Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Zilverpaul’s weeralarm

27-04-2012 Zilverpaul

Met de Spaanse economie gaat het, zoals bekend, niet zo goed en veel mensen kiezen voor beleggen in zilver of voor goudbaren kopen. Gelukkig heeft de ECB een briljant plan ontwikkelt, om onze Spaanse vrienden uit de zorgen te halen. Het plan werkt als volgt: De Spaanse grote banken lenen miljarden van de Europese Centrale Bank ECB. Deze Spaanse banken lenen het geld vervolgens uit aan de Spaanse overheid die het geld nodig heeft om de grote Spaanse banken van een bail-out te voorzien. Vervolgens gebruiken de grote Spaanse banken het geld om de Spaanse staatsleningen op te kopen, oftewel ze lenen het geld uit aan de Spaanse overheid.

Kijk, zo kan iedereen weer aan zijn verplichtingen voldoen. Het enige nadeel van deze briljante handelswijze is dat de bubble van staats~ en overige schulden steeds verder wordt opgeblazen.

België heeft echter zo zijn eigen problemen. Zo heeft de Belgische overheid $7,13 miljard betaald voor hun aandeel in Dexia, en hebben daarbij nog $71,9 miljard aan verplichtingen overgenomen. Daarna heeft deoverheid garant gestaan voor BNP Paribas België en voor Fortis, wat het totaal aan verplichtingen op $182,2 miljard bracht.

Daarnaast heeft men de financiële sector voorzien van $29,7 miljard aan steun en $11,4 miljard aan leningen. Dit brengt het totaal op $213,8 miljard. Dit bedrag is echter niet terug te vinden in de officiële schuld-in-verhouding-tot-Bruto Nationaal Product statistieken van België. Alleen deze schulden bedragen al 41 % van het BNP van België. We zijn er echter nog niet; de Belgische economie krimpt en volgens de Centrale Bank van België is de schuld-op-BNP ratio 98,2 %. Voeg hier bovenstaande 41 % bij op en je komt tot een fraaie 139,2 % schuld.

Gelukkig voor Brussel is België een trouwe Europese partner, en is het aansprakelijk voor $132,8 miljard op de balans van de ECB, $36 miljard voor het Macro Financial Assistance Fund, $26,8 miljard van de Europese Investerings Bank waarmee het $245,6 miljard dollar toevoegt aan de overige schulden en verplichtingen.

Om een lang verhaal kort te maken; België heeft een schuld-op-BNP ratio van 203,2 %. Als ik dat thuis zou presteren zou ik de portemonnee bij moeder-de vrouw moeten inleveren. Kortom, twee Europese voorbeelden, één conclusie. In de tussentijd blijven echt goud en echt zilver in dezelfde prijsrange liggen. Een opmerkelijk gegeven, aangezien de aanvallen op de prijs nu vrijwel zonder uitzondering dagelijks plaats vinden, maar het effect lijkt nu ( tijdelijk) zijn kracht te verliezen. Hoewel je nooit de kracht van de tegenpartij moet onderschatten, lijkt het er zo langzamerhand op dat we na een langdurige consolidatie ons kunnen gaan opmaken voor de volgende periode van waardestijging. Dit geldt voor goud en zilver, maar nog meer voor de goud- en zilvermijnaandelen, die nu al 16 maanden onder vuur liggen. Al het denkbare gif is over de sector uitgestrooid, de risico’s van de sector stevig uitvergroot, en door de waardedaling van de aandelen menig investeerder weggejaagd.

Een beurswijsheid luidt dat een bull zijn berijders het liefst van zich af schudt, alvorens de weg naar boven weer te bestormen. Nu met de val van het Nederlandse kabinet ook de dierenpolitie van de PVV zich weer met reguliere politiezaken moet gaan bezighouden, lijkt niets de stier nog tegen te kunnen houden. Hoewel dit laatste natuurlijk niets met de goud- en zilverprijs te maken heeft, kon ik het niet laten hier een grapje over te maken. Het spijt me.

Hoe dan ook, met de dag worden de effecten van het naderend economisch noodweer meer zichtbaar. U kent dat misschien wel van een warme, drukkende zomerdag. Uit de verte ziet u een pikzwarte lucht aankomen, en het is net alsof de natuur verstild. De wind gaat liggen, het wordt broeierig en mens en dier is bezig een schuilplaats te zoeken voor het naderend onheil. En zo zal het ons ook op economisch vlak vergaan. Wat over ons heen gaat komen is onafwendbaar; de vraag alleen of u op tijd bent gaan schuilen. Bent u aan het beleggen in zilver? Heeft u een goud staaf? Wellicht denkt u zal ik een goudbaar kopen, of gouden munten? Hoe dan ook: goud kopen.

