is.

 • WijRos

  @ Hi 5,
  Beste Hi, een beetje volwassen worden want dat voedsel nemen we zelf tot ons net als dat we de politici met hun parasieten leger zelf kiezen. Als we suikerziekte krijgen door te veel of verkeerd voedsel dan komt dat omdat we dat zelf doen en niet omdat iemand jou daar toe dwingt of nog erger dat het parasieten leger jou daar tegen moet beschermen. Ik las een week geleden dat men al overgegaan is tot het aanstellen van controleurs die het roken in cafés tegen moeten gaan. Je kunt toch zelf kiezen of je in de rook wilt zitten of niet daar heb je geen parasieten hulp voor nodig. We moeten terug naar de basis, de overheid is om basale bescherming te bieden aan de hand van de 10 geboden of zo iets, de rest is uit de hand gelopen waanzin.

 • Gerard

  @andre
  Maar, ga NOOIT met al je spaargeld op alleen zilver. Zorg altijd voor een spreiding. 30% in goud zilver is voldoende. Meer moet je niet willen. Een topje van de hypotheek aflossen heeft ook mijn voorkeur. Eigen huis is een veiligere belegging dan goud zilver. Je investeerd dan rechtstreeks in een verbeterde koopkracht in de toekomst.

 • Gerard

  @andre
  “Wat adviseer jij aan mensen die Zilver op 40+ hebben gekocht …??”

  Niets doen, fysiek is “buy and hold”. Niet op dagkoersen letten. Het gaat even naar beneden, maar niemand weet (ik ook niet) waar de bodem ligt. Ook weet niemand wanneer dat is. Op de toppen en dalen moet je niet gaan lopen gokken. Die zijn “onvoorspelbaar” op dit moment.
  Lange termijn zilver is uitstekend! Eerder nog bijkopen.
  Kopen als het bloed door de straten stroomt, zo luidt het spreekwoord.

 • Ethan

  Moet zeggen dat ik het niet erg vind dat de zilver en goud dalen in prijs.

  Het kruit ligt nog droog en met een paar dagen ook weer salaris daar boven op. :))

  Ik vind het niet erg om ‘goedkoop’ in te slaan. :)

 • StefanB

  Ja inderdaad.
  Maargoed wieweet worden we wel voor de gek gehouden. Ons laten geloven dat het niet stijgt, maar dat het eigelijk wel doet. Tsja, ik weet het ook niet, en ik vertrouw ook niemand meer.

 • andre

  nou Stefan,.. met NADRUK op” Bizar” !!!
  Mij hebben ze altijd “vertelt” dat edelmetalen stijgen bij onzekere tijden……….

 • StefanB

  Het is inderdaad wel een beetje spannend en bizar.

 • StefanB

  Valt toch wel mee met het zilver en goud.

  Nee, aandelen moet je hebben, ongelofelijk dat er nog mensen zijn die in aandelen durven te investeren..

 • high five

  Zilver krijgt weer behoorlijke klap naar beneden. Gaan we weer de $32/s33 zone testen? Ben benieuwd.

 • high five

  Ik heb net een artikel gepost over dat Mc Donalds vaccinaties promoot. “Have your child Immunized.
  Hier nog een link van wat voor additieven ze door die vaccines doen of kunnen doen. Een vaccinatie gaat dwars door je eigen defensie systeem heen.
  http://www.cdc.gov/vaccines/vac-gen/additives.htm#Facts

 • high five

  @Seppel Klopt, stress en aanleg zijn denk ik ook een grote factoren.

  Ik denk dat het te maken heeft met een combinatie van aanleg, stress, te weinig beweging en te veel vet en suiker. Maar 1 op de 16 inwoners is heel veel.
  Verder helpt Mc Donalds (wat een duivels bedrijf is dit toch) het lichaam verder te verzwakken door vaccinaties te promoten. Immunize your kid….yeah right we weten tegenwoordig maar al te goed wat voor additieven ze er in stoppen.
  Ze maken de kleuren van de zaak rood en geel, wat bewezen is als opvallende aanlokkelijke kleuren, zodat je naar binnen komt. Ben je eenmaal binnen dan zorgt de neon plastic omgeving ervoor dat je weer snel naar buiten wil gaan. En dan die lelijke plastic clown en die smerige ballenbak.
  http://healthfreedoms.org/2011/09/04/mcdonalds-pushes-dangerous-vaccinations-on-school-kids/

 • io

  @high five: ik heb eens gehoord dat suikerziekte echt enorme proporties gaat aannemen.

