Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Zilverupdate | Melkvlekken

13-08-2012 Rolf van Zanten

Nieuwe gastcolumn van Arnold Wittkamp over o.a. de huidige zilverkoers en melkvlekken op zilveren munten. Gedateerd 8 augustus 2012

Zilverupdate

Gelukkig heeft de zilverprijs zich afgelopen vrijdag hersteld na een stressvolle dag op woensdag en donderdag.

Een naked-short verkoop bracht de prijs bijna onder de $27, maar sterke vraag uit waarschijnlijk China, hielp de prijs. Zilver sloot met een krachtig herstel vrijdag in NY. Uit de COT blijkt dat de JPMorgans hun short-posities weer hebben vergroot, en dat roept om voorzichtigheid. Een sell-off om de particuliere beleggers helemaal uit het veld te slaan is niet ondenkbaar. Een stop-loss ergens onder de $26,40 blijft van kracht.

Mocht de prijs lager dan $26,40 vallen, dan moeten we een klein verlies te nemen. Verderop in de daling, die tot $22 kan gaan, vinden we weer een mooi moment om in te stappen en te kopen op een lagere prijs. We kunnen dan meegaan met de prijsstijging die er onherroepelijk aan zit te komen.

Ook een van de beste TA specialisten, Alf Field, ziet in de TA analyse van goud een enorme kans voor de prijs van goud. http://www.gold-eagle.com/editorials_12/field073112.html
Dit kan voor zilver ook alleen maar positief zijn, helemaal nu de goud-zilver ratio bijna op de 58 staat.
Misschien een goed moment om wat goud in te wisselen voor zilver, daar een ratio van 45 in de komende maanden niet ondenkbaar is.

Maar het hangt enorm af van onze vrienden bij JPMorgan etc. , en van wat onze politieke leiders beslissen de komende weken.

Het gevaar van een systeemcrash is groter dan ooit volgens Egon von Greyerz. http://kingworldnews.com/kingworldnews/KWN_DailyWeb/Entries/2012/8/3_Greyerz_-_The_Risk_Of_Systemic_Collapse_Is_Now_Enormous.html

 

‘To sleep good at night, be ignorant or be prepared!’

Als de systeemcrash plaatsvindt,  is het historisch gezien vaak in of gelijk na het weekend. En heb je toch liever wat Wc-papier in de voorraadkast staan. En genoeg te eten en wat zilveren en gouden muntjes in huis.  Dan maken melkvlekjes op je Maples ook niets uit.

Melkvlekken op de zilveren Maples.

Wie heeft ze nog niet gezien?  De vlekken lijken op druppels melk die op de munten zijn gelekt en daarna zijn opgedroogd.  Bullionmunten geslagen van  1988 tot nu hebben af en toe deze vlekken. Het lijkt alsof het elk jaar erger wordt. Ook Silver Eagles en Wiener Philharmonics met melkvlekken zijn te vinden, maar welliswaar veel minder dan de Zilveren Maple Leaf.

Voor sommigen een reden om geen Maple Leaf munten meer te kopen.

Wat is nu de oorzaak van deze vlekken? Kan het kwaad? Corroderen de munten? Wordt het erger? Is het “besmettelijk”?

Er doen allerlei theorieën op het internet de ronde.
Niemand weet hoe het komt. Het kan zo ineens na een poos tevoorschijn komen. Komt het door een schoonmaakmiddel na het produceren van proof-munten? Niemand weet het.
Een geruststellend idee is dat het zilver niet verdwijnt en dat de vlekken bij enorm veel ZML voorkomen zodat het op de prijs van de munten geen invloed heeft.
Een bekende Duitse muntenhandelaar heeft uitvoerig onderzoek gedaan naar verschillende manieren om de melkvlekken te verwijderen. Citroensap, gummetje, tandpasta, zilverreinigingsdoek, Soda, fosforzuur….
Niets werkt, of laat krassen achter.
Je leest nog meer;
Van Silverdip van Hagerty, tot zelfs het polijsten van de munten! Ook Ammoniak wordt gebruikt. Voordat je met een tube ZML klaar bent , is er niets veranderd of zitten ze vol met krassen. Je hebt de waarde van de tube aan arbeidsloon alweer verloren of heb je een vergiftiging opgelopen.
En waarom? Moeten ze glimmen?
Haal je ooit ZML tevoorschijn om ze te bewonderen? Nee toch, dat doe je met je numismatica.

Hier kijk je af en toe even naar!
ZML zijn doodgewone Bullion die je voor de zilverwaarde koopt. Melkvlek of niet, het maakt echt niets uit.

 • https://www.thesilvermountain.nl/ Rolf van Zanten

  @RB
  Ja, wij geven altijd dezelfde prijs voor dit soort munten. Ongeacht de conditie, zolang het maar puur zilver betreft. Mvg, Rolf

 • Gerard

  Zelf volg ik goud zilver mijnbouw wel op, maar zit er nog erg weinig in. Maar tov mijn andere sectoren zijn ze nu zwaar ondervertegenwoordigd.
  Rustig even wachten wat september gaat brengen en blijf volgen, dat is naar mijn idee het beste. Je bent ook niet zo gauw te laat op zulke lage niveaus.