Zilverpaul

Silverstocks.nl

Disclaimer: De mening van Zilverpaul als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 • Rijke beleggers

  Lees is hoe je moet rijk worden door beleggen!

 • Rijke beleggers

  Lees is hoe je moet rijk worden door beleggen!

 • Piet3

  Interessant stuk over olie betalen met goud igv Iran(gaat niet door ivm verzekering en Iran die niet garant wil staan).
  http://beurz.com/waarom-iran-geen-olie-meer-kan-verkopen/

 • Ethan

  The take down of the Bad Guys is kicking into high gear. American Kabuki has now tracked over 600 high level banker resignations and it should be clear to  EVERYONE that the writing is on the wall for the Banking Cabal.

  http://www.brotherjohnf.com/uncategorized/the-bad-guy-takedown-continues-at-top-speed/

  :O

 • Oom Dagobert

  De is deur is open…
  http://www.tijd.be/nieuws/politiek_economie_europa/Huizencrisis_treft_jonge_Nederlanders_hard.9188863-3140.art?ckc=1

  Gewoon een stapje dichter bij de spiraal van middeleeuwse toestanden.

 • pietje

  De Spaanse regering wil wederom de banken tegemoetkomen door hen van hun kwalijke schulden te verlossen via een nationale ‘bad bank’. Dat mag de Spaanse burger allemaal betalen. Maar die heeft nu al zo weinig.

  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/redactie/column/tissen/2012/articles/leg-bodempje-onder-spaanse-samenleving.xml

 • Mexican Seastar
 • monica
 • Lezer

  @ RB

  Even wat tegengas geven, niet tegen jou maar tegen het lijstje. Barack Obama is in mijn ogen ook geen geweldige president, maar het is wel erg makkelijk om zo van alles in zijn schoenen te schuiven. Al deze punten hebben te maken met het leeglopen van de huizenbubble en de daaropvolgende crisis, waarvoor de bodem is gelegd in de jaren voor Obama’s presidentschap.
  Dat blijkt ook uit de jaartallen waarover gesproken wordt, 2007, 2002, 2000 zelfs 1962 en 1950.
  Met puntje 7 ben ik het wel eens.

 • Lamberto

  Het is vandaag de dag van de “Arbeid”.
  Er zijn honderden miljoenen mensen in vele landen op deze aarde die omdat ze geen werk meer hebben uit wanhoop de straat opgaan om te demonstreren.
  De door hen gekozen politici hebben gezamenlijk met de bankiers door onkunde, hebzucht en ongekend gebrek aan verantwoordelijkheid van veel voormalig goed functionerende landen een groot financieel, maatschappelijk en immoreel moeras gemaakt.
  Is dit wat ons in Europa ook staat te gebeuren?
  Het fiat geldsysteem ziet er uit als een sprookje, maar gedraagt zich als een nachtmerrie.

  http://www.youtube.com/watch?v=LdUyYZBULqE

 • http://eindspel.forum2go.nl/ RB

  25 Horrible Statistics About The U.S. Economy That Barack Obama Does Not Want You To Know

  #1 The percentage of Americans that own homes is dropping rapidly. According to Gallup, the current level of homeownership in the United States is the lowest that Gallup has ever measured.

  #2 Home prices in the U.S. continue to fall like a rock as well. They have declined for six months in a row and are now down a total of 35 percent from the peak of the housing bubble. The last time that home prices in the United States were this low was back in 2002.

  #3 Last year, an astounding 53 percent of all U.S. college graduates under the age of 25 were either unemployed or underemployed.

  #4 Back in 2007, about 10 percent of all unemployed Americans had been out of work for 52 weeks or longer. Today, that number is above 30 percent.

  #5 When Barack Obama first became president, the number of “long-term unemployed workers” in the United States was 2.6 million. Today, it is 5.3 million.

  #6 The average duration of unemployment in the United States is about three times as long as it was back in the year 2000.

  #7 Despite what the mainstream media would have us to believe, the truth is that the percentage of working age Americans that are employed is not increasing. Back in March 2010, 58.5 percent of all working age Americans were employed. In March 2011, 58.5 percent of all working age Americans were employed. In March 2012, 58.5 percent of all working age Americans were employed. So how can Barack Obama and the mainstream media claim that the employment situation in the United States is getting better? The employment rate is still essentially exactly where it was when the last recession supposedly ended.

