Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Zilverpaul’s weeralarm

27-04-2012 Zilverpaul

Met de Spaanse economie gaat het, zoals bekend, niet zo goed en veel mensen kiezen voor beleggen in zilver of voor goudbaren kopen. Gelukkig heeft de ECB een briljant plan ontwikkelt, om onze Spaanse vrienden uit de zorgen te halen. Het plan werkt als volgt: De Spaanse grote banken lenen miljarden van de Europese Centrale Bank ECB. Deze Spaanse banken lenen het geld vervolgens uit aan de Spaanse overheid die het geld nodig heeft om de grote Spaanse banken van een bail-out te voorzien. Vervolgens gebruiken de grote Spaanse banken het geld om de Spaanse staatsleningen op te kopen, oftewel ze lenen het geld uit aan de Spaanse overheid.

Kijk, zo kan iedereen weer aan zijn verplichtingen voldoen. Het enige nadeel van deze briljante handelswijze is dat de bubble van staats~ en overige schulden steeds verder wordt opgeblazen.

België heeft echter zo zijn eigen problemen. Zo heeft de Belgische overheid $7,13 miljard betaald voor hun aandeel in Dexia, en hebben daarbij nog $71,9 miljard aan verplichtingen overgenomen. Daarna heeft deoverheid garant gestaan voor BNP Paribas België en voor Fortis, wat het totaal aan verplichtingen op $182,2 miljard bracht.

Daarnaast heeft men de financiële sector voorzien van $29,7 miljard aan steun en $11,4 miljard aan leningen. Dit brengt het totaal op $213,8 miljard. Dit bedrag is echter niet terug te vinden in de officiële schuld-in-verhouding-tot-Bruto Nationaal Product statistieken van België. Alleen deze schulden bedragen al 41 % van het BNP van België. We zijn er echter nog niet; de Belgische economie krimpt en volgens de Centrale Bank van België is de schuld-op-BNP ratio 98,2 %. Voeg hier bovenstaande 41 % bij op en je komt tot een fraaie 139,2 % schuld.

Gelukkig voor Brussel is België een trouwe Europese partner, en is het aansprakelijk voor $132,8 miljard op de balans van de ECB, $36 miljard voor het Macro Financial Assistance Fund, $26,8 miljard van de Europese Investerings Bank waarmee het $245,6 miljard dollar toevoegt aan de overige schulden en verplichtingen.

Om een lang verhaal kort te maken; België heeft een schuld-op-BNP ratio van 203,2 %. Als ik dat thuis zou presteren zou ik de portemonnee bij moeder-de vrouw moeten inleveren. Kortom, twee Europese voorbeelden, één conclusie. In de tussentijd blijven echt goud en echt zilver in dezelfde prijsrange liggen. Een opmerkelijk gegeven, aangezien de aanvallen op de prijs nu vrijwel zonder uitzondering dagelijks plaats vinden, maar het effect lijkt nu ( tijdelijk) zijn kracht te verliezen. Hoewel je nooit de kracht van de tegenpartij moet onderschatten, lijkt het er zo langzamerhand op dat we na een langdurige consolidatie ons kunnen gaan opmaken voor de volgende periode van waardestijging. Dit geldt voor goud en zilver, maar nog meer voor de goud- en zilvermijnaandelen, die nu al 16 maanden onder vuur liggen. Al het denkbare gif is over de sector uitgestrooid, de risico’s van de sector stevig uitvergroot, en door de waardedaling van de aandelen menig investeerder weggejaagd.

Een beurswijsheid luidt dat een bull zijn berijders het liefst van zich af schudt, alvorens de weg naar boven weer te bestormen. Nu met de val van het Nederlandse kabinet ook de dierenpolitie van de PVV zich weer met reguliere politiezaken moet gaan bezighouden, lijkt niets de stier nog tegen te kunnen houden. Hoewel dit laatste natuurlijk niets met de goud- en zilverprijs te maken heeft, kon ik het niet laten hier een grapje over te maken. Het spijt me.

Hoe dan ook, met de dag worden de effecten van het naderend economisch noodweer meer zichtbaar. U kent dat misschien wel van een warme, drukkende zomerdag. Uit de verte ziet u een pikzwarte lucht aankomen, en het is net alsof de natuur verstild. De wind gaat liggen, het wordt broeierig en mens en dier is bezig een schuilplaats te zoeken voor het naderend onheil. En zo zal het ons ook op economisch vlak vergaan. Wat over ons heen gaat komen is onafwendbaar; de vraag alleen of u op tijd bent gaan schuilen. Bent u aan het beleggen in zilver? Heeft u een goud staaf? Wellicht denkt u zal ik een goudbaar kopen, of gouden munten? Hoe dan ook: goud kopen.

Zilverpaul

Silverstocks.nl

Disclaimer: De mening van Zilverpaul als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 • greetjes

  The Secrets of the Spanish Banking System That 99% of Analysts Fail to Grasp

  April 29, 2012 By gpc1981
  Spain is a catastrophe on such a level that few analysts even grasp it.

  Indeed, to fully understand just why Spain is such a catastrophe, we need to understand Spain in the context of both the EU and the global financial system.

  lees verder: http://gainspainscapital.com/?p=1697

 • Edwin

  @kalief
  De vraag was bedoeld om mensen aan het denken te zetten :-)
  Politici en andere bestuurders zijn alleen bezig met belangen. Dat zou geen probleem zijn als er op een moment ook – persoonlijk – verantwoording afgelegd moet worden.
  Dat willen deze mensen liever niet, dus negeren ze elkaars “technische foutjes”. Voor ieder ander mens staat er een gevangenisstraf op. Niets nieuws of onbekend aan eigenlijk. Denk maar eens terug aan de nieuwsberichten van het afgelopen jaar. Iedereen kent voorbeelden…..

 • De Kalief van Californie

  @Edwin
  Politici zijn doorgaans niet dom maar wel overwegend gehaaid tuig.

  “Belangen” is bv een veelgehoord woord in vergaderruimtes. Het heeft een bijkans mystieke betekenis. Dat simpele woordje verklaard volledig waarom er heel makkelijk en gewetenloos vaak narcistische, laffe besluiten genomen worden.

 • Edwin

  zijn onze politici gewoon dom en naief? Of bewust geld aan het doorsluizen naar de financiele top van de bevolking? Waarschijnlijk het eerste?

  http://www.youtube.com/watch?v=KYW5Lxm_Kjs

 • De Kalief van Californie

  @Lamberto
  De ironie is dat de geesteszieke held van “debt”, Jamie Dimon, een Griek is. Griekenland, daar waar oppervlakkig gezien de EU hel begonnen is en daar waar oppervlakkig gezien de bakermat van westerse democratie ligt.

  Excessieve democratie is de basis van zeer veel problemen. De “iedereen is gelijk” fantasie op een niveau waar dat simpelweg niet zo is zorgt voor allerlei illusies. Naast culturele en economsche rampspoed.
  De dictatuur van excessieve democratie zou omvergeworpen moeten worden. Om plaats te maken voor een wetenschappelijke, Godsbewuste en dus Arische cultuur. Jezus was natuurlijk een Aryan.