 • Seppel

  @Hi5
  Ook als je zeer goed op je eten let, wat ik altijd gedaan heb, kan je diabeet worden hoor. ’t Is niet alleen de voeding, er zijn talrijke andere factoren. Alhoewel een regelmatig bezoek aan Mc Donald en de frituur uiteraard een aanslag op je lichaam zijn.

 • x

  @high five

  Je hebt het nu over Type 2 neem ik aan?

 • high five

  We hebben nu een miljoen diabetici in Nederland.
  Dank u wel voor het goede voedsel dat we tot ons nemen too big too fail.

 • StefanB

  Nou Paul ik ben al jaren boos.
  En het is begonnen bij me baas, ik had totaal geen eenheid met mijn collega’s omdat mijn collega’s zich diep in de schulden hebben laten steken, en niets durfde te ondernemen tegen mijn baas.

  Met andere worden, hij had de macht. En de gewone werknemer die wel goed bij de les was bij de geschiedenis lessen, en zo slim was om geen schulden te maken, omdat zijn ouders zeggen van, jongen je kan geen 100 gulden uigeven als je 50 verdient!

  Kijk nu zijn we er he! daar is het grote probleem mee begonnen.
  Maargoed ik ben blij dat ik geen hypotheek heb van een paar ton, wat straks nog maar een ton waard is. Ik heb geluisterd naar mensen die mij vertelde dat de bomen niet blijven groeien tot de hemel, maar ook wel eens kunnen omvallen. Dank u Pa en Ma.

 • Gebakken Zak

  Excessieve democratie is HET recept voor chaos, wanorde en gekte. Onbetrouwbaarheid van politiek geloofsgeld hoort daar bij.
  WOIII, anarchie, burgeroorlogen zijn simpelweg logische gevolgen van excessieve democratie, naast een toename van porno & geslachtsziekten, drugsgebruik en algemene misdaad. Precies zoals een overbelast lichaam ook praktisch gaat protesteren tegen de overbelasting, onredelijkheid van degene die zijn lichaam excessief gebruikt. Wanneer zo’n persoon dan vrolijk verder gaat met uitbuiten zal het lichaam nog meer gaan protesteren. Met pijnstillers kan dat vervolgens wellicht ff gekalmeerd worden maar dat zal de situatie natuurlijk alleen nog maar verder verergeren.
  Kortom, de formele wereldgemeenschap is doomed. Naar mijn bescheiden mening natuurlijk. En daar is niets mis mee, natuurlijke zuivering is mi namelijk nodig eens in de zoveel tijd. Daarbij, het biedt weer mooie kansen voor anderen. Kortom, ga vooral zo verder stelletje zeurderige politici en schreeuwerige arbeiders, wij (ik en degenen die een vergelijkbaar inzicht hebben) gebruiken jullie rokende puinhopen graag om een goed en prettig bestaan op te bouwen. Zo gaat dat, de een zijn (dreigende) dood is zijn ander zijn brood. Kijk bv maar naar verpleegkundigen, artsen en begrafenisondernemers.

 • high five

  Ik ben ook gigantisch kwaad Paul.

  Met name op die journalisten die de situatie steeds zo opschrijven die het beste uitkomt voor de elite en hun programma (presstitutes), alleen maar voor het behoud van hun baantje. Misschien kicken ze er wel op om een Orwelliaanse wereld te creëren.
  BV. Ik hoorde een paar weken geleden op het NOS journaal dat CIA en MI6 in verlegenheid waren gebracht omdat ze samen zouden hebben gewerkt met Gadaffi. MI6 en CIA hebben samengewerkt met Al Qaeda die nu in de interim regering van Libië zit. Maar daar hoor je de NOS niet over.

  De NWO is de old world order van bankiers en koningshuizen.

 • Merrekie

  @ Gerard (22-09; 00.18), Natuurlijk hebben burgers een eigen verantwoordelijkheid. Maar ben jij nooit verliefd geweest? Verliefd op dat mooie meisje met dat ravenzwarte haar? Dat ene moedervlekje aan de zijkant van haar neus… Ach het hoort bij haar dus dat neem je er gewoon bij.

  Velen hebben door allerhande hypotheekconstructies de huizen kunnen kopen waar ze mateloos verliefd op waren. Omdat te kunnen doen, móest er een overlijdensrisico-verzekering worden afgesloten én móest er een (beleggings-)verzekering worden afgesloten voor de opbouw van vermogen om de lening aan het eind (deels) te kunnen aflossen. Doordat de producten zo ‘flexibel’ waren en de bomen tot in de hemel groeiden, kozen velen voor het meest ‘rendabele’ voorstel (meest rendabel ook voor de verzekeraar en tussenpersoon), al was het alleen maar omdat ze hiermee het meeste konden lenen (vaak nét dat bedrag dat nodig was voor de aankoop van het huis en de kosten koper).