  #8 Back in 1950, more than 80 percent of all men in the United States had jobs. Today, less than 65 percent of all men in the United States have jobs.

  #9 In 1962, 28 percent of all jobs in America were manufacturing jobs. In 2011, only 9 percent of all jobs in America were manufacturing jobs.

  #10 In some areas of Detroit, Michigan you can buy a three bedroom home for just $500.

  Meer hier: http://www.pakalertpress.com/2012/04/30/25-horrible-statistics-about-the-u-s-economy-that-barack-obama-does-not-want-you-to-know/

 • De Kalief van Californie

  Hoe lang bestaat de situatie nog dat 98% van de burgers in het land geen goud en zilver hebben?
  Je zou denken niet heel lang meer gekeken naar de abjecte gekte, de gigantische communistische corruptie in de wereld van het politiek geloofsgeld. Tezelfdertijd is het bekend dat veel burgers simpelweg domme overheidsslaafjes zijn die niet voor zichzelf kunnen en willen denken en beheerst worden door de overheidsgeile, trieste massamedia. Maar 98%??? Dat lijkt me niet, misschien 80% maar zeker geen 98%.
  Kortom, er is nog een lange weg te gaan in de herwaardering van goud en zilver.

 • temp242
 • Lamberto

  @Henk,

  Ik heb geprobeerd een toelichting te geven waarom door mij goud en zilver is genoemd.
  U hoort mij niet zeggen dat iedereen die edelmetalen aanhangt ook vol enthousiasme de goudstandaard omhelst.
  Ik heb alleen mijn persoonlijke visie neergeschreven.

 • temp242
 • Henk

  Ik heb nergens beweert dat ik het met Bill Still eens ben, ik geef alleen zijn boodschap weer. Lang niet alle aanhangers van edelmetaal willen een goudstandaard. Kijk bijvoorbeeld naar de Freegold theorie, waarin goud slechts de functie van ‘store of value’ vervult, geen monetaire functie.

 • Lamberto

  @Henk,

  U schrijft: “Als je The Secret of Oz goed hebt bekeken heb je gezien dat Bill Still juist NIET pleit voor een goud en/of zilverstandaard, maar voor democratische overheden die zelf fiat geld uitgeven, zonder centrale bank”.

  Omdat ik weinig waarde en geloof toeken aan fiat geld, en al helemaal niet aan de zogenaamd democratische overheden, heb ik geschreven dat voor mij goud en zilver belangrijk zijn.
  Ik zie deze beide edelmetalen dan ook als vast ijkpunt, waaraan alle waarde voor producten, diensten enz. zouden moeten worden afgelezen.
  Als 1 kg goud de waarde is voor 1 ton rijst, en 1 ton rijst heeft de waarde van 100 schapen, dan is de waarde van 1 schaap dus weer 10 gram goud.
  Zo kunnen we eindeloos doorgaan.
  In mijn visie is het gesjoemel met inflatie en noodzakelijke economische groei dan afgelopen.
  Het huidige systeem van fiat geld, rente en schuld op schuld stapelen, is niet levensvatbaar en zal dan ook imploderen.
  Het heeft ons volgens mij in ieder geval de laatste 5 decennia niets gebracht, en de kosten van dit euforische feest zal door onze nakomelingen betaald moeten worden.
  Hoe dom kan een volk zijn.

 • Nico

  Marc Faber: “Vergis u niet, dit is een remake van de Grote Depressie!”

  Marc Faber ziet dat de centrale banken wereldwijd in een hevige strijd met elkaar verwikkeld zijn over wie het snelste kan printen. In de uiteindelijke race naar de bodem van hun valuta zullen er maar weinig winnaars overblijven, buiten de houders van vaste activa, waaronder goud!
  http://www.slimbeleggen.net/blog/2012/04/30/marc-faber-vergis-u-niet-dit-is-een-remake-van-de-grote-depressie/

 • temp242

  Gaaf van de televaag!

 • gordijnen

  Advertentie van The Silver Mountain in de Telegraaf.

  .telegraaf.nl/

 • Rik

  Vreemd, ik kan niets plaatsen.

 • gordijnen

  Nu even VPRO krijgen, altijd leuk en leerzaam.

 • http://fininfoblog.wordpress.com Fininfo-be

  Na de financiële crisis van 2008 – 2009 zat de schrik er dik in dat banken failliet konden gaan doordat ze nog over te weinig kapitaal beschikten. Zelfs kleine verliezen konden de domino’s laten vallen. De Basel III akkoorden moeten ervoor zorgen dat de banken tussen 2015 en 2018 meer liquide middelen aanhouden om dergelijke problemen te voorkomen. Er is echter nog niet overeen gekomen wat deze liquide middelen inhouden, maar goud staat niet op deze lijst.