 • Gerard

  @Rien
  Toch zit deze gafiek nog steeds in het downtrendkanaal. Nu aan de bovekant daarvan.
  We zien nog steeds lagere bodems.
  Een duidelijke bodemvorming is nog niet te zien.

 • gordijnen
 • RB

  @ Mark

  Aluhoedje. ;-)

 • Mark

  @geertjes

  Ze waren vandaag met onzichtbare vliegtuigen aan het oefenen voor de WO3 die volgende maand uitbreekt en ondertussen hebben ook nog wat chemtrails over je kop uitgestrooid, dat snap je toch wel als regelmatige bezoeker van dit blog?

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @René

  De grafiek geeft aan hoeveel procent van de goud en zilvermijnen een koopsignaal op hun chart hebben. Van dit soort lage waardes is een opwaartse beweging vaak een goed algemeen koopsignaal voor hele sector.
  Helaas, het signaal is niet onfeilbaar.

 • Jullie
 • René

  @Rien, kun je die link even een beetje toelichten?

 • Bart

  @greetjes
  Het schijnt dat er wat junkies uit elkaar geklapt zijn op een lokale junkencamping. Dat geeft best een hoop herrie, van die gespannen alcohol/speed/coke wandelende grafkisten die exploderen.

 • oli

  Maar nu serieus. Ik snap niet wat jullie bedoelen met hard gaan ? totch niets spectaculairs bezig ?

 • oli

  @CP
  Na het bovenstaand artikel hebben velen onder ons hun munt tubjes open gedaan om te zien of zij ook last hadden van de ‘melk vlekken’, om deze dan vervolgens maar te verkopen omdat het er niet uitziet.
  Dat heb je nu eenmaal in een kleine markt.

 • cp

  weet iemand de reden waarom het nu zo hard gaat?

 • jantie

  @Silvester
  14 dollar in 1 minuut,het stijgen gaat zo rap niet,lijkt hopeloos

 • Silvester

  Het zilver en goud dondert naar beneden..

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  De zilveraandelen zijn met een stealth uitbraak bezig?

  http://stockcharts.com/h-sc/ui?s=$BPGDM&p=D&yr=2&mn=0&dy=0&id=p53134808820

 • greetjes

  Off-topic!

  In Brabant vanaf Gilze-Rijen lijken er vanochtend wel oorlogsoefeningen gedaan te worden. Volgens de woordvoerder worden er geen vluchten meer vanaf het vliegveld gedaan maar dat lijkt me sterk. Giga lawaai en bijna geen vliegtuig te zien. Heeft iemand hier informatie over?

 • ws

  Ik kwam het volgende in een artikel op internet tegen over de vlekken

  maar toevallig kwam ik een verklaring tegen van de Canadian Royal Mint, producent van de Maple Leaf.
  Het blijkt dat dit ontstaat tijdens het verhittings- en daarna koelingsproces van de munten die bedoeld is om ze sterker, minder broos te maken. Daarbij blijft een minuscule hoeveelheid van Borax (natriumtetraboraat = natriumzout van boorzuur) op de oppervlakte achter.
  Het is eigenlijk een productiefout die geen enkele munthuis tot nog toe heeft weten op te lossen. Het betreffende Canadese munthuis heeft ook aangegeven dat deze vlekken geen reden zijn om uw geld terug te vragen.

  Proof

 • Ludo

  Ik heb ze nog niet gezien die vlekken; logisch, aangezien ik de ML gewoon in de tube laat die gesealed is met plakband. Zo is er geen of amper contact met de lucht.
  Zou dit volstaan om die vlekken te voorkomen, want bovenstaande foto’s zien er inderdaad niet uit…

 • Bart

  Ik ben meer geinteresseerd in ’n uitbraak naar beneden of naar boven van de zilverprijs dan in de kwestie van de melkvlekken. ’t Laatste is overigens wel handig om te weten.

  Alle historische info, technische indicatoren en meer diepgaande ontrafelende analyses bij elkaar nemende lijkt een uitbraak van de zilverprijs naar boven meer voor de hand te liggen. Dat zou mooi zijn. En veel MSM commentatoren en psycho Jon Nadler onaangenaam verrassen. Zeker omdat zo’n uitbraak wel eens erg explosief zou kunnen zijn.

 • RB

  Het lijkt mij toch dat hier sprake is van een chemische reactie. Maar goed, als er met de munten op zich niets aan de hand is, dan zal de leverancier er toch geen problemen mee hebben dat deze ‘viezerikjes’ worden omgeruild voor schone munten? Hmm?

  Heeft TSM voor dit soort gevallen een omruilgarantie?

 • Enrico

  @ Arnold,

  heb inderdaad die “melkvlekken” ook gezien op de maples. Bedankt voor het artikel, vond het interessant.

 • Pol

  Ik vond het geen lulverhaaltje, Henk…goed om te weten zelfs…want geloof maar dat inkopers van goud- en zilverkopers vroeg of laat ‘vanalles’ uit de kast gaan trekken om de waarde van onze lieve muntjes naar beneden te praten…zo van kijk, er zitten vlekken/krasjes op de munt…’dus is deze munt nu minder waard, bladiebla etc’

 • Henk

  “ZML zijn doodgewone Bullion die je voor de zilverwaarde koopt. Melkvlek of niet, het maakt echt niets uit. ”

  Dit had volstaan, zonder het lulverhaaltje erboven.