24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Zilverpaul’s weeralarm

Met de Spaanse economie gaat het, zoals bekend, niet zo goed en veel mensen kiezen voor beleggen in zilver of voor goudbaren kopen. Gelukkig heeft de ECB een briljant plan ontwikkelt, om onze Spaanse vrienden uit de zorgen te halen. Het plan werkt als volgt: De Spaanse grote banken lenen miljarden van de Europese Centrale Bank ECB. Deze Spaanse banken lenen het geld vervolgens uit aan de Spaanse overheid die het geld nodig heeft om de grote Spaanse banken van een bail-out te voorzien. Vervolgens gebruiken de grote Spaanse banken het geld om de Spaanse staatsleningen op te kopen, oftewel ze lenen het geld uit aan de Spaanse overheid.

Kijk, zo kan iedereen weer aan zijn verplichtingen voldoen. Het enige nadeel van deze briljante handelswijze is dat de bubble van staats~ en overige schulden steeds verder wordt opgeblazen.

België heeft echter zo zijn eigen problemen. Zo heeft de Belgische overheid $7,13 miljard betaald voor hun aandeel in Dexia, en hebben daarbij nog $71,9 miljard aan verplichtingen overgenomen. Daarna heeft deoverheid garant gestaan voor BNP Paribas België en voor Fortis, wat het totaal aan verplichtingen op $182,2 miljard bracht.

Daarnaast heeft men de financiële sector voorzien van $29,7 miljard aan steun en $11,4 miljard aan leningen. Dit brengt het totaal op $213,8 miljard. Dit bedrag is echter niet terug te vinden in de officiële schuld-in-verhouding-tot-Bruto Nationaal Product statistieken van België. Alleen deze schulden bedragen al 41 % van het BNP van België. We zijn er echter nog niet; de Belgische economie krimpt en volgens de Centrale Bank van België is de schuld-op-BNP ratio 98,2 %. Voeg hier bovenstaande 41 % bij op en je komt tot een fraaie 139,2 % schuld.

Gelukkig voor Brussel is België een trouwe Europese partner, en is het aansprakelijk voor $132,8 miljard op de balans van de ECB, $36 miljard voor het Macro Financial Assistance Fund, $26,8 miljard van de Europese Investerings Bank waarmee het $245,6 miljard dollar toevoegt aan de overige schulden en verplichtingen.

Om een lang verhaal kort te maken; België heeft een schuld-op-BNP ratio van 203,2 %. Als ik dat thuis zou presteren zou ik de portemonnee bij moeder-de vrouw moeten inleveren. Kortom, twee Europese voorbeelden, één conclusie. In de tussentijd blijven echt goud en echt zilver in dezelfde prijsrange liggen. Een opmerkelijk gegeven, aangezien de aanvallen op de prijs nu vrijwel zonder uitzondering dagelijks plaats vinden, maar het effect lijkt nu ( tijdelijk) zijn kracht te verliezen. Hoewel je nooit de kracht van de tegenpartij moet onderschatten, lijkt het er zo langzamerhand op dat we na een langdurige consolidatie ons kunnen gaan opmaken voor de volgende periode van waardestijging. Dit geldt voor goud en zilver, maar nog meer voor de goud- en zilvermijnaandelen, die nu al 16 maanden onder vuur liggen. Al het denkbare gif is over de sector uitgestrooid, de risico’s van de sector stevig uitvergroot, en door de waardedaling van de aandelen menig investeerder weggejaagd.

Een beurswijsheid luidt dat een bull zijn berijders het liefst van zich af schudt, alvorens de weg naar boven weer te bestormen. Nu met de val van het Nederlandse kabinet ook de dierenpolitie van de PVV zich weer met reguliere politiezaken moet gaan bezighouden, lijkt niets de stier nog tegen te kunnen houden. Hoewel dit laatste natuurlijk niets met de goud- en zilverprijs te maken heeft, kon ik het niet laten hier een grapje over te maken. Het spijt me.

Hoe dan ook, met de dag worden de effecten van het naderend economisch noodweer meer zichtbaar. U kent dat misschien wel van een warme, drukkende zomerdag. Uit de verte ziet u een pikzwarte lucht aankomen, en het is net alsof de natuur verstild. De wind gaat liggen, het wordt broeierig en mens en dier is bezig een schuilplaats te zoeken voor het naderend onheil. En zo zal het ons ook op economisch vlak vergaan. Wat over ons heen gaat komen is onafwendbaar; de vraag alleen of u op tijd bent gaan schuilen. Bent u aan het beleggen in zilver? Heeft u een goud staaf? Wellicht denkt u zal ik een goudbaar kopen, of gouden munten? Hoe dan ook: goud kopen.

Zilverpaul

Silverstocks.nl

Disclaimer: De mening van Zilverpaul als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Bekijk ook