  Uiteraard blijft het ieders verantwoordelijkheid maar de omgevingsvariabelen werden wel heel mooi uitgelegd…

 • andre

  Hoi , Gerard
  Wat adviseer jij aan mensen die Zilver op 40+ hebben gekocht …??
  Nu verkopen .., en later terug kopen .??
  Ik bedoel .. de euro zakt ook hard
  en zal het risico bestaan dat ze je spaargelden gaan blokkeren en de handel op slot zetten ??
  Want dat is natuurlijk het gene waar alles om draait…

 • Oom Dagobert

  @Zilverpaul.
  Zoals ik al eerder zei:
  We gaan terug naar een moderne vorm van middeleeuwen. De kleine en middelgrote man waant zich te rijk. Punt. Net “dat” vreet aan het eiland van de rijken “ELITE”.
  Wat ze nu trachten te doen is de kloof vergroten met als doel dat de meesten terug kruipen en zij heersen.
  Net daarom zitten bebievers nog niet zo slecht. Rijk gaan we niet worden maar ze gaan het lastig hebben om ons te doen kruipen .

 • WijRos

  Beste Gerard, woekerpolissen was een deal tussen de verzekeringsmaatschappijen en de belastingdienst om meer uit de bevolking te kunnen persen en dat is erg goed gelukt.
  Als de aandelen van mijnen naar beneden gaan dan zullen de zilver- en goudmijnen mee-dalen net als nu met Molycorp. Molycorp was zeer zwaar overgewaardeerd, door de afwaardering van JPM zijn alle rare earth aandelen gedaald terwijl dit volgens mij niet had gehoeven. Het kwam mij echter wel goed uit om wat bij te kunnen kopen.
  re. jullie politieke beschouwingen. Ik vind Rutte een aardige man maar zeker geen held, heeft geschiedenis gestudeerd schijnt het, daar kun je toch niet van verwachten dat die dan ook maar enige verandering in een complexe wereld kan doorvoeren. Als kernfysicus Merkel aan alle kanten afgaat dan kan Rutte zijn ambities wel naar 0 terugschroeven. We zitten in een socialistische maatschappij die zichzelf vernietigt. Pas als alles kapot is zal men inzien dat het een verkeerde keus was maar Sint Nikolazen blijven geëerd totdat ze niets meer te geven hebben. Dat zal ook het einde zijn van onze democratieën. Democratie leidt tot uitdelen van een ander mans geld totdat er niets meer is en niemand meer werken wil, zie “Atlas shrugged” het boek waar Nederlanders niet in mogen lezen. We gaan naar een situatie als aan het eind van de 18e eeuw. De meute zal schuldigen gaan zoeken en dan zullen de belangrijkste parasieten (bank CEO’s en hoofd ambtenaren) hun hoofd letterlijk gaan verliezen. Jammer maar zo gaat dat, Rutte zou dat moeten weten want dat is zijn vak.

 • Gerard

  @temp242
  Het ziet er steeds beroerder uit. Je ziet het aan de voorspellingen van de groei van de economie door CPB, IMF, enzovoorts. Let er maar eens op. In 2008 werd ook steeds beetje bij beetje dit cijfer naar beneden bijgesteld. Als daar elke maand een half procent afgaat, dat zitten ze er bewust behoorlijk langs. Net in 2008, 2009. Voor slechts een paar maanden terug stonden we nog op 2,5% verwachting voor 2012, werd 2 werd 1,5 nu al op 1. Dit doen ze bewust omdat anders de paniek te hard toeslaat. Het is gewoon een vette MIN voor 2012. Maar op die vette min zitten ze pas als de recessie er vol is, of al bijna voorbij is. Het dieptepunt op -3,5% begin 2009 werd enkele weken eerder nog op +1% voorspeld.