 • Lamberto

  Bekijkt u de inhoud van deze documentaire uit 2010 maar eens, en u gaat begrijpen waarom goud en zilver zo belangrijk zijn.
  http://www.youtube.com/watch?v=swkq2E8mswI

 • De Kalief van Californie

  Slechts 1,5 tot 3 procent van al het wereldwijd aanwezige geld is momenteel belegd in goud en zilver, zo is mijn speculatie. Tijdens de 3 voorgaande monetaire crisissen was dit percentage volgens diverse ramingen tussen de 16 en 27 procent.
  Intussen staan de goud/zilvermijnindexen op een van de zes laagterecords van de afgelopen honderd jaar. En flikkert de EU zienderogen uit elkaar, kan ze alleen samengehouden worden door FED swap faciliteit richting de ECB die deze dan wel moet accepteren.
  Ach ja, ’t is ’n bijzondere wereld met bijzondere kansen.

 • Karel

  Besten, als jullie zo graag keuvelen over gedroogde groenten, God en sardientjes in blik, doe dat dan a.u.b. op Xandernieuws of desnoods op een apart topic. Zo blijft zilver en dat wat ermee samenhangt datgene waarvoor ik de site bezoek.

 • Lamberto

  Voor degenen die hun kennis over de economie op een hoger peil willen tillen, moeten het boek “Mises on Money” over Ludwig von Mises, geschreven door Gary North maar eens lezen.
  http://www.lewrockwell.com/north/mom2.html

 • Gerard

  RB,
  Op je vraag. Je kunt geen Yuan kopen. Zoals ik al schreef is de Yuan buiten China niet verhandelbaar. Ik dacht dat er wel een ETF is die USD/Yuan trackt. Maar weet zo even niet meer de ticker.

 • Gerard

  @RB
  re: “@ Gerard

  Een Chinese goudstandaard? OK. Maar ik geloof niet dat China zo dom is dat ze Amerika achterna gaan door onbeperkt geld bij te drukken. Hun grote schrikbeeld is nog niet eens weggerot en dan zouden ze dezelfde weg gaan?
  Nog een vraag: is het een goed idee om nu Yuans te kopen en hoe kom je eraan? Ik heb iets gehoord van een Chinees bankfiliaal in Belgie.”

  Zo ondenkbaar is dat helemaal niet. De Chinezen zitten wel degelijk te popelen om VS achterna te gaan. De wereldmunt voeren is “ongekende” rijkdom. Je kunt alles kopen met bijgeprint geld.
  Waarom?
  Omdat meer geld juist “nodig” is. Omdat heel de wereld ermee moet betalen i.p.v. alleen China. Als het betalingsverkeer wereldwijd 100% groeit, dan moet de geldhoeveelheid OOK 100% groeien om dezelfde waarde te behouden van de munt.
  Juist dit heeft de VS zo stinkrijk gemaakt de laatste 60 jaar.

 • Nico

  Cp
  Was het maar nonsens Abert Einstein heeft hier ook voor gewaarschuwd die rotzooi word gewoon gebruikt alleen wil niemand dat horen dan word zijn gezapige leventje verstoord.
  het is zo het is en het valt niet weg te redeneren we zijn er al aan gewend geraakt dat die zooi bestaat iedereen is liever met zijn mobieltje bezig wat een geestelijke verarming van de werkelijkheid.

 • temp242

  Zéér interessante site!:
  http://www.mejudice.nl/

 • cp

  jongens jongens,, wat dwalen we steeds meer af…
  en maar zeiken over Ramona en haar topics.. wat mij betreft waren die veel relevanter dan de offtopic nonsense die tegenwoordig hier geplaatst wordt.

 • greetjes

  @Enrico

  de opkomst van grafeen is een jaar geleden al eens behandeld bij De Wereld Draait Doorrrrrr!

 • temp242
 • wortelbea

  hey seastar :-) long time no read…

 • Nico

  Ik weet dat het off topic is maar ik wil toch nog even de Heraut van antwoord voorzien
  het gaat niet altijd over edelmetalen omdat we op bepaalde reacties reageren dan kom je al gauw van het een in het ander, niets is ons toch menselijk vreemd?
  De Heraut
  Nico, ik heb moeite met je claim dat wat in de bijbel staat ook klopt. Tegelijkertijd ben ik ook een nieuwsgierig mens en zou daarom graag zien dat je ook verwijzingen plaats bij o.a. Het leger van 200 miljoen chinezen dat over de euphraat trekt, zodat ik het boek er ook zelf op na kan slaan.
  Zacharia 14:12
  En dit zal de plage zijn, waarmede de HEERE al de volken plagen zal, die tegen Jeruzalem krijg gevoerd zullen hebben: Hij zal een iegelijks vlees, daar hij op zijn voeten staat, doen uitteren; en een iegelijks ogen zullen uitteren in hun holen; een eens iegelijks tong zal in hun mond uitteren.

  Dit gaat over de uitwerking van atoomwapens,wellicht heb je wel eens een docu gezien van de verschrikkingen in Nagasaki en Heroshima,sommigen waren totaal verdampt,anderen waren van hun vlees ontdaan er waren alleen schedels en botten over door de intense hitte, dit bijbelgedeelte word door velen als voorzegging gezien door de profeet Zacharia als uitwerking daarvan,dus op het moment dat je nog staande ben word je in een paar seconden verteerd.

  openbaring 9:16
  16 En het getal van de heirlegers der ruiterij was tweemaal tien duizenden der tien duizenden; en ik hoorde hun getal.

  Het is niet alleen toeval dat een artikel van John H. Hightower in de Associated Press van 28 april 1964 als volgt
  luidt: ‘De documenten ( geheime militaire plannen der Chinezen) maken duidelijk dat de leiders in Rood China
  geloven dat zij niet door vèrdragende nucleaire wapens – zoals de raketten van de USA – kunnen worden verslagen –
  en dat zij zich bij een invasie op hun reusachtige aantal manschappen kunnen verlaten.
  Men heeft hun aantal in 1961 op 200 miljoen gewapende en goed georganiseerde soldaten geschat ( nadruk op
  miljoen van mij, H.L.).
  Indien zij in 1961 al op 200 miljoen werden geschat, hoe sterk moeten zij nu dan wel zijn?
  De opvallende betekenis van dit feit is, dat er voor de eerste keer in de geschiedenis een macht in het Verre
  Oosten bestaat, die precies kan waarmaken wat deze profetie voorzegt!
  Dit is wel een verbazingwekkende en afschrikwekkende profetie
  ik hoop dat dit wat antwoorden geeft,en ik besef dat het niet om vrolijk van te worden is,maar dit staat er ook ter waarschuwing voor diegene die in de laatste dagen leven, als je er oog voor hebt zie je deze dingen op hun plaats vallen, uiteraard kan ik ook niet weten wanneer dit plaatsvind,maar dat het zich voltrekt staat voor mij 100% vast en zeker geen twijfel mogelijk. ik heb de nare gewoonte dat ik mezelf niet voor de gek wil houden ,verdieping heeft mij in elk geval de ogen geopend
  maar gelukkig is er in een uitredding voorzien een naam die iedereen kent de meesten gebruiken zijn naam ijdel: Jezus, God heeft er van zijn kant alles aan gedaan om zich te verzoenen met ieder mens
  wat doen wij? de keuze is aan ons en geheel vrijwillig.
  ps ik zal er nog een link bij plaatsen, op die site naar beneden scrollen daar gaat het over dit onderwerphttp://gielah.home.xs4all.nl/Openbaring%209%20B.html

