Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Zilverprijs stijgt tot hoogste punt sinds 1980: $30 per troy ounce

06-12-2010 Bas

De zilverprijs steeg vandaag tot boven $30 per troy ounce, het hoogste niveau van de zilverprijs sinds 1980. De zilverprijs steeg naar aanleiding van aanhoudende zorgen over de huidige financiële malaise in zowel Europa als in Amerika. Waar op zondag Ben Bernanke al aangaf dat de Federal Reserve meer staatsobligaties op zou kopen kwam ook het bericht naar buiten dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) haar noodfonds voor de Eurolanden wilde vergroten. In beide gevallen is het de vraag op wat voor termijn deze ‘maatregelen’ nog nut hebben, beleggers blijken er weinig vertrouwen in te hebben getuige de vlucht in het zilver en goud.

Opmerkelijk in de huidige toename in de zilverprijs en goudprijs is dat de koersen zowel gemeten in euro als in dollar stijgen. Waar de afgelopen jaren de prijs van het goud in euro nog wel eens steeg als de waarde van de dollar afnam en andersom, stijgen de prijzen van goud en zilver nu zowel in euro als in dollar op hetzelfde moment. Daarnaast zijn er geen grote partijen, zoals centrale banken, om zilver en of goud grootschalig te verkopen en de manipulatie van de zilver- en goudmarkt wordt steeds verder bekend gemaakt en aan banden gelegd. Al met al zeer interessante ontwikkelingen die zorgen voor een zeer volatiele markt op dit moment.

 • Silver Dummy
 • Silver Dummy

  @Snel @Rolf van Zanten
  Ja, in Zwitserland zijn er inderdaad meerdere banken. Vroeger hadden we het over één rotte appel in de mand, nu praten we over het vinden van een goede appel in een rottende mand. Een goede (of beter; een eerlijke) bank lijkt mij tegenwoordig moeilijk te kiezen als alles waar je naar kijken kunt is de façade en gemanipuleerde boeken. Maar goed, voel jij je happy bij deze bank……per slot van rekening is dat waarom het gaat!
  @Rolf;
  Mocht je ooit deze munten krijgen en de prijs is vergelijkbaar met andere 1 Oz rounds; dan wil ik er wel een. http://www.silverkeiser.com/

 • Snel

  In Zwitserland is meer als 1 bank. Staat niet bij om welke bank ’t gaat. Kijk een even op goldmoney. De kluis waar het edelmetaaal opgeslagen ligt word elke drie maanden gecontroleerd of het aangekochte spul er daadwerkelijk ligt.

 • Silver Dummy

  Terug komende op de discussie gevoerd aan de hand van ZilverPaul’s vorige schrijven; Goud of Zilver kopen in Zwitserland bij Goudmoney.com.
  Ik denk dat onderstaande artikel het wel of geen betalen van BTW “dwarfs” tegen de risico’s;

  http://www.zerohedge.com/article/buy-physical-gold-and-physical-silver-through-commercial-bank-and-you-may-end-vault-full-air

 • Safi

  @Silver Dummy

  Wat een fantastisch artikel. Is het niet heerlijk als mensen zo razorsharp kunnen zijn met hun pen/toetsenbord?

  Sex by surprise! LOL.

  Dank hiervoor!

 • Safi

  @Gerard

  Ron Paul lijkt niet gegijzeld te zijn door de Fed. En zo zijn er meer mensen. Ik denk toch dat de enige oplossing is om mensen te blijven informeren, ook al wil men soms niet horen. Ron Paul blijft zijn boodschap herhalen. Het zelfde geldt voor Michael Maloney en Robert Kiyosaki. Ooit ergens valt het kwartje. Ik herken dat proces ook bij mezelf. Bij mij kost het soms jaren, voordat ik bepaalde vooroordelen kan of wil onderzoeken. Kun je nagaan…
  We moeten denk ik vooral de moed niet (nooit) opgeven. Al is het maar om onze kinderen het inspirerende voorbeeld te geven.

  Net zoals in de fianciële wereld heb je ook in de geschiedenis te maken met cycli. Feit blijft dat de mensen altijd weer het juk van tirannie afwerpen. Ik zeg niet dat het eenvoudig is.
  Maar, The price of freedom is eternal vigilance.

