24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Zilverprijs stijgt tot $21 per troy ounce

De zilverprijs is gestegen tot een nieuwe recordhoogte. Donderdag steeg de zilverprijs al tot de psychologisch belangrijke grens van $20 en vandaag volgde een stijging van nog eens 5% tot zelfs $21.

Wat nu verder te verwachten valt van de zilverprijs is nog even afwachten. Ook in het verleden volgde de zilverprijs vaak het verloop van de goudprijs, waarbij het prijsverloop bij zilver wat grilliger en meer volatiel is.

Tijdens de uitbraak van COVID-19 was het met name goud wat een veilige haven bleek. De zilverprijs daalde juist zeer fors en er was onzekerheid over de vraag naar zilver vanuit de industrie. Er werd namelijk verwacht dat er flink minder geproduceerd zou worden wereldwijd waardoor er ook minder vraag zou zijn naar zilver. Als gevolg van deze omstandigheden – en doordat vrijwel alles op de beurs werd verkocht – daalde de zilverprijs in maart tot EUR 365 per kilogram. Op het moment van schrijven staan we al op EUR 590 per kilogram en daarmee maakt zilver gemeten in euro een stijging mee van liefst 60%.

Ook bij The Silver Mountain merken we een flinke toename in de vraag naar zilver. De premies voor zilveren munten zijn inmiddels weer wat gedaald maar de verkrijgbaarheid is nog vrij slecht. Doordat er wereldwijd nu veel vraag is naar munten zijn veel munthuizen genoodzaakt om op allocatie basis voorraden toe te kennen. Met name bij de zilveren Maple Leaf munten zien we hierdoor hoge levertijden (momenteel 3-4 weken).

Goud-zilver-ratio terug naar 1:89

Goud-zilver-ratio

De ratio (verhouding) tussen goud en zilver was in maart even opgelopen tot 1:128. Dit betekent dat zilver toen 128x goedkoper was dan goud. Inmiddels is deze ratio terug naar 1:89. Hiermee is zilver in verhouding nog steeds erg goedkoop, als je bedenkt dat de afgelopen decennia een ratio van 1:60 tot 1:75 redelijk gebruikelijk was (met uitschieters beide kanten op).

Bekijk ook