 • Enrico

  Begrijp ik het nu goed dat dit in wezen ook een zilver vervanger in electronica is?
  http://www.nu.nl/wetenschap/2798761/nieuw-materiaal-kan-elektronica-drastisch-veranderen.html

 • Lamberto

  Beste RB,

  Ik ben me zeer bewust van het feit dat dit een site is waarop onderwerpen behandeld worden die betrekking hebben op edelmetalen.
  Daarom was ik ook enigszins verbaasd dat er op dit weblog soms onderwerpen aan de orde komen die vaak niet direct van doen hebben met edelmetalen.
  Een discussie is alleen zinvol als er geen ruis tussen de regels blijft hangen.
  Dit is mede de oorzaak dat u door mij op u beide uitspraken bent geattendeerd.
  Rechtstreekse confrontatie maakt de lucht helder.
  Mensen die met mij omgaan weten altijd waar ze aan toe zijn, er is geen grijs gebied!
  Ik wil er alleen wel voor waarschuwen dat als de basis van toegestane onderwerpen waarop een discussie site is gebaseerd te smal wordt, het einde nadert.
  Soms zit er in speeches van belangrijke maatschappelijke of politieke figuren zoveel informatie verborgen, dat het jammer zou zijn als dit niet aan de orde kan komen mede daar dit zeker van invloed kan zijn op edelmetalen.
  Vaak blijkt achteraf dat de inhoud veel meer impact heeft op de prijs van edelmetalen dan een grafiek of opgesmukt verhaal om lezers tot aankoop van edelmetalen te bewegen.
  Het zal jammer zijn als juist deze bijdragen die in eerste instantie door velen niet worden onderkend als zijnde belangrijk, niet meer zouden worden geplaatst.
  Ik hoop u met deze bijdrage van dienst te zijn geweest.

 • Enrico

  @wortelbea

  lekker gevriesdroogd worteltje misschien? :-)

 • http://eindspel.forum2go.nl/ RB

  Lamberto,

  Je bijdragen worden zeker gewaardeerd, maar dit blog is in eerste instantie bedoeld voor edelmetalen. Natuurlijk, iedereen maakt zich weleens ‘schuldig’ aan off-topic onderwerpen, maar voor zaken als jouw verhandeling over voedsel (die m.i. zeer nuttig is) is destijds een spin-off forum opgericht. Kom er eens buurten zou ik zeggen, je bent van harte welkom.

 • wortelbea

  @Lamberto, ik zie niet wat RB daarmee miszegt ?
  Ik denk dat hij uw bijdrage ook waardeerd, maar gezien de reacties aangeeft dat we dit bij op het ‘apart’ blog posten. Denk dat je je (deze keer althans) te rap in uw gat gebeten voelt.
  en om het blog aangenaam te houden : Aan Lamberto en RB, dank voor jullie beide bijdragen ;-)
  pfff damned die onderwerpen geven mij zin in iets lekkers…

 • Lamberto

  Beste RB,

  Discussiëren over bepaalde onderwerpen is een groot goed waar we zuinig op moeten zijn.
  Omdat ik er de voorkeur aan geef dat er met mij en niet over mij gesproken wordt, heb ik u beide bijdragen van 29 april hieronder geplaatst.
  Moet u eens goed lezen wat u in deze beide reacties schrijft.
  Doordat ook u als een der velen weer over houdbaar voedsel begon te schrijven, voelde ik mij geroepen de extra lange bijdrage over dit onderwerp hier op deze site te plaatsen.
  Het was gezien uw opmerkingen mijn persoon betreffende, eleganter geweest als u uw voedsel en proefpakket verhaal dan ook op het door u en ene Willem opgerichte forum had geplaatst.
  U weet toch wel wat de betekenis is van “Hypocrisie”?

  ================================================================
  RB 29 april 2012 op 01:58 | #45 Reactie | Quote @ greetjes

  Ik heb je tip over houdbaar voedsel gepubliceerd op ons forum (klik RB) en zelf een proefpakket besteld. Bedankt voor de link.

  ================================================================

  RB 29 april 2012 op 18:03 | #15 Reactie | Quote @ Optimus & Jullie & Rudolf

  Voor dit soort zijstraten is destijds door Willem en mij een forum opgericht. Van die waslijsten als Lamberto hier neerpleurt kun je daar uitstekend kwijt en de bezoekers zijn er nog blij mee ook. Kortom, ik ben het er helemaal mee eens om dit blog zuiver te houden en preptalk op ons forum te zetten (voor het adres: klik op RB

  ===============================================================

 • Enrico

  @optimus @Lamberto

  Ik vind de informatie die Lamberto geeft gewoon interessant en heb ze opgeslagen op mijn computer. Ik ga nu niet mijn kelder en schuur volstorten met voedsel maar hou het wel in gedachten als ik denk dat het echt fout mocht gaan in de nabije toekomst. Wat is er mis met jezelf zo goed mogelijk voorbereiden?

 • Vicky

  Ik wil Lamberto bedanken voor zijn overzicht over het opslaan van voedsel. In mijn familie de verhalen van honger in de oorlog gehoord en die waren verschrikkelijk! Mijn oma vertelde ook dat je met gouden sieraden en gouden tientjes bij verschillende boeren toch voedsel kon kopen. Vandaar dat beiden mijn interesse hebben.

 • Lamberto

  @Optimus,

  Er is de laatste tijd op deze site zoveel over voedsel opslaan enz. gesproken, dat het mij zinvol leek om dit lange overzicht over opslaan van voedsel zoals hierboven door mij vermeld te plaatsen.
  Iedereen weet nu hoe en welk voedsel opgeslagen kan worden.
  Wat mij betreft kan de discussie over dit onderwerp dan ook worden afgesloten.
  Uw opmerking: “Zijn we met zijn allen bang genoeg mensen”, kan ik helaas niet als zinvol beschouwen.
  Ieder hoofd van een familie die degelijkheid en verantwoordelijkheid hoog in het vaandel voert, zal altijd zorgen voor voldoende voedsel voorraden, kleding en financiële middelen.
  Ook door ziekte veroorzaakte beroerde familie omstandigheden, moeten niet worden veronachtzaamd.
  Alleen leeghoofden leven er al feestend op los, en hebben niet voor eventuele slechte tijden voorzorgsmaatregelen genomen.
  Omdat onze politieke leiders er een zooitje van hebben gemaakt, zijn we helaas ook nog gedwongen om goud en zilver te kopen zodat we bij een eventuele economische collaps niet in totale armoede vervallen.
  Ik voel mij zoals u schrijft, totaal niet “bang, verbitterd en verloren”.
  Mijn vraag aan u is daarom de volgende: Als u zo optimistisch bent over de huidige gang van zaken in de wereld, waarom bezoekt u dan deze site en verdiept u zich in goud en zilver?