  Rio Tinto kwam gisteravond met een loei van een winstwaarschuwing. Gelijk aan 2008. Rio Tinto is een van de beste indicators, zo niet de BESTE. Daarnaast heb je natuurlijk de bekende koperprijs waar je de toestand ook vlekkeloos aan kunt aflezen. Ik verwacht dat Alcoa (grootste aluminiumproducent plus eerste Q3 cijfers) begin oktober de aardverschuiving echt in beweging gaat zetten. Aandelenbeleggers zitten altijd hier scherp op te wachten. Tip: begin oktober kun je hier speculatief een gigantische winst op pakken!
  Alle grondstoffen dalen nu erg hard. Alleen olie blijft vrij hoog staan, ongelooflijk. Maar in de komende dagen verwacht ik de test op 80 weer. Bij 70 en alles daaronder is alles wat olie betreft weer koopwaardig.
  Zilver volgt de koers van koper voor de helft. Zag je vandaag ook weer. Het lijkt erop dat goud ook blijft steken en naar een “gezonde” correctie gaat. Zal wel ergens rond 1600 of 1500 de bodem vinden. Op zich is dat niet verkeerd. Te hard stijl omhoog loopt nooit goed af.
  Op de langere termijn blijft goud zilver goed. Eerder bijkopen dan verkopen.
  De economie, en vooral grondstoffen, zullen wel weer wat aan gaan trekken na een paar maanden. Maar de schuldencrisis blijft en wordt steeds heftiger.
  Beurzen reageren wel hetzelfde als de 30er jaren nu. In 1929 een harde maar kleine crash, om daarna in 1932 langzaam maar heel diep te crashen. We zagen de kleine crash van 1929 terug in 2008, en we zien in 2011 dezelfde beweging gaan maken. Malony en ook Faber zien dit zo gebeuren. Binnen de golven van de downtrend krijg je meerdere periodes van 100% koersstijging, steeds gevolgd door diepere dalingen tot 70%. Elke 50% eraf moet 100% goedmaken natuurlijk.
  In dit soort downtrend zullen goud en zilvermijnbouwaandelen fors stijgen.
  Nu weet ik even totaal niet of je dit zomaar 1 op 1 mag vergelijken met de periode toen. We zullen het zien.

 • temp242

  Beste Gerard,wat is de impact hierop voor Europa? Niet zo goed me dunkt. Ook heel benieuwd naar PM’s…MVG.

 • temp242

  En de aandelen omhoog!Tja er zijn mensen die in lucht willen investeren!

 • Gerard

  Zoals ik al eerder schreef, GEEN QE3 van Bernanke. En weet je waarom niet? Overigens ook al eerder gezegd hier.
  Omdat de aandelenbeurzen als plumpudding in elkaar zakt. Al dat geld stroomt massaal naar 10+ obligaties. Op CNBC was “tijdens” de toespraak constant de koersen van de 10+ obligaties in beeld. Die vlogen bijna door het dak naar buiten! Reken maar dat vanavond en morgen voor honderden miljarden aan obligaties worden doorverkocht door de FED zelf PLUS de grootbanken. Hierop is vanaond een miljardenwinst geboekt, dat wil je niet eens weten!

  Voor degenen die nog geloofden in de strategie van Hoogland, welnu, hier is dan het bewijs.
  De rente op de 2 jaars leningen VS zijn vanavond extreem gedaald tot “0,15%” !!!!!!!!
  Dat gaat zomaar jaren zo blijven.

 • Gerard

  Nou ja, Zilverpaul!
  Burgers hebben toch ook zelf verantwoordelijkheid. Klakkeloos een woekrpolis kopen omdat de bank zegt dat dat goed is. Ik kan ook wel zeggen dat je voortaan brood bij bakker Gerard voor 1000 per stuk moet kopen omdat dat gezonder is. Maar ik denk dat bakker Gerard geen enkel brood verkoopt! Waarom denken de mensen dan WEL na?
  Had dan de media de mensen beter moeten informeren dan? Die halen NUL kijkcijfers. Burgers kijken naar GTST of balletje balletje kwis op RTL4.
  Natuurlijk is niet elke burger even slim. Maar begrijp je het niet terdege, vraag het dan aan een ander die het wel weet. Burgers vragen wel op feestjes e.d. of die VW Polo wel bevalt, want ze denken er ook over een te kopen. Je hoort toch nooit iets over woekerpolissen? 1,5 miljoen woekerpolissen verkocht in Nederland! Hoe is het in vredesnaam mogelijk.
  Neen, een burger die zich tot over de oren in de schuld steekt en daaroverheen ook nog eens zijn overwaarde huis gaat verhypotheken om daarvan een wereldreis te maken of een vette mercedes, daar heb ik geen medelijden mee. Dat is eigen schuld. Vergis je niet in de aantallen die dat gedaan hebben! En dan achteraf heeft de bank het gedaan.
  Nederland heeft niet voor niets de grootste particuliere schuld ter wereld!
  Daar gaan we nog aan herrinnerd worden, reken maar!!

 • RB

  Don’t get mad. Get even. ;-)

  http://www.youtube.com/watch?v=jHPOzQzk9Qo

 • pietje

  VOOR ZILVERPAUL:
  We zijn allen maal wel eens boos!
  Maar misschien wordt het dan toch nog een heel hete herfst in plaats van Een hete zomer in september