  Maar de Financial Times maakte recent melding dat de banklobby ervoor ijvert om goud op te nemen op de lijst van veilige liquide middelen.

  http://fininfoblog.wordpress.com/2012/04/30/de-come-back-van-goud-in-het-financieel-systeem/

 • gordijnen

  Altijd grappig om op feestdagen de diverse wijken te bezoeken. (zoekplaatjes)

  In wijken met sociale woningbouw en allochtonen zie je veel rotzooi te koop, voor veel te hoge prijzen. Het eten hier is ook duur en erg vet en ongezond. Bakje sate met pindasaus en een blikje fris. Totaal 6 euro of meer Even verder kijken.

  Inkopen doe je in de de wijken van de welgestelden. Veel voor erg weinig geld en ze zijn je nog erg dankbaar ook. Met een goed verhaal krijg je er nog van alles bij. De kinderen verkopen hier hun speelgoed, dat zo goed als nieuw is. Ook nog speelgoed, waar je iets van kan leren. De ouders hebben ook een hobby koken. Lekker broodje gegeten met brie, tomaten en truffel en een goed glas gekoelde witte wijn, voor 4,5 euro. Ook nog een paar zakjes gratis zaden gehaald. Kleine donatie voor de moeite gedaan. Vooral blijven lachen, ook als je merkt dat ze eigenlijk helemaal niet met je willen praten, omdat je uit een andere doelgroep komt. Lol

  Op de kermis zie ik weer de mensen die net weer, op tijd hun salaris hebben ontvangen.

  Vandaag heb ik de auto laten staan, midden in de binnenstad. Hiermee voorkom ik dat mensen een boete krijgen, omdat de meesten denken dat ze op feestdagen niet hoeven te betalen. Echt verschikkelijk als je de parkeerwachters weer boetes ziet uitschrijven. Want niet betalen op feestdagen is al lang niet meer in de steden. € 4,- per uur van 09.00 uur tot 24.00 uur. Mensen kunnen beter op de fiets komen, want dit is beter voor onze en hun gezondheid.

  Ik heb mijzelf voorgenomen om dit kabinet te helpen in het behalen van hun doelenstellingen.

  Minder rijden met de auto, want dit is slecht voor het milieu.
  Daarom, dicht bij mijn werk gaan wonen.

  Gestopt met roken, want dit is slecht voor iedereen.

  Vooral kopen van elkaar, oftwel hergebruiken.

  Ik kan natuurlijk ook op 4 mei op de Dam gaan schreeuwen om aandacht,
  maar dit loopt natuurlijk verkeerd af. Waxinelichtjes gooien is ook geen goed idee.

  Volgens mij moeten wij de legale misdaad tot stilstand brengen en niet blijven voeden.

 • Henk

  @Lamberto
  “Bekijkt u de inhoud van deze documentaire uit 2010 maar eens, en u gaat begrijpen waarom goud en zilver zo belangrijk zijn.”

  Als je The Secret of Oz goed hebt bekeken heb je gezien dat Bill Still juist NIET pleit voor een goud en/of zilverstandaard, maar voor democratische overheden die zelf fiat geld uitgeven, zonder centrale bank.

 • gordijnen

  Vandaag geld belegd in een bank. Het is de koninginnenbank. Na inleg krijg ik een spaarrekening en een potje met de inhoud van de kleur goud.

  http://www.honingbank.nl

 • shamrock

  Off topic,ik ga nog een biertje drinken!

 • greetjes

  Bullion 101: Everything You Need to Know About Investing in Gold and Silver Bullion

  Dear Concerned Investor

  we’ve created a Special Report. It outlines:

  1.How Gold is in fact a currency, one that cannot be devalued, and so maintains its purchasing power no matter what the Fed does.

  2.The real price Gold will need to hit in order to achieve an inflation-adjusted all time high (hint: it’s much higher than today’s price).

  3.The various forms of Gold bullion you can purchase, including which Gold bullion coin you should avoid.

  4.What to watch out for when deciding on a bullion dealer… including what you absolutely must never ever do!

  and much much more!

  To download this incredible report, simply enter your information below.
  You’ll immediately receive an email containing a download link to this
  report.

  http://gainspainscapital.com/wp-content/uploads/2012/04/bullion.html