 • Mexican Seastar

  Effe tussendoor voortgaan op dit knappe artikel van Zilverpaul (ik zit hier niet heel vaak).

  Met zonovergoten groeten,
  Seastar

  http://www.dewereldmorgen.be/blogs/peeef/2012/04/29/een-monetair-systeem-voor-de-toekomst-het-definitieve-einde-van-deze-en-toeko

 • greetjes

  sorry, moet kapot zijn natuurlijk.

 • greetjes

  Tip: bij kampeerspeciaalzaak 2 waterzakken van 10 ltr gekocht a € 12,50 (1 is kapot gegaan met de vorst. Vorige week bij Action 2 waterzakken van 10 ltr gekocht voor € 1,19. Dan mag er gerust 1 kaport gaan.

 • Nico

  Optimus
  u bent optimist aan de naam te zien dus zijn er ook pessimisten,nou probeer ik zelf daar tussendoor te laveren,
  wat ik al een keer aanhaalde,op dit moment is de toestand nog niet zo ernstig dat je van alles in huis hoeft te halen je moet je ook niet gek laten maken,maar als je je daar goed bij voelt is daar ook niets mis mee,ik vind het al gek genoeg dat je fiat geld omruilt voor goud en zilver,maar argentijnse toestanden zie ik nog niet in het noorden van de eu, de overheden kunnen dit wellicht nog vele jaren oprekken maar waakzaamheid blijft geboden het zijn zeer turbulente tijden.
  en daar is dit blog dan ook prima voor ,het is wel raadzaam om iedereen daarbij in de waarde te laten ,anders ga je invullen voor een ander,wat goed voor mij is hoeft niet voor een ander zo te zijn,en wat angst betreft valt het wel mee de meesten zijn alleen niet wakker met wat er loos is die laten zich liever overvallen door het slechte weer. ook goed.

 • http://eindspel.forum2go.nl/ RB

  @ Optimus & Jullie & Rudolf

  Voor dit soort zijstraten is destijds door Willem en mij een forum opgericht. Van die waslijsten als Lamberto hier neerpleurt kun je daar uitstekend kwijt en de bezoekers zijn er nog blij mee ook. Kortom, ik ben het er helemaal mee eens om dit blog zuiver te houden en preptalk op ons forum te zetten (voor het adres: klik op RB).

 • Rudolf

  Inderdaad, het lijkt ondertussen wel een site voor “preppers”, mensen die wachten op WW3 of op het einde van de wereld.

  Maarja, je moet toch ergens heen om over je chemtrails, haarp en andere flauwekul te praten?

  Als de Euro(zone) valt, stort echt niet de hele maatschappij in elkaar. Er komt dan gewoon een andere valuta of onze oude munt komt weer uit de mottenballen.

 • Jullie

  Optimus :
  Zijn we met zen allen bang genoeg mensen? Het doomdenken op deze site is werkelijk volledig van de pot gerukt! Ze hebben jullie allemaal exact hoe ze willen: bang, bitter en verloren…

  Helemaal mee eens, sommige mensen draaien gewoon door.

  Het ‘zakenlijk’ over goud en zilver hebben zit er niet in, jammer.

 • http://Home Optimus

  Zijn we met zen allen bang genoeg mensen? Het doomdenken op deze site is werkelijk volledig van de pot gerukt! Ze hebben jullie allemaal exact hoe ze willen: bang, bitter en verloren…