  Ik heb door mijn vrije (volkomen legale) levensstijl te maken gehad met verschillende nare overheidsinstanties. Het heeft me alleen maar koppiger gemaakt. Met als resultaat de aanwezigheid op dit forum…!

  Geluk gewenst!

 • Safi

  Een interessant boek over de fed is The Creature from Jekyll Island van G. Edward Griffin. Heb nog niet alles gelezen, maar wel andere dingen van hem gezien op internet. Heb ook een video van zijn hand The Fiat Empire.

  Hij kwam ook naar voren in die zeer interessante internetfilm The Moneymakers (??, vergeet de titel altijd). Ook achterin het boek van Michael Maloney (de goud- en zilvergids) staan meer interessante boeken vermeld. O.a. van Murray N. Rothbard The Case Against the Fed. Zelf niet gelezen overigens, maar als mensen zich hierin willen verdiepen.

  Overigens heb ik via de site van G. Edward Griffin nog meer heerlijke boeken gevonden. Zoals Forbidden History of When Healing become a crime. Er valt nog veel te lezen/leren!!

 • Silver Dummy

  “Watch their actions, not their words”;

  http://www.atimes.com/atimes/Front_Page/LL09Aa01.html

 • Silver Dummy
 • Gerard

  Over de bankrun en zwijgplicht massamedia:
  http://xandernieuws.punt.nl/?id=613511&r=1&tbl_archief=&

  Dit staat overigens ook op meer plaatsen, maar kan ik even niet vinden.
  Hoe machtig de FED in werkelijkheid is, komt van Ian Gordon. Hij doet met zijn team heel veel onderzoek naar de FED en longwave (Kondratieff). Hij is Canadese hoogleraar econoom. In Noord Amerika heel bekend, hier niet. Hij heeft zelf een (duur) betaalde site. Google eens, dan lees je van alles.

 • Silver Dummy

  @Gerard @Alexande@ZilverPaul
  Volledig met je eens; één corrupte bende !

  Er zijn gelukkig ook nog postive geluiden; laten we deze geluiden koesteren en daar waar mogelijk support geven !!

  A MUST to watch video: http://www.youtube.com/watch?v=-U_gHUiL4P8&feature=player_embedded

 • Alexander

  @Gerard
  interessant, heb je iets van onderbouwing? of linkjes?

 • Gerard

  Weet je hoe erg het al is? Er heeft de afgelopen week een enorme bankrun plaatsgevonden op Ierse banken. Dit werd bewust uit de massamedia gehaald. Vrijwel alle Ieren hebben hun geld onder het matras geparkeerd. Ze slapen heden zo’n 10cm hoger.
  Is er een bank omgevallen? Neen! Waarom niet? Raad eens…..

 • Gerard

  Weer een goed artikel van Ian Gordon. Hij wijst er nogmaals op dat de FED in z’n geheel eigenaar is van pariculiere banken!
  De gehele overheid is “gegijzeld” door de FED. Ze kunnen geen kant meer op!
  Ook het PPT is een onderdeel van de FED.
  Dacht je dat beurzen niet kunnen crashen? Jazeker wel! Indien de FED (of hun banken) z’n geld in EEN keer van de beurs trekt. Reken maar dat dit een keer staat te gebeuren. Bij de helft lagere koersen kopen ze even vrolijk hun posities weer op. 1987? Wie weet het nog?

  Die oproep om zilver fysiek op te vragen van Max Keizer zal de zilvermarkt doen instorten.
  Waarom? Omdat de FED dit allemaal onder controle heeft. Waarmee? “Met al het geld van heel de wereld”. ALLE banken zijn immers eigenaar van de FED. De FED wordt door NIEMAND gecontroleerd. De FED voert enkel “geheime” acties uit. Ze hebben duizenden miljarden, van welke valuta ook, vrij ter beschikking.

  Als Bernanke wil dat morgen om 9.00 uur alle beurzen 15% crashen, dan crashen de beurzen 15% (over voorkennis gesproken!).
  Als Bernanke wil dat de zilverprijs 10% daalt, dan daalt de zilverprijs 10%.
  Iedereen blijft de macht van de FED zwaar onderschatten!
  En de overheid zit geboeid en gekneveld in een hoekje te kijken wat Bernanke doet!
  Republikein, Democraat, VVD, PvdA, het maakt niet uit. FED en ECB maken hier echt de dienst uit.

  Goed artikel van Ian Gordon:
  http://www.longwavegroup.com/publications/ians_insights/2010/_pdf/2010_Insight_V4_I1.pdf

 • Ethan

  Ik vind het niet zo erg dat de prijs even wat zakt.. kan ik straks meer inslaan. 13e maand e.d. ;)

 • Silver Dummy

  @Frits
  Erg jammer en het lijkt wel of “De” 4 banken gisteren en vandaag besloten dat het “pay-back-time” is. Iemand schreef in een artikel dat de fraud in de PM’s nog veel groter is dan iemand tot nu toe had kunnen bewroeten.
  Het lijkt wel of alle legislation-keepers, incl CFTC, in de US de andere kant opkijken; hoogst waarschijnlijk om een nog grotere Kerst-bonus in ontvangst te nemen.
  Het is te hopen dat Max Keiser gelijk heeft en dat deze gasten uit te roeien zijn met aanschaft van fysiek silver. Zou “justice” nog kunnen zegevieren?

 • RB

  Geweldige video met Mike Maloney. Een citaat: “Believe it or not, Ben Bernanke is dumber than gold.” Hehe. ;-)

  http://www.youtube.com/watch?v=419aPXb7Uhg&feature=player_embedded

 • Alexander

  Om dit keer maar niet op Ronald te wachten maar zelf mijn point te nailen
  http://dailybail.com/home/what-if-the-bankers-gorged-on-a-record-144-billion-in-bonuse.html

 • Frits
 • Silver Dummy

  Heeft iemand al iets gehoord over de “top” of “flop” van de georganiseerde 7 Dec. EU-bankrun?
  Geen “kip” die er iets over schrijft!

 • Alex

  @JP
  veel onbegrip? kom bij mij een keer op de koffie, ik begrijp je volkomen :)
  maar idd zoals ik al eens schreef veel onbegrip overal.. tis net ‘de matrix’.. als 1 van de weinige ‘wakker’ en je ziet de slechte mannen in hun zwarte pakken hun slechte werk doen terwijl niemand ze ziet en er gewoon voorbij loopt..
  niet geheel gek teveel aan het hoofd.. een gemiddeld mens moet dan ook hard werken voor centen.. geen baan = problemen.. werkt toch “mooi” zon systeem waar de rijkste 1% zich kan verrijken terwijl de overige 99% te druk is met ‘overleven’ om te zien wat er gebeurd. Het is een mooi gesloten systeem want hoe armer de bevolking hoe ontevredener ze zijn, maar hoe drukker ze zijn en minder tijd ze hebben om er iets aan te doen/hun ontevredenheid te richten tegen dat systeem..
  De gemiddelde Amerikaan is steeds meer gaan werken en desondanks hetzelfde of zelfs minder gaan verdienen.. Ik werk wel eens met chinezen die hebben het helemaal te druk met vooruit te komen om zich te bekommeren over zaken als dat hun Internet door de regering wordt gecensureerd of andere misstanden in China. De wereldbevolking heeft al helemaal niet de tijd en kennis zich te bekommeren over zaken die ‘verborgen’ zijn achter de sluier van ingewikkelde economische kennis.. Nog handiger is natuurlijk dat economische les op school wordt gegeven uit hetzelfde oogpunt dat de regeringen er op na houden..Zo heb je minder kritische economen.. en andere financiële mensen zoals pensioenfonds beheerders die er weinig van snappen en als er toch 1 zo slim is om te investeren in goud dan komt iemand van de centrale bank op bezoek om eens te praten of dat wel zo verstandig is.

  De welbekende mening.. goud = geld en geen investering wordt dan aangehaald.. idd goud/edelmetaal niet de meest geweldige investering.. oja en dat vergeten ze dan ff.. tot er een crisis komt.. vooral 1 met in het hard krediet en valuta problemen is erg goed voor de edel metaaltjes.. maar goed.. laat ze nog maar ff door slapen, kunnen we onze posities uitbouwen voordat de echte hype komt..

  maxkeizer is trouwens hedgefunds aan het oproepen om short te gaan op (de bank) JP Morgan.. om ze zo onder water te duwen.

 • Tinus

  Rinse, tuurlijk delen we ook met onze buren. Dus zorg er maar voor dat je extra veel (heel, heel veel) voorraad in huis hebt. Delen maakt gelukkig.

 • Mike

  JP: Ik vind dat ook erg moeilijk, ik ben gelukkig samen met mijn vrouw kritisch.
  Maar (bijna) alle familie/vrienden verklaren ons voor gek.

  Hun geloven zelfs nog in het huizenmarkt sprookje en proberen ons indirect zelfs een koopwoning tegen woekerprijzen aan te praten. (Zucht!)

  Wij hebben:
  -> Voor meerdere weken blikvoer in huis
  -> Een substantieel deel van onze spaarcenten in edelmetalen
  -> Geen schulden
  -> Nagedacht over biologisch eten e.d. (wat eten wij nou eigenlijk?)
  -> Etc, etc…

  Wij worden als doomdenkers weggezet. Wij willen alleen niet liegen, dus zeggen wij over bepaalde onderwerpen niks meer.

  Het verschil tussen gek en geniaal is erg klein. De geschiedenis zal het leren.

 • rinse

  alles wijst op een sterke stijging van de edele metalen, maar gaat men voor de winst of gaat men voor de woekerprijzen! tegen de tijd dat de zilverprijs de € 50 gaat aantikken komt de overheid wel met een belasting op zilver. danpas gaan ze inzien dat ze hier ook een slaatje uitkunnen slaan…
  dus wie heeft er dan slim echt geld gemaakt, de overheid of wij???
  en stel dat het echt de jackpot word en onze buurman heeft niks meer delen we dan ook?

 • RB

  @ JP

  Heel herkenbaar. Zomaar maar wat vragen die voor de nodige gefronste wenkbrauwen zorgen:

  – Is het niet verstandig eens wat fysiek zilver en/of goud te kopen?
  – Hebben jullie gehoord van de bankrun op 7 december?
  – Global warming is opeens global climate change – is dat iemand opgevallen?
  – Denken jullie ook dat BP de Golfstroom kapot heeft gemaakt en dat er kans is op een (kleine) ijstijd?
  – Waarom zijn er zo achterlijk veel marineschepen nodig voor een paar Somalische piraatjes in brakke bootjes?
  – Waarom voert Amerika oorlogen in Irak, Afghanistan en Pakistan?
  – Zijn jullie eigenlijk voorbereid op een financiele depressie, een (kleine) ijstijd en/of de Derde Wereldoorlog?
  – Wie gaat dit jaar The Voice of Holland winnen?

  Nou ja, die laatste gaat er redelijk soepel doorheen. ;-)

 • JP

  Aloha. vraagje… Stuiten jullie ook op zoveel onbegrip wanneer je mensen dingen probeert bij te brengen die tegen de TV norm ingaan?

  Ik had het laatst bijvoorbeeld over die zembla aflevering over de griepprik (kon mijn mond niet houden toen de griepprik ter sprake kwam) en toen werd ik gelijk als achterdochtig bestempeld.

  Gisteren ook nog, probeer ik een vriend voor de zoveelste keer wat inzicht in de financiële situatie bij te brengen, en dan reageert hij weer eens alsof het allemaal overdreven is en dat het allemaal wel meevalt (we hebben tenslotte wel vaker recessies gehad, en dat is voor hem dan de referentie).

  Ik bedoel, kan hij niet verder terug kijken dan zijn eigen jaren op deze aarde, en niet verder dan de grenzen van zijn eigen kikkerlandje?

  Ik vind het soms moeilijk om daar mee om te gaan…

  Ik heb daarom zelf het boek “How I Found Freedom in an Unfree World” besteld. In dat boek Gaat Harry Browne daar verder op in… hoe je daar het beste mee om kan gaan.