 • Lamberto

  VOEDSELVOORRADEN
  De basisvoorraad
  Onderstaand een overzicht van de in voorraad te nemen levensmiddelen voor de grote voorraad gerangschikt naar soort. De genoemde producten kunnen 5 tot 7 jaar, soms nog wel langer, bewaard worden. Uitzonderingen daarop worden apart vermeld.
  De voorbeeldlijst
  Toch wordt eerst als voorbeeld een lijst gegeven van de benodigde hoeveelheden voor één persoon voor één maand (kg/m) en één jaar (kg/j). Hierin zijn alle noodzakelijke voedingsstoffen, op evenwichtige wijze verdeeld, aanwezig. Dan kunt u bij benadering bepalen hoeveel er nodig is voor twee gezinnen gedurende zes maanden. Dit is de voorbeeldlijst:
  • vlees (rundvlees, paardenvlees) en vis (tonijn, makreel, sardines, e.d.) in blik, 4,2 kg/m, 50,4 kg/j.
  • geconcentreerde/gecondenseerde melk in blik, melkpoeder in pak, na toevoeging van water, 15 l/m, 180 l/j.
  • granen (tarwe, rogge, gierst, spelt), brood, crackers, griesmeel, meel (tarwe, boekweit, meer granenmeel), rijst, boekweit (korrel), deegwaren (spaghetti, vermicelli, macaroni), 8,5 kg/m, 102 kg/j.
  • natuurzuivere honing, 1 kg/m, 12 kg/j.
  • suiker (kristalsuiker, ruwe rietsuiker, basterdsuiker), esdoornstroop, kandijstroop, confituren, jam, appelstroop, 1,5 kg/m, 18 kg/j.
  • roomboter, margarine, plantaardige margarine, pindakaas, of pindaboter, sesampasta, spijsolie, 2 kg/m, 24 kg/j.
  • peperkoek, ontbijtkoek, kruidkoek, volkorenkoeken, 1 kg/m, 12 kg/j
  • aardappelen, 5 kg/m, 60 kg/j.
  • groenten (wortelen, erwten, bonen, kapucijners, boontjes, ratatouille, macédoine), in blik of gedroogd, 3 kg/m, 36 kg/j.
  • vruchten (appelmoes, abrikozen, geen ananas, geen perziken) in blik, gedroogde vruchten (vijgen, dadels, pruimen, rozijnen, abrikozen), 4 kg/m, 48 kg/j.
  • amandelen, (aard)noten, 0,5 kg/m, 6 kg/j.
  • soepen, in blik of in pakjes, 15 stuks/m, 180 stuks/j.
  • smaakgevers (uitjes, knoflook, mosterd, zout, azijn, peper, olijven, tomatensaus, diverse sauzen, diverse keukenkruiden), naar believen.
  • vloeistoffen (wijnen, bieren, mineraalwater, bronwater, vruchtensappen, tomatensap, groentesappen), naar believen.
  Noodzakelijke levensmiddelen
  Onontbeerlijk voor de instandhouding van het leven is het binnen krijgen van alle noodzakelijke eiwitten. Deze worden gevonden in de volgende verse, eiwitrijke, levensmiddelen: volle melk, vlees, vis, gevogelte, eieren. Helaas zijn dit ook de voedingsstoffen, die het moeilijkst te conserveren (bewaren) zijn gedurende langere tijd.
  In een overlevingsrantsoen moeten alle levensnoodzakelijke eiwitten dus uit beter houdbare levensmiddelen worden verkregen, en wel in de juiste hoeveelheden en in de goede verhouding. Daarvoor kunnen dienen:
  a. volkoren tarwe (eventueel gierst, het best is echter spelt)
  b. volkorrelrijst/zilvervliesrijst
  c. (magere) melkpoeder of geconcentreerde melk in blik
  d. tonijn en sardientjes in blik
  e. honing
  f. gedroogde groenten (o. a. peulvruchten: erwten, bonen, linzen)
  g. gedroogd fruit en gedroogde vruchten
  Dit zijn dus ook de levensmiddelen, die men het best in grotere hoeveelheden kan opslaan.
  Opmerking: Gedroogde peulvruchten bevatten in verhouding veel eiwitten. In de Middeleeuwen met zijn vele kerkelijke vastendagen werd gierst gezien als een vervanging voor vlees. Men denke ook aan sojabrokken en sojameel, die beide als vervanging van vlees gelden. Spelt is het beste; het bevat alle bouwstoffen (alle aminozuren) voor de noodzakelijke eiwitten in de juiste hoeveelheden en combinatie.
  Verpakking en opslag
  Bijzonderheden over de verpakking en de opslag staan bij de producten vermeld. Algemeen geldt dat voedsel in conservenblikken (welke in de fabriek dicht gesoldeerd worden), in trommels en potten met schroef- of klemdeksel, in glazen met schroefdeksel, in plastiekdozen met klemdeksel, in plastiek vaatjes met schroefdeksel, in plastiek emmers met klemdeksel moet worden opgeslagen. Blikken theebussen, blikken trommels met (klap)deksel, e.d. zijn voor sommige waren bruikbaar.
  Behalve om de waren tegen vocht en indringend giftig stof te beschermen, zijn de deksels op emmers, bussen en vaten nodig om insecten en knaagdieren (muizen en ratten) te beletten uw kostbare voorraden op te eten.
  Weckglazen/inmaakglazen zijn in vredestijd zeer geschikt voor bederfelijke waren, niet zonder meer echter in oorlogstijd. Bij drukverschillen in de atmosfeer (door zware explosies in de nabijheid) komen de deksels van inmaakglazen nl. eventjes omhoog omdat de druk binnen even wat groter is dan er buiten, en kiemen en stof geraken dan in het glas, zodat de inhoud bederft. Als men de potten (NL) of bokalen (B) echter al geruime tijd gesloten heeft bewaard, en er absoluut zeker van is, dat ze goed zijn gesloten, kan men dit losraken door drukverschillen voorkomen door er klemmen op te zetten, vóórdat de bedoelde explosies plaats vinden.
  Inmaakglazen kunnen eveneens uitstekend worden gebruikt voor bijv. Suiker, voor (eigengemaakte) confituren/jam, en vele andere producten, bijv. Gebraden vlees of kaas onder de spijsolie.
  Voor plastiek geldt: Gebruik steeds plastiek dozen, emmers, vaatjes, kannen, enz. die voor voedsel geschikt zijn. Is dit niet bekend, kies dan vaten, emmers, e.d. met een zo licht mogelijke kleur, nooit zwart of donkergrijs. Zwarte en donkergekleurde plastieken bevatten vrijwel steeds voor voedsel schadelijke stoffen (zoals chloor). Is er geen keus, bewaar dan het voedsel in papieren zakken, in kartonnen dozen, in soepele plastieken zakjes, enz. in de zwarte plastiek emmers, e.d.
  Conservenblikken op een droge en vorstvrije plaats bewaren. Gedeukte blikken niet opslaan. Lichte roest aan de buitenzijde is geen bezwaar. Bij sterke roest en bij twijfel het blik openen, ledigen, de inhoud bezien en ruiken, en de binnenzijde van het blik goed inspecteren. Is de binnenzijde gaaf, dan kan de inhoud, mits uw neus of uw ogen niets bijzonders is opgevallen, zonder gevaar worden gebruikt. Is daar binnen in het blik echter roest te zien, dan de inhoud niet gebruiken. Opbollende en bolstaande blikken altijd wantrouwen en de inhoud in de kippenren werpen.
  Algemeen geldt, dat opslag moet plaats vinden in een droge ruimte, liefst in het duister, en beschermd tegen te grote warmte, en beschermd tegen te grote koude. Het belang van de omgevingstemperatuur blijkt uit het volgend voorbeeld: magere melkpoeder vacuüm verpakt in kartonnen pak bewaart meer dan 2 jaar in een kelder bij 13 E C, 1 jaar bij 23 E C en maar 3 maanden bij 30 E C.
  Granen en meel
  Granen: tarwe, rogge, gierst, rijst, spelt. Tarwe en rogge malen, en voor brood of pap gebruiken. Gierst en rijst koken met water, of als pap eten. Spelt malen voor brood, of pap. Is malen niet mogelijk, dan korrels laten weken in water, en daarna koken of stoven. Pap is te maken met water, of met melk. Met melk is ze meer voedzaam.
  Het graan kan minstens 7 jaar bewaard worden.
  Boekweit. Koken met water. Malen voor pap.
  Mais. Korrels in blik. Vorstvrij bewaren. Eventueel koken of poffen.
  Korrel bewaart beter dan meel. Korrel opbergen liefst in de papieren verpakking in afsluitbare emmers, vaten, bussen, tonnen (omwille van muizen en ratten). Koel en droog bewaren. Vocht is schadelijker dan warmte voor de houdbaarheid. Niet te bang zijn voor de korentor. Te gebruiken graankorrels verontreinigd door torren eerst wassen in water, even wachten, de torren met het water weg gieten, dan korrels drogen en verwerken. Vele jaren te bewaren.
  Meel van tarwe, rogge, haver, spelt, boekweit, meergranenmeel, griesmeel, in papieren zakken, indien mogelijk, eerst invriezen in de diepvriezer tot ongeveer -18 E C. Dit doodt de meelwormen. Drie dagen op die temperatuur houden. Daarna bij de gewone temperatuur koel en droog opslaan, in plastiek emmers met deksel, of dergelijke (muizen). Vocht is schadelijker dan warmte voor de houdbaarheid. Meel met meelwormen gewoon verwerken als niet-verontreinigd meel. Brood goed dóór bakken, en pap goed dóór koken. Gekocht meel moet liefst volkorenmeel (volmeel) zijn zonder conserveermiddelen. Meerdere jaren te bewaren.
  Diverse meel(achtige) producten zoals havermout, maïzena (aardappelzetmeel), semoule de riz (B) rijst griesmeel (NL), en tarwegriesmeel als meel behandelen. Bewaartijd meerdere jaren. Bewaren in de originele verpakking in afsluitbare plastiek of metalen vaten, bussen, emmers, e.d.
  Bakpoeder, gist: In de originele verpakking in bussen, trommels met deksel (muizen), koel en droog enkele jaren te bewaren.
  Meelproducten: Macaroni, vermicelli en spaghetti. Liefst volkoren. In de originele kartonnen of plastiek verpakking in afsluitbare emmers, bussen, e.d. enkele jaren koel en droog te bewaren.
  Aardappelen en groenten
  Blikken conserven of glazen potten: erwten en wortelen, erwten, kikkererwten, bruine bonen, witte bonen, witte bonen in tomatensaus, kapucijners, zuurkool (NL) choucroute (B), tomaten, aardappelen, asperges, champignons, schorseneren, bieten, rode kool, tuinbonen. Droog en vorstvrij vele jaren te bewaren.
  Gedroogde peulvruchten: witte bonen, bruine bonen, kikkererwten, groene erwten, kapucijners. Droog en koel meerdere jaren te bewaren in de originele kartonnen of plastiek verpakking, of los gestort, in plastiek emmers, of bussen, met deksel (muizen). Ook goed te bewaren los gestort in een sloop en hangend aan een koord aan het plafond (tegen muizen), mits koel en droog. Niet te bang zijn voor torren en beestjes. Peulvruchten aangevreten door beestjes vertonen kleine gaatjes, en binnenin is er minder voedende massa dan oorspronkelijk. De resterende massa blijft voedzaam. Indien gaatjes of beestjes zichtbaar, peulvruchten goed in water wassen, even wachten, en beestjes met water weggieten. Daarna verwerken. Goed doorkoken. Bij het eten niet aan beestjes denken.
  Bewaargroenten: Zakken aardappelen en uien, winterpeen, bewaarkool, rettich, koolrabi, knolselderij, enz. Gewoonlijk maximaal één winter te bewaren. Bewaren in jute zak, of plastiek zak met grote gaten, of los gestort, op een luchtige en frisse, wel vorstvrije, plaats. Gerimpelde aardappelen met scheuten blijven eetbaar. Wel goed schillen, en degelijk ontpitten. Uien ook te bewaren hangend in een zak of net. Bewaartijd enkele maanden. Peen kan ook goed buiten in een hoop (kuil genaamd) worden bewaard op een dikke laag stro, afgedekt met stro, en dat weer met aarde (in feite inkuilen).
  Vruchten
  Appelen in een laag op een plank, of in een kist, vorstvrij bewaren (oude kranten er onder en er overheen), af en toe controleren en keren. Gerimpelde appelen zijn goed eetbaar. Die met bruine plekken het eerst opmaken, of schoonmaken, in schijfjes snijden, en drogen op de kachelplaat. Bewaartijd appelen enkele maanden.
  Gedroogde vruchten. Schijfjes appel, rozijnen, vijgen, abrikozen, dadels, pruimen, gember los gestort in plastiek emmer met deksel, in grote weckglazen met deksel, in stopflessen, in potten van groente met schroefdeksel. Niet op een vochtige plaats. Bewaartijd van maanden tot jaren; dat laatste voor goed-gekonfijte vruchten, dat betekent goed in de eigen en toegevoegde suiker ingelegd.
  Vruchtenconserven. Abrikozen en appel. Ook vruchtencocktail. Geen ananas, noch perziken. Alles in blik. Vorstvrij en droog vele jaren te bewaren. Vruchtenmoesconserven. Abrikozenmoes, abrikozenpuree, appelmoes, in blik. Vorstvrij en droog vele jaren te bewaren.
  Men vergete niet de vruchtenbowl. Bessen, frambozen, bramen, kersen, eventueel schijfjes of stukjes appel opgelegd op inmaakjenever. Oplegjenever of inmaakalcohol van minstens 28 % tot 35 % gebruiken. Wat suiker toevoegen mag. Vele jaren te bewaren.
  Melk en melkproducten
  Magere melkpoeder. Vacuüm verpakt in alu-zak in kartonnen doos. Koel en droog in karton of kist bewaren. Bewaartijd twee tot drie jaren.
  Gecondenseerde melk, geëvaporiseerde melk, koffiemelk in blikjes. Vorstvrij en droog vele jaren te bewaren. Boter. In blik. Droog bewaren. Bewaartijd meerdere jaren.
  Versterkte melk (powered milk, ook wel: powdered). Melk, waaraan allerlei versterkende stoffen zijn toegevoegd, zoals eiwitten, vitaminen, mineralen, kalk, enz. In blik als vloeistof. Versterkte melkpoeder (poudre alimentaire, Protifar, Ovomaltine). Melkpoeder, waaraan allerlei versterkende middelen zijn toegevoegd. In blik als poeder. Bewaartijd vele jaren.
  Zoetstoffen/honing/confitures/stropen
  Honing. Alle smaken en soorten natuurzuivere honing. In glazen(NL) bokalen(B). Verdient verre de voorkeur boven suiker, daar honing vele vitaminen, mineralen en sporenelementen bevat. Licht gegiste of wat sterker gegiste honing bevat wat alcohol, en kan normaal worden gegeten. Overigens treedt dit gisten lang niet altijd op, en gewoonlijk eerst na enige jaren te zijn bewaart. Hard worden van vele soorten natuurhoning is normaal. Pot met te harde honing kan in een bak met warm water van maximaal 40 E (nooit hoger verwarmen, want dan ontleed de honing) worden geplaatst om ze in enkele uren zacht te laten worden. Bewaartijd vele jaren.
  Suiker. Ruwe rietsuiker, bruine basterdsuiker, witte kristalsuiker. In pakken van 1 kg in plastiek emmer, of trommel, met deksel bewaren. Eventueel los gestort in glazen (NL) bokalen (B) met klemdeksel. Bewaartijd vele jaren.
  Chocolade is een goed noodrantsoen. Repen en tabletten melkchocolade op een koele plaats bewaren in trommel, bus, e.d. met deksel. Bewaartijd vele jaren.
  Confiture(B) Jams(NL). Geen aardbeien. Wel kersen, rozebottel, bramen, frambozen, abrikozen, sinaasappel, gember, rabarber. Steeds de beste kwaliteit nemen met het grootste gewicht aan vruchten per 100 gram. Geen z.g. huishoudjam, geen z.g. suikerarme soorten, geen light. In potten (NL) bokalen (B), in blikken. Bewaartijd vele jaren.
  Stropen. Appel/perenstroop (700 g vruchten per 100 g, beter niet minder), idem appelstroop, in waspapieren potten, of in blik. Geen gemengde appel/bietenstroop. Geen z.g. huishoudstroop. Bewaartijd vele jaren. Bevat veel mineralen.
  Olie en vetten
  Spijsolie: Van zonnebloemen, soja, mais, olijven, druivenpitten. In flessen of blikken. Flessen in het donker en vorstvrij bewaren. Blikken op een droge plaats. Bewaartijd vele jaren.
  Vette pasta’s. Pindakaas, sesampasta (Tahin), in glazen pot. Bewaartijd vele jaren. Roomboter en margarine bewaren slecht. Wel in conservenblikken, maar deze zijn moeilijk te verkrijgen.
  Vlees, vis en vleesproducten
  Vis. Tonijn, sardines, makreel, zalm, al of niet in eigen nat, in tomatensaus, of in olie, in blik. Op een droge plaats bewaren. Bewaartijd vele jaren.
  Vlees. Paardenvlees als haché in blik. Cornet beef (gehoekt, geperst rundvlees) in blik, vaak met conserveringsmiddelen. Ballen gehakt(NL) gekapt(B), en haché van rundvlees in blik. Droog bewaren. Bewaartijd vele jaren.
  Kruiden
  Knoflook. Vers, ophangen op een niet-vochtige plaats. Beperkt houdbaar tot maximaal enkele maanden. Poeder in plastieke, goed gesloten, zak in blik met klemdeksel jaren houdbaar. Capsules en tabletten in originele verpakking vele jaren houdbaar.
  Gember. Alle vormen in originele verpakking vele jaren houdbaar.
  Diversen. Gedroogd Sint Janskruid, bonenkruid, meidoorn, brandnetel, kalmoeswortel, driekleurig viooltje, enz. in plastiek of papieren zak in trommel, blik of emmer met klemdeksel. Vele jaren houdbaar.
  Noten/aardnoten
  Amandelen. Al of niet geroosterd. In originele verpakking of los gestort in bus, trommel of glas met deksel. Bewaartijd enkele jaren.
  Pinda’s (aardnoten). In originele verpakking in bus of trommel met goed sluitende deksel. Bewaartijd enkele jaren.
  Diversen. Walnoten, hazelnoten, cashew noten, zonnebloempitten. In originele verpakking in trommel of bus met deksel. Bewaartijd enkele jaren.
  Toevoegingen
  Zout. Strooizout, tafelzout, Herb mare (fijn kruidenzout), in busjes, ook zeezout en steenzout in grotere pakken, in originele verpakking in plastiek emmer met goed sluitende deksel op een zo droog mogelijke plaats (zout trekt vocht aan). Bewaartijd enkele jaren.
  Azijn. Natuurazijn: wijnazijn, appelazijn, e.d., in flessen. Liefst in het donker bewaren. Bewaartijd vele jaren.
  Sauzen. Alle soorten, nasi saus, spaghettisaus, tomatensaus, Bolognesesaus, enz. in glazen (NL) bokalen (B), of gedroogd in pakjes, vacuüm verpakt, in trommel met deksel (muizen). Bewaartijd enkele jaren.
  Dranken – water – koffie en thee
  Thee. Chinese (gewone, dat is gebrande) thee, groene thee, en kruidenthee (kamille, linde, rooibos, venkel, zoethout, enz.) in de originele verpakking in trommel of bus met deksel op een droge plaats. Bewaartijd enkele jaren.
  Koffie. Bonen in het pak in trommel of bus met deksel. Poederkoffie in origineel glas of blik. Bewaartijd enkele jaren.
  Vruchtenkoffie. Pseudokoffie van granen en vruchtenmengsel. In origineel glas of blik. Bewaartijd enkele jaren.
  Wijn. Rode wijn van druiven in flessen met kurk liggend in het duister en vorstvrij bewaren. Slechts goede kwaliteit bewaart enkele jaren.
  Bier. Trappistenbieren, abdijbieren, en andere hooggegiste bieren bewaren enkele jaren. In fles met kroonkurk staand, in fles met verzekerde kurk (bewaart veel beter dan met een kroonkurk) liggend, in het donker bewaren. Vorstvrij. Geen laag gegiste bieren zoals pils, pintje.
  Groenten- en vruchtensappen. Alle soorten. In flessen, met kurk, of schroefdeksel. Vorstvrij bewaren. Bewaartijd tot enkele jaren. Geen z.g. vruchtendranken, geen frisdranken, geen cola, geen koolzuurhoudende dranken.
  Water, dat is mineraalwater. Alle soorten zonder bruis (B) zonder prik (NL), liefst die met enige mineralen en sporenelementen, zie etiket. Met goed gesloten dop vele jaren houdbaar.
  Diversen
  Babyvoedsel: Alle soorten. Dichte potjes (NL) en bokaaltjes (B), liefst in het donker, koel bewaren. Blikjes droog bewaren. Bewaartijd enkele jaren.
  Soepen: Blikken conserven. Maaltijdsoep. Groentesoep. Vissoep. Bonensoep. Tomatensoep. Vorstvrij en droog bewaren. Bewaartijd vele jaren.
  Gedroogd. In pakjes. Vacuüm verpakt. Als blokjes geperst. Alle smaken. In trommel met deksel (muizen). Bewaartijd enkele jaren.
  Eieren: Verse kippeneieren (scharreleieren) zijn in een stenen pot gevuld met waterglas (NL) glaswater (B) tot enkele maanden houdbaar.
  Eetgerei-eetgerief: Bedenk, dat het voedsel ook gegeten moet kunnen worden. Zorg dus voor het nodige gerief: vorken, lepels, messen (meerdere soorten), een collectie blikopeners en flesopeners, enz.
  DRINKWATER
  Algemene maatregelen
  Verschaft u goed afsluitbare en draagbare waterkannen, jerrycans, e.d., geschikt en bestemd voor drinkwater. Onder drinkwater wordt ook verstaan water om thee van te zetten, en water om mede te koken. Plastiek cans, bakken, enz., bestemd voor water, zijn gewoonlijk licht van kleur. Gebruik geen zwarte, gekleurde, of grijze plastiek jerrycans, e.d. bestemd voor benzine, voor dieselolie, e.d. Donker gekleurd plastiek geeft vaak schadelijke stoffen af aan de inhoud. Gegalvaniseerde ijzeren kannen en vaten, gegalvaniseerde gieters, emmers, e.d. zijn ook geschikt. Ook houten tonnen zijn goed.
  Het best slaagt men in een groot warenhuis, een winkel van kampeerbenodigdheden, of bij de boerenbond. Gebruik eventueel ook teilen, kinderbadjes, vaten, e.d. om water in voorraad te nemen. Drinkwater in open vaten steeds goed afgedekt houden met doeken (oude lakens). Sla ook een voorraad flessenwater (bron- of mineraalwater in, liefst een mineralenrijke soort).
  Reken op een hoeveelheid drinkwater groot genoeg voor minstens enkele weken. Een basis van 3 liter per persoon per dag volstaat. Sla niet te weinig op.