  Daarnaast denk ik ook dat het een goed boek is om door anderen te laten lezen. Het boek behandeld namelijk ook verschillende maatschappelijke illusies. Zoals de overheid is je vriend. Maar bijvoorbeeld ook sociale verwachtingen die ons door de maatschappij opgelegd worden en waar veel mensen zich gelimiteerd door voelen. Moeilijk uit te leggen zo in één zin…

  Voor meer info kijk hier:
  http://www.amazon.com/How-Found-Freedom-Unfree-World/dp/0965603679/ref=sr_1_fkmr1_2?ie=UTF8&qid=1291798986&sr=8-2-fkmr1

 • koos

  @seppel
  Thanks!

 • koos

  @temp242
  Thanks!

 • temp242

  Beste Seppel,
  Je bent een wijs man.
  En ja, waarom nerveus worden, ok het is niet echt leuk, maar mijn inziens gaat zilver nooit crashen, integendeel, aandelen, obligaties, pensioenfondsen, ja zelfs landen daarentegen…

 • seppel

  Mijn waardeloos beursgidsje (rarara) zegt wel eens : pijpke roken en pintje pakken. En dat is nu net wat we moeten doen. Comfortabel in de zetel, comfortabel alles in oogschouw nemen, wetende dat we verdomd goed zitten. Beetje (flink) stijgen, beetje (flink) dalen, het hoort er allemaal erbij. Ik ben al bij veel beleggingen heel nerveus geweest, nu absoluut niet. Laat maar komen ! The best is yet to come.

 • Rafael

  @koos
  Heeft veel de pers gehaald vandaag.

 • temp242

  Beste Koos,
  Het is eigenlijk heel simpel: het is ook zo zoals Seppel terecht zegt: te snel is te snel.
  Nog een andere zeer belangrijke reden kan zijn: als de zilverprijs véél te snel zijn (echte)waarde gaat opzoeken, dan geeft zilver in feite letterlijk aan dat het geldsysteem failliet is, en laat dit nét nu de reden zijn dat zilver niet mag doorstijgen. Zilver en goud worden dus als het ware de kanariepieten in de waardeloze geldmijn…
  Rustig blijven zitten, niet achterom kijken, feit is dat zowat alle Europese landen failliet dreigen te gaan en enkele al écht failliet zijn. Om maar even te zwijgen over de onderhuidse bankrun, niet zoals de recente oproepen natuurlijk, maar wel gewone mensen die de banken én hun (r)overheid terecht niet meer vertrouwen, die hebben nog liever hun geld in de sok of onder de matras, de echte slimme mensen zoals jullie blijkbaar hebben de andere mogelijkheden ontdekt, maar voor 99% van de bevolking blijft het leven gewoon verder dobberen. Kunt u zich voorstellen wat er zou gebeuren met de zilverprijs die blijft stijgen en blijft stijgen en dat je buurman en overbuur, ja zelfs je schoonma begint te kopen? Juist ja! Zolang het gepeupel hun ‘brood en spelen’ nog hebben zal het ineenstorten rustig en gecontroleerd kunnen gebeuren, maar dat kan zeer snel omslaan en laat dan goud en zilver hun werk maar doen, als alles waardeloos blijkt te zijn.Mvg.

 • seppel

  Don’t worry and be happy, te snel is nu eenmaal te snel.

 • Larsheijden

  Ja hij corrigeerd flink :(

 • koos

  Kan iemand mij vertellen waarom de zilverprijs nu ineens naar beneden valt?

 • zilver goud

  Waarom zilver zo stijgt heeft volgens mij meer te maken met de geld ontwaarding
  En niet zo als sommigen zeggen dat er een tekort aan zilver zal ontstaan.

  Tussen 1998 en 2008 is er ieder jaar meer zilver boven de grond gehaald.
  Zie link. http://www.nmce.com/files/study/silver.pdf
  Als je echt wat feiten wil weten over zilver raad ik ieder aan de bovenstaande link te lezen is wel in het Engels

 • Procambarus

  Er is natuurlijk nog geen sprake van een fundamenteel tekort aan zilver. In 2009 zijn 710 mio oz uit de grond gehaald en 165 mio teruggewonnen van oud zilver. Totaal dus 875 mio oz.
  Het verbruik in 2009 was (industrie/fotografie/sierraden/gebruiksvoorwerpen/munten/penningen) 730 mio oz, wat betekent dat 145 mio is opgepot door beleggers en speculanten. De vraag is hoe zich dat de komende jaren zal ontwikkelen, maar vooralsnog geloof ik niet in die astronomische koersen die ons door sommigen worden voorgespiegeld.

 • RB

  @ Alexander

  Ja, Max Keiser liep hier ook al in de straat te folderen. Heb hem nog een kop koffie aangeboden, maar ja, ik had geen DE Zilvermerk in huis. ;-)

  Persoonlijk zou ik ervoor kiezen niet al te risicovol te speculeren met edelmetaal. Het is voor de lange termijn en je cash flow moet natuurlijk niet in gevaar komen.

 • Alexander

  @RB
  dat lijkt me ook een interessant signaal.. ik roep zelf steeds tegen vrienden en kennissenkring om goud/zilver te kopen.. alleen me zeer naaste familie luistert… de rest tja die wordt pas wakker als het in de mainstream komt.. iedereen hier zal ook weten dat hoe langer je wacht hoe minder voordeel eruit te halen is..

  ik ben ook ‘bang’ voor een onverwachte dip.. aangezien ik redelijk risicovol speculeer.. maar hoe meer stijging hoe beter ik de dips kan handelen en overgaan op risico spreiding.. dus koersje hoe het nog ff vol :D

  ik vond het ook interessant toen hier een 2 a4tjes met text over jp en de manipulatie in de bus werd gegooid.. een hele zooi links.. ook naar max keizer etc.. beetje slordig geschreven..heb het niet eens gelezen maar de strekking was duidelijk koop zilver om jp morgan te crashen.. toch apart zoiets in de bus te krijgen.. mijn moeder had er ook 1.. die snapte er niets van :) jammer dat er niet op stond van wie het af kwam.. had de beste persoon wel eens willen spreken

 • Gerard

  Het is heel zeker waar wat Rolf zegt. Zilver is een industrie-grondstof. Voor degenen die in grondstoffen belegden in de voorbij decenia, die weten maar al te goed hoe hard die kunnen zakken in een dipje! En een economisch dipje ligt er altijd wel aan te komen. 60% omlaag is heel normaal bij grondstoffen.
  Daarmee zeg ik niet dat je op dit moment bang moet zijn voor je goud&zilver. Het lijkt mij verstandiger goud&zilver “uitsluitend” te zien als “verzekering” voor je geld. Het geeft “evenwicht” en zodoende behoudt het geld zijn waarde bij 20% a 25% goud&zilver van je liquide vermogen.
  Zakt goud dan stijgt geld, stijgt goud dan zakt geld. Zo simpel werkt dit evenwicht.
  Zie het niet als speculatie, want ben je naar mijn idee niet goed bezig.

 • http://www.thesilvermountain.nl/ Rolf van Zanten

  De zilvermarkt is altijd al heel volatiel geweest. Dat de zilverprjis nu alleen maar lijkt te stijgen is natuurlijk mooi maar ik zou niet verbaast zijn als er een ‘onverwachte’ dip komt in de nabije toekomst. Al lijken de middelen van J.P. Morgan en consorten steeds verder te zijn beperkt…

 • RB

  Ik ga er eigenlijk vanuit dat zilver in 2011 de $250/oz gaat aantikk… eh… verpletteren. Mocht dat niet zo zijn dan is dat vanuit een lange termijn visie ook niet erg, maar ik ben ervan overtuigd dat de zaken veel en veel sneller kunnen en zullen gaan dan menigeen denkt. Een interessant signaal is wanneer je vanuit vrienden- en kennissenkring de tip krijgt om te gaan investeren in zilver en/of goud.

 • Wouter

  De goud/zilver ratio van 47,33 is nog steeds aan de hoge kant.
  Als straks de massa inziet dat de dollar/euro/e.d. “funny money” zijn, dan zal deze eerder geneigd zijn om zilver te kopen (goedkoper) dan goud.
  Ook in de geschiedenis leert ons de les dat in tijden van valuta crisissen deze ratio snel terug loopt. Daarbuiten wordt zilver veel door de industrie gebruikt waardoor er weinig bovengrondse hoeveelheden zijn.

  Het zal een volatiele markt blijven maar al met al zal ik niet raar opkijken als we in 2011 de $50/oz gaan aantikken!