 • Lamberto

  Vanaf een Belgische site waarop de “Profeten” een belangrijke plaats innemen, heb ik de lijst die ik hierna ga plaatsen gedeeltelijk gekopieerd.
  Houdt U dus rekening met het Belgisch Nederlands taalgebruik.
  Er staat uitgebreid in vermeld hoe te handelen om voedsel op te slaan.
  De profeten heb ik maar thuis gelaten, ze leken mij iets te veel van het goede op deze site.

 • greetjes

  heb jullie ook noodzaken.nl al ontdekt? Ik heb brood en melkpoeder gekocht, mijn buurman de NRG-5. Kunnen we ruilen met elkaar. Ik denk dat mijn gekozen producten iets beter smaken, maar goed.

  http://www.noodzaken.nl/noodrantsoenen-c-122.html

  Sorry, RB: ik ben lid van je site maar door tijdsdruk kom ik er te weinig. Als je de link interessant vindt, natuurlijk weer toevoegen ;-)

 • greetjes

  @RB

  heb jullie ook noodzaken.nl al ontdekt? Ik heb brood en melkpoeder gekocht, mijn buurman de NRG-5. Kunnen we ruilen met elkaar. Ik denk dat mijn gekozen producten iets beter smaken, maar goed.

  http://www.noodzaken.nl/noodrantsoenen-c-122.html

  Sorry, RB: ik ben lid van je site maar door tijdsdruk kom ik er te weinig. Als je de link interessant vindt, natuurlijk weer toevoegen ;-)

 • Jullie

  ‘Het grote probleem met de euro is volgens Stiglitz dat overheden zijn gescheiden van de geldpers en de centrale bank.’

  Ja, want overheden zijn wel betrouwbaar.

  Al snap ik zijn punt, de centrale bank in handen van de overheid is altijd beter.
  Wat nog beter zou zijn is de centrale bank en de geldpers gewoon verbieden, of concurrentie toestaan op de geldmarkt.

 • Nico

  Nobelprijswinnaar Stiglitz: ‘Europa is bezig met zelfmoord’

  Slechts kleine romp eurozone blijft over
  vrijdag 27 april 2012
  Door: Monique Smits
  Categorie: Economie

  Europa is bezig met zichzelf om zeep te helpen door de zware bezuinigingsmaatregelen. Dat zegt de Amerikaanse Nobelprijswinnaar economie Joseph Stiglitz.
  Volgens Stiglitz is het effect van bezuinigingen van een land als Griekenland op de gehele EU verwaarloosbaar klein. “Maar als je het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en andere landen aan het bezuinigen slaan, zijn het collectieve bezuinigingen en zullen de economisch gevolgen ingrijpend zijn.”
  En het gekke is, zegt hij, dat de leiders in de eurozone beseffen dat er groei nodig is in plaats van bezuinigingen, maar dat ze niets doen. ”Het enige wat ze hebben gedaan is een recept ondertekenen dat er voor zorgt dat economische groei sterft.”

  Het grote probleem met de euro is volgens Stiglitz dat overheden zijn gescheiden van de geldpers en de centrale bank. “Bezuinigingen plus de beperkingen van de euro is een dodelijk cocktail.”
  De topeconoom denkt dat uiteindelijk van de eurozone een kleine romp zal overblijven, bestaand uit Duitsland en Nederland en Finland.

  Bron: Bloomberg

 • Nico

  en dit is waarschijnlijk het tv programma waar Vicky het over had:

  http://tvblik.nl/zembla/voedselverspilling

 • Nico

  Op deze site word er een en ander over t.h.t. uit de doeken gedaan.
  http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/houdbaarheidsdatum-tht-tgt-.aspx

 • ws

  Houdbaarheidsdatums kloppen ook vaak niet, wordt vaak/meestal op de tast gedaan.
  Ik kom zelf uit een onderdeel van de voedingsbranche en heb hier wel de nodige ervaringen mee opgebouwd.
  Droge produkten zoals rijst, pasta, bami etc kun je veel langer bewaren mits je dit goed naverpakt, dus niet vanuit de winkel in je keukenkast/kelder/zolder leggen, maar de produkten in een sealzak doen, lucht er zoveel mogelijk uitdrukken en dan het laatste stukje van de sealzak sluiten en dan in een emmer/to met goedsluitende deksel verpakken.
  Je moet natuurlijk wel voorzichtg zijn met de houdbaarheidsdatum van vis en vleesprodukten.
  Ik begrijp alleen niet dat sommige zo gefascineerd zijn van die overlevingsprodukten met een lange houdbaarheid van 10 tot 25 jaar, dat is niet meer dan een maaltijd/cup a soup en naar mijn gevoel met een lage voedingswaarde, maar ja het is maar om te overleven.
  Ik zou gaan voor een goed uitgedacht plan en voor produkten die ook lang houdbaa zijn en waar je een veelheid uit kan bereiden en dan heb je niet al te veel assortiment nodig om te overleven met een vooral gezonde voedingwaarde, maar ook een balns hierin.
  Bloem: daar kan je brood, pasta, soepen, pannekoeken, koekjes en ga zo maar door van maken.
  En verder zou ik alleen maar goede produkten kopen om hiermee een maaltijd te bereiden met een hoge en vooral gezonde en hoge voedingswaarde hebben zoals olijfolie, olijven, tomatenpuree, kruiden, groentenbouillonpoeder, bonen, honing, appelstroop, pindakaas, etc. zaden en boontjes voor kiemgroenten want die zijn gezond en snel op te kweken.

 • Vicky

  Laast in een TV programma gezien dat men wil dat t.h.t. moet verdwijnen omdat het voedel meerdere jaren houdbaar is.

 • Enrico

  @RB @Vicky

  ik heb een tijdje geleden ook een proefmaaltijd bij houdbaar-voedsel.nl besteld.
  Was pasta met parmezaanse kaas. Smaak was best redelijk te noemen voor dit soort maaltijden. Ik vond het best goed “vullen” hoor. Ik vraag me alleen af hoelang je eigenlijk de vergelijkbare zakjes pasta met pesto (die je een paar minuten moet koken) van Knorr of Maggi kan bewaren die je gewoon bij AH koopt. Op de verpakking staat meestal 1 a 2 jaar, maar volgens mij is dat veel langer zolang je het in een droge omgeving kunt opslaan. Zijn een stuk goedkoper.

 • Vicky

  Mijn proefmaaltijd van houdbaar voedsel bestond uit macaroni met enkele erwten en wat sauspoeder, het bleef gedeeltelijk hard en na een paar uur was de honger terug. Macaroni is zo wie zo lang houdbaar dus met een waterfilter kun je het snel zelf klaar maken. Ik heb voor het koken een 4 pits petroleumstel aangeschaft.

 • Vicky

  De proefmaaltijd van h

 • De Heraut

  Nico, ik heb moeite met je claim dat wat in de bijbel staat ook klopt. Tegelijkertijd ben ik ook een nieuwschierig mens en zou daarom graag zien dat je ook verwijzingen plaats bij o.a. Het leger van 200 miljoen chinezen dat over de euphraat trekt, zodat ik het boek er ook zelf op na kan slaan.

 • pietje

  11 angstaanjagende feiten over de Europese economie
  (er hoeven er maar 1 of 2 echt fout te gaan)
  1. De rating van veel landen staat onder druk en zal lager worden
  2. De rating van veel banken staat onder druk en zal lager worden
  3. Veel banken hebben geleend aan zwakke landen
  4. Er is onenigheid, steeds meer, tussen de Europese centrale bank en de centrale bank van hoofdland Duitsland
  5. De lagere overheden in Spanje geven nog altijd veel te veel geld uit en bedreigen daarmee het hele land en dus de euro
  6. De omvang van het Europese reddingsfonds is nog altijd te klein om te redden als het echt misgaat
  7. De aanhang van politieke tegenstanders van Europa, zoals Wilders, groeit
  8. In Griekenland zijn over twee weken verkiezingen: en wat gebeurt er dan met de afspraken?
  9. De Ieren willen een referendum over het Verdrag
  10. De nieuwe Franse president wil veranderingen in het verdrag en minder bezuinigingen
  11. De toestand in Portugal wordt langzaam aan uitzichtloos

  Ieder van deze 11 zaken kan de euro neerhalen.

  Bron: